Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2016 12:54 - Леополд Втори - велик европейски владетел?...
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 6884 Коментари: 18 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Зверствата на Леополд Втори

Той е бил един от най-заможните хора в Европа - и един от най-жестоките. Смята се, че е причинил смъртта на 10 милиона души в Конго. Белгийският крал Леополд Втори е човекът, потопил в кръв цяла една държава.

image

Ако някой все още се съмнява какъв човек е бил крал Леополд Втори - велик управник или един от най-големите престъпници в човешката история, нека прочете това: ако налеем в кофи пролятата от него невинна кръв, наредени една до друга, тези кофи биха образували права с дължина 2 хиляди мили; ако труповете на десетте милиона жертви, загинали от оръжие или глад, можеха да се изправят и да манифестират един след друг, биха им трябвали 7 месеца и 4 дни, за да минат всички покрай трибуната.

Така през 1905 г. Марк Твен описва зверствата на белгийския крал в Конго. Твен не е първият писател, който обръща внимание на геноцида в Централна Африка. Още през 1899 г. Джоузеф Конрад издава повестта "Сърце на мрака", написана след едно негово пътуване до реката Конго. Произведението, което е част от световното литературно наследство, завършва така: "...ужасът! Ужасът!".

image

Паметник на Леополд Втори в столицата на Конго Киншаса, която в миналото се наричала Леополдвил

"Малка страна, малки хора"

Да се пита човек защо му е било всичко това на крал Леополд, когото познаваме като един от най-заможните хора в Европа. От родителите си той наследява огромно богатство, което успява да увеличи с помощта на поредица от спекулативни сделки с дялове от Суецкия канал. Още като принц-престолонаследник той започва да се интересува от световната политика и със свито сърце наблюдава как другите европейски страни печелят от своите задгранични колонии - за разлика от младата държава Белгия, която по това време била от съвсем скоро на картата на Европа и била заключена между двете тогавашни сили Франция и Великобритания. "Малка страна, малки хора", оплаквал се Леополд. Когато през 1865 година поема престола от баща си, Леополд Втори вече е убеден, че за да стане могъща, Белгия се нуждае от колонии.

И понеже по онова време великите сили вече са си поделили света, младият белгийски крал е принуден да се задоволи с едно бяло петно върху картата - Централна Африка. Тера инкогнита - непозната земя. Той знае много добре, че Европа и Америка няма да му позволят да се сдобие с колония, която по територия е почти колкото цяла Западна Европа. Затова Леополд Втори се представя за филантроп, който има за цел да цивилизова Африка, да се бори срещу търговията с роби и да превърне Конго в зона за свободна търговия. С този план той успява да спечели на своя страна Америка, а също и Бисмарк. Така на конференцията за Конго от 1884-85 в Берлин е основана свободната държава Конго, подчинена пряко на белгийския крал. В този смисъл Конго не е колония, а лична собственост на Леополд Втори.

image

Берлин, 26 февруари 1885 година: конференцията, след която Леополд Втори става едноличен собственик на Конго

Нечовешки жестокости

Леополд събира войска от наемнници, отваря търговски представителства, строи пътища, железница и градове. Всичко това се прави с една-единствена цел - да заграби и изнесе от Конго колкото може повече богатства. Първоначално белгийският крал се интересува най-вече от слоновата кост. Но след като през 1888 година Джон Бойд Дънлоп изобретява пневматичната гума, изведнъж се увеличава търсенето на каучук. Войските на краля, прословутите Force Publique, състоящи се от черни наемници, започват да нападат села и да заробват местното население - докато жените биват брутално изнасилвани, мъжете събират каучук в горите. Който не предаде достатъчно каучук, бива жестоко изтезаван или направо екзекутиран.

В един момент на Леополд му хрумва идеята да забрани на Force Publique да убива животни. Наемниците вече трябва да доказват, че всеки куршум е бил изстрелян срещу човек. За да е сигурно, че действително са убили съответния брой хора, войниците трябва да представят отрязаната ръка на мъртвеца. Но тъй като избиването на животни продължава, наемниците започват да режат ръцете и на живите. Има запазени фотографии, на които се виждат деца без крайници и огромни кошове, пълни с отрязани човешки ръци. Други снимки от онова време документират зверски екзекуции, виждат се отрязани глави, побити на колове.

Дълго време зверствата в Конго остават скрити за света, тъй като малцината бели мисионери са предпочитали да си мълчат. Американският духовник Джордж Вашингтон Уилямс е първият, който повдига въпроса. През 1890 година той изпраща отворено писмо до Леополд Втори, в което заклеймява жестокостите, вършени от подчинените му.

Началото на края

 

image

Леополд Втори (1835 - 1909)

Истинските мащаби на престъпленията проличават едва след като един служител на белгийското параходно дружество, което държи монопола на търговията с Конго, основава първото правозащитно движение. На Едмънд Дене Морел му прави впечатление, че тръгващите за Африка кораби се товарят само с оръжие и муниции. През 1900 г. в The Speaker илиза негова публикация, подплатена с богат снимков материал за зверствата в Конго. Вследствие на тази публикация британското правителство възлага на дипломата Роджър Кейсмънт да посети Конго. Неговият доклад потвърждава твърденията на Морел. През 1908 г. международният натиск е вече толкова силен, че крал Леополд е принуден да се откаже от колонията си. Конго е продадено на белгийската държава срещу сумата от 50 милиона франка. Година по-късно Леополд умира. В историята той остава като един от най-омразните владетели в Европа.

Каква част от богатствата на Леополд Втори се дължат на Конго, остава неясно и до днес. Според някои оценки в периода 1885-1908 от Конго са изнесени богатства на стойност 700 милиона евро, по днешни цени. От тях близо 250 милиона са заграбени лично от краля. Броят на жертвите също не е уточнен, но се предполага, че те са между 5 и 15 милиона.

АГ, ЗЦ, Е. Лилов; Редактор: Д. Попова-Витцел
www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B4-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/a-16750260

ПП: Не е ли вярно, че богатствата на повечето западни държави се дължат /се основават/ предимно на вековно ограбване на други народи и че са за сметка на тонове човешка кръв?...




Гласувай:
24


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B4_II_%28%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F%29
26.03.2016 12:56
Леополд II (на френски Leopold II; пълно име Луи Филип Мари Виктор) е втори крал на белгийците, наследил баща си, Леополд I, през 1865 и останал крал до смъртта си през 1909. Син е на Луиза Бурбон-Орлеанска, която е дъщеря на френския крал Луи Филип, и сестра на Клементина Бурбон-Орлеанска, майка на българския цар Фердинанд I. Сестрата на Леополд II, Шарлота Белгийска, е императрица на Мексико.

Херцог на Саксония, принц на Саксония-Кобург и Гота, херцог на Брабант, суверен на Свободната държава Конго, като извън Белгия той е известен като нейн основател и едноличен собственик.

Той прави състояние от експлоатиране на богатството на Конго, първоначално чрез търговия със слонова кост, а след 1890 се възползва от голямото покачване на цената на каучука. Принуждавал е селата да запълват производствени квоти, като по негова заповед са рязани ръцете на тези, които не са произвеждали достатъчно продукция. Неговият режим е отговорен за смъртта на между 2 и 15 милиона души, по различни оценки. Това става един от най-големите скандали в началото на 20. век, след който той е принуден да предаде контрола над Конго на белгийското правителство.
цитирай
2. mt46 - http://www.sibir.bg/blog/momchev/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=605988
26.03.2016 12:59
Според една оценка, заради Леополд загиват около 10 милиона конгоанци. Този геноцид става един от най-големите скандали в началото на 20-ти век, след който скандал кралят е принуден да предаде контрола над Конго на белгийското правителство. Алчният белгиец умира през 1909 г. След това, Белгия продължава да експлоатира и ограбва Конго още 52 години, добивайки там злато, диаманти, и други ценни суровини.

image

Първият демократично избран премиер на Конго Патрис Лумумба бива екзекутиран зверски по поръчение на Белгия, защото казва жестоката истина за ролята на крал Леополд ІІ в историята на африканската страна (твърди се в публикация в temadaily). Според Уикипедия: конгоанският антиколониален водач и премиер (ползващ се с подкрепата на СССР), бива убит по заповед на американския президент Дуайт Айзенхауер.
Интересното е, че в столицата на Конго - Киншаса стои паметник на Леополд, което на мен ми се струва направо порнография. Но като го търпят, ще стои...
И до днес богатата на ресурси африканска държава има един от най-бедните народи в света. Сърцето на Африка продължава да кърви...
цитирай
3. brancaleon - mt46
26.03.2016 17:30
Атентатите в Белгия ги правят араби, а не африканци. Ако търсиш причината в Леополд II за атентатите и напрежението в Белгия, малко си се отклонил.
цитирай
4. kvg55 - Това е лицето на колониализма и не ...
26.03.2016 19:43
Това е лицето на колониализма и не само белгийския.
Така е : "... богатствата на повечето западни държави се дължат /се основават/ предимно на вековно ограбване на други народи и че са за сметка на тонове човешка кръв? ..."
цитирай
5. mt46 - Да, знам... В случая не търся причина за сегашния тероризъм...
26.03.2016 20:09
brancaleon написа:
Атентатите в Белгия ги правят араби, а не африканци. Ако търсиш причината в Леополд II за атентатите и напрежението в Белгия, малко си се отклонил.

Целта ми е да разширим историческите си познания. Защото мнозина са късопаметни и ни натрапват само престъпленията и жертвите на "комунизма"...
цитирай
6. mt46 - Такива разбойнически, престъпни държави са ни евросъюзници...
26.03.2016 20:16
kvg55 написа:
Това е лицето на колониализма и не само белгийския.
Така е : "... богатствата на повечето западни държави се дължат /се основават/ предимно на вековно ограбване на други народи и че са за сметка на тонове човешка кръв? ..."

цитирай
7. germantiger - ...
27.03.2016 00:39
ПП: Не е ли вярно, че богатствата на повечето западни държави се дължат /се основават/ предимно на вековно ограбване на други народи и че са за сметка на тонове човешка кръв?...

...

Не, но нали си невеж

- разбира се, не ти е ясно средната продължителност живот на роба в сащ например и по-малката на африканенеца нероб в ония времена

- не ти е ясно колко са били грамотните роби в сащ и европа, пр. във франция и неграмотните "свободни"

- не ти е ясно лувертюр колко бели е убил

- не ти е известно за бебетата бели на кол

- невеж си за избодените очи на бели бебета, за чденето от тях живи на шиш

- не ти е понятно какво са правили с жените в дупки, бели жени африканците

- не ти е известно че над 90% от робите са продадени от техните черни вождове

- башкъ не ти е известно защо роби индийци, китайци, австралийци почти % няма, а само негри

как да ти е известно това, нали си ми умен бугарин
цитирай
8. germantiger - ...
27.03.2016 00:41
Ти сериозно ли си вярваш, че имаш познания?!, за да ги разширяваш като ти липсват

ти знаеш ли че ДАРВИН Е РАСИСТ

ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ ЕНГЕЛС Е ТАКЪВ

ЗНАЕШ ЛИ ВНУКА НА МАРКС КОЙ Е КАК Е СЛУЖИЛ В ГЕСТАПО, преди това с припознат баща нарочно от енгелс

какви познания имаш ти, освен талант в поезията - там си силен в другото си бугарин бос
цитирай
9. mt46 - Характерно за теб е да се отклоняваш от основната тема...
27.03.2016 10:16
germantiger написа:
ПП: Не е ли вярно, че богатствата на повечето западни държави се дължат /се основават/ предимно на вековно ограбване на други народи и че са за сметка на тонове човешка кръв?...

...

Не, но нали си невеж

- разбира се, не ти е ясно средната продължителност живот на роба в сащ например и по-малката на африканенеца нероб в ония времена

- не ти е ясно колко са били грамотните роби в сащ и европа, пр. във франция и неграмотните "свободни"

- не ти е ясно лувертюр колко бели е убил

- не ти е известно за бебетата бели на кол

- невеж си за избодените очи на бели бебета, за чденето от тях живи на шиш

- не ти е понятно какво са правили с жените в дупки, бели жени африканците

- не ти е известно че над 90% от робите са продадени от техните черни вождове

- башкъ не ти е известно защо роби индийци, китайци, австралийци почти % няма, а само негри

как да ти е известно това, нали си ми умен бугарин

Естествено е господарят да се грижи за робите си, както говедарят се грижи за говедата си... А ти знаеш ли колко диви прасета са оцелели? Знаеш ли, че опитомените прасета се хранят по-добре от дивите?...
цитирай
10. mt46 - Може би имам повече познания и обща култура от повечето българи, германци, американци...
27.03.2016 10:21
germantiger написа:
Ти сериозно ли си вярваш, че имаш познания?!, за да ги разширяваш като ти липсват

ти знаеш ли че ДАРВИН Е РАСИСТ

ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ ЕНГЕЛС Е ТАКЪВ

ЗНАЕШ ЛИ ВНУКА НА МАРКС КОЙ Е КАК Е СЛУЖИЛ В ГЕСТАПО, преди това с припознат баща нарочно от енгелс

какви познания имаш ти, освен талант в поезията - там си силен в другото си бугарин бос

Интересна е връзката между Дарвин и Хитлер...
http://www.blagovremie/content/%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%BD-%D0%B8-%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-0
Архим. доц. д-р Павел СТЕФАНОВ

Националсоциализмът (съкратено: нацизъм) е най-страшното зло не само през ХХ век, но и изобщо в човешката история. За него са издадени безброй книги, издигнати са много паметници на неговите милиони жертви, той се изучава в училищата и университетите, а всяка година 27 януари се отбелязва в целия цивилизован свят като Ден за възпоминание на Холокоста (Йом ха-Шоа). Отричането на човеконенависткия хитлеристки режим, чиято цел - поробването на целия свят, е естествено и необходимо. Малцина обаче знаят, че политиката на този режим до голяма степен се основава върху идеите на английския естествоизпитател Чарлз Дарвин.

Пряката връзка между дарвинизма и нацизма е обоснована в трудовете на редица учени-креационисти и преди всичко в прочутата книга на калифорнийския историк Ричард Уейкарт „От Дарвин до Хитлер. Eволюционната етика, евгениката и расизмът в Германия” (Палгрейв Макмилан, 2004). Тази книга се превърна в арена, на която яростно преплетоха шпаги креационисти и еволюционисти.

Английският писател Малкълм Баудън обръща внимание на връзката между дарвинистката хипотеза и геноцида на нацистка Германия: „Известна е еволюционната основа на ницшеанските теории за свръхчовека, известно е и практическото им приложение от Хитлер в осъществяването на замисъла за „расата на господарите”. Вледеняващите кръвта последици от довеждането на еволционната теория до нейния логичен край, т.е. унищожаването на слабите раси, се осъществи в ужаса на концлагерите Аушвиц, Освиенцим и др. Историците щателно събират свидетелства за зверствата на хитлеристкия режим, но е интересно, че на никого не му хрумва да изтъкне на първо място факта, че този режим се основава на еволюционната философия. Фактически теорията на Дарвин е свещена. Тя грижливо се опазва от каквато и да е критика”.1

На същото мнение е и американският учен Хенри Морис: „Въпреки че всеки ученик е осведомен за злото, което донесе на света Хитлер и неговият националсоциализъм, на децата изобщо не се обяснява, че основа на всичко това е еволюционната теория. Толкова очевиден опит да се скрие истината всъщност не е нищо друго, освен пренаписване на историята. Съвременните еволюционисти реагират доста гневно, когато някой им напомни, че еволюционната теория е послужила като обосновка за нацизма, но въпросът стои точно така”.2 По-нататък Морис цитира сър Артър Кейт, известен британски изследовател на еволюционната антропология, който пише: „За да разберем как еволюционните мерки и племенният морал се внедряват енергично в живота на една съвременна велика нация, трябва да се обърнем към Германия от 1942 г. Хитлер свято вярва, че еволюцията представлява единствената вярна основа за националната политика... Немският фюрер, както неведнъж доказах, е еволюционист. Той съзнателно се стреми да приспособи политиката на страната към еволюционната теория”.3

В Германия дарвинизмът се проповядва от популярната Монистка лига, основана от атеиста Ернст Хекел (1834-1919).4 Но докато Дарвин е убеден, че цялото човечество се развива в единен поток (моногенезис), Хекел смята, че от първоначалния „прачовек” (Urmensch) еволюират няколко раси, които се конкурират помежду си (полигенезис). Под влиянието на Хекел мнозина немски учени и други интелектуалци се отказват от религията и възприемат материалистичен, расистки, шовинистичен и империалистичен светоглед. Теологът Кенет Хсу пише: „Възгледите на Хитлер за историята, политиката, религията, християнството, природата, евгениката, науката, изкуството и еволюцията... до голяма степен съвпадат с възгледите на Хекел... В биологическата теория на Дарвин Хитлер намира най-мощно оръжие срещу традиционните ценности”.5

Доказателства за тези твърдения може да се намерят в прословутата книга на Адолф Хитлер „Моята борба” (1925-1926). В нея особено се подчертава Дарвиновата „борба за съществуване” и „оцеляване на най-силните”. Теориите на фюрера за немския народ и външната политика на Германия се мотивират не толкова от икономиката, както е при марксизма, колкото от биологичната интерпретация на историята, романтичната идеализация на селянина и неговото „право да обработва земята със собствените си ръце”, нацистките фантазии за расите и държавите. Тези идеи включват принципите за разграничаване на расите, забраната за брак с хора от „непълноценни” раси, превъзходството на арийската раса и особено на немския народ и омраза към евреите. Хитлер чете много и черпи стимули не само от Дарвин, Хекел и Льобон, но и от редица други мислители, например от неговия любим композитор Ричард Вагнер. В „Моята борба” биологическата теория на Хитлер е изложена в главата за народа и расата. Прави впечатление, че бъдещият фюрер не използва нито веднъж термините „раса” и „еволюция” или имената на Дарвин и Хекел. Хитлер простира валидността на теорията за естествения подбор върху природните закони като цяло и заключава, че човечеството също е подложено на действието на естествения подбор. Тази криворазбрана логика води до абсурдни изводи. Хитлер пише, че грижата за слабите противоречи на законите на природата: „Семето на новото поколение неизбежно ще расте и ще става толкова по-плачевно, колкото по-дълго продължи това издевателство над природата и нейната воля. И в края на краищата такъв народ ще прекрати съществуването си на тази земя... Силната раса ще изтласка слабата... Човечеството е придобило величие във вечна борба и може да бъде погубено само от вечен мир...”6

Хитлер подчертава биологичния факт, че живите същества се съединяват само в границите на собствения си вид, а редките изключения обикновено дават безплодно потомство. Оттук той погрешно тълкува тази закономерност като довод срещу смесените бракове между представителите на различни раси. Тук също се проявява неговата еволюционистка трактовка на човешката история: „На природата са противни браковете между силните и слабите, но още повече й е противно смесването на висшата и нисшата раса, защото това може с един удар да разруши всички нейни трудове за постигането на висша раса, които продължават стотици хиляди години... Като се опитва да въстане срещу желязната логика на природата, човекът започва борба срещу законите, на които той дължи своето съществуване”.7

Хитлер открито отрича библейския разказ за сътворението на света и свръхестествената природа на душата. Той смята хората за чисто материални: „Тази планета милиони години се е въртяла в ефира без човешки същества и това може да се повтори, ако хората забравят, че те са задължени за висшето си съществуване не на идеите на шепа безумни идеолози, а на знанието и безжалостното прилагане на неумолимите закони на природата”.8

Хитлер продължава: „Неотменимите права на личността бяха заменени от принципите на евгениката, основани върху дарвинизма и по-късно приложени на практика; основата на християнския брак беше чудовищно извратена. Не, човек има само едно свещено право и то е неговият свещен дълг, а именно – да запази чистотата на кръвта и като съхрани най-доброто, което има в човечеството, да създава възможност за облагородяване на тези същества. Следователно народната държава трябва да започне с извисяването на брака над нивото на постоянното оскверняване на расата и придаването му на статут на свещен институт, призван да възпроизведе Божия образ, а не чудовища, оказали се по средата на пътя между човека и маймуната... Народната държава трябва да постави расата в центъра на живота... Тя трябва да следи, за да се раждат само здрави деца... Държавата трябва да стои на стража на хилядолетното бъдеще, пред което всички егоистични желания на личността трябва да се разглеждат като нищожни и да се потъпкват. В служба на това знание трябва да се прилагат най-съвременните средства на медицината. Държавата е длъжна да спре размножаването на всички, които имат явни или наследствени болести и тази забрана трябва да се осъществява на практика”.9 Целта на Хитлер е „завинаги да се сложи край на постоянния и непрекъснатия първороден грях да се отравя расата и да се дадат на всемогъщия Творец такива хора, каквито Той Сам е сътворил”.10

„Моята борба” става една от най-четените книги в историята на Германия. Тя е подарявана на всички младоженци и е изпращана безплатно на фронтоваците. Само през 1944 г. от нея са продадени над 11 милиона екземпляра. Теорията на еволюцията и расизма е възприета и одобрена от всички нацистки водачи и от мнозинството немски учени, включително от Химлер и Менгеле – „ангела на смъртта” от Освиенцим.

Не само в „Моята борба”, но и в речите си Хитлер провъзгласява принципите на евгениката - подобряването на човешките наследствени качества чрез насилствена намеса на тоталитарната държава. Пред нацисткия конгрес през 1929 г. той заявява: „Най-лошата опасност е, че сами прекъсваме процеса на естествения подбор, като се грижим за болните и слабите... Най-далновидната расистка държава в историята – Спарта, системно прилага тези расистки закони”.11 Извратените дарвинистки идеи на Хитлер са отразени в законодателството на Германия по времето на неговото управление (1933-1945). Нацисткият режим насилствено стерилизира стотици хиляди хора, които са окачествени като „непълноценни” (Untermenschen). Десетки хиляди физически и психически болни са умъртвени. През Холокоста нацистите унищожават около 17 милиона души – евреи, поляци, руснаци, цигани, хомосексуалисти, йеховисти, масони, комунисти, профсъюзни дейци и пр. Убити са дори военноинвалидите от Първата световна война, въпреки че самият Хитлер се гордее с „подвизите” си на фронта. Същевременно с всички средства се насърчава „положителната” евгеника и раждането на „арийски” деца. Абортите се обявяват за незаконни. Неомъжените жени нямат право да откажат забременяване и са длъжни да родят здрави деца, в противен случай се убиват.

Редица учени осмислят Холокоста не само като най-страшния геноцид в човешката история, но и като опит да се премахне етичния код, който противоречи на масовото унищожение на невинни хора.12 Този код е юдеохристиянската етика, която провъзгласява за върховен принцип любовта, а не омразата; равенството, а не разделянето и противопоставянето; саможертвата, а не жертването на другите. „Тази е победата, която победи света – нашата вяра”. „Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света; и тая победа, която е победила света е спечелила нашата вяра.” (І Йоан 5:4)

Бележки
1 Bowden, M. The Rise of the Evolution Fraud. Bromley, 1982, p. 81.
2 Morris, H. The Long War Against God. Grand Rapids, 1989, p. 76.
3 Keith, A. Evolution and Ethics. New York, 1947, p. 28, 230.
4 Di Gregorio, M. A. From Here to Eternity: Ernst Haeckel and Scientific Faith. Göttingen, 2005.
5 Hsu, K J. Sedimentary Petrology and Biologic Evolution. - Journal of Sedimentary Petrology, 56, 1986, Sept., p. 730.
6 Hitler, A. Mein Kampf. London, 1969, p. 122, 124.
7 Ibid., p. 260.
8 Ibid., p. 262.
9 Ibid., 365-367.
10 Ibid., p. 369.
11 Цит. в: Heinsohn, G. What Makes the Holocaust a Uniquely Unique Genocide. - Journal of Genocide Research, 2, 2000, № 3, p. 416.
12 Ibid., p. 426.

Списание "Свет", бр. 2/2010
Препечатано от сайта Православие БГ
цитирай
11. get - - Не мога да се съглася с две неща - които явно ти споделяш, Тачков ?
27.03.2016 12:57
6. mt46 написа:

- Такива разбойнически, престъпни държави са ни евросъюзници...


- Леополд II да го ползваме, като пример към настоящият момент е анахронизъм и механистично-формално приписване на подобност, тоест профанизиране при опита ни за моделиране и аналогии с примери от история - нехуманното отношение към завладените (народи или племена) не е монопол на една или друга ... а на всички "велики" - чети/разбирай Държави-Империи !?
- А по отношение на настоящата военно-ПОЛИТИЧЕСКА СИТУАЦИЯ(а от там и "гео-политическа !) върху която се опитваме да разсъждаваме ТЪРСЕЙКИ И ИСТОРИЧЕСКИ АНАЛОГИИ - Много прилича на СИТУАЦИЯТА СЪЗДАЛА СЕ НЕПОСРЕДСТВЕНО ... преди и по време на Кримската война!?
mt46 написа:

Този код е юдеохристиянската етика, която провъзгласява за върховен принцип любовта, а не омразата; равенството, а не разделянето и противопоставянето; саможертвата, а не жертването на другите. „Тази е победата, която победи света – нашата вяра”. „Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света; и тая победа, която е победила света е спечелила нашата вяра.” (І Йоан 5:4)


- За юдаизма е ПРИСЪЩ РАСИЗМА ! ?
- Първоначално при РАСИЗМА в ЮДАИСТИЧНАТА МУ РЕДАКЦИЯ, става доминиращ по време на Английската буржоазна революция и лорд-протектора О. Кромуел, напълно РЕЗОННО - предвид повлияването мисленето на Английското общество чрез идеите на протестантизма ... чиито основи почиват в "юдаизма".
- Категоричното ми мнение е! - "корените" на германският расизъм, исторически се крият в англо-саксонският такъв - Има достатъчно много литература по въпроса ... така че търсете ... четете !!

- С уважение!

П.П.
- За начало може да се запознаете с книгата на Саркисянц М. "Английские корни немецкого фашизма."
цитирай
12. syrmaepon - И отказвам да разбера защо всички се ...
27.03.2016 17:44
И отказвам да разбера защо всички се надпреварват да покажат ужасите на другия - ужасите са ужаси - по-големи и по-малки. И не виждам защо на едни ужаси трябва да се отвръща с други. Едните ползвали вудо магия, другите с болен фетишизъм трупат свои и чужди богатства. Но все повече разбирам защо немско-гръцкия американец художник Карл Валтер се е нарекъл Виктор Булгар ))))))))) Ние сме най-нормалните. Даже и Бай Ганьо си е съвсем нормален и не разбирам защо да изпитваме омраза към себе си заради него. Той убил само автора си. И то по хуманен способ
цитирай
13. germantiger - ...
27.03.2016 18:58
Слабо от списание "Свет" и няма как да е иначе от невежи, които не посочват нито един автор расолог, нито кой братовчед е основоположник на евгениката, нито ИЧСЛОТО НА ЖЕРТВИТЕ НА КОЛОНИАЛИЗМА.

Нито днешния негърски расизъмн, НИТО КОГА Е ОТМЕНЕНО РОБСТВОТО В АРАБСКИТЕ СТРАНИ ПРЕЗ... 20-И ВЕК итн итн итн

Мисля до някой друг месец да направя постинг с който да образовам четящите бугари.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
27.03.2016 19:20
Интересна тема за изкуствената държава Белгия, създадена от Англия Тя си е чиста проба буферна държава между Англия и Франция от една страна и Германия от друга германия още не е обединена, но великите сили явно са прозрели опасността и са гледали в перспектива
Интересно е, че Конституцията и е пример за тогавашното общество , по неин образец е и Българската
Да империализмът в неговата форма колониализъм е еднакъв навсякъде И носителите му добре се познават
Затова в такива черни краски описват Русия в Освободителната война Не виждат, че решавайки имперски проблеми, тя решава и нашия проблем
Виждат само алчността към заграбване на нови земи
Дори и в Африка , Белгийско Конго, Белгия с колонията си играе отново роля на Буфер между съседните английски, френски, испански и португалски колонии Не съм много сигурен, но мисля ,че в края на властването на Леополд и Германия има колонии в района Идеален Буфер и там , а и сега, не случайно Брюксел е столица на ЕС
Би трябвало да е Женева, но Швейцария е друг буфер- и столица на царицата!
Парицата

Хубава вечер!
цитирай
15. mt46 - Благодаря ти за мнението, Гет!... Поздрави!...
27.03.2016 22:20
get написа:
6. mt46 написа:

- Такива разбойнически, престъпни държави са ни евросъюзници...


- Леополд II да го ползваме, като пример към настоящият момент е анахронизъм и механистично-формално приписване на подобност, тоест профанизиране при опита ни за моделиране и аналогии с примери от история - нехуманното отношение към завладените (народи или племена) не е монопол на една или друга ... а на всички "велики" - чети/разбирай Държави-Империи !?
- А по отношение на настоящата военно-ПОЛИТИЧЕСКА СИТУАЦИЯ(а от там и "гео-политическа !) върху която се опитваме да разсъждаваме ТЪРСЕЙКИ И ИСТОРИЧЕСКИ АНАЛОГИИ - Много прилича на СИТУАЦИЯТА СЪЗДАЛА СЕ НЕПОСРЕДСТВЕНО ... преди и по време на Кримската война!?
mt46 написа:

Този код е юдеохристиянската етика, която провъзгласява за върховен принцип любовта, а не омразата; равенството, а не разделянето и противопоставянето; саможертвата, а не жертването на другите. „Тази е победата, която победи света – нашата вяра”. „Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света; и тая победа, която е победила света е спечелила нашата вяра.” (І Йоан 5:4)


- За юдаизма е ПРИСЪЩ РАСИЗМА ! ?
- Първоначално при РАСИЗМА в ЮДАИСТИЧНАТА МУ РЕДАКЦИЯ, става доминиращ по време на Английската буржоазна революция и лорд-протектора О. Кромуел, напълно РЕЗОННО - предвид повлияването мисленето на Английското общество чрез идеите на протестантизма ... чиито основи почиват в "юдаизма".
- Категоричното ми мнение е! - "корените" на германският расизъм, исторически се крият в англо-саксонският такъв - Има достатъчно много литература по въпроса ... така че търсете ... четете !!

- С уважение!

П.П.
- За начало може да се запознаете с книгата на Саркисянц М. "Английские корни немецкого фашизма."

1. Анахронизъм? Вълкът мени козината си, но не и нрава... Мисля, че не е справедливо, коректно по-силните държави да "изяждат" по-малките /като България/...
2. Може би САЩ са най-добри последователи на расизма, на юдаизма...
цитирай
16. mt46 - Да ти кажа ли защо /от моя гледна точка/?...
27.03.2016 22:28
syrmaepon написа:
И отказвам да разбера защо всички се надпреварват да покажат ужасите на другия - ужасите са ужаси - по-големи и по-малки. И не виждам защо на едни ужаси трябва да се отвръща с други. Едните ползвали вудо магия, другите с болен фетишизъм трупат свои и чужди богатства. Но все повече разбирам защо немско-гръцкия американец художник Карл Валтер се е нарекъл Виктор Булгар ))))))))) Ние сме най-нормалните. Даже и Бай Ганьо си е съвсем нормален и не разбирам защо да изпитваме омраза към себе си заради него. Той убил само автора си. И то по хуманен способ

Защото не ми харесва, че западняците са лицемери, че се смятат за най-велики, богоизбрани, образцови. Че смятат останалите за втора и трета категория хора /това не е ли расизъм?/...
А за българските недостатъци, пороци съм писал немалко пъти...
цитирай
17. mt46 - Благодаря ти за мнението, Лео!...
27.03.2016 22:35
leonleonovpom2 написа:
Интересна тема за изкуствената държава Белгия, създадена от Англия Тя си е чиста проба буферна държава между Англия и Франция от една страна и Германия от друга германия още не е обединена, но великите сили явно са прозрели опасността и са гледали в перспектива
Интересно е, че Конституцията и е пример за тогавашното общество , по неин образец е и Българската
Да империализмът в неговата форма колониализъм е еднакъв навсякъде И носителите му добре се познават
Затова в такива черни краски описват Русия в Освободителната война Не виждат, че решавайки имперски проблеми, тя решава и нашия проблем
Виждат само алчността към заграбване на нови земи
Дори и в Африка , Белгийско Конго, Белгия с колонията си играе отново роля на Буфер между съседните английски, френски, испански и португалски колонии Не съм много сигурен, но мисля ,че в края на властването на Леополд и Германия има колонии в района Идеален Буфер и там , а и сега, не случайно Брюксел е столица на ЕС
Би трябвало да е Женева, но Швейцария е друг буфер- и столица на царицата!
Парицата

Хубава вечер!

Русия може да е имала интереси, но ни е освободила от османска власт /както е помогнала и за освобождението на Гърция, на Сърбия/, проляла е кръв за свободата ни... А от какво е освободила Белгия Конго?...
Поздрави!...
цитирай
18. elcho - Пише се " Българи " а не " Бугари " и .....
27.03.2016 22:36
.....и който не може да го напише правилно е селски ДЕБИЛ !!!
И ако някой мисли , че ни унижава, то да напише нещо за неговият РОД от кога е и кво прави тук по НАШИТЕ ЗЕМИ !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19160072
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031