Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2017 06:00 - Батерия методики за изследване и развитие на паметта (деца от 3 до 6г.)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 8061 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                 

                                                               Батерия методики

                                   за изследване и развитие на паметта за деца от 3 до 6г.

 

Предложените тестови задачи за диагностика на паметта могат да се използват и в качеството на корекционно-развиващи упражнения. Предназначена е за деца на възраст от 3 до 6г.  

Задачите не дават количествени критерии за оценка на паметта. В зависимост от това дали детето се справя или не и с какъв вид задачи, психологът избира съответните  упражнения и  развиващи занятия.

Препоръчително е диагностиката и обучение на паметта с деца от предучилищна възраст да се провеждат в игрална форма, така че на децата да им бъде интересно. Занятията не трябва да бъдат твърде дълги, за да не уморят децата.

1.Запаметяване на картинки и предмети (диагностика на краткосрочна памет).

 Разгънете пред детето на масата 5-6 картинки или подходящи (интересни) предмети (играчки). Дайте 30 секунди за да ги запомни. Обяснете му, че по-късно ще бъдат скрити, а то трябва да назове тези от тях, които е запомнило. Можете да го помолите да опише детайлите на предметите. Като вариант на тази техника: променете местоположението на някои елементи, премахнете (добавете) или заменете елемент и след това помолете детето да определи какво е променено.

image

2.Рисуване по памет (диагностика на краткосрочна памет)

 

В продължение на 1 мин. на детето се показва с елементарни рисунки. След това таблото се скрива, а от него се иска да изобрази по памет онези от тях, които е запомнило.  Като вариант на тази задача е упражнението за дорисуване по памет на липсващите части, (детайли) на картинката. 

image

image

image

3. Дорисуване на картинки (диагностика кратковременна памет):

image

image

4. Съставяне на картинка по памет от части (диагностика краткосрочна памет). За тази задача са нужни две еднакви картини. Едната се показва на детето за време от 30 сек., а втората трябва предварително да се нареже на няколко части (колкото по-сложна е картината, толкова е по-трудна задачата).  След това образецът се скрива, а детето трябва по памет да състави картината от предложените части.   

image

image

5. Изследване на дълговременна памет.

 

В тези задачи се определя запаса от знания на детето (ерудиция). 

image

image

image

image

image

За да се определи колко е развита дългосрочната памет на детето, може да се приложат следните примери:  след като сте били заедно с детето на някое място, на следващия ден го помолете да опише какво е видяло там, какво е направило и т.н. В същото време изследвайте неговото наблюдение (попитайте за детайли) и обръщайте внимание за нивото на развитие на речта.

 

6. Изследване на двигателна (моторната) памет: възрастният моли детето да повтори определена последователност от движения, например да докосне с лява ръка, дясно ухо;  да се усмихне, да седне и т.н. или да копира определена позиция на пръстите:

image

Важно е да се отбележи, че доколко е развита фината моторика на ръката, може да се съди от това, доколко е развита речта на детето.   Това се дължи на факта, че центровете, отговарящи за речта и фините двигателни умения са разположени един до друг в мозъка. С развитието на пръстите на детето (рисуване, рязане с ножици, моделиране, нанизване на мъниста върху конец и др.), Вие също развивате неговата реч.

7. Диагностика на асоциативна памет.

image

image

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3853756
Постинги: 2182
Коментари: 116
Гласове: 1323
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930