Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2017 21:59 - Акад. Георги Марков: Омръзна ми бивши комунисти да се правят на антикомунисти!
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 2357 Коментари: 9 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Автор: Красина Кръстева, epicenter.bg

- Каква дата е 9 септември 1944 г., акад. Марков? Позор или слава?

 

- Трябва най-сетне да има една обективна оценка за тези събития. И за преди 9 септември 1944 г. и за след 9 септември. Да не се слага всичко под един знаменател. Трябва да има помирение, трябва да спрем да си губим времето и да си хабим енергията в спорове за миналото. То е невъзвратимо, оставете го 9 септември! В България всеки ден стават убийства, отвличания, а политиците се занимават с 9 септември и с Априлския пленум. Да оставят историята на историците, да не я пипат с мръсни ръце!

 

Трябва да има някакво национално съгласие по испански модел. Не може всеки да си плаче на своя гроб. Трябва помирение! Трябва да се разбере, че и от двете страни има убити българи. Не трябва да се изострят страстите. Това е гражданска война, а в една гражданска война няма победители!

 

- Да, но страстите се изострят. Политическият сблъсък около 9 септември не намалява, напротив, увеличава се, независимо че се отдалечаваме от събитията. Защо?

 

- Да припомня ли, че в началото на 90-те години при Филип Димитров искаха да преименуват улиците, носещи името на Гео Милев. Това е гражданска война - преди 9 септември има бял терор, след 9 септември - червен терор. Има невинни жертви и от двете страни. Какво да кажем за Гео Милев и за Йосиф Хербст?! Преди 1989 г. отричахме червения терор, след това започнаха да отричат белия терор. Трябва да помъдреем най-сетне. Пак ще кажа, да видим Испания, там загинаха 680 000 хиляди души в най-жестоката гражданска война. Как генералисимус Франко успя да ги помири, издигна един паметник в Долината на падналите, погреба всички – комунисти, анархисти, франкисти и написа „Те загинаха за доброто на Испания“. В Гърция три години се убиваха – от 1946 до 1949 г. и се помириха.  А тук политиците продължават да ровят.

 

- Отношението към дати като 9 септември не се ли превръща в код, с който се маркира геополитическа принадлежност?

 

- Това е историческо събитие. Вярно е, че за една нощ се извършва преврат, една революция, но има последици от революцията. Сменя се системата – обществено-политическата, стопанската. И то с навлизането на Червената армия. Това е събитие, което е предопределено от Тримата големи (Сталин, Чърчил, Рузвелт). Те разделят Европа. Сталин и Чърчил постигат споразумение. Чърчил казва на Сталин: На мен ми остави Гърция, тя ми трябва, вземи грешните българи и ги накажи! Защо? Защото ни мрази от операцията при Дарданелите през 1915 г. Чърчил подарява България на Сталин и Сталин я взима, това е въпрос на геополитическа игра. Тогава Европа е разделена в резултат на Втората световна война и това предопределя започването на Студената война. Тя започва веднага – още през 1946 г. с речта на Чърчил във Фултън. Така че 9 септември нямаше как да бъде избегнат с това, че България беше определена в съветската зона. След като Червената армия влезе в България, това не е съглашенската окупация от 1918 – 1918 г. Не! Червената армия влиза тук, но тя сменя и системата по съветски модел. Разбира се, има връзка с вътрешната съпротива, има люшкане на махалото – избиват се невинни хора в продължение на около месец след 9 септември. В голяма част от случаите става дума за саморазправи. Някой има зъб на някого от три поколения и казва – ето го този фашист! Убива го и вдига юмрук: „Смърт на фашизма!“

 

След това от Народния съд са съдени хора. Това пък е отмъщението на комунистическата партия. Но трябва да разберем, че в гражданската война няма победители. Дълго време 9 септември беше национален празник. Но той не може да обедини българите, той разединява. Друга дата ни обединява – 6 септември, Съединението, 22 септември – Денят на независимостта. А тях ги възприемат просто като почивни дни. Не, това не са почивни дни, празници са! Истински празници!

 

Омръзнало ми е политиците да нареждат на историците. Пренаписват колегите учебниците и децата ми казват – обичаме историята, акад. Марков, но нямаме доверие на историците.

 

- Как си обяснявате това, че партия ГЕРБ, в която има доста бивши комунисти или техни наследници, сега се среща със Съюза на репресираните и осъжда комунистическия режим?

 

- Това е политическа игра! Омръзна ми бивши комунисти да се правят на антикомунисти! Те всички са такива – начело с Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Цецка Цачева. И понеже имат обременяване, се престарават. На 10 ноември 1989 г. имаше един милион комунисти. Дядо ми не казваше комунисти, казваше партийци. Казваше – комунистите бяха преди 9 септември 1944 г., когато ги преследваха. Тогава бяха малко. 14 000 са комунистите в България на 9 септември 1944 г., след това за три години стават 350 000, за да стигнат до един милион през 1989-та. След 1989 г. пък масово се захвърляха партийни книжки. Защото преди 89-та членството в БКП не беше въпрос на убеждение, това беше въпрос на кариера, начин на оцеляване. Затова от бивши комунисти толкова хора станаха антикомунисти. На Росен Плевнелиев баща му е номенклатура от Благоевградския окръжен комитет на БКП, на Иван Кръстев баща му е член на ЦК на БКП, на Евгени Дайнов баща му беше кореспондент в Лондон на „Работническо дело“ и оттам ругаеше американския империализъм. Живял съм в оная епоха и затова се възмущавам днес. От ГЕРБ тръгнали сега да се борят срещу комунизма. Имало заплаха! Оставете тази мантра, няма връщане назад!

 

- Кой подклажда тази мантра, защо тя съществува?

 

- За да се издокарат на Чичо Сам. Имаше един Дядо Иван, Чичо Сам го изгони от политиката, от икономиката, сега иска да го изгони от историята. Днешните борци срещу комунизма се престарават, без никой да ги кара, защото са обременени от комунизма. Спомням си как Цецка Цачева изигра едно представление за не-знам-кой-си дядо, дори се разплака по време на диспута с ген. Румен Радев. Изкуствено е. Има жертви на комунизма, познавам такива хора. Но тези не са жертви! Нито Кунева е жертва, нито Плевнелиев, нито Цачева. Тези, които са лежали по затворите и лагерите, техните наследници, наследниците на безследно изчезналите след 9 септември са по-благородни, отколкото бившите комунисти, станали антикомунисти. Тези да не се правят на жертви. Кунева ще предлага уроци за комунизма с две лица! Бях на един такъв урок. И учителят сложи на едната страна снимка от лагера в Белене. Предложих от другата да сложат снимка на НДК. Защото имаше Белене, но имаше и НДК. Още не са го разрушили като мавзолея, слава Богу! Къде щяха да направят председателството?!

 

- Веднага след 10 ноември май имаше такива призиви. Доста се изприказва, че не ни трябват подобна грандоманщина.

 

- Искаха да рушат! Имаше един Фори Светулката, който искаше да събори Партийния дом, правеше бдения да изгони от него призраците на комунизма. Да, но сега Партийният дом е дом на Народното събрание и в него всеки депутат има кабинет. Сега се чувстват много удобно в тази сграда в сталински стил.

 

Пак ще кажа – не може да се слага всичко под един знаменател. Защото има Строители на България – имаше ги в Царство България, имаше ги и в Народно република България. Много неща бяха построени.

 

- Самият Симеон, цар Симеон, който на 9 септември губи всичко, неведнъж е казвал: помня, но какъв смисъл има от омразата?

 

- Царят тогава е бил малко дете, страдал е много. Чичо му е разстрелян от Народния съд. Когато се завърна през 2001 г., сини и червени се бяха хванали гуша за гуша. Каквото и да напише историята за него като министър-председател, той има една голяма заслуга – той притъпи тази омраза. Каза – всички са българи, дайте да работим за България. Той се опита да приложи испанския модел за помирение, защото идва от Испания. Но това е, защото царят си има 800 години родословно дърво.

http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/akad-georgi-markov-omryzna-mi-bivshi-komunisti-da-se-pravyat-na-antikomunisti




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - У нас, в борбата за кокала, истор...
08.09.2017 22:25
У нас, в борбата за кокала, историята също е оръжие.
цитирай
2. nkf - Комунистическото ченге с малко име ...
09.09.2017 00:02
Комунистическото ченге с малко име професор "мъдро" ни съветва да сме се помирили, разбирате ли, дами и господа. Ха! Никакво помирение няма и не трябва да има, докато болшевишките изроди не се покаят, не поискат прошка, не си получат заслуженото - присъди, затвор, лустрация, за главните сатрапи, конфискация на имущество и най-важното - категоричен отказ и реално спиране обслужването на всякакви руски интереси в България. Изродът марков защо увърта като евтина танцувачка на пилон, а не казва, че "белият терор" е ликвидирал не повече от 1700 души, при това - повечето абсолютни агенти, саботьори и терористи на една чужда държава, а червеният терор ликвидира 200.000 българи и то по най-консервативни оценки. Помирение няма да има, ебал съм ви майката комунистическа. Русопитеци.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей ,Марине!
09.09.2017 14:02
Това значи Герб да се самосезира!
Някай може ли да посочи броят на бивши членове ва БКП от народен представител нагоре в управляващата партия!? Едва ли и 10 % не са били партийни членове!
Кой не е бил партиен член? Само тези, които са сега на 35-40 години Но ако се проследи семейната им среда, истината лъсва
Комунисти сочат назидателно с пръст сега и реват-Комунист! Дръжте комунистите!
Както крадецът вика, дръжте крадецът
Хайде правете лустрация, кой ви пречи? Този с пет лева в джоба ли?
Хайде де!

Извинявай Марине, горният коментар не е адресиран към тебе, а към предходния!
цитирай
4. mt46 - Разбирам личните ти мотиви...
09.09.2017 20:40
20:14 - Това значи Герб да се самосезира...

от: nkf За постинг: Акад. Георги Марков: Омръзна ми бивши комунисти да се правят на антикомунисти!
leonleonovpom2 написа:
/.../


Виж какво бе, /.../, аз не съм комунист, не съм бил член на партията ви и слава Богу, поради възрастта ми, дори не съм обременен от идеологията й. Обаче, другарю симеонов, нито майка ми, нито баща ми, нито бабите и дядовците ми и от двете страни са били комунисти, нито по убеждения, нито по формално членство. Нещо повече: ти знаеш ли какво е другарите да ти сложат клеймото "пострадал от мероприятията на народната власт" и какви са последиците? Не знаеш нали, другарю симеонов? Аз обаче знам, щото това ми е родова памет. Знаеш ли какво е да ти вземат имуществото, да те изхвърлят дори от собственият ти дом? Не знаеш? ами да смелят от бой някой твой много близък, почти да го утрепят... ей тъй, щото просто има имущество и се води "колак", "враг на народа". Колкото до лустрацията! Ти нали беше СДС-ар бе? Що не направихте лустрация, м? Къде е СДС в момента? Кой управлява и защо комунистите се реставрираха? Да ти кажа ли, другарю симеонов? Ами щото с пишман "демократи" и "антикомунисти" , русофили, добре живуркали си в системата на соц. мизерията, няма как да стане...

цитирай
5. mt46 - Историята се манипулира в интерес на властващите...
09.09.2017 20:43
kvg55 написа:
У нас, в борбата за кокала, историята също е оръжие.

цитирай
6. mt46 - ...
09.09.2017 21:11
nkf написа:
Комунистическото ченге с малко име професор "мъдро" ни съветва да сме се помирили, разбирате ли, дами и господа. Ха! Никакво помирение няма и не трябва да има, докато болшевишките изроди не се покаят, не поискат прошка, не си получат заслуженото - присъди, затвор, лустрация, за главните сатрапи, конфискация на имущество и най-важното - категоричен отказ и реално спиране обслужването на всякакви руски интереси в България. Изродът марков защо увърта като евтина танцувачка на пилон, а не казва, че "белият терор" е ликвидирал не повече от 1700 души, при това - повечето абсолютни агенти, саботьори и терористи на една чужда държава, а червеният терор ликвидира 200.000 българи и то по най-консервативни оценки. Помирение няма да има, ебал съм ви майката комунистическа. Русопитеци.

1. Кои комунисти да бъдат съдени? Тези, които са участвали в "червения терор", сигурно са умрели... Повечето местни партийни дерибеи също са починали...
2. У нас комунизмът дойде отвън и също бе разграден отвън /от СССР и със съгласието, съучастието на САЩ/. Нямаше силно дисидентско движение, което да поеме властта след 1989 г. и да извърши нужните реформи в интерес на България...
3. Едно са личните желания, друго - обективните обстоятелства...
цитирай
7. mt46 - Здравей, Лео!
09.09.2017 21:19
leonleonovpom2 написа:
Това значи Герб да се самосезира!
Някай може ли да посочи броят на бивши членове ва БКП от народен представител нагоре в управляващата партия!? Едва ли и 10 % не са били партийни членове!
Кой не е бил партиен член? Само тези, които са сега на 35-40 години Но ако се проследи семейната им среда, истината лъсва
Комунисти сочат назидателно с пръст сега и реват-Комунист! Дръжте комунистите!
Както крадецът вика, дръжте крадецът
Хайде правете лустрация, кой ви пречи? Този с пет лева в джоба ли?
Хайде де!

Извинявай Марине, горният коментар не е адресиран към тебе, а към предходния!

Имам роднини, които бяха партийни членове, но моите родители не са били. Канили са баща ми, но той отказал... Много нагаждачи има у нас и това не е само наследство от социализма, а по-скоро от османското владичество /или робство/...
цитирай
8. leonleonovpom2 - за нкф! Каво знам и помня
09.09.2017 21:36
Какво знам!
-Знам ,че майка ми на 24 години е арестувана Била е директор на училише Цялото село се застъпва за нея Изселена е от града си, не е пратена в концлагер Заради защитата
- Знам, че имотите на прадядо ми, най.богатия в града, са иззети Внесъл е първият трактор и първата вършачка! Борецът за свобода, взети му са!
Смътен спомен имам от вършачката, бил съм на 3-4 години
- Имам спомен от къщата в идеалния център на града, в която се губех! Отчуждиха ни я и ни пратиха в един бивш обор Измазаха стая посред зима Спомням си свиренето на нятъра през процепите
Майка ми и баща ми говориха загрижено с чичо чи Чух го като каза, че ако остана тук, няма да изкарам зимата, нямах пет години! На другия ден баба ми и дядо ми пристигнаха и ме прибраха
- Помня как майка ми и баща ми бяха безработни и как се подиграваха с тях! Нямахме дори отопление
-Майка ми, бивш директор на училище беше пратена по селата като учител И аз бях с нея
Помня,че не съм бил партиен член никога Но помня ,че бях пълен отличник-
Помня, че с труд и талант постигах всичко, въпреки съпротивата Не ме движеше омразата, а изявата Е, това ,което имах и можех нямаше как доа го отнемат Станах и необходим в проблемните години бях подготвен, не лаладжия!
Помня ,че демократите, отново ни прибраха всичко
Вече и не искам и да помня идиотщините!

Хубава вечер ,Марине!

ПП Парадокс, някой, който и процент не е изпитал от това, което аз съм изпитал, да ме поучава!
За друго да не говорим!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Марине!
09.09.2017 22:03
mt46 написа:
leonleonovpom2 написа:
Това значи Герб да се самосезира!
Някай може ли да посочи броят на бивши членове ва БКП от народен представител нагоре в управляващата партия!? Едва ли и 10 % не са били партийни членове!
Кой не е бил партиен член? Само тези, които са сега на 35-40 години Но ако се проследи семейната им среда, истината лъсва
Комунисти сочат назидателно с пръст сега и реват-Комунист! Дръжте комунистите!
Както крадецът вика, дръжте крадецът
Хайде правете лустрация, кой ви пречи? Този с пет лева в джоба ли?
Хайде де!

Извинявай Марине, горният коментар не е адресиран към тебе, а към предходния!

Имам роднини, които бяха партийни членове, но моите родители не са били. Канили са баща ми, но той отказал... Много нагаждачи има у нас и това не е само наследство от социализма, а по-скоро от османското владичество /или робство/...


Не деля хората на комунисти и не комунисти
Интересува ме човешкото в тях
В предния постинг писах, че ме е движела не омразата, а изявата
Никого не съм мразил за нищо
Бях в трети клас, учителката ме посочи за пример
Стана най- големият ми приятел и я попита дали знае при какви условия се готвя? Беше зима
Вечерта тя беше в къщи
Спомням си сълзитев очите на майка ми, като разбра причината за посещението
- Такова малко човече, а такава човечност!- каза тя по адрес на Тони, приятелят!А неговият баща беше активен борец, но Тони беше Човек!

Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19170763
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031