Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2013 23:10 - България и Германия - два различни модела
Автор: mt46 Категория: Други   
Прочетен: 9150 Коментари: 21 Гласове:
40

Последна промяна: 14.07.2013 18:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Сравнителна обществено-политическа картина между България и Германия image image image
АВТОРИ - ДОРА АПОСТОЛОВА
 
Сряда, 10 Юли 2013 17:18

image  










   Г-н Илия Ганчев сравни Германския Бундестаг и Народното събрание и показа две разлики.
1. По закона за избора им: българският е партиен, а немският - личностен + партиен.
2. По закона за социалната справедливост, т.е. закона за данъка върху дохода на физическите лица: българският е полезен за богатите, а немският е полезен за цялото общество (българският - за всички 10 %, а немският - от 0 за бедните до 47 % за богатите)
Тази разлика той е изрази в картинката, където високия връх Матерхорн е застанал между двата парламента.

Веднага ще добавя, че те са само вследствие т.е. само отделни кости, а само с кости без гръбначен стълб не може да се изгради костна система.

 

Ето го гръбначния стълб на Германския Бундестаг, изграден от основни( базисни )неща, откъдето трябва да започне сравнителната картина между Германия и България:

 

ПЪРВО: Германия е социална държава(welfare state), чийто баща е християндемократа Лудвиг Ерхард, който произнася през 60-те години забележителната фраза "Благоденствие за всички!".
А България е неолиберална държава и се движи по неолибералния обществен модел на САЩ, който бе внесен у нас с Плана "Ран Ът" и това казвам в един по-ранен мой материал, посветен на този план.
Разликата между тези два модела е огромна - колкото дистанцията между двата полюса на земята. Тя идва от модела демокрация, който двата типа държави упражняват.

 

Социалната държава има демократичен модел, който наричам РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ, а неолибералната -"представителна демокрация".

 

Реалната демокрация има следните принципи: народовластие, антикорупция, деполитизация и професионализъм, социалност и справедливост, работа и действие единствено в името на обществените и държавни интереси, солидарност, екологичност, прозрачност.

 

Представителната демокрация на неолибералната държава не поддържа нито един от принципите на реалната демокрация.

 

Социалната европейска държава има изградена ПРАВОВА ДЪРЖАВА върху трите главни принципа на реалната демокрация - народовластие, антикорупция и ДЕполитизация.

 

Неолибералната държава има слабо работеща правова държава, защото не изповядва реална демокрация и не поддържа нито един от нейните главни три принципа.

 

ВТОРО: Германия е високо развита ПРАВОВА ДЪРЖАВА, където законът се спазва с точките и запетайките.

 

С принципа ДЕполитизация правовата държава въвежда две нови разделения :

 

1)разделение на всички власти( съдебна, изпълнителна, законодателна( с избирателната система) от политическата власт и,

 

2) разделение на корпоративните интереси от властта и политиката.

Вследствие на тях съдебната система работи независимо от политическата власт и е поставена като НАДСТРОЙКА на обществото, със зоркото си око наблюдава действията на избраната политическа власт и ако тя кривне встрани, със желязната си секира правовата държава изправя пътя и налага безпощадно точно изпълнение на закона, което прави нейната работа ефективна, отлично работеща като по часовник и изпълняваща закона с точките и запетайките.

 

Докато в България тези две разделения липсват в конституцията, затова липсва и антикорупционно законодателство.

 

Съдебната система на България още в конституцията е сложена под политическа шапка с избора на ВСС от парламентарно представените политически партии, по същия начин, както беше в старата тоталитарна комунистическа държава, където ВСС се избираше от единствената партия - БКП.
Така и в "демократичния ни преход" съдебната система остана да се ръководи от партиите и да изпълнява само политически поръчки на своите работодатели - партиите. От друга страна, като знаем, че управлявалите в последните 24 години партии и заелите НС сега 2 олигархични партии със слугата си АТАКА са образували обща политическа мафия, можем да разберем защо съдебната ни система е потънала до уши в страшна корупция. Това състояние на съдебната ни система донесе нещастния ни преход със заграбване на държавната собственост по най-криминални начини, криминални елементи да влизат в ръководствата на партиите или да правят партии, да заемат ключови позиции в управляването на икономиката и държавата, лумпенизира изцяло обществото и държавата.

 

ТРЕТО: С въвеждането и желязното изпълнение от правовата държава на "разделението на корпоративните интереси от властта и политиката" не се позволява раждане на олигархия и корпоративен партиен модел, при който едрият капитал да управлява държавата, като партиите купуват гласовете, а чрез партиите олигарси и мултимилионери, криминално заграбили богатствата и бизнеса си, да се добират до властта и от там до държавната хазна и парите на всички данъкоплатци, да грабят половината обществен продукт за своите джобове и да държат българите с най-ниските пенсии и заплати в света.

 

А поделената между няколко партийни олигарси икономика да няма възможността да се развива въобще, гражданите да не могат да управляват държавата си и да развиват икономиката си за свое добро, да се упражняват страшна корупция и ограбване на обществото.

 

С това разделение на правовата държава се позволява да съществува само ИДЕЕН политически модел, какъвто е в Германия, чиито партии с идеите си гонят /привличат/ членска маса и се издържат от вътрешен членски внос и дарения. Затова най-богатата европейска държава Германия отпуска само 40 ст. държавни субсидии на глас, а най-бедната - България- по 12 лева.

 

В Германия има регистрирани 30 идейни партии при 80 милиона население и всички участват в изборите. В България спят в регистъра 300 корпоративни партии и всички родени от олигарси и мултимилионери, перящи мръсните пари на своите собственици, а добрали се до властта безжалостно крадат обществото.

 

В Германия това разделение на властите е придружено с жестоко антикорупционно законодателство за държавния служител и политиците и не позволява да се ражда олигархия, нито корпорациите и банките - въобще едрият капитал - да си имат партии и чрез тях да се добират до властта, управляват държавата и ограбват обществото.

 

Разделението на корпоративните интереси от властта и политиката е придружено с два закона - за държавния служител и закон за политиците, там "категорията политик" е разделена от "категорията редови гражданин", понеже се счита, че за своите грешки редовият гражданин плаща единствено той, а за грешките на политиците плаща цял народ.

 

Според това разделение е въведен и ЗАКОН ЗА ПРОИЗХОДА НА КАПИТАЛА на бизнеса, медиите, партиите и той отрича използване на капитали, които са придобити незаконно с криминални средства - от организираната престъпност или грабеж от обществото( на държавна собственост или другите от обществото), счита ги за мащабна КОРУПЦИЯ и съдебната система е безжалостна към всеки опит за корупция и нарушение на закона.

 

С този закон се проверява началния капитал на медиите, парите на партиите и нейните учредители и ръководители, началния капитал на стартиращия бизнес и постоянно се проверяват парите, които той върти, началния капитал на външни и вътрешни инвеститори. И тук върховенството на закона е безпощадно.

 

А как е в България? Всички разделения липсват от конституцията, липсва и нормативна база, едрият капитал управлява партиите, а когато партията е на власт, той управлява държавата, няма антикорупционно законодателство за държавния служител и политиците.

 

Затова България е потънала до уши в страшна корупция, политическият елит и представител на едрия капитал( олигарси и мултимилионери) е извънземен и вън от закона, използва властта да се добере до държавните пари и да краде на поразия половината от обществен продукт за джобовете на олигарсите си, вратите на България са отворени широко да навлиза и се пере отвън целия мръсен капитал на света или безпрепятствено нашите бизнесмени да изкарват крадените си капитали навън по райски офшорни американски протекторати, най-големите вътрешни и външни инвеститори-мошеници са се добрали до националните богатства, крадат и експлоатират целия български народ, в последните 24 години политическият елит окраде и ликвидира икономиката, държавата, над 3,5 милиона човешки ресурси, изнесе над 130 милиарда народна пара и същите продължават да управляват.

 

Правовата държава се изгради след ВСВойна, едновременно и паралелно със започналата да се изгражда от края на 50-те години "европейска социална държава"(welafre state) в двете части на Европа - и източна и западна, - при различни политически носители и различни политически системи. Правовата държава бе главният фактор, който вдигна Германия от развалините и разрухата на войната и я направи една от най-богатите страни в света. Правовата държава бе тази, която спря навлезлия през 80-те години в Европа американски неолиберализъм, не позволи той да навлезе и разруши германската социална държава.

 

А липсата на правова държава позволи в България да навлезе след 1989 г. американския неолиберализъм и да разруши социалната държава, която бе изградена до тогава. Липсата на правова държава направи България най-бедната страна в Европа.

Сега се счита ,че правовата държава е плод на развитата демокрация, носеща още име реална демокрация. От своя страна реалната демокрация се упражнява само в Европа, представена е най-добре в най-развитите страни от северна и средна Европа - Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия и Швейцария, - тези страни имат почти еднакъв икономически,социален и обществен модел, считат се за най-развитите социални и правови държава. Вън от Европа техният модел се следва от Япония и Канада.
Железните правила на правовата държава създават вида на политически модел и морала на политиците и обществото
.

Някои ще кажат веднага: Ама ние нямаме икономика и не може да се равняваме с Германия!?
Драги българи, какво ни пречи да възстановим икономиката си?
Но трябва да разберете, че преди да възстановим икономиката си и я изградим отново, първото, което трябва да изградим, е България като ПРАВОВА ДЪРЖАВА. Само ако имаме правова държава, може да изградим икономика и то добра като германската. Първото условие е правова държава, имаме ли я, всичко, което си пожелаем ще го направим много по-бързо и лесно.
Ще дам пример с Финландия преди 28 години, когато отидох да живея в нея. Тя беше на нивото на България тогава - със същия БВП от 10 милиарда долара плюс, нямаше никакви природни и други богатства, нито имаше плодородната земя на България, била е най-бедната страна в Европа и много по-бедна от България. Финландия изгради първо правова държава, която ликвидира корупцията по всички нива и спря краденето на обществения продукт от елита, това отвори вратите за бурното развитие на икономиката като всеки цент от обществения продукт постъпваше в хазната и се разпределяше веднага справедливо за развитие на икономиката и социалната сфера, т.е за целокупното общество. Това пък бързо напълни хазната и джоба на гражданите и вдигна за последните 28 години 12 пъти жизнения стандарт на населението, от 10 милиарда долара БВП през 1985 г. сега /2013 г./ Финландия има 250 милиарда евро БВП и 3000 евро средна заплата.

Сега, след разразилата се неолиберална криза в САЩ през 2007 г., се вижда силата на европейската правовата държава и нейната реална демокрация. Там, където в Европа имаше силно развита и работеща правова държава като Германия, Финландия... неолиберализмът не бе допуснат да унищожи социалната им държава.
Затова все повече се налага мнението в Европа, че "реалната демокрация и нейната правова държава са новата лява политическа идея" на Европа, бореща се срещу неолибералния капитализъм, за неговото изгонване от Европа.

 

Всичко, за което говори г-н Ганчев е вследствие също и на останалите принципи на реалната демокрация, упражнявана в Германия и споменати от мен по-горе.
   Реалната демокрация и правова държава са родени в Европа, в европейския държавен и социален модел welfare state. Но до сега, когато се говореше за социална държава и се търсеше характерното за нея, те не се споменаваха. До сега социалната държава се е разглеждала само от нейния социален аспект. За това аз направих друг вид дефиниция на социалната еворпейска държава, като я разгледах за първи път от демократичен и правов аспект, за да покажа в нея новото- нейния демократичен модел "реалната демокрация" и родената върху нейните принципи правова държава, които сега се считат за най-големия враг на неолиберализма и единствения начин той да бъде изгонен от Европа. Преди това разработих и определих всички принципи на реалната демокрация, които представихме за идеология на нашето движение "Идея за България", борещо се срещу неолиберализма и определящо себе си за новия вид политически субект на Европа, вървящо по стъпките на италианското движение "5 звезди"( Грилините ) на Бепе Грило.

Ето моята нова НАУКА за "социалната европейска държава" и принципите на нейния демократичен модел "реалната демокрация" във вид на дефиниция:

натисни ДЕФИНИЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА

Автор Дора Апостолова
Авторски материал на "Идея за България"
2 юли 2013 г.
Хелзинки

www.ideyazabulgaria.org/index.php


ПП: Много добра статия, заслужава да се прочете от повече хора...
В предишния си постинг получих като коментар типичен български въпрос - за кои съм... За никоя партия не съм, за България съм...




Гласувай:
40


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - Абсолютно точен анализ! Да сте чули ...
13.07.2013 00:05
Абсолютно точен анализ! Да сте чули някой наш "политик" от изминалите години да говори по този начин, на колко хора изобщо им е ясно, че живеем в различна демокрация от тази на Север, дадено ли ни беше право на избор...
Съветвам всички, които досега не са се запознали с платформата на " Идея за България " да го направят.
цитирай
2. syrmaepon - Само една забележка - за данъците. ...
13.07.2013 08:11
Само една забележка - за данъците.Първо трябва да произведем политически елит, който не краде, а и нас самите да възпитаме в това, а после да им поверим 47% от парите си
цитирай
3. leonleonovpom - Здравейте! Дора ми е съученичка, ...
13.07.2013 08:21
Здравейте!
Дора ми е съученичка, имах известни съмнения, че може да е просто съвпадение на имената, до момента , в който прочетох, че живее във Финландия.
Не сме се виждали от повече от 10 години, нямам и координатите
Иначе анализът и е безупречен. Правят се, че не вдяват само гьонсуратите, заграбили властта за лична изгода и обслужващи чужди интереси за 12 сребърника
цитирай
4. leonleonovpom - Сирма, има и друг вариант, произ...
13.07.2013 09:13
Сирма, има и друг вариант, производството на некрадящ елит е дълъг процес, а няма и гаранции,че ще е такъв.
Да си внесем от ЕС. Отдавна смятам, че ние трябва да имаме служебно правителство, назначено оттам и отчитащо се там
Така е постъпено след освобождението. Внесен е елит не само в политиката, но ив науката, културата. Итой се е справил блестящо със задачата
Колко чехи са работили за България!
Като става дума за некрадящи, се сещам веднага за Такела. уредник на Пловдивския музей. Обикалял с муле Родопите и създал невиждана сбирка от експонати-уникални, като сребърния печат на Иван Александър-преди 40 години оценен на 250 000 долара, сега сигурно десетки милиони. Откраднат 80-те години, но не от Такела
цитирай
5. mt46 - Ето инфо за авторката - http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=category&id=37&Itemid=198
13.07.2013 09:30
Визитка: Дора Апостолова е на 60 г. ,PhD, историк, политолог, преподавател, учен и журналист, живееща във Финландия. Родена е в Поморие- България, завършва специалност "история"( археология)в Софийски университет и "политическа история" в Хелзинския университет. В началото на 80-те години се омъжва за финландски гражданин и до сега повече от 25 години тя живее във Финландия, където работи като преподавател в Института за популярни знания – Хелзинки, пише като политически анализатор в няколко местни и чужди медии. Специализира в университетите на Питсбърг и Мичиган- САЩ. Автор на 2 книги: "Неолиберализмът-злият дух на Америка броди из Европа" и "Реалната демокрация на европейската социална държава"



Тя създава нова тип "дефиниция на социалната европейска държава" като за първи път я разглежда
от демократичен и правов аспект и формулира принципите на нейния демократичен модел "реалната демокрация" втъкани в правовата и социалната същност на държавата. Тя предлага "реалната демокрация" за новата лява политическа идея на Европа, за противопоставяне на изключително радикалния американски неолиберализъм, навлязъл 80-те години в Европа. Същевременно, тя предлага модела на социалната държава да стане нов обществен идеал на българското общество с който да се смени неолибералната олигархично-мутренска -мафиотска система наложена му през прехода от стария комунистически елит, за изкарването на България от националната катастрофа и ликвидиране на родената политическа мафия.

Тя е основател в България на неправителствена организация "Движение за реална демокрация - Идея за България" (www.ideyazabulgaria.org), която има за цел да популяризира идеите на реалната демокрация в България и да смени стеклото се в прехода в България много порочно политическа статукво с извършване на "мирна парламентарно-политическа революция" и силни законодателни реформи за промяна.
Дора Апостолова е ръководител на идеологическото ядро на ДРД"Идея за България" и автор на неговата политическа идея и председател на УС на ДРД"Идея за България"
цитирай
6. mt46 - Пише "до 47 %", т. е. прогресивно облагане...
13.07.2013 09:44
syrmaepon написа:
Само една забележка - за данъците.Първо трябва да произведем политически елит, който не краде, а и нас самите да възпитаме в това, а после да им поверим 47% от парите си

Този начин на облагане ще засегне само /най-вече/ 1-2 % от българите - политическия елит, олигарсите, мафиотите, срещу които протестираме /нали така?/...
цитирай
7. mt46 - Не само политиците ни - и медиите "бягат" от подобни теми...
13.07.2013 10:02
freeoldmen написа:
Абсолютно точен анализ! Да сте чули някой наш "политик" от изминалите години да говори по този начин, на колко хора изобщо им е ясно, че живеем в различна демокрация от тази на Север, дадено ли ни беше право на избор...
Съветвам всички, които досега не са се запознали с платформата на " Идея за България " да го направят.

Видно е, че 23 години сме вървели по грешен път, благодарение на дружните усилия на безродните и продажните ни политици... Ясно е, че нямаме разделение на властите /задължително за демокрацията/ - медиите и съдебната власт са силно зависими /от НС, от партиите, от олигарсите/...
цитирай
8. batogo - Изключително полезна статия!
13.07.2013 17:37
Благодаря, Поете, че правиш достояние този перфектен немски модел точно в този исторически за България момент. Това е наистина най-креативния обществен модел, чиято състоятелност развитието на ползващите го европейски страни безпорно доказва на практика. Ето този модел гражданският протест постепенно трябва да изиска от законодателната, съдебната и изпълнителната власт с постоянен граждански натиск. Но първо трябва да свали това правителство! Поздрави!
цитирай
9. stela50 - Прав си, приятелю ... за България сме ...
13.07.2013 18:31
Статията наистина заслужава да бъде прочетена.
Поздрав !
цитирай
10. kbalenciaga - Статията е доста като обем, но дава много точна информация защо е такова положението в България
13.07.2013 18:49

А защо днешните протестиращи нямат искания по точно тези конкретни точки?!
Е тука е големия въпрос.

Отговора е защото са лицемерни, лакоми, егоистични протестиращите от Столичната средна класа.
Те просто не искат да се промени статуквото.
Едно говорят, крякат по протестите, но друго правят, друго искат!

И затова подхвърлените им от слугите на Червените олигарси думи като морал, ценности, принципи и подобни фрази са поети от тях.
Защото тук няма персонална отговорност!

Защото те(принцовете и принцесите, днешните приятелчета на Босия от ССК) персонално са измамници и лъжци, които лъжат и мамят българската държава и българките граждани, за да лапат по тлъсти заплати!
На практика, без тях, без техния слугинаж, цялата тази олигархична система в България не може да съществува!

цитирай
11. alexs - Каква лява партия са БСП като са п...
13.07.2013 19:22
Каква лява партия са БСП като са приели плосък данък ! В България няма истинска социална или лява партия е там е проблема! Няма и профсъюзи! Примера на Финландия е добър!
цитирай
12. mt46 - Да, това е проблем...
13.07.2013 22:02
alexs написа:
Каква лява партия са БСП като са приели плосък данък ! В България няма истинска социална или лява партия е там е проблема! Няма и профсъюзи! Примера на Финландия е добър!

И е странно, че всички са се втурнали да правят десни партии /всъщност не е много чудно, защото зад тях стоят олигарси и неолиберали/... Липсва нормалният баланс ляво-дясно...
цитирай
13. tera - Много пъти съм го казвала в мои постове, но и тук ще го кажа и то с главни букви:
13.07.2013 22:02
ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ Е ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА!

От там произтича и корупцията, от постоянното търсене на връзки за какво ли не, ненаказуемостта на отявлени престъпници, това че Боко си прави далавери с Мишо Бирата и после ни лук ял, ни лук мирисал. Записите му с Кокинов и другия тиквеник нямаха никакви последствия. Откритите фалшиви бюлетини - нещо да се случило до момента по този въпрос?
Всичко се замазва, защото там има "наши хора".
Ако тези неща се бяха случили другаде щяха да хвърчат оставки и да тракат решетки (затворнически) - а тук какво? НИЩО!

По повод на приликите и разликите между България и Германия откъс от мой скорошен пост:
Сега ще дам само един пример от Германия, може и да съм писала някъде за него, но не пречи пак да го спомена, защото характеризира една съвсем друга култура:

Бях на практика във Франкфурт със стипендия на DAAD и по този случай квартирата ми беше в едно от сателитните градчета до Франкфурт, защото иначе там наемите са супер високи. Имах навик да се прибирам понякога доста късно, когато автобуси до моето градче вече нямаше, а имаше "sammel taxi", което ще рече таксита, които посред нощите прибират окъснелите пътници от S-bahn-a и ги карат по местоживеене. Само да спомена, че сумата за тази услуга беше тогава съвсем символична - като имаш карта за градския транспорт, доплащаш за таксито по1,50 евро за возията. Направо си е без пари.

Такаааа.... На 2-3 пъти по тези нощни воаяжи се засичах с един сляп дядка, който винаги чакаше на едно и също кьоше, откъдето го прибирахме примерно към 12 посред нощ. Дядката беше винаги сам, никой не чакаше с него. Таксито спираше, шофьорът слизаше и водеше под ръка дядката до таксито. Настаняваше го да седне. Дядката вадеше шепа монети и шофьорът си взимаше от тях въпросните 1, 50 евро, които после показваше на седящите наоколо колко пари е взел, отиваше си на мястото и потегляше. Това, както казах, ставаше посред нощ в абсолютно спокойствие.

Само си представям как един български маршруткаджия би обслужил по този начин незрящ човек за нема и 3 лева, равностойност на 1.50 евро. Сигурно щеше първо да го напсува къде е тръгнал посред нощ, после да чака някой от пътниците да слезе да му помогне, после пак да ги напсува че много се моткат и накрая след като го свали да продължи да го псува и на другия ден, като разкаже на всичките си колеги какъв луд дедик му се е натресъл посред нощ, да е'а неговата мама!

Е те това са разликите, прилики НЕМА!

цитирай
14. leonleonovpom - Благодаря Марине за информацията, ...
13.07.2013 22:04
Благодаря Марине за информацията, тя е. Ще се опитам да се свържа с нея, твоят материал ме подсети.
Поздрави!
цитирай
15. mt46 - Защото... "от Витоша по-високо нема"...
13.07.2013 22:08
kbalenciaga написа:

А защо днешните протестиращи нямат искания по точно тези конкретни точки?!
Е тука е големия въпрос.

Отговора е защото са лицемерни, лакоми, егоистични протестиращите от Столичната средна класа.
Те просто не искат да се промени статуквото.
Едно говорят, крякат по протестите, но друго правят, друго искат!

И затова подхвърлените им от слугите на Червените олигарси думи като морал, ценности, принципи и подобни фрази са поети от тях.
Защото тук няма персонална отговорност!

Защото те(принцовете и принцесите, днешните приятелчета на Босия от ССК) персонално са измамници и лъжци, които лъжат и мамят българската държава и българките граждани, за да лапат по тлъсти заплати!
На практика, без тях, без техния слугинаж, цялата тази олигархична система в България не може да съществува!


цитирай
16. mt46 - Благодаря! Тук рядко се срещат подобни статии...
13.07.2013 22:31
stela50 написа:
Статията наистина заслужава да бъде прочетена.
Поздрав !

цитирай
17. mt46 - Жалко, че този модел не бе предложен и приложен от конструкторите на "прехода" ни!...
13.07.2013 22:39
batogo написа:
Благодаря, Поете, че правиш достояние този перфектен немски модел точно в този исторически за България момент. Това е наистина най-креативния обществен модел, чиято състоятелност развитието на ползващите го европейски страни безпорно доказва на практика. Ето този модел гражданският протест постепенно трябва да изиска от законодателната, съдебната и изпълнителната власт с постоянен граждански натиск. Но първо трябва да свали това правителство! Поздрави!

Знаех си, че би трябвало да има и по-добър път... Но толкова години политици и медии са ни манипулирали...
цитирай
18. mt46 - Проблемът е, че нямаме независима съдебна система...
13.07.2013 23:05
[quote=tera]ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ Е ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА!

От там произтича и корупцията, от постоянното търсене на връзки за какво ли не, ненаказуемостта на отявлени престъпници, това че Боко си прави далавери с Мишо Бирата и после ни лук ял, ни лук мирисал. Записите му с Кокинов и другия тиквеник нямаха никакви последствия. Откритите фалшиви бюлетини - нещо да се случило до момента по този въпрос?
Всичко се замазва, защото там има "наши хора".
Ако тези неща се бяха случили другаде щяха да хвърчат оставки и да тракат решетки (затворнически) - а тук какво? НИЩО!

По повод на приликите и разликите между България и Германия откъс от мой скорошен пост:
Сега ще дам само един пример от Германия, може и да съм писала някъде за него, но не пречи пак да го спомена, защото характеризира една съвсем друга култура:

Бях на практика във Франкфурт със стипендия на DAAD и по този случай квартирата ми беше в едно от сателитните градчета до Франкфурт, защото иначе там наемите са супер високи. Имах навик да се прибирам понякога доста късно, когато автобуси до моето градче вече нямаше, а имаше "sammel taxi", което ще рече таксита, които посред нощите прибират окъснелите пътници от S-bahn-a и ги карат по местоживеене. Само да спомена, че сумата за тази услуга беше тогава съвсем символична - като имаш карта за градския транспорт, доплащаш за таксито по1,50 евро за возията. Направо си е без пари.

Такаааа.... На 2-3 пъти по тези нощни воаяжи се засичах с един сляп дядка, който винаги чакаше на едно и също кьоше, откъдето го прибирахме примерно към 12 посред нощ. Дядката беше винаги сам, никой не чакаше с него. Таксито спираше, шофьорът слизаше и водеше под ръка дядката до таксито. Настаняваше го да седне. Дядката вадеше шепа монети и шофьорът си взимаше от тях въпросните 1, 50 евро, които после показваше на седящите наоколо колко пари е взел, отиваше си на мястото и потегляше...
Още при скандала с Мишо Бирата Боко би трябвало да си подаде оставката... И да бъде съден...
цитирай
19. mt46 - Случайно попаднах на нейна публикация, споделена във Фейсбук...
13.07.2013 23:26
leonleonovpom написа:
Благодаря Марине за информацията, тя е. Ще се опитам да се свържа с нея, твоят материал ме подсети.
Поздрави!

Попитах я дали може да постна нейни статии в блога си. Тя отговори, че няма проблем. Много е любезна...
цитирай
20. planinitenabulgaria - Забележителна статия!
14.07.2013 16:30
В нея има и обяснение, защо сме толкова зле: В България се установи олигархично - мутренска - мафиотска система, чиито модел е копиран от американците.
Колко умни хора имаме и как мафията вече четвърт век не ги допуска на места, където те с нещо могат да помогнат. Затова резултатът е такъв - цигани и простотия, а младите и работоспособни хора - извън страната.
Задочни поздрави на авторката!
цитирай
21. zaw12929 - Тази госпожа дори не се докосва до ...
26.01.2015 16:37
Тази госпожа дори не се докосва до истинските проблеми на българите и да си стои във Финландия. Ние врим в казана, а тя ли ще ни каже колко ни пари?! само ни настройва, а ние достатъчно се мразим , наделени на партийки, добре финансирани от САЩ, нас ни ограбват....но някакви анонимни според Дора Апостолова олигарси... а ние виждаме кои са ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19158981
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148915
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031