Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2015 11:36 - "Време разделно" е любовна песен...
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 5881 Коментари: 20 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

"Време разделно" е любовна песен в сравнение с истинската жестокост на турците       image

 

/Поглед.инфо/ Ако седна да разказвам на нашия народ всъщност какво научих, какво е било наистина и то не само в действието, а в атмосферата, която е съществувала, в това как е преживял нашият народ това нещо, особено първите 300 години на Османската империя - извинявайте, "Време разделно" е любовна песен.

Това заяви пред bTV писателят акад. Антон Дончев, който е автор на романа "Време разделно", описващ живота на българите под турско робство.

"Ако ние започнем да размножаваме мнението на англосаксонците за Османската империя, турците не ще ни се разсърдят, а направо ще си обърнат гърба. Защото присъдата, която е дадена от чуждата историческа наука за Османската империя е много по-коравосърдечна, отколкото тази, която е дала нашата наука", каза акад. Дончев.

"Румънците и унгарците, тези два народа, които също са били под турско владичество, някак си са запазили една памет. Ние не бихме могли, даже ние имаме Батак, обаче Батак не е увековечен по такъв начин. Ние нямаме изобразително изкуство, което да пресъздава тази страшна действителност", заяви писателят Антон Дончев.

Ние някак си турците ги чувстваме като свои хора. Ние имаме цивилизация, повлияна от турците, ако искате от ястията, ние сме живели с тези хора. Ние искаме - неискаме, сме врата на Турция към Европа. Изисква се елементарно здравомислие, за да се види къде е мястото на България в цялата тази история.(...) Поначало сега човечеството не обръща толкова внимание на гените. Всичко е записано, ние не можем да избягаме от кръвта си.

Относно романа „Време разделно" и неразказаните в него истории акад. Дончев каза: "Най-голямата история не я чух, аз я преживях в Родопите. Посред нощ един човек, който ме водеше из село Момчиловци, застана през нощта, можеше да бъде и ограда на гробища, но нищо не се виждаше, и започна да вика: "Елице, Елице, Елице!" И се отвори една врата и от мрака излезе една млада жена с бяла, дълга рокля, с пусната коса до коленете, с една свещ. Затова се роди романът „Време разделно".

След 30 години той открил, че жената не се казва Елица, а се казва Иелица.

В романа била спестена сцена на жестокост. "Баща ми ме помоли да не напиша една сцена и аз не я написах. Сцената е ужасна", обясни Дончев.

"Когато чуя България - виждам светлина. Занимавам се с история, 15 народа преди 15 века се качват на историческата сцена - имали са империи от Дунава до Китай, в момента им знаят имената 5-6 души като мен или хора, които се занимават... Народите ги няма. Един народ се закотвя на най-кофти мястото в Европа и в момента приказваме на един език и се наричаме българи", каза акад. Дончев.

Като добър познавач на човешката душа, той обясни: "Всичко, което възприемаме в света, го възприемаме през очилата на нашата култура".

Писателят подчерта отговорността на интелигенцията. "И хората, които правят стъклата, които леят стъклото, които правят диоптрите, хората на духовността са виновни за кривото, което гледаме. Политиците, които пляскат кал върху стъклата, и те са виновни, защото хората не виждат правилно света. Те могат да го видят правилно само чрез култура. Културата се отглежда, хората се отглеждат, възпитават, образоват. Всеки човек е някакво огледало на това, което става около него. Ние не осъзнаваме какво се случва в момента", категоричен е акад. Дончев.

Представяйки историята на Черно море, той сравни Европа с него. На мястото на Черно море е имало едно хубаво сладководно езеро, около което е имало една блестяща цивилизация, но след като соленият океан пробива нашите проливи, се получава това полусолено, полуморе, полуезеро, с мъртво дъно Черно море. "Европа е такова сладководно езеро", каза акад. Дончев.

"И в сладководното езеро Европа, което е създадено със северни води, в което участваме и ние, влизат други води, влизат други хора, и това вече не е сладководното езеро Европа, това е едно ново място за живот на народите, в което трябва да свикнем да живеем не с нашата вода, а с други води. Започва един сложен живот на Европа. Изключително трудно е предварително да се види някакъв край", очерта алегорично проблемите с мигрантските вълни в Европа акад. Дончев.

Макар и масон, акад. Дончев описва битката между доброто и злото така: "Армагедон е последната битка, между силите на доброто и злото, мрака и светлината, в която ще влязат, както пише в Библията „всички царе до края на земята", т.е. цялото човечество ще се сблъска. Армагедон не е ден, не е два, това е една постоянна, невероятна битка".

Относно празнуването на Рождество Христово преди време, писателят разказва: "Хората по нашите земи винаги много са се трудили, зимата е едно време, когато усиленият труд утихва, природата казва „Чакайте". В това време на човек му се дава възможност да се размисли, да се порадва спокойно.

Имам преки впечатление от моята баба, която е родена по време на робството, - това е човек, който започва да живее активно от момента, в който се показва слънцето, докато залязва. Лятото, когато денят е голям, се работи по 16-17 часа на ден и падаш като убит, възкръсваш на другата сутрин. Зимата ти дава възможност да въздъхнеш и да кажеш „Брей, тя мина още една година, дай да се порадваме на живота", разказва акад. Дончев.

За начина на живот преди и сега, когато модерните технологии навлизат ежеминутно в бита ни, писателят обяснява, че преди човек сякаш е бил по-защитен. "Когато бях дете, къщата си беше къща, къщата си беше затворена, там си оставаше семейството, никой не можеше да влезе, никой не можеше да приказва, да ти внушава нещо. Ти имаш възможност да останеш сам със своите близки и затова изживяването беше съвършено различно от сегашното. Начинът, по който се празнуваше беше напълно различен", каза Дончев.

Източник: Кросс


Прочети цялата статия тук: "Време разделно" е любовна песен в сравнение с истинската жестокост на турците - Поглед Инфо

Ето и контрапозиция / "Българите са били щастливци в Османската империя"/ - на един съвременен историк -
newsline.bg/18767/balgarite-sa-bili-shtastlivtsi-v-osmanskata-imperiya---prof-nikolay-marinov/

Историческата ни наука е неука.
Но на кого ли днес му пука?...

Марин Тачков



Гласувай:
30


Вълнообразно


1. freeoldmen - Добра контрапозиция предлага професорчето.
27.12.2015 12:25
Кръвният данък и тук-там някое клане били приемлива цена за охолния
свободен живот на българина в Отоманската империя.

Кириак Стефчов още е жив, даже преподава на децата вместо Рада...
цитирай
2. mt46 - Мда...
27.12.2015 12:46
freeoldmen написа:
Кръвният данък и тук-там някое клане били приемлива цена за охолния
свободен живот на българина в Отоманската империя.

Кириак Стефчов още е жив, даже преподава на децата вместо Рада...

Не знам защо почти не се говори за днешните туркофили - наследници на Кириак Стефчов, на чорбаджи Юрдан... Предатели, българопродажници...
цитирай
3. donchevav - Историята трябва да се опира на к...
27.12.2015 14:03
Историята трябва да се опира на конкретните факти и събития от миналото и да ги излага научно, едно към едно, а не да ги интерпретира и нагажда според конюнктурата на времето си. Кой друг, ако не тя, трябва да ни даде правилни и обективно научни отговори на неизвестните за отминалите времена. Не вярвам на историята като наука, поне на българската - заради "модерните" й прочити.
И много си прав:
Историческата ни наука е неука.
Но на кого ли днес му пука?...
Поздрави!

цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
27.12.2015 14:37
Ами в коментара ти е и отговорът на въпроса
Защото начело са предателите и българопродажниците!
Те изплуваха от блатото, в което ни вкараха

Весели Новогодишни празници!
цитирай
5. rustam - Мъдрец
27.12.2015 15:30
е Дончев.
цитирай
6. mihala - Дали още да се говори за тях след като ...
27.12.2015 16:56
Дали още да се говори за тях след като самите говорят за себеси с властогонството.
цитирай
7. ivanna4ev - Да не се говори за туркофилите е о...
27.12.2015 19:26
Да не се говори за туркофилите е обяснимо. Най-малко по две причини според мен. Първата - ако се отвори говорене за туркофилите ще се заговори и за едни други "фили", общото между които е русофобията. Второ - каквито и напъни да се правят истинските бъгарофили могат да бъдат, ако трябва да бъдат и някакви - русофили. Те са по-интелигентната, разумна и отговорна част от обществото с един съществен недостатък - не са нито толкова арогантни и безочливи лекета, нито толкова нагли кресльовци като другите "българофили".
цитирай
8. stih - Историците са отговорни...
27.12.2015 20:05
Още Аспарух е казал, че каквото се запише, това ще остане като истина.
Затова историята трябва да е обективна наука и да не се преосмисля с времето.

Поздравления за стойностния постинг!
цитирай
9. mt46 - Благодаря, Вени!... Поздрави!...
27.12.2015 22:00
donchevav написа:
Историята трябва да се опира на конкретните факти и събития от миналото и да ги излага научно, едно към едно, а не да ги интерпретира и нагажда според конюнктурата на времето си. Кой друг, ако не тя, трябва да ни даде правилни и обективно научни отговори на неизвестните за отминалите времена. Не вярвам на историята като наука, поне на българската - заради "модерните" й прочити.
И много си прав:
Историческата ни наука е неука.
Но на кого ли днес му пука?...
Поздрави!


Разни продажници се опитват да заличат народната памет, да преиначат историческите истини... Искат да премахнат текста на една от най-силните ни народни песни "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" и други творби от учебниците...
цитирай
10. mt46 - Благодаря, Лео!...
27.12.2015 22:03
leonleonovpom2 написа:
Ами в коментара ти е и отговорът на въпроса
Защото начело са предателите и българопродажниците!
Те изплуваха от блатото, в което ни вкараха

Весели Новогодишни празници!

А би трябвало начело да са последователи на Левски, на Ботев...
Приятни празници!...
цитирай
11. mt46 - Да, мъдър е... Добре е да се учим от мъдрите и умните, а не от блудните...
27.12.2015 22:05
rustam написа:
е Дончев.

цитирай
12. mt46 - Власто-гончета - модерна порода...
27.12.2015 22:09
mihala написа:
Дали още да се говори за тях след като самите говорят за себеси с властогонството.

цитирай
13. mt46 - Всичко е въпрос на манипулация...
27.12.2015 22:15
ivanna4ev написа:
Да не се говори за туркофилите е обяснимо. Най-малко по две причини според мен. Първата - ако се отвори говорене за туркофилите ще се заговори и за едни други "фили", общото между които е русофобията. Второ - каквито и напъни да се правят истинските бъгарофили могат да бъдат, ако трябва да бъдат и някакви - русофили. Те са по-интелигентната, разумна и отговорна част от обществото с един съществен недостатък - не са нито толкова арогантни и безочливи лекета, нито толкова нагли кресльовци като другите "българофили".

Явно за еврофилите и американофилите е по-добре да сме под турско влияние, отколкото под руско влияние...
Аз съм казвал и повтарям /или потретям/, че трябва да се стремим към независимост, към национален суверенитет...
цитирай
14. mt46 - Благодаря, Елица!...
27.12.2015 22:16
stih написа:
Още Аспарух е казал, че каквото се запише, това ще остане като истина.
Затова историята трябва да е обективна наука и да не се преосмисля с времето.

Поздравления за стойностния постинг!

цитирай
15. gosho568 - Интересен постинг!
27.12.2015 22:52
Никога не трябва да забравяме, че т.нар. "Великолепен век" от турците, винаги ще си остане най-мрачният перидод във българската история..!!! Жалкото е, че в днешно време, наблюдаваме иключително силна пропаганда относно миналото ни...
Поздрави!
цитирай
16. kvg55 - След десетоноемврийската котр...
28.12.2015 20:21
След десетоноемврийската котрареволюция ние химията пренаписахме, въглеродния двуокис стана въглероден диоксид, та какво остана за историята.
цитирай
17. mt46 - За тях може да е бил великолепен век... Поздрави!...
28.12.2015 22:21
gosho568 написа:
Никога не трябва да забравяме, че т.нар. "Великолепен век" от турците, винаги ще си остане най-мрачният перидод във българската история..!!! Жалкото е, че в днешно време, наблюдаваме иключително силна пропаганда относно миналото ни...
Поздрави!

цитирай
18. mt46 - Тази промяна в химията не е толкова съществена...
28.12.2015 22:23
kvg55 написа:
След десетоноемврийската котрареволюция ние химията пренаписахме, въглеродния двуокис стана въглероден диоксид, та какво остана за историята.

цитирай
19. schumpov - Сега е времето "Време разд...
01.01.2016 19:01
Сега е времето "Време разделно " задължително да се изучава в училище. Но за да стане това в системата на просветата трябва прочистване , там има много кадри на ДПС.
цитирай
20. mt46 - Мда... Романът е силен...
01.01.2016 20:31
schumpov написа:
Сега е времето "Време разделно " задължително да се изучава в училище. Но за да стане това в системата на просветата трябва прочистване , там има много кадри на ДПС.

Проблемът не е толкова ДПС, колкото евроатлантическите ценности, които изискват толерантност...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19158128
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031