Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2021 23:12 - От март нов енергиен етикет на стоките
Автор: anonymous285 Категория: Бизнес   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  От март нов енергиен етикет на стоките

https://news.bg/bulgaria/ot-mart-nov-energien-etiket-na-stokite.html


image  

Автор:

 Антония Чорева

26.02.2021 13:03:17

  • image

    Източник: МИ

       
  • image

    Източник: МИ

  • image

    Източник: МИ

  • image

    Източник: МИ

 FACEBOOK  TWITTER  LinkedIn  1 2

От 1 март 2021 г. се въвежда нов енергиен етикет на домакинските уреди, а от 1 септември - и на светлинните източници и лампи, въвежда се и енергиен етикет за търговските хладилници. Искра Василева, старши експерт към Дирекция "Техническа хармонизация и политика за потребителите в Министерство на икономиката, представи новите етикети на пресконференция в БТА.

"Развитието на технологиите има значение за промяна на енергийния етикет. Промяната се налага, тъй като голяма част от домакинските уреди се оказват в A клас, два пъти плюс А и три пъти плюс А. След проверка на пазара на хладилници в ЕС се оказва, че няма вече уред, който да е по-нисък от клас А", обясни специалистът.

От 2021 г. най-високият енергиен хладилник ще попада в енергиен клас B, a незначителен дял, част от уредите ще са в C, а останалите от D и E надолу.

"Друг фактор за промяна на енергийния етикет е, че за потребителите все по-голямо значение придобива ресурсната ефективност на уредите", посочи още Искра Василева. По нейни думи, прогнозата на ЕК е, че икономиите, които ще се постигнат, ще възлизат на 38 терабайт час на година, което е повече от годишното потребление в България.

Процедурата, по която ще се променят и за в бъдеще етикетите, е разписана в Рамковия регламент за енергийно етикиране, като при определяне на ефективността на продуктовите групи се вземат в най-високия клас.

Търговците ще имат време до 19 март да подменят всички стари етикети и да поставят новите етикети на уредите. Възможно е със стар етикет да останат единични модели, които доставчикът е спрял да произвежда или ако той е прекратил дейността си. В такъв случай до края на октомври търговците трябва да продадат уредите. След това те нямат право да бъдат продавани в търговската мрежа.

Процедурата по смяна на старите етикети с нови за всички групи продукти ще върви до 2030 г., започва се от хладилници, тв екрани, сушилници, съдомиални и на последно място са най-големите уреди - котли и други.

Контролът ще се осъществява от председателя на Комисията по защита на потребителите, като се предвижда да се предостави цялостна информация на български език за изискванията за всеки отделен уред.

Според последните проучвания на Европейския съюз, енергийният етикет е помогнал на 84% от българите да закупят по-ефективен електроуред, като основните мотиви са били спестяването на финансови средства и екологичните ползи.

Какво е новото

Новото в етикета за енергийна ефективност е, че той ще има QR код, за да се провери допълнителна нетърговска информация, консумацията на енергията ще е в средата на етикета, отпадат класовете A, два пъти и три пъти клас A, въвежда се допълнителна скала за шум, излъчван по време на работа на продукта.

       
От своя страна Игнат Арсенов - главен директор на ГД "Контрол на пазара", Комисия за защита на потребителите обясни, че ще се правят документални проверки по сигнали, в Комисията се създава продуктова база данни EPREL, в която може да провери всичко за продукта, а при несъответствие потребителят може да го върне.

Засилват се и правилата за продажба на продукти по интернет сайтове, като се изисква търговците да предоставят по-подробна информация. Административните мерки при несъответствие на изискванията за етикиране на уреди за всяко нарушение са по чл. 12 от ЗЗП и ще са от 300 лв. до 1500 лв.

Ще има и специално уеб приложение, наречено LABEL 2020, където потребителите ще могат да сравняват няколко електроуреда за всеки модел и според консумацията, което ще улесни потребителя при избора му на модел.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479687
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031