Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2015 13:48 - Имаме ли национално достойнство?...
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4198 Коментари: 10 Гласове:
17

Последна промяна: 18.07.2015 13:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Кой и как да укроти апетита на частните банкери


/Поглед.инфо/ "Банкерите притежават Земята. Вземете я от тях, но им оставете силата да създават пари с контрол над кредита и с едно движение на химикалка те ще създадат достатъчно, за да си я откупят обратно", е казал сър Джосая Стамп, бивш президент на Английската централна банка.

Мъдрата мисъл на барон Стамп е била изказана в епоха, в която компютрите са липсвали дори от приключенските книги с научна фантастика на Жул Верн. Днес банките боравят чудесно с технологиите на новото време в парична система, създадена преди стотици години.

Защо припомням това?

Малко известен факт у нас е, че най-задлъжнялата страна спрямо своя БВП е… Япония, а не Гърция. Много близка компания им правят Италия, Испания, Португалия, а по дълг на глава от населението Гърция е близо до Франция и Австрия, с много повече са САЩ, Белгия, Италия, Ирландия. Също така, факт, отбелязан в доклада "Поглед върху правителствата" за 2015 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в която членуват най-важните световни икономики, а други кандидатстват, в това число и България, показва, че бюджетните приходи на Гърция спрямо БВП са високи, съизмерими с тези на Австрия, Италия, Унгария. На глава от населението гърците са в една група с Япония, Израел, Испания и Чехия. В структурата на общите държавни приходи от данъци са на едно ниво с Германия, Словения, Мексико, Полша и отново Япония, а по структура на данъчните приходи като процент от общото данъчно облагане са на едно ниво с Франция и Холандия. На пръв поглед нищо странно и особено.

Какво се случва, всъщност, при южните ни съседи тогава?

 

Някой, май, наистина се гаври с тях, но никой не иска да признае. Не гледахме ли вече този филм у нас? По-добре от тях ли живеем ние от тогава?

 

"Историята разказва, че сарафите, впоследствие банкери, са използвали всяка форма на злоупотреба, интриги, коварство и всевъзможни насилствени средства, за да поддържат контрол над правителствата чрез контролиране на издаването на парите", пише Джеймс Мадисън, 4-ти президент на САЩ, един от бащите на Американската Конституция.

Историята с дълга на Гърция започва от 2001 г. с приемането на еврото – политическата валута на обединена Европа, задачата, на която е на пръв поглед е да облекчи банковото обслужване и инвестиционните възможности сред гражданите и държавите в ЕС.

Истината, обаче, се оказва друга.

Поради засиления интерес за печалби, частните банки започват невъздържано раздаване на невъобразими кредити за проекти от ранга на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и поддържането на армия, готова да влезе в бой с целия цвят. Чисто по балкански повечето от парите изтичат към личните сметки на политици, а проектите са щедро обслужени от европейски доставчици на продукти и услуги. Това довежда до небивал ръст на БВП и той се утроява на глава от населението само за 7 години. Но идва съдбоносната 2008-ма с жестоката финансова криза, долетяла през океана и опияняващата лудост се превръща в предсмъртен гърч. Така функционира днешната парична система в света, парите се създават с проста счетоводна операция при отпускането на кредита, а съотношението между така създадени електронни пари от частните банки и реалните веществени пари, създадени от националните, стига до 97% към 3%. Когато частните банки надушат печалби за своите акционери в растящите икономики кредитът се разраства главозамайващо и паричната маса в електронен вид нараства неимоверно. Когато ,обаче, облаците се сгъстят онези, които са по-чевръсти и имат по-силно лоби успяват да закрият позициите си като същевременно рязко спират да кредитират. Така същите нарисувани пари, които доскоро са обливали икономиката, изчезват. А нов кредит вече няма кой да отпусне.

Натрупаните задължения под прикритието на фразата за "стабилност на банките" се прехвърлят върху институции на данъкоплатците, а смазаната икономика започва да изпитва хронична нужда от нови заеми, но вече само обществени, за да попълни парадоксално високите дефицити в държавния бюджет. Така вълкът остава сит, но агнето вече не е цяло и дупката за вечно съхранение на неговите кости бива изкопана със завидно майсторство.

 

 

Точно това се случи с България преди 20-тина години.

 

 

Прави са някои като казват, че нещо им намирисва или пък напомня на нашите терзания от тогава. Да, механизмът е един и същ и отдавна се знае от сериозните експерти, икономисти, нобелови лауреати или обикновени финансисти.

 

 

Истината е, че решение за Гърция има и то отдавна отлежава на бюрото на фрау Меркел и другите евролидери.

 

 

Става дума за въвеждането на нова парична система с реформа в банковия сектор, свързана с отнемането на правото за създаване на пари от частните банки и оставянето му само и единствено под ръководството на обществено-контролираните национални банки или специални регулаторни обществени институции. Заедно с това се разделят обслужването от инвестициите в различни направления, за да се локализира риск само върху онези частни интереси, които желаят повече печалби, но и носят самостоятелно възможните загуби, без те да бъдат прехвърляни като тежест върху обществото.

 

 

С други думи, печалбите нека да са частни, но и загубите никога повече няма да са обществени. Това е изходът от експоненциално нарастващата задлъжнялост, облечена в уж справедливи икономии, представени като някаква специална немска работливост, без да се споменава, че и немците обичат да си пийват бира, да скачат от балконите в Слънчев бряг и да гонят момичета по дансинга.

 

 

По въпроса за тази система вече се събират подписи за референдум в Швейцария – страната на парите, а в Британския парламент вече текат дебати по темата кой и как да има право да създава пари. Проблемът на еврозоната, обаче, се корени в системата на управление на ЕС, в частност ЕК, която ,за жалост, действа като инструмент за влияние в Европа на армията от лобисти в Брюксел. Днес те надхвърлят 30 000 души или на всеки европейски депутат се падат по около 40 души, заети с лобизъм. Нормално ли е?

Преди години върху нас беше стоварена ужасяващата тежест на понасянето на всевъзможни загуби, но пък управляващите имаха възможност да получат потупване по рамото за фискалната си дисциплина и малко еврофондове, една система от помощни субсидии, която послужи за корумпиране на правителства и изкривяване на демократичния процес. За разлика от България, в Гърция тежестта беше стоварена върху държавата, докато гражданите имаха възможност временно да се възползват от щедро изливаните дългови пари. Повярвайте, това не е повод за завист или омраза, а за сериозно осмисляне.

Метафората за гърка, живеещ на гърба на бедните източноевропейци е зловещ, а нейната разновидност за вземането на хляба от устата или поршето от ръцете на нищо неподозиращия германец е не по-малко ужасяваща. Такава хипотеза унищожава европейската идея, вкарва динамит в приятелските отношения между народите на континента, програмира конфликти, ненавист и сегрегация. Не за друго, а защото лобистите в Брюксел ловко освободиха частните банки и облигационери от гръцките заеми, които ги направиха богати. Оставиха дълговете в ръцете на европейските длъжностни лица, невинно обяснявайки, че загробването на Гърция ,всъщност, е една общоевропейска форма на солидарност. Това се оказа добър инструмент за разделение, съответстващо на владеене чрез страха. Гърция изобщо не е най-зле в света откъм дългове, но се отнасят най-зле с нея, може би, защото си позволява да прави темата публична, да ангажира демократично хората си, извършвайки своеобразна политическа революция. Някой иска да я накаже за нещо, някой на някого иска да намекне нещо днес… На Италия, Португалия и Испания тепърва им предстои да се сблъскат с дълговата криза и Гърция явно трябва да им послужи за урок.

 

"Който контролира обема на парите, в която и да е страна, е абсолютен господар на цялата индустрия и търговия", твърди Джеймс А. Гарфийлд, 20-ти президент на САЩ.


 

Експериментите с Гърция, започнали с идването на Папандреу на власт през 2009-та и откритието, че отчетите на предишните правителства са умишлено манипулирани, се провеждат и днес, като парите от новите заеми отиват за изплащане на старите. Това неминуемо ги оскъпява, имайки предвид и определението "боклук", с който рейтинговите агенции великодушно даряват Гърция. От 2010г. досега южните ни съседи се молят и чукат по вратите на кредиторите . А най-накрая и във всеобщо допитване изразяват желанието си опитите с тях да приключат. Искат европейските партньори да се отнесат с уважение към тях и да приложат нормални мерки, запазващи достойнството на гражданите. Всичко това, което ние загубихме отдавна със социална пенсия от 115лв, масова пенсия от 158лв., утопично недостижими пенсии след десетина години и минимална работна заплата, за онези, които все още имат работа от 380 лв.

 

 

Източноевропейците, в това число и ние, българите, няма за какво да се сърдим на гърците, че отстояват правата си. Просто ние сме забравили, че изобщо имаме права, най-важното, от които е правото на достоен живот, записано във всички Конституции и в Международната харта за правата на човека. Днес, достоен живот без доходи е невъзможен, а пари има достатъчно, но не се разпределят справедливо и гарантират крайно неравенство. Липсва единствено политическа воля и желание за справяне с най-важните предизвикателства пред гражданите – техните доходи, свободният избор с директно участие във вземането на решения и освобождаване на предприемаческата инициатива.

Сочената за оправдание на срамните доходи у нас ниска производителност на труда не е причина, а следствие, породено от липсата на иновации, лошото образование и здравеопазване, ниското ниво на инвестиции в умения и технологии, както и крайната експлоатация с напълно отсъстващ синдикализъм или общо отстояване на права. От друга страна , желаната експортна ориентация направи страната ни напълно зависими от чуждите пазари, докато вътрешният беше унищожен, заедно с демографията и щастието на хората, които са останали да добавят стойност и печалби, предназначени само за малцина.

Гавра бе чужд евродепутат да ни дава за пример, когато се опитваше да уязви гръцкия премиер в пленарната зала на Европарламента – институцията, символ на идеята за демократичния ЕС. Нашите евродепутати трябваше веднага да протестират и да поискат незабавни мерки за извеждане на България от това унизително положение на трайна бедност и нищета.

 

 

Защо седем години у нас така наречените еврофондове не постигнаха никакви стабилни резултати? Нима тези пари не са парите на европейските данъкоплатци, комбинирани с вноската ни към ЕС, също така събрана като данъци от и без това изнемощелите български граждани?

 

 

Факт е, че заемите могат да бъдат обслужвани по-добре, когато има ръст в икономиката. Но защо гърците, да не говорим за българите, днес се развяват като плашило пред останалите европейци? Напълно незаслужено,и то с участието на същите тези европейски институции, лицемерно критикуващи и същевременно поддържащи с братски прегръдки и целувки установеното положение у нас.

 

 

Така кръгът се затваря. Икономиите не генерират растеж, съответно платежоспособността намалява, а дълговете стават неизплатими. Тази политика не работи никъде, и ако това е единственият избор пред гърците, поставен от кредиторите, то тогава що за еврозона е това?

 

 

Гърците предоставиха своето предложение, остава кредиторите да се произнесат. Къде, обаче, сме ние и имаме ли национално достойнство и сили да се изправим от преизподнята, в която отдавна лежим и чакаме някой друг да падне в нея, за да има с кого да споделим националната си драма?

-------------
12 юли 2015 г.

Георги Неделчев, съпредседател на Българско сдружение за директна демокрация (БСДД).

Източник: БГНЕС


Прочети цялата статия тук: Кой и как да укроти апетита на частните банкери - Поглед Инфо
*     *     *
Банкерите първо ни дават,
а после ни обладават...

Марин Тачков


ПП: И знайте, че който ни дава кредити, той ни заробва!...








Гласувай:
17


Вълнообразно


1. podvodni - Всъщност, най-задлъжнялата ст...
18.07.2015 14:02
Всъщност, най-задлъжнялата страна е Люксембург 1
Нейният дъл възлиза на 3 500 % (три хиляди и петстотин) от БВП.
Всеки един от нйните жители носи върху себе си дълг от 4 милиона долара.
цитирай
2. stela50 - Всеки кредит е заробване... дори този, който е трицифрен,
18.07.2015 14:38
въпреки примамващите реклами на различните банки, които го представят почти като щастливо събитие... Знаем, че е така и въпреки това почти всеки втори човек
е длъжник на банкерите... така е и в глобален мащаб... за националната си драма да не говорим - гърците са още далече от нея, едва ли си я представят, а може
и да не им се случи въобще... дано да е така. Трудно е да се коментира и прогнозира в тази трудна /особено за нас/ международна обстановка...
Днес се обръщаме мислено към Левски - да, не се раждат Апостоли, защо ли...
Поклон пред Великия българин, пред паметта и делото му !
цитирай
3. tryn - Винаги...
18.07.2015 20:00
...стойностни материали - с актуална значимост!
Благодаря, Марин!
цитирай
4. mt46 - Здравей, Елица!... Има много материали, но няма как да публикувам всички...
18.07.2015 22:41
tryn написа:
...стойностни материали - с актуална значимост!
Благодаря, Марин!


Писмо от Ботев до Левски

... И днес е, брат, жестоко, идиотско...
От турско стана тук по-лошо...

Тогава имахме земята свята...
Сега ти вземат всичко - и душата...

Преди хайдути бранеха народа...
Сега го грабят, мъчат - и заробват...

По двеста кожи смъкват с кражби, с данъци...
проклети, алчни народоизмамници...

А емигрантите... си пеят песни -
далече от безродните обесници...

Родината кърви, обезчестена...
Духът на свободата... задушен е...

Погубиха ни... Нямаме наследници...
Останаха предателите. И изедниците...

Народът мре - от Дунав до Родопите...
И вече няма кой да води робите...

Марин Тачков
"Всеки стих е път към Теб"
/редактирано/
цитирай
5. mt46 - Благодаря ти за мнението! Поклон пред духа и делото Апостола!...
18.07.2015 22:51
stela50 написа:
въпреки примамващите реклами на различните банки, които го представят почти като щастливо събитие... Знаем, че е така и въпреки това почти всеки втори човек
е длъжник на банкерите... така е и в глобален мащаб... за националната си драма да не говорим - гърците са още далече от нея, едва ли си я представят, а може
и да не им се случи въобще... дано да е така. Трудно е да се коментира и прогнозира в тази трудна /особено за нас/ международна обстановка...
Днес се обръщаме мислено към Левски - да, не се раждат Апостоли, защо ли...
Поклон пред Великия българин, пред паметта и делото му !


„Грубата сила вече не е актуална. Защо да изпращаме наемни убийци, щом същото могат да направят съдия-изпълнителите?“ /Б. Брехт/
цитирай
6. mt46 - За всеки разумен човек би трябвало да е ясно, че това положение е ненормално...
18.07.2015 22:58
podvodni написа:
Всъщност, най-задлъжнялата страна е Люксембург 1
Нейният дълг възлиза на 3 500 % (три хиляди и петстотин) от БВП.
Всеки един от нейните жители носи върху себе си дълг от 4 милиона долара.

Ако човечеството се ръководеше от разума и умереността, не би се достигнало до подобни дисбаланси, до жестоки, катастрофални обществени и международни конфликти...
цитирай
7. syrmaepon - "Банкерите първо ни дават,"
19.07.2015 09:22
Ами не вземайте. Сто пъти се каза, че не е чак толкова важно колко дължиш, а дали си плащаш навреме вноските. От къде една държава взима пари за инвестиции за инфраструктура и други различни разходи - военни, социални и т.н.? От бюджета. От къде събира този бюджет? От данъци. И кой плаща тези данъци? - богати и бедни граждани. Сега потърси из медиите инфо как гръцките граждани плащат или неплащат своите данъци. Ето един пример:

"В замяна Атина предлага да наложи данъци по отношение на туризма, особено на островите, и да вдигне данъчното бреме за корабните компании. Точно гръцките корабостроители обаче заплашиха, че ще изнесат бизнеса си, ако им бъдат вдигнати данъците."
http://duma/node/104398

Да, но когато богатите и влиятелните откажат да си платят данъците, никой не може да ги спре, но обикновенните граждани няма къде да отидат. Проблемът не колко висок да бъде данъка, аз лично съм против увеличението им в това положение. Специалното положение на Гърция се състои в това, че събираемостта на данъците е лоша. И ако една държава няма собствен бюджет и тегли непрестанно пари от други бюджети събирани от други народи, въпросът е - съществували изобщо тази държава?. Изводът какъв е - платете си данъците /ако искате вашата държава да съществува/, но винаги искайте сметка от тези, които ще ги харчат. Тоест - финансова дисциплина.
цитирай
8. syrmaepon - Народът винаги има право на въст...
19.07.2015 09:35
Народът винаги има право на въстание, но след като си е изпълнил дълга - да си плати данъците )
цитирай
9. mt46 - В народа има различни слоеве...
19.07.2015 18:04
syrmaepon написа:
Народът винаги има право на въстание, но след като си е изпълнил дълга - да си плати данъците )

Най-голям интерес от неплащане на данъците имат най-богатите...
цитирай
10. mt46 - Мда...
19.07.2015 18:16
syrmaepon написа:
Ами не вземайте. Сто пъти се каза, че не е чак толкова важно колко дължиш, а дали си плащаш навреме вноските. От къде една държава взима пари за инвестиции за инфраструктура и други различни разходи - военни, социални и т.н.? От бюджета. От къде събира този бюджет? От данъци. И кой плаща тези данъци? - богати и бедни граждани. Сега потърси из медиите инфо как гръцките граждани плащат или неплащат своите данъци. Ето един пример:

"В замяна Атина предлага да наложи данъци по отношение на туризма, особено на островите, и да вдигне данъчното бреме за корабните компании. Точно гръцките корабостроители обаче заплашиха, че ще изнесат бизнеса си, ако им бъдат вдигнати данъците."
http://duma/node/104398

Да, но когато богатите и влиятелните откажат да си платят данъците, никой не може да ги спре, но обикновенните граждани няма къде да отидат. Проблемът не колко висок да бъде данъка, аз лично съм против увеличението им в това положение. Специалното положение на Гърция се състои в това, че събираемостта на данъците е лоша. И ако една държава няма собствен бюджет и тегли непрестанно пари от други бюджети събирани от други народи, въпросът е - съществували изобщо тази държава?. Изводът какъв е - платете си данъците /ако искате вашата държава да съществува/, но винаги искайте сметка от тези, които ще ги харчат. Тоест - финансова дисциплина.

Но както е известно, рибата се вмирисва откъм главата... Ако ние си плащаме данъците, но управниците ги харчат неразумно, престъпно, за облагата на шепа олигарси, виновниците трябва да бъдат съдени и вкарани в затвора...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156961
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031