Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2021 11:27 - „Вредата, причинена от заключването, ще продължи десетилетия“
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 952 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.07.2021 11:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
„Вредата, причинена от заключването, ще продължи десетилетия“

 

23 юли 2021 г. image
Теми
ПОЛИТИКАНАУКА И ТЕХНОЛОГИИВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Карл Хенеган за това къде сбъркахме в битката срещу Ковид.

ШИП 23 юли 2

spiked : Какво ще кажете за съпътстващите щети от заключванията?

Хенеган: Съпътстващите щети ще започнат да се появяват през следващите две до пет години. Клинично погледнато, това се е случило в предишни пандемии като кризата с Ебола - две години по-късно е предизвикало нарастване на морбили, тъй като е нарушило програмите за ваксинация.

image ПОДКАСТ Намирането на свобода в ерата на хаоса ШИП

Подобно е и с икономиката. Заемаме много пари и в един момент някой ще трябва да изключи крана.

Колкото по-дълго продължава всичко това, толкова повече ще нарастват вредите. Тревожността, насадена сред населението, вече е толкова вкоренена, че дори когато се отваряме, много хора остават силно уплашени.

Ще говорим за щетите от блокировки през следващите десетилетия. Ще се опитаме ли да погребем всичко това или ще мислим критично за това, което направихме и колко добре мина?

spiked : Как правителството трябва да се справи с „пингдемията“?

Хенеган: Имахме толкова много намеси срещу Ковид. Заключвания. Социално дистанциране. Маски. Тест и проследяване. По някое време някой ще трябва да зададе въпроса кои работят. Данните за случая показват, че не много от тях го правят.

Възможно е тестът и проследяването да работят в определени ситуации. Има доказателства, които предполагат, че много млади хора например са заразни само за 24 до 48 часа. Вероятно биха могли да се самоизолират за кратко време, доста ефективно. Но след като накараме хората да се самоизолират в продължение на 10 дни и ги караме да го правят на няколко пъти, шансовете те да се придържат към правилата очевидно падат. Това, което трябва да направим, е да разберем колко са заразни хората. В противен случай ще продължим да принуждаваме хората да се самоизолират ненужно.

spiked : Сега, когато толкова много хора са ваксинирани, има ли изобщо оправдание за мерки като ваксинални паспорти?

Хенеган: В либералната демокрация паспортите за ваксини не са стартер. В политически смисъл въвеждането им показва липса на опит. Изглежда, че не преценяваме ползите и вредите, когато вземаме тези решения.

Изглежда, че част от причината за въвеждането на ваксинални паспорти е да насърчи младите хора да се ваксинират. Но ако току-що сте прекарали Covid, трябва да изчакате един месец, преди да се ваксинирате. В момента има стотици хиляди хора на възраст между 16 и 40 години, които се заразяват с вируса. Те ще могат да се ваксинират до август. Ние ги маргинализираме.

spiked : Мислите ли, че скоро ще се върнем към нормалността?

Хенеган: Ситуацията ми напомня за ХИВ през 80-те и 90-те години. По телевизията имаше реклами за вируса, изобразяващи надгробни камъни. Беше наистина страшно. Един ден правителството реши да промени повествованието, защото осъзна, че е причинило повече вреда, отколкото полза. Мисля, че това ще се случи с Ковид. Но все още сме далеч от това. Не мисля, че ще се върнем към нормалното мислене преди май или юни следващата година.

За да се върнем към нормалното, трябва да поправим данните. Хората виждат откъси от данни и се паникьосват, без да задават въпроси за това. Докато не поставим нещата в подходящия им контекст, проблемите ни ще продължат.

Карл Хенеган говореше с Пади Ханам.




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740540
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031