Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2013 13:32 - "Омразен дълг". Защо и как България е опростила чужди дългове...
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 2782 Коментари: 6 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

"... На 20 декември 2008 г., реагирайки на зова за помощ на гиганта „Юнайтед фрут къмпани”, президентът Джордж Буш – с изтичащ мандат, но все още официално на власт до 17 януари 2009 г., обявява „решението на Еквадор за нулево и криминално” и претендира за изключване на страната от ООН.

image„Готови сме дори на военна намеса, за да защитим интересите на САЩ”. 

На следващата сутрин мощното адвокатско бюро в Ню Йорк „Голдбърг и Голдбърг” представя защитна записка, твърдейки, че съществува юридически прецедент.

Шест часа по-късно САЩ се предават и обявяват на международната общност приемането и легитимирането на понятието „омразен дълг”.

Доказва се, че Юнайтед фрут къмпани е „мултинационална компания, която системно прилага политическа корупция” и е осъдена да заплати щети за 6 милиарда евро. 

Юридическият прецедент „Омразен дълг”усърдно е бил скриван до тогава и остава неизвестен, в това число и за голяма част от европейците. Той е с дата 4 януари 2003 г. и носи подписа на Джордж Буш.

Отнася се за Ирак, когато страната фактически е под американско владение – окупирана е от американски пехотинци, с временно правителство макар и непризнато от ООН.

Саддам Хюсеин е оставил дълг от 250 милиарда евро, от които 40 милиарда са към Италия и Ватикана.

Този дълг е заличен от САЩ. 

По нареждане на президента Буш, на 4 януари 2003 г. се прилага клаузата  „Омразен дълг” и по този начин САЩ създават исторически „правен прецедент”, заличавайки иракският дълг чрез клаузата. 

Нюйоркските адвокати на Еквадор, използвайки прецедента предлагат на американското правителство следния избор: или приемат искането на Еквадор и си замълчават;

или ако анулират решението на Еквадор, тогава се анулира и решението относно Ирак и американската хазна трябва веднага да върне 250-те милиарда евро, включително с лихвите за 4 години. 

imageОбама, все още не е встъпил в длъжност, но вече като избран задължава Буш да се съгласи с искането на Еквадор.

Всичко това стана възможно благодарение на разкритията на „УИКИЛИЙКС” и решението на Джулиан Асандж да им даде гласност. 

Но трябва да се отдаде заслуженото и на президента на Еквадор Рафаел Кореа, решителните действия на когото за защита на националните интереси са подкрепени и от много латиноамерикански лидери.

Цялата статия -

razuznavane.com/

Срещу $360 млн. България опрости дълга на Ирак Министър Орешарски е доволен, че страната ни е първият кредитор, договорил парите да бъдат платени бързо и наведнъж Цветелина Соколова

image
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ Пламен Орешарски
България се отказва от 3,51 млрд. долара дълг на Ирак срещу бързо изплащане на 360 млн. долара. С това приключват неколкогодишните преговори за дълга на Багдад, натрупан през 80-те години на XX век към българската държава. "Парите трябва да бъдат преведени през първата половина на 2008 г. Така ставаме първата страна, която постига споразумение с Ирак за еднократно плащане в брой", съобщи вчера финансовият министър Пламен Орешарски.

-----------------------

Споразумението с Ирак е одобрено от българското правителство на 8 ноември.

Министерството на финансите даде вчера няколко интерпретации какъв процент от дълга представляват договорените 360 милиона. Ако се вземат главницата и лихвите към 2004 г., които са общо 1.860 млрд. долара, сумата, която страната ще получи, е около 20%. Ако се смята само главницата - 1.259 млрд. долара, България ще си събере 30% от вземанията. От данните на министерството стана ясно, че Ирак всъщност е приел актуализиран размер на задълженията си - 3.51 млрд. долара заради допълнителни лихви за забава. Според тези сметки България ще си върне 10.25% от дълга.

"С това приключват дълговите взаимоотношения с Ирак", каза Орешарски, което означава, че страната опрощава останалата част от парите. Допълнително ще бъде обявено за какво ще бъдат изразходвани възстановените 360 млн. долара.

"Ние сме изключително удовлетворени от успешния финал на близо 2-годишните преговори с нашите иракски партньори", коментира Орешарски.

Министърът обясни и какви са били другите варианти за уреждане на задълженията на Багдад. Единият от тях е предвиждал да се опростят 80% от дълговете, а останалите 20% да се разсрочат под формата на 23-годишни облигации, като плащанията по тях започват след 6-годишен гратисен период. Според Орешарски става дума за облигации за 640-650 млн. долара в номинал, но тъй като котировките им вървят на под 50% от стойността им, бихме взели 270-300 млн. долара. Другият вариант е бил дългът да бъде продаден.

Министър Орешарски поясни, че по договора няма допълнителни обвързващи условия за България. "По време на преговорите през последните 2 години не са ползвани услугите на лобистки или консултантски компании", каза още той.

Дългът на Ирак към България е натрупан основно през 80-те години от оръжейни доставки на "Кинтекс". През 2004 г. страните-кредиторки от Парижкия клуб решиха да опростят 80% от задълженията на Ирак, а останалите 20% да бъдат разсрочени. САЩ, Малта, Словакия и Кипър се отказаха напълно от вземанията си. Дългът на Ирак към България представлява около 12% от БВП на нашата страна, което я превръщаше в един от най-големите кредитори. През 2003 г. правителството на Симеон Сакскобургготски оправда изпращането на военни контингенти в рамките на т.нар. Коалиция на желаещите, оглавявана от САЩ, и с възможността страната ни да си върне иракския дълг. България беше притискана неколкократно да опрости напълно иракските милиарди. Обсъждаше се и страната да се откаже от пари в брой, а да участва в проекти по възстановяването на инфраструктурата в Ирак, но това така и не се осъществи.

Повечето икономисти реагираха положително на новината за връщането на част от дълга. "На фона на предишните предложения да се опростят всички задължения, каквото и да се вземе, е успех. Все пак става въпрос за задължения на предишния режим на Саддам Хюсеин. Постижението е достатъчно добро", коментира финансистът Емил Хърсев. "Това е добра новина, макар че в миналото искахме нефт в замяна, но не получихме такава концесия", заяви пък доц. Георги Генов, декан на Факултета по международна икономика и политика в УНСС. "Това е много добро постижение на фона на незавидното състояние, в което се намира икономиката на Ирак. Мисля, че екипът на Министерство на финансите заслужава поздравление", коментира бившият финансов министър Милен Велчев.

Депутатът Мартин Димитров от СДС е подразнен, че решението не е обсъдено в парламента. "Омръзна ни да се вземат решения от тройната коалиция в някоя тъмна стаичка. Не бих казал, че това е изгодна сделка, защото правителството си връща 30% от главницата, но като включим и лихвите, всъщност си връщаме 18-19% от дълга. Подобни огромни орязвания могат да си позволят страни като Великобритания и САЩ, но няма логика да го прави България", коментира той. Като "утешителен резултат" определи споразумението специалистът по международни финанси проф. Милчо Стоименов.

В началото на август българското правителство се отказа от 56 млн. долара дълг на Либия срещу условието парите да бъдат внесени в международния фонд "Бенгази" за подпомагане на заразените със СПИН деца. Това стана, след като българските медици, които прекараха 8 години в либийски затвори, се завърнаха в София. www.segabg.com/article.php

България опрости $54 млн. от дълга на Сирия
До трийсет дни Сирия ще преведе 24% от дълга си към България, съобщи dariknews.bg в кореспонденция от Дамаск. Договорената сума от 17 млн. долара от общо 75 млн. долара, които Сирия дължи на България. 

Споразумението е постигнато в рамките на посещението на българския премиер Бойко Борисов в Сирия. 

Благодаря на техния премиер, ние процентно сме получили най-много от всички държави, които са имали дълг, посочи Борисов, цитиран от БТА.

Допълнително има дългове и към частната фирма "Агрокомплекс", съобщи финансовият министър Симеон  Дянков пред държавната агенция. Той отбеляза, че има вероятност на следващ етап сумата, която ще бъде изплатена от Сирия на България, да стане и по-голяма.

На среща с Борисов сирийският президент Башар Асад е изтъкнал важната роля на България като член на ЕС в уреждането на Близкоизточния конфликт.

По-рано Борисов беше официално посрещнат от сирийския си колега Мохамад Наджи Отри.

Програмата на визитата включва двустранен бизнесфорум, в който участват финансовият министър Дянков и министърът на икономиката Трайчо Трайков. Външният министър Николай Младенов, който също е член на делегацията, снощи се е срещнал с представители на българската общност в Сирия, информират медиите, които придружават премиера.

Според сирийската официална агенция САНА обаче новината за дълга е съвсем друга. В нейно съобщени,е, цитирано от "Асошиейтед прес", се посочва, че България се е съгласила "да бъде отписана голяма част от сирийския дълг".

Сирийският финансов министър Мохамед ас-Хусеин заявил пред журналисти, че България ще отпише 54 милиона долара от дълга на Дамаск, а двете страни проучват начини да се изплатят останалите 17 милиона долара. С това уреждаме последния си чуждестранен дълг, голямата част от който датира от 80-те години, добавил министърът.
www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/25/892407_bulgariia_oprosti_54_mln_ot_dulga_na_siriia/
 

ПП: Може сами да си направите извода кой диктува външната политика на България...



Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. metlichina - и за жалост...
05.09.2013 16:19
България е все сред ощетените...
цитирай
2. mt46 - Така е...
05.09.2013 18:05
metlichina написа:
България е все сред ощетените...

Лесно дълговете опрощаваме -
и бързо се опропастяваме...
цитирай
3. bojinkata - Ей, богата държава сме, най-вече на ...
05.09.2013 22:45
Ей, богата държава сме, най-вече на продажни политици!
цитирай
4. hatanasov - ТУК ЛИПСВАТ...ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
05.09.2013 22:58
ОПРОСТЕНИТЕ ДЪЛГОВЕ НА ДЕСЕТКИ СТРАНИ... А СА ДАДЕНИ ТОЧНО ТЕЗИ, КОИТО СА ПЪРВО ОБВИТИ В МНОГО МЪГЛА И ТАЙНИ И ВТОРО СА ОБВЪРЗАНИ С...ТРЕТИ СТРАНИ ИЛИ ДРУГИ НЕЩА...
цитирай
5. mt46 - Не съм търсил инфо за други опростени дългове...
05.09.2013 23:25
hatanasov написа:
ОПРОСТЕНИТЕ ДЪЛГОВЕ НА ДЕСЕТКИ СТРАНИ... А СА ДАДЕНИ ТОЧНО ТЕЗИ, КОИТО СА ПЪРВО ОБВИТИ В МНОГО МЪГЛА И ТАЙНИ И ВТОРО СА ОБВЪРЗАНИ С...ТРЕТИ СТРАНИ ИЛИ ДРУГИ НЕЩА...

Нали се стремим към прозрачност, призоваваме за морал и почтеност?... В единия случай проблемът дори не е разглеждан в НС!...
цитирай
6. mt46 - Така сме...
05.09.2013 23:33
bojinkata написа:
Ей, богата държава сме, най-вече на продажни политици!

Но виж, на нас не позволяват да правим дългове... Така са ни заклещили нашите и чуждите изедници!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19174312
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031