Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2018 12:14 - Оставка на правителството!...
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1728 Коментари: 2 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

image

 

Георги Кадиев: Зад сделката за ЧЕЗ стоят управляващите, а Гинка е техен параван

Автор: Анастас Добрев


- Г-н Кадиев, възможно ли е управляващите и лично премиерът Борисов да не са знаели за сделката „Гинка-ЧЕЗ“, при положение, че, както твърдите, по нея се преговаря от 6 месеца?

 

- Абсолютно невъзможно е правителството да не знае за сделката. Такива сделки, които зависят от регулаторни органи в съответната държава, винаги се правят с нейно знание. Да не говорим за 20-годишното приятелство на министър Петкова с Гинка - не мислите ли, че са си говорили за сделката? Не забравяйте, че Борисов винаги много отблизо е следял ЧЕЗ. Когато държавата още имаше 33%, неин представител в ЧЕЗ беше приближеният на Борисов и Пашата Митко Каратиста, чиято съпруга е общински съветник от ГЕРБ. Не мисля, че те са изтървали поглед върху такова стратегически важно дружество. Напротив, мисля, че сделката е изцяло на управляващите и използват Гинка като параван. Просто дойде време ГЕРБ да си купи ЧЕЗ.

 

- Как така "международно утвърдена банка" гарантира заем от 320 милиона евро на световно неизвестната Гинка Върбакова и семейната й фирма, която има проблеми с предишни кредити и дългове към НАП? И как въобще въпросната Върбакова предявява интерес към толкова крупен бизнес, без да разполага с необходимите налични средства? Това не е ли някакъв абсурд?

 

- Банка би гарантирала сделката или дала кредит само срещу самоучастие от поне 30% и залог на акциите или предприятието, и то само ако познава собственика и той има безупречна репутация или ако друг заложи имущество като обезпечение. Гинка Върбакова няма нито активите, нито парите за самоучастие, нито история в управление на толкова голямо дружество. Това е като да пуснеш първокласник на изпит за докторат - няма как да стане. За мен зад Гинка стоят други хора, които обезпечават кредита на банката. Ще разберем това, когато след няколко години Гинка "продаде" дружеството на истинските собственици. Това вече го видяхме с „Булгартабак“, сега го разиграват с Общинска банка. Просто управляващите изкупуват икономиката.

 

- Възможно ли е сделка за 1/3 от енергоразпределението на България, която засяга близо 3 милиона български потребители и е свързана с националната сигурност, да става без благословията на кабинета и лично на премиера Борисов?

 

- Не, не е възможно. За мен това е сделка на хора от ГЕРБ, вероятно на най-високо ниво. Те гарантират сделката, "техните" контролни органи ще я проверяват, "техните" медии ще ни облъчват как сделката е по чешките закони. За съжаление, държавата е толкова отсъстваща вече, че дори не знае как да защити интересите си. Просто наблюдава. Гинка е ексклузивен преговарящ от 6 месеца, предишният фаворит беше набързо ликвидиран и изгонен от пазара на енергия, разчистиха терена за собствения си фаворит. Чехите в крайна сметка не ги интересува на кого продават, взимат парите и забравят. Много показателно ще е КЕВР дали ще даде разрешение за сделката, защото по Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, чл. 92, комисията трябва да даде разрешение за сделката, тъй като по нея ще има учредяване на залог на имуществото и акциите на петте дружества на ЧЕЗ- България. Предполагам, сега натискът на управляващите ще се пренесе върху КЕВР. То е ясно, че КЗК ще пусне сделката- първо, защото концентрация наистина няма, и второ, защото как майката на депутат от ГЕРБ ще се изправи срещу интересите на ГЕРБ?

 

- Как да си обясним поведението на ЧЕЗ – голяма държавна компания, която приема охотно да продаде бизнеса си в България на посочено й лице без биография?

 

- Все им е едно на кого продават, стига да не е лице с отявлено лоша репутация. Взимат парите и забравят. Гинка Върбакова в случая прекрасно става за ролята на купувач.

 

- Има ли някакъв смисъл от проверка на сделката, ако всичко е предварително съгласувано? КЗК ще проверява за монополно положение на пазара, каквото няма. ДАНС ще проверява произхода на средствата – в случая легален банков кредит. Тази проверка, с която премиерът си прави пиар, не е ли просто за парлама?

 

- Проверките досега трябваше да са направени. Сега са просто проформа, а и някой вярва ли сериозно, че КЗК ще спре сделката, при цялата политическа обвързаност, която има? За да няма проверки досега, значи им е казано да няма проверки. Сега като видяха реакцията, ще правят псевдо-проверки. Тази сделка е готвена и мислена от месеци, с използване на подставени лица, с прикриване на следи, със затваряне на очите от страна на контролните органи. Оставка на енергийният министър е просто отпушване на напрежението, изгаряне на малък бушон, но сделката си върви и Гинка ще си вземе ЧЕЗ. Трябва оставка на цялото правителство.

 

- Кой, според вас, стои зад тази съмнителна сделка?

 

- Могат да бъдат само високопоставени политици от ГЕРБ, осигуряващи чадър над сделката. Такава голяма сделка, осъществена от толкова неопитен кандидат без пари, става само с изграждане на схема. И няма кой друг да я изгради и осигури, освен самите управляващи.

 

- Има ли това правителство обществено полезен ход оттук нататък? Може ли да се намеси в една сделка „между частни субекти“, както побърза да се застрахова премиерът?

 

- Полезният ход е оставка на цялото правителство и ново правителство, което да направи проверка на сделката. Не вярвам и за секунда, че това правителство може да осигури нормална, истинска проверка и да обяви публично резултатите.

http://www.glasove.com/categories/skandalyt/news/georgi-kadiev-zad-sdelkata-za-chez-stoyat-upravlyavashtite-a-ginka-e-tehen-paravan

ПП: И не ми изтъквайте като аргумент кой и какъв е Кадиев! Първо вижте наглостта и безобразията на ГЕРБ! Вие, които потретихте мутрата ББ и бандитската му шайка, също носите голяма вина и отговорност за мизерното и абсурдно състояние на България! Бог да ви съди!...




Гласувай:
16



1. kvg55 - mt46,
27.02.2018 12:35
Кадиев да си наляга парцалите, защото жена му търгува с евтино електричество.
цитирай
2. apostapostoloff - Всичко, казано от Кадиев, е
27.02.2018 13:42
подплатено с необорими доказателства. Само един бунак не би повярвал на Кадиев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162038
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031