Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2016 23:23 - Една идея ме преследва
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4418 Коментари: 12 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Нещастната глобализация или господството на олигархията

 image

 

По повод публикуването на книгата му “Нещастната глобализация” (Mondialisation malheureuse) френският политолог Тома Геноле даде интервю за “Фигаро”, за да хвърли светлина върху механизмите на световната система, която според него съвсем не е либерална, а олигархична. Тома Геноле е политолог, доцент в Sciences Po в Париж и доктор по политически науки.  

 

 

- Заглавието на книгата ви, “Нещастната глобализация”, звучи като отговор на “Щастливата глобализация” (La Mondialisation heureuse) на Ален Минк. Така ли е?

 

- Да. В по-широк смисъл книгата ми деконструира тухла по тухла аргументацията, която трябва да ни убеди, че днешната глобализация е “щастлива”, най-добрата възможна система; докато тя обективно е нещастна, т.е. несправедлива и нечовешка

Да вземем един пример. Казват ни, че глобализацията винаги е съществувала, или поне, че датира от няколко века. Така че да се критикува глобализацията, би означавало да се критикува естественият ход на човечеството. Това не е вярно: голямата глобална взаимосвързаност на хората, икономиките и културите наистина се развива от векове въпреки паузите и стагнацията; но днешната глобализация, която аз наричам нещастна, е само един възможен начин сред други да се организира тази голяма взаимосвързаност.

Адвокатите на нещастната глобализация впрочем имат голяма склонност да превръщат “Днес няма алтернатива” - което е вярно - в “Не може да има друга алтернатива”, което е погрешно.   

Да вземем друг пример. Казват ни, че глобализацията в днешната си форма е най-добрата възможна система за  намаляване на бедността: това е аргументът на “общо взето положителната равносметка”. Тази теория впрочем е незащитима поради 36-те млн. жертви на “модерното” робство, особено онези, които шият нашите дрехи на изгодни цени.

При това без да говорим за 3-те млн. деца под петгодишна възраст, които умират от глад всяка година, докато днес все още има повече храна, отколкото е нужна, за да бъде нахранено цялото световно население. Това означава проблем с хищничеството и прахосничеството, а не с липсата на храна. 

 

- Вие твърдите, че днешната глобализация не е нито либерална, нито неолиберална. Защо?

 

- От една страна, икономическите политики, които днешната глобализация налага на засегнатите страни, се състоят главно в разбиването на социалната държава и лишаването на държавата акционер. Префиксът “нео-“ е неподходящ, тъй като това е голям скок назад по отношение на мястото на държавата в икономиката и социалната сфера. От друга страна, истинският икономически либерализъм е решително против всякаква рента, всякаква привилегия и всякакво съглашение между шепа големи компании за контрол на пазара. Така че да се твърди, че тази глобализация е либерална, докато тя навсякъде произвежда големи олигополи, е узурпация на термина.

В действителност нейният икономически и социален модел се състои в систематичното привилегироване на едно малцинство, хвърляйки в несигурност мнозинството; нещастната глобализация е “олигархична”; що се отнася до големите й бенефициенти, онези 0.1 на сто, те са “олигарси”. Между другото, огромна грешка е да бъдат оставени олигархистите да узурпират измамната маска на либерализма: защото това им позволява лъжливо да твърдят, че са защитници на свободата в икономиката, докато те са просто защитници на интересите на олигарсите и висшите класи. 

 

- Един защитник на глобализацията би ви възразил, че като бъдат оставени богатите да станат още по-богати, се намалява бедността…

 

- Това е аргументът на “теорията за изобилието”. Проблемът е, че той е фалшив. В тази книга аз пресметнах коефициента за определяне на развитието на неравенството и това на бедността, избирайки страни от пет континента. Ако нарастващите неравенства в полза на 0.1 процент се дължи на световния спад на бедността, този коефициент би трябвало да бъде по-висок, близо до 1. Точно обратното, той е почти нулев. Което показва, че тази прочута “теория за изобилието” е погрешна. 

 

image 

 

- Наричате “глобална пирамида” обществото, което глобализацията създава. Какво има на различните й нива?

 

- Вдъхновявайки се от трудовете на Робърт Райш, забелязах, че нещастната глобализация постепенно ни връща към кастовите общества. Преброих девет такива. 

Олигарсите са онези 0.1 процента, които трупат титанично богатство с хищническа сила: например богатството на испанския олигарх Амансио Ортега, собственикът на Zara, е 16 млн. пъти по-голямо от годишната сума, с която 3 млн. бедни испанци могат да преживеят. 

Плутократите са 10-те процента най-богати хора в различните страни: те са част от богатите, но те са за олигарсите онова, което малкият Марс е за огромния Юпитер. 

Апаратчиците произлизат от много малък брой училища, които прокарват идеологията на нещастната глобализация: те са ту мениджъри на големи световни фирми, ту висши служители и с лекота преминават от една вселена в друга. Такъв е например Марио Драги, ту вицепрезидент на “Голдман Сакс” за Европа, ту президент на Европейската централна банка.

Що се отнася до “проповедниците”, те се опитват да прокарват идеологията на нещастната глобализация, както някога техните средновековни колеги, като израз на Истината откровение. Те са главно икономисти, които се стремят впрочем да маргинализират в университетската система икономистите, които не мислят като тях, както някога се практикуваше отлъчването от Църквата. Такъв е например икономистът Жан Тирол: от една страна, той проповядва несигурност на служителите, позовавайки се на свободната игра на конкуренцията; но от друга, той поиска от правителството да попречи на създаването на втора секция по икономика във френския университет, която би конкурирала неговата. 

Номадите са наследници на онези, които писателят Ъптън Синклер наричаше “белите якички” през 30-те години. Те са високо образовани, изпълняват задачите на “символни манипулатори”, не рискуват да останат безработни, говорят свободно globish езика, живеят в сърцето на големите мегаполиси и напускането на родината им е познато. Несигурните са наследници на “сините якички”. Те принадлежат към социалната прослойка, която социологът Ги Стандинг нарича “прекариат”: те са безработни или работещи бедни, имат непостоянни и несигурни договори, при започването си имат трудни месеци, а предвидимостта на бъдещето им е почти нулева.

Висшите служители са хибридна каста: някои са “символни манипулатори” като номадите, други са по-близо до “сините якички”, но всички те са защитени и уседнали. 

Нежеланите от никого в северните страни са младите NEET - нито работа, нито образование, нито обучение - изхвърлени рано от икономиката; а в южните страни те са главно безимотни селяни. 

Накрая, деветата каста, която е съвсем ниско и за която никога не се говори, са робите. Например работещи в заводите на китайската фирма Foxconn, която произвежда 40 на сто от електронните елементи в света за Apple, Nokia и други, са квалифицирани в трудови лагери от китайски университетски преподаватели. 

 

- В книгата си описвате механизма на ограбване на държавите и населението им от глобализацията, механизъм, чиято матрица според вас е глобалната финансова система. Можете ли да ни опишете общите черти на този механизъм?

 

- За да се справи с Голямата катастрофа през 30-те г., американският президент Франклин Д. Рузвелт наложи драконовски реформи, за да затвори финансите в желязна риза. За да не дестабилизират икономиката валутните курсове, малко след смъртта си той стана вдъхновител на създаването на нова система на фиксирани курсове. За да не може рухването на банките, които играят на борсата, да зарази цялата система, той раздели стопанската дейност на банките и банкирането на дребно. За да не бъде изсмуквана реалната икономика от хищническата динамика на големите фирми, той изгради смесена публично-частна икономика, в която държавата е могъща, както и солидна защита на правата на наемните работници. 

В замяна на това, от 70-те г. тази “Рузвелтова система” методично бе унищожена под влияние на антидържавните идеологии, противопоставящи се на социалната защита, за да се върне към правилата, или по-скоро липсата на правила, отреди 1929 година. Валутите започнаха да се котират на борсата с цялата произтичаща от това нестабилност. Разделението на банките постепенно бе премахнато, възкресявайки мастодонтите в банковото дело и застраховането. То бе последвано от натрупването на финансови и икономически крахове, например през 1979 г., до голямата катастрофа от 2007-2009 година.

В тази връзка в началото на “арабската пролет” имаше гладни бунтове; в началото на бунтовете имаше главоломен скок на цените на основните хранителни продукти; в основата на този главоломен скок на цените беше свободната спекула на големите банкови посредници при борсовите котировки на тези храни. 

Постоянното ни изпадане в рецесия или стагнация е само махмурлукът на това повтарящо се монументално пиянство на една финансова система, която се държи като гуляйджия, който не може да пие. И въпреки това, противно на всякаква логика, политическият отговор на тези катастрофи систематично се състои в разпродажбата на публичните ни блага и държавните ни предприятия, като същевременно непрекъснато се орязва социалната защита на населението. 

 

- От гледна точка на политическата ориентация каква е вашата книга - лява, дясна или “друга”?

 

- Системата на нещастната глобализация е обречена на икономически крах, защото олигарсите и техните големи фирми, в частност финансовите, не са способни на саморегулация. Така че те причиняват все по-тежки катастрофи по време на своето неуправляемо пиянство. Тя е обречена също така на политически крах, защото сама подкопава собствената си социологическа база, правейки все по-несигурни “белите якички”, които все повече се присъединяват към протестния електорат: Брекзитът е добър пример за това. Тя е обречена също на екологичен крах, защото с помощта на ускореното разваляне на екосистемата поставя в опасност оцеляването на човешкия вид.

Така че да искаш да промениш тази система не е нито изключително дясна, лява, екологична, центристка, крайнодясна или крайнолява позиция: това е просто легитимна самоотбрана. Иначе казано, това е надпартийно предизвикателство. Тъй като огромното мнозинство от човечеството е губещо в тази система, то трябва да се организира, едновременно политически, синдикално и асоциативно, за да я замени със система, съобразена с интереса на най-голям брой хора и със съхраняването на равновесието на екосистемата. Това наричам подготвяне на “алтерсистема”.

 

- Наистина ли мислите, че е възможно преминаването от “нещастната глобализация” към “алтерсистема”? Ако да, възможно ли е това да се случи скоро?

 

- След изследванията ми за тази книга аз съм убеден, че преминаването от нещастната глобализация към алтерсистема е едновременно възможно, желателно и относително близко. Мисля, че точката на пречупване ще бъде преминаването на една велика сила в алтерсистемата, служейки за авангард и опорна точка. Единственият истински въпрос за мен е дали рухването на системата на нещастната глобализация ще включва ожесточен преход, например една голяма война.

 

Превод от френски: Галя Дачкова
glasove.com/categories/intervyuta/news/neshtastnata-globalizaciya-ili-gospodstvoto-na-oligarhiyata

Една идея ме преследва Вървя. Едва-едва напредвам
по пътя тъжен и пустинен...
Една идея ме преследва,
но все не може да ме стигне.

И по-добре! - Идеи много
живота лудо изкривяват.
Рогати казват: "Аз съм Богът!"
Продават на народа плява...

Не вярва, който е свободен,
на църкви, партии, тирани...
Духа погубват секти, догми.
И затова светът е в рани...

Марин Тачков

 

 




Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - марине, ние сме неуморими с теб/ хихиих
18.09.2016 23:34
скоро бях прочела,че питаш
анка/ киното/ дали слуша и гледа
тези всички клипове ифилми, с които ни бомбардира ...
искам и аз да те попитам ,ти четеш ли ги тези статии.....
нищо против, аз си признавам ,че не ми достига време..
Лека нощ, и спорна нова седмица !
цитирай
2. anin - Хелоу!
19.09.2016 09:56
Юлкаа, да отговоря, гледам ги филмите и слушам беседите- даа, а дълги статии не чета...обаче стихото е мн. добро! :)
цитирай
3. mihala - Поздрав,
19.09.2016 14:01
Да попитам Геят десен или ляв е? Та такава е и системата ни.
цитирай
4. mt46 - Благодаря! Поздрави и благоприятни дни!...
19.09.2016 20:44
milady написа:
скоро бях прочела,че питаш
анка/ киното/ дали слуша и гледа
тези всички клипове ифилми, с които ни бомбардира ...
искам и аз да те попитам ,ти четеш ли ги тези статии.....
нищо против, аз си признавам ,че не ми достига време..
Лека нощ, и спорна нова седмица !

Разбира се, че ги чета - поне 2 пъти. Отнема ми по 5-10 минути... Бях писал на Ани, че постингите й са доста дълги - от 5 минути до 2 часа... :)
цитирай
5. mt46 - Здравей! Благодаря ти за отзива!... :)
19.09.2016 20:45
anin написа:
Юлкаа, да отговоря, гледам ги филмите и слушам беседите- даа, а дълги статии не чета...обаче стихото е мн. добро! :)

цитирай
6. mt46 - Дясното и лявото са доста объркани...
19.09.2016 20:50
mihala написа:
Да попитам Геят десен или ляв е? Та такава е и системата ни.

цитирай
7. mariniki - точно...
19.09.2016 21:47
- Системата на нещастната глобализация е обречена на икономически крах, защото олигарсите и техните големи фирми, в частност финансовите, не са способни на саморегулация. Така че те причиняват все по-тежки катастрофи по време на своето неуправляемо пиянство
цитирай
8. mt46 - Да, такава е Системата - олигархия, плутокрация...
19.09.2016 22:17
mariniki написа:
- Системата на нещастната глобализация е обречена на икономически крах, защото олигарсите и техните големи фирми, в частност финансовите, не са способни на саморегулация. Така че те причиняват все по-тежки катастрофи по време на своето неуправляемо пиянство

цитирай
9. dimat - Хайде,стига сте се вайкали!
22.09.2016 21:43
Системата,та Системата!Сякаш някой ви я е спуснал.като похлупак,горе над вас,който не можете да стигнете!

Няма такова нещо!Всички сме Системата.Всички ние винтчетата и онези,"Големите колела",които я задавижват!

Само,че и най-здравата и грандиозна Система,зависи от най-дребното и невзрачно винтче.

Стига винчето да го проумява.

И в това е големия проблем на винтчетата и Съществуването На Големите Колела!!!

И така,може би някой,някога ще съумее да напише такава КНИГА ЗА СЪБУЖДАНЕТО НА ВИНТЧЕТАТА,че те да я разберат и се събудят!

А до тогава?!

Бог е сътворил една огромна Вселена с винтчета,на които е предоставил нещо велико - Свободата да преживяват всеки свой избор,какъвто и да е той!

Големите колела могат да преживяват само един избор -да задвижват,или не малките колела с безброй винтчета.

Без малкото винтче може да се счупи цялата Система,а без едно от големите колела,само то!!!


Така,че,малки винтчета,вие имате всичко,защото имате свободата за всякакъв избор...включително и "да нямате избор"(което е внушение на големите колела),защото само в това "нямане на избор",ОСИГУРЯВАТЕ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СИСТЕМАТА!

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ВИЕ СТЕ ФУНДАМЕНТЪТ!БЕЗ ВАС,СИСТЕМАТА РУХВА!

Е,ОСТАВА ДА ГО ПРОУМЕЕТЕ!!!
цитирай
10. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
22.09.2016 23:14
dimat написа:
Системата,та Системата!Сякаш някой ви я е спуснал.като похлупак,горе над вас,който не можете да стигнете!

Няма такова нещо!Всички сме Системата.Всички ние винтчетата и онези,"Големите колела",които я задвижват!

Само,че и най-здравата и грандиозна Система,зависи от най-дребното и невзрачно винтче.

Стига винчето да го проумява.

И в това е големия проблем на винтчетата и Съществуването На Големите Колела!!!

И така,може би някой,някога ще съумее да напише такава КНИГА ЗА СЪБУЖДАНЕТО НА ВИНТЧЕТАТА,че те да я разберат и се събудят!

А до тогава?!

Бог е сътворил една огромна Вселена с винтчета,на които е предоставил нещо велико - Свободата да преживяват всеки свой избор,какъвто и да е той!

Големите колела могат да преживяват само един избор -да задвижват,или не малките колела с безброй винтчета.

Без малкото винтче може да се счупи цялата Система,а без едно от големите колела,само то!!!


Така,че,малки винтчета,вие имате всичко,защото имате свободата за всякакъв избор...включително и "да нямате избор"(което е внушение на големите колела),защото само в това "нямане на избор",ОСИГУРЯВАТЕ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СИСТЕМАТА!

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ВИЕ СТЕ ФУНДАМЕНТЪТ!БЕЗ ВАС,СИСТЕМАТА РУХВА!

Е,ОСТАВА ДА ГО ПРОУМЕЕТЕ!!!

Не съм съгласен. Основното е двигателят /на колата, на автобуса/... И шофьорът... Разните винтове, болтове, гайки и т. н. са третостепенни, не "виждат" нищо и не могат да се "осъзнаят". Ако не са "съгласни" или се изхабят, се изхвърлят и заменят с нови...
Ти, като си се осъзнал, какво можеш да направиш, да промениш?...
цитирай
11. dimat - Аз,уважаеми mt46,СЪМ ГО ПРОУМЯЛ,а това не е малко,
23.09.2016 00:10
НО НЕ Е И ВСИЧКО!

Разбрал съм,че едно винтче може да промени нещо съвсем малко,дотолкова,че да не се забележи.Така,че аз сам,не мога нищо да променя.

Това може да направи ФУНДАМЕНТЪТ,КОЙТО СА ВСИЧКИ ВИНТЧЕТА,или поне достатъчно голям брой от тях.

Точно затова съм го и подчертал: НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ЧЕ ВИЕ СТЕ ФУНДАМЕНТЪТ!БЕЗ ВАС СИСТЕМАТА РУХВА!

Разбира се,всеки има право на лично и аргументирано пред себе си мнение!

Колкото и да ти се вижда странно,но и двигателят и даже шофьорът могат да се сменят и колата,макар и не съвсем същата,ще се движи!

Опитай се да си представиш кола със съвършен двигател и превъзходен шофьор,но бе никави винтчета,болтове,гайки и т.н "третостепенни".

Ако искаш опитай с колата си,или с колата на твой приятел.

След опита,може да поговорим пак!
цитирай
12. mt46 - Разбирам...
23.09.2016 22:14
dimat написа:
НО НЕ Е И ВСИЧКО!

Разбрал съм,че едно винтче може да промени нещо съвсем малко,дотолкова,че да не се забележи.Така,че аз сам,не мога нищо да променя.

Това може да направи ФУНДАМЕНТЪТ,КОЙТО СА ВСИЧКИ ВИНТЧЕТА,или поне достатъчно голям брой от тях.

Точно затова съм го и подчертал: НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ЧЕ ВИЕ СТЕ ФУНДАМЕНТЪТ!БЕЗ ВАС СИСТЕМАТА РУХВА!

Разбира се,всеки има право на лично и аргументирано пред себе си мнение!

Колкото и да ти се вижда странно,но и двигателят и даже шофьорът могат да се сменят и колата,макар и не съвсем същата,ще се движи!

Опитай се да си представиш кола със съвършен двигател и превъзходен шофьор,но бе никави винтчета,болтове,гайки и т.н "третостепенни".

Ако искаш опитай с колата си,или с колата на твой приятел.

След опита,може да поговорим пак!

Може да стане катастрофа. А после?... Има и други коли, и други шофьори...
Всъщност идеята за бунт, за революция на масите е стара - на Маркс и на други идеолози с подобни възгледи. И тази идея беше реализирана, но опорочена... Проблемът е, че всяка власт развращава. Виж "Приказка за стълбата" на Смирненски...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19159795
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031