Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2015 22:40 - Духовният и културният упадък в българското общество
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 3117 Коментари: 8 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Материалната или духовната криза е по-голяма Автор: Илиана Иванова, Изгубената България. Снимки: lostbulgaria.com 07.10.2015

В статия, публикувана на страниците на вестника за литература и изкуство „Съвременник“ преди 83 години, философът и критик Любен Казанджиев излага отношението си към духовния и културен упадък в българското общество по онова време – годините на тежката световна икономическа криза, станала известна като Голямата депресия.

 

image

 

Икономическата, т.е. материалната криза, която бушува напоследък в света и у нас е, без съмнение, доста осезателна. Но тя, според мен, не е толкова опасна в материално отношение, колкото в духовно. Икономическата криза носи тежки поражения за духовния живот на човечеството, без да има достатъчни основания за едно толкова голямо понижение на духовността въобще, каквото напоследък се забелязва. Нека не отиваме далеч; нека се озърнем около себе си.

 

Ако се вгледаме във всички онези обществени прояви, които, така да се каже, са барометрите на нашия духовен живот, ще видим, че живачните стълбци са ниско, твърде ниско – в много случаи и под него. Да вземем най-напред учащата се, „златната“ младеж. За гимназиите нито лошо, нито добро. Не защото това са подражатели, несамостойният елемент на обществото. Както се работи върху учениците, както се възпитават от своите ръководители и от външното влияние, такива се оформят и самите те.

 

imageОркестърът на Първа софийска девическа гимназия, 1932 г.

 

Студентството вече е с единия крак върху общественото поле. И от тук именно, от него нататък, започват печалните констатации. Сегашното българско студентство е студентство предимно кариеристично, партийно, материалистично и много рядко студентство високо идейно и духовно.

 

imageСтуденти пред Ректората на СУ "Св. Климент Охридски", 30-те години на ХХ век

 

Упрекът, който аз правя на студентите, е упрек, който може да се отправи и до мнозина от професорите. Особено до онези, които боравят с обществени движения. Болшинството от професорите на Юридическия факултет са политици в грубия смисъл на думата. И за сметка на политическите интереси, тези на науката, на духовната ни култура, отиват на втори и трети план. Господа професорите не сколасват да дадат на студентите си по един учебник в продължение на десетки години назад, ала намират време да взимат заплати от десет други места, вършейки работа, която няма нищо общо с високата наука и високото професорско звание.

 

Втори важен показател на духовния живот са читалищата и библиотеките. В България номинално съществуват 2500 читалища. От тях да се каже, че има 100, които следят пулса на българската книга, е твърде пресилено. Читалищните дейци ли са виновни или пък самият народ, грамотните между тоя народ – не зная.

 

 

imageГрупа мъже пред читалището в Пордим, 1936 г.

 

 

За сметка на читалищата, обаче, бодърстват твърдо на своите постове, въпреки ужасната криза, кръчмите и кафенетата. И спрямо тях уви, бедната книга е безпомощна.

 

imageБирария-курорт "Алказар", края на 20-те години на ХХ век

 

Третият барометър на нашия културен живот са вестниците, пресата. Хубавите списания едвам виреят. И ако достигнат до 1000-1500 броя тираж, това вече е огромна цифра. Между туй, сензационната, жълтата преса, мощно цъфти. Само празнични и и следпразнични алармистични вестници има в София над десет.

 

image

 

Още по-лоша е картината с криминално-порнографската-любовно-полова литература. Тук вече фамозната криза е буквално съкрушена. Тая литература не само цъфти, но и връзва великолепни парици. Кризата не само не ѝ пречи, а сякаш ѝ помага най-енергично. Една книга например, като „Полово сношение, пресечено с цел за незабременяване“, на корицата на която има нарисувани гол мъж и жена току-що след половия акт, стърчи по всички будки в София и провинцията. Има и два-три вестника с полово-порнографско съдържание, най-калпавият от които е „Адам и Ева“. Там говори великият авторитет по любовта – Адов – и свободно развращава българската младеж под самия нос и на черквата, и на Министерството на просветата, и на Прокуратурата. Консулите не само спят, а и хъркат здраво.

 

imageСтуденти и модели от Художествената академия в София, 30-те години на ХХ век

 

Най-после, що става с широките интелигентни кръгове у нас: адвокати, лекари, инженери, финансисти, търговци и пр., и пр. Всеки се е сгушил в своята специалност и се бои от книга, от литературата, поезията, изкуството като от дявола. Да предложим книга на този сорт съвременни интелектуалци, ще рече да им бръкнем в очите. И да чуеш и от тяхната уста глупавия възглас – „Криза! Много работа! Няма време!“. И хора, които имат доход над 15-20 000 лв. месечно, отказват да се абонират за едно списание, отказват да купят книги за 100 лв. през цялата година.

 

imageСофия, среща на банкери - Интернационална банка на България, 30-те години на ХХ век

 

Ето защо аз смятам, че съм прав да твърдя, че духовната криза у нас е много по-голяма от материалната. Аз не упреквам безработните, не упреквам бедното ученичество и студентство. Не! Упреквам средно състоятелните и състоятелните. Нима в тая 6-милионна страна няма 3-4-5000 души, у които да гори пламъкът на един по-голям идеализъм, на една по-висока духовност. Ако би имало само тези 3-4000 души, биха цъфтели у нас и книгата, и читалищата, и изкуството, и науката. А щом те не цъфтят, а живуркат, това значи, че ги няма, това значи, че солта у нас е започнала да се обезсолява, че скоро ще се вмиришем.

 

 

imageКнижарницата на Дончо Н. Дончев & Сие, София - ъгълът на ул. "15 ноември" и "Знеполе", 20-те години на ХХ век

 

 За един народ не е опасна кризата, която е безсилна пред футбола и ските, пред гумените ботушки и шапките a la imperatrice Eugenie, пред жълтата преса и порнографската литература, пред развлеченията и удоволствията, пред политическите клубове и пред кафенета и кръчми. Опасна, и то много по-опасна е другата криза, оная криза, която убива българската книга, изкуството ни, науката ни, която понижава ежегодно живота на българската духовност и изблиците на българския идеализъм.

 

imageСофия, културен афиш на ъгъла пред Халите, март 1932 г.

 

Какво ще стане с нас наистина, ако спечелим целия материален свят, а погубим и изгубим душата си? И пред тази толкова дълбока и ценна мисъл на новозаветната нравствена философия, ние трябва сериозно да се замислим. Ние, съвременниците.

 

 

Любен Казанджиев,

сп. „Съвременник“, юни 1932 г.

glasove.com/categories/skandalyt/news/materialnata-ili-duhovna-kriza-e-po-golyama

ПП: Всеки, който не е късопаметен, зомбиран, плоскомозъчен, би могъл да помисли и да си направи съответните изводи...




Гласувай:
20


Вълнообразно


1. kvg55 - mt46, Прав сте, духовната криза е ...
12.10.2015 23:29
mt46,
Прав сте, духовната криза е по-страшна от икономическата.
Но духовното разложение започна 10-15 години преди преврата
от 10-ти ноември 1989-та и то от Българската комунистическа партия.
Затова така лесно тя предаде социалистическите идеи и намали членската
си маса в пъти. Днес духовното ни падение е достигнало такива размери и
дълбини, че трудно ще се съвземем.
А е имало и по-тежки материално времена, когато сме били духовно извисени.
цитирай
2. didanov - много актуално
13.10.2015 00:09
като че ли за днес е писано.поздрави.
цитирай
3. apostapostoloff - У нас не бушува никаква криза.
13.10.2015 05:59
България е стабилна, спокойна и добре уредена държава, а българите от ден на ден стават все по- заможни.

Криза в културата имаше преди промените, сега културата ни отбелязва невиждан разцвет. Всеки истински интелигентен човек разбира това. Блогерите обаче не могат да го разберат, защото са тъпунгери.
цитирай
4. stela50 - Споделям... духовната криза е по-страшна от икономическата...
13.10.2015 12:27
и е имало по-тежки материално времена, когато духовността е отстоявана
с цената на всичко. Не може да гледаме напред без да се обърнем и назад,
но времето сякаш прескочи няколко стъпала и обърка движението
на целия свят... и все пак - младите днес, колкото и да им е трудно, колкото
и да е трудно да бъдат разбрани, не съм съгласна, че не се опитват
да запазят духовното по техен си начин, с техните си идеи и стойности.
Може би ако им се доверим малко повече, ще успеят да променят
към добро, да открият нов път, да запазят и дори надградят духовните
ценности... за съжаление не им се отварят нужните, важните врати...
Интересно ми беше да прочета. Поздрави !
цитирай
5. mt46 - Не съм съвсем съгласен...
13.10.2015 21:30
kvg55 написа:
mt46,
Прав сте, духовната криза е по-страшна от икономическата.
Но духовното разложение започна 10-15 години преди преврата
от 10-ти ноември 1989-та и то от Българската комунистическа партия.
Затова така лесно тя предаде социалистическите идеи и намали членската
си маса в пъти. Днес духовното ни падение е достигнало такива размери и
дълбини, че трудно ще се съвземем.
А е имало и по-тежки материално времена, когато сме били духовно извисени.

През последните 25 г. сме по-зле в духовно и културно отношение, отколкото през 70-те и 80-те г. на миналия век... Какви значими романи и филми са създадени за 25 г. "демокрация"?... Комунистическата върхушка имаше по-добро отношение към културата, отколкото сегашната мутренско-чалгаджийска върхушка...
цитирай
6. mt46 - Мда... Благодаря! Поздрави!...
13.10.2015 21:33
didanov написа:
като че ли за днес е писано.поздрави.

цитирай
7. mt46 - Ами така се говореше и през социализма...
13.10.2015 21:34
apostapostoloff написа:
България е стабилна, спокойна и добре уредена държава, а българите от ден на ден стават все по- заможни.

Криза в културата имаше преди промените, сега културата ни отбелязва невиждан разцвет. Всеки истински интелигентен човек разбира това. Блогерите обаче не могат да го разберат, защото са тъпунгери.

цитирай
8. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
13.10.2015 21:39
stela50 написа:
и е имало по-тежки материално времена, когато духовността е отстоявана
с цената на всичко. Не може да гледаме напред без да се обърнем и назад,
но времето сякаш прескочи няколко стъпала и обърка движението
на целия свят... и все пак - младите днес, колкото и да им е трудно, колкото
и да е трудно да бъдат разбрани, не съм съгласна, че не се опитват
да запазят духовното по техен си начин, с техните си идеи и стойности.
Може би ако им се доверим малко повече, ще успеят да променят
към добро, да открият нов път, да запазят и дори надградят духовните
ценности... за съжаление не им се отварят нужните, важните врати...
Интересно ми беше да прочета. Поздрави !

Сега материалните изкушения са доста повече... Духовността се обезценява за сметка на материалните блага... Повечето младежи са прагматични, в крак с модерните времена...
Поздрави!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19236435
Постинги: 3707
Коментари: 45232
Гласове: 149358
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930