Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2017 20:12 - А няма кой да извика...
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3230 Коментари: 18 Гласове:
16

Последна промяна: 13.03.2017 20:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
А няма кой да извика, че ЕС умря Идеята за „Европа на няколко скорости“ е другото име на разпада, който ще изхвърли България в периферията

Анастас Добрев

Идеята за Обединена Европа умря, а няма кой да извика истината. По ирония на съдбата това се случва навръх 60-ия й юбилей. Погребалната церемония се състоя сред пищния декор на Версай на 7 март, където се срещнаха лидерите на Германия, Франция, Испания и Италия – Меркел, Оланд, Рахой и Джентилоне. Четиримата подпечатаха идеята за „Европа на няколко скорости“, която само доскоро звучеше кощунствено. Новата парадигма рискува да противопостави Запада на Изтока. „Цивилизационният избор“ ще бъде заменен от цивилизован развод. Великобритания вече постави началото.

Призракът на многоскоростния ЕС отдавна броди из Европа

Довчерашното табу днес е официален аргумент за реформа на закъсалата общност. Прегърна го, парадоксално, и Германия, която доскоро ревностно бдеше за единството на обединения континент, станало възможно след падането на Берлинската стена през 1989 г. Тъкмо това единство утвърди централното географско място на Германия и позволи на германските предприятия да просперират на територията на източните й съседи.

Единството обаче се пропука окончателно, когато страните от Централна Европа отказаха да следват сляпо принципа на солидарността, след като Меркел безразсъдно отвори портите на Европа пред миграционното цунами. Това задейства инстинкти за самосъхранение и доведе до издигането на нови стени. Не сполучи опитът на Германия да си достави желаното количество евтина работна ръка за бизнеса, а излишъците да разпредели на принципа на „солидарността“. И ето че днес, под напора на обстоятелствата – Брекзит, засилващият се американски протекционизъм, надигащият се в Европа национализъм и заплахата от ислямски тероризъм – Ангела Меркел е принудена да се откаже от основополагащи принципи на ЕС и да прегърне споделяната от Франция и страните от Бенелюкс идея за „Европа на различни скорости“.

Колко точно ще са скоростите, предстои да разберем. Но България със сигурност ще остане в периферията. По много причини – географски, икономически, политически. Отсега е ясно, че ще ни бъде отредена ролята на погранична полоса.

 

Приетият по милост Европу не е драг

Реакцията на европейските лидери е паническа – като при потъване на кораб. Спешно трябва да се изхвърли баластът. Разбирай, източноевропейският баласт. Но не докрай – на „бавноразвиващите се“ ще им се отнеме решаващото право на глас, но ще останат част от общия пазар. Зер, транснационалният бизнес има нужда от потребление.

Засега въпросите около „реформата“ на ЕС са повече от отговорите. Ако силовите играчи се обособят в отделна общност, решенията им ще важат ли и за останалите, както бе досега? Ако не – това вече не е ЕС. Ако ли да – намирисва на диктат.

Впрочем „Европа на няколко скорости“ не е новина. И то не защото ние сме изостанали, а те – напреднали. Не и заради корупцията и съдебната реформа, както ще го интерпретират някои. Дискриминационният подход е заложен в самия фундамент на Обединена Европа. Първо в Европейската общност за въглища и стомана, която обединява избрани икономически играчи. А после и в производния й Европейски икономически съюз, който има за цел да улесни транснационалната търговия.

 Версай просто сложи край на едно продължило 60 години лицемерие

image

 

Още със създаването на първообраза на днешния ЕС акцентът пада върху икономиката. Политическите измерения са вторични – доколкото представляват гаранция за постигане на основната цел. Демокрацията, пазарната икономика и правовата държава улесняват бизнеса. Разширяването на Съюза също бе подчинено на икономическа логика. Ядрото трябваше да разшири пазарите за своите стоки, а периферията – да потребява. В този дух бяха и проведените в България „реформи“, имащи за цел да разчистят терена за чуждите капитали. Още в началото на прехода стана безпощадно ясно, че Европа няма намерение да ни дава, а да взима. Тоталната приватизация, извършена под натиска на международните финансови институции, приключила с ликвидация на голям брой работещи предприятия, деиндустриализира страната. Просперитетът стана функция на чуждото благоволение. В главно условие за приемането ни в ЕС се превърна закриването на ядрени мощности – рекет, който отслаби допълнително икономиката и вкара енергетиката в задънена улица. На опразнения терен се настаниха хищни инвеститори в „зелени“ енергии, които влязоха в престъпен сговор с властта срещу интересите на обществото. Ценните природни ресурси бяха концесионирани, обществените услуги – приватизирани. В резултат на четвъртвековни „реформи“ България бе превърната в терен за парцелиране между влиятелни икономически играчи. Печалбите се изнасят навън – щетите остават за обикновените граждани. Всичко това бе извършено под знамената на „новия либерален ред“ и глобализацията – теоретични конструкти, оправдаващи грабежа.

 

С разсипана икономика и корумпиран политически елит

 

България бе сведена до унизителното състояние на послушник,

 

напълно лишена от способността да отстоява националния си суверенитет.

 

И когато днес един френски посланик си позволява да ни нарича страна с „манталитет на периферия“, е съвършено прав. Да, България беше превърната в периферия на Европа, не без съучастието и на собствената му страна. Тъй че поведението ни, в този смисъл, е напълно адекватно.

Мнозина ще възразят: ами евросредствата? Парите от европейските оперативни програми са малка компенсация за нанесените щети. Те само умножиха неравенството и мизерията – малцина богати станаха още по-богати, немалък брой тарикати изсмукаха ресурси с фалшиви проекти, без реално да създадат блага, а малките икономически играчи бяха изхвърлени от пазара.

И днес, когато „пияният кораб“ на ЕС търси спасение, бягайки пред бурята, на него ще останат само силните икономически играчи. България не е сред тях.

На този фон призивите за влизането ни в еврозоната звучат налудно, ако не бяха добре премислена операция на банкерското лоби. Това ще е банкерски пир по време на европейска чума. То няма да ни качи в първа класа, но шепа хора ще спечелят за сметка на тоталното обнищяване на населението.

 

Когато парите вземат връх, ценностите погиват

Така се случи и с прословутите „европейски ценности“ – абстракният хуманизъм на понятия като „солидарност“ и „единство“ е на път да отстъпи пред суровата икономическа реалност. На европейските срещи на върха чиновниците по инерция продължават да нижат заучените си проповеди за „ценности“ и „общ път“, но с все по-гаснещ ентусиазъм. Вижда се, че илюзията е загубила своята сила. Всичко това издава слабост.

На дневен ред отново излиза въпросът: А колко дивизии има ЕС?

Европа е умаломощена, неадекватна, уплашена и първият, който го разбра е Ердоган. В момента Турция тества съпротивителните сили на ЕС. Първите агресивни набези показват, че крепостта може да падне. Без солидарна реакция срещу провокациите, Европа става лесна плячка. Този път четата предаде Франция, която прие гостоприемно турския външен министър, дошъл да провежда предизборната си агитация, за разлика от острия демарш на Швеция, Холандия и Германия срещу турското самоуправство на тяхна територия. Нещо повече – под благосклонния поглед на френските власти Давут Чавушоглу си позволи да отправя заплахи към нейните европейски съюзнички.

image

България е важен участник в този процес като съседка на все по-агресивната Турция и обект на засилен интерес от страна на турските експанзионисти. Без солидарна подкрепа от ЕС, с немощна армия и слаба икономика, страната ни трудно може да се противопостави на мощен съперник като Турция. Здравият захват за Европа също не й гарантира нищо. Гаранция-Франция!
www.transmedia.bg/2017/03/13/%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D0%B5%D1%81-%D1%83%D0%BC%D1%80%D1%8F/

 

 

Заблуда

 

 

Явно доста сме се заблуждавали!
Мислили сме, хора, глуповато -
че ще сме достойни, равноправни
в Европейския съюз и в НАТО...

 

 

Че е благо западните вълци
да оправят българското стадо...
Радвате ли се сега, балъци,
че добри търговци ни продадоха?...

Марин Тачков



 




Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. bumerang - ...
14.03.2017 10:47
А кой й гарантира нещо? Путин ли? Какво й гарантира?
Истината е, че икономиката беше суровиннозависима и неконкурентоспособна, а впоследствие разграбена и доразсипана от новите капиталисти (кои бяха те само слепите не са видели). А кога и защо се роди корумпираният политически елит само на балъците не им е ясно - той си е бил такъв. Липсата на адекватно законодателство само му развърза ръцете.
цитирай
2. saankii - нещата са много по -сложни..
14.03.2017 12:09
ЕС е създаден нарочно..
за да бъде ...съборен..
и да се инсценират безумни причини за 3СВ..
винаги става въпрос за пари..и власт, разбира се.
цитирай
3. tikoev - Някои хора не могат да мислят! Нима ...
14.03.2017 12:15
Някои хора не могат да мислят! Нима мислите че след 1492 година Турция е враг? Ако беше така нямаше да ги има нито миналите, нито сегашните чорбаджии! Нито Копривщица със сараите си български! Нито Старият град в Пловдив! Нито църквата "Света Богородица" пак в Пловдив която надвишава с 40 метра минарето на Джумая джамия и е в конфликт с тогавашните закони! Нищо нямаше да има! Има обаче. Имате бръмбари в главите наместо мозък....
цитирай
4. mt46 - Никой не е длъжен и не може да ни гарантира нещо, за което ние не се борим...
14.03.2017 20:41
bumerang написа:
А кой й гарантира нещо? Путин ли? Какво й гарантира?
Истината е, че икономиката беше суровиннозависима и неконкурентоспособна, а впоследствие разграбена и доразсипана от новите капиталисти (кои бяха те само слепите не са видели). А кога и защо се роди корумпираният политически елит само на балъците не им е ясно - той си е бил такъв. Липсата на адекватно законодателство само му развърза ръцете.

Истината е, че нашите политици бяха напътствани от Запада. Планът Ран-Ът, спирането на трети и четвърти блак на АЕЦ Козлодуй?... Истината е, че от 27 г. у нас се води дясна и неолиберална политика... Истината е, че България не беше готова за ЕС, просто не отговаряше на изискванията. Имахме ли що-годе европейска икономика, европейска правосъдна и социална система и защо нищо в тези сфери не е подобрено след членството ни в съюза?...
цитирай
5. mt46 - Това е доста конспиративно...
14.03.2017 20:44
saankii написа:
ЕС е създаден нарочно..
за да бъде ...съборен..
и да се инсценират безумни причини за 3СВ..
винаги става въпрос за пари..и власт, разбира се.

Навярно е бил създаден, за да се противопостави на СССР, на соц. лагер...
цитирай
6. mt46 - Това е съвсем друга тема...
14.03.2017 20:49
tikoev написа:
Някои хора не могат да мислят! Нима мислите че след 1492 година Турция е враг? Ако беше така нямаше да ги има нито миналите, нито сегашните чорбаджии! Нито Копривщица със сараите си български! Нито Старият град в Пловдив! Нито църквата "Света Богородица" пак в Пловдив която надвишава с 40 метра минарето на Джумая джамия и е в конфликт с тогавашните закони! Нищо нямаше да има! Има обаче. Имате бръмбари в главите наместо мозък....

Тези неща се появяват едва през 19-и век...
цитирай
7. mt46 - ...
14.03.2017 21:56
Всички сме разнопоставени...
Марин Тачков
цитирай
8. get - - Първо, с поетичните си обобщения - не усещаш ли, че наскърбяваш сънародниците си ... ?
14.03.2017 23:21
mt46 написа:

Че е благо западните вълци
да оправят българското стадо...
Радвате ли се сега, балъци,
че добри търговци ни продадоха?...

... ние твоите читатели, които имахме малко от малко морал, ДА НЕ СЕ ВПУСНЕМ след "Десети Ноември" във Великата криминална революция ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА БКП-БСП?
- Второ, да питам КОИ БЯХА ТЪРГОВЦИТЕ ... Които ни продадоха - Ако не знаеш да ги назова?!

- Трето, в последно време ДОСТА АВТОРИ ВЗЕХА ДА СЕ УПРАЖНЯВАТ НА ТЕМА ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ... Приписвайки на кой ли не авторство и цели за създаването му ... ами той и Лев Троцки, пишейки през 1917 г., говори за Съединени европейски щати - от това следва ли да го изкарваме "баща на обединена Европа"?
- В тази връзка ми е й много странно внушението, което се прави чрез твоята препечатка, съчинителствата на Анастас Добрев?

" ... Всичко това бе извършено под знамената на „новия либерален ред“ и глобализацията ..." или "„манталитет на периферия“ ..."ами евросредствата? Парите от европейските оперативни програми са малка компенсация за нанесените щети. Те само умножиха неравенството и мизерията – малцина богати станаха още по-богати, немалък брой тарикати изсмукаха ресурси с фалшиви проекти ..."

- Тачков или несъзнателно си затваряш очите пред реалностите или съзнателно заблуждаваш сънародниците си!?

Поради същото, ОТНОВО питам?
- ЗНАЕМ ЛИ КОЙ, КОГА И ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ?
- Как така става, че ПОЛИТИЧЕСКИЯТ И ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ МОЖЕ ДА Е РАБОТЕЩ В СТАРИТЕ ДЪРЖАВИ НА ЕВРО-СЪЮЗА ... а в БЪЛГАРИЯ НЕ ... Защо ли е така?

- Ще се наемеш ли да ни обясниш това?
цитирай
9. tikoev - Поради същото, ОТНОВО питам? - ...
15.03.2017 19:00
Поради същото, ОТНОВО питам?
- ЗНАЕМ ЛИ КОЙ, КОГА И ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ?
- Как така става, че ПОЛИТИЧЕСКИЯТ И ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ МОЖЕ ДА Е РАБОТЕЩ В СТАРИТЕ ДЪРЖАВИ НА ЕВРО-СЪЮЗА ... а в БЪЛГАРИЯ НЕ ... Защо ли е така?

- Ще се наемеш ли да ни обясниш това?[/quote]
Този модел сработва (все още) в страните които притежаваха колонии и протекторати. Такива са всичките западни страни и те естествено се поддържат. А пък на България е дадена ролята на нагъзена "приятелска" страна! И коя е тази Турция да им опонира? Сакън, не даваме!
цитирай
10. mt46 - ...
15.03.2017 22:13
8. get - - "Първо, с поетичните си обобщения - не усещаш ли, че наскърбяваш сънародниците си ... ?
14.03 23:21
mt46 написа:

Че е благо западните вълци
да оправят българското стадо...
Радвате ли се сега, балъци,
че добри търговци ни продадоха?...

... ние твоите читатели, които имахме малко от малко морал, ДА НЕ СЕ ВПУСНЕМ след "Десети Ноември" във Великата криминална революция ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА БКП-БСП?
- Второ, да питам КОИ БЯХА ТЪРГОВЦИТЕ ... Които ни продадоха - Ако не знаеш да ги назова?!"
1. Това не е оскърбление. Би трябвало да знаеш, че в литературата се използват различни художествени средства - метофори, сравнения, хиперболи и т. н. Все едно да кажеш, че Ботев и П. Р. Славейков в някои свои стихотворения са оскърбили, наскърбили, обидили сънародниците си!...
2. Търговците са българи /червени, сини, оранжеви, жълти - без особено значение/ и чужденци...
цитирай
11. mt46 - Тикоев посочи една от причините...
15.03.2017 22:43
8. get - -
14.03 23:21

- Тачков или несъзнателно си затваряш очите пред реалностите или съзнателно заблуждаваш сънародниците си!?

Поради същото, ОТНОВО питам?
- ЗНАЕМ ЛИ КОЙ, КОГА И ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ?
- Как така става, че ПОЛИТИЧЕСКИЯТ И ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ МОЖЕ ДА Е РАБОТЕЩ В СТАРИТЕ ДЪРЖАВИ НА ЕВРО-СЪЮЗА ... а в БЪЛГАРИЯ НЕ ... Защо ли е така?

- Ще се наемеш ли да ни обясниш това?

Гет, ти затваряш ли си очите пред реалностите или си безнадеждно заблуден?
1. Сериозно ли мислиш, че Западът е загрижен за благополучието на България и че целта му не е да ни използва, да ни владее?
2. Западните държави от векове са напреднали капиталистически страни. А и при тях го няма този стрес - да преминат от една система към коренно различна система...
3. Световната финансова криза от 2008 г. бе предизвикана от САЩ и зарази Западна Европа именно заради неолибералния модел. САЩ натрупаха огромен държавен дълг пак заради този модел. Гърция /и не само тя/ де факто е фалирала - пак заради този модел... Ако повечето западни държави са сравнително добре, това не се дължи на неолиберализма, а на това, че икономиките им са все още работещи, произвеждащи. И защото има страни /като нашата/, които да им купуват /консумират/ стоките...
цитирай
12. get - Тикоев, не се скривай зад ... а с това МАНКИРАШ НЕНАЗОВАВАЙКИ ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ ГОВОРЕЙКИ .... ?
16.03.2017 20:28
tikoev написа:
Поради същото, ОТНОВО питам?
- ЗНАЕМ ЛИ КОЙ, КОГА И ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ?
- Как така става, че ПОЛИТИЧЕСКИЯТ И ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ МОЖЕ ДА Е РАБОТЕЩ В СТАРИТЕ ДЪРЖАВИ НА ЕВРО-СЪЮЗА ... а в БЪЛГАРИЯ НЕ ... Защо ли е така?

- Ще се наемеш ли да ни обясниш това?

Този модел сработва (все още) в страните които притежаваха колонии и протекторати. Такива са всичките западни страни и те естествено се поддържат. А пък на България е дадена ролята на нагъзена "приятелска" страна! И коя е тази Турция да им опонира? Сакън, не даваме!
[/quote]

... науко-подобни полуистини - Защото, полуистината ОТВАРЯ ВРАТАТА ЗА ЛЪЖАТА?!

- Само един факт който или не знаеш или СЪЗНАТЕЛНО ЗАОБИКАЛЯШ?

След ВСВ Германия нито е ВЕЛИКА нито КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА? Но именно залагайки на ЛИБЕРАЛНИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ е това, което е в момента?
Предлагам да вземеш, да се запознаеш с икономиста и политик Лудвиг Ерхард и неговата: Програма2 "благоденствие за всички" - с нейните Две основни ПРИНЦИПНИ ПОСТАНОВКИ:
А) Справедлив съд, тоест ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА;
Б) Въвеждане принципите на "пазарна" за разлика от ХИТЛЕРОВАТА "социалистическо-тоталитарно-планова" икономика ?

Ще завърша казвайки? За социалистическата НОМЕНКЛАТУРА Е ПРИСЪЩО КАКТО И ЗА ЕДРАТА ФИНАНСОВО-МОНОПОЛНА ОЛИГАРХИЯ ЕДНО И СЪЩО .... страх от КОНКУРЕНЦИЯ, качество ПРИСЪЩО НА СВОБОДНО-ПАЗАРНАТА СРЕДА! Именно по тази ПРИЧИНА СЕ РАЗПОЗНАХА И ПРЕГЪРНАХА нашенската(без)родна и по същност социалистическо-клинентилистка със западната финансово-монополистическа КОРПОРАТОКРАЦИЯ?!

Поради положението ни НА ПОЛУЗАВИСИМА ДЪРЖАВА, още от Девето-септемврийският ПРЕВРАТ СМЕ И В МОМЕНТА НА ТОЗИ ХАЛ!!?
цитирай
13. get - Докато има ЛЯВА ИНТЕЛеГЕНЦИЯ - все ще сме на ...?
16.03.2017 20:40
mt46 написа:
8. get - -
14.03 23:21

- Тачков или несъзнателно си затваряш очите пред реалностите или съзнателно заблуждаваш сънародниците си!?

Поради същото, ОТНОВО питам?
- ЗНАЕМ ЛИ КОЙ, КОГА И ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ?
- Как така става, че ПОЛИТИЧЕСКИЯТ И ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ МОЖЕ ДА Е РАБОТЕЩ В СТАРИТЕ ДЪРЖАВИ НА ЕВРО-СЪЮЗА ... а в БЪЛГАРИЯ НЕ ... Защо ли е така?

- Ще се наемеш ли да ни обясниш това?

Гет, ти затваряш ли си очите пред реалностите или си безнадеждно заблуден?
1. Сериозно ли мислиш, че Западът е загрижен за благополучието на България и че целта му не е да ни използва, да ни владее?
2. Западните държави от векове са напреднали капиталистически страни. А и при тях го няма този стрес - да преминат от една система към коренно различна система...
3. Световната финансова криза от 2008 г. бе предизвикана от САЩ и зарази Западна Европа именно заради неолибералния модел. САЩ натрупаха огромен държавен дълг пак заради този модел. Гърция /и не само тя/ де факто е фалирала - пак заради този модел... Ако повечето западни държави са сравнително добре, това не се дължи на неолиберализма, а на това, че икономиките им са все още работещи, произвеждащи. И защото има страни /като нашата/, които да им купуват /консумират/ стоките...


... на този хал!
В момента в страната ни НЯМА ПАЗАРНА ... поради ПРИСЪЩИЯТ ЗА партийната "партизанщина" клиентелизъм?
За да няма Уравнението: партизанщина + клиентилизъм = мафия СЛЕДВА ДА ИМАМЕ ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА - тоест РАБОТЕЩА ПРАВОСЪДЕЩА СИСТЕМА!
-Ерго, ако се отървем от тази многоглава хидра в лицето на ... партийна аристокрация + клиентилистки бизнес + подкупни магистрати ... Никакви западни и чужди кръвопийци-капиталисти няма да бъдат страшни за нас !
П.П.
Виж какво съм отговорил и на Тикоев?
цитирай
14. mt46 - ...
18.03.2017 09:05
get написа:
tikoev написа:
Поради същото, ОТНОВО питам?
- ЗНАЕМ ЛИ КОЙ, КОГА И ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ?
- Как така става, че ПОЛИТИЧЕСКИЯТ И ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ МОЖЕ ДА Е РАБОТЕЩ В СТАРИТЕ ДЪРЖАВИ НА ЕВРО-СЪЮЗА ... а в БЪЛГАРИЯ НЕ ... Защо ли е така?

- Ще се наемеш ли да ни обясниш това?

Този модел сработва (все още) в страните които притежаваха колонии и протекторати. Такива са всичките западни страни и те естествено се поддържат. А пък на България е дадена ролята на нагъзена "приятелска" страна! И коя е тази Турция да им опонира? Сакън, не даваме!


... науко-подобни полуистини - Защото, полуистината ОТВАРЯ ВРАТАТА ЗА ЛЪЖАТА?!

- Само един факт който или не знаеш или СЪЗНАТЕЛНО ЗАОБИКАЛЯШ?

След ВСВ Германия нито е ВЕЛИКА нито КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА? Но именно залагайки на ЛИБЕРАЛНИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ е това, което е в момента?
Предлагам да вземеш, да се запознаеш с икономиста и политик Лудвиг Ерхард и неговата: Програма2 "благоденствие за всички" - с нейните Две основни ПРИНЦИПНИ ПОСТАНОВКИ:
А) Справедлив съд, тоест ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА;
Б) Въвеждане принципите на "пазарна" за разлика от ХИТЛЕРОВАТА "социалистическо-тоталитарно-планова" икономика ?

Ще завърша казвайки? За социалистическата НОМЕНКЛАТУРА Е ПРИСЪЩО КАКТО И ЗА ЕДРАТА ФИНАНСОВО-МОНОПОЛНА ОЛИГАРХИЯ ЕДНО И СЪЩО .... страх от КОНКУРЕНЦИЯ, качество ПРИСЪЩО НА СВОБОДНО-ПАЗАРНАТА СРЕДА! Именно по тази ПРИЧИНА СЕ РАЗПОЗНАХА И ПРЕГЪРНАХА нашенската(без)родна и по същност социалистическо-клинентилистка със западната финансово-монополистическа КОРПОРАТОКРАЦИЯ?!

Поради положението ни НА ПОЛУЗАВИСИМА ДЪРЖАВА, още от Девето-септемврийският ПРЕВРАТ СМЕ И В МОМЕНТА НА ТОЗИ ХАЛ!!?[/quote]
И мантрата за "свободния пазар" е наукоподобна полуистина. Западна Европа се развива успешно икономически, благодарение на СОЦИАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, а и на конкуренцията със соц. лагер... България преди 1944 г. си е била бедна селска
страна - в сравнение със Западна Европа...
цитирай
15. mt46 - ...
18.03.2017 09:14
13. get - Докато има ЛЯВА ИНТЕЛеГЕНЦИЯ - все ще сме на ...?
16.03 20:40
Проблемът е, че нямаме влиятелна лява интелигенция, а влиятелната "дясна" интелигенция е купена от Запада и обслужва чужди интереси...
От 1990 г. насам България се управлява предимно от десни олигархични партии и резултатите са видими...
цитирай
16. get - @ 15. mt46
18.03.2017 11:21
@14. mt46
13. get написа:
- Докато има ЛЯВА ИНТЕЛеГЕНЦИЯ - все ще сме на ...?
16.03 20:40
mt46 написа:
Проблемът е, че нямаме влиятелна лява интелигенция, а влиятелната "дясна" интелигенция е купена от Запада и обслужва чужди интереси...
От 1990 г. насам България се управлява предимно от десни олигархични партии и резултатите са видими...

- Искам да попитам тъй като не разбирам в каква връзка употребяваш "свободния пазар" ... това същото на СВОБОДНИ ПАЗАРИ ли е при теб ?

@ 15. mt46
mt46 написа:
Проблемът е, че нямаме влиятелна лява интелигенция, а влиятелната "дясна" интелигенция е купена от Запада и обслужва чужди интереси...
От 1990 г. насам България се управлява предимно от десни олигархични партии и резултатите са видими...


- Тачков,
ние с теб да не сме се родили и живели единствено и само след ДЕСЕТИ НОЕМВРИ?
- Приятелю,
защо се правиш НА ЗАБРАВИЛ ... за БЛИЗО ПОЛОВИН ВЕК държавно-обществен строй в България от "Девети септември" до "Десети ноември" . .. Не се ли наричаше той С О Ц И А Л И З Ъ М ?
Та във връзка с това да питам: Какво е било това в КОЕТО НИ УБЕЖДАВАХА че е СОЦИАЛНО, тоест ОБЪРНАТО КЪМ НУЖДИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО ... и как стана така, че в страните Където властваше експлоататорският капитализъм, ИМАХМЕ МНОГО ПО-ОРИЕНТИРАНА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА ... отколкото в "най-справедливото общество" зовящо себе си СОЦИАЛНО, превеждащо се като народно, обществено ... в което REXа(суверена) е ПУБЛИКАТА(народа !) - това е синонимното, в понятията като: СОЦИАЛНА//СОЦИАЛИЗЪМ = РЕПУБЛИКА?!

- Само допълвайки в главите на ЛЕВИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛИ (от източно-европейски "социалистически" тип!) никога не е била "ЖИВА" ... ЗА ДА ПИШАТ?!

"Идеята за Обединена Европа умря ... !

- за тях Европа и европейци е свързано на инстиктивно-несъзнателно ниво с: чужд и враг ... виж, ако бяха "славяни" и "евразийци" - вероятно нямаше да има такова атавистично-"комунистическо" чувство за неприемане на ЕВРОПА - създател на която, се явяват в древността наши предци ... Защото ПЪРВАТА ЕВРОПА Е ОТ ТУК, БАЛКАНИ!

- Апропо да питам - Това руснаците европейци ли са, като исторически произход?

П.П.
На първо време може да ми отговориш само на:

1. В каква връзка употребяваш "свободния пазар" ... това същото на СВОБОДНИ ПАЗАРИ ли е при теб ?

2. Руснаците европейци ли са, като исторически произход?
цитирай
17. mt46 - ...
18.03.2017 12:23
16. get - @ 15. mt46
11:21
- "Тачков,
ние с теб да не сме се родили и живели единствено и само след ДЕСЕТИ НОЕМВРИ?
- Приятелю,
защо се правиш НА ЗАБРАВИЛ ... за БЛИЗО ПОЛОВИН ВЕК държавно-обществен строй в България от "Девети септември" до "Десети ноември" . .. Не се ли наричаше той С О Ц И А Л И З Ъ М ?
Та във връзка с това да питам: Какво е било това в КОЕТО НИ УБЕЖДАВАХА че е СОЦИАЛНО, тоест ОБЪРНАТО КЪМ НУЖДИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО ... и как стана така, че в страните Където властваше експлоататорският капитализъм, ИМАХМЕ МНОГО ПО-ОРИЕНТИРАНА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА ... отколкото в "най-справедливото общество" зовящо себе си СОЦИАЛНО, превеждащо се като народно, обществено ... в което REXа(суверена) е ПУБЛИКАТА(народа !) - това е синонимното, в понятията като: СОЦИАЛНА//СОЦИАЛИЗЪМ = РЕПУБЛИКА?!

- Само допълвайки в главите на ЛЕВИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛИ (от източно-европейски "социалистически" тип!) никога не е била "ЖИВА" ... ЗА ДА ПИШАТ?!

"Идеята за Обединена Европа умря ... !

- за тях Европа и европейци е свързано на инстиктивно-несъзнателно ниво с: чужд и враг ... виж, ако бяха "славяни" и "евразийци" - вероятно нямаше да има такова атавистично-"комунистическо" чувство за неприемане на ЕВРОПА - създател на която, се явяват в древността наши предци .

П.П.
На първо време може да ми отговориш само на:

1. В каква връзка употребяваш "свободния пазар" ... това същото на СВОБОДНИ ПАЗАРИ ли е при теб ?

2. Руснаците европейци ли са, като исторически произход?"
1. В кавички - защото на Запад пазарът се манипулира от държавата, от политиците, от разни лобисти, от корпорациите...
2. Не съм достатъчно компетентен, за да отговоря. Но съм против деленето на света по расови признаци - това е фашизъм. Не съм съгласен англосаксонците да се смятат за висша категория хора, да се отнасят агресивно, завоевателно към останалата част от света /в т. ч. към нас/...
цитирай
18. mt46 - Не съм забравил, Гет...
18.03.2017 12:32
Но темата е друга, не обичам да се отклонявам...
Ще прокарам обаче една нестандартна теза. Истинските комунисти у нас през соца са били малцинство. Повечето членове на БКП са били нагаждачи, кариеристи, номенклатурчици, властолюбци, еснафи, безразлични към идеи, идеали... Ето защо те лесно станаха "демократи". Телесно станаха демократи...
Марин Тачков
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156699
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031