Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2015 19:28 - Бедна държава ли сме?...
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4024 Коментари: 13 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Все още ли вярвате, че сме бедна държава?

от Тодор Галмадиев в Избор на редактора · 12/11/2015 · 19:01

image

Докато народът се чуди как да свърже двата края, след „видимите резултати“, управляващите продължават своята последователна политика, насочена към измислянето на нови данъци. Съвсем скоро най- уязвимата част от населението ще бъде отново наказана и принудена да консумира само некачествена храна, тъй като няма пари за друга – хората по селата, притежаващи малък селски двор или градинка, ще плащат данък за това, че отглежда за прехрана зеленчуци и плодове, вместо да консумира скъпите и вносни „пластмасови“ продукти от хранителните вериги. Удоволствието да се шофира по изпъстрените с дупки, с липсваща маркировка и осветление пътища също ще се заплаща. Вече официално винетните такси доближават срамежливо сто лева. От друга страна, без никаква срамежливост, всеки осмелил се да си свари ракия за лично ползване, също ще плаща данък – облагаемият праг от 1000 пада на 500 литра. Тенденцията е да се облага всеки, който не проявява интерес към безумно скъпия и често некачествен производствен алкохол. Цените на цигарите също се увеличават, докато ни уверяват колко е хубаво да пушим акцизен тютюн.

Ако вече сте преглътнали новите данъчни придобивки, е хубаво да знаете, че това е само началото. Много скоро може да станем свидетели на възстановяването и на ергенския данък. Както зад всеки нов данък, и тук има „благовидна“ цел – стимулиране на раждаемостта. Засега този данък е само идея, но може скоро да се превърне в реалност.

Разбира се, това са само част от благините, които ни се подготвят. Идеята е да се облага всичко, което все още не е обложено. Причината е в отънелия бюджет, чието запълване става единствено чрез данъци. Обикновено това се получава в държава, в която липсват реална икономика и национални отрасли, гарантиращи приходи.

Да се вдигат единствено данъци, за да се закърпи националият бюджет, е толкова ефективно, колкото да лекувате тежка инфекция, сваляйки температурата.

 

„Няма пари!“

Това е новият-стар политически девиз, добил печална популярност през последните 26 години. Този рефрен неизменно се повтаря от всички партии, имали някакво отношение към управлението на България. Толкова често сме чували тази фраза, че накрая, съвсем естествено, повярвахме в нейната истинност. Без значение кой какви убеждения и визия за икономическото ни развитие има, всички сме постигнали национално съгласие спрямо този неопровержим факт. Затягахме колани, поддържахме фискална дисциплина и теглихме заем след заем. Дори си отстъпихме доброволно суверенитета на въздушното пространство!

Защото „нямаме пари“.

Нека за момент да се усъмним в тази наложена през целият преход теза. Нека за момент допуснем, че България не е бедна държава, а политиците просто са ни лъгали, за да оправдаят епичните си кражби.

Ето няколко твърдения, които постоянно чуваме и не сме си направили труда да проверим.

„България е малка страна и нищо не зависи от нас.“ Познато ви е, нали?

В Европа има точно петдесет независими и официално признати държави. България е на 15-то място по големина на територията. Което противоречи на налаганата през годините теза за нашата незначителност. Всъщност, нашата страна има всички предпоставки за национално самочувствие в геополитически план. Дори без да се акцентира на уникалното ни местоположение.

„България е бедна държава.“ Най-разпространената лъжа.

Българската минно-геоложка камара излезе със своята статистика, според която България е първенец по добив на руда и злато в Европа. Звучи страхотно, нали?

Стига от тези природни богатства да се ползваше нашето общество.

От находището в Крумовград, експлоатирано от канадската фирма “Дънди Прешъс Металс“, в българската хазна постъпват само 0.75 % от добитото злато. Извличането на златото от находището в Челопеч от чужда, небългарска компания, е една от най-големите кражби в историята на България. Всъщност златно-медно-пирит-поликомпонентното находище Челопеч е най-голямото в България, а може би и в Европа.

Първоначалната концесионната такса е 1,5%, договорена с правителството на Иван Костов. Като тази такса се отнася само за добива на злато, сребро и мед. По-късно, по време на правителството на Сакскобурготски, таксата е свалена на 0,75%. В договорите няма и дума за останалите ценни метали.

Само от находището в Челопеч спокойно могат да вдигнат пенсиите, и то не с 5 лв. Стига държавата да поеме контрола върху златодобива, според анализите на геолога проф. Вълко Гергелчев.

Към 31 декември 2012 г. на територията на България действат общо 436 концесии за добив на подземни богатства. Представяте ли си на какво ограбване сме подложени?

30-годишната концесия на „Дънди Прешъс“ се превърна в символ на това как чужди компании източват българските подземни богатства под благосклонния поглед на няколко правителства.

Именно поради повсеместното съучастие на всички партии, оформяли 26-годишното статукво, темата за скандалните договори е табу. А виновниците имат имена. Въпреки това, Главният прокурор, който и да е той, никога не е повдигал обвинение на нито един министър, подписал тези договори. Ако подобно нещо се беше случило в една нормална държава, политиците, отговорни за сключването на тези договори, щяха отдавна да са в затвора по обвинение за престъпление срещу държавата. Освен това, следващото правителство щеше да предоговори концесионните такси или да анулира договорите. У нас не само че това не се случва, но и представителите на т.нар. опозиционни партии услужливо затъпкват темата. Въпреки уверенията на Европейската комисия, че тези договори имат множество правни основания, даващи възможност за тяхното анулиране.

Това обаче не впечатлява нашите политици.

При всеки справедлив вопъл за ниските доходи те отговарят, че няма пари.

Няма смисъл да се изброяват всички разпродадени печеливши предприятия. Достатъчно е да се споменат скандалните ТЕЦ Марица 1 и 3, известни като „американските централи“. Защото заедно със „златните“ концесии, тези американски централи са се превърнали в символ на тоталното ограбване на национални активи. Разбира се, отново няма виновни политици. Отново никой не носи криминална отговорност, въпреки доказаните нарушения. Предоговарянето на условията от страна на сегашното правителство не само че не реши проблема, но и го задълбочи. Въпреки широко рекламираните в медиите твърдения за обратното.

Още през следващата година ще станем свидетели на ново покачване на цените на електроенергията, а оттам и на всички стоки и услуги. Вероятността от фалит на НЕК става все по-реална. Натрупаните задължения растат с всеки изминал месец.

Държава, в която над три милиона души живеят под прага на бедността. Държава, в която стотици хиляди имат доход в размер на 154 лева – в тази държава няколко български правителства безотговорно раздават стотици печеливши отрасли срещу символична концесионна такса. Въпреки това, българската прокуратура не вижда нищо незаконно в подобни действия.

След като унищожиха армията, съдебната система, образованието, здравеопазването и тежката промишленост, нашите политици работят върху премахването на Националната енергийна компания. Ако има нещо, в което българският политически елит да е последователен, това е разпродаването на всички печеливши активи на държавата ни и културното ни обезличаване. Това е единствената програма, която се спазва под една или друга форма от всички партии, участвали в управлението на държавата. Докато ни заблуждават с различни политически и икономически доктрини, симулирайки противопоставяне на идеологии, нашите престъпници в бели якички ни ограбват. Нагло, безкомпромисно и последователно.

Възмущаваме се от високите партийни субсидии. Възмущаваме се от постоянното обновяване на луксозния автопарк на властта. Наивно вярваме, че като намалим броя на депутатите в парламента, ще постигнем положителен ефект. Без да осъзнаваме, че по-малко депутати означава единствено силно партийно статукво и още по-лесен контрол при гласуване. Възмущаваме се от двайсетте заплати на полицаите…

Но пренебрегваме изтичането на милиарди. Пренебрегваме факта, че няма реален контрол върху ДДС-измамите. Не се впечатляваме от откровените привилегии на банките спрямо обществото. Не се ядосваме, че трябва да плащаме осигуровките на най-раздутата администрация в света, въпреки откровеното нищо-не-правене на повечето институции.

Махваме с ръка на най-големите грабежи, сякаш отказвайки да осъзнаем, че именно тези кражби, нямащи аналог дори в африканските диктаторски режими, директно влияят върху живота ни. Точно тези кражби в абсурдно големи размери определят ниските ни заплати, цинично малките пенсии на нашите родители, липсата на ефективно здравеопазване и все по-девалвиращото образование на нашите деца. Тези кражби определят лошите пътища, по които се движим, и „следвоенната“ инфраструктура в градовете и селата ни. Тези кражби определят и високата битова престъпност, която се ражда в нищетата.

Тези кражби и ненаказуемостта им са единствената причина за повишаването на нашите данъци и измислянето на нови такива. Защото в държава с разпродадени и преотстъпени печеливши отрасли, единственият източник на приходи остават данъците.

За да бъде циничната действителност още по-абсурдна, тези, които са главните виновници за състоянието, в което се намира нашето общество, никога не посягат на корпоративните данъци. Веднъж ограбени и ограбвани, ние продължаваме да плащаме кражбите на тези, които избираме да ни представляват. Забравете за подоходно облагане. Забравете за увеличаване на данъците на корпорации и банки. Въпреки огромните приходи от подобна стъпка, у нас тази идея винаги се потъпква още в зародиш. Въпреки доказаната неефективност на плоския данък и липсата на големи инвестиции, нищо кардинално не се променя в данъчната политика. Променя се единствено данъчната тежест от преки и косвени данъци.

Така ние се превърнахме в държава на косвените данъци.

България разполага с невероятно ключово географско положение, морски и зимен туризъм, огромни подземни богатства, исторически и археологически паметници и изключително плодородни земи. И това са само част от всички предимства, които притежаваме. Ние имаме всички реални предпоставки за жизнен стандарт, надхвърлящ този на държави като Холандия и Австрия. Само ако имахме истинска политическа класа, способна да се възползва от това, което природата ни е дарила.

Вместо това у нас се краде. Краде се много и нагло, без свян и без мярка. Да, корупцията не е българско изобретение. Но единствено у нас кражбите се извършват с цената на националния ни суверенитет. Единствено у нас кражбите са в такъв мащаб, че застрашават националната ни сигурност. Те застрашават и съществуването ни като народ, дори като етнос. Единствено у нас 26 години управляват обръчи и кръгове, непритежаващи дори капка национално самосъзнание. Защото никъде другаде по света политиците не предават изцяло интересите на своите държави.

Дори и диктаторите.

Все още ли вярвате, че сме бедна държава?!

www.memoriabg.com/2015/11/12/vse-oshte-li-vuarvate-che-sme-bedna-darjava/




Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
12.11.2015 20:06
Така е!
България е богата страна
Изнася евтино суровини и внася скъпи стоки
Развива икономиката на други държави- срещу комисионни на тарикати!
Приятна вечер!
цитирай
2. kvg55 - Изключително вдъхновена статия. ...
12.11.2015 20:39
Изключително вдъхновена статия. Не че казва нещо ново, но за тези неща трябва постоянно да се говори.
Отдавна си мисля, че водата, която си наливам от чешмите при бившата Централна баня, може да се облага с данък.
цитирай
3. mt46 - Здравей, Лео! Благодаря!...
12.11.2015 21:00
leonleonovpom2 написа:
Така е!
България е богата страна
Изнася евтино суровини и внася скъпи стоки
Развива икономиката на други държави- срещу комисионни на тарикати!
Приятна вечер!

Трудно е за вярване как може нашите продажни политически боклуци да продават България, интересите на родината и на българския народ толкова евтино! И как сме допуснали тези продажници да са още на свобода, дори на власт!...
Лека вечер!...
цитирай
4. mt46 - Мда... Ще излезе, че всичко може да се облага с данък...
12.11.2015 21:05
kvg55 написа:
Изключително вдъхновена статия. Не че казва нещо ново, но за тези неща трябва постоянно да се говори.
Отдавна си мисля, че водата, която си наливам от чешмите при бившата Централна баня, може да се облага с данък.

Демократичните простотии надминаха комунистическите...
А българският народ е "търпелив като вол"...
цитирай
5. mt46 - Така се протестира!...
12.11.2015 21:19
http://spodeli/tsyala-gartsiya-otnovo-na-bunt-sreshtu-merkite-za-ikonomii-stranata-pred-palna-blokada-articles-2913.html

Цяла Гърция отново на бунт срещу мерките за икономии, страната пред пълна блокада!!!

Браншовите организации към гръцките синдикати една след друга съобщават за участие в общата стачка, която започва тази нощ. Синдикатите са готови да блокират напълно страната. Те скочиха срещу икономическите мерки, които правителството на СИРИЗА договори с кредиторите в очакване на транша от финансова помощ, предава кореспондентката на БНР.

Още днес се провеждат предварителни протести, които засегнаха транспорта. Спряно е движението на фериботите и товарните кораби. Пропускат се само за трансфер на хранителни продукти към островите. Всички морски връзки ще бъдат прекратени в полунощ.

Полетите към вътрешните летища на Гърция са анулирани. Причината са предварителни четиричасови протести на работещите в гражданската авиация. Синдикатът съобщава за пълното им участие в 24-часовата стачка утре. От днес започнаха и протестите на железничарите. Движат се само влаковете по основни направления. В полунощ те също ще спрат.

Общият синдикат на Гърция обяви пълно блокиране на страната утре с протести както на държавните служители, така и на работещите в частния сектор. Недоволството е срещу предприетите от правителството и парламента драстични мерки, за да бъдат изпълнени условията на кредиторите за получаване на транша от финансова помощ.

Синдикалистите на СИРИЗА също призовават за масови протести срещу политиката на Европа към Атина.
На: 2015-11-11
цитирай
6. truthful - Златото под краката на българите
12.11.2015 21:31
Златото под краката на българите е оценявано на над 20 000 тона. Да правилно съм го написал! Да припомня, че златото е един от най -така металите:
- най - добрият проводник и идеален за платки
- трудно взаимодейства, че даже и никак с киселини и основи
- не ръждясва и не губи от теглото си дори под вода с години
- идеална разменна монета - нещо много важно. Не случайно от 1972 г. зад американския долар не стои златно покритие. Златото ще бъде и такова във времето на Новия световен ред, когато няма да има пари и хората ще бъдат роби. (На много това им се вижда смешно и невероятно, но да се стягат още от сега за ония дни и да отварят овчите си очи.). И щом на няколко пъти сме го дали на Русия? Сега на канадци!? А покрай добива на злато сие добиват още по-ценни и скъпи метали - селен, телур и т.н.
А за данъците - скоро и данък дишане ще има!!! Как да няма, след като повече от 10 години тежки ниско летящи самолети пръскат биологично оръжие КЕМТРЕЙЛС над България, но българина си свирка. Ще се работи от 16 годишна ijвъзраст!!!! (а по-късно и от по-ниска възраст та чак до гроб и пенсия няма да има. И т.н.
цитирай
7. mt46 - Злато газим, бедни ходим...
12.11.2015 22:00
truthful написа:
Златото под краката на българите е оценявано на над 20 000 тона. Да правилно съм го написал! Да припомня, че златото е един от най -така металите:
- най - добрият проводник и идеален за платки
- трудно взаимодейства, че даже и никак с киселини и основи
- не ръждясва и не губи от теглото си дори под вода с години
- идеална разменна монета - нещо много важно. Не случайно от 1972 г. зад американския долар не стои златно покритие. Златото ще бъде и такова във времето на Новия световен ред, когато няма да има пари и хората ще бъдат роби. (На много това им се вижда смешно и невероятно, но да се стягат още от сега за ония дни и да отварят овчите си очи.). И щом на няколко пъти сме го дали на Русия? Сега на канадци!? А покрай добива на злато сие добиват още по-ценни и скъпи метали - селен, телур и т.н.
А за данъците - скоро и данък дишане ще има!!! Как да няма, след като повече от 10 години тежки ниско летящи самолети пръскат биологично оръжие КЕМТРЕЙЛС над България, но българина си свирка. Ще се работи от 16 годишна ijвъзраст!!!! (а по-късно и от по-ниска възраст та чак до гроб и пенсия няма да има. И т.н.

цитирай
8. mt46 - http://politikata.net/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1
13.11.2015 10:17
Шокиращи признания на Гриша Ганчев: Държавата е фалирала, управляващите са дупедавци

Ние сме дупедавци на чуждите, каквито ги искаш там. Българският бизнес е удушен. Имате приятели бизнесмени и знаете. Питайте ги тях. С тяхните рестрикции и постоянни нови наредби и никакви условия за бизнес. Ние сме освободили през последните 3 години 2 000 души. И понеже ние не сме мръсници, събрахме ги и им казахме: Пичове, ние повече не можем да Ви плащаме. Съжаляваме. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ Гриша Ганчев.

„Няма микроклимат за бизнес. Държавата ни се превърна в консуматорска държава. Всички, които се изредиха от управляващите са дупедавци. Защо никой не проверява големите вериги как си оправят ДДС-то, като постоянно продават стоки, които са контрабандни стоки. Това неведнъж съм го казвал на Дянков, за което си и изпатих, Вие знаете.

Ние сме по-Папи и от папата. Ето, в Америка се раждат на кредит и умират на кредит. Цял свят живее на кредит. Ако държавата няма пари, има си за това кредитен рeйтинг. Нека държавата да поеме лихвата на хората по кредитите им и да ги остават 5-6 години да работят. Още първата година ще почне да им взима парите от ДДС, от данъци и пр. Нещата не са толкова сложни да го направим.

Ето това е заетост. Прозводство трябва да има. Ето, виждате Китай къде се намира, виждаме и Турция“, изтъкна бизнесменът.

„Дойде един човек при мен и ми каза: Платено ми е да те убия. Аз го попитах, добре ще ме убиеш ли, ако искаш да ти дам повече, да не ме убиваш. Той ми каза: Не, няма да го сторя. Това е. Нито съм се оплаквал на Първанов, нито на Първановица, или Зорка“, подчерта Ганчев.

Каква е тази администрация? 200 000 души администрация. Това нормално ли е? Една Холандия е страна с 12 милиона души население и там има 40 000 администрация. Как ще се промени това, не знам.

„Запомнете от мен едно: Това, което казват за циганите… за нас, българите, важи с пълна сила. Ние сме крадливо племе, 300 пъти по-крадливо племе от останалите„, завърши емоционално изказването си Гриша Ганчев.

http://www.epochtimes-bg/
цитирай
9. asthfghl - Само да питам...
13.11.2015 18:19
Ти и твоето домакинство можете ли да изпиете 500 литра твърд алкохол годишно? Ако не - неизпития остатък какво би направил с него? Една част ще подариш на приятели и близки, но останалото? Ако ще го продаваш, тогава да - дължиш данък, и още как. Тарикат.
цитирай
10. mt46 - ?
13.11.2015 19:37
asthfghl написа:
Ти и твоето домакинство можете ли да изпиете 500 литра твърд алкохол годишно? Ако не - неизпития остатък какво би направил с него? Една част ще подариш на приятели и близки, но останалото? Ако ще го продаваш, тогава да - дължиш данък, и още как. Тарикат.

Не знам защо наблягаш на съвсем несъществена или малозначна част от текста...
В случая явно става въпрос за недоразумение...
"В закона за корпоративния данък и в този за ДДС се променя също това, че селските ракиджийници няма да могат да имат съдове за приготвяне на алкохол над 500 литра, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова. По думите й тези селски ракиджийници ще бъдат едни малки обекти за варене на ракия. Тя обясни, че според промените от юни до декември ще се вари ракия.

"Това е, когато гроздето и плодовете растат“, обясни депутатът и добави, че в единични случаи ще може да се вари ракия и януари и февруари.

„Дадено е възможност с подаването на декларация до Агенция „Митници“ съответният казан да продължи да вари, само че той ще бъде на специално наблюдение от агенцията“, каза още Стоянова и посочи, че при такъв тип производство става дума за варене на ракия от плодове и грозде от собствено производство. "
http://dnes.dir/news/parlament-danatzite-izbori2013-20542491
цитирай
11. mt46 - http://www.memoriabg.com/2015/11/13/kod-oranzhev-za-balgariya-ikonomikata-varvi-ot-kriza-kam-razpad/
13.11.2015 22:38
Проф. Кръстьо Петков пред БГНЕС

В икономическата теория има такова понятие- „разпад“ (disruption), с което се обозначава състоянието на несигурност и появата на ненадеждни доказателства за стабилност.

И двете характеристики излизат наяве в навечерието на паника, която обсебва икономическите агенти. Последната фаза е хаосът на пазарите, продължаващ с години.

Привеждам това определение, за да направя преход към българската политико-икономическа ситуация. И още – да отправя чрез настоящия експресен коментар предупредителен сигнал, че тя се придвижва неудържимо към онази граница, отвъд която връщането от хаос към равновесие е изключително трудно.

Кои са мотивите за подобно, на пръв поглед стряскащо твърдение?

Във всеки случай, не е привързаността ми към катастрофичните сценарии. Желаещи да плашат народонаселението в България има предостатъчно – не само сред аматьорите, но и в професионалната гилдия. Моето решение да изляза с публикация от жанра „ранен предупредителен сигнал“ се базира на натрупаните през годините на кризата аналитични разработки, проследяващи нейното развитие в България и в Европа, на фона на глобалните флуктуации.

Мотивите за такава стъпка, предполагам са ясни: да се предизвика експертна дискусия и ответна реакция сред лидерите на мнения на високите етажи на държавното управление. В техните ръце са властта , ресурсите и инструментите за правене на политика. За съжаление, три редовни и две служебни правителства се оказаха безсилни пред икономическата криза: прозяпаха нейното идване, после с упорство експериментираха грешни модели за излизане от нея, а днес продължават да се движат в посока, която ни води към пропастта.

Придвижването на българската икономика от криза към разпад се обуславя от няколко фактора и тенденции, които са идентифицирани своевременно от специалистите – поотделно и в дълбочина. Онова, което липсва обаче, е опитът да се видят в единство прокризисните ефекти.

Защото икономическият разпад, който ни заплашва, е продукт на комбинирано въздействие на външни и вътрешни фактори и събития, което е класическо проявление на споменатия разрушителен феномен. Нека да преминем към доказателствата и аргументи.

На първо място, имаме седемгодишен икономически застой, който се дължи и на системен отказ от стратегия на растеж.

Спадът от предкризисните равнища – над 5% годишен растеж на БВП- до стойности, близки до нулата, е шок, на който трудно може да издържи която и да е национална икономика. Проблемът у нас е, че след първоначалния спад се навлезе в трайна рецесия, а впоследствие – в депресия. Анемичните темпове на растеж през последните 3-4 години не са гаранция, че българската икономика по инерционен път ще възстанови предишната си кондиция.

Заложените в средносрочната програма на правителството параметри на макрорамката, в която се прогнозира нарастване на БВП около 2,1%, не дават основание да се очаква, че националната икономика ще премине от спад и застой към устойчив растеж. Дори и тези прогнозни величини са почти два пъти по-ниски от показателите на съпоставимите с България държави от Централна и Източна Европа, членове на ЕС.

Така че от гледна точка на икономическата динамика и дългоочакваното оживление, България е и ще остане сред изключенията – в групата на кризисните държави.

На второ място е дефлационният капан. В него българската икономика е приклещена повече от две години.

Ситуацията ,като тенденция и статистически величини, е сходна с тази в Гърция. Но дефлацията в Гърция беше предшествана от дългова криза, довела до технически фалит. В България водещите причини за упоритата дефлация са други: прекомерен междуфирмен дълг, натрупан с години, липса на инвестиционни и оборотни кредити, особено за малките и средните предприятия, растяща задлъжнялост на домакинствата, свито потребление и растящи спестявания-за сметка на въздържане от инвестиции.

Факт е, че дефлационната спирала вече се завъртя безконтролно. Благоприятните външни фактори, като например драстичният спад на цените на горивата, не помогнаха за преодоляване на отрицателната инфлация. И в това направление българската икономика прави изключение-тя е устойчиво дефлираща, докато в еврозоната ,например, колебанията са около нулевите стойности.

Към този факт трябва да прибавим обстоятелството, че държавното управление у нас – в областта на фиска и финансовия контрол- няма опит в преодоляването на дефлацията ,за разлика, например, от хиперинфлацията, от която ни предпазва Паричният съвет.

На трето място е дълговата спирала, която се върти със скорост, несъразмерна за производителния потенциал на националната икономика. За по-малко от две години бяха елиминирани преките и косвени ползи от рекордното за ЕС ниско равнище на външния дълг. Вследствие наодобрения от НС огромен заем от 16 милиарда лева през 2015 г. за броени месеци той нарасна почти двойно и днес доближава 30% от БВП. Тук следва да отчетем и планираното излизане на американските капиталови пазари –вече се говори не за 5, а за 8 милиарда евро нов дълг! Което е сигурен път България да навлезе в дълбока, трудно обратима дългова криза.

Проблемът не е само в равнището, а най-вече в темповете, скоростта, с която се увеличава държавният дълг. Той не е застрахован от самоускорение, от принудително навлизане в порочния кръг за трупане на дълг върху дълг, за да се поддържа нормален бюджетен дефицит и се обслужват предишните кредити. Отделно са рисковете от отваряне на огромни финансови дупки, както се получи с фалита на КТБ и както най-вероятно ще се случи с НЕК, която е де факто банкрутирала. Експертните оценки на загубите от двете „спасителни“ операции надхвърлят 10 милиарда лева, колкото е фискалният резерв в момента.

Опасността от зараза с „дълговата болест“ и навлизане в гръцки сценарий се подхранва и от обстоятелството, че България доскоро не разполагаше с актуализирана дългосрочна стратегия за управление на външния и вътрешния дълг, с ясно определени и обществено приети цели и приоритети за използване на привлечения ресурс. И което е особено важно- липсва прозрачност за техническата реализация на сделките, за промени в цената на заемите и тяхното обслужване, за начина на изразходване на придобитите парични средства.

Новата национална стратегия вече е одобрена от МС, но тепърва предстои да се гледа в НС. За публична експертна дискусия по темата и открит професионален достъп до подготвителните документи и разчети нищо не се споменава.

На четвърто място идва рестриктивното бюджетиране , което се прилага по модела „остерити“- свива потреблението и публичните услуги. Този модел в различни интерпретации се използва у нас над 17 години, т.е. след въвеждането на Паричния съвет и през първите седем години от кризата. Същата философия е заложена и в средносрочната програма на правителството до 2018 г.

Какви са ефектите от остеритета?

Вярно е, че в отделни години бюджетният дефицит беше нисък и България беше сочена от ЕК като фискално дисциплинирана държава. Но това постижение е вече история: през последните 3-4 години поддържането на дефицит от под 3% става все по-трудно, а в бъдеще-невъзможно. На границата между 2015 г. и 2016 г. финансово-стопанска година дефицитът на касова основа почти се удвоява!

Отделно стои проблемът, че системно държавните бюджети се приемат без съпътстваща Национална програма за инвестиции. Излишъците се ползват по целесъобразност, с външна намеса на управляващи партии и влиятелни корпоративни мрежи. Рестриктивните бюджети потискат заплатите и пенсиите, пречат на деблокирането на замрялото потребление. Вътрешният пазар не стимулира производството, а експортът, въпреки някои временни подобрения, остава неизползван фактор за растежа.

При това положение бюджетът е обречен на почти пълна зависимост от външни и вътрешни заеми, както и от европейските фондове. Приходите от производството, услугите и данъците стават второстепенен източник.

На пето място е демографският срив. Той лишава икономиката от най-важния капитал, необходим за излизане от кризата – човешкия.

Това е най-старата, над четвъртвековна социална болест на България. Тенденциите са непроменими: населението е с устойчив негативен ръст, който се дължи на ниска раждаемост, висока заболеваемост и смъртност, прекомерна емиграция, регионални демографски диспропорции. По тези места сме в челото на негативните класации в Европа и света и ще останем там през следващия четвърт век.

Няма нация, която да е превъзмогнала стопанска криза с намаляващо население. Депопулацията е бич за просперитета и ускорител на икономическия разпад.

Обратно, държавите с висок демографски потенциал преминаха от групата на изоставащите към развиващите се икономики именно благодарение на целенасоченото използване на своите човешки ресурси.

На шесто място е галопиращото подоходно неравенство и масова, устойчива бедност. Те на свой ред ерозират качеството на живота и демотивират нацията.

Точно тук е заложена социална бомба, чиито часовников механизъм отброява последните часове. Проблемът ,обаче, не е само в това, че България е най-бедната страна в ЕС, най-неравната по доходи и първенец по социално изключване. Към тези социални язви се добавят негативните икономически ефекти – вече е доказано, че неравните и бедни държави не просперират. Обратно, те са обречени на застой, отблъскват качествените инвестиции, генерират социална и политическа несигурност. Именно такава е макроикономическата и геополитическата ситуация у нас през последните няколко години. Перспективата е още по-мрачна…

На седмо място се забелязва устойчив структурен дефицит на пазара на труда, който обхваща ключовия сегмент-индустриите и кохортата на висококвалифицираните специалисти.

Този феномен е сравнително нов – той се открои в общата картина на отслабващата българска икономика и инерционно движещия се трудов пазар през последните няколко години. Факт е обаче, че при над 350 000 безработни у нас, индустриите и част от услугите търсят над 100 000 висококвалифицирани изпълнителски и ръководни кадри.

Особено дефицитни са специалистите от професионални групи, подготовката на които беше приоритетна в миналото: машинни-, електро- и строителни инженери; работници с индустриален профил; лекари и друг медицински персонал; учители; изпълнителски кадри в туризма и т.н.

На фона на тези диспропорции, заявените намерения на държавата да инвестира в образованието и квалификацията с приоритет са закъснели минимум с 10 години. Дори и да се изпълнят постигнатите образователни цели, ефектът от тях ще се почувства в дългосрочен план.

Средносрочното развитие на българската икономика е блокирано от липсата на качествен човешки ресурс. Подценяването на този фактор има своята цена и България вече я плаща.

Този кратък анализ няма за цел да обясни изчерпателно причините за появата и последиците от въздействието на всеки фактор поотделно върху феномена „икономически разпад“. Нито пък – да съживи експертната и публичната дискусия за състоянието на всеки от коментираните сегменти на икономическата система.

Целта е: да се алармира за негативния синергичен ефект, който се получава вследствие на комбинираното въздействие на седемте фактора за икономическия разпад.

Всеки един от тях, разгледан самостоятелно, е в състояние да дестабилизира задълго болната българска икономика. За всеки прокризисен фактор поотделно има методи за лечение.

Разгледани в единство, като набор от независими променливи ,както изисква методологията на факторния анализ, процикличните фактори умножават многократно разрушителните си последици и придвижват българската икономика от криза към разпад. Каквато е тенденцията през последните седем години.

Държавното управление у нас е свръх заето с преразпределение и концентрация на властта. Оранжевият код, сигнализиращ за опасния икономически обрат ,обаче, не зависи от властовите противоборства. Обратно, те изострят рисковете и свиват пространството за маневриране.

Въпрос на месеци, на броени месеци, е неизбежното да се случи.

Тогава ще изпаднем като държава и икономика в трудно преодолим шок. Трети поред след 1990 и 1997 г…

А може би именно това е целта на занятието.

Когато всичко се срине, на помощ идва Шоковата доктрина!

Това ли е перспективата на България през 2016 г.?
Източник: БГНЕС
цитирай
12. asthfghl - 10.
14.11.2015 00:06
И? Къде е проблемът?
цитирай
13. dimat - Пръстите ми се изприщиха да пиша:
26.11.2015 21:54
Малко му е всичко това на тъпия булгаристански роб!

ТРябва още и още и още....до пълното му изчезване!!!

Никакви политици,бизнесмени,концесионери,ЕС,мес,кравари,марсианци и кой ли не,когото обвиняват им е виновен!

Виновно е САМОТО СТАДО!

Това е неговият ген!

Който не вярва,да прочете какво е написал П.Р.Славейков,още през 1875г - "не сме народ,а мърша..."

Те това е "положението".

А ние може да продължаваме да си блеем в кръчмата,наречена,Интернет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19163782
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031