Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2021 22:11 - Американците са длъжни да приемат афганистанци
Автор: mt46 Категория: Други   
Прочетен: 1901 Коментари: 4 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Стига лицемерие! Видя се какво е търсел Западът в Афганистан.

Какви ти човешки права? Хората на Запад постепенно разбират, че преди 20 години техните правителства влязоха в Афганистан не за да пазят демокрацията, а само заради политическите си интереси. Коментар на Васлат Назими.

    

 

image

 

След изтеглянето на американските войски всичко стана светкавично. Само за няколко дни талибаните успяха да прегазят почти всички провинции в Афганистан. Провинциалните столици падаха като плочки за домино. Хиляди жени и мъже хукнаха да се спасяват и се отправиха главно към столицата Кабул, където очакваха да намерят сигурно убежище. Но всуе! Талибаните вече превзеха и Кабул.

Западът гледа с изумление и потрес как Ислямската република Афганистан за броени дни се превръща в ислямистки емират. Приятели и познати непрекъснато ми звънят и ми пишат, за да изразят своето съпричастие. Един колега от Арабската редакция на ДВ ми каза, че случващото се в Афганистан страшно го засяга, макар че сам не знаел защо.

Не заради човешките права

Да, мнозина са шокирани, а причината за това е очевидна: хората на Запад постепенно разбират, че преди 20 години техните правителства влязоха в Афганистан не за да опазят човешките права, а само и единствено заради политическите си интереси.


Всичко се оказа една огромна лъжа. Човешки права ли? Правата на жените ли? Демокрация ли? Нека афганистанците да се оправят сами с тези въпроси, каза наскоро президентът на САЩ Джо Байдън. Байдън заяви, че прекратява една операция, която преди него поддържаха не един и двама, а четирима американски президенти.
Но политическите интереси постепенно се промениха, а разходите по операцията сериозно надвишиха ползата от нея, тъй че закономерно се стигна до решението: да се махаме оттук колкото е възможно по-бързо!

В случая обаче той премълчава нещо важно: през 2001 година САЩ навлязоха в Афганистан не само, за да се борят срещу талибаните и Ал Кайда. Те обещаха на афганистанския народ, че ще демократизират страната. А един от главните аргументи в полза на окупацията беше защитата на правата на жените. Сега, 20 години по-късно, постепенно става ясно, че залогът всъщност не са били правата на жените или демокрацията. Всичко това са били просто празни приказки.

Част от афганистанските жени горещо се бореха за правата си, но по цял ден слушаха само успокояващи слова и обещания, че видите ли, демокрацията в крайна сметка ще победи. Същите тези жени отново са натикани в средновековния мрак отпреди 20 години. Те бяха предадени и продадени. Много правозащитнички с основание се боят за живота си.

Същото лицемерие наблюдаваме и в политиката по отношение на мигрантите, която водят ЕС и Германия. Хора бягат от Афганистан вече от години. Такова решение не се взима лесно. Те бягат от родината си, защото там положението от ден на ден ставаше все по-опасно.

Всичко това Западът го игнорираше. От гледна точка на миграционната политика Афганистан минаваше за „сигурна страна“. Бежанците от Афганистан или бяха принуждавани да се върнат у дома, или оставаха с някакъв неясен временен статут. Хиляди афганистанци живеят в обидни за човешкото достойнство условия в Гърция, Турция и в други балкански страни.

Какво e длъжен да направи Западът сега?

Европейските политици просто си затваряха очите пред факта, че Афганистан е много опасно място, а интервенцията се е провалила окончателно. И сега, когато вече е прекалено късно, те изведнъж са шокирани: политиците, медиите, експертите. А държави като Германия носят в случая съвсем конкретна отговорност.

imageВаслат Хасрат-Назими











От години те поддържат местни военни главатари
и корумпирани политици в Афганистан, вместо сериозно да се задълбочат в историята и културата на афганистанския народ и да се опитат да ги разберат. От години те се опитват да успокоят афганистанските жени, вместо сериозно да се вслушат в гласа им. А вместо да създават правителствена армия в Афганистан, те трябваше да влязат в диалог с хората и заедно да изградят някаква стабилна перспектива.

Какво следва оттук насетне? Западните държави и международната общност трябва да осигурят убежище на афганистанските бежанци – по възможно най-бързия и небюрократичен начин. Те са длъжни най-сетне да приемат онези афганистански бежанци, които вече от години водят окаяно съществование в други европейски държави, чакайки за политическо убежище. Същото се отнася и до онези, които тепърва ще пристигат през следващите месеци и години. Ще пристигат от една разрушена страна, на която Западът обърна гръб.

Европа трябва да ги приеме – това е най-малкото, което може да стори за Афганистан.

 
  • Дата 16.08.2021
  • Автор Васлат Хасрат-Назими
ПП: Американците са длъжни да приемат най-малко половината от търсещите политическо убежище афганистанци! Които са се наакали, трябва сами да почистят задниците си, нали? Защото така е редно! Нали искаме да има ред, а не хаос в света?...
 



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mt46,
21.08.2021 22:19
Съединените щати вземат от us-американците по 2000 долара за превоз от Афганистан до САЩ. От чуждестранни граждани вземат повече.
цитирай
2. fun1001 - маринчо, това, го публикувах вчера, а, тези локуми,иГлупости, ги разказвай
22.08.2021 09:09
на бабките, пред Блока...)))

ПП: Американците са длъжни да приемат най-малко половината от търсещите политическо убежище афганистанци! Които са се наакали, трябва сами да почистят задниците си, нали? Защото така е редно! Нали искаме да има ред, а не хаос в света?...
цитирай
3. mt46 - Хем серат, хем печелят от това...
22.08.2021 23:07
kvg55 написа:
Съединените щати вземат от us-американците по 2000 долара за превоз от Афганистан до САЩ. От чуждестранни граждани вземат повече.

цитирай
4. mt46 - Да, но не съм чел твоите глупости... :)
22.08.2021 23:08
2. fun1001 - маринчо, това, го публикувах вчера, а, тези локуми,иГлупости, ги разказвай
09:09
на бабките, пред Блока...)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19163782
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031