Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2018 18:23 - Шизофренията на Борисов с ЧЕЗ
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1539 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.

image

 

Шизофренията на Борисов с ЧЕЗ. Той поставя всяка мантинела в държавата, но бил изненадан…
Автор: Иван Бакалов

Както обикновено главатарят на държавата Бойко Борисов направи серия лъкатушещи напред-назад изказвания в рамките на три дни. За да разиграе театъра – той, вожда, нищо не знае, едни там действат зад гърба му…

 

Тъмни сили искат да свалят правителството пак с тока, като през февруари 2013 година, но този път той нямало да подаде оставка. Това стана ясно от пресконференция на премиера Борисов в парламента.
Според него сделката на ЧЕЗ с избрания български купувач е направена само за да свали неговото правителство. По думите му това са „същите изпълнители, само че по друг сценарий”.

 

Човек за пореден път се чуди какъв човек управлява държавата. Възможно ли е чешката фирма да е замислила свалянето на Борисов, като е избрала този купувач?
Първо Борисов съм призна, че е поискал оставката на министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Три дни по-късно казва, че оставката й е „под въпрос” – „след като проверим целия този сценарий.”

 

Спомня ли си някой как по същия гневен начин премиерът говореше в парламента през 2010 г., след като изтече във вестник „Галерия” и в Youtube разговорът му за Мишо Бирата? Как това били фалшификации, отправяше заплахи за тъмни сили и сценарии, но той нямало да се поддаде. Разговорът беше съвсем автентичен, както призна сам той по-късно (като отмина бурята) и дори допълни, че не било „редно” да се меси. Директно, явно и нагло престъпление по НК, с предвидени до 5 г. затвор за длъжностно лице. Но… Борисов нямало да се поддаде. И не се поддаде. И прокуратурата се ограничи да разследва кой направил записа, а не престъплението…

 

Пита се сега – наистина ли е изненадан премиерът от тази сделка или се прави на такъв? Гинка Върбакова с измислената й фирма е известна като кандидат купувач на ЧЕЗ от месеци. Нима държавата с нейните възможности не е проучила кандидат-купувачите на инфраструктура от значение за националната й сигурност? Нима главатарят, вождът, който сам държи

 

да се намеси във всяко решение,

 

не е запознат? И не се е намесил да подреди българските кандидат-купувачи, както обича? Та той „назначава” дори спонсори на футболни клубове, издатели на вестници. Няма голяма сделка от 2009 г. насам, в която да не се е набъркал. Шефът на фалиращата КТБ дори отиде на среща в гаража му като при Капо ди тути капи, въпреки че в онзи момент не беше премиер. А разграбването на активите на КТБ, сред които БТК-Виваком, дялове от Булгартабак, оръжейна индустрия, стана с негова благословия. Вместо държавата да си търси дяловете и участието, тя ги остави за разграбване от когото трябва. Но сега?

 

Сега Борисов каза няколко пъти, че това било сделка между две частни компании и не можели да се бъркат. Как частни, бе? Къде живее този? ЧЕЗ е държавна компания. Както и EVN – друг от електроразпределителите у нас. Нима държавата няма лостове за въздействие върху една „братска” държава от ЕС, чиято е тази компания?
За какво са си говорили Борисов и чешкия премиер Бабиш преди месец, докато той беше на непредвидено посещение? Нима са заобиколили сделката на ЧЕЗ?

 

А сега Борисов бръщолеви, че тази сделка била направена, за да го накарат да подаде оставка. Това граничи с шизофрения.

 

„Планирано и точно” се насаждало усещането, че „някоя Гинка от Пазарджик” прави сделка, а някой от правителство седи зад нея. А то нямало отношение. А защо няма отношение към тази сделка? А защо Теменужка подава оставка, с мотив, че от 20 години е приятелка на „купувача” на ЧЕЗ?… Купувачът дава планирано интервю точно в обслужващата Борисов телевизия, аранжирано пиарски, подредено, нагласено, хвали Теменужка…

 

И оттук нататък е забавно как сам премиерът е сметнал, че участието на Гинка щяло да се сведе до по-малко от 10%. Другите щял да ги разнищи кои са. (Сега ли се сети? Или се прави на ударен?).
Борисов иска шефът на БНБ да разследва българските банки, които са дали гаранции за сделката, банковият надзор „да се намеси с всичка сила” (трябва да му се напомни, че БНБ не е министерство, част от правителството).

 

В медиите вече изтече информация откъде идва финансирането, потвърдено беше и от изказванията на чешкия и българския премиер, макар и без конкретни имена. Финансовите гаранции са дадени от две български частни банки и две офшорни компании, съобщи чешкото онлайн издание lidovky.cz. Офшорните компании, както вече стана ясно, са на руско-грузинският бизнесмен Паата Гамгонейшвили, който има инвестиции в България. Веднага правят впечатление наглите уверения на Гинка Върбакова в интервюто й, че тя била крайният собственик и нямало офшорни фирми.

 

Ето как са разпределени средствата, осигурени за сделката, според чешкото издание:
Собствени средства на „Инерком” (фирмата на Гинка): 20 милиона евро.
Търговското финансиране от Score Trade: 67 милиона евро.
Търговското финансиране от Global Victory Trust: 100 милиона евро.
Банков заем от „УниКредит Булбанк”: 180 млн. евро.
Банков кредит от ПИБ: 80 млн. евро.
Рефинансиране на съществуващи заеми от Българската банка за развитие: 65 млн. евро.
До момента ПИБ е открекла, че ще дава кредит за тази сделка. От Българската банка за развитие също отричат, че участват в схемата.

 

Прави впечатление, че привлеченото финансиране е над 500 млн. евро, повече от досега известната цена от 320 млн. евро. Вероятно цената включва и изплащането на заема на ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие, който трябва да бъде изплатен веднага при продажбата.

 

Според много експерти сделката трудно ще бъде спряна. Шефът на надзорния съвет на ЧЕЗ е уверил чешкия премиер, че всичко е изрядно.

 

Пред собственото си издание „Lidovй noviny” обаче премиерът Андрей Бабиш твърди, че е потресен от сделката, настоява изпълнителният директор на ЧЕЗ да даде обяснения. Повтаря го и след разговора с Борисов – че е шокиран какво се случва в България. Интересна подробност – в България. Не в Чехия. Власт да спре сделката има само чешката държава, защото ЧЕЗ е чешка държавна компания. Макар че чешкият премиер нарече ЧЕЗ „държава в държавата”. А българската държава няма никаква власт, освен да оспорва лицензите на купувача, който няма капацитет.

 

И ако с тази сделка всичко е изрядно и чешката държава не я спре, какво остава? Дясното правителство у нас да спре една частна сделка?

 

И дали само руски капитали и интереси стоят зад сделката, както насочват обслужващите Борисов медии? Кой назначи сикаджията Митко Каратиста в надзорния съвет на ЧЕЗ в България – през октомври 2009 г.? Престоял е там 4 години, за който период прокуратурата откри многомилионни нередности в ЧЕЗ, които са се отразили на цената на тока (виж тук).

 

С кого са свързани Гинка Върбакова и съпругът й (виж тук и тук)?

 

Поне тези неща премиерът много добре знае.

А споменатите български банки не дават кредити на такава малка фирма, за която ЧЕЗ е твърде голяма хапка. Освен ако някой от властта не им е подсказал да участват в сделката.

 

Източник: http://e-vestnik.bg/27598/shizofreniyata-na-borisov-s-chez-toy-koyto-postavya-vsyaka-mantinela-v-darzhavata-bil-iznenadan/

http://www.glasove.com/categories/skandalyt/news/shizofreniyata-na-borisov-s-chez-toj-postavya-vsyaka-mantinela-v-dyrzhavata-no-bil-iznenadan



Тагове:   ЧЕЗ,   борисов,   шизофренията,


Гласувай:
8



1. mt46 - http://svobodnoslovo.eu/%d1%89%d0%b5%d1%88%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d0%
02.03.2018 18:25
Щеше да бъде смешно, ако не беше фарсово.
Щеше да бъде фарсово, ако не беше гротескно.
Щеше да бъде гротескно, ако не беше грозно.
Щеше да бъде грозно, ако не беше уродливо.
Щеше да бъде уродливо, ако не беше мерзко.
Щеше да бъде мерзко, ако не беше позорно.
Щеше да бъде позорно, ако не беше бездарно.
Щеше да бъде бездарно, ако не беше трагично.

Нека заедно се замислим и да се опитаме да си спомним дали в нашия съзнателен живот е имало друг случай, в който държавата ни да е изглеждала по-зле и по-катастрофично от тези дни и като тотално отрицание и абсолютно дискредитиране на самото понятие за държавност!
Ударихме такова дъно, че всеобщото усещане е за пропадане в бездна.
А бездна всъщност означава без-дна, сиреч без дъно.
Ние всички вкупом, заради хищността и алчността на шепа хора, се сринахме в Марианската падина на Злочестия океан на българския преход…

Николай Слатински
цитирай
2. kvg55 - mt46,
02.03.2018 18:58
Побъркаха го Баце. И то по време на прецедателството Му.
цитирай
3. larryfox2017 - Спешно се нуждаят от пари, за да се измъкнат от дълга?
03.03.2018 20:56
Опитали ли сте се да получите заеми от банки без успех? Спешно се нуждаят от пари, за да се измъкнат от дълга? Нуждаете ли се от пари за разширяване или създаване на собствен бизнес? Получете заем от една от водещите компании за заем в Обединеното кралство. За повече информация, моля, свържете се с нас на адрес: larryfox2017@outlook
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161922
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031