Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2021 09:08 - В какво се състои величието на човека?
Автор: valeska Категория: Други   
Прочетен: 3225 Коментари: 4 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image

Братя Стругацки „Пикник край пътя“

Вие ще ме попитате: В какво е величието на човека? В това, че е създал втора природа? Че е привел в движение сили, почти космически? Че в нищожни срокове е завладял планетата и е изсякъл прозорец към Вселената? Не! Величието му е в това, че въпреки всичко сътворено от него е оцелял и възнамерява да оцелее и занапред.

- Е, ами как беше онова там, дето човекът, за разлика от животните, бил същество изпитващо непреодолима потребност от знания? …. Но цялата беда е там, че човекът, във всеки случай масовият човек, с голяма лекота преодолява тази своя потребност от знания. Според мен, такава потребност изобщо не съществува. Човек има нужда да разбира, а за това знания не са нужни. Хипотезата за Бога например, ни дава несравнимата възможност абсолютно всичко да разбираме, без абсолютно нищо да сме опознали.... Дайте на човека една крайно опростена система на света и тълкувайте всяко събитие на базата на този опростен модел. Такъв подход не изисква никакви знания. Няколко заучени формули плюс тъй наречената интуиция, тъй наречената практична пресметливост и тъй наречения здрав разум.

- "Господи, та какво повече? Какво още трябва да се направи с човечеството, та то да проумее, да изтрезнее? Нима ей това, е малко?" Той знаеше, че това е малко. Той знаеше, че милиарди и милиарди нищо не знаят и нищо не искат да знаят, а дори и да научат - ще се поужасят десет минути и пак ще се затворят в черупките си.

 



Тагове:   библиотека,


Гласувай:
18



1. krumbelosvet - Е ли точно така?
03.07.2021 10:49
Не може всички да са Омировци, Перикловци, Пикасовци, Нютони, Едисони, а и НЕ Е НУЖНО.
Всички хора, и животните също, се раждат ЛЮБОПИТНИ. И, естествено, започват да проучват света от БЛИЗКАТА околност, и то от ВЪНШНОТО, от видимото, а то обикновено не носи готови ДЪЛБОКИ знания.
После грижата за ХЛЯБА (умножена по размножението), превзема всички сили и мисли на огромното мнозинство. Останалите, според функцията си в обществото, придобиват и по-абстрактни знания. И отделни единици се увличат от НАЙ-ДЪЛБОКИ и СКРИТИ знания. Повече такива личности обществото нито може да си позволи, нито е необходимо.
По подобен начин говори в Библията Исус син Сирахов, глава 38, след стих 24.
цитирай
2. tonsun - Може би Homo sapiens има връзка с ...
03.07.2021 12:23
Може би Homo sapiens има връзка с разума, не повече от кобрата очиларка с широко разпространеното оптично устройство.
"Приказка за тройката" 1968г. - БРАТЯ СТРУГАЦКИ
цитирай
3. valeska - Благодаря на krumbelosvet и tonsun за отзивите!
03.07.2021 14:06
В своите произведения братя Стругацки се интересуват не от чуждия разум, а от хората, които участвуват в Контакта; Другите обикновено не се показват ясно и отблизо, и тяхното инкогнито е сполучливо художествено решение: както доказват стотици произведения, това е оптималната стратегия на запознаването с Другите… В резултат на Контакта човек осъзнава още по-остро… собствените си проблеми, своето човешко и социално несъвършенство, но и своята неповторимост като хомо сапиенс. Несъмнено най-значителното произведение на Стругацки от този тип е „Пикник край пътя“.
цитирай
4. krumbelosvet - Има
03.07.2021 15:19
Има неща които са практически невъзможни без контактьорство. Имам поне два такива ярки примера. Иначе, всеки футболист може да си мисли, че Небето му праща головата секунда.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valeska
Категория: Музика
Прочетен: 877441
Постинги: 530
Коментари: 4780
Гласове: 23192
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031