Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06 23:49 - Как ДПС си купува гласове
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 894 Коментари: 9 Гласове:
14

Последна промяна: 12.06 23:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .
.
.

  •  Автор: Велизар Енчев     
  • 12 Юни 2024
  •  
  • 1937
  •  
  • 17
 

Автор: Велизар Енчев за "Гласове" 

Тези дни няма коментатор, политолог или социолог, които да не превъзнасят до небесата изборния триумф на етническата партия, която вече е втора политическа сила и посяга към властта като неизбежен коалиционен партньор на ГЕРБ.

 

Най-ярък е триумфът на партията в Кърджали, където след 9 юни заграбва цялата власт в Анклава, където от години е пълен господар в местната управа и едноличен разпоредител на порциите от бюджета и евросубсидиите. За първи път от 5 депутатски места в този избирателен район  Соколът грабна и петте. 


Така Кърджали става първият законно превзет Анклав от турската партия. И нито една българска партия в областта - нито лява, нито дясна, ще има свои представители в Народното събрание. Което наистина е феноменално! 

Заслугата за това е на т.нар. Феномен в родната политика, както Соколът нарече своя курпулентен фаворит в етническото движение.

 

Но не за Кърджали ми е думата в следващите редове. Като водач на листата на БСП в Монтана още в първия ден на кампанията ме зашемети откритието, че в този забравен и от Бога край изборите вече са купени от етническата партия. 

Копираща най-успешните практики на Коза ностра, 24 часа преди старта на кампанията Феноменалната групировка е платила на стотици избиратели за гласовете им на 9 юни. 

 

Дори истински да го желаят, в което се съмнявам, МВР и Прокуратурата в областта не са в състояние да открият и една покупко-продажба на гласове. Защото Организираната престъпна група (ОПГ) перфектно си е свършила работата още преди началото на състезанието. Образно казано – резултатът от изборния мач е решен преди да е започнал, а последният съдийски сигнал е само за нищо неподозиращите зрители на трибуните.

А сега най-интересното в тази сага – в местата, където парите са носени в чували и са раздавани по списъци, няма нито един турчин и нито един мюсюлманин. Дори ромските гета не са 100 процента напазарувани, защото там кеша се раздава от непоклатимите босове в местната власт – герберите.    

Кои и къде са купените гласове от етнопартията в Монтана?

 

Първата ми предизборна среща е в село Гаганица, на десетина километра от областната столица. След края на оживения и на моменти емоционален диалог, някои предпазливо питат: „Колко плащате за глас?“ 

Потресен от бруталния въпрос, остро отвръщам: „Това са избори, а не търговия...“ Ответната реакция е зашеметяваща: „Само питаме, щото една партия плаща 100 лева за глас...“   

На 9 юни в това село, в което няма мюсюлмани, етногрупировката взе 12 гласа, почти колкото останалите парламентарни партии. Без там да е стъпил и един неин агитатор. Освен брокерът с парите – всички го знаят, но никой не смее да го назове.

 

Името на въпросната партия буди респект, примесен със зле скрит страх. На априлските избори през 2023 г. има поучителен случай, който е плашещ: известен брокер на гласове, получил торба с пари, за да осигури нужните гласове, но не изпълнил норматива и платените бюлетини не излезли. Седмица по-късно го намерили зверски пребит. Мълви се, че начаса върнал парите на поръчителите на боя, даже с лихвите.

Все пак нашата ОПГ е милостива. В Сицилия през 60-те на миналия век отклоняване на парични потоци от мафията се наказва не с бухалка, а с куршум.   

Среща с избиратели в село Замфирово, община Берковица. Посещавам Клуба на пенсионера, където се завързва полемичен разговор за партиите, които вдигат пенсиите и другите, които ги свалят. И отново става дума за 80-100 лева, раздавани от етногрупировката. При това парите не се броят на калпак и дарената сума зависи от човека – ако е опърничав и начетен, получава стотина лева, ако е превита от мъка и труд женица – и 30  й стигат.    

Казвам им откровено: „Вземете ги, защото това са ваши пари, но гласувайте по съвест“. Отговорът на „Третата възраст“ звучи убийствено: „Контролират ни, наблюдават ни с камери, надзъртат в попълнените бюлетини...“ 

Гневна от страха и продажността на „белите коси“, интелигентна жена тихо цитира проф. Иво Христов за 80-те процента дебили, отчаяно маха с ръка и тичешком напуска залата. Искам да й стисна ръката, но съзнавам, че след това и аз ще трябва да напусна.  

От 446 гласували в Замфирово за депутати в Народното събрание, в две избирателни секции, етногрупировката печели 208 гласа и е първа политическа сила в селото. Което не е прецедент, същото се случва и на двата вота през 2023 г. Дори със свой кмет, ГЕРБ получава само 41 гласа. Десетките останали партии са в миманса. И с право - не са си платили. 

 

В Чипровци ми разказаха как на миналите избори пари са раздавани в публично помещение, пред което се виела дълга опашка. Уважавана учителка в града уведомила местния полицейски шеф, сама избутала охранителите - нейни бивши ученици, и нахлула в импровизираната каса, където се плащало по списък. Но полицаят отказал да влезе и помолил учителката тя да позвъни на 112. Боял се от уволнение, ако си позволи да развали седянката и арестува ОПГ-то.

Така е в още десетки места в Монтанско, където изборната търговия се върши и в кафенетата. Защото кметът е наш, а полицията е сляпа и глуха. Диагнозата тук е отчайваща – купуват се не само цели махали, но и българските пенсионери.

В Бойчиновци обаче Махалата решава вота, но тук тя е джентълменски напазарувана и от Феномена, и от Големия брат от Банкя. Вторият обаче има служебно предимство. В пазарния ден, когато градският център е зверски озвучен от сръбска чалга и превзет от скара-бира, жена на пазара приятелски ме посъветва: „По-добре си отивайте, не предлагате нито пари, нито кебапчета, нямате никакъв шанс...“

Апропо, репликата за кебапчетата отдавна е демоде. В Монтанско от години скарата не е разплащателно средство на избори. Играе се единствено с кеш. А с него разполагат само две партии.

 

Лом, Вършец, Вълчедръм, Медковец, Расово, Септемврийци, Гаврил Геново... Списъкът на овладените от Феномена и Банкя селища няма край. Феноменът играе с милиони в чували, Банкя – с инструментите на местната власт (кухни за социално слаби и болни, безплатни екскурзии с автобуси за пенсионерите, натиск върху семействата на служителите в общините и областните управи).

И как да отвърнеш на гражданин на Монтана, който почти през сълзи попита: „Какво лошо има да взема 100 лева и да напълня резервоара на колата?“ 

„Кой ги дава“, любопитствам с ясното съзнание, че дарителят е само един. И отговорът е един: Движението! Питам го как технически се дават парите? - „Зареждаш на малка частна бензиностанция, но не плащаш“, прошепва събеседникът, подава ми ръка и ироничната му усмивка сякаш ми казва: „А вие, балъци, какво очаквате, като не плащате?“

ДПС е големият победител в Северозападна България, където, да повторя, няма нито турска общност, нито мюсюлмани. Във Видинско вече е втора политическа сила, за него гласуваха 5449 души, което му носи резултат от 21.03 процента. На миналите парламентарни избори ДПС бе  трета сила с 14.56 процента. В Монтана ситуацията е сходна – сега за ДПС са гласували 10 225 души (24.23 %), докато през април 2023 г. то е „заработило“ 9642 гласа (20.04 % ).

Анализирайки изборните феномени, проф. Константинов каза: „В тези избори има само две изненади - прекрасното представяне на ДПС и „Величие“...“

Наистина някои се представиха прекрасно в Монтана. От 4 мандата за областта ДПС за първи път взе двата.  Което не е никаква изненада. Изненадата ще дойде, когато кърджалийският модел победи в Монтана и ДПС откупи и четирите депутатски мандата.

Което не става с пари, става с много пари. И с племе, което за сто лева си продава държавата, възкръснала от нищото само преди стотина години.    
------------------------------------------------------------
Наивно питам професор Константинов: По кои магнитски и евроатлантически стандарти пазаруване на гласове в чудовищни мащаби е прекрасно представяне?
 

 https://glasove.com/komentari/triumfat-na-etnicheskata-partiya-zashto-i-kak-se-sluchi?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0ibgkwTisTH46QxirD6RAfynhGspwWj-MOq194SteD_TstvWrDAzWGdGM_aem_AdmCJEnfCuzMJJYpIY4tpl7lA3nXloNfzSlsU7RCihcycaKEkjunrSu0XBDZCnSHVb07DkhDKU26vuCk6mt2K5CMТагове:   ДПС,   купува,   енчев,   гласове,   Велизар,


Гласувай:
14


Вълнообразно


1. blog13 - Ти в състояние ли си, да произведеш ...
13.06 10:25
Ти в състояние ли си, да произведеш собствена мисъл по въпроса, като ми отговориш, на следния въпрос (съставен от няколко подвъпроса):

Какво престъпление извършва някой, който продава собствения си глас? Нали не е откраднал нещо което не му принадлежи и по закон? А тоя който го купува, защо няма право да го купи? Какво по същество са изборите и какво по същество е търговията (покупко-продажбата). Това е една размяна. Ти ми предлагаш нещо, което ми е изгодно, аз ти давам срещу твоето нещо, друго нещо, което на теб е изгодно.

По кой начин, някой си реши, че ще варди народът, да продава собствеността си, в условията на пазарна икономика и свободни избори (които по същество са свободна търговия, размяна), а не се сеща тоя накой, че кога имаш измама, която е явна и постоянна - това е престъплението.

Т.е. обещала е една партия в предизборната си програма нещо си. Спечелила изборите, почва да управлява и изменя на предизборното си обещание. Получила е кредит на доверие от гласоподавателите, но не дава това което е трябвало да даде. Т.е. тука имаме явно танто за кукуригу. Не е нужно, полицията да лови някой си - тоя някой са го видели всички и даже управлява. Що не е хванат, що не е в затвора, що не му е конфискувано имуществото, за дето е получил твърде голям кредит на обществено доверие, без да е ипотекирал нищо и даже управлява?
цитирай
2. mt46 - ...
13.06 20:53
blog13 написа:
Ти в състояние ли си, да произведеш собствена мисъл по въпроса, като ми отговориш, на следния въпрос (съставен от няколко подвъпроса):

Какво престъпление извършва някой, който продава собствения си глас? Нали не е откраднал нещо което не му принадлежи и по закон? А тоя който го купува, защо няма право да го купи? Какво по същество са изборите и какво по същество е търговията (покупко-продажбата). Това е една размяна. Ти ми предлагаш нещо, което ми е изгодно, аз ти давам срещу твоето нещо, друго нещо, което на теб е изгодно.

По кой начин, някой си реши, че ще варди народът, да продава собствеността си, в условията на пазарна икономика и свободни избори (които по същество са свободна търговия, размяна), а не се сеща тоя накой, че кога имаш измама, която е явна и постоянна - това е престъплението.

Т.е. обещала е една партия в предизборната си програма нещо си. Спечелила изборите, почва да управлява и изменя на предизборното си обещание. Получила е кредит на доверие от гласоподавателите, но не дава това което е трябвало да даде. Т.е. тука имаме явно танто за кукуригу. Не е нужно, полицията да лови някой си - тоя някой са го видели всички и даже управлява. Що не е хванат, що не е в затвора, що не му е конфискувано имуществото, за дето е получил твърде голям кредит на обществено доверие, без да е ипотекирал нищо и даже управлява?

Мисля, че във всички държави купуването и продаването на гласове е престъпление, нали така? Във всички държави законите трябва да се спазват и престъпниците – да се наказват. Така ли е?
цитирай
3. blog13 - Мисля, че във всички държави к...
13.06 23:43
mt46 написа:

Мисля, че във всички държави купуването и продаването на гласове е престъпление, нали така? Във всички държави законите трябва да се спазват и престъпниците – да се наказват. Така ли е?


Мисля, че мозъкът ти е ограничен от предразсъдъци. И не случайно, те призовах да се опиташ и да мислиш. Ти се справи блестящо- доказа, че не си способен на такъв подвиг. И никога няма да видиш очевидни прости и безспорни неща. Схоластиката здраво те е овързала.

И въпреки, това, продължавам с безнадеждните си въпроси:

Кои са престъпниците - тия които продават собствените си гласове?

Защо са набедени за престъпници, с каква цел?

От кого са набедени за престъпници - от тоталитарните системи в западния свят, който до къде стигна вече в момента? От империята на лъжата.
цитирай
4. kvg55 - mt46,
13.06 23:43
Какво иска Велизар Енчев? Живеем в буржоазно общество и в условията на пазарна икономика, където всичко е стока. Да не би в САЩ да не се купуват избиратели? Купуват се и още как! Само методите са по изискани и размерите по–големи.
цитирай
5. blog13 - Какво иска Велизар Енчев? Живеем в ...
14.06 00:29
kvg55 написа:
Какво иска Велизар Енчев? Живеем в буржоазно общество и в условията на пазарна икономика, където всичко е стока. Да не би в САЩ да не се купуват избиратели? Купуват се и още как! Само методите са по изискани и размерите по–големи.


Обяснявам за сто и пеесети път за кво става въпрос. С гласуването си по тия избирателни системи, електоратът не избира държавна власт.

От тука почваеме. Т.е. това е най-важното което требва да проумеете и да не се съмнявате че е така. Защо е така - цели анализи съм ви направил, с прости математически сметки от математиката за шести клас.

След като не избира електоратът държавна власт, той в един момент разбира че това е така. Съответно и закономерно, избирателната активност започва да пада. При което държавната власт започва да чувства, че е нелегитимна. Поради което тя, а не ДПС или някоя си паритя, започва да купува електората. Електоратът не може да бъде обаче купен, ако има истински избори. При липса на истински, неговото гласуване има единственото значение, че легитимира властта - не че я избира.

Когато обаче, избирателната активност пада, тежестта на малката част от електората която е купена (за да участва и да дига избирателната активност), се повишава. Но това пак е недостатъчно, за промяна на изборния резултат. Освен това, участниците в изборите са казионни, не са случайно попаднали в играта.

И тогава, започват обаче, да ни плашат, както и Велизар, с купения вот. Що не ни плаши с купените избирателни комисии, които са много по-евтини от електората и които кога ги купят, никой не разбира? От тях наистина зависи развоя на изборите, но не са само те. Гяволийките са много. Избирателните комисии имат значение на изхода на изборите - но още на входа пускат само определени хора.

И се получава така, че колкото повече избирателната активност се повишава, толкова повече, значението на купените избирателни комисии нараства; а колкото повече избирателната активност намалява, толкова повече плашат с купения вот.

А какъв е проблемът с това, както попитах, човек да продава собствения си вот, при положение, че изборите са точно това - размяна на стойност.
И що полицията трябва да се занимава с това да варди хора, които не извършват противообществена проява, вместо да се занимава с престъпниците. И тоя въпрос е особено актуален предвид факта, че полицията не спира тая дейност по никой начин.

Демокрацията не се плаши от това че някой някого купува, ако е демокрация. Нека си купуват паралийте гласоподавателите. Нека купуват и народните представители, които са вече избрани.

Ако избирателната система е добра, тия които купуват демокрацията, не могат да я купят с пари. Ако в момента живеем в най-добрата демокрация която може да се купи с пари, значи не живеем в демокрация.

А първото условие, да е демокрация, е да не се плаши от избори, така както и жената не се плаши от раждане. А това означава, да няма мандат. Нека електоратът да може да си смени народния представител, който вече е избрал във всеки един момент. И да видим тогава, как ще го купуват - него или народният му представител.

Защото когато днес има избори и някой купува електората, това е доходоносно за електората. И щом е доходоносно, утре, електоратът ще иде пак да гласува. И пак ще иска по сто лева. Къв е проблема, да вземе човек сто лева, за дето е отишъл да гласува, вместо да иде да бърка бетон? Това е просто чудесно.

Същото е и с избрания народен представител. Абе кой му дава пари, не ни интересува. Но тия пари са му дадени за да извърши злоупотреба с власт. А това е вече нещо, което се вижда от всички. Примерно, като затрие два блока на АЕЦ Козлодуй, това е огромна злоупотреба с власт. Да, корупция е, но корупцията е под масата и трудно се хваща. И когато само си отвори устата, че ще закрива блоковете, тоя автоматично трябва да изхвърчи. След което на негово място иде друг. Другият за да поддържа същата злоупотреба с власт, трябва също да си получи комисионната. При което, пак ще изхвърчи, защото електоратът ще го смени моментално.

Та ето го първият проблем - има гарантиран мандат. От цели четири години.
цитирай
6. mt46 - ...
15.06 21:46
blog13 написа:
mt46 написа:

Мисля, че във всички държави купуването и продаването на гласове е престъпление, нали така? Във всички държави законите трябва да се спазват и престъпниците – да се наказват. Така ли е?


Мисля, че мозъкът ти е ограничен от предразсъдъци. И не случайно, те призовах да се опиташ и да мислиш. Ти се справи блестящо- доказа, че не си способен на такъв подвиг. И никога няма да видиш очевидни прости и безспорни неща. Схоластиката здраво те е овързала.

И въпреки, това, продължавам с безнадеждните си въпроси:

Кои са престъпниците - тия които продават собствените си гласове?

Защо са набедени за престъпници, с каква цел?

От кого са набедени за престъпници - от тоталитарните системи в западния свят, който до къде стигна вече в момента? От империята на лъжата.

Знаех си, че ще се опиташ да ме вкараш в някакъв тъп спор...
Абе ти си по-ограничен, защото си фанатик, вманиачен в някаква идея фикс. Освен това си доста нахален и досаден. Като идваш в моя блог, не е нормално и културно да си вдигаш краката на масата, да ме лаеш и хапеш...
цитирай
7. mt46 - Явно мнозина свикнаха и не им дреме...
15.06 21:48
kvg55 написа:
Какво иска Велизар Енчев? Живеем в буржоазно общество и в условията на пазарна икономика, където всичко е стока. Да не би в САЩ да не се купуват избиратели? Купуват се и още как! Само методите са по изискани и размерите по–големи.

Подразних се, че ДПС стана втора политическа сила...
цитирай
8. blog13 - Абе ти си по-ограничен, защото си ...
18.06 09:32
mt46 написа:

Абе ти си по-ограничен, защото си фанатик, вманиачен в някаква идея фикс. Освен това си доста нахален и досаден. Като идваш в моя блог, не е нормално и културно да си вдигаш краката на масата, да ме лаеш и хапеш...


Много приличаш на евро-атлантически цивилизатор, който се фиксира в психичните болежки на другите, защото се бори със своите. И смята тия вътрешни субективни страдания за по важни от обективната реалност. Която е обаче наистина опасна. И такъв стига даже до извода "Най-доброто лечение срещу страха от високото е да скочиш." Това го чух наскоро от една женица - по телевизията, разбира се. Не бой се - ти не си стигнал чак до там. Ама не можеш да сФанеш, че става въпрос за наболял обществен проблем. Не става въпрос за моите фикции в нещо дето го няма. А и е факт, че и ти, всички останали, постоянно говорите за същото. Което е поредното доказателство (от безброй многото), че наистина има наболял обществен проблем. Не е моя фикция.

Наболелият проблем е от дълго време. Той иска праткическо решение. Ти мислиш, че е достатъчно само да си поговориш, с цел да се изявиш интелектуално и да се извисиш над другите. Това е ексцентрично поведение. Неуместно е.
А у тоя който не се отказва и се опитва да стигне до практическо действие, което и без друго е неизбежно, ти виждаш идея фикс. Ама има ли наболял обществен проблем бе? Ако има, трябва ли да бъде и решен на практика, или само си говориме, щото сме интелектални и си чешаме вътрешния мир?

Когато ти твърдиш, че маса народ са престъпници, за дето са продали собствения си глас, тва какво е? Питах те, какво престъпление са извършили? Не можеш да отговориш, ама ги пращащ в затвора. Те тва е тоталитарната държава - когато много нарциси, бюрократи, демагози, до един откъснати от реалността си развиват някакви идеи, заради самите идеи. През това време обаче, реалността си върви. Накрая имаш челен удар с паважа, при скачане от високото.

Щото кога не си послушал оня дето ти е казал, да почнеш да мислиш и да не скачаш, кога си обявил вестоносеца за твой враг, получаш това, което заслужаваш.
цитирай
9. radostinalassa - Докараха народа до бедност...
19.06 21:20
и той продава гласа си за 150 лв. Това са еврейските ценности.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19834846
Постинги: 3791
Коментари: 45744
Гласове: 151383
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031