Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2017 23:40 - Вашата поръчка ще ви струва… душата
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1928 Коментари: 2 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Автор: Александър Урумов

image

 

 

Когато Авраам и Лот се разделят – след дълго обикаляне на път към Обетованата земя – чичото дава право на своя племенник да избере своя посока. „Ако ти тръгнеш наляво, аз ще тръгна надясно“, кротко казал бащата на вярата. И тръгнал към пустинния и безводен Ханаан. Защото Лот вече се бил огледал наоколо и си избрал потъналата в зеленина, добре напоявана плодородна долина на река Йордан. Земя на богатство, на неограничени възможности. Земя, в която тече мед и масло.  

 

Бжежински – 35 века по-късно – ще използва израза „позволяваща корнукопия“. За козата Амалтея става въпрос – същата, от която произлиза алегорията „рог на изобилието“. Когато младият бог Зевс, заплаха за своя баща Кронос /Време/, бил скрит на остров Родос, именно Амалтея се грижела за него. И като огладнеел, той хващал единия рог и го отвъртал, и от него потичали мед и масло. И мляко, разбира се, но това го може всяка коза, а Амалтея очевидно не била всяка коза, щом освен масло давала и мед.

 

Какво общо има Бжежински? Той е водещ стратег на концепцията за човешките права, лансирана по времето на 39-ия президент на САЩ Джими Картър. И дори скромно посвещава една от своите книги „На президента Джими Картър, чието послание за човешките права ще продължи да отеква из целия свят“. Разбира се, че не Картър е истинският автор. 

 

Фукуяма пък – в своята книга „Нашето постчовешко бъдеще“ – футуристично полага световното бъдеще в равнината между забранителната утопия на Оруел и „1984“ и разрешителната утопия на Олдъс Хъксли от книгата му „Прекрасният нов свят“ /1932!/. За Оруел сме чували доста, но за Хъксли? В своята книга той обрисува свят на генно инженерство, в което матрично се създават алфа, бета, делта и гама поколения. Алфа ръководят, бета им помагат, делта обслужват, а гама копаят в мините. Всичко е подредено, стерилно, корпоративно ефективно… Нямаш право да обичаш една жена или един мъж – колкото повече партньори имаш, толкова по-добре. Полигамията е задължение, любовта между един мъж и една жена е наказуема отживелица. 

 

Фукуяма – чаровник, който публикува теориите си в огромни тиражи, за да ги опровергае в следващи книги в още по-огромни тиражи – този път е убедителен. Според него разрешителната утопия – „позволяващата корнукопия“ – е окончателният победител в човешката история. Край на забраните, край на ограниченията. Те са характерни за тоталитарните идеологии /безспорен факт!/, поради което забраните трябва да бъдат забранени, а ограниченията да бъдат напълно ограничени. 

 

Днес вече не е актуален древният беден Йов, от когото Сатана чрез изискване отнема имота му, децата му, здравето му… Днес Сатана не вика към Бог: „Отнеми им, и те ще те отрекат от теб“. Днес Сатана вика към Бог: „Дай им още и още, и те ще се отрекат от теб“. Днес съвременният Йов е изпитван не чрез нямане, а чрез кредити, лизинги и бързи доставки. „Поръчай сега и ще получиш веднага!“ И това не е всичко – ако поръчате през следващите 10 минути, ще получите безплатно двойно и тройно. Цялото усилие е съсредоточено в скъсяване на времето от пожеланието до доставката. Колкото по-бързо се изпълни желанието ви, толкова по-бързо ще дойде следващото ви желание. Докато накрая пожеланието и изпълнението съвпаднат по време – мигът на пожелание и мигът на изпълнение ще са едно! Нирвана на потреблението, корпоративен ГМО триумф. 

 

От вас се иска само да искате още и още. Искате, нали? Това е чудесно! Желанието движи потреблението, а потреблението движи икономиката. Потреблението е единственото оправдание за присъствието ви под това тебе. Така че искайте още и още, това е ваше право! „Прекрасният нов свят“ е основан единствено на желания. Не се срамувайте от желанията си, няма защо да се притеснявате. Няма срамни желания, единственото срамно е самият срам. Искате да сте жена, а сте – как пък точно на вас ви се случи! – мъж?! Ами тогава бъдете жена, бъдете себе си! Нищо че не знаете кое е точно това „себе си“. Вие имате човешко право да искате – до такава степен, че то постепенно става ваше задължение. 

 

„Кока-кола“ влезе там, където ЦРУ никога не успя да влезе, откровен е Бжежински. Пожеланието на хората направи това, което силата никога не би успяла. 

 

Впрочем знаете ли как се нарича толкова цитираната по-горе книга на Бжежински? Издадена е в началото на 90-те и се нарича „Без контрол. Глобален безпорядък в началото на XXI в.“.

 

А знаете ли къде жаждата за просперитет отведе Лот? Постепенно долината на река Йордан остана зад гърба му, пред него изникнаха стените на Содом и там, вътре, Лот се засели и направи своя дом.  Неограничените човешки права и ненаситната жажда за „още“, която се превърна в задължение за извращение. 

Благодарим ви, че избрахте Содом.

Сигурни ли сте, че искате точно това? 

Защото вашата поръчка ще ви струва… душата ви.

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/vashata-porychka-shte-vi-struva-dushata-vi
 



Тагове:   поръчка,   душата,   струва,   вашата,


Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. merlin68 - Много хубава статия, теологично ...
26.10.2017 19:18
Много хубава статия, теологично погледнато нещата изглеждат точно така. Сериозен проблем (или както биха го нарекли либералните содомомити - предизвикателство), е това, че идилията на постоянно увеличаващото се потребление водещо до икономически просперитет, не е безкрайно. То завършва с изчерпване на ресурсите, със замърсяването на околната среда и катастрофичните последици от задълбочаващото се неравенство. Бог, или Природата, ако желаят да съхранят Земята за живот, ще се наложи да затрият отново човечеството, или поне пазарната му икономика.
цитирай
2. mt46 - Благодаря ти за мнението!
26.10.2017 19:53
merlin68 написа:
Много хубава статия, теологично погледнато нещата изглеждат точно така. Сериозен проблем (или както биха го нарекли либералните содомомити - предизвикателство), е това, че идилията на постоянно увеличаващото се потребление водещо до икономически просперитет, не е безкрайно. То завършва с изчерпване на ресурсите, със замърсяването на околната среда и катастрофичните последици от задълбочаващото се неравенство. Бог, или Природата, ако желаят да съхранят Земята за живот, ще се наложи да затрият отново човечеството, или поне пазарната му икономика.

Така е. Но бизнесът е като машина. Не "мисли" предимно за благото на хората, а за печалбата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19238424
Постинги: 3707
Коментари: 45236
Гласове: 149369
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930