Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2015 21:10 - Защо нашите параментални представители не признават арменския геноцид?...
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 6040 Коментари: 11 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Арменският геноцид се характеризира с масови
кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци , извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 г. Репресиите срещу арменското население започват няколко години преди това, в края на ХІХ в. (виж Арменски кланета). Жертвите през този период са около 300 000 души.[1]

Между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца, много други са изселени.

Република Турция, наследник на Османската империя, възразява срещу използването на термина "геноцид" за описване на събитията по това време и не признава каквато и да било отговорност на турския народ или турската или османската администрация за тези събития. През последните години се засилват призивите в световен мащаб за международно признаване на арменския геноцид, както и признаване от страна на турското правителство за случилото се. От 2007 г. 22 страни декларират официалното признаване на събитията от този период като геноцид, тази гледна точка се приема и от повечето изследователи и историци...

Паметта на жертвите на арменския геноцид се почита всяка година на 24 април.

Първи погром над арменците

През 1890 г. в Османската империя живеят 2,5 милиона арменци. Руската империя подкрепя арменската общност и техните опити за автономия, тъй като по този начин Русия цели да отслаби османската държава. Поради бързото разрастване на движението за автономия султан Абдул Хамид II предприема действия, с които да задържи властта си над териториите, населени с арменци.

В опитите си да разпали конфликт, Високата порта подстрекава кюрдското население срещу своите съседи арменците. След кланетата от страна на кюрдите арменците вдигат въстание, което е потушено от редовен турски аскер и кюрдски башибозук. По време на потушаването на въстанието през 1894 година загиват 50 000 арменци, запалени са много села. Степента на вина на турското правителство в тези събития не е добре изяснена и е предмет на спорове, но е безспорно, че зверствата срещу арменската общност се извършва с мълчаливото съгласие на османската власт. Две години по-късно арменски революционери завземат сградата на „Отоманската банка“ в Цариград, за да привлекат вниманието на международната общност към положението на сънародниците си в Османската империя.

Втори погром над арменците image   Останки от избити арменци в Ерзинджан. Подобни гледки можели да се видят навсякъде из Армения[3]

image   Рафаел де Ногалес Мендес (1879-1936), венецуелски офицер в турската армия пише показанията си на кланетата в книгата си „Cuatro aсos bajo la media luna“ ("Четири години съгласно полумесеца")

Русия и Турция влизат в Първата световна война като неприятели. Турските власти смятат арменците в страната като руска „пета колона“. През февруари 1915 година всичките 60 000 мобилизирани арменски войници са затворени в трудови лагери и след това са избити. Арменците, намиращи се в непосредствена близост до фронта, както и други от вътрешността на страната, тръгват да бягат пеша през негостолюбивите пустинни земи на Сирия и Месопотамия.

Според други източници, те са били насилствено депортирани в кервани и обкръжени от турски войници, след което са избивани целенасочено по пътя и в лагерите, вкл. чрез глад. [4][5]

Голям брой арменци са убити, а оцелелите след края на войната не могат да се завърнат по родните си домове. Тези арменци емигрират в руската част на Армения или Западна Европа, Северна Америка и Австралия.

Споровете между Армения и Турция за събитията около арменския геноцид все още не са приключили. Армения твърди, че събитията, довели до погрома над арменците, са много добре планирани от страна на турската власт и това дава право те да бъдат класифицирани като геноцид. Това твърдение на арменската държава от 1985 и 1986 г. е прието и от международната общност в лицето на ООН, година по-късно и от Европейския парламент. От друга страна Турция все още твърди, че събитията от Първата световна война не са геноцид, а че просто някои турски военни са „отишли малко по-далече в действията си“. През втората половина на 20 век някои арменски организации неуспешно се опитват, чрез терористични нападения, да принудят Турция да промени становището си относно арменския геноцид.

По време на геноцида международната общност е знаела за тези събития, но въпреки това никой, освен американския посланик в Турция, не реагира. По-подробно изложение на въпросите, свързани с арменския геноцид са дадени от американския историк В. Дадърян.[6]

Във връзка с преговорите на Турция за членство в Европейския съюз, въпросът за признаването от турската страна на арменския геноцид е актуален и отново е на вниманието на европейските държави. Въпросът беше повдигнат и от известния турски писател Орхан Памук, който в началото на 2005 година се изказа в един турски седмичник, че Турция е отговорна за геноцида над арменците, в който са убити над един милион души. Това изявление породи лавина от недоволство и искания за линчуването на писателя в Турция, разрази буря в Европейския съюз и активизира отново натиска на Армения и арменските организации по света за признаване на геноцида. Заради своите изявления Орхан Памук е съден за уронване на турската национална чест и престижа на турската армия. В края на декември Памук е оправдан по предявените му обвинения и е освободен от ареста на 22 януари 2006 година.

Признаване на арменския геноцид image   Гладуваща жена и детето ѝ по време на арменския геноцид

През 2004 година Канада първа приема и прилага закон, според който отричането на Арменския геноцид е наказуемо. На 12 октомври 2006 френският Парламент приема Закон за криминализиране отричането на Арменския геноцид, според който всеки отричащ съществуването му подлежи на лишаване от свобода.

Група юристи от САЩ се опитват да намерят справедливо решение на направените застраховки “Живот” от арменци, живели в Отоманската империя и Турция в периода 1880–1930 г. Няколко американски и френски застрахователни дружества, вследствие на заведените дела срещу тях, вече изплатиха или са в процес на изплащане на компенсации на притежателите на такива застраховки или на техните наследници. Тези застраховки, Турция е искала да ги вземе след избиване на арменците, но не ги е получила. Днес те се връщат на правоимащите - законните наследници на избитите арменци. Процесът на възстановяване на арменските застраховки, направени депозити и заграбено имущество е в успешен ход, въпреки оказваното и днес турско противодействие.

Арменският геноцид официално е признат от: Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от регионите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Великобритания - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - много общини гласуват признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния , в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим.

В САЩ 42 от 50-те щата са признали официално арменския геноцид, а именно: Аляска, Аризона, Арканзас, Калифорния, Северна Каролина, Южна Каролина, Колорадо, Кънектикът, Северна Дакота, Делауеър, Флорида, Джорджия, Хавай, Айдахо, Илинойс, Канзас, Кентъки, Луизиана, Мейн, Мериленд, Масачузетс, Мичиган, Минесота, Мисури, Монтана, Небраска, Невада, Ню Хемпшир, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Охайо, Оклахома, Орегон, Пенсилвания, Роуд Айлънд, Тенеси, Юта, Върмонт, Вирджиния, Вашингтон, Уисконсин.

В Турция лауреатът на Нобелова награда за литература Орхан Памук заявява в печата, че: „Никой не смее да го каже, но аз го казвам - турците са избили 1 000 000 арменци и 30 000 кюрди.[7], а през 2008 г. 200 турски интелектуалци подписват петиция, с която се извиняват за етническото прочистване на арменците в Първата световна война, подписана за кратко време от още 29 000 души.

В България

През 2006 година партия Атака внася за гласуване в 40 Народно събрание проекторешение за признаване Арменския геноцид, но предложението е отхвърлено.

През 2008 година, след като българският парламент не успява да приеме декларация за осъждането на Арменския геноцид, общинските съвети на няколко български града гласуват за признаване и осъждане на геноцида; сред тях са Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Пазарджик, Шумен...

...
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4

Днес нашите параментални представители отказаха да признаят геноцида над арменския народ... Защо са отказали, чии интереси обслужват, кой влияе върху тях, може сами да се сетите...
www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/23/2518399_parlamentut_fintira_ataka_za_priznavaneto_na/



Гласувай:
25


Вълнообразно


1. mt46 - Попаднах на публикация от 2008 г.
23.04.2015 21:38
Борисов не позволи София да признае арменския геноцид
16:36 | 24.04.2008 | 1574 прочитания | Красен Николов
"Заради нежеланието на кмета Бойко Борисов "да се конфронтира с Турция", групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет изненадващо изтегли подписите си под предложението на ДСБ София официално да признае и осъди геноцида над арменския народ в рамките на Османската империя. Това доведе до скандал по време на общинската сесия в четвъртък.
В продължение на един месец общинските съветници разсъждаваха върху процедурната възможност за приемане на декларация за геноцида. Зад това предложение бяха събрани общо 37 подписа – 32 на ГЕРБ и 5 от ДСБ. В последния момент преди заседанието на СОС обаче хората на Борисов изтеглиха подкрепата си. Официалният мотив бе, че правилникът за работата на градския парламент на дава възможност за приемане на такава декларация.

Пред медиите Борисов посочи друга причина: "Аз не искам да се конфронтирам с Турция"...
http://www.mediapool.bg/borisov-ne-pozvoli-sofiya-da-priznae-armenskiya-genotsid-news138497.html
цитирай
2. zaw12929 - В ТАКА ОБЯВЕНАТА ПАНИХИДА ЗА АРМЕНИЯ ИМА МЕКО КАЗАНО ЛИЦЕМЕРИЕ
24.04.2015 06:48
Подкрепям възмущението ви, това, което споделям не е нежелание за признаване геноцида- избиване 1.5 милиона арменци и погледнато в контекста над геноцида от последните 3 века, тези загинали арменци са, като сламка , пред гредата- геноцида сторен от американци, англичани, испанци- ... ПИТАМ СЕ: ВЪЗМОЖНО ЛИ Е
папата ДА накара Запада и САЩ да се засрамят САЩ и Англия- за стотиците милиони избити туземци от Америка и Азия, за робите докарвани с кораби и оковавани в плантации, КОЕТО ГИ НАПРАВИ БОГАТИ И ВСЕСИЛНИ ВЪРХУ ПЛАНИНИ ОТ ТРУПОВЕ..
Не са невинни и европейските капиталисти, ОТ ВРЕМЕТО, КОГАТО "ОВЦЕТЕ ИЗЯДОХА СЕЛЯНИТЕ НА ЕВРОПА", които при започване индустриализацията изгониха милиони селяни 20 30 пъти по вече от избитите в Армения, за да превърнат нивите в пасища, изгориха манастири, натириха бездомните в каторга, за да работят без заплата в мините или ги приковаха към новите машини, в този геноцид днешните моралисти размахват пръст на Турция, която не оправдавам, както и това, да забравят те какво са правили и сега правят
СПРАВЕДЛИВОСТТА ИЗИСКВА РАВНО ПОСТАВЕНОСТ И НА ЗВЕРСТВАТА, А ЕДНИ СЕ ЕКСПОНИРАТ, КАТО ЗАВЕСА, КОЯТО ДА ЗАКРИВА СТОТИЦИ ПЪТИ ПО ВЕЧЕ...
КАК ОТ БЛИЗО 9 МИЛИОНА СТАНАХМЕ... МАЛКО НАД 6 МИЛИОНА И ТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЛИБЕРАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ- ДРУГА ЗАВЕСА НА ХУМАННОСТ, ЗАД КОЯТО ЗАГИВА БЪЛГАРИЯ... ПАНИХИДА НА УБИЙЦИТЕ ЗА ЖЕРТВИТЕ..
ВИНАГИ ДВИЖЕЩ ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА ЗАПАДА Е ... ИНТЕРЕСА...
Нали НЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ, ЧЕ ЦЕНТЪРЪТ НА ПРАВОСЛАВИЕТО Е В ТУРЦИЯ, А ВАТИКАНА Е... ДРУГ ЦЕНТЪР... на католици, КОЙТО ИСКА ДА Е ЕДИНСТВЕН, НЕЩО, КАТО ... САЩ, те са и център на сектите, унищожавайки всяка религия...
цитирай
3. zaw12929 - РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ ОТ ТЯХ! ИСКАМ ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ВСИЧКИ ПАРАЗИТИ
24.04.2015 06:59
Днес нашите параментални представители отказаха да признаят геноцида над арменския народ... Защо са отказали, чии интереси обслужват, кой влияе върху тях, може сами да се сетите...
РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ ОТ ТЯХ! ИСКАМ ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ВСИЧКИ МАСОВИ УБИЙЦИ ПАРАЗИТИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, НЯМА ТОЧЕН ИЗРАЗ ЗА ТАКОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- ГЕНОЦИД, А ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, СЕГА КАК ДА ГИ НАРИЧАМ... И КАК В НОРМАЛЕН УМ ДА СЕ ПОБИРА ТАКЪВ УЖАС...
ЯВЛЕНИЕТО "БЕЖАНЦИ ОТ ИЗТОК" - НЕ Е ЛИ ГЕНОЦИД?! ЗАЩОТО ЩЕЛИ "ДА ГИ ИЗКОЛЯТ", А КОЙ ГИ ДОКАРА ДО ТУК- ЕДНА "ПРОГРАМА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ, В КОЯТО БЪЛГАРИЯ Е НА ДНЕВЕН РЕД ...
цитирай
4. zaw12929 - Борисов посочи друга причина: &...
24.04.2015 07:06
Борисов посочи друга причина: "Аз не искам да се конфронтирам с Турция" ИМА МОМЕНТИ, КОГАТО ТРЯБВА ДА ЗАМЪЛЧИМ- НИЕ СМЕ НА ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ, НИЕ СМЕ НАПРАВИЛИ НАЙ МНОГО ЗА СПАСЯВАНЕТО НА АРМЕНЦИ. НА ЕВРЕИ
МОМЕНТЪТ, КОЙТО ПРИСЪСТВА НЕ НАОКОЛО А У НАС Е НАПРЕЖЕНИЕ, В КОЕТО МОЖЕ ТУРЦИЯ ДА НИ СПАСИ, КАКТО НИ Е ЗАПАЗИЛА, КАТО НАРОД 5 ВЕКА... ДНЕС Е ТРУДЕН ДЕН ЗА СВЕТА, А ОНИЯ ТУРЦИ ДЕЙСТВАЛИ В АРМЕНИЯ СА БИЛИ ОБУЧАВАНИ И РЪКОВОДЕНИ ОТ ГЕНЕРАЛИ- АНГЛИЧАНИ И ФРАНЦУЗИ... ДРУГА "ПОДРОБНОСТ" ОТ ТАЗИ ГАДНА ИСТОРИЯ... ИЛИ ВЕРНИ НА ПРИНЦИПА: ДА ИЗПРАВЯМЕ НАРОДИТЕ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ, ДА СЕ БИЯТ, ДОКАТО ЗАПАДА И САЩ ГИ ВЪОРЪЖАВАТ-
ИНТЕРЕСЪТ КЛАТИ ФЕСА, КАКТО ВИНАГИ!
цитирай
5. mt46 - Ванина Недкова - http://news.ibox.bg/news/id_349098078
24.04.2015 12:29


Трагикомично започна днешният пленарен ден в българския парламент.

Народните представители се захванаха като първа точка от днешната си работа с обсъждане и приемане на решение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя. Това стана, въпреки че вчера след процедурни трикове мнозинството народни избраници успяха да преместят точката като трета в днешната програма.

Припомняме, че още в сряда по предложение на „Атака" народните представители си записаха като първа задача днес именно обсъждането на такова решение и заради самия ден 24 април - 100 години от арменския геноцид.

Темата за арменския геноцид и обсъждането й в пленарна зала повдигна първо депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, който поиска удължаване на работния ден до гласуване на точката за решение на парламента за признаване на геноцида. Това предложение бе подкрепено и от „Атака", които призоваха колегите си: „Моля, не се въздържайте".

„На днешния ден нямаме право да мълчим и да се въздържаме. На днешния ден трябва да говорим за истината. Всички тук имаме приятели от арменски произход и знаем за мъката на този народ", отбеляза депутатът от „Атака" Десислав Чуколов и дори обясни: „Когато гласувате, не си мислете за Ким Кардашиян, а за вашите приятели арменци".

Макар и след този призив мнозинството депутати не подкрепиха удължаване на работния ден, а ДПС дори обидени излязоха от зала. Тогава от ПФ отново опитаха да повдигнат темата, като настояха за едноминутно мълчание за почитане на паметта на загиналите арменци по време на геноцида в Османската империя. Парламентарната шефка Цецка Цачева обаче им обясни, че няма как да подложи на гласуване това искане, като се допря на правилника.

„Колко смехотворни и несъстоятелни сте, когато говорите, че заради някакво правилниче ние не можем да изразим съпричастността си към 1,5 млн. жертви. Да престанем с тези евтини клишета, дребни оправдания", се ядоса патриотът Валентин Касабов.

Макар че Цецка Цачева изобщо не подложи на гласуване почитането с едноминутно мълчание, народните представители от БСП, АБВ, „Атака", ПФ, някои от Реформаторския блок и само Методи Андреев от ГЕРБ се изправиха на крака и сведоха глави в памет на загиналите арменци. Тази постъпка предизвика известен смут в някои народни избраници, които видимо се чудиха дали да станат на крака, или да останат седнали по местата си. От ДПС пък изобщо ги нямаше в зала.

Тогава от „Атака" направиха и своето предложение, а именно точката за излизане с решение на парламента за признаване на геноцида над арменците да стане отново първа в работната програма.

Това принуди бързо ДПС депутатите да се върнат в зала и да гласуват единодушно „против". Макар и след поискано прегласуване от страна на движението мнозинството в пленарна зала подкрепи връщането на тази точка отново на начална позиция, като от ГЕРБ, БСП, РБ, „Атака", ПФ натиснаха бутона „за", само ДПС бяха против, а БДЦ и някои от АБВ се въздържаха.

„43-тото Народно събрание реши - признава официално геноцида над арменците в Османската империя и обявява 24 април за ден на възпоминание на неговите жертви", гласи написаното от „Атака" предложение за решение, с което се захванаха депутатите.

„Днешното решение касае един исторически период, от който се опитва да се оттласне и самата Турция. Това не е въпрос на българо-турските взаимоотношения", обясни в хода на дискусията народният представител от „БСП Лява България" Валери Жаблянов. Той призова колегите си да гласуват „за" подобно решение, защото така парламентът не просто ще се присъедини към решението на другите парламенти, но и ще се присъедини към собствената си история.

„Ние трябва да сложим знак за равенство между това, което се е случило с нас и с арменския народ", убеден е социалистът и отсече: „Възстановяването на историческата справедливост е необходимо".

За проявяване на необходимата политическа воля по темата, призова и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. „Турците са избили 1 млн. арменци и 300 хиляди кюрди", напомни още патриотът.
цитирай
6. mt46 - Аз съм против всяка форма на геноцид...
24.04.2015 12:35
zaw12929 написа:
Днес нашите параментални представители отказаха да признаят геноцида над арменския народ... Защо са отказали, чии интереси обслужват, кой влияе върху тях, може сами да се сетите...
РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ ОТ ТЯХ! ИСКАМ ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ВСИЧКИ МАСОВИ УБИЙЦИ ПАРАЗИТИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, НЯМА ТОЧЕН ИЗРАЗ ЗА ТАКОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- ГЕНОЦИД, А ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, СЕГА КАК ДА ГИ НАРИЧАМ... И КАК В НОРМАЛЕН УМ ДА СЕ ПОБИРА ТАКЪВ УЖАС...
ЯВЛЕНИЕТО "БЕЖАНЦИ ОТ ИЗТОК" - НЕ Е ЛИ ГЕНОЦИД?! ЗАЩОТО ЩЕЛИ "ДА ГИ ИЗКОЛЯТ", А КОЙ ГИ ДОКАРА ДО ТУК- ЕДНА "ПРОГРАМА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ, В КОЯТО БЪЛГАРИЯ Е НА ДНЕВЕН РЕД ...

ДПС протурска партия ли е?... НС независим орган ли е?... Какво търсят представители на турското посолство в НС днес?...
цитирай
7. mt46 - http://www.blitz.bg/news/article/332733
24.04.2015 12:50
Бойко Борисов буквално влетя в парламента преди минути и веднага се скри в стаята на председателката Цецка Цачева, видя репортер на БЛИЦ. Днес премиерът трябва да участва в съвместно заседание с правителството на Румъния в Крайова, както и да проведе тристранна среща с министър-председателя на Сърбия Александър Вучич и с премиера на Румъния Виктор Понта. Предполага се, че промяната в програмата на Борисов е заради гласуването в парламента на декларацията за признаването и осъждането на геноцида над арменците.

Радан Кънев беше извикан спешно при Борисов и Цачева. След кратката среща, лидерът на ДСБ каза, че днес е много важен ден за българския парламент. "Може би решението ще бъде положително, но не искам да предрешавам нещата", каза Кънев.

По време на дебатите за обсъждането на арменския геноцид на балкона в парламентарната зала има представители на турското посолство.

Ива НИКОЛОВА, БЛИЦ
цитирай
8. podvodni - " Защо нашите параментални ...
24.04.2015 17:51
" Защо нашите параментални представители не признават арменския геноцид?..."

Много просто!
Защото арменците не са евреи! А в парламент в който мнозинството от "народните представители" са чифути, дюнме, и шебецгой няма начин да осъдят престъпленията на еврейската паплач в Турция наречени Младотурци.
цитирай
9. mt46 - Не е само това...
24.04.2015 21:00
podvodni написа:
" Защо нашите параментални представители не признават арменския геноцид?..."

Много просто!
Защото арменците не са евреи! А в парламент в който мнозинството от "народните представители" са чифути, дюнме, и шебецгой няма начин да осъдят престъпленията на еврейската паплач в Турция наречени Младотурци.

Днешният цирк в НС показва, че управниците ни са зависими от Турция и от САЩ...
Днес Германия, а преди няколко дни Австрия са приели резолюции, с които признават арменския геноцид...
http://news.ibox.bg/news/id_2099333956
"Тук искам да кажа, с чувство за хумор, и се надявам никой да не ми се сърди, а именно, че България ще приеме факта за геноцида в парламента два часа след американците. За мен това е истината, защото България е малка държава, зависима държава. /Х. Агасян/
http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E_66/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5-%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4-%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%A1%D0%90%D0%A9_489767.html
цитирай
10. planinitenabulgaria - Защото народните представители са параментални,
24.04.2015 22:59
а съдът осъжда всички, които са срещу паравана на задкулисието - ДПС. Защото ДПС е заместникът на БСП и ще бъде такъв докато новосъздаваната партия Балгарска СИРИЗА измести и нея.
Затова се състоя и танцът на мюсюлманските монаси /дервишите/ в сградата на Парламента.
Това, че нашите признаха "изтребление" на арменците все пак е нещо.
цитирай
11. mt46 - А защо САЩ не признават геноцида, а?... http://glasove.com/svqt/50808-protesti-sreshtu-obama-premylchal-dumata-genocid
25.04.2015 11:40
Хиляди протестиращи излязоха по улиците на САЩ с искания към президента Барак Обама да признае арменския геноцид. Президентът Обама обеща солидарност с арменците, но не назова думата "геноцид" за събитията отпреди сто години в Османската империя, съобщава Асошиейтед прес.



"Искаме Обама да признае срама си!", "Обама обеща да признае геноцида, а сега изведнъж отказа да произнесе думата", "Геноцидът си е геноцид, както и да го наречеш", бяха само някои от думите на участниците в митинга в Лос Анджелис, в който взеха участие над 50 хил. души.

В изявлението си Обама каза, че масовото избиване на арменци през Първата световна война от османските турци е важен момент, който навежда на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото.

Президентът изтъкна още, че твърдо е заявявал мнението си за случилото се през 1915 г. и че то не се е променило. По време на президентската кампания Обама определи като геноцид избиването на арменци и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за геноцид.



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161922
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031