Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2017 22:23 - Шоковата доктрина. Шок и ужас
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1985 Коментари: 10 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Шоковата доктрина image

Макар и излязла за пръв път през 2007 година, книгата на Наоми Клайн "Шоковата доктрина" (Naomi Klein, "The shock doctrine") ми попадна едва сега и макар и да не съм я дочел до края определено бих я препоръчал на всеки, който иска поне малко да се ориентира в съвременните политика и икономика. Книгата прави именно това. Тя свързва политиката с икономиката и представя света по един доста по-различен от тиражирания в медиите начин. Със своите 1210 цитата книгата е едно солидно изследване.

За какво обаче става дума? Ще преразкажа бегло, без да споменавам детайли и да спазвам стриктно хронологията. След "Голямата депресия" Кейнсианството става доминираща икономическа теория. Тя обаче не е удобна на корпорациите. В един момент (1934) те дори организират заговор за убийството на Рузвелт (1,2). Превратът не успява, но  едрият американски бизнес успява да роди и храни "змия" в пазвата на американските университети и по-точно в Чикагския университет. Милтън Фридмън, финансиран от големите корпорации, развива своята фанатична религия на свободния пазар във времена, в които такива възгледи са крайно непопулярни. Всъщност, като се изключат големите корпорации и свързаните с тях икономисти политици и медии, такива идеи никога и никъде не са били популярни. Целенасоченото "обучаване" (всъщност е индоктриниране) на латиноамерикански студенти ни най-малко не помага за популяризиране на идеите на "свободния пазар". По това време в Латинска Америка е популярен девелопментализмът - смесица от протекционизъм, социализъм и капитализъм. Тогава на помощ идват военните хунти. Най-популярна с жестокостта си става чилийската хунта на Пиночет.  В деня на преврата, възпитаниците на "Чикагската шайка" отпечатват книга, наричана "тухлата", която съдържа икономическата програма, която бива предлагана на Пиночет. Той я приема, какво разбира военен превратаджия от икономика, а морал или патриотизъм очевидно не му пречат. Програмата включва "светата троица" на Чикагската шайка - приватизация, дерегулация на цените, свиване на социалните разходи. Тя е приложена в условията на военен режим и жесток терор. Прилагането на тази програма води до масово обедняване на населението и баснословно забогатяване на местни и чужди спекуланти. Икономиката изпада в криза, инфлацията надминава 3 пъти тази при Алиенде. Но това се представя в западната преса като "голям успех". Същата схема се прилага в Аржентина, Уругвай, Бразилия, Боливия. Резултатът навсякъде е същият - обедняване, мизерия, корупция. Боливия е краен случай. Там действува икономическият "Индиана Джоунс" - Джефри Сакс. Инфлацията е овладяна - огромен успех според западните медии, университети и според книгата на Сакс (3). Само дето не се споменава, че и в Боливия не е минало без насилие и че за да оцелеят, боливийците се връщат към кокаиновите плантации и че доходът от коката е надхвърлил БВП на страната (Не случайно Ево Моралес е бивш плантатор на кокаин.).

После идва оръжейната баба Тачър. Британските миньори са победени с доста недемократични средства - с бой. Рейтингът на бабата пада до нулата и за да се спаси, организира войната за фолкландските острови.След това се описва Южна Африка и как белите предават власта, но успяват да наложат икономически условия, при които властта е безполезна. Партията на Мандела се оказва принудена да следва диктата на "международния пазар".

Описват се още Полша и разпадането на СССР. Полската "Солидарност" не е смятала да строи капитализъм. Джефри Сакс ги изнудва с мерки (шокова терапия), с които да спрели инфлацията. Резултатите са плачевни. След отварянето на СССР от Горбачов веднага изникват предложения да се приложи "светата троица". Той не е особено навит, но Елцин се оказва по-податлив. Като подкупен, безсъвестен и безкрупулен той получава подкрепата на САЩ, включително финансова, и то в момента, когато разстрелва Руския парламент с танкове. След това налага диктатура за около година, през която става разграбването на СССР. Това става под съветничеството на Принстънски икономисти. Някой от тях не пропускат да се облажат лично и незаконно наред с изникналите от нищото руски олигарси. Аналогията между Елцин и Пиночет е направена още тогава. В следващите глави, които още не съм прочел се говори за САЩ, Ирак и Израел.

Централната идея е следната. Необходимостта от насилие при налагането на "светата троица" на чикагската шайка е недостатък (отбелязан от Тачър), който води до развиването на шоковата доктрина. Според нея, когато се случи някакво нещастие, обикновено голямо, хората се оказват в шок. Идеята на нобелиста Фридмън е да се използува момента, в който хората са дезориентирани, за да се прокарват непопулярни и нежелани мерки, които в последствие да се окажат необратими. Мерките, разбира се, са "светата троица", но са съпътствувани от разрушаването на настоящите обществени структури, за да се наутрализира изцяло съпротивата на обществото. Двете страни, които се оказват напълно разрушени от този подход, са СССР и Ирак. Този подход, разбира се, е лишен от всякаква човещина и етичност. Както самата Клайн казва в едно интервю, шоковата доктрина е нещо като да дебнеш на улицата и като катастрофира кола да пребъркаш джобовете на пътниците, преди да са дошли в съзнание. Книгата е пълна с много подробности и пикантни цитати от висши западни държавници, които издават нескрито задоволство от разрушаването на чужди страни и дори не прикриват злобата и цинизма си. Навсякъде, където е приложена "светата троица" на Чикагската шайка, резултатът за по-кратък или по-дълъг период е плачевен.

Макар и в книгата да не става дума за България, всички помним, че "шоковата терапия" бе обсъждана и у нас. Само дето тогава не ни казаха, че ни я прилагат. Шоковият терапевт е Иван Костов, а злосторникът Джефри Сакс беше икономически съветник на Петър Стоянов. 

По-маловажен, но не по-малко пикантен и показателен елемент са експериментите по изтриване на паметта, които д-р Юън Камерън прави и които стават основа на съвременните методи за изтезание в американските затвори. Клайн прави методологична и етична аналогия между тях и шоковите терапии, които западния корпоративизъм прилага в страните по света. Така тя очертава един доста черен стълб на западния корпоративен и олигархичен манталитет. (То човек като погледне историята ... от великите географски открития насам западът постоянно бие и ограбва практически целия свят. Само Соц страните се оттърваха за известно време. Така че предпоставките за такъв манталитет са налице.)

Книгата е един чудесен анализ на това как западните корпорации и банкери водят икономическа война срещу целия свят. (Това всъщност си е старата класова борба , само че "буржоазията" е минала в настъпление.) Тя е задължително четиво за всеки, който иска да се ориентира за това какво става в света, който иска да има правилна гражданска позици и да разбере каква е съдбата и бъдещето на собствената му страна. Сред тоновете дезинформация "Шоковата доктрина" е една "отваряща очите книга". Наоми Клайн е надминала с много предишната си творба "Без лого" (4). Ако трябва да сравня с Чомски, книгите на Клайн се четат доста по-лесно и увлекателно и не отстъпват по доказателствен материал. Да се надяваме, че "Шоковата доктрина" скоро ще бъде преведена и на български език.

Кихано
29 юни 2009

1. "The Business plot"
2. "The plot to overthrow FDR", А&E Television Networks (1999), google видео
3. Джeфри Сaкс "Крaят нa бeднoсттa" ИК "Кръгозор" (2006)
4. Наоми Клайн, "Без Лого", изд. "Елементи", (2005)."

http://antipropaganda.eu/Shokowad.html




Гласувай:
17



1. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD_%D0%94%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE_%D0%A0%D1%83%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D1%82
12.09.2017 22:36
През 1933 г. генералът от морската пехота Смедли Бътлър докладва, че е разкрит фашистки заговор за сваляне от власт на ФДР, подпомаган от влиятелни капиталисти, като реакция на Новия курс. Това събитие става известно като „Заговорът на бизнеса“ или „Пуча в Белия дом“.

След изборите за Конгрес през 1934 г., които дават на демократите голямо мнозинство в двете камари, Новият курс получава силен тласък, който е подпомогнат и от образуваните „мозъчни тръстове“ на млади икономисти и социални изследователи, събирани в Белия дом, сред които са Реймънд Моли, Рексфорд Тъгуел, Адолф Бърли (всичките от Колумбийския университет), адвокатът Базил О’Конър, икономистът Бернар Баръч и Феликс Франкфуртер. Елинор Рузвелт, секретарят по труда Франсиз Пъркинс (първата жена секретар член на кабинета) и секретарят по земеделието Хенри Уолъс също имат значително влияние. Приемат се множество мерки като: регулиране на борсата и спиране на корупционните практики, които водят до срива на пазарите от 1929 г.; Закона за социалното осигуряване, който създава системата за социално осигуряване и така създава сигурност за възрастните, бедните и болните хора; Законът за националните трудови отношения, който установява правата на работниците да създават профсъюзи и да договарят колективни трудови договори, да участват в стачка за отстояване на тези свои права.

Общата идея на тези мерки е да възстанови доверието и оптимизма и да позволи страната да поеме по дългия път на възстановяването от депресията. Популярното становище е, че системата от мерки на Рузвелт позната като Новия курс е извела САЩ от депресията. Историци и икономисти спорят около това дали подобно становище отговаря на истината. Прието е от мнозина, че Новият курс възприема и прилага голяма част от икономическите теории на Джон Мейнард Кейнс, който поддържа тезата за интервенция на правителството чрез използването на финансови и монетарни мерки с цел да се смекчи икономическата рецесия и депресия. Но не се знае дали Рузвелт директно е повлиян от теориите на Кейнс и е под въпрос дали в действителност ги е разбирал. След среща между двамата, ФДР отбелязва „Трябвало е да стане математик, а не политически икономист“
цитирай
2. kvg55 - И на нас ни наложиха шоковата тер...
12.09.2017 23:40
И на нас ни наложиха шоковата терапия и либертарианството. Резултатът е известен. Все по-богати - все по-бедни.
цитирай
3. krumbelosvet - Вярна история
13.09.2017 08:39
Вярна история, но ОТ ПРЕДИ НОРБЕРТ ВИНЕР. След ВСВ той открива Кибернетиката, науката за управение на ВСИЧКО, а не на "управление и връзка в животното и машината", както е законспирирана в първото издание. Вече десетилетия Норберт Винер е табу, защото неговата наука става ГЛАВНОТО ОРЪЖИЕ на САЩ, всъщност на ФДР, за смазване на всяка съпротива срещу властта на една ФИНАНСОВО-ЕТНИЧЕСКА клика. Всичко извън тая клика се използва като ТОР. Хитлеровият нацизъм е детска игра в сравнение с днешното господство на Уолстрийт... По множество признаци може да се съди, че тая клика разполага с изкуствен интелект и Главен Компютър, който може да прави ИЗОБРЕТЕНИЯ И ОТКРИТИЯ (нещо предвидено от Винер), и да предлага МНОГОХОДОВИ ОБХОДНИ ПРЕХОДИ за постигане на цели, НЕВЪЗМОЖНИ иначе. Примерно Фийсбук - Арабски пролети - Военна намеса - изчезване на арабската военна сила - мигрантска вълна към Европа - провал на европейския проект и на еврото - свиване на арийската раса, свиване на ВСИЧКИ раси освен една и използването им за ТОР. Нас, българите, ни унищожават с предимство, като част от опитните животни.
цитирай
4. get - - КОЙ ?
13.09.2017 09:41
kvg55 написа:
И на нас ни наложиха шоковата терапия и либертарианството. Резултатът е известен. Все по-богати - все по-бедни.


- Кой - от коя политическа сила бе ТОЗИ - който ни налагаше "шоковата терапия" !?

- Не бъркайте либерално с либертарианство?
цитирай
5. mt46 - Мда, шокова терапия и неолиберализъм...
13.09.2017 20:49
kvg55 написа:
И на нас ни наложиха шоковата терапия и либертарианството. Резултатът е известен. Все по-богати - все по-бедни.

цитирай
6. mt46 - Благодаря за мнението!
13.09.2017 20:52
krumbelosvet написа:
Вярна история, но ОТ ПРЕДИ НОРБЕРТ ВИНЕР. След ВСВ той открива Кибернетиката, науката за управение на ВСИЧКО, а не на "управление и връзка в животното и машината", както е законспирирана в първото издание. Вече десетилетия Норберт Винер е табу, защото неговата наука става ГЛАВНОТО ОРЪЖИЕ на САЩ, всъщност на ФДР, за смазване на всяка съпротива срещу властта на една ФИНАНСОВО-ЕТНИЧЕСКА клика. Всичко извън тая клика се използва като ТОР. Хитлеровият нацизъм е детска игра в сравнение с днешното господство на Уолстрийт... По множество признаци може да се съди, че тая клика разполага с изкуствен интелект и Главен Компютър, който може да прави ИЗОБРЕТЕНИЯ И ОТКРИТИЯ (нещо предвидено от Винер), и да предлага МНОГОХОДОВИ ОБХОДНИ ПРЕХОДИ за постигане на цели, НЕВЪЗМОЖНИ иначе. Примерно Фийсбук - Арабски пролети - Военна намеса - изчезване на арабската военна сила - мигрантска вълна към Европа - провал на европейския проект и на еврото - свиване на арийската раса, свиване на ВСИЧКИ раси освен една и използването им за ТОР. Нас, българите, ни унищожават с предимство, като част от опитните животни.

Според мен в случая етносът, расата не са определящи, не са толкова значими...
цитирай
7. mt46 - Кой ли? Костов и СДС...
13.09.2017 20:57
get написа:
kvg55 написа:
И на нас ни наложиха шоковата терапия и либертарианството. Резултатът е известен. Все по-богати - все по-бедни.


- Кой - от коя политическа сила бе ТОЗИ - който ни налагаше "шоковата терапия" !?

- Не бъркайте либерално с либертарианство?

Но по-интересно ми е следното /понеже имахме дискусия по този въпрос/: дали неолиберализмът в икономиката е ляв, или десен модел?...
цитирай
8. get - - Не е Костов ... а близо пет години по-рано Андрей Луканов, бе човека работещ за ... ?
13.09.2017 22:29
mt46 написа:
get написа:
kvg55 написа:
И на нас ни наложиха шоковата терапия и либертарианството. Резултатът е известен. Все по-богати - все по-бедни.


- Кой - от коя политическа сила бе ТОЗИ - който ни налагаше "шоковата терапия" !?

- Не бъркайте либерално с либертарианство?

Но по-интересно ми е следното /понеже имахме дискусия по този въпрос/: дали неолиберализмът в икономиката е ляв, или десен модел?...


... "неолиберализмът" - доста различаващ се от "либертарианството" на Австрийската икономическа школа - която се противопоставя на Марксистките идеи в ролята и мястото, като намеса на държавата в икономиката?

При "неолебирализма" и най-вече при Фридмановият модел - се предвиждат, монетарни методи - водещи до "шокови терапии" в резултат на които ДОПУСНАТИТЕ ПРЕГРЕШЕНИЯ ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА ГРЕШКИ - ПОСЛЕДИЦИТЕ ДА СЕ ПОЕМАТ ОТ ОБЩЕСТВОТО!
- Тук най-вече се играе и ПРЕДАВАТА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗНАЧЕНИЕ на/върху роля и значение на паричната маса в икономиката - от там и "монетаристки модел" при функциониране на националните икономики! По този начин се генерира изключително НЕГАТИВЕН ДЪЛГ ЗА ОБИКНОВЕННИЯ ГРАЖДАНИН - Но както на пръв поглед това е "капиталистически подход" при една болна от това, че е била държавно-централизирана икономика от вида на латино-американските или социалистическите икономики?
- Ние, като верни васали на СССР възприехме "шоковият модел" от него?
- Тук вече възниква ВЪПРОС? Коя бе по-правилната като модел форма на преход от социалистическа и държавно-планова, командно-административна икономика ... към пазарна?

- Отговор, ще получим - ако си отговорим: Защо в Русия се стигна до такива трагични последствия за държава и общество ... а в един Китай, който продължава все още да е СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ - пазарните форми на стопанство не само функционират - а страната от изостанала, става в момента може би първата световна икономическа сила ... това съвсем "на кратко" :))) !?
цитирай
9. mt46 - Здравей, Гет!
14.09.2017 21:59
get написа:
mt46 написа:
[quote=get][quote=kvg55]И на нас ни наложиха шоковата терапия и либертарианството. Резултатът е известен. Все по-богати - все по-бедни.



... "неолиберализмът" - доста различаващ се от "либертарианството" на Австрийската икономическа школа - която се противопоставя на Марксистките идеи в ролята и мястото, като намеса на държавата в икономиката?

При "неолебирализма" и най-вече при Фридмановият модел - се предвиждат, монетарни методи - водещи до "шокови терапии" в резултат на които ДОПУСНАТИТЕ ПРЕГРЕШЕНИЯ ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА ГРЕШКИ - ПОСЛЕДИЦИТЕ ДА СЕ ПОЕМАТ ОТ ОБЩЕСТВОТО!
- Тук най-вече се играе и ПРЕДАВАТА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗНАЧЕНИЕ на/върху роля и значение на паричната маса в икономиката - от там и "монетаристки модел" при функциониране на националните икономики! По този начин се генерира изключително НЕГАТИВЕН ДЪЛГ ЗА ОБИКНОВЕННИЯ ГРАЖДАНИН - Но както на пръв поглед това е "капиталистически подход" при една болна от това, че е била държавно-централизирана икономика от вида на латино-американските или социалистическите икономики?
- Ние, като верни васали на СССР възприехме "шоковият модел" от него?
- Тук вече възниква ВЪПРОС? Коя бе по-правилната като модел форма на преход от социалистическа и държавно-планова, командно-административна икономика ... към пазарна?

- Отговор, ще получим - ако си отговорим: Защо в Русия се стигна до такива трагични последствия за държава и общество ... а в един Китай, който продължава все още да е СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ - пазарните форми на стопанство не само функционират - а страната от изостанала, става в момента може би първата световна икономическа сила ... това съвсем "на кратко" :))) !?

1. Ние възприехме шоковия модел по американския план Ран-Ът...
2. Мисля, че още бай Тошо положи основите на прехода към пазарна икономика. БСП бе за плавен преход, а СДС - за шокова терапия...
Според мен преминаването от една крайност в друга е груба грешка, пагубно за народа и държавата...
цитирай
10. mt46 - Продължение...
14.09.2017 22:08
Смятам, че по-добрата форма на преход бе социалната демокрация от скандинавски и западноевропейски тип... 30-40 % от собствеността /в стратегическите сфери/ трябваше да остане държавна...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19173575
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031