Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2016 21:49 - Защо сте толкова лъжеотворени?...
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 6252 Коментари: 19 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Дионисий и Никанор мамят хора с
"чудотворна" икона
17 май 2016 г.

Автор: Явор Дачков

 

В навечерието на Възкресение Христово във всички големи медии се появи следното съобщение: На Велика събота днес в патриаршеската катедрала "Свeти Александър Невски" беше посрещната иконата "Света Богородица - Всецарица" от Света гора.

 

Иконата е осветена в Светогорския манастир "Ватопед", където се съхранява оригиналният ѝ чудотворен образ. Чудотворната Светогорска икона помага на онкологично болни хора, идващи при нея с вяра.

 

Светата икона ще остане в патриаршеската катедрала до 2 май - до втория ден на Възкресение Христово. След празничната литургия на 2 май иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир "Свети Козма и Дамян", където завинаги ще бъде обект на свето преклонение.

 

"Донесохме копието на чудотворната икона, защото знаем, че иконата на Майката Божия Всецарица помага при онкологични заболявания, та я донесохме, за да може да помогне на всички онези, които страдат от такова заболяване", каза за официалния сайт на Българската православна църква йером. Никанор. Той допълни, че идеята за посрещането на тази икона не е от вчера, но по стечение на обстоятелствата посрещането се отлагало. "Иконата е дар не само на Църногорския манастир, а и на цялата Българска православна църква, неделима част от която е и манастирът "Св. св. Козма и Дамян", каза още йером. Никанор.

 

Поради некомпетентността на голяма част от журналистите и суеверието на публиката мълвата за икона, която лекува рак, се разнася мълниеносно и пред "Св. Александър Невски" се изви километрична опашка. Тя бе постоянна от Велика събота до Светли понеделник. Само по себе си това представляваше истинско изкушение за по-голяма част от чакащите, защото вниманието им бе насочено към иконата, а не към литургиите за Възкресение.

 

Дионисий дори си позволи да прекъсне службата на Велика събота, за да рекламира този бизнес проект. Защо го наричам така? Защото това е копие на икона от Света гора, което съвсем наскоро е било поръчано от Никанор и нарисувано в Солун. Копието на тази икона не е извършило никакво чудо и това трябва да бъде казано съвсем ясно. Никанор твърди, че е осветил копието на иконата във Ватопедския манастир на Атон, но това никак не е достатъчно тя да бъде обявена за чудотворна. Със същия успех той би могъл да купи произведение от десетките художници, които продават икони на улица "Париж", която се намира до сградата на Светия синод, да го освети в Атон и да остави лековерните да го обявят за чудотворно. 

 

image

 

Опашките пред храм-паметника "Св. Александър Невски" се виеха в продължение на три дни. Снимка: БГНЕС

 

В интерес на истината Никанор много внимателно си подбира думите и манипулира публиката, което личи и от посочения по-горе цитат. Той казва, че иконата е осветена в Светогорския манастир "Ватопед", където се съхранява оригиналният ѝ чудотворен образ. И добавя веднага: Чудотворната Светогорска икона помага на онкологично болни хора, идващи при нея с вяра. От формална гледна точка Никанор не лъже, но всъщност прави внушението, че иконата, която е донесъл, също е чудотворна. При това проявява истински търговски нюх и отправя оферта към конкрена таргет група, а именно хората, болни от рак.

 

Забележително е изречението, което добавя накрая, а именно, че тя помага на онези, които идват при нея с вяра. Тънка вратичка за измъкване, която е любим прийом на професионалните врачки, магове и окултни измамници, които мародерстват върху разнебитената душа на българите. Кой може да каже пред себе си, че вярата му е истинска или достатъчна. И кой нормален човек, и то в изпитание, не би се усъмнил вътрешно първо в себе си, а после във всичко останало. 

 

Никанор е помислил и за това, застраховайки мошеничеството си със слабостта на хората, които мами. "Нямате вяра (достатъчна, истинска или просто налична), затова чудотворната икона не действа. Но най-главното, за което е помислил Никанор, са парите. До иконата има кутия за дарения и всеки, който минаваше през тези три дни на поклонение пред нея, и това го видях с очите си, пускаше сума, каквато прецени. Никой не може да каже колко пари са събрани, защото хората пускаха от две до столевови банкноти. Според монаси, с които разговарях , сумата, която може да се събере за ден от подобно поклонение, може да надхвърли 10 хил. лева. 

 

image

 

Копието на иконата от Света гора бе изложено в храма навръх Възкресение Христово. Снимка: БГНЕС

 

След дебюта й в патриаршеската катедрала иконата бе отнесена до кутията за събиране на дарения в Гигинския манастир, а опашките пред нея не спират и до днес. Нека отново подчертая, че тази икона не е чудотворна, тя е копие на икона от Света гора и по нищо не се различава от стотиците хиляди изображения в цяла България. Аз вярвам в чудотворството на светите образи, в които се проявява Божията благодат, и казвам това, защото злоупотребата с лековерието или нещастието на хората е чиста измама.  

 

Забележете колко е обмислен сюжетът, който ви описвам. Никанор поръчва копие на чудотворна икона, после се разбира с Дионисий да го рекламира първо в най-известния български храм по време на Страстната седмица и Възкресение, когато всички телевизионни камери са там от сутрин до вечер, разчитайки на естествения интерес на медиите, след това пуска мълвата, че иконата лекува рак, слагат с Дионисий една каса в средата на "Св. Александър Невски" и парите започват да прииждат като пролетна пълноводна река. След рекламното турне в София Никанор поставя изображението в Гигинския манастир и си осигурява (благодарение на легендата, която сам е измислил) ежедневни прилични приходи за десетки години напред. 

 

Това е напълно пазарен подход, който е реализиран съвсем хладнокръвно и при това умно. Думите, които Никанор употребява, са тънко подбрани така, че да въвеждат в заблуждение, но не и да го изобличават пряко. Дионисий в случая е само ортак, който дели половината от приходите за рекламирането на иконата в патриаршеската катедрала. Всеки бизнесмен би завидял на подобна лесна печалба и никакви инвестиции и разходи за реклама. Ако Никанор продаваше лековито кремче, щеше да похарчи стотици хиляди левове за петнадесетминутни клипове само в трите най-големи телевизии. Благодарение на Дионисий той си осигури несекващ пазар за измислената от него "чудотворна" вещ, която в този контекст дори е грехота да наречем икона. В това отношение Никанор е истински майстор. 

 

Преди време той успя да накара цяла България да повярва, че е брокер от Уолстрийт, който е напуснал големия свят на бизнеса. Истината е, че Никанор, чието истинско име е Христо Мишков, не е ходил в Америка, нито е помирисвал Уолстрийт. По ирония, светската фамилия на Дионисий е Мишев. 

 

Той е бил обикновен брокер в инвестиционната компания "Карол" и работел в София. На страницата на компанията има и следната информация: "Инвестиционен посредник Карол предоставя възможности за онлайн търговия както на Българската фондова борса (БФБ), така и достъп до над 100 финансови пазара от различни краища на света". Никанор може и да е купувал и продавал акции по интернет на Уолстрийт, но определено не е бил брокер на Уолстрийт, още по-малко е бил Гордън Геко, макар и всичко около него да прилича на филм. Това го знам от неговия духовен старец, който ми позволи да го цитирам. Не се позовавам на зложелатели и клюкари. 

 

Никанор изгради цяла митология около името си, без нищо от нея да бъде вярно. Ако напишете името му в интернет, ще останете с впечатлението, че между нас ходи светец - изоставил големия бизнес на Уолстрийт, за да се посвети на монашески живот в село Гигинци. Твърде хубаво, за да е истина. Истината обаче е съвсем друга. Мишков не е сбъднал нито американската, нито монашеската си мечта, ако въобще е имал такава. Той прекарва по-голямата част от времето си в София и отскача до манастира от време на време. Не знае добре да служи и не го прави. От понеделник е и.д. игумен на манастира, а преди това чрез измами е успял да окраде горите и имоти на хора около него под предлог, че връща имуществото на светата обител. 

 

Според духовници, с които разговарях, манастирът "Св. св. Козма и Дамян" е разполагал с 500 декара земя, която е наследена още от турско време до сега. След като Никанор се заема с връщането й, имотите се оказват с големина 6 хиляди декара, в които влизат предимно гори. За момент следователи от МВР влизат по следите му, а той мисли за бягство в чужбина, след което работите внезапно утихват, а днес той е феодал на огромно имение, в което няма монаси, нито се води молитвен и духовен  живот. 

 

Манастирът е превърнат от Никанор в манифактура за печатане на пари, а измишльотините му с копието на иконата от Света гора са само страничен бизнес. Впрочем това е схема, която се прилага в много имоти на църквата, но за това си заслужава да се напише цяло разследване. 

 

Тук само ще добавя, че духовният близнак на Никанор Мишков - Дионисий Мишев - беше поставен чрез външен лобизъм за предстоятел на храм-паметника "Св. Алексанъдр Невски" със същата цел. Кражбата на пари. Според различни оценки реставрацията и ремонтните работи по храма могат да достигнат до сумата от 100 млн. лева. Това е и причината влиятелни бизнесмени, масони и други възпалени бутафори с пари и влияние да фокусират вниманието си върху Църквата и да направят всичко възможно техният човек да управлява парите, които ще се излеят там.

 

Знам имената на някои от тях, те и в момента го подкрепят, но засега ще ги спестя. Бих ги споделил публично, ако натискът им върху Синода успее и Дионисий остане в "Св. Александър Невски". Това ще предизвика такъв скандал в Църквата, какъвто не е имало от времената на разкола. Тази война обаче е по-важна от всички останали, защото е битка срещу мерзостта на запустението, която се е разположила на святото място и ни се плези оттам. 
glasove.com/categories/na-fokus/news/dionisij-i-nikanor-mamyat-hora-s-chudotvorna-ikona

Лъжеотвореност Защо сте толкова
лъжеотворени
и лъжесклонни?
И вярвате
в чудоотровните
измамници, икони...

Нима сме толкова
лъжеотровени?...


Марин Тачков
18 май 2016 г.  

 




Гласувай:
25


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Когато науката отсъства, както е ...
19.05.2016 22:18
Когато науката отсъства, както е сега у нас, религията заема мястото й.
цитирай
2. zaw12929 - Поздрав и за 6 / шест / милиона пос...
20.05.2016 04:10
Поздрав и за 6 / шест / милиона посетители и гражданска позиция!
цитирай
3. boliarkabg - Никанор,
20.05.2016 08:10
четох негово интервю някъде си...арогантен език, уличен сленг, нахалство, назидателност, многознаене...всичко това от монах! Освен това манастирът, в който се подвизава от толкова западнал, изведнъж заблестя като перла и това от дарения ли или от биволите, с които Никанор или както се казва там, се снима? Нека възстановяваме манастирите си,нека идват в тях млади духовници, но тези манастири са за успокоение на и без това изтерзаните ни души,не за да са продължение на безпардонноста от улицата
цитирай
4. milady - как е възможно такова слабоумие.....нема оправия тоз народ. .немааа...
20.05.2016 08:58
"Донесохме копието на чудотворната икона, защото знаем, че иконата на Майката Божия Всецарица помага при онкологични заболявания, та я донесохме, за да може да помогне на всички онези, които страдат от такова заболяване", каза за официалния сайт на Българската православна църква йером. Никанор.

извини ме за емоциите, марине
честито 6 млн. посетители...
цитирай
5. ard - здравей
20.05.2016 09:01
Хубаво е, че можем да различим търговците в храма, но май е само това хубавото.
В този случай медиите преекспонираха събитието, като заложиха на изречението - чудотворна икона, едва сега от този материал разбрах, че иконата е копие.
цитирай
6. rebu - Браво,
20.05.2016 12:17
Понеже Никанор според доносника Дачков недоизказал нещо, може би е трябвало да каже: "донесъл съм едно копие на икона, но недейте да го гледате, вижте иконите на ДС "
Атебе те поздравяват с 6 млн. прочит за нещо в което нямаш авторство, само копи-пейст.
цитирай
7. gosho568 - Страхотен постинг! Поздрави..!
20.05.2016 14:53
Страхотен постинг! Поздрави..!
цитирай
8. tryn - За чудеса само се говори,никой е ги е виждал...
20.05.2016 19:39
А дали и в оригинал иконата е чудотворна?!
цитирай
9. stela50 - Когато търговците влязат в храма...
20.05.2016 20:04
когато се опорочава църковната институция
и още по-страшно - спекулира се с вярата човешка...
Не, не вярваме на измамници...
Поздравления за милионите читатели !
цитирай
10. mt46 - Има и лъжеучени, и лъжедуховници...
20.05.2016 21:09
kvg55 написа:
Когато науката отсъства, както е сега у нас, религията заема мястото й.

"Лъжа и робство на тая пуста земя царува!"...
цитирай
11. mt46 - Благодаря! Поздрави!...
20.05.2016 21:10
zaw12929 написа:
Поздрав и за 6 / шест / милиона посетители и гражданска позиция!

цитирай
12. mt46 - Благодаря ти за мнението!... Модерни станаха и "светите" хора...
20.05.2016 21:16
boliarkabg написа:
четох негово интервю някъде си...арогантен език, уличен сленг, нахалство, назидателност, многознаене...всичко това от монах! Освен това манастирът, в който се подвизава от толкова западнал, изведнъж заблестя като перла и това от дарения ли или от биволите, с които Никанор или както се казва там, се снима? Нека възстановяваме манастирите си,нека идват в тях млади духовници, но тези манастири са за успокоение на и без това изтерзаните ни души,не за да са продължение на безпардонноста от улицата

цитирай
13. mt46 - Благодаря ти!... С наивността на хората не бива да се злоупотребява...
20.05.2016 21:19
milady написа:
"Донесохме копието на чудотворната икона, защото знаем, че иконата на Майката Божия Всецарица помага при онкологични заболявания, та я донесохме, за да може да помогне на всички онези, които страдат от такова заболяване", каза за официалния сайт на Българската православна църква йером. Никанор.

извини ме за емоциите, марине
честито 6 млн. посетители...

цитирай
14. mt46 - За случая разбрах от статията на Я. Дачков...
20.05.2016 21:26
ard написа:
Хубаво е, че можем да различим търговците в храма, но май е само това хубавото.
В този случай медиите преекспонираха събитието, като заложиха на изречението - чудотворна икона, едва сега от този материал разбрах, че иконата е копие.

Не се интересувам от икони и не вярвам в чудотворността им. Вярата, която би могла да направи чудеса, е в душите на хората... Дразнят ме лековерието и измамничеството...
цитирай
15. mt46 - За мен по-важно е написаното да достигне до повече хора и да се разбере...
20.05.2016 21:33
rebu написа:
Понеже Никанор според доносника Дачков недоизказал нещо, може би е трябвало да каже: "донесъл съм едно копие на икона, но недейте да го гледате, вижте иконите на ДС "
Атебе те поздравяват с 6 млн. прочит за нещо в което нямаш авторство, само копи-пейст.

А заядливци /особено у нас/ винаги ще се намерят...
ПП: Всъщност въпросният прочит може да е на някой от старите ми авторски постинги...
цитирай
16. mt46 - ?...
20.05.2016 21:35
Автор: rebu
Категория: Други
Прочетен: 9727
Постинги: 0
Коментари: 0
цитирай
17. mt46 - Благодаря! Поздрави!...
20.05.2016 21:39
gosho568 написа:
Страхотен постинг! Поздрави..!

цитирай
18. mt46 - Уместен въпрос...
20.05.2016 21:41
tryn написа:
А дали и в оригинал иконата е чудотворна?!

Иконата може да е чудотворна, колкото може да бъдат чудотворни една картина, едно стихотворение, една любов...
цитирай
19. mt46 - Благодаря ти! Поздрави!...
20.05.2016 21:44
stela50 написа:
когато се опорочава църковната институция
и още по-страшно - спекулира се с вярата човешка...
Не, не вярваме на измамници...
Поздравления за милионите читатели !

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19160637
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031