Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2017 20:44 - Американските ТЕЦ струват милиарди на българската държава
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1714 Коментари: 6 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
image

Автори: А. Гоцев, В. Енчев

Темата за двата американски ТЕЦ-а в Гълъбово отново стана актуална след срещата на протестиращи с Иван Иванов – председател на КЕВР. В един откровен разговор той ни информира, че в последните дни на 2016 г. делегация на българското правителство се среща в Брюксел с представители на двете американски компании – собственици на ТЕЦ 1 ТЕЦ 3. Срещата е била под егидата на Европейската комисия, която преди година устно е обявила договора на Иван Костов с двете щатски компании за „неправомерна държавна помощ”. 

 

Както се установи, за срещата в Брюксел не се знае нищо у нас. По простата причина, че нашата делегация не е постигнала нищо по време на преговорите. А е можела да направи много, след като ЕК е декларирала /но не писмено/, че договорът подлежи на ревизия, защото е „неправомерна държавна помощ” за двете чужди компании. 

 

 В коментар за медиите г-н Иванов уточни, че ЕК е признала договора за „държавна помощ“, но не е казала, че е неправомерна.

 

Да видим фактите за тези договори. Фактите идват от два източника – 43-тото Народно събрание и засекретения договор между България и двете американски компании, който тези дни получихме от анонимен подател.

 

На 10 юни 2016 г. депутатите от временната анкетна комисия към Народното събрание, натоварена да анализира състоянието на енергетиката у нас, заявиха категорично, че договорите с т.нар. американски централи в Маришкия басейн – „AES Гълъбово Марица Изток 1” и „Контур Глобал Марица Изток 3”, „представляват държавна помощ в разрез с европейските правила“.

 

Дългосрочните преференциални договори за изкупуване на електроенергия поставят двете централи в по-изгодно икономическо положение спрямо останалите участници на пазара – съществуващи и бъдещи. Те гарантират висока възвръщаемост на инвестициите и прехвърляне на всички рискове към Националната електрическа компания (НЕК).

 

Тъй като в договора за присъединяване на България към ЕС липсват изключения за отпускане на държавна помощ за сектора, тези договори трябва да бъдат разгледани като неправомерна държавна помощ и да се предприемат съответните действия, препоръчаха депутатите.

 

Временната анкетна комисия беше създадена с решение на парламента в началото на 2015 година, но заседанията й бяха закрити за обществото.

 

Договорите с двата „американски” ТЕЦ-а не са нотифицирани от Европейската комисия и в момента тече процедура по оценка дали те представляват недопустима от европейското законодателство държавна помощ. Но според неофициална информация от Брюксел експертите в ЕК вече са заявили, обаче само в устна форма, че договорите са скандални и представляват неправомерна държавна помощ, поради което трябва да се ревизират.

 

Пожелал анонимност член на КЕВР ни призна, че в ЕК има силно американско лоби, което, разчитайки на бездействието на българското правителство, смята с режисирана мудност и процедурни хватки да спечели още 8 години и срокът на договора да изтече, без ЕК да се е произнесла с писмено становище за неправомерна държавна помощ.

 

Споразумението за закупуване на електроенергия от 13 юни 2001 г. между „Националната електрическа компания” ЕАД – България, и „Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед”, представлявани съответно от Данаил Тафров и Ричард Мардън, изобилства от неблагоприятни и противоречиви обстоятелства, засягащи интересите на българската страна.

 

Още от самото начало на този документ е видно, че фирмата „Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед” – Ирландия, е спечелила международен търг за експлоатация и модернизация на съответните мощности на ТЕЦ „Марица“, но впоследствие, с договор за цесия, е прехвърлила всичките си права и задължения по договора на частно дружество с ограничена отговорност със сходно име, разположено в офшорната зона на остров Мавриций. Тоест офшорни компании прибират стотици милиони от българските ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3.

 

Интересен факт е, че Тафров, като представител на НЕК ЕАД, дава съгласието си за това прехвърляне и подписва Меморандум за разбирателство за осъществяване на сделката. В това споразумение има текст, съгласно който при либерализация на пазара на електроенергия в България 40% от вътрешното търсене на електроенергия в MWh ще бъде доставяно на база сключени двустранни договори. За всеки случай е определен и резерв за капиталовите разходи в размер на 70 милиона евро.

 

Скандалното е, че в договора има текст, определящ като дискриминационен акт от страна на българските власти намаляване на печалбите на фирмата, ако България я принуди да понесе допълнителни разходи.

 

Учудване, граничещо с гняв, предизвиква и определената лихва върху собствения капитал в размер на 17,5% годишно, с ежегодно капитализиране, която е необяснимо висока и противоречи на международната практика.

 

В договора прецизно се описват всички събития, които ще се считат за неизпълнение на договорните отношения от страна на купувача на електроенергия (НЕК), както и съответните санкции и обезщетения. Прави впечатление, че при принудителен престой по вина на купувача той е длъжен да заплати енергията в съответствие с т. 2 на Анекс А. 

 

И което е най-възмутително, НЕК се задължава да не прекратява договора предсрочно, да не извършва каквито и да е изменения в него и да не спира упражняването на договорните взаимоотношения.

 

НЕК също се задължава да изплаща на експлоатиращата фирма разходите за пускове на реакторите, както следва:

  • При пуск от студено състояние – 31 500 лв. плюс цената на пусковата електроенергия.
  • При пуск от топло състояние – 15 500 лв. плюс цената на пусковата електроенергия.
  • При пуск от горещо състояние – 8500 лв. плюс цената на пусковата електроенергия.

 

Като цяло споразумението е неизгодно за българската страна и защитава само интересите на „Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед” – остров Мавриций.

 

Въпросът е един: Защо нито едно българско правителство досега не се осмели нито да съди американската фирма, нито да се позове на подкрепата на Европейската комисия и обяви договора за неправомерна държавна помощ?

 

Отговорът е много прост, но в същото време крайно унизителен за българския народ – нашите управници не смеят да потърсят правата си, ако това ще е за сметка на американските интереси. Истината е една и е време да се произнесе на глас – управлява ни не избрано от народа правителство, а колониална администрация, готова на всяко предателство на националните интереси, ако то ще й осигури нови и нови мандати за управлението на колонията „България“. 

 

 

Ангелаки Гоцев е енергиен експерт

Велизар Енчев е председател на „Българската пролет“
glasove.com/categories/na-fokus/news/amerikanskite-tec-struvat-miliardi-na-bylgarskata-dyrzhava

ПП: Демократичните мошеници, продажници, грабители по-добри ли са от комунистическите?...
М. Тачков




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. katara - абсолютен анализ..
11.04.2017 21:45
България отдавана е купена ..
и продадена..от комунистите/то други нема ..
какво ли биха казали тук..
американофилите –русофоби..
продажната ССК/ Софийска Средна Класа..
чийто корпоративен Вот, държи ББ 1,2,3 ..
а ,сестра ми ?
цитирай
2. zax - И какво от това? То хубаво да знаем ...
11.04.2017 22:34
И какво от това? То хубаво да знаем повече но като не знаем за какво ни е, какво да го правим.
цитирай
3. brancaleon - хм
11.04.2017 23:00
Само дето още нямат сероочистване.
http://prntscr/ev9nnp
https://earth.nullschool/#current/chem/surface/level/overlay=so2smass/orthographic=-323.78,40.59,1481
цитирай
4. mt46 - Така е. Но мнозина не знаят или си траят...
12.04.2017 21:07
katara написа:
България отдавана е купена ..
и продадена..от комунистите/то други нема ..
какво ли биха казали тук..
американофилите –русофоби..
продажната ССК/ Софийска Средна Класа..
чийто корпоративен Вот, държи ББ 1,2,3 ..
а ,сестра ми ?

цитирай
5. mt46 - Мда... Знанието не става нито за ядене, нито за пиене...
12.04.2017 21:12
zax написа:
И какво от това? То хубаво да знаем повече но като не знаем за какво ни е, какво да го правим.

цитирай
6. mt46 - Не можах да отворя линка...
12.04.2017 21:13
brancaleon написа:
Само дето още нямат сероочистване.
http://prntscr/ev9nnp
https://earth/#current/chem/surface/level/overlay=so2smass/orthographic=-323.78,40.59,1481

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19259746
Постинги: 3709
Коментари: 45241
Гласове: 149407
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930