Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2015 13:55 - Германия така и не изплати дълговете си
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 12358 Коментари: 48 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Тома Пикети: „Германия така и не заплати дълговете си“ 2015-07-06 23:57:36 | Прочитания: 6251  Автор: Георг Блум, Die Zeit Топ икономистът Тома Пикети в специално интервю за Die Zeit иска голяма конференция по въпроса за дълговете в Европа. Според него тъкмо Германия не бива да отказва каквато и да е помощ на гърците. След успеха на книгата му „Капиталът през ХХI век“ Тома Пикети е смятан за един от най-влиятелните икономисти в световен мащаб. Тезите му за разпределението между доходи и богатството предизвикаха дискусии по цял свят през изминалата година. В интервюто на Георг Блум от Die Zeit, Пикети се включва решително в дебата за дълговете.

 

image

 

Die Zeit: Можем ли ние, германците, да се радваме на това, че дори и френското правителство в момента се прекланя пред догмите на политиката на икономии на Берлин?

 

Пикети: В никакъв случай. Това не е причина за радост нито за Франция, нито за Германия и най-вече за Европа. Напротив – аз се страхувам, че консерваторите, особено в Германия, са на много малко разстояние от това да разрушат европейската идея. И то на базата на ужасяващата си липса на историческа памет. 

 

Die Zeit: Ние, германците, обаче преосмислихме собствената си история.

 

Пикети: Но не и когато става дума за собствения ви дълг! И споменът за него трябва да е от значение точно в днешна Германия. Нека погледнем историята на националните дългове: Великобритания, Франция и Германия са били в днешната ситуация на Гърция, между другото с много по-големи дългове. Първият урок, който може да се изведе от историята на държавните дългове, е, че не стоим пред нови проблеми. Винаги е имало много възможности дълговете да бъдат погасявани. И никога не е имало само една възможност за решаването им, както Берлин и Париж се опитват да заблуждават гърците. 

 

Die Zeit: Но все пак гърците не трябваше ли да си платят дълговете?

 

Пикети: Моята книга разказва за историята на доходите и богатството, включително и националните. И на какво попаднах, докато пишех: Германия наистина е показателен пример за страна, която в историята никога не е плащала своите национални дългове. Нито след Първата световна война, нито след Втората. Винаги е оставало да плащат другите, около немско-френската война от 1870 г. например Германия изисква висока сума от Франция и я получава. Заради това френската държава понася тежестта на този дълг в продължение на десетилетия. Всъщност историята на националните дългове е пълна ирония. Тя рядко следва представите ни за ред и справедливост. 

 

Die Zeit: Но това не води до извода, че днес не можем да се справим по-добре?

 

Пикети: Когато чувам днес германците да казват, че имат изключително морален подход към дълговете и твърдо вярват в това, че те трябва да бъдат плащани, си мисля: та това е един голям виц! Точно Германия е страната, която никога не плати своите дългове. И заради това няма никакво право да дава уроци на други държави. 

 

Die Zeit: Опитвате се да изобразите страни в историята, които не плащат дълговете си, а се представят за победители?

 

Пикети: Точно такава страна е Германия. Но нека тръгнем постепенно: историята ни учи на две възможности при една високо задлъжняла държава, която трябва да изпълни задълженията си. Едната е демонстрирана от Британската империя през ХIХ век след скъпите й войни с Наполеон. Това е бавният метод, който днес се препоръчва и за Гърция. Империята си е изплатила големите задължения чрез строго финансово управление и дисциплина. Това е проработило, така или иначе, но отнема прекалено много време. За над 100 години Британската империя се отказва от между два и три процента от икономиката си, за да изплаща дълговете си, което е било повече, отколкото са изразходвали за образование. А това не трябваше изобщо да се случва, както не трябва да се случва и днес. Вторият метод е много по-бърз. Германия го изпита през ХХ век. В своето същество той се състои от три компонента: инфлация, специален данък върху частното имущество и облекчение на дълга.

 

Die Zeit: Тоест вие ни казвате, че „икономическото чудо“ на Германия почива на опрощаване на дългове, които ние днес отказваме на Гърция?

 

Пикети: Точно така. След края на войната през 1945 г. германската държава е задлъжняла с над 200% от брутния си вътрешен продукт. Десет години по-късно от него е останало малко, държавните дългове са били 20% от брутния вътрешен продукт. В това време Франция успява със същия фокус. Това неимоверно бързо редуциране на дълга никога нямаше да го имаме, ако то е трябвало да се случи с бюджетните препоръки, които днес даваме на Гърция. Вместо това Германия и Франция се обръщат към втория метод, който обясних по-горе, с трите компонента и намаляването на дълга. Нека да си спомним за Лондонската конференция от 1953 г., на която са анулирани 60% от външните дългове на Германия, а вътрешните дългове на младата Федерална република са реструктурирани. 

 

Die Zeit: Това се случи, защото се прие, че високите репарации, поискани от Германия след Първата световна война, са една от причините за Втората световна война. Тогава беше важно да бъдат опростени греховете на Германия!

 

Пикети: Глупости! Това няма нищо общо с моралната чистота, а с едно рационално икономическо и политическо решение. Тогава правилно е било установено, че след големи кризи, след които следват и огромни дългове, някак идва моментът, в който човек трябва да се обърне към бъдещето. Не може да се изисква от новите поколения хора да заплащат с десетилетия дълговете на своите родители. Без съмнение гърците направиха много грешки. До 2009 г. правителствата на Атина фалшифицираха своите бюджетни документи. Въпреки това младото поколение в Гърция не носи отговорност за грешките на своите родители, както и младото поколение на Германия през 50-те и 60-те. Сега трябва да се гледа напред. Европа е основана на забравянето на дългове и инвестирането в бъдещето. И в никакъв случай на идеята за вечното наказание. За това трябва да си спомним. 

 

Die Zeit: Краят на Втората световна война е бил рухване на цивилизацията. Европа е била поле за убиване. Днес е различно. 

 

Пикети: Да се отхвърля историческото сравнение със следвоенното време би било погрешно. Нека да вземем например финансовата криза от 2008/2009 г. Това не беше някаква си криза. Това беше най-голямата криза от 1929 г. насам. Трябва да зададем и такива исторически сравнения. Това важи също така и за гръцкия брутен вътрешен продукт. Между 2009-а и 2015-а той е намалял с 25%. Това е сравнимо с рецесиите в Германия и Франция между 1929 и 1935 година. 

 

Die Zeit: Много германци смятат, че гърците до днес не си признават грешките и искат просто да си продължават по същия начин, с високите държавни разходи. 

 

Пикети: Ако на вас, германците, ви бяхме казали през 50-те години, че не сте признали грешките си, вие все още щяхте да изплащате дълговете си. За щастие се оказахме по-интелигентни. 

 

Die Zeit: Германският финансов министър изглежда вярва, че при излизане на гърците от еврозоната Европа би могла да се сплоти повече.

 

Пикети: Ако започнем с това да изхвърлим някоя страна, значителната криза на доверието, в която се намира днес еврозоната, може да става все по-голяма. Финансовите пазари веднага ще се обърнат към следващата страна. И това би било началото на една дълга агония, в хода на която ще подложим на риск социалния модел на Европа, нейната демокрация, също така и нейната цивилизация и това всичко ще бъде пожертвано само заради една консервативна, ирационална политика по отношение на дълговете. 

 

Die Zeit: Смятате ли, че ние, германците, не сме особено великодушни?

 

Пикети: За какво говорите? Великодушни? В момента Германия извлича печалба от Гърция с кредита, който отпуска, заради сравнително високите лихвени проценти. 

 

Die Zeit: Какво е вашето предложение за излизане от кризата? 

 

Пикети: Нуждаем се от конференция за общите дългове на Европа, както се случи след Втората световна война. Едно реструктуриране на дълговете е неизбежно не само за Гърция, но и за много други европейски държави. Сега просто загубихме шест месеца в напълно непрозрачни преговори с Атина. Представата на еврогрупата, че Гърция в бъдеще ще има бюджетен излишък от 4% на брутния си вътрешен продукт и че ще успее да плати дълговете си в период между 30 и 40 години, е все още на масата. Това значи, че през 2015 г. ще има 1% излишък, 2016 г. 2%, през 2017 г. 3,5%. Напълно нелепо! Така никога няма да стане. Така просто отлагаме във времето нуждата от дългова конференция. 

 

Die Zeit: Какво ще стане при едно опрощаване на дълговете?  

 

Пикети: Това ще изиска една нова демократична европейска институция, която да реши за допустимото ниво на дълговете, за да се избегне възраждане на тези дългове. Това може да бъде европейска парламентарна ка̀мара, която произхожда от националните парламенти. Финансовите решения няма да могат да избягат от този парламент. Да се подкопае демокрацията в Европа, каквото днес прави Германия, като настоява чрез автоматични механизми виновността за дълговете на обеднелите страни, е голяма грешка. 

 

Die Zeit: Вашият президент, Франсоа Оланд, напоследък не успява с критиките на фискалния пакт.

 

Пикети: Това не доказва нищо. Ако през миналото решенията в Европа са били вземани по демократичен начин, политиката на остеритет в момента в Европа не би била чак толкова стриктна. 

 

Die Zeit: Но никоя политическа партия във Франция не участва. Националният суверенитет се счита за нещо свято?

 

Пикети: Действително в Германия повечето хора си мислят, че се върви към демократичното новоосноваване на Европа, както пък във Франция с многото хора, вярващи в суверенитета. Още повече – нашият президент все още се явява в образа на затворник на провалилия се през 2005 г. референдум за Европейска конституция, която се провали във Франция. Франсоа Оланд не разбира, че много неща се промениха заради финансовата криза. Ние трябва да преодолеем собствения си национален егоизъм. 

 

Die Zeit: Какви национални егоизми виждате в Германия? 

 

Пикети: Мисля, че Германия днес е много белязана от обединението си. Дълго време витаеха страхове, че това ще доведе до икономическа стагнация. Но след това обединението се оказа голям успех, благодарение на функциониращите социални модели и непокътнатите индустриални структури. В същото време обаче страната е толкова горда от това си постижение, че си присвоява правото да дава уроци на всички останали държави. Това е малко инфантилно. Естествено, разбирам колко е било важно успешното обединение за личната история на канцлерката Ангела Меркел, но сега Германия трябва да преосмисля много. Иначе позициите й за дълговите кризи могат да се превърнат в огромна опасност за Европа. 

 

Die Zeit: Какъв съвет бихте дали на канцлерката Меркел?

 

Пикети: Тези, които днес искат да изхвърлят Гърция от еврозоната, ще свършат във варела за отпадъци на историята. Ако канцлерката иска да си осигури място в историята, подобно на Хелмут Кол с обединението, днес тя би трябвало да се застъпи за съгласие по гръцкия въпрос, като това включва и конференция за дълговете, от която може да се започне отново от нулата. Но при това положение с нова, по-строга финансова дисциплина от преди. 

 

Превод от немски: Юлия Владимирова

Интервюто е публикувано в “Die Zeit” на 27 юни 2015 г.

 

 glasove.com/politika/53438-toma-piketi-germaniq-taka-i-ne-zaplati-dylgovete-si

Свобода за малцина - робство за мнозина.
Марин Тачков

ПП: За сведение на германофилите и на догматично мислещите - Ципрас не е комунист, а социалдемократ. Гръцките комунисти са доста по-радикални от "Сириза" и са бойкотирали референдума...
Друга заблуда /манипулация/ е, че Гърция отказвала да плаща дълговете си...
Ако мислите, че гърци, българи, сърби, италианци, испанци, руснаци... са по-низши народи и нямат право на свободно и достойно съществуване, значи сте расисти /нацисти, фашисти/...






Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. emi1ts - Интересна
07.07.2015 19:10
информация! Благодаря!Със сигурност има още много факти от близкото минало,които не са ни известни!
Лека вечер!
цитирай
2. germantiger - ...
07.07.2015 20:55
ааа, един циганин с физиономия на ром говори в "германия" срщеу Германия - нещо нормално

Въобще ние геманците сме виновни за всичко

- за наводненията в Китай

- за глада в Етиопия

- за сушата на Марс все пак е виновен вероятно Хитлер

- аз като германец съм виновен за българските дупки по пътищата

- несъмнено германската ми рода е виновна за станалото в Чернобил, а лично аз за Фукушима

- без капка колебание поемам вината за ПСВ, за ВСВ, за всички войни вкл. в бронзовата епоха

На другаря Пикети бих му обърсал един, но не мога да си изтърва ръката през монитора

А про по на българина винаги му е виновен някой чужд - сега е момнента за ддоговорка с гърците, че всъщност германците са виновни (И РАЗБИРА СЕ, ПЕРСОНАЛНО АЗ)

Ако някой желае да му се издължа - да заповяда - в момента съм във Варна - ще му дам всичко германско от себе си - по много и мъжки - колкото може да носи вкл. и здравословен бой
цитирай
3. germantiger - "Притча"
07.07.2015 21:04
Малко момче играело с приятелчето си футбол...
Изневиделица се появил питбул и скочил на второто дете... първото детенце успяло да хване каишката за края и да я намотае на ограда - така спасило другарчето си.

Появил се журналист и започнал да пише:
Млад мадридски герой спасява приятелчето си от бясно куче
... децата му казали - но ние не сме от Мадрид

Журналиста започнал да пишще отново
Малък мадридчанин спасява друго дете от звяр
... децата пак му казали, но ние не сме от Мадрид

Журналиста започва да пише трети път отначало
Момче от столицата спасява друго момче от куче убиец

... децата не издържалки и викнали - Ние сме от Каталуния, Барселона

тогава журналиста моментално написал

НЕВРЪСТЕН УБИЕЦ МЪЧИ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ!

Подмени в ъв вица децата с Германия и германци и си готов

Вица има няколко варианта на запад
цитирай
4. tryn - Прочетох с интерес
07.07.2015 21:18
за финансовите дългове на европейските държави.
Впечатли ме идеята за конференция, на която да се обсъдят общите дългове на Европа.

Благодаря за интересния материал!
цитирай
5. f873 - Ако Гърция търси репарации и бли...
07.07.2015 21:29
Ако Гърция търси репарации и блокира Германия, сиреч - не изплатени за Втората световна. Ми те и към България имат претенции като към сьюзник на Германия!

Що според теб и Първата и Втората са наречена "Световни".


цитирай
6. mt46 - Благодаря! Лека вечер и на теб!...
07.07.2015 22:06
emi1ts написа:
информация! Благодаря!Със сигурност има още много факти от близкото минало,които не са ни известни!
Лека вечер!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4857951
"... Единствената помощ за СИРИЗА дойде от най-неочакван източник – от мазето на МВФ. В четвъртък световният събирач на дългове изтърва един доклад, според който гръцкият дълг е несъбираем (unsustainable –не може да се поддържа) и че политиката на “остеритет”, наложена през 2010 г., е била погрешна. Аз откога го пиша, но друго е да го каже и МВФ.

Разбира се, Ципрас се възползва от този аргумент още в петък. Ако гръцкият дълг е теоретически несъбираем, а остеритетът е фатална грешка, то какво искат от Гърция хората на Меркел? Да я пържат в тиган или да я пекат на шиш? Да й изтръгват ноктите един по един и да й пържат гениталиите на ток с високо напрежение?

Както съобщи Ройтерс,

някои водещи в ЕС държави са се

опитали да

потулят доклада

на МВФ,

защото той доказва, че последното предложение на Тройката преди референдума е несъстоятелно и некомпетентно. Оказва се, че истинският икономист в цялата драма е бил “откачалката” Варуфакис.

Утвърдената практика на МВФ е в подобни случаи дългът да бъде редуциран до поносимото ниво. Много хора у нас са забравили, но така се постъпи и с България преди 20 години. В Европа едва ли има държава, на която през последния век да не са опрощавани дълговете. В случая с Гърция, според МВФ трябва да й се отпишат около 30 процента от дълга, вероятно някъде към 100 милиарда евро.

Но европейските лидери явно заложиха на “смяна на режима” – СИРИЗА и Ципрас падат с гръм и трясък и на тяхното място се връщат “Нова демокрация” и нейният лидер Самарас плюс обичайните колаборационисти. Днес обаче лъсна, че това са били сметки без кръчмаря. Ако сега се състоят извънредни избори, СИРИЗА спокойно може да вземе над 50 на сто. Това би й дало над 200 от общо 300 мандата в гръцкия парламент, а Ципрас ще може да каже: “Държавата – това съм аз!”

Левицата спечели голяма морална победа. Сега остава да видим това ще й донесе ли нещо материално.

Според мен най-логичното е Европейската централна банка да подобри снабдяването на гръцките банки с банкноти, тъй като по-нататъшното наплашване вече е контрапродуктивно. Ако банкоматите продължат да стачкуват, в рамките на 1 месец драхмата насила ще възкръсне от гроба и тогава нещата стават непредсказуеми, те излизат от контрола на Германия, ЕЦБ и Тройката.

Ако Гърция прокара пътя за излизане от еврото, цялата южна периферия на Европа може да тръгне по него. Не ми се вярва Меркел да е чак толкова упорита, защото загубата на контрол е много по-важна от загубата на пари. Пари в банките явно има в излишък, лихвите дори взеха да стават отрицателни.

Затова според мен
много скоро ще видим ново споразумние с Тройката,
което ще отпише някаква част от дълга и ще приеме последните предложения на гръцкото правителство. В неделя Тройката се убеди, че СИРИЗА не е временно явление. Тя е тук и ще остане, подобно на “Подемос” в Испания. Тя не е нито маргинална, нито радикална, нито екстремистка партия – това е истинският представител на Гърция. Лоша новина за ПЕС (Партията на европейските социалисти), която още стои зад маргинализираната гръцка партия ПАСОК..." / Валери Найденов/
цитирай
7. kbalenciaga - Относно дълга на Гърция
07.07.2015 22:11

Оказва се, че измамите, далаверите и манипулациите на западните банки + гръцките олигарси са още по-големи.
Всъщност този дълг е бил частен, от частни френски и немски банки, в голяма част за закупуване на немско и френско оръжие - гаубици, танкове, фрегати, подводници. На всичкото отгоре с огромен лихвен процент.
И накрая този частен дълг, буквално като фокусници измамниците западняци го превръщат в държавен!
Така вече губещи от не връщането на дълга са гражданите на държавите като Франция, Германия, Италия...
А още по куриозното и абсурдно просташкото е, че дори и на Словения, като присъединила се държава към ЕС, и на нея и натресли едни 5,5 милиарда от този дълг!



цитирай
8. mt46 - Е, отклоняваш се от темата, в твой стил...
07.07.2015 22:17
germantiger написа:
ааа, един циганин с физиономия на ром говори в "германия" срщеу Германия - нещо нормално

Въобще ние геманците сме виновни за всичко

- за наводненията в Китай

- за глада в Етиопия

- за сушата на Марс все пак е виновен вероятно Хитлер

- аз като германец съм виновен за българските дупки по пътищата

- несъмнено германската ми рода е виновна за станалото в Чернобил, а лично аз за Фукушима

- без капка колебание поемам вината за ПСВ, за ВСВ, за всички войни вкл. в бронзовата епоха

На другаря Пикети бих му обърсал един, но не мога да си изтърва ръката през монитора

А про по на българина винаги му е виновен някой чужд - сега е момнента за ддоговорка с гърците, че всъщност германците са виновни (И РАЗБИРА СЕ, ПЕРСОНАЛНО АЗ)

Ако някой желае да му се издължа - да заповяда - в момента съм във Варна - ще му дам всичко германско от себе си - по много и мъжки - колкото може да носи вкл. и здравословен бой

Проблемът е в прочутите двойни стандарти на Запада... И в това, че политиката на остеритет е безсмислена, безрезултатна... Освен това, Пикети признава, че и Франция е направила подобен номер за справяне с дълговете си...
Сега сте съюзници с французите и не бива да се биете...
цитирай
9. mt46 - Просто авторът дава пример с Германия, защото най-вече Германия притиска Гърция сега...
07.07.2015 22:32
germantiger написа:
Малко момче играело с приятелчето си футбол...
Изневиделица се появил питбул и скочил на второто дете... първото детенце успяло да хване каишката за края и да я намотае на ограда - така спасило другарчето си.

Появил се журналист и започнал да пише:
Млад мадридски герой спасява приятелчето си от бясно куче
... децата му казали - но ние не сме от Мадрид

Журналиста започнал да пишще отново
Малък мадридчанин спасява друго дете от звяр
... децата пак му казали, но ние не сме от Мадрид

Журналиста започва да пише трети път отначало
Момче от столицата спасява друго момче от куче убиец

... децата не издържалки и викнали - Ние сме от Каталуния, Барселона

тогава журналиста моментално написал

НЕВРЪСТЕН УБИЕЦ МЪЧИ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ!

Подмени в ъв вица децата с Германия и германци и си готов

Вица има няколко варианта на запад

Има една поговорка: "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава." Защо сте давали "баница" на Гърция толкова години, а?...
цитирай
10. germantiger - ...
07.07.2015 22:38
В двойните стандарти казваш е проблема, а аз наивно си мислех, че е в гръцката кражба, мързел и в германофобията... позаблудил съм се, да прощаваш.

За сметка на това изтока е без стандарт и нестандартен.

Frujin
9 часа · Редактирано ·
Значи, поправете ме ако греша, но явно процесът е следният: Първо си зле. После взимаш (доброволно!!) малко пари и заживяваш по-добре. Идеята е да бачкаш здраво и да ги върнеш, но нещо не ти се получава. Взимаш повече пари за да можеш да връщаш предишните и постепенно затъваш!
В един момент вече нямаш пари, а и никой не иска да ти дава още просто ей така - поставят ти някакви условия! Тогава казваш, че си ляв (комунист, антиглобалист, социалист, патриот, и т.н.), слагаш фланелка с Че и заявяваш, че няма да "хрантутиш" тия, дето до скоро ти даваха пари за да живееш по-добре. Твърдиш, че си носител на "новото" и борец за "свобода"...
Ето това е онази порода, която поради липса на по-точна дефиниция, често наричаме "комуняги", въпреки че нямат нищо общо с никакъв Маркс, никакво ляво и, най-вече, с никакъв хуманизъм ...
https://www.facebook.com/frujinblog?fref=nf
цитирай
11. mt46 - Да, сега разбираме за част от измамите, далаверите...
07.07.2015 22:39
kbalenciaga написа:

Оказва се, че измамите, далаверите и манипулациите на западните банки + гръцките олигарси са още по-големи.
Всъщност този дълг е бил частен, от частни френски и немски банки, в голяма част за закупуване на немско и френско оръжие - гаубици, танкове, фрегати, подводници. На всичкото отгоре с огромен лихвен процент.
И накрая този частен дълг, буквално като фокусници измамниците западняци го превръщат в държавен!
Така вече губещи от не връщането на дълга са гражданите на държавите като Франция, Германия, Италия...
А още по куриозното и абсурдно просташкото е, че дори и на Словения, като присъединила се държава към ЕС, и на нея и натресли едни 5,5 милиарда от този дълг!




Аз се питам друго - защо не се търси наказателна отговорност на измамниците? Ако пък кражбите, измамните схеми са "законни", значи законите би следвало да се променят...
цитирай
12. mt46 - Не, Гърция не търси репарации... Просто не е съгласна с условията на кредиторите...
07.07.2015 22:41
анонимен написа:
Ако Гърция търси репарации и блокира Германия, сиреч - не изплатени за Втората световна. Ми те и към България имат претенции като към сьюзник на Германия!

Що според теб и Първата и Втората са наречена "Световни".



цитирай
13. germantiger - ...
07.07.2015 22:48
Толкова колкото Германия е платила никой не е платил в световната история

Толкова колкото Германия е наляла в Гърция никой друг не е

Способния и трудолюбивия колкото и да дава на когото и да дава пак ще произвежда и ще твори.

Некадърника и мързеливеца колкото и да се налива в него - пак ще е зле.

Гърция ще живее по-зле, ще затегне колани, ще се обезлюди с едно число хора/айде ще намалее...

Европа ще стрие гръцките кости, ще ги строши бавно и тя вече го прави.

Разни симпатяги на изток празнуват края на ЕС, дори някой ден да му дойде кйрая, онбич там на запад пак ще са над тези на изток.

Няклои тук на изток се пъчат че били баш мъже, а на запад гейове... и същите тези "гейове" им смазват народа с Ран-Ът ?!

Акулите на запад отдавна са проиграли всички варинати, те не дават пари случайно, нито ще бъдат изпързаляни - "на вид" би изглеждало така, но иначе не - Гърция постпенно ще живее стандарт по-надолу и като фактор на Балканите ще бъде по-слаба след всичко това.

И тук няма лоши или добри - дори добри биха могли да са ЕС - ако работиш качествено и имаш качество то тогава няма да се сещаш за русията или да теглиш към Евразия - полша, чехия, словакия, дори унгария не биха хукнали да излизат от ЕС - Гърция и БЪлгария обаче да - защо ли - зщаото е русия. Никакъв проблем - борба на големите.

АЗ СЪМ ИЗУМЕН ОТ ВИСОКИЯ ПРОЦЕНТ РАЗУМНИ ГЪРЦИ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ, мисдлех гърците за повече боклук, а съм се лъгал - имало разумни хора там, макар и по-малко.

Покрай всичко това имам чудесна заслужена причина да мразя гръцките управляващи - те отново изкараха картата на германофобоята, но не хваща дикиш - в света никой не обърна внимание на това и не захапа това - тук го захапаха българи, които нормално са германофоби част от тях по руско-червена линия и германофобите на изток - традициионно в Гърция, евентуално в Сърбия итн.

Чудесен тест за картата на германофобията - тя е вече бита карта, което ме кара да се усмихвам.
цитирай
14. kbalenciaga - Е то е ясно защо не търсят сметка от измамниците
07.07.2015 23:15

Защото на практика големите измамници са управляващите западните държави, управляващите ЕС.
Един вид трябва да търсят сметка от себе си.

Но по глобално, друго е по интересно в този казус с гръцките заеми.
ЕС направи предложение на Гърция, което е ясно, че не само е неизпълнимо, но и ако бяха го приели гърците, бяха увеличили данъците и намалили пенсиите, то икономиката им ще стане в още по тежко положени. Което логично означава по малко възможност за връщане на дългове.
На практика тези предложения от ЕС към Гърция са идиотски.
И тук възниква въпроса защо са ги направили тогава?!
Отговора е в последно случилото се.
Гърците казаха "НЕ", което разбира са знаели от ЕС.
Така на практика ЕС помага на Ципрас да затвърди лидерската си позиция.
Защо лидерите на ЕС правят това?
Няма ли така да тласнат гърците към по сериозни връзки с Русия?
Дали това няма общо и с Цирка, който спретнаха Зедно - Русия, Запада, Беркут, Порешенко?
От където започна подновяването на Цирка наречен Студената война между Запада и Русия.

Според мен няма да сложат и да оставят на такъв голям пост Ципрас ако и той не е в Играта.
Залитне ли Гърция след време към Русия, Студената война ще загрубее и ще се засили още повече...
Вероятно на световната Олигархия не и достатъчно да настройват хората на Земята в стил "Разделя и владей" само по посока на тероризма и ИДИЛ.
Вероятно имат нужда от по-силно противопоставяне, като включат и Студената война.
Не само по периферията на противопоставянето между Запада срещу Русия , която и при Украйна, но и по навътре...например при Гърция...
цитирай
15. mt46 - Не е точно така...
07.07.2015 23:17
germantiger написа:
В двойните стандарти казваш е проблема, а аз наивно си мислех, че е в гръцката кражба, мързел и в германофобията... позаблудил съм се, да прощаваш.

За сметка на това изтока е без стандарт и нестандартен.

Frujin
9 часа · Редактирано ·
Значи, поправете ме ако греша, но явно процесът е следният: Първо си зле. После взимаш (доброволно!!) малко пари и заживяваш по-добре. Идеята е да бачкаш здраво и да ги върнеш, но нещо не ти се получава. Взимаш повече пари за да можеш да връщаш предишните и постепенно затъваш!
В един момент вече нямаш пари, а и никой не иска да ти дава още просто ей така - поставят ти някакви условия! Тогава казваш, че си ляв (комунист, антиглобалист, социалист, патриот, и т.н.), слагаш фланелка с Че и заявяваш, че няма да "хрантутиш" тия, дето до скоро ти даваха пари за да живееш по-добре. Твърдиш, че си носител на "новото" и борец за "свобода"...
Ето това е онази порода, която поради липса на по-точна дефиниция, често наричаме "комуняги", въпреки че нямат нищо общо с никакъв Маркс, никакво ляво и, най-вече, с никакъв хуманизъм ...
https://www.facebook.com/frujinblog?fref=nf

От дълга се възползват управниците, близките до тях олигарси... А изискванията на кредиторите са народът да затяга коланите... Гръцкият дълг е натрупан от предишни правителства /леви и десни/...
А защо САЩ имат най-големия държавен дълг в света и никой не им търси сметка?...
цитирай
16. kbalenciaga - Другото шокиращо е разликата в процентите за дълговете на Германия и Гърция
07.07.2015 23:28

Германия която за 2011г. има натрупани държавни дългове за 5,44 трилиона евро, ги изплаща с 1% лихва.
А на Гърция от 6% вдигнали на 10% лихва.
10 пъти разлика!
цитирай
17. mt46 - Все пак Земята се върти... Когато се е зародила цивилизацията /в Древния Изток, на Балканите/, в Западна Европа са живеели първобитни племена...
07.07.2015 23:35
[quote=germantiger]Толкова колкото Германия е платила никой не е платил в световната история

Толкова колкото Германия е наляла в Гърция никой друг не е

Способния и трудолюбивия колкото и да дава на когото и да дава пак ще произвежда и ще твори.

Некадърника и мързеливеца колкото и да се налива в него - пак ще е зле.

Гърция ще живее по-зле, ще затегне колани, ще се обезлюди с едно число хора/айде ще намалее...

Европа ще стрие гръцките кости, ще ги строши бавно и тя вече го прави.

Разни симпатяги на изток празнуват края на ЕС, дори някой ден да му дойде кйрая, онбич там на запад пак ще са над тези на изток.

Няклои тук на изток се пъчат че били баш мъже, а на запад гейове... и същите тези "гейове" им смазват народа с Ран-Ът ?!

Акулите на запад отдавна са проиграли всички варинати, те не дават пари случайно, нито ще бъдат изпързаляни - "на вид" би изглеждало така, но иначе не - Гърция постпенно ще живее стандарт по-надолу и като фактор на Балканите ще бъде по-слаба след всичко това.

И тук няма лоши или добри - дори добри биха могли да са ЕС - ако работиш качествено и имаш качество то тогава няма да се сещаш за русията или да теглиш към Евразия - полша, чехия, словакия, дори унгария не биха хукнали да излизат от ЕС - Гърция и БЪлгария обаче да - защо ли - зщаото е русия. Никакъв проблем - борба на големите.

АЗ СЪМ ИЗУМЕН ОТ ВИСОКИЯ ПРОЦЕНТ РАЗУМНИ ГЪРЦИ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ, мисдлех гърците за повече боклук, а съм се лъгал - имало разумни хора там, макар и по-малко.

Покрай всичко това имам чудесна заслужена причина да мразя гръцките управляващи - те отново изкараха картата на германофобоята, но не хваща дикиш - в света никой не обърна внимание на това и не захапа това - тук го захапаха българи, които нормално са германофоби част от тях по руско-червена линия и германофобите на изток - традициионно в Гърция, евентуално в Сърбия итн.

Чудесен тест за картата на германофобията - тя е вече бита карта, което ме кара да се усмихвам.[
цитирай
18. kbalenciaga - Да обобщим
08.07.2015 07:09
Първо, се опрощават на Германия огромни дългове след Втората световна война.
После се наливат огромни средства и по плана "Маршал", и отделно Соц държавите(особено СССР) наливат в Източна Германия, защото те двете са били нещо като витрини в противопоставянето на двата лагера.
След което се взимат огромни дългове от държавата Германия, достигащи до 5,44 трилиона евро, но с абсурдно малката, направо нищожна лихва от 1%.
За разлика например от Гърция, където са 10% лихвите.
И не забравяйте това са 10% на година!
Така всяка година дълга расте главоломно, за разлика от този за Германия.
От тук немците,и хората в другите подобни държави Пиявици Франция и Англия, раждат все по малко. Например немците се женят средно на 40г.
От което следва неотложна нужда от емигранти за работна ръка.
Променят се и етнически.
Стават огромни лапачи.
Вместо тях все повече започват да работят например китайците.
Един немец във заводите на Адидас взима около 2000 евро заплата, а на един китаец в заводите на Адидас, които са в Китай, заплащат около 150 евро.
И тези огромни разлики, печалби, се вливат в Германия.
Отделно такива Пиявици като Германия изсмукват най-доброто работоспособно население от по бедните държави като България.

Така, обобщено, от всичко това е видно, че всъщност управляващите ЕС са ЗАЛОЖИЛИ ОТВЪТРЕ РАЗПАДАНЕТО НА ЕС!
Разбирате ли?

А накрая ще обвинят Гърция, Русия и кой знае още кого.
Това е истината, която няма да я намерите на друго място вероятно...поне за сега...
цитирай
19. germantiger - ...
08.07.2015 08:33
Както често марине като иде реч за история си неточен или не верен в детайлите.

ЦИТИРАМ ТЕ:

Когато се е зародила цивилизацията /в Древния Изток, на Балканите/, в Западна Европа са живеели първобитни племена...

...

кОЯ ЦИВИЛИЗАЦИЯ МАРИНЕ - ЩОТО ИМА БОЛ В ДРЕВНИЯ ИЗТОК

ПЪРВОБИТНИ ПЛЕМЕНА НЯМА, ПЛЕМЕНА ТОГХАВА НЕ СЪЩЕСТВУВАТ

В ЕРОПА НЯМА АВТОХТОННИ НАРОДИ - такива науката приема баските, еветуално част от дн. албанци и едно ограничено население в дн. Нормандия (което разбира се, няма нищо общо с норманите от Средновековието епохи по-късно)

Всички в Европа с "дошляци" вкл. траките от север, вкл. гърците, вкл. всички - три вълни мигрират към Европа - първо част от бъдещите векове покъсно романски народи, втора вълна германо-скадите и трета балто-славяни

В твоя ред на мисли ще добавя - коато в германските земи е имало цивилизованост, то славяните на изток са живеели в землянки, зщао ти пиша това, зщаото ти засегна първо западна европа, та да ти напомня за тези които мйсиял, че любиш на изток и също ти пиша ИСТИНА.

"Чети бе човек, чети"!

В коментара абсолютно всичко е сериозно ако премахнеш началния му израз и финалния
цитирай
20. germantiger - ...
08.07.2015 08:37
Желанието ти (няма да го квалифицьирам) да уязвиш мен или западна Европа е простимо и разбираемо - може да имашкомплекс, може да имаш прдпочитания/избор итн - лошо няма.

Няма отношение към темата за Гърция ДНЕС, но спорд теб може и да има връзка - просто ти напомням, че на всеки такъв опит от теб, аз имам истина и повече какво да "уязви" твоите предпочитания - бъди уверен.

С цялото ми уважение на човек симпатизиращ на запада - там където цивилизацията е от векове, която води света, която прави двореца Шьонбрюн, не камъните на Перперикон (с цялото ми съзнание, че те нса несравними, но сравненията започвате вие без да се усещате как ще ви халосат ако аз ги продължа).
цитирай
21. rebu - Опрощаване
08.07.2015 08:58
Щом е толкова лесно да се опрощават дългове, хайде да ми опростят и на мен ипотечният и потребителският кредит. Аз веднага ще изтегля още по-голям, щото и него ще ми го опростят. И когато (то е неизбежно) освободя света от своето присъствие, да не търсят нищо от наследниците ми, защото „те са друго поколение„.
Не ви ли се струва, че дори с мисълта за опрощаване на дългове се дразнят всички почтени хора, а се поощряват другите - живеещите в сянката.
Впрочем, гърците имат само в гръцки банки около 600 000 000 000 евра. Пожелавам им да се свържат и присъединят към азиатската империя на Путин - само след броени месеци нямо да имат спестявания, собственост на земята, фабриките и може да им се позволи да живеят в собствено жилище, но не повече от 120 квадратни метра.
цитирай
22. mt46 - http://bultimes.com/blog/analizi-sochat-katastrofata-v-gartsiya-e-prolog-kam-globalni-satreseniya/
08.07.2015 09:14
Катастрофата, сполетяла Гърция, е пролог към сценарий за глобални икономически сътресения, пише американският журналист Финиан Кънингам в агенция Sputnik.

Брюкселските бюрократи, счита анализаторът, се безпокоят, че гръцките вълнения ще се разпространят в цяла Европа: още по-мащабни кризи могат да се очакват в Италия, Испания, Португалия и Франция, където дълговете са не по-малки от тези на Гърция.

Финиан Кънингам отбелязва, че вътре в цялата западна капиталистическа система вече е акумулиран астрономически дълг от $680 трилиона. Крал на длъжниците са САЩ със $17 трилиона, а градове като Детройт и Стоктън вече обявиха фалит.

Журналистът счита, че главна причина за системния безпорядък в световната икономика е кризата изобщо в капитализма като модел на организация на обществото.

„Поради спадане на печалбите в производствените сектори капитализмът е деградирал от система, генерираща блага за човека, до система за финансово казино. Той се оформи във финансов паразитизъм, валутни и пазарни спекулации, зад които стоят интереси на банки и фиктивен капитал. Системата се отдели от реалния свят” – счита Кънингам.

Според него, източниците на „дългово заробване” лежат в неолибералната идеология за дерегулация на икономиката и регресивното данъчно облагане (намаляване на процентния данък с увеличаване на доходите). Това на свой ред довежда до намаляване на социалната сигурност, когато мерките за строги икономии се осигуряват за сметка на безработните и пенсионерите.

Кънингам твърди, че финансовите пазари съществуват в паралелна вселена със свои възходи и падения, свързани с движението на фиктивен капитал. Същевременно глобалният дълг нараства.

„Този дълг никога няма да бъде изплатен, защото не е ясно на кого трябва да се плати. Кризата в Гърция и в Европа като цяло е абсурдна, защото за една наносекунда дългът трябва да бъде отписан и светът да задиша свободно” – привежда журналистът думи на бившия анализатор на Световната банка Пинър Кьониг, станал впоследствие критик на капитализма.

От отписването на дълга загуба ще понесе тази част от финансовата върхушка, която определя политиката на така наречените демократични правителства. За алтернативни решения на политическите лидери от Запада изглежда не им достига независимост и интелектуални способности.

„Гърция е катастрофа, разпространяваща се из всички западни страни. Сцените на хаос и отчаяние по улиците на Атина скоро ще може да се наблюдават и в Европа, и в САЩ” – е категоричен американският журналист.

„Нещо повече, капитализмът като носеща конструкция за обществото и производството трябва да бъде признат за нежизнеспособен. Той се изчерпа и банкрутира във всеки един смисъл – морален, политически, икономически” – заключава Кънингам.

източник: БЛИЦ
цитирай
23. mt46 - http://bultimes.com/blog/shpigel-evropejskata-strategiya-na-mer/
08.07.2015 09:23
Опасност за Европа не представлява гръцката криза сама по себе си, а а предизвиканата умора от политическите решения през последните години, пише икономистът Хенрик Мюлер в публикация в Der Spiegel.

Европа е претоварена с проблеми и е разединена, отбелязва авторът. Евросъюзът реагира с „объркване, малодушие и егоизъм” на стоящите пред тях предизвикателства7 приток на бежанци, заплаха от ислямски терор, започваща надпревара във въоръжаването, гръцката криза, излизането на Великобритания от ЕС.

„В някакъв момент на безкрайна поредица от срещи, които не дават никакво убедително решение, предизвиква цинизъм и разочарование” – се казва в публикацията. Според автора, търпението повсеместно свършва и ЕС е близо до разрушаването.

Според мнението на Мюлер, до тази криза доведе преди всичко политиката на правителството на Ангела Меркел.

Предложената от Берлин политика на икономии доведе до там, че условията на живот на европейците практически престанаха да се подобряват. Частните и държавните дългове станаха неизмерими. Сложната политическа система за взаимен контрол и предписанията не обединиха страните от ЕС, а само посяха раздор между правителствата, пише Мюлер.

Колкото по-дълго се проточва кризата, толкова по-голяма популярност ще придобиват алтернативните политически сили, като Podemos в Испания и „Национален фронт” във Франция. Управляващите партии все по-трудно се договарят с избирателите за реализация на мерките, приети на европейско равнище, и полето за действие на политиците се свива.

„Това, което се струваше на канцлера като път с най-малък политически риск, в дългосрочен план доведе до непоносима ситуация” – пише колумнистът в Der Spiegel.

източник: БЛИЦ
цитирай
24. kolorado - Можеше да се замисля над това инт...
08.07.2015 09:24
Можеше да се замисля над това интервю, но като видях къде е публикувано, всичко ми стана ясно, хаха.
Гласове на руската маша Дачков, / участвал на последния семинар на БСП преди броени дни, путиновски рупор, е един от многото сайтове на руската пета колона у нас, елемент от хибридната война на Путин срещу България, и това интервю е част от руската медийна дезинформация.

Гласове не е сайт, а руски инструмент.
цитирай
25. mt46 - Желанието ми е да се знаят истините...
08.07.2015 09:53
germantiger написа:
Желанието ти (няма да го квалифицьирам) да уязвиш мен или западна Европа е простимо и разбираемо - може да имашкомплекс, може да имаш прдпочитания/избор итн - лошо няма.

Няма отношение към темата за Гърция ДНЕС, но спорд теб може и да има връзка - просто ти напомням, че на всеки такъв опит от теб, аз имам истина и повече какво да "уязви" твоите предпочитания - бъди уверен.

С цялото ми уважение на човек симпатизиращ на запада - там където цивилизацията е от векове, която води света, която прави двореца Шьонбрюн, не камъните на Перперикон (с цялото ми съзнание, че те нса несравними, но сравненията започвате вие без да се усещате как ще ви халосат ако аз ги продължа).

Ако наистина си десен и националист, ето ти позицията на Марин льо Пен
/ http://bultimes.com/blog/marin-lo-pen-nastoyava-da-se-premahne-evroto/:
Резултатите от гръцкия референдум са победа над „олигархията на Европейския съюз“. Това заяви вчера лидерката на крайнодесния френски Национален фронт Марин льо Пен след публикуването на предварителните резултати от вота, показващи явен превес на гласувалите против предложените от кредиторите реформи, съобщи Ройтерс.

„Европейските страни трябва да се възползват от това събитие, за да се съберат около масата за преговори, да отчетат провала на еврото и строгите икономически мерки, и да организират разпускането на единната валутна система, което е необходимо за връщане на реалния растеж, заетост и съкращаване на дълговете“, се казва в изявление на Марин льо Пен.

В ефира на телевизия БМФ лидерката на Националния фронт заяви, че „Еврозоната вече не е жизнеспособна“, предаде ТАСС.

По думите й, „ЕС се е превърнал в подобие на секта, занимаваща се с диктат, промиване на мозъци и шантаж“. „Могат ли европейските народи да продължават да се примиряват с подобна ситуация? Референдумът в Гърция показа, че не“, изтъкна Марин льо Пен, която е известна и с близките си връзки в Русия.

източник: БЛИЦ
цитирай
26. mt46 - Но Пикети няма нищо общо с Русия...
08.07.2015 10:00
kolorado написа:
Можеше да се замисля над това интервю, но като видях къде е публикувано, всичко ми стана ясно, хаха.
Гласове на руската маша Дачков, / участвал на последния семинар на БСП преди броени дни, путиновски рупор, е един от многото сайтове на руската пета колона у нас, елемент от хибридната война на Путин срещу България, и това интервю е част от руската медийна дезинформация.

Гласове не е сайт, а руски инструмент.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0_%D0%9F%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8
Пикети следва икономика и математика в École Normale Supérieure (ENS), която завършва през 1989 г. През 1993 г. защитава докторат, върху който е работил в Лондонската школа по икономика и EHESS. През следващите две години преподава в Масачузетския технологичен институт, след което се завръща и работи основно във Франция, в CNRS и EHESS. През 2006 г. за кратко е директор на Парижката школа по икономика, но напуска поста поради политически ангажименти и остава там като преподавател.

Икономическите неравенства са траен интерес в трудовете на Пикети. Докторската му дисертация е на тема „Essais sur la théorie de la redistribution des richesses“, а първата му книга, която бързо му спечелва внимание сред разнородни кръгове, е публикувана през 2001 г.[2]. През 2012 г. излиза обобщаващият му исторически и статически труд, Капиталът през XXI в., който веднага е преведен на английски и предизвиква широк отзвук[3].

През 2015 г. Пикети е поканен за професор в Лондонското училище по икономика[4]
Идеи

Ключовото наблюдение на Пикети е, че за икономиката на западните държави периодът от 1914 г. до началото на 70-те години на ХХ век е съвсем нетипичен. Но именно тогава са формулирани основните варианти на икономическите теории, които доминират и до днес. Например след Втората световна война в САЩ Саймън Кузнец установява спад на неравенството, и макар това да е кратък епизод, изключение от тенденциите, тъкмо той се приема за норма. В началото на XXI век светът обаче се е върнал към високите нива на неравенство, характерни за западните страни след Първата индустриална революция. Частното богатство расте по-бързо от националния доход и се концентрира в ръцете на все по-малко семейства.
цитирай
27. mt46 - Не, не е лесно... Но проблемът е световен и трябва да се обсъди разумно...
08.07.2015 10:19
rebu написа:
Щом е толкова лесно да се опрощават дългове, хайде да ми опростят и на мен ипотечният и потребителският кредит. Аз веднага ще изтегля още по-голям, щото и него ще ми го опростят. И когато (то е неизбежно) освободя света от своето присъствие, да не търсят нищо от наследниците ми, защото „те са друго поколение„.
Не ви ли се струва, че дори с мисълта за опрощаване на дългове се дразнят всички почтени хора, а се поощряват другите - живеещите в сянката.
Впрочем, гърците имат само в гръцки банки около 600 000 000 000 евра. Пожелавам им да се свържат и присъединят към азиатската империя на Путин - само след броени месеци нямо да имат спестявания, собственост на земята, фабриките и може да им се позволи да живеят в собствено жилище, но не повече от 120 квадратни метра.

Системата се крепи на милиардите дребни риби по света, които теглят кредити, както и на държавите, вземащи кредити. Системата е сбъркана, измамна, защото парите, които се дават, са без покритие, са просто напечатани хартийки... Рано или късно балонът се спуква... Това е световна финансова пирамида. Тези, които печатат парите и дават заеми, печелят. Тези, които са най-долу в пирамидата /обикновените хора, народите/ губят /или биват заробени/...
цитирай
28. germantiger - ...
08.07.2015 10:36
Не съм нито десен, нито левак - идеологии не ме вълнуват

СВЕТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СИЛА, ПАРИ И УМ СТОЯЩ ЗАД ТЯХ
ЧОВЕК ОТ СТРАХОВЕ, ПОТРЕБНОСТИ И СТРАСТИ, ПОРОЦИ И ЕВЕНТУАЛНО ИДЕАЛИ
ДРУГОТО Е БОШ ЛАФ мои думи

Трябва да питаш десните в Европа дали действително са десни националисти, зщаото за мен такива няма въобще в белия свят! Не питай мен - тях питай колко са патриоти.

Когато ми цитираш Шпигел или друг тоалетен вестник и списание, то зщао не цитираш контратезата - имаш право на избор разбира се, както да цитираш.

Но на твоя "източник" всеки може да противопостави друг и до каво "стигаме" всъщност

Като какъв се припознаваш ти (най-вертоятно) като близък до гърците беден, балканец, вероятно в нещо мразиш западния свят, друг ти е виновен, така се виждаш ти - беден, с нечия друга вина, близък по нрав на комшиите си - няма лошо, в това няма нищо срамно или неправилно.

Аз например не съм богат, но и беденне съм., но ясно се пирпознавам в НЕизточноевропеец - физическия ми облик, част от произхода ми, предпочитанията ми в изкуства не са "източноевропски" и за това аз симпатизирам на друго и за това аз разпознавам другата позиция като по-близка.

Към потребитъел Колорадо си споменал къде е канен Пикети в кой лондонски уни... е аз веднага мога да ти посча къде в щатите е изнасял лекции Горбачов, но за "вас" любещите червеното той е зачеркнат нали.

И ако случайно не си червен, ако съм сбъркал в предположенията ти за твоите вкусове и предпочитания нека ти напомня ЧЕ ТИ ПЪРВИ МЕ ПРАТИ ПРИ НАЦИОНАЛИСТИ И ДЕСНИ МАКАР С УГОВОРКАТА АКО И ЗА ТОВА АЗ СЪЩО СЛАГАМ ЕДНО АКО КАТО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ КЪМ ТЕБ).

цитирай
29. kolorado - Знам, че няма общо с Русия Пикети.
08.07.2015 10:55
Обръщам внимание на факта, че от всички наши сайтове само Гласове обръща внимание на това интервю и го препечатва.
Сириза по начало дойде на власт с популизъм, лъжи и измами, провали се и сега изкарва гадния Запад виновен за катастрофата, до която тя я докара.
При това положение всеки нормален премиер подава оставка и иска нови избори, а тоя прави референдуми.
цитирай
30. germantiger - ...
08.07.2015 11:06
ЦИТИРАМ ТЕБ

ПП: За сведение на германофилите и на догматично мислещите - Ципрас не е комунист, а социалдемократ. Гръцките комунисти са доста по-радикални от "Сириза" и са бойкотирали референдума...

Друга заблуда /манипулация/ е, че Гърция отказвала да плаща дълговете си...
Ако мислите, че гърци, българи, сърби, италианци, испанци, руснаци... са по-низши народи и нямат право на свободно и достойно съществуване, значи сте расисти /нацисти, фашисти/...

ОТ МЕН

БЪЛГАРИТЕ, РУСНАЦИТЕ И ЦЕЛИЯ ИЗТОЧЕН БЛОК БЯХА ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД ГЕРМАНОФОБИ И РАСИСТИ

НЕГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ДНЕС СЪЩО СА ГЕРМАНОФОБИ, ГЪРЦИТЕ В ГОЛЯМА ЧАСТ ДНЕС СЪЩО

ГЕРМАНОФОБИЯТА Е ОФИЦИАЛНА "ПОЛИТИКА" НА ХОЛИВУД ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ВЕК

Ако някойе германофил покрай Хендел, Бах, Моцарт, Беетовен и Вагнер той трябва ли задължително да има отношение към Ципрас и сие и нацист ли е?

Ако някой е германофил покрай Гьоте, Шиллер, германския романтизъм и "немската" философия той трябва ли да е наясно кой е Варуфакис като епохалнма историческа личност и следователно расист ли е?
цитирай
31. zaw12929 - germantiger - ..
08.07.2015 12:19
germantiger гръцката кражба, мързел и в германофобията... позаблудил съм се, да прощаваш.

ИМА МОМЕНТИ, КОГАТО ТРЯБВА ДА ЗАМЪЧИМ : НЕ СА КРАДЦИ ГЪРЦИТЕ, НЕ СА УБИЙЦИ ХИТЛЕРИСТИТЕ... ТАКА ГО ПРИЕМИ... ВРЕМЕ Е ДА ПОРАСНЕШ!
цитирай
32. mt46 - Е, навярно към Германия е имало специално отношение. Все пак е от Великите сили...
08.07.2015 12:33
10:56 - f873, ние имахме рапарации и ги и...

от: kushel За постинг: Германия така и не изплати дълговете си
f873, ние имахме рапарации и ги изплатихме до стотинка. Виж това, което германците 4 години са завлекли от България и до сега в по-голямата си част си остава неплатено. Д-р Тренчев има статия по тоя въпрос. Става дума за реални $10 млрд.
цитирай
33. mt46 - Заблуждаваш се, мислиш едностранчиво...
08.07.2015 12:51
germantiger написа:
ЦИТИРАМ ТЕБ

ПП: За сведение на германофилите и на догматично мислещите - Ципрас не е комунист, а социалдемократ. Гръцките комунисти са доста по-радикални от "Сириза" и са бойкотирали референдума...

Друга заблуда /манипулация/ е, че Гърция отказвала да плаща дълговете си...
Ако мислите, че гърци, българи, сърби, италианци, испанци, руснаци... са по-низши народи и нямат право на свободно и достойно съществуване, значи сте расисти /нацисти, фашисти/...

ОТ МЕН

БЪЛГАРИТЕ, РУСНАЦИТЕ И ЦЕЛИЯ ИЗТОЧЕН БЛОК БЯХА ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД ГЕРМАНОФОБИ И РАСИСТИ

НЕГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ДНЕС СЪЩО СА ГЕРМАНОФОБИ, ГЪРЦИТЕ В ГОЛЯМА ЧАСТ ДНЕС СЪЩО

ГЕРМАНОФОБИЯТА Е ОФИЦИАЛНА "ПОЛИТИКА" НА ХОЛИВУД ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ВЕК

Ако някойе германофил покрай Хендел, Бах, Моцарт, Беетовен и Вагнер той трябва ли задължително да има отношение към Ципрас и сие и нацист ли е?

Ако някой е германофил покрай Гьоте, Шиллер, германския романтизъм и "немската" философия той трябва ли да е наясно кой е Варуфакис като епохалнма историческа личност и следователно расист ли е?

Май днешната "демокрация" насажда повече фобии, отколкото социализмът... Мисля, че повечето от българите не мразят немския народ, а го уважават. Проблемът е в политиката на Запада и на ЕС. ЕС стана по-бюрократична, тоталитарна организация от бившия Съветски съюз... Ако ти и Западът не търпите критика и други гледни точки, какви демократи сте?... Или ви е кеф само да командорите, а другите да ви робуват, слугуват?...
цитирай
34. mt46 - Никога не съм бил червен...
08.07.2015 13:08
germantiger написа:
Не съм нито десен, нито левак - идеологии не ме вълнуват

СВЕТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СИЛА, ПАРИ И УМ СТОЯЩ ЗАД ТЯХ
ЧОВЕК ОТ СТРАХОВЕ, ПОТРЕБНОСТИ И СТРАСТИ, ПОРОЦИ И ЕВЕНТУАЛНО ИДЕАЛИ
ДРУГОТО Е БОШ ЛАФ мои думи

Трябва да питаш десните в Европа дали действително са десни националисти, зщаото за мен такива няма въобще в белия свят! Не питай мен - тях питай колко са патриоти.

Когато ми цитираш Шпигел или друг тоалетен вестник и списание, то зщао не цитираш контратезата - имаш право на избор разбира се, както да цитираш.

Но на твоя "източник" всеки може да противопостави друг и до каво "стигаме" всъщност

Като какъв се припознаваш ти (най-вертоятно) като близък до гърците беден, балканец, вероятно в нещо мразиш западния свят, друг ти е виновен, така се виждаш ти - беден, с нечия друга вина, близък по нрав на комшиите си - няма лошо, в това няма нищо срамно или неправилно.

Аз например не съм богат, но и беденне съм., но ясно се пирпознавам в НЕизточноевропеец - физическия ми облик, част от произхода ми, предпочитанията ми в изкуства не са "източноевропски" и за това аз симпатизирам на друго и за това аз разпознавам другата позиция като по-близка.

Към потребитъел Колорадо си споменал къде е канен Пикети в кой лондонски уни... е аз веднага мога да ти посча къде в щатите е изнасял лекции Горбачов, но за "вас" любещите червеното той е зачеркнат нали.

И ако случайно не си червен, ако съм сбъркал в предположенията ти за твоите вкусове и предпочитания нека ти напомня ЧЕ ТИ ПЪРВИ МЕ ПРАТИ ПРИ НАЦИОНАЛИСТИ И ДЕСНИ МАКАР С УГОВОРКАТА АКО И ЗА ТОВА АЗ СЪЩО СЛАГАМ ЕДНО АКО КАТО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ КЪМ ТЕБ).


Не е ли ясно, че не харесвам, не одобрявам тоталитаризма, диктатурата, деспотизма, неолиберализма?...
Тук ще вмъкна една моя мисъл /афоризъм/, леко иронична:
Днес има два основни типа хора - нормално мислещи и неолиберално мислещи.
Марин Тачков
цитирай
35. mt46 - Това е по Оруел - някои са по-равни...
08.07.2015 13:10
kbalenciaga написа:

Германия която за 2011г. има натрупани държавни дългове за 5,44 трилиона евро, ги изплаща с 1% лихва.
А на Гърция от 6% вдигнали на 10% лихва.
10 пъти разлика!

цитирай
36. mt46 - Германия се основава като държава през 962 г., доста след Гърция и България... :)
08.07.2015 13:16
germantiger написа:
Както често марине като иде реч за история си неточен или не верен в детайлите.

ЦИТИРАМ ТЕ:

Когато се е зародила цивилизацията /в Древния Изток, на Балканите/, в Западна Европа са живеели първобитни племена...

...

кОЯ ЦИВИЛИЗАЦИЯ МАРИНЕ - ЩОТО ИМА БОЛ В ДРЕВНИЯ ИЗТОК

ПЪРВОБИТНИ ПЛЕМЕНА НЯМА, ПЛЕМЕНА ТОГХАВА НЕ СЪЩЕСТВУВАТ

В ЕРОПА НЯМА АВТОХТОННИ НАРОДИ - такива науката приема баските, еветуално част от дн. албанци и едно ограничено население в дн. Нормандия (което разбира се, няма нищо общо с норманите от Средновековието епохи по-късно)

Всички в Европа с "дошляци" вкл. траките от север, вкл. гърците, вкл. всички - три вълни мигрират към Европа - първо част от бъдещите векове покъсно романски народи, втора вълна германо-скадите и трета балто-славяни

В твоя ред на мисли ще добавя - коато в германските земи е имало цивилизованост, то славяните на изток са живеели в землянки, зщао ти пиша това, зщаото ти засегна първо западна европа, та да ти напомня за тези които мйсиял, че любиш на изток и също ти пиша ИСТИНА.

"Чети бе човек, чети"!

В коментара абсолютно всичко е сериозно ако премахнеш началния му израз и финалния

цитирай
37. mt46 - Мда...
08.07.2015 13:26
kbalenciaga написа:
Първо, се опрощават на Германия огромни дългове след Втората световна война.
После се наливат огромни средства и по плана "Маршал", и отделно Соц държавите(особено СССР) наливат в Източна Германия, защото те двете са били нещо като витрини в противопоставянето на двата лагера.
След което се взимат огромни дългове от държавата Германия, достигащи до 5,44 трилиона евро, но с абсурдно малката, направо нищожна лихва от 1%.
За разлика например от Гърция, където са 10% лихвите.
И не забравяйте това са 10% на година!
Така всяка година дълга расте главоломно, за разлика от този за Германия.
От тук немците,и хората в другите подобни държави Пиявици Франция и Англия, раждат все по малко. Например немците се женят средно на 40г.
От което следва неотложна нужда от емигранти за работна ръка.
Променят се и етнически.
Стават огромни лапачи.
Вместо тях все повече започват да работят например китайците.
Един немец във заводите на Адидас взима около 2000 евро заплата, а на един китаец в заводите на Адидас, които са в Китай, заплащат около 150 евро.
И тези огромни разлики, печалби, се вливат в Германия.
Отделно такива Пиявици като Германия изсмукват най-доброто работоспособно население от по бедните държави като България.

Така, обобщено, от всичко това е видно, че всъщност управляващите ЕС са ЗАЛОЖИЛИ ОТВЪТРЕ РАЗПАДАНЕТО НА ЕС!
Разбирате ли?

А накрая ще обвинят Гърция, Русия и кой знае още кого.
Това е истината, която няма да я намерите на друго място вероятно...поне за сега...

Известна е приказката за вълка и за агнето, което му мътело водата... Високомерните западняци избягват да признават грешките, греховете си, както и достойнствата, правата на другите... Смятат се за най-прави, най-умни, за център на света и на Вселената...
цитирай
38. germantiger - ...
08.07.2015 13:41
Всъщност германските франки създават бъдещата Франска империя 481-486Г. близо 2 ВЕКА ПРЕДИ ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ.

Радвам се, че си съзнал - първобитни племена няма, и цивилизация една в Междуречието и Балканите няма, а има "бол".

Колкото до запада - когато вие тук българите хранехте прасетата с хора в Белене, те там на запад ви прибираха политическите бегълци.

Когато там е имало демокрация, тук е било турска робия.

Когато на изток е имало орди, то на запад е имало право (може би, не знаеш но европейското както казват континентално право лежи на основите на римското, но и на германското право).

...

Мисълта ми е - на запад демокрация имаше когато тук бяхте комуняги - факт

на запад държаността е преди тази в европейския изток - отново факт

а за германофобията мълчиш, какво да кажеш и пред този факт
цитирай
39. germantiger - ...
08.07.2015 13:48
Нещо повече Марине - именно запада си признава грешките зщаото:

маринчо

- русия извини ли се някому за комунизма и изнасилванията

- щото германия се извини и плати вкл. на еврейте

- щото в щатите премахнаха робството както и по света

откъде дойде свободата марине - от кремъл ли или от гнилия капитализъм

кажи марине - масата инфо което плюете запада откъде е - от западни източници които цитирате

на изток трудничко някой критикува или го трепят като политковская примерно

НЕЩО ПОВЕЧЕ ВИСОКОМЕРНИ И ВЕРОЛОМНИ СТЕ ВИЕ ОТ ИЗТОКА НАЙ-ЧЕСТО МАКАР НЕ ВИНАГИ - А ИМЕННО - вие сте тези на които винаги друг им е виновен, винаги друг им е длъжен и вие сте жертви?

Вие ли с империята на русия тъпкала рекордните 136 народности в държавата си

вие ли които тук сте свикнали на робия и търпение и сте се клали дори в 20 век края в сърбия с кой ли не

Можеш година след година да гледаш филм за гадните германци или за робството в щатите, но филм примерно руски където руснаци колят нард няма да видиш

Нещо повече марине - филм в който българи начело с Калоян заравят живи византийци няма да видиш нали или филм в който българи вкарват в концлагер мелничани през ПСВ, повтарям ПСВ за да се пишат българи или филм в който българи палят две албански села изгаряйки всичко жените и децата вкл. или филм в който българи през ВСВ не раздават храна на гладуващи гърци ако не се запишат българи в егейска Тракия...

не филми, то в книга на български едва ли ще го прочетешп - не го знаеше ли, е да де, но света го знае що е историк
цитирай
40. apollon - интересно мнение - само трябва да ...
08.07.2015 15:33
интересно мнение - само трябва да БЪДЕ доказано с голи факти
цитирай
41. germantiger - Айде че, прекалих - финален коментар
08.07.2015 16:18
Сам се опровергаваш, когато твърдиш, че западняците (кои всички ли) са високомерни и не търпят критика - ТА ТОВА ИНТЕРВЮ Е МЕЖДУ ЗАПАДНЯЦИ!

Кога ще прочетеш нещо подобно от администрацията на Путин?

Или от Китайската Народна Република или те бяха цветя и рози - безгршни?!

Кога ще прочетеш нещо такова от Ахмадинеджад или от корейския лидер на север?

А тези, които често цитирате - Айк, Дюк - какви са - западняци ако ще чифути да са?!

Не запада е безгрешен, а "вие" изтока сте винаги жертви, винаги добри, винаги освободители и несъмнено безгрешни - ваше дело правое :)
цитирай
42. mt46 - Пропуснал си да отбележиш, че демокрацията се заражда в Древна Гърция...
08.07.2015 18:25
germantiger написа:
Всъщност германските франки създават бъдещата Франска империя 481-486Г. близо 2 ВЕКА ПРЕДИ ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ.

Радвам се, че си съзнал - първобитни племена няма, и цивилизация една в Междуречието и Балканите няма, а има "бол".

Колкото до запада - когато вие тук българите хранехте прасетата с хора в Белене, те там на запад ви прибираха политическите бегълци.

Когато там е имало демокрация, тук е било турска робия.

Когато на изток е имало орди, то на запад е имало право (може би, не знаеш но европейското както казват континентално право лежи на основите на римското, но и на германското право).

...

Мисълта ми е - на запад демокрация имаше когато тук бяхте комуняги - факт

на запад държаността е преди тази в европейския изток - отново факт

а за германофобията мълчиш, какво да кажеш и пред този факт

По-горе съм писал, че повечето българи не мразят, а уважават немците. Но защо ли ми се струва, че ти, а и доста западняци сте българофоби?...
Каква вина имам аз /например/, че съм се родил в България и че у нас е имало социализъм? Баща ми, майка ми, бабите и дядовците ми са били безпартийни...
цитирай
43. mt46 - Все повече се отклоняваш от основната тема, в твой стил... :)
08.07.2015 19:11
germantiger написа:
Нещо повече Марине - именно запада си признава грешките зщаото:

маринчо

- русия извини ли се някому за комунизма и изнасилванията

- щото германия се извини и плати вкл. на еврейте

- щото в щатите премахнаха робството както и по света

откъде дойде свободата марине - от кремъл ли или от гнилия капитализъм

кажи марине - масата инфо което плюете запада откъде е - от западни източници които цитирате

на изток трудничко някой критикува или го трепят като политковская примерно

НЕЩО ПОВЕЧЕ ВИСОКОМЕРНИ И ВЕРОЛОМНИ СТЕ ВИЕ ОТ ИЗТОКА НАЙ-ЧЕСТО МАКАР НЕ ВИНАГИ - А ИМЕННО - вие сте тези на които винаги друг им е виновен, винаги друг им е длъжен и вие сте жертви?

Вие ли с империята на русия тъпкала рекордните 136 народности в държавата си

вие ли които тук сте свикнали на робия и търпение и сте се клали дори в 20 век края в сърбия с кой ли не

Можеш година след година да гледаш филм за гадните германци или за робството в щатите, но филм примерно руски където руснаци колят нард няма да видиш

Нещо повече марине - филм в който българи начело с Калоян заравят живи византийци няма да видиш нали или филм в който българи вкарват в концлагер мелничани през ПСВ, повтарям ПСВ за да се пишат българи или филм в който българи палят две албански села изгаряйки всичко жените и децата вкл. или филм в който българи през ВСВ не раздават храна на гладуващи гърци ако не се запишат българи в егейска Тракия...

не филми, то в книга на български едва ли ще го прочетешп - не го знаеше ли, е да де, но света го знае що е историк

По въпроса за геноцидите имам постинг, там сме обсъждали този въпрос, доколкото помня...
СССР и комунизмът имат своите критици и на Изток, от руснаци /писателите Платонов, Замятин, Солженицин/...
Има доста и различно инфо и на руски език... Но мнозина са предубедени към инфото от руски източници...
Западът не е едноизмерен /само добър или само лош/, нито пък Изтокът... Това се отнася и до различните страни, общества, системи, хора...
цитирай
44. mt46 - Е, общо взето, трудно понасят критика...
08.07.2015 19:21
germantiger написа:
Сам се опровергаваш, когато твърдиш, че западняците (кои всички ли) са високомерни и не търпят критика - ТА ТОВА ИНТЕРВЮ Е МЕЖДУ ЗАПАДНЯЦИ!

Кога ще прочетеш нещо подобно от администрацията на Путин?

Или от Китайската Народна Република или те бяха цветя и рози - безгршни?!

Кога ще прочетеш нещо такова от Ахмадинеджад или от корейския лидер на север?

А тези, които често цитирате - Айк, Дюк - какви са - западняци ако ще чифути да са?!

Не запада е безгрешен, а "вие" изтока сте винаги жертви, винаги добри, винаги освободители и несъмнено безгрешни - ваше дело правое :)

А ти да си чул САЩ и НАТО да са се извинили /например за Ирак, за Югославия/?...

"Помнете, че никой, абсолютно никой, не е “по-горе” или “по-долу” от вас. Каквото и да работите, където и да живеете, колкото и пари да имате, колкото и “красиви” да сте, вие реално не превъзхождате другите, нито пък те ви превъзхождат. Да, другият може да има повече пари, но вие пък имате прекрасни приятели. Той може да има талант да пее, а вие пък имате свой талант. Той може да е постигнал много неща в живота си, но вие пък сте научили ценни уроци и сте израснали, развивате се и също сте постигнали много, макар да не е видимо за околните. Няма база за сравнение. Всеки, абсолютно всеки човек е уникален, полезен и ценен и всеки има свое място, всеки има свои цели, свой път, смисъл на живота си и всеки един от нас допринася за разширяването на Вселената."
Луиз Хей
цитирай
45. germantiger - ...
08.07.2015 19:26
Позравления, че родът ти е бил безпартиен, но дори да беше партиен аз не бих на "общо основание" те зачеркнал - несъмнено е имало много хора от народа, които не са комуняги макар да са били в тази "партия".

Когато аз посочвам според мен кривиците в българите не значи че съм българофоб.

Да, обикновено често това правя или почти само това правя, вместо да хваля заслужено, зщаото аз чета тук само колко превелики са българите и чета постинги за история, които често пъти показват незннаие.

Ако стане дума (а рядко е ставало или почти никога) ако стане дума аз да критикувам днешните германци... Бога ми - ще ползвам такава лексика, че тази за българите днес ще ти се стори нежност.

Благодаря ти, Марине за толерантността в твоя блог към моите прекалени коментари и ТЕ ПОЗДРАВЯВАМ за това ТВОЕ ИЗРЕЧЕНИЕ съждение:

Западът не е едноизмерен /само добър или само лош/, нито пък Изтокът... Това се отнася и до различните страни, общества, системи, хора...
цитирай
46. mt46 - Благодаря!... Аз също виждам нашите кривици и неведнъж съм ги критикувал...
08.07.2015 23:25
germantiger написа:
Позравления, че родът ти е бил безпартиен, но дори да беше партиен аз не бих на "общо основание" те зачеркнал - несъмнено е имало много хора от народа, които не са комуняги макар да са били в тази "партия".

Когато аз посочвам според мен кривиците в българите не значи че съм българофоб.

Да, обикновено често това правя или почти само това правя, вместо да хваля заслужено, зщаото аз чета тук само колко превелики са българите и чета постинги за история, които често пъти показват незннаие.

Ако стане дума (а рядко е ставало или почти никога) ако стане дума аз да критикувам днешните германци... Бога ми - ще ползвам такава лексика, че тази за българите днес ще ти се стори нежност.

Благодаря ти, Марине за толерантността в твоя блог към моите прекалени коментари и ТЕ ПОЗДРАВЯВАМ за това ТВОЕ ИЗРЕЧЕНИЕ съждение:

Западът не е едноизмерен /само добър или само лош/, нито пък Изтокът... Това се отнася и до различните страни, общества, системи, хора...

Поздрави!... И нещо актуално:
"Какъв е този свят, в който идиоти управляват слепци?" /Уилям Шекспир/
цитирай
47. begetron426 - Няма вече, на къде да се гледа освен...
10.07.2015 15:08
Няма вече, на къде да се гледа, а трябва да се погледне към човекът, за да оцелее и прогресира цивилизацията ни. Това означава законите в обществото трябва да бъдат насочени към човекът, защото до сега през цялото противоречиво историческо развитие след Първобитно-общинният строй са били против човека, заради развитието на обществото. Имало е робски закони, феодални закони, капиталистически закони и човечеството е било потопено в пот, кръв и сълзи. Нашето време е длъжно да промени законите, за да не могат да се оправдават грабителите на народите, а да ги спазват. Защото прозрението за промяна идва от древността с казаното "Законите са като паяжината, улавят само мухите, не и осите". Което е налице и днес, че законите са против човекът и народите, значи против "мухите", а защитават "осите" - управляващите. Необходимата промяна днес е възможна, защото сме постигнали необходимото развитие, което изисква нови човешки закони, в противен случай постигнатото ще се обърне против всички като самоунищожение на цивилизацията ни. Такива са законите на Природата, да направим рай на Земята или всички да заминем за Ада.
цитирай
48. mt46 - Да, но човекът и обществото са свързани...
10.07.2015 22:37
begetron426 написа:
Няма вече, на къде да се гледа, а трябва да се погледне към човекът, за да оцелее и прогресира цивилизацията ни. Това означава законите в обществото трябва да бъдат насочени към човекът, защото до сега през цялото противоречиво историческо развитие след Първобитно-общинният строй са били против човека, заради развитието на обществото. Имало е робски закони, феодални закони, капиталистически закони и човечеството е било потопено в пот, кръв и сълзи. Нашето време е длъжно да промени законите, за да не могат да се оправдават грабителите на народите, а да ги спазват. Защото прозрението за промяна идва от древността с казаното "Законите са като паяжината, улавят само мухите, не и осите". Което е налице и днес, че законите са против човекът и народите, значи против "мухите", а защитават "осите" - управляващите. Необходимата промяна днес е възможна, защото сме постигнали необходимото развитие, което изисква нови човешки закони, в противен случай постигнатото ще се обърне против всички като самоунищожение на цивилизацията ни. Такива са законите на Природата, да направим рай на Земята или всички да заминем за Ада.

Трябва да се намери разумен баланс, хармония между личното и общественото, между човека, обществото и Природата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19245033
Постинги: 3708
Коментари: 45239
Гласове: 149379
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930