Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2016 22:30 - Проказата в банковия свят
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3341 Коментари: 8 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Фалитът на пазарната икономика в света се увенча с отказ да се кредитира реалният сектор март 12, 2016

image

Фалитът на пазарната икономика в света се увенча с отказ да се кредитира реалният сектор. Банките седят върху растяща планина от спестявания, а същевременно задушават икономиката. Точно като у нас.
В Германия граждани и дребните бизнесмени вече прибягват до примитивната африканска схема „сусу“ за доброволно взаимно кредитиране без лихва. Време е и България да регламентира законово взаимоспомагателните каси и всякакви видове кооперации.
Защото цялата изградена великолепна машина на финансите, кредитите, застраховане на риска, борси, бази данни с кредитни досиета и тинтириминтири, целият Готъм-сити е в ПРЕСТОЙ. Събира прах.

Чавдар Найденов, фейсбук

Публикуваме мнението на Чавдар по темата, което е провокирано от изключително любопитен и интересно написан коментар на финансиста Емил Хърсев във в. „Сега“ за колапса на сегашната финансова система:

СУСУ? ПРОКАЗА В БАНКОВИЯ СВЯТ

Емил Хърсев

image

За три дни от три страни в Европа три ясни сигнала, че банковата система – каквато я знаем в Базелската ера (от 80-те години и засега), – от една страна, се е откъснала от реалния свят и витае в лихвената безтегловност на своите си финансови пазари, а от друга, се разпада. Видимо не го разбира, както прокажен в ранния етап на болестта не усеща, че се разлага, докато си тича, скача и се хвали с добро здраве. Първият сигнал, то се знае: ex oriente lux, иде от Москва. Пред инвестиционния форум „Русия зове“ на ВТБ „Капитал“, едно представително и помпозно събитие (2000 участници, реч на президента Путин и други знатни), шефът на Внешторгбанк г-н Андрей Костин смая света с извода, че

няма смисъл да се кредитират малкият и средният бизнес,

били рискови и банките губели от „този сегмент“. Това си го мислят отдавна всички шефове на транснационални банкови групи, само че г-н Костин изглежда доста семпло папагалче и не е разбрал, че има неща, които си шушукат банкерите, правят ги, но никога не се казват пред публика. Факт: от години банките избягват тежката, отговорна и рискова работа да кредитират реалната икономика – сиреч микрофирми и малки, тук-там някое средно по размер предприятие. От финансовия бум на 90-те и особено след началото на хилядолетието, банковите гиганти се насочиха към сладкото и мекото във финансите и предпочитат да кредитират правителства, мултинационални корпорации и да влагат парите на спестителите на финансовите пазари, вместо да се мъчат с дребни, рискови, трудни за преценка и скъпи за управление кредити. Но това е истинският банков бизнес, там са

корените им, от които сами се откъсват,

а дърветата без корен изсъхват и се превръщат в трупи. Вторият сигнал, че пресъхват приходите на банките, дойде от банковата крепост Базел, Швейцария, с един доклад, който иначе твърди съвсем друго, че банките все повече се издържали от такси вместо от лихвения марж, пък в бъдеще щели да печелят от таксите, а от кредитите планомерно да губят. Нарочно не посочвам авторите, защото докладът им доказва наличие на много мъничко ум. Всеки банкер знае, че от Средновековието насам банките не могат да се издържат от такси, камо ли да покриват загуба от кредитите. Скритият смисъл на прогнозата е, че таксите на банките още ще растат, а базовите безрискови доходи ще са отрицателни. Но и досега банковите услуги поскъпваха и лихвите падаха, вече виждаме статистически данни, че

все повече клиенти напускат банките

и пада показателят „проникване“ на банките – намалява броят на сметките и физическият обем на банковите услуги на единица произведен продукт и парични авоари. Клиенти, не само бедни хора, но и дребни фирми, закриват сметки в банките, плащат в брой и ползват алтернативни методи за спестяване и кредитиране. Това показва третият сигнал, за който стана дума. Авторитетният в. „Ди Цайт“ пише, че в Германия пандемично се разпространява „сусу“. Сусу? В Германия? Това е толкова сигурен симптом за заболяване на банките, колкото синята пъпка – за болестта антракс.

Сусу е примитивна взаимноспестовна схема,

възникнала в Западна Африка (от ensusu на езиците игбо и йоруба, „касирам, събирам пари“). Разпространена в бедните общности на Латинска Америка и Азия. Аналози на сусу са познати под 200 наименования, като „кундинас“ в Мексико, „танда“ в Южна Америка, „хунтас“ в Перу, „пандейрос“ и „киниела“ в Бразилия, „хуей“ в Азия. В Европа идва през XVII в., среща се през XVIII и XIX в., напр. „тонтин“ във Франция. Научният термин е РОСКАС (ротираща спестовно-кредитна асоциативна схема). Сусу работи така: един организатор набира участниците, всеки от тях периодично, обикновено веднъж седмично или месечно плаща на организатора дребна сума, примерно 10 евро, а цялата събрана сума („миза“, „ръка“) минус малка такса, примерно 1%, получава един участник, който е на ред в опашката на участниците. С парите от сусу той посреща големи за него еднократни разходи, за които спестява – да купи кола, да вдигне сватба. Групите за сусу са по 40-50, стигат максимум стотина души (т.е. в зависимост от броя за мизата се чака година до две). „Заможните“ участват в по няколко сусу. Макар участниците да са много бедни хора, рядко някой пропуска вноска – иначе ще падне назад в опашката, т.е. ще плати повече вноски за своята миза). Няма банкови сметка, няма документи освен един тефтер на организатора. И в Европа, и в САЩ не само сусу, а и други

неандерталски финансови практики

бързо се разрастват. Ще отбележим само хавала (hawala или hewala, hundi в Индия) – прочутата неформална мрежа за преводи на пари в брой. Тя е възникнала в Арабския свят от дълбока древност, дори се твърди, че от хавала идва думата „авал“ във френския и италианския език. Хавала работи като системите за касови преводи, ама без документи и по-евтино. По малките търговски улички на европейските градове през два дюкяна и кафенета предлагат хавала. Даваш на парижки хаваладар, да речем, 100 евро да ги преведе на брат ти в Хелзинки. Той ти обяснява къде в Хелзинки да отиде брат ти, да търси примерно хаваладара Махмуд и да му каже паролата „крокодил“. И наистина, като намери брат ти Махмуд и му каже „крокодил“, онзи му дава 100 евро. Работи бързо и евтино, въпреки всички забрани. (Практиката се преследва, защото точно чрез мрежата на хавала и с биткойн преводи чрез тъмния интернет в сървъра Тор минава огромната част от преводите за терористи и престъпни услуги от всякакъв вид.) Банковата система няма да се разпадне за ден-два, но вече наблюдаваме сериозни болестни процеси. Всеки да си мисли сам какви вреди могат да предизвикат, в кои страни, за колко време. И да се пази.

Източник: в. „Сега“
onovini.com/2016/03/12/%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82/




Гласувай:
23


Вълнообразно


1. kvg55 - Типично за буржоазното общество - ...
15.03.2016 23:03
Типично за буржоазното общество - всеки гледа частният си интерес. Така и банките. Капиталистическата пирамида започва да се разпада откъм върха - финансите, застраховането.
цитирай
2. tryn - Стойностно!
15.03.2016 23:54
Да му мислят, които имат капиталовложения...
цитирай
3. milady - nstribuna.org/die_deutsche_wirtschaftswunder.htm
16.03.2016 11:15
историята се повтаря на определени периоди
т.н . глобална синхроничност
"Спиралата на времето и ключа на синхронността "-
/ Дейвид Уилкок/

ето линк за Германия след 1 СВ.
цитирай
4. mt46 - Благодаря! Интересна книга /прочетох откъс/...
16.03.2016 12:29
milady написа:
историята се повтаря на определени периоди
т.н . глобална синхроничност
"Спиралата на времето и ключа на синхронността "-
/ Дейвид Уилкок/

ето линк за Германия след 1 СВ.

http://30dumi/2013/11/07/dejvid-uilkok-i-novata-mu-kniga-spiralata-na-vremeto-i-klyucha-t-na-sinhronnostta/
Кой стои зад финансовия колапс?



В книгата си „Спиралата на времето и ключът на синхронността” Дейвид Уилкок засяга темата за глобалния елит, в който са се съюзили богатите и могъщите.

След като американската финансова система е приватизирана през 1913 г., правото на Америка да печата пари е прехвърлено на група частни банкери, в това число семействата Ротшилд и Рокфелер, наричащи себе си Федерален резерв. Семействата от Федералния резерв създават също така и Банката за международни разплащания (БМР), като по този начин сформират първата „световна централна банка“.

На 19 септември 2011 г. швейцарско научно проучване, водено от доктор Джеймс Глатфелдер, доказва, че умопомрачителни 80% от всички пари, които се правят по света, се връщат обратно в джобовете на Федералния резерв чрез внимателно прикрити „преплитащи се дъщерни клонове“ на корпорации. Това включва и големите медийни конгломерати. Учените под ръководството на доктор Глатфелдер използват суперкомпютри, за да анализират базата данни на водещите 37 милиона корпорации и индивидуални инвеститори на глобално ниво. Оказва се, че само 737 корпорации контролират мрежа, печелеща 80% от цялото световно богатство.

Тази информация обаче е скрита толкова дълбоко в данните, че единствено суперкомпютър би могъл да достигне до нея. Оказва се също така, че тези 737 единици се наслаждават на власт, която е десет пъти по-голяма от онази, която биха имали, ако разчитат само на парите си. След още по-голямо свиване тази мрежа на собствеността е сведена до суперединица със зашеметяващо малкия брой от 147 корпорации. Изумителни 75% от корпорациите в тази суперединица са финансови институции. Водещите 25 финансови институции в тази изключително добре прикрита група включват „Барклис“, „Джей Пи Морган Чейз енд Ко.“, „Мерил Линч“, „Ю Би Ес“, „Банк ъв Ню Йорк“, „Дойче Банк“, „Голдман Сакс“, „Морган Станли“ и „Банк ъв Америка“ – всички до една членове на Федералния резерв. До този момент имената на банките, управляващи Федералния резерв, никога не са обявявани официално – уж заради тяхната безопасност – но повечето изследователи и вътрешни хора, с които съм разговарял, са единодушни относно основните играчи на това поле. Степента на контрол, на която се радват тези водещи банки, е научен факт, а не теория на конспирацията – и това не е всичко.

През 2011 г. конгресменът Алън Грейсън, бившият конгресмен Рон Пол и вече покойният сенатор Робърт Бърд налагат конгресен одит на Федералния резерв и откриват, че Резервът тайничко е раздал 26 трилиона долара от парите на американските данъкоплатци. Двадесет и шест трилиона долара – не за народа, не за правителството, а за самите водещи банки, членки на Федералния резерв – за да ги спаси от фалит. Няколко от спасените банки не са дори в Съединените щати.

Ако тези пари бяха насочени към хората, щяха да извършат чудеса, като се има предвид, че това зашеметяващо число е много над една трета от стойността на брутния вътрешен продукт на целия свят за една година. Но алчността на финансовите институции е толкова голяма и залозите, които са направили – толкова непосилни, че тази колосална сума пари е достатъчна само колкото да ги поддържа живи. От комуникациите си със съюза на 160-те държави разбрах, че финансовата криза от 2008 г. е пряко режисирана от членове на този алианс с цел да лишат веднъж завинаги Федералния резерв от неговата финансова мощ. Никой от алианса не е подозирал, че Федералният резерв ще може да изплати толкова големи суми, за да задържи корумпираните си финансови институции на вода – и да му се размине – но ето че става точно така.

На пръв поглед е невъзможно да повярваме, че всички тези факти са истина – но суперединицата от 147 корпорации, контролиращи 80% от световното богатство, както и 26 трилиона долара, които изваждат, за да се спасят, са съвсем реални и доказани факти. Обикновено разглеждаме социопатите като работещи в изолация, но властта по природа е йерархична. Разговарял съм с хора, които са успели да се измъкнат от тази група или работят активно, за да я сринат отвътре. Едно от най-обичайните неща, които чувам, е, че богатите и могъщите са убедени, че ако си натрупал материални богатства, това автоматично те прави по-умен, по-силен и по-добър от останалите.

Смесвайки се с богатите и могъщите и приемайки позицията си в йерархията, можеш да станеш още по-богат и могъщ. Отношенията в групата се базират изцяло на пълна секретност, така че онези, на които не им стига смелостта за истинско социопатично поведение, никога да не разберат какво става във висшите нива. Безжалостната нагласа и желанието да си готов на всичко, за да постигнеш целите на организацията, се възнаграждават с ново издигане. А колкото по-нагоре вървиш, толкова повече групата започва да се сдобива с най-лошите аспекти на нацистка Германия.

Впрочем налице са неоспорими доказателства, че същите тези хора са финансирали и подкрепяли нацистката партия – тема, на която ще се спрем по-подробно в Тринадесета глава. Болшевишката революция, създала Съветския съюз през 1917 г., също е финансирана от банкерите от Федералния резерв, както разбираме от книгите „Създанието от остров Джекил“ на Дж. Едуард Грифин и „Уолстрийт и Болшевишката революция“ на доктор Антъни Сътън. Но аз искрено вярвам, че в момента цялата тази система вече се руши, затова си позволявам да ѝ отделя толкова време и внимание.

цитирай
5. mt46 - И нямащите би трябвало да мислят...
16.03.2016 12:31
tryn написа:
Да му мислят, които имат капиталовложения...

цитирай
6. mt46 - Не знам дали и кога ще се разпадне, след като няма силно противодействие...
16.03.2016 12:33
kvg55 написа:
Типично за буржоазното общество - всеки гледа частният си интерес. Така и банките. Капиталистическата пирамида започва да се разпада откъм върха - финансите, застраховането.

цитирай
7. zaw12929 - ДСБ ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗАТ ОТ ВЛАСТТА И СЕГАШНИ И ПРЕДИШНИ СА ЗА ЗАТВОРА
17.03.2016 21:06
ФАЛИРАХА българската ИКОНОМИКА. следва ФАЛИТА НА ГРАЖДАНИТЕ книгата „Спиралата на времето и ключът на синхронността” Дейвид Уилкок засяга глобалния елит. Да видим как банките отнемат имотите на българите:
ДСБ- още Иван Костов заложи тази бомба със закъснител даде предприятията на „инвеститори“, които ги превърнаха в скраб.
Даде банкитe ни и тези дъщерни банки започнаха с всякакви хитрини да дават заеми с лихва 10 пъти по големи- над 18% от лихвите давани от банките майки в западните страни и при тези доходи и безработица всеки останал без работа … ето:
Конкретен пример : Кредитополучател взема 3000 лева, за да плати таксите на сина студент. След първата година е платил само 600 лв и когато закъснява с една вноска му предлагат: съд или нов заем, които да изплати стария- 3000 лв и да заплати таксите за втората година на следване и получава 6000 лева, като част от кредита служи за вноски към банката, докато търси работа и не намира. ,Докато… пак закъснение с 1 вноска… Този човек три години плаща само лихви. Вече дължи 10 000, защото при вяко закъснение, платеното отпада и той наново и наново плаща само лихви и… един ден получава телефонно обаждане, чре, кредитът му е откупен от ‚Събирач на необслужвани кредити…
Всеки кредитор , останал и безработен стига до там: Кредитът му е „продаден“ на фирми събирачи на необслужвани кредити.
Фирмите събирачи на необслужвани кредити не са биячи. Те са част от структурите на Запада, съпътстващи малките банки. .
Техните „методи“ са фини. Няма да ре бият, но и жив няма как да останеш, ако си собственик на имот, които преживе няма как да бъде продаден….Не се шегувам. За 2014 година според отчета банките опериращи в България са спечелили 990 милиона и защото са чужди- печалбата им се изнасят към Европа.
Ако данъците у нас са, като тези в Европа- 37-70% , а не 10 % поне половината милиони щяха да отидат във фиска, за да има средства за социални плащания, за здраве, образование, за инфраструктура.
Депутата от Европарламента Малинов се опълчи срещу колегите си относно мониторинга, който мачка България, за да ни държи виновни. Защото докладът на ЕК не е нищо друго, освен резюме на критиките от българските медии- най вече на реформаторите, които и даже, когато са във властта се занимават само с критика, без да се досещат, че от тях не се очаква критика, а да свършат работата, а не да недоволстват.
Сега ще взема още факти от действителността:
Пощенска банка" продаде портфейл от задължения по кредити и кредитни карти на физически лица за 143.6 млн. евро (280 млн. лв.) на специализираната фирма за събиране на вземания "ЕОС Матрикс", съобщиха от финансовата институция пред "Капитал Daily".

Сделката е рекордна по размер на пазара е част от тенденцията банките да изчистват балансите си от лоши кредити в хода на подготовката за проверката на качеството на активите им. Този тип пакетни сделки, които са най-вече за потребителски заеми, дават възможност на кредитните институции да се фокусират върху основната си дейност, като прехвърлят събирането на вземанията на компании, специализирани в този бизнес, пояснява изданието.Досега най-голямата сделка между банка и фирма за събиране на вземания, правена на пазара в България, бе за портфейл от 50 млн. евро кредити на физически лица. Тя бе сключена през октомври миналата година между "Ти Би Ай кредит" и местното поделение на чешката APS.Пакетът заеми на "Пощенска банка" е почти три пъти по-голям.В съобщението си за сделката с "ЕОС Матрикс" от "Пощенска банка" акцентират върху това, че купувачът на портфейла е част от германска компания, която работи по международни стандарти и най-добри практики в областта на управлението на вземания и комуникацията с потребители.
Ето и от съдебна процедура:
1. дело … Ищците в производството “ЕОС Файнънс” ООД, Германия твърдят, че между „Банка ДСК” ЕАД, Ангел Иванов Иванов като кредитополучател и Т.Ц.Ц. като поръчител бил сключен договор за банков кредит от 23.06.2006 година с размер 8 000 лева. Сумата по договора била усвоена изцяло от кредитополучателя. Твърди, че кредитополучателят не изпълнил задължението си да заплаща договорените месечни вноски по кредита. Поради неизпълнение на задължението за заплащане на месечните вноски банката упражнила правото си да прекрати договора и да обяви кредита за предсрочно изискуем.
2 дело … Производството по делото е образувано по исковата молба на „ЕОС Файнънс” ООД, регистрирано в търговския регистър на съда в Хамбург с №HRB 68540, със седалище и адрес на управление Щайндам 71, 20099, Хамбург, Германия, представлявано от „ЕОС МАТРИКС” ООД в качеството му на обслужващ агент, ЕИК 131001375, със седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. „Малинова долина”, ул. „Рачо Петков Казанджията” №6

Едно е ясно, ако не сте вземали кредит- кракът ви да не стъпва в банка…ако имате кредит, а нямате работа…имам съвет но няма да го кажа- ще ме изтрият
цитирай
8. mt46 - Всичко е било по чужд сценарий, но не сме знаели /мнозина от нас/...
17.03.2016 22:44
zaw12929 написа:
ФАЛИРАХА българската ИКОНОМИКА. следва ФАЛИТА НА ГРАЖДАНИТЕ книгата „Спиралата на времето и ключът на синхронността” Дейвид Уилкок засяга глобалния елит. Да видим как банките отнемат имотите на българите:
ДСБ- още Иван Костов заложи тази бомба със закъснител даде предприятията на „инвеститори“, които ги превърнаха в скраб.
Даде банкитe ни и тези дъщерни банки започнаха с всякакви хитрини да дават заеми с лихва 10 пъти по големи- над 18% от лихвите давани от банките майки в западните страни и при тези доходи и безработица всеки останал без работа … ето:
Конкретен пример : Кредитополучател взема 3000 лева, за да плати таксите на сина студент. След първата година е платил само 600 лв и когато закъснява с една вноска му предлагат: съд или нов заем, които да изплати стария- 3000 лв и да заплати таксите за втората година на следване и получава 6000 лева, като част от кредита служи за вноски към банката, докато търси работа и не намира. ,Докато… пак закъснение с 1 вноска… Този човек три години плаща само лихви. Вече дължи 10 000, защото при вяко закъснение, платеното отпада и той наново и наново плаща само лихви и… един ден получава телефонно обаждане, чре, кредитът му е откупен от ‚Събирач на необслужвани кредити…
Всеки кредитор , останал и безработен стига до там: Кредитът му е „продаден“ на фирми събирачи на необслужвани кредити.
Фирмите събирачи на необслужвани кредити не са биячи. Те са част от структурите на Запада, съпътстващи малките банки. .
Техните „методи“ са фини. Няма да ре бият, но и жив няма как да останеш, ако си собственик на имот, които преживе няма как да бъде продаден….Не се шегувам. За 2014 година според отчета банките опериращи в България са спечелили 990 милиона и защото са чужди- печалбата им се изнасят към Европа.
Ако данъците у нас са, като тези в Европа- 37-70% , а не 10 % поне половината милиони щяха да отидат във фиска, за да има средства за социални плащания, за здраве, образование, за инфраструктура.
Депутата от Европарламента Малинов се опълчи срещу колегите си относно мониторинга, който мачка България, за да ни държи виновни. Защото докладът на ЕК не е нищо друго, освен резюме на критиките от българските медии- най вече на реформаторите, които и даже, когато са във властта се занимават само с критика, без да се досещат, че от тях не се очаква критика, а да свършат работата, а не да недоволстват.
Сега ще взема още факти от действителността:
Пощенска банка" продаде портфейл от задължения по кредити и кредитни карти на физически лица за 143.6 млн. евро (280 млн. лв.) на специализираната фирма за събиране на вземания "ЕОС Матрикс", съобщиха от финансовата институция пред "Капитал Daily".

Сделката е рекордна по размер на пазара е част от тенденцията банките да изчистват балансите си от лоши кредити в хода на подготовката за проверката на качеството на активите им. Този тип пакетни сделки, които са най-вече за потребителски заеми, дават възможност на кредитните институции да се фокусират върху основната си дейност, като прехвърлят събирането на вземанията на компании, специализирани в този бизнес, пояснява изданието.Досега най-голямата сделка между банка и фирма за събиране на вземания, правена на пазара в България, бе за портфейл от 50 млн. евро кредити на физически лица. Тя бе сключена през октомври миналата година между "Ти Би Ай кредит" и местното поделение на чешката APS.Пакетът заеми на "Пощенска банка" е почти три пъти по-голям.В съобщението си за сделката с "ЕОС Матрикс" от "Пощенска банка" акцентират върху това, че купувачът на портфейла е част от германска компания, която работи по международни стандарти и най-добри практики в областта на управлението на вземания и комуникацията с потребители.
Ето и от съдебна процедура:
1. дело … Ищците в производството “ЕОС Файнънс” ООД, Германия твърдят, че между „Банка ДСК” ЕАД, Ангел Иванов Иванов като кредитополучател и Т.Ц.Ц. като поръчител бил сключен договор за банков кредит от 23.06.2006 година с размер 8 000 лева. Сумата по договора била усвоена изцяло от кредитополучателя. Твърди, че кредитополучателят не изпълнил задължението си да заплаща договорените месечни вноски по кредита. Поради неизпълнение на задължението за заплащане на месечните вноски банката упражнила правото си да прекрати договора и да обяви кредита за предсрочно изискуем.
2 дело … Производството по делото е образувано по исковата молба на „ЕОС Файнънс” ООД, регистрирано в търговския регистър на съда в Хамбург с №HRB 68540, със седалище и адрес на управление Щайндам 71, 20099, Хамбург, Германия, представлявано от „ЕОС МАТРИКС” ООД в качеството му на обслужващ агент, ЕИК 131001375, със седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. „Малинова долина”, ул. „Рачо Петков Казанджията” №6

Едно е ясно, ако не сте вземали кредит- кракът ви да не стъпва в банка…ако имате кредит, а нямате работа…имам съвет но няма да го кажа- ще ме изтрият

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19157379
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031