Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2017 20:03 - Най-дръзките измамници в близкото минало
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1618 Коментари: 4 Гласове:
15

Последна промяна: 13.10.2017 20:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

__________________________________________________________________________

Чарлз Понци Кръстникът на класическата измамна схема

image

Чарлз Понци е, чисто и просто, един от най-великите измамници в американската история. Пионер и притежател на авторските права за opus magnum-a на своята кариера – „схема на Понци“ – той също така можел да се похвали с външния вид на холивудска звезда от старовремски филм и самодоволна усмивка, чието обаяние би могло да свали и шапката от главата на Папата.

Подобно на Вито Корлеоне, Понци пристига в Америка, като разорен италиански имигрант. Също като Вито Корлеоне, Понци решава рано в началото на играта, че многото му таланти не бива да бъдат пропилени в работа за фабрика, която произвежда лули за пушене на опиум, или каквото и да било подобно предприятие, където са изпращали италианците по онова време. Имайте предвид, че Понци вече бил лежал известно време „на топло“ в Канада, криейки това от семейството си, като им казал, че си е намерил работа там. Щом го освободили и престъпил в територията на Щатите, той създал своя прост план за живеене на добър живот.

Далаверата била в това, че по онова време можело да вземеш едни купони, които по-късно да бъдат обменени за марки в други страни. Понци забелязал, че в Италия тези купони стрували много по-малко от марките в Америка. И така, тъй като било все още 1918 и наоколо било пълно с доволен брой идиоти, той заключил, че би могъл да купи около един милиард от онези купони в Италия и после да ги обмени за марките в САЩ. Понци правил по 400% печалба за всяка транзакция, без да произвежда абсолютно нищо.

image

Понци си помислил защо, по дяволите, другите не правят същото? Така този ловък играч убедил хиляди хора да инвестират в неговия напълно легален бизнес – Securities Exchange Company. До 1920 г. той вече правил по $ 250 000 на ден.

 

Факторът дързост:

Помните ли онези купони, които се очакваше Понци да купува с парите на инвеститорите си? Точно така, нищо не е купувал. В наличност не е имало дори и една хилядна от купоните, за които инвеститорите са били платили. В общи линии, той просто им взимал парите, трупал ги и плувал в тях, точно като Чичо Скрудж. Било изчислено, че милиони долари са минали през ръцете му и в тяхна замяна той не би могъл да предостави нищо, освен невероятния си мустак.

image

Все пак, когато пред офиса му се струпала гневна тълпа от инвеститори, той излязъл пред тях, усмихнал се, дал им някакви пари и им предложил кафе. Точно такъв тип бил той.

В крайна сметка бил осъден да лежи в затвора, при което не се явил в съда в определения срок, преместил се във Флорида и продължил да се занимава с измами. Когато ченгетата дошли да го търсят, той променил външния си вид, уредил си място на кораб и се опитал да напусне страната. Но накрая го хванали и го пратили в затвора.

Иронията е, че преди цялата тази бъркотия, Понци имал друга идея. Още през 1918 той се опитал да публикува книга със списъци на различни бизнес начинания, където съответният бизнес си плаща, за да бъде вписан, и после хората използват списъка, за да преценят откъде да пазаруват. Всички му казвали, че идеята е глупава и той я изоставил, като вместо това се гмурнал в живот, изпълнен с лъжи и мошеничество. По-късно, някой друг щял да забогатее от нещо, наречено „Жълти страници“.

__________________________________________________________________________

Бени Хин Кръстоносецът чудотворец

image

За горките нещастници, които не са образовани в материята на евангелисткия фундаментализъм, Бени Хин може би не влиза в сметките. Което е твърде зле. Защото Бени Хин е цар на кукловодните ужаси, известни като лекуване с вяра. Той е толкова добър, че кара своите жертви да забравят за техния предполагаем истински цар, Някой Си от Назарет. „И какво от това?,“ ще попитате. „Той е евангелист, лекуваш с вяра – има сума ти като него. Каква е голямата далавера?“

Духовенството на г-н Хин се крепи на няколко градивни блока. Единият е дарбата му да пророкува. Ето само някои от неговите най-известни предсказания:

Бог ще изтреби всички хомосексуални с огън;

Кастро ще умре през последното десетилетие на 20-ти век;
Земетресение ще разруши източното крайбрежие на Америка, също в края на 20-ти век;
САМИЯТ ИСУС ХРИСТОС се очакваше да се появи лично в африканския кръстоносен поход на Хин.

image

Едва ли има нужда да споменем, че Исус бе прекалено зает в онзи ден и не може да изпълни своя ангажимент. Въпреки това, последователите са дарили милиони долари на Хин, който живее в къща за 10 милиона и кара Мерцедес SUV. Очевидно има някакъв закон срещу това да караш хората да даряват пари на Бог и после да купуваш лъскави луксозни стоки с тези пари, тъй като Сенатската Комисия на Финансите стартира разследван по въпроса по-късно миналата година (2007). Ако свикат изслушване ще бъде интересно да разберем дали Исус ще се появи.

За да бъде включен към този списък с дръзки измамници, човекът трябва да бъде специален. Фалшивите пророчества и извратената зализана прическа просто не са достатъчни. Но Хин не е обикновен слуга на Сатаната. Вижте сами:

 

Както виждате, Хин изпълнява своите чудеса, като тръшва стари хора право на земята, а после явно ползва силата на джедаите, за да изтласка онези, които искат да им се притекат на помощ. Дебели хора, кльощави глухонеми сирачета, епилептици, всеки е достоен за гнева на Хин, който после ходи наперено покрай тези нокаутирани глупаци, като Мохамед Али, изискващ повторен двубой.

 

Факторът дързост:

През 2006 г. този тарикат изпрати следното писмо на своите последователи:

… наскоро бе осъществена доставката на нашия самолет Gulfstream G4SP, който наричаме Свети Дух Едно. Добавил съм красива брошура със снимки, за да ви разкажа подробно за това невероятно средство в служба на нашето духовенство. Това средство ще разшири обхвата на нашите възможности да проповядваме Евангелието навред по света. Сега ние трябва да изплатим остатъка от дължимата сума, и се моля на Господа Исус да говори с 6 000 от моите безценни партньори да посеем семе от $ 1000 в идните 90 дни. И се моля, дори докато пиша това писмо, че ти ще бъдеш един от тях!
[Писмото е
реално – бел. Д. К.]

Ходенето пеш може и да е било достатъчно приемливо за Исус Христос, но това не се отнася до Бени Хин. Моля ви, купете на този човек Свети Дух Едно. Още по-добре ще направите, ако му купите яхта, линия в метрото, Ориент експрес, няколко рикши и няколко слона от онези, дресирани за превоз на хора. Купете му КАКВОТО И ДА БИЛО, стига да сближите хората с неговото изключително духовенство, раздаващо плесници в лицата им.

А може би цялото това шоу не е никакъв фарс, защото следната историческа фотография доказва, че всеки евангелистки проповедник е верен последовател на Исус:

image

__________________________________________________________________________

Сестрите Фокс Зов от отвъдното

image

Не позволявайте това секси име да ви заблуди. Кейт, Маргарет и Леа Фокс са водещи фигури в движението на спиритуализма през 19-ти век, като основната им квалификация за тази работа се изразява в това да бъдат пълни отрепки.

Двете по-млади, Кейт и Маргарет, били само на 10 и 12 години, когато убедили слабоумните си родители, че могат да разговарят с домашен призрак, чрез система от почуквания и потропвания. Момичетата щракали с пръсти и духовете отговаряли, за изумление на всичките идиоти, които населявали света на 19-ти век.

Когато и голямата сестра Леа се включила в представлението, трите хитроумни момичета неусетно спечелили международна слава, като говорещи с духове и вече правили епични суми пари със своите отвъдни сеанси. За съжаление, сестрите също така развили и жаждата за контрабандни спиртни напитки в късните си години и накрая били разобличени като измамни пияници, които използвали палците си на краката, за да произведат звуците от великия задгробен свят – елементарен трик, който, погледнато в ретроспекция, не би трябвало да заблуди дори и семейното куче.

image

 

Факторът дързост:

Изпукване на пръсти? Наистина? Всеки, който изкарва прехраната си с изпукване на телесни израстъци и не е проститутка, изрод в някакво шоу или хиропрактик, заслужава бурни овации. И те не просто казвали, „Хей, хора! Чухте ли това? Обзалагам се, че къщата пропада или нещо от сорта.“ Не. Тези момичета си играли да създадат цяла система от пукащ език, за да комуникират с техните предполагаеми духове … и го правили в продължение на 40 проклети години. Един учен (Сър Уилям Крукс) проучил сестрите и обявил, че техните способности са истински.

Илюзионистът Хари Худини написал следното относно Крукс и неговите експерименти с медиуми:

В ума ми не остава ни най-малко съмнение, че този интелигентен човек е бил изигран и че доверието му е било предадено от така наречените медиуми, които е тествал. Уменията му за наблюдение са били заслепени, а способността му да разсъждава е била толкова замъглена от предубеждението му в полза на всичко паранормално и окултно, че той не можел, или не искал, да устои на влиянието.

В крайна сметка, една от сестрите си признала всичко, когато един репортер им предложил $ 1500 в бирени пари, за да излеят тайната. Парите бързо били пропилени и трите сестри умрели в мизерия и били погребани в бедняшки гробове. Дори Чарлз Дикенс не би могъл да си измисли по-подходящ завършек за историята на сестрите Фокс.

Грегър Макгрегър Продавачът на утопии

image

Грегър Макгрегър се сдобил с богатството и репутацията си в началото на 19-ти век, когато убедил стотици инвеститори, че той е принцът на измислената страна Пояис. Макгрегър не само спечелил доверието и изкараните с труд лири на нетърпеливите желаещи да бъдат колонисти, но той също така изготвил пътеводител, описващ географията и изобилстващите природни ресурси на неговия измислен остров, недалеч от бреговете на Хондурас.

image

Преди всичките 250 инвеститори да отплават до вакантната площ в океана, където се предполагало, че се намира техния остров, Макгрегър вече уговарял следващата група колонисти, този път от Франция. Необезсърчен от последвалата смърт на 200 от първите му заселници, Макгрегър се постарал да състави конституция на Пояис, провъзгласявайки себе си за глава на републиката. Дори след съдебен процес и обвинение в измама, този удивителен човек продължил да продава несъществуваща земя и стоки на европейските благородници.

image

Факторът дързост:

Истинската причина за провала на онези злощастни глупаци била, че те били твърдо убедени в истинността на цялото начинание. След като няколкото оцелели се завърнали от пътешествието си до никъде, повечето от тях все още не могли да повярват, че Макгрегър ги лъже, като се застъпвали писмено за него и в общи линии обвинявали острова, че не е там, където трябвало да бъде. Те просто не могли да приемат, че е възможно някой да бъде толкова дързък. Разбира се, грешали.

Източник на текста дотук: Cracked.com. Автор: Kristi Harrison. Превод: Димитър Кръстев.

__________________________________________________________________________

Бърнард Мейдоф Главният герой зад най-крупната финансова измама в историята

image

Създател на най-голямата финансова пирамида в света, която се сгромолясва през ноември-декември 2008 г. в САЩ, Ню Йорк в разгара на т.нар. световна финансова криза. От финансовата пирамида са завлечени многобройни нейни клиенти, като общата сума с която те са измамени възлиза по предварителни оценки на близо $ 50 млрд.

На 22 години младият тогава „фараон“ влага $ 5000 в първото си бизнес начинание — инвестиционна компания. За десетилетие печели множество клиенти и голямо доверие. Мейдоф е сред създателите на Американската фондова борса NASDAQ, занимаваща се с продажбата на ценни книжа, в интерес на инвеститорите. Той е сред 25-имата най-големи играчи на водещата световна финансова борса на Уолстрийт, като преди избухването на скандала, известил разплитането на аферата, е наричан от масмедиите „стълба на Уолстрийт“ и „пионер в електронната търговия на фондовата борса“, тъй като е един от първите в Ню Йорк, който изцяло компютъризира документооборота на компанията си.

image

Мейдоф първоначално е член на Съвета на директорите на NASDAQ, а от началото на 1990 г. и негов председател. В допълнение към това, той е начело и на Хедж фонда Мейдоф, който е основан през 1983 г. и е със седалище в Лондонското сити. През 1985 е един от основателите и член на Съвета на директорите на International Securities Clearing — международна компания за клиринг и безналични разплащания между фирми и държави.

На 29 юни 2009 г. Бърнард Мейдоф получава от федералния съдия Дени Чин присъда от 150 г. лишаване от свобода за финансова измама.

Източник на текста за Мейдоф: Wikipedia.


/.../


https://the001percent.wordpress.com/2014/02/09/the-ballsiest-con-artists-in-recent-history-of-humankind/




Гласувай:
15



1. kvg55 - mt46,
13.10.2017 20:19
Докато има глупаци, ще има и мошеници.
Четивото е забавно и поучително, ама то и за телефонните измамници се говори постоянно, а жертвите не свършват.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
13.10.2017 21:09
Към предходния коментар, №1 бих добавил и адекватно правосъдие, а и полиция също!
Нека те да си свършат работата, пък да видим имат ли почва мошениците у нас или не!
както Гешев, когато се появили много мародери при бомбардировките в София
Поискали съвет от него, как да е справят с тях? Той поискал да му предадат първите трима хванати крадци
Трима цигани били!
Наредил да ти обесят пред халите и труповете им останали да висят там няколко дни
До края на бомбардировките нямало мародери
Значи има и друго решение!

Хубава вечер, Марине!
цитирай
3. mt46 - Мда...
14.10.2017 21:18
kvg55 написа:
Докато има глупаци, ще има и мошеници.
Четивото е забавно и поучително, ама то и за телефонните измамници се говори постоянно, а жертвите не свършват.

Доста телеизмамници се навъдиха!...
М. Тачков
цитирай
4. mt46 - Благодаря, Лео!
14.10.2017 21:27
leonleonovpom2 написа:
Към предходния коментар, №1 бих добавил и адекватно правосъдие, а и полиция също!
Нека те да си свършат работата, пък да видим имат ли почва мошениците у нас или не!
както Гешев, когато се появили много мародери при бомбардировките в София
Поискали съвет от него, как да е справят с тях? Той поискал да му предадат първите трима хванати крадци
Трима цигани били!
Наредил да ти обесят пред халите и труповете им останали да висят там няколко дни
До края на бомбардировките нямало мародери
Значи има и друго решение!

Хубава вечер, Марине!

И аз съм за по-строги закони, както и за тяхното прилагане...
Лека вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19157007
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031