Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2021 22:01 - Ще унищожат ли българския лев
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2417 Коментари: 7 Гласове:
16

Последна промяна: 03.07.2021 22:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Доц. Сарийски, БАН: Замяната на лева с еврото е унищожаване на националната ни валута

Автор: БНР
   01.07.2021  5217 преглеждания 35 коментар/а

"Точният израз е унищожаване на националната ни валута. Загуба на част от нашия суверенитет. Ще бъде в ущърб на българската икономика и изобщо на страната. Защо се бърза чак толкова много? Много трудно може да се види факторът, който заслужава България да мине по бързата писта и да се присъедини към еврозоната." По БНР Темата коментира икономистът от БАН доц. Григор Сарийски. image

Заявките на служебното правителство

 

"Пенсиите отдавна имат нужда от преизчисляване. България има най-ниският коефициент на заместване на дохода в ЕС – отнасянето на средната пенсия към средната работна заплата. Ако за страни като Италия, Австрия, Испания коефициентът на заместване на дохода е такъв, че доходът на пенсионера намалява с около една трета, след като се пенсионира.

 

В България доходът на пенсионера намалява три пъти. Коефициентът на заместване на дохода беше 2017-2018 г. около 42%, той продължи да намалява. Според оценката на НСИ до 2050-2070 г. ще бъде около 34-35%. Не можем да очакваме воденето на някакъв по-нормален живот.

Размерът на пенсиите зависи от три неща: демографията, печалбата в икономиката, и на трето място от данъците."

 

Замяната на лева с еврото

 

"Точният израз е унищожаване на националната ни валута. Загуба на част от нашия суверенитет. Ще бъде в ущърб на българската икономика и изобщо на страната. Защо се бърза чак толкова много? Много трудно може да се види факторът, който заслужава България да мине по бързата писта и да се присъедини към еврозоната.

 

Най-очевидната причина за бързането е, че еврозоната означава вкаменяване, бетониране на страната в рамките на европейската идея и блокирането на всякакви възможности за маневри.

Идва лято, но то ще бъде сравнително късо, тъй като основното, от което зависи как ще изглежда лятото в икономически план, е пандемията.

 В момента отчитаме сравнително нисък брой на заразените – няма паника, няма ограничителни мерки, свалят се маските. Но това, което предстои, е новата вълна на коронавирус, тъй като вирусите мутират. Всеки щам идва с нови непредсказуеми ефекти.

 Очакваме ръст на заразените, повторно въвеждане на поне част от ограничителните мерки. Ако не искаме да се блокира сериозно икономиката това, което ще трябва да направим, е да носим маски и да спазваме дистанция.

Това е нещо неизбежно и неминуемо ще доведе до забавяне на оборотите на икономиката."

 

Нарастването на цените на енергийните източници

 

"Това е нещо, което допълнително ще утежни ефекта от тази последваща вълна, тъй като времето на предходната вълна съвпадна с периода на най-ниските цени на енергоизточниците.

 

Като се изключи това кратко като време събитие, се възстанови една положителна тенденция на пазара на горива. На Деня на будителя цената на петрола беше около 34-35 долара. В момента е повече от два пъти по-скъпа. Период, който е малко повече от половин година. Това води до нарастване на абсолютно всичко, тъй като цялото човешко съществуване е подчинено на снабдяването с енергия."

Това поскъпване е само началото на една тенденция, която ще продължава. Защото се наслагват няколко различни фактора.

 

"На първо място – изчерпването на собствените енергоизточници на Европа. Съвсем наскоро беше обявено скъсяването на живота на най-голямото находище в Грьонинген. Европа, иска или не, ще трябва да внася газ отвън.

 

Като компенсация ще бъде пускането на “Северен поток-2“, но за съжаление България няма да може да се възползва и най-малко от този проект. Това, което ще правим ние, е купуване на газ чрез посредници. С други думи вместо да получаваме концесионни такси, което да облекчи натиска върху бюджета, ще трябва да плащаме такси на онези, които ще превозват газа до България. Основният облагодетелстван ще бъде Германия. Страните, които ще изгубят най-много, са тези от стария Източен блок. Тъй като България, като и някои от другите страни, в Полша да кажем, има най-голям дял на производство на електроенергия от въглища.

Това, което ще трябва да плати Европа – специално Източна и Централна, е изключително висока цена на тока. Това, което става в момента, е, че Централна и Източна Европа ще плащат таксата на новия изолационизъм на Европейския съюз. Защото онези, които ще бъдат облагодетелствани от задействането на т.нар. "Зелена сделка", това са страните, първо, които имат енергоефективно производство т.е., които печелят не от производството на детайли и полуфабрикати, а които печелят от краен продукт, от финанси и т.н. Сфери, в които не се иска толкова много енергия, за тях преходът ще бъде много по-лек.

 

България ще плати цената за това, че Германия ще спечели от тази сделка."

 

 

Източник: БНР 

https://glasove.com/categories/ikonomika/news/dots-sariyski-ban-zamyanata-na-leva-s-evroto-e-unishchozhavane-na-natsionalnata-ni-valuta?fbclid=IwAR3cypsD2m9uTq2NJsCfj08YxAW3IF7ZieU7huWf7Rh5rrcsAT8-uQyf2zk

ПП: Какво ли ще кажат българските патриоти?...



Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - https://glasove.com/categories/ikonomika/news/dots-sariyski-ban-zamyanata-na-leva-s-evroto-e-unishchozhavane-na-natsionalnata-ni-valuta?fbclid=IwAR3cypsD2m9uTq2
03.07.2021 22:44
Бай Иван на 01.07.2021 в 22:59
Историята се повтаря отново, но глупавия наш народ няма да поумнее и отново ще влезе в капана, този път на Еврото! Драги сънародници, я си спомнете, как ни вкараха в НАТО без референдум уж най-демократите. Спомнете си после какви жертви ни накараха да дадем за да ни приемели в ЕС и отново никой не пита "суверена" (любимия израз на Чалгаря). Нали ни унищожиха всичко - селско стопанство, промишленост, енергетика (четири реактора на АЕЦ Козлодуй, които бяха много по-надежни и добри отколкото повечето работещи в Западна Европа (думи на един френски професор, ядрен експерт от организацията за мирно използване на атомната енергия). Унищожиха ни и армията и военно-промишления комплекс и ни оставиха по събути гащи, а вие се радвахте и скачахте по площадите, защото, "който не скача е червен". Затова пък се изравнихме с банановите републики, що се отнася до бананите в магазините, а иначе изостанахме и спрямо тях, макар, че преди "голямото скачане" бяхме страна класирана на 27 място по човешко развитие. Бяхме космическа държава и имахме мощна ядрена енергетика и продавахме ток на всички страни около нас, които и хабер си нямаха от тази върхова технология за добив на енергия! Сега защо толкова ни натискат да клекнем на Македония за да влезела в ЕС? Отговорът е същия, като този, защо искат да ни унищожат лева. Просто е тези ни изсмукват и унищожават методично. Те живеят богато, защото доят такива овце, като нас. Ние сме им необходими и дори да не бяхме направили и една жертва пак щяха да ни приемат в ЕС. Предателите, като царя, Станишев или Куневица ( на нея и казваха госпожа Иес (Да) ), или цялата мързелива безмозъчна пасмина, можеща единствено да печели продавайки Родината, помагаха на западните кръвопийци да изсмукват силите и ресурсите ни без съпротива. Затова престанете да им вярвате- няма безплатен обяд. Такъв е само сиренцето в капана. Сега отново разни некадърници наречени "икономически експерти" Ви приспиват, че е много хубаво в капана и дори няма да го усетите, като клопне! Бяхме почти 9 милиона през 1989 г., а сега надали имаме и 6.5 милиона. А какъв е процента на малцинствата у нас спрямо държавотворното българско население? Май ние вече сме малцинството в собствената си Родина! Осъзнайте се бе хора! Ние загиваме! Народност, която е оцеляла повече от 1300 години и преминала през тежки кървави изпитания сега бавно гасне и няма воля да се противопостави и се надява на да бъде спасена от чалгарите. Преди се надяваше на мадридския покерджия, после на банкянския човек от народа, а сега се е появил нов месия-още по-невменяем и абсурден!
Тоналд Дръмп на 01.07.2021 в 23:41
Тоест, остават ни още три години да не ни обръщат особено внимание преди да ни дисциплинират. Нас последни ще ни приберат във фермата, край на що-годе свободно пасящия добитък.
Идеалист на 02.07.2021 в 00:48
"Най-очевидната причина за бързането е, че еврозоната означава вкаменяване, бетониране на страната в рамките на европейската идея и блокирането на всякакви възможности за маневри." Най-накрая се намери един смел човек да я назове. Днес слушах по БНР, какви ли не причини да приемем Еврото и колко щяло да ние добре, точно колкото да ни управлява чалгаджийската партия на Славчо. Това е истинската причина. Великобритания, ако някога беше приела т.н. €, само с война можеше да напусне ЕС. Бързат назначените ни байданисти, защото на господарите им трябва територията, народът по дяволите. Миналата година президентът Радев, вдигаше юмрук, днес е заговорник срещу народа си!
Това е. на 02.07.2021 в 07:34
Казано по просто, левът е пътник заедно с държавата България. Можем да избираме между евро, рубла или турска лира.
OLD на 02.07.2021 в 07:49
Винаги е имало достойни, за името българин! Е днес са по-малко смелите сред тях. Но все повече разбират, че вече е време за това. До стената сме!
цитирай
2. kvg55 - mt46,
03.07.2021 23:19
Българските патриоти нищо не могат да кажат, защото нямат експертизата, както е модерно, за такава тема. На тях им дай да се дърлят с македонците, да удрят тук-таме кьоравото и противоречат формално на ДПС-то.
Орешарски, който спря "Южен поток", така че повече никога не тръгна, под заплахата на us-американски сенатори воглаве с Джон Маккейн, която заплаха така и не оповести, сега е съветник на служебното правителство, което е лоша поличба. Освен това предложи Пеевски за директор на ДАНС и после беше кандидат за президент от страна на ДПС. Въжеиграч и шарлатанин.
И аз недоумявам, какво е това бързане за еврозоната. Бързата кучка, слепи ги ражда, е казал народът. Боботко ни е ясен – той бърза да угоди на Меркел, но служебното правителство? Би следвало да гледа по компетентно.
цитирай
3. dobrodan - https://www.vesti.bg/bulgaria/evrozona-valuten-bord-ili-lev-kakvo-da-izberem-6106121
04.07.2021 10:24
Повечето знаем какво костваше приемането на еврото като разплащателна единица в прибалтийските държави. Само то ни липсва :( .
Има ли алтернатива?
Мисля, че няма.
цитирай
4. barin - Здравей, Марине. Мисля, че няма да е ...
04.07.2021 22:54
Здравей, Марине. Мисля, че няма да е голяма ползата от приемането на еврото. Въпросът е какви ще са загубите? Ако има надежда за някакво подобение- ще е след 20 години, когато постепенно може да тръгнем нагоре към намаляване на разликата с другите държави от еврозоната. Със сигурност ще има спекулации и някакви уловки при преизчисляване на курса за цените, спестовните влогове, лихеитв, заплатите и т.н.
Поздрави!
цитирай
5. mt46 - Мда... Не е ли странно, че "патриотите" ни не мислят за настоящето и за бъдещето на българския народ и на България!?...
04.07.2021 23:26
kvg55 написа:
Българските патриоти нищо не могат да кажат, защото нямат експертизата, както е модерно, за такава тема. На тях им дай да се дърлят с македонците, да удрят тук-таме кьоравото и противоречат формално на ДПС-то.
Орешарски, който спря "Южен поток", така че повече никога не тръгна, под заплахата на us-американски сенатори воглаве с Джон Маккейн, която заплаха така и не оповести, сега е съветник на служебното правителство, което е лоша поличба. Освен това предложи Пеевски за директор на ДАНС и после беше кандидат за президент от страна на ДПС. Въжеиграч и шарлатанин.
И аз недоумявам, какво е това бързане за еврозоната. Бързата кучка, слепи ги ражда, е казал народът. Боботко ни е ясен – той бърза да угоди на Меркел, но служебното правителство? Би следвало да гледа по компетентно.

цитирай
6. mt46 - Може би алтернативата е съпротива...
04.07.2021 23:28
dobrodan написа:
Повечето знаем какво костваше приемането на еврото като разплащателна единица в прибалтийските държави. Само то ни липсва :( .
Има ли алтернатива?
Мисля, че няма.

цитирай
7. mt46 - Благодаря ти! Поздрави и на теб!...
06.07.2021 21:53
barin написа:
Здравей, Марине. Мисля, че няма да е голяма ползата от приемането на еврото. Въпросът е какви ще са загубите? Ако има надежда за някакво подобение- ще е след 20 години, когато постепенно може да тръгнем нагоре към намаляване на разликата с другите държави от еврозоната. Със сигурност ще има спекулации и някакви уловки при преизчисляване на курса за цените, спестовните влогове, лихеитв, заплатите и т.н.
Поздрави!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19172392
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031