Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2016 22:06 - Благоизмамници
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 10428 Коментари: 18 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Босовете на лотариите спечелиха над 150 млн. лв от балъци

0

|

2810

|28.12.2016 image

 

Знаете ли как династията Хан се изхитрила да събере пари за дострояването на Великата китайска стена? Вместо да наложи по-сурови данъци, измислила играта кено. Тя представлявала подбор на 10 от 120 йероглифа и затова се смята за първообраз на лотарията.


Няколко столетия по-късно игрите на късмета дошли на мода и в Европа, най-вече като средство за подпомагане на бедните и за покриване на належащи градски нужди. Особено разпространени били в земите на днешна Италия, като към 16 век те вече имали десетки разновидности.

 

По време на походите си крал Франсоа I се впечатлил толкова силно от хитроумния начин за набиране на средства, че побързал да се завърне, за да организира грандиозната Лотария Роял. Тя обаче никак не допаднала на французите заради високите цени на билетите, печалбата от които отивала директно в кралската хазна. Виж, английската кралица Елизабет I подходила доста по-умно, като хем обещала дворът да усвои само част от приходите, хем разрешила всеки притежател на талонче да получи награда.

 

Бумът на подобни игри отвъд океана датира от средата на 18 век, когато в Америка са ратифицирани над 200 лотарии. Някои от тях са частни, но с постъпленията се финансират големи инфраструктурни проекти като канали и мостове, както и построяването на църкви, колежи, университети. Бенджамин Франклин дори организира лотария за закупуването на оръдия за защитата на Калифорния; по същия начин в началото на Войната за независимост е оборудвана почти цялата колониална армия.

 

Игрите на късмета, с други думи, не са измислени единствено за забавление, а са по-скоро забавно средство за постигане на някаква обществена цел. Тъкмо в този дух е издържан и царският указ, с който през 1936 г. е учредена Държавната лотария на България. Печелиш – не печелиш, важното е, че събраните средства ще отидат за образование, спорт, социални проекти, здравеопазване и така ще принесат полза за всички.

 

Това, разбира се, не означава, че държавата трябва да държи монопола върху тези игри, но със сигурност не отменя задължителния й контрол над „продавачите на надежда“. В момента обаче се случва точно обратното и резултатът е налице, вече под формата на масово изтрещяване.

Хиляди, даже стотици хиляди търкат с обезумял поглед „Златните пирамиди“, още стотици хиляди, ако не и милион, трескаво попълват талони с числа. Фабриките за щастие работят на пълни обороти, за да приберат и последните левчета на бедните глупаци, които не си дават сметка, че по същество се самоограбват. И всичко това се случва с любезното съдействие на държавата, която не просто си затваря очите, а полага нарочни усилия зарибяването да добие чудовищни размери.

 

Впрочем първото усилие в тази посока беше направено още през 2011 г., когато, под предтекст, че държавната лотария има скромни приходи, тя беше слята със спортния тотализатор. Година по-късно, при първия кабинет на Бойко Борисов, влязоха в сила и промени в Закона за хазарта, с които се разреши лотарийни игри да се продават и извън специализирани пунктове.

 

Както припомни „Капитал“ неотдавна, афишираната цел беше да се даде шанс на тотото да стане още по-достъпно, като излезе от тото пунктовете и влезе в кафенета, ресторанти и павилиони. Тогава започна и промяната на системата за приемане на фишове, за да може терминали да се разполагат навсякъде. Почти веднага след това обаче стартира и частната „Национална лотария”, която първоначално се разпространяваше през пунктовете на контролирания от Васил Божков „Еврофутбол“. А големият ръст дойде през 2013 и 2014 г., когато и „Национална лотария“, и създадената малко по-късно „Лотария България“, проникнаха във веригите бензиностанции, големите хранителни вериги, обикновените хранителни магазини, пощите, „Лафка“ и т.н.

 

Така за по-малко от три години частните игри на късмета успяха ударно да се превърнат в достъпна стока, включително за деца. Макар в закона да е записано, че всяка моментна лотария е хазарт, а в хазартните игри могат да участват само пълнолетни лица, на практика контрол изобщо няма. Нещо повече, през пет минути телевизиите бълват клипчета как еди кой си от Тутракан или село Голямо Ново спечелил 100 000 лв., което представлява пряка реклама, а все пак такава е изрично забранена.

Не си мислете обаче, че от лотариите не е възможно да се печели. През миналата година, пак според „Капитал“, сумарната печалба от над 150 млн. лева е…за частните компании, чийто бизнес вече е най-бързорастящият в страната. Както се казва, честито на печелившите, още повече, че в главоломния им успех няма нищо незаконно.

 

Благодарение на държавата, билетчетата се продават напълно легално, което навежда на мисълта, че хазартът ще да се е превърнал в приоритетен отрасъл.

Уви, този факт още не е обявен официално, та да знаем поне каква е икономическата стратегия на България. И по-важното: има ли изобщо такава, при положение, че всеки трети живее под прага на бедността, всеки четвърти безработен е млад човек, а около 3 милиона и половина са с доходи около 500 лева? Същите тези хора нямат възможност да си намерят работа с по-добро заплащане, защото не развиват полезни професионални умения, а търкат билетчета. На тях непрекъснато им се внушава, че „да си оправиш живота“, е достатъчен само късмет и те купуват ли, купуват талони с мизерните пенсии и социални помощи. Някои вече са развили и хазартна зависимост, обикаляйки магазини, пощенски клонове, будки за цигари и алкохол, подлези, кафенета. Огромен разход на енергия, за да си доставят петминутната тръпка от очакването с поредния „Зодиак“ или „Американско бинго“! Колкото по-отчаяни, толкова по-усърдно ще търкат – това е целта на циничната операция, в която участват доброволно, водени от голямата мечта на българина да спечели милиони без да е полагал труд.

 

Между другото, проучване от март 2016 г. установи, че само 10% у нас играят за забавление, докато 40 на сто вярват, че могат да забогатеят единствено от хазартни игри и в никакъв случай с предприемчивост, знания и работа. Това е ужасяващо, защото показва примирение със съдбата и отказ от каквито и да е лични усилия. Същото казват и ужким спечелилите, които се показват щастливи на телевизора, при това във време, когато гледат и деца.

Иди после разправяй на малките, че „с труд всичко се постига“, щом Виктория от Елин Пелин казва: „Като продавачка никога нямаше да спестя за кола и собствено жилище“, а Тихомир от Малко Търново им пожелава „да изпитат тази невероятна емоция.“ Иди сетне и да се караш, че са ти бъркали в портмонето, за да си купят билет, когато денонощно един иначе добър актьор ги мами като същи Луцифер: „Сигурно си мислите, че е невъзможно животът ви за един миг да се промени към по-добро? Да сбъднете всичките си мечти, да пътувате по света?“

 

Преди десет години си въобразявахме, че и членството в ЕС означава бърза печалба и автоматично оправяне на живота. А голямата ирония е, че ознаменувахме влизането си с изложба, представена в Европейския парламент под гръмкия надслов „Великолепието на България“. Съставена от иманярски находки в частната колекция на същия Васил Божков, който днес стои зад „Националната лотария“, тя наистина представляваше великолепна метафора.

 

Показахме се, първо, чрез криминално придобити ценности, които, второ, не са дело на самите българи, и, трето, не принадлежат на българската държава. Великолепие, с което нямаме нищо, ама съвсем нищичко общо – за разлика от игрите на до болка познати тарикати, разчитащи на великолепното ни малоумие. До степен да практикуваме самоограбването като национален поминък и отгоре на всичко да изпитваме неистова радост от унижението.

 

Любослава Русева

Reduta.bg
frognews.bg/news_125659/Bosovete-na-lotariite-specheliha-nad-150-mln-lv-ot-balatsi/

Държавата съдейства на благоизмамниците за тяхното преуспяване, процъфтяване...
М. Тачков
Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - 02. 07 09:20 - В БИЛЕТИТЕ, КОИТО СЕ ...
28.12.2016 23:32
02.07 09:20 - В БИЛЕТИТЕ, КОИТО СЕ ПРОДАВАТ В „ЛАФКА“ НЯМА ПЕЧАЛБИ- ИМА САМО КАРТОНЧЕТА ЗА… ИЗТРИВАНЕ Автор: zaw12929 Категория: Политика Прочетен: 1118 Коментари: 1 Гласове: 18
Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog Постингът е бил сред най-популярни в Blog

Случаят е абсолютно истински: мислейки за случилото се стигнах до извода: в билетите, които се продават в „ЛАФКА“ няма печалби- има само картончета за… изтриване Ето какво научавам В България са създадени условия, които правят бъкгарите финансови зависими- направо роби и ето схемите:
Първо: Съществуват кредитни институции, които дават кредити на безработни. У нас 60% от образованите младежи са безработни- без доходи, без имотно състояние.. Но днешните системи им дават огромни суми при измамни условия. Няма да цитирам имената на кредитни институции за бързо кредитиране- те са 1700

Второ: В градовете на България се поставиха около спирките на градския транспорт търговски пунктове „ЛАФКА“ , които „зарибяват хората с хазарт- десетки видове билети , на стойност 2 до 5 лева, които обещават моментни печалби, които се показват чрез изтъркване на картонче. Според рекламата пунктовете са над 1400 броя – по 20-30 билета да продадат дневно, това са 100 000 приход, за хората напечатали картончетата. Условието да печелиш от хазарт е само един- да си собственик на напечатаните картончета- собственик на „ЛАФКА“. Какво става с хората, които дават последните си два лева, вместо да си купят храна и остават без нищо- хора, безработни, които го правят с надежда, като нямат работа, доходи да имат късмет за печалба- единствена примамлива възможност... хора в крайна нужда се изкушават и заробват

цитирай
2. zaw12929 - Трогната и ужасена от историята: за ...
28.12.2016 23:45
Трогната и ужасена от историята: за младеж с най благородни намерения, как си провали живота. Бащата на момчето- вече младеж заминала на работа в чужбина. Мечтата му, той да се върне запълва мислите му, търси решение. За лош късмет- започнал работа, която включва зареждане на хазартните обектите с посочените по горе хазартни картончета -билети. В него се ражда, зрее страшната идея и… той вярвайки, че печели връщането на баща си тутакси започнал да трие… един, втори... всичките отворил , но печалба, не открил . Само изхачил в триене билети за… 5000 лева. И за още 5000 направил с надежда същото и ... загубил и работата си. Дали му срок до 12 месеца да заплати вредата… Този случай е абсолютно истински и мислейки за случилото се стигнах до извода: в билетите, които се продават в „ЛАФКА“ няма печалби- има само картончета за продажба, за… изтриване. . Сами си направете извода и купете нещо за дома си, макар и с два лева.
Капаните не са родени у нас: комунизъм, фашизъм либерална демокрация- многопартийна система, парични институции- лотарии- са все изобретения на престъпния Запад
цитирай
3. zaw12929 - Как ни измамиха, че ще печелим от парите си с акции и накрая:
28.12.2016 23:50
Нашите пари,вече не са НАШИ!?!????
Набутват ни, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, на БАНКИТЕ,които ни ОБИРАТ!????:І=(((
Всеки нормален човек,НИКОГА И ПРИ НИКАКВИ УСЛОВИЯ,НЕ БИВА И ЕДНА СТОТИНКА,ДА ДОПУСНЕ,ДА МИНАВА ПРЕЗ БАНКИТЕ!!!
Вместо да Ви дават лихва, те ни ограбват с всякакви такси. Нищо , за това че работят с Нашите пари,ТЕ НИ ОБИРАТ!!!
цитирай
4. tryn - Всичко е бизнес...
29.12.2016 05:45
Едни печелят пари, а други – напразни надежди...
Весели Празници!
цитирай
5. gothic - 85% от банкнотите в САЩ носят следи ...
29.12.2016 10:33
85% от банкнотите в САЩ носят следи от кокаин. 100% от монетите в България носят следи от "Националната лотария".

Всичко е напълно заслужено. Глупакът заслужава съдбата си.....
цитирай
6. flymore - Днес
29.12.2016 10:44
всичко правят за пари...
Здравей, Марине и благодаря за интересните публикации!
Щастливи празници ти желая от сърце!:)
цитирай
7. panazea - В тези лотарии единственият печеливш е
29.12.2016 11:56
организаторът ! Горчивата истина !
Бедни народе , кой те набута в поредната измамна схема?
цитирай
8. pando - Това е накратко
29.12.2016 13:12
Според поговорките:
-"Трай коньо за зелена трева" и "Гладна кокошка ,просо сънувала".
И от "Лютите чушки"-"Отишъл за круши,върнал се без уши."
Експлоатация на наивността и нещастието на хората....
цитирай
9. rosiela - Вярно е,
29.12.2016 14:22
АЗ НЕ КУПУВАМ НИКОГА.
цитирай
10. mt46 - Би трябвало държавата да е на страната на народа, а не да подкрепя /явно или прикрито/ измамниците...
29.12.2016 20:46
1. zaw12929 - 02. 07 09:20 - В БИЛЕТИТЕ, КОИТО СЕ ...
28.12 23:32
02.07 09:20 - В БИЛЕТИТЕ, КОИТО СЕ ПРОДАВАТ В „ЛАФКА“ НЯМА ПЕЧАЛБИ- ИМА САМО КАРТОНЧЕТА ЗА… ИЗТРИВАНЕ Автор: zaw12929 Категория: Политика Прочетен: 1118 Коментари: 1 Гласове: 18
Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog Постингът е бил сред най-популярни в Blog

Случаят е абсолютно истински: мислейки за случилото се стигнах до извода: в билетите, които се продават в „ЛАФКА“ няма печалби- има само картончета за… изтриване Ето какво научавам В България са създадени условия, които правят бъкгарите финансови зависими- направо роби и ето схемите:
Първо: Съществуват кредитни институции, които дават кредити на безработни. У нас 60% от образованите младежи са безработни- без доходи, без имотно състояние.. Но днешните системи им дават огромни суми при измамни условия. Няма да цитирам имената на кредитни институции за бързо кредитиране- те са 1700

Второ: В градовете на България се поставиха около спирките на градския транспорт търговски пунктове „ЛАФКА“ , които „зарибяват хората с хазарт- десетки видове билети , на стойност 2 до 5 лева, които обещават моментни печалби, които се показват чрез изтъркване на картонче. Според рекламата пунктовете са над 1400 броя – по 20-30 билета да продадат дневно, това са 100 000 приход, за хората напечатали картончетата. Условието да печелиш от хазарт е само един- да си собственик на напечатаните картончета- собственик на „ЛАФКА“. Какво става с хората, които дават последните си два лева, вместо да си купят храна и остават без нищо- хора, безработни, които го правят с надежда, като нямат работа, доходи да имат късмет за печалба- единствена примамлива възможност... хора в крайна нужда се изкушават и заробват

цитирай

Изтрий
2. zaw12929 - Трогната и ужасена от историята: за ...
28.12 23:45
Трогната и ужасена от историята: за младеж с най благородни намерения, как си провали живота. Бащата на момчето- вече младеж заминала на работа в чужбина. Мечтата му, той да се върне запълва мислите му, търси решение. За лош късмет- започнал работа, която включва зареждане на хазартните обектите с посочените по горе хазартни картончета -билети. В него се ражда, зрее страшната идея и… той вярвайки, че печели връщането на баща си тутакси започнал да трие… един, втори... всичките отворил , но печалба, не открил . Само изхачил в триене билети за… 5000 лева. И за още 5000 направил с надежда същото и ... загубил и работата си. Дали му срок до 12 месеца да заплати вредата… Този случай е абсолютно истински и мислейки за случилото се стигнах до извода: в билетите, които се продават в „ЛАФКА“ няма печалби- има само картончета за продажба, за… изтриване. . Сами си направете извода и купете нещо за дома си, макар и с два лева.
Капаните не са родени у нас: комунизъм, фашизъм либерална демокрация- многопартийна система, парични институции- лотарии- са все изобретения на престъпния Запад
цитирай

Изтрий
3. zaw12929 - Как ни измамиха, че ще печелим от парите си с акции и накрая:
28.12 23:50
Нашите пари,вече не са НАШИ!?!????
Набутват ни, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, на БАНКИТЕ,които ни ОБИРАТ!????:І=(((
Всеки нормален човек,НИКОГА И ПРИ НИКАКВИ УСЛОВИЯ,НЕ БИВА И ЕДНА СТОТИНКА,ДА ДОПУСНЕ,ДА МИНАВА ПРЕЗ БАНКИТЕ!!!
Вместо да Ви дават лихва, те ни ограбват с всякакви такси. Нищо , за това че работят с Нашите пари,ТЕ НИ ОБИРАТ!!!
цитирай
11. mt46 - Благодаря!...
29.12.2016 20:53
tryn написа:
Едни печелят пари, а други – напразни надежди...
Весели Празници!

Но държавата, ако е нормална, би трябвало да подкрепя само почтения, честния бизнес, който носи позитиви на икономиката, който създава блага, работни места, нали?...
цитирай
12. mt46 - Но не бива да се злоупотребява с глупостта, с наивността на хората...
29.12.2016 20:56
gothic написа:
85% от банкнотите в САЩ носят следи от кокаин. 100% от монетите в България носят следи от "Националната лотария".

Всичко е напълно заслужено. Глупакът заслужава съдбата си.....

цитирай
13. mt46 - Благодаря ти!...
29.12.2016 20:59
flymore написа:
всичко правят за пари...
Здравей, Марине и благодаря за интересните публикации!
Щастливи празници ти желая от сърце!:)

Но само с пари не се живее... Здравей и щастливей!... :)
цитирай
14. mt46 - Не е единствен, но е сигурен печеливш... За да спечелят малцина, мнозина трябва да загубят...
29.12.2016 21:02
7. panazea - В тези лотарии единственият печеливш е
11:56
организаторът ! Горчивата истина !
Бедни народе , кой те набута в поредната измамна схема?
цитирай
15. mt46 - Мда...
29.12.2016 21:04
pando написа:
Според поговорките:
-"Трай коньо за зелена трева" и "Гладна кокошка ,просо сънувала".
И от "Лютите чушки"-"Отишъл за круши,върнал се без уши."
Експлоатация на наивността и нещастието на хората....

Но не знам дали това е развит, зрял или презрял капитализъм...
цитирай
16. mt46 - И аз така... Никога не съм си падал по тотото...
29.12.2016 21:05
rosiela написа:
АЗ НЕ КУПУВАМ НИКОГА.

цитирай
17. lion1234 - Две години,
30.12.2016 12:37
преди да дойда тук, в Лондон, беше някъде 2000-2001г., усилено играех ,,5 от 35''. Изписах цели тетрадки с всевъзможни комбинации. Резултатът бе повече от скромен - тройки и тук-таме някоя четворка. Накрая, по ирония на съдбата спечелих от номера на фиша/ ,,каръка''/ 2000лв. и това бе за мен знак, че не ми е писано да забогатея от тотото. С тотото приключих, но тук в Лондон пък се натъкнах на онлайн казината, широко рекламирани, както знаем, по сайтовете. Като при всеки новорегистриран, заваляха едни печалби/ въпросното зарибяване/, след което последваха естествено загубите. Не след дълго проумях, че редом със загубите, по-голямата опасност от тези игри се крие в пристрастяването. Защото да изгубиш един, два, три пъти не е толкова голям проблем. Пристрастиш ли се обаче, можеш да изгубиш всичко. Ето, че вече 7-ма година не съм помирисвал нито казино, нито тото и се надявам само на двете си ръце.
Поздравления за великолепната статия на Любослава Русева!
цитирай
18. mt46 - Благодаря!... Е, поне си взел поука... Поздрави!...
30.12.2016 21:47
lion1234 написа:
преди да дойда тук, в Лондон, беше някъде 2000-2001г., усилено играех ,,5 от 35''. Изписах цели тетрадки с всевъзможни комбинации. Резултатът бе повече от скромен - тройки и тук-таме някоя четворка. Накрая, по ирония на съдбата спечелих от номера на фиша/ ,,каръка''/ 2000лв. и това бе за мен знак, че не ми е писано да забогатея от тотото. С тотото приключих, но тук в Лондон пък се натъкнах на онлайн казината, широко рекламирани, както знаем, по сайтовете. Като при всеки новорегистриран, заваляха едни печалби/ въпросното зарибяване/, след което последваха естествено загубите. Не след дълго проумях, че редом със загубите, по-голямата опасност от тези игри се крие в пристрастяването. Защото да изгубиш един, два, три пъти не е толкова голям проблем. Пристрастиш ли се обаче, можеш да изгубиш всичко. Ето, че вече 7-ма година не съм помирисвал нито казино, нито тото и се надявам само на двете си ръце.
Поздравления за великолепната статия на Любослава Русева!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15895494
Постинги: 3189
Коментари: 41965
Гласове: 137226
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31