Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2017 11:37 - Разпадът на империята
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 3241 Коментари: 11 Гласове:
9

Последна промяна: 28.10.2017 11:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
САЩ: Разпадът на империята

от Крис Хеджис

 

image

imageКристофър Хеджис е американски журналист и публицист. Автор е на няколко бестселъра, като „Войната е сила, която ни дава смисъл“. През годините Хеджис пише статии за редица световни издания и прекарва две десетилетия като чуждестранен кореспондент в Централна Америка, Близкия Изток, Африка и Балканите. През 2002 г. заедно със седем свои колеги в американския вестник Ню Йорк Таймс печели престижната награда „Пулицър“ за своята работа във връзка със световния тероризъм.

 

 

Американската империя приключва. Икономиката й се изтощава от войните в Близкия изток и от огромната военна експанзия по цялото земно кълбо, като това се обременява допълнително от нарастващите дефицити, заедно с опустошителните последици от деиндустриализацията и световните търговски споразумения. Нашата демокрация беше превзета и унищожена от корпорациите, които постоянно искат намаляване на данъците, повече дерегулация и имунитет от наказателно преследване за масовите финансови измами, като в същото време ограбват трилиони долари от държавната хазна под формата на спасителни операции. Нацията загуби силата и уважението, които са й необходими, за да може да убеждава съюзниците си в Европа, Латинска Америка, Азия и Африка да изпълняват волята й. Добавете към това нарастващите поражения, причинени от изменението на климата, и имате рецептата за възникваща дистопия. Начело на този упадък от най-високите етажи на федералните и държавните институции е една пъстра колекция от идиоти, измамници, крадци, опортюнисти и войнстващи генерали. И за да бъда ясен, имам предвид и демократите.

Успоредно с това империята ще се изтощава и ще губи влиянието си, докато доларът пада като световна резервна валута. САЩ ще потъне в парализираща депресия и това веднага ще предизвика драстично свиване на военната машина.

imageСмъртната спирала изглежда неизбежна и без внезапен масов бунт – не е вероятно да има такъв – а това означава, че след едно десетилетие, или най-много две, САЩ вече няма да съществуват такива, каквито ги познаваме днес. Глобалният вакуум, оставащ след нас, ще бъде запълнен от Китай, който вече се утвърждава като непреодолима икономическа и военна сила, или може би ще се изгради многополюсен свят, структуриран от Русия, Китай, Индия, Бразилия, Турция, Южна Африка и няколко други държави. Или може би празнотата ще бъде запълнена, както пише историкът Алфред Маккой (Alfred W. McCoy) в своята книга „В сенките на американския век: Възходът и спадът на американската глобална власт“, от „коалиция от транснационални корпорации, многонационални военни сили като НАТО и международно финансово ръководство, избрано в Давос и Билдерберг“, което ще „създаде наднационална мрежа, за да измести всяка една нация или империя“.

Във всяко едно направление, от финансовия растеж и инфраструктурните инвестиции до съвременните технологии, включително суперкомпютрите, космическите оръжия и кибер-войната, ние бързо сме изпреварвани от китайците. „През април 2015 г. американското министерство на земеделието предположи, че американската икономика ще нарасне с почти 50% през следващите 15 години, докато китайската ще се утрои и ще достигне американската икономика през 2030 г.“, отбеляза Маккой. Китай стана втората по големина световна икономика през 2010 г.; през същата година се превърна и във водеща производителна сила в света, измествайки Съединените щати, които доминираха световното производство в продължение на един век. Министерството на отбраната издаде отрезвяващ доклад, озаглавен „На собствен риск: оценка на Департамента на отбраната в един свят след глобално превъзходство“. Докладът установи, че американските военни „вече не се радват на непоклатима позиция срещу държавите-конкуренти“ и че „вече не могат… автоматично да генерират постоянно и устойчиво локално военно превъзходство в съответните региони.“ Маккой предсказва, че колапсът ще дойде до 2030 г.

image

„Савската държава“(1834) – N1 от цикъла „Ходът на империите“, худ. Томас Коул.
Поредицата е от 5 картини и отразява възхода, величието и залеза на империите.
(The Course of Empire – Thomas Cole)

 

Империитe, които се намират в процес на разпадане, осъществяват почти преднамерено самоубийство. Заслепени от своето високомерие и неспособни да се справят с реалностите, съпътстващи намаляващата им сила, те се оттеглят в един въображаем фантастичен свят, в който тежките и нелицеприятни факти не се отчитат. Империите заместват дипломацията, мултилатерализма и политиката с едностранни заплахи и безцеремонни военни действия.

Тази колективна самозаблуда е причината Съединените щати да направят най-голямата стратегическа грешка в своята история, която прозвуча като погребален звън за империята – нахлуването в Афганистан и Ирак. Архитектите на войната в Белия дом по времето Джордж У. Буш и многобройните полезни идиоти в пресата и в академичните среди, които бяха негови мажоретки, знаеха много малко за страните, които бяха подложени на военна инвазия; бяха зашеметяващо наивни за последиците от индустриалната война и неприятно изненадани от жестокия ответен удар. Те заявяваха и вероятно си вярваха, че Саддам Хюсеин има оръжия за масово унищожение, въпреки че нямаше валидни доказателства в подкрепа на това твърдение. Те настояваха демокрацията да бъде имплантирана в Багдад и да се разпространи в Близкия изток. Те уверяваха обществеността, че американските войски ще бъдат посрещнати от благодарните иракчани и афганистанци като освободители. Те обещаваха, че приходите от петрол ще покрият разходите за реконструкция. Те настояваха, че смелият и бърз военен удар – „Шок и страхопочитание“ – ще възстанови американската хегемония в региона и господството над света. Стана точно обратното. Както отбеляза Збигнев Бжежински, тази „едностранна война срещу Ирак предизвика широко разпространяваща се делегитимация на външната политика на САЩ“.

Историците на империята разглеждат тези военни провали, характерни за всички късни империи, като типични примери за „микро-милитаризъм“. Атиняните са се занимавали с „микро-милитаризъм“, когато по време на Пелопонеската война (431-404 г. пр.н.е.) нахлуват в Сицилия, загубвайки 200 кораби и хиляди войници, като с това предизвикват бунтове в цялата територия. Великобритания направи това през 1956 г., когато атакува Египет в спора за национализирането на Суецкия канал, а след това бързо се наложи да се оттегли с унижение, легитимирайки редица арабски националистически лидери като Гамал Абдел Насер в Египет и обричайки британското господство над малкото останали колонии. Нито една от тези империи не се възстанови.

image

„Аркадската или пасторалната държава“ (1834) – N2 от цикъла „Ходът на империите“,
худ. Томас Коул.

 

 „Докато изгряващите империи са по-често разумни, и дори рационални при използването на въоръжени сили за завладяване и контрол на отвъдморски територии, то залязващите империи са склонни към преднамерени демонстрации на власт, мечтаят си за силни военни удари, които по някакъв начин ще възвърнат изгубените престиж и сила“, пише Маккой. „Често напълно ирационално, дори от имперска гледна точка, тези военни микро-операции могат да доведат до огромни разходи или унизителни поражения, като последните само ускоряват процеса, който вече е в ход“.

Империите се нуждаят от повече сила, за да доминират над другите народи. Те се нуждаят от мистичен ореол. Този ореол – маска за имперския грабеж, репресиите и експлоатацията – съблазнява някои местни елити, които са готови да изпълняват разпоредбите на императорската власт или поне да останат пасивни. Това осигурява необходимото повърхностно любезно отношение и дори великодушие, за да се оправдае у дома цената в кръв и пари, необходима за поддържане на империята. Парламентарната система на управление, която Великобритания възпроизвеждаше навсякъде в колониите си, и даже въвеждането на британските спортове като поло, крикет и конни надбягвания, заедно с пищно декорираните униформи на вице-кралете и блясъка на кралските особи, бяха подкрепени от това, което колониалистите наричаха непобедимост на техния флот и армия. Англия успя да задържи своята империя единна от 1815 до 1914 г., преди да бъде принудена да се оттегли за постоянно. Американската високопарна реторика за демокрация, свобода и равенство, както и баскетбол, бейзбол и Холивуд, както и нашето собствено обожествяване на военните, очароваха и покориха голяма част от земното кълбо след Втората световна война. Зад кулисите, разбира се, ЦРУ използва арсенала си от мръсни трикове, за да организира държавни преврати, да режисира избори и да извършва убийства, черни пропагандни кампании, подкупи, изнудвания, сплашване и изтезания. Но нищо от това вече не работи.

/.../

Превод: Христина Христова

http://www.memoriabg.com/2017/10/10/usa-razpadut-na-imperiata/



Тагове:   сащ,   Разпадът,   Империята,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - http://www.memoriabg.com/2017/10/10/usa-razpadut-na-imperiata/
28.10.2017 11:39
Загубата на мистичния ореол е осакатяваща. Трудно е да се намерят гъвкави наместници, които да управляват империята, както стана в Ирак и Афганистан. Снимките на физическо насилие и сексуално унижение, прилагани на арабските затворници в Абу Гариб, подпалваха мюсюлманския свят и захранваха Ал Кайда, а по-късно и Ислямска държава, с нови попълнения. Убийствата на Осама Бин Ладен и множество други джихадистки лидери, включително американския гражданин Ануар ал-Аулаки, бяха открита подигравка с представите за върховенство на закона. Стотиците хиляди мъртви и милионите бежанци, избягали заради нашите провали в Близкия изток, заедно с почти постоянната заплаха от въздушни нападения с военни дронове, ни разобличиха като държавни терористи. В Близкия изток ние практикувахме склонността на американските военни към жестокост, разпространена твърде широко, към безразборно насилие, лъжи и грешни сметки – все действия, довели и до поражението ни във Виетнам.
cole_thomas_the_consummation_the_course_of_the_empire_1836

„Разцветът на Империята“ (1836) – N3 от цикъла „Ходът на империите“, худ. Томас Коул.



Бруталността ни в чужбина е съчетана с растяща бруталност и у дома. Въоръжената полиция упражнява насилие най-вече срещу невъоръжени, бедни цветнокожи, и продължава да пълни затворите, в които са задържани зашеметяващите 25% от всички затворници в света, въпреки че американците са само 5% от световното население. Много от нашите градове са в развалини. Системата за обществен транспорт е в пълен хаос. Образователната ни система е в рязък спад и беше приватизирана. Пристрастяването към опиатите, самоубийствата, масовите стрелби, депресията и патологичното затлъстяване поразяват населението, което е изпаднало в дълбоко отчаяние. Именно дълбокото разочарование и гневът, довели до избора на Доналд Тръмп – реакция на корпоративния преврат и бедността, засягаща най-малко половината хора в страната – разрушиха мита за функциониращата демокрация. Президентските туитове и реторика възхваляват омразата, расизма и фанатизма и се присмиват на слабите и уязвимите. Президентът в реч пред Обединените нации заплаши да заличи друг народ. Ние сме световен обект на подигравки и омраза. Предчувствието за бъдещето намира израз в епидемията от филми-антиутопии – филми, които вече не подкрепят американските добродетели и изключителност или мита за човешкия прогрес.

„Упадъкът на Съединените щати като превъзхождаща глобална сила може да дойде много по-бързо, отколкото някой си представя“, пише Маккой. „Въпреки аурата на всемогъществото, които империите често проектират, повечето от тях са изненадващо крехки, липсва им вродената сила, присъща дори на една скромна национална държава. Наистина, погледът към историята на империите трябва да ни напомня, че най-великата от тях може да се срине по различни причини, като финансовият натиск обикновено е основен фактор. Повече от два века сигурността и благоденствието на родината са основна цел на болшинството от стабилните държави, а чуждестранните или имперски приключения са една незадължителна опция, за която обикновено се заделя не повече от 5% от вътрешния бюджет. Без финансирането, което произлиза едва ли не органично в една суверенна нация, империите са поразително хищни в безмилостния си лов за печалба или грабеж – за това свидетелства атлантическата търговия с роби, каучуковата мания на Белгия в Конго, търговията с опиум в Британска Индия, похищаването на Европа от Третия райх, или Съветската експлоатация на Източна Европа „.
cole_thomas_the_course_of_empire_destruction_1836

„Разрушаването“(1836) – N4 от цикъла „Ходът на империите“, худ. Томас Коул.



Когато приходите се свиват или рухват, казва Маккой, „империите стават уязвими“.

„Толкова е деликатно естеството на тяхната сила, че когато нещата започват да се объркват, империите редовно разкриват истинското си лице с ужасяваща скорост: само една година за Португалия, две години за Съветския съюз, осем години за Франция, единадесет години за османците, седемнадесет за Великобритания и по всяка вероятност само 27 години ще са нужни за Съединените щати, считано от решаващата 2003 година [когато САЩ нахлуха в Ирак]“, пише той.

Много от признатите приблизително 69 империи, които са съществували в историята, не са имали компетентно ръководство в своя упадък и са отстъпвали властта на чудовища като римските императори Калигула и Нерон. В Съединените щати юздите на властта могат да се окажат в ръцете на първите от редиците на покварените демагози.

„20-те години на 21 век вероятно ще бъдат запомнени от мнозинството американци като деморализиращо десетилетие на покачващи се цени, оставащи в застой заплати и понижаване на международната конкурентоспособност“, пише Маккой. Отхвърлянето на долара като световна резервна валута ще доведе САЩ до неспособност да платят за огромните си дефицити чрез продажба на държавни облигации, които в този момент ще бъдат драстично обезценени. Ще има огромно увеличение на цената на вноса. Безработицата ще експлоадира. Вътрешните сблъсъци около това, което Маккой нарича „несъществени въпроси“, ще задействат опасен ултранационализъм, който би могъл да се превърне в американски фашизъм.
cole_thomas_the_course_of_empire_desolation_1836

„Опустошението“ (1836) – N5 от цикъла „Ходът на империите“, худ. Томас Коул.



Дискредитираният елит, който става твърде подозрителен и дори параноичен в епохата на упадък, ще вижда навсякъде врагове. Множеството инструменти, създадени за глобално господство – повсеместно наблюдение, отнемане на гражданските свободи, усъвършенствани техники за изтезания, военизирана полиция, голяма система от затвори, хиляди военни дронове и сателити – ще бъдат използвани в родината ни. Империята ще се срине и нацията ни ще се самоунищожи в рамките на нашия живот, ако не изтръгнем властта от онези, които управляват корпоративната държава.

Превод: Христина Христова / Memoria de futuro

Източник: truthdig
цитирай
2. kvg55 - mt46,
28.10.2017 20:28
Буржоазното общество се скапва. Крепящата го империя най-много. Апокалипсисът ще е страховит. Възможно е разпадащите се САЩ да предизвикат световна война.
цитирай
3. mt46 - Възможно е да пострада огромна част от човечеството...
28.10.2017 21:09
kvg55 написа:
Буржоазното общество се скапва. Крепящата го империя най-много. Апокалипсисът ще е страховит. Възможно е разпадащите се САЩ да предизвикат световна война.

цитирай
4. krumbelosvet - Кви Щати
28.10.2017 23:31
Има Главна НПО и хиляди НПО-та по света. Само у нас са десетки. Това са правителства в сянка, очакващи да поемат властта. Да не подценяваме Главната НПО. За добро или зло, има сериозни държави, които не я подценяват, и не са парализирани от страх.
цитирай
5. germantiger - ...
29.10.2017 00:56
САЩ винаги ви пробутват това - колко са слаби и как ще рухват, а сриват в руини вас.

Наивните източни субекти, които дълбоко непознават титаничността на запада винаги се хващат на това.

САЩ щяха да падат като гнил капитализъм по червено време.

САЩ щяха да падат две иракски войни, една афганистанска.

САЩ щяха да падат поради милиарден/билионарен дълг и световна криза.

САЩ щяха да стават руски с Тръмп и да спрат да са номер 1.

САЩ НИКОГА НЕ ПАДНАХА.

Пиша ти истини, не защото съм фен на САЩ - напротив - лично аз мразя САЩ И РУСИЯ като вековни врагове на европа често действащи заедно срещу европейското.
цитирай
6. mt46 - О, и тези НПО не са вечни...
29.10.2017 18:12
krumbelosvet написа:
Има Главна НПО и хиляди НПО-та по света. Само у нас са десетки. Това са правителства в сянка, очакващи да поемат властта. Да не подценяваме Главната НПО. За добро или зло, има сериозни държави, които не я подценяват, и не са парализирани от страх.

цитирай
7. mt46 - Да, но...
29.10.2017 18:19
germantiger написа:
САЩ винаги ви пробутват това - колко са слаби и как ще рухват, а сриват в руини вас.

Наивните източни субекти, които дълбоко непознават титаничността на запада винаги се хващат на това.

САЩ щяха да падат като гнил капитализъм по червено време.

САЩ щяха да падат две иракски войни, една афганистанска.

САЩ щяха да падат поради милиарден/билионарен дълг и световна криза.

САЩ щяха да стават руски с Тръмп и да спрат да са номер 1.

САЩ НИКОГА НЕ ПАДНАХА.

Пиша ти истини, не защото съм фен на САЩ - напротив - лично аз мразя САЩ И РУСИЯ като вековни врагове на европа често действащи заедно срещу европейското.

Нали разбираш, че няма нищо вечно? Историята го е потвърждавала многократно. Всяка империя е рухвала, губила е своето могъщество, своето господство...
цитирай
8. germantiger - :)
29.10.2017 23:22
То и Човечеството няма да е вечно, тогава...
цитирай
9. mt46 - Може би... :)
30.10.2017 20:17
germantiger написа:
То и Човечеството няма да е вечно, тогава...

Щом то има начало, навярно ще има и край...
цитирай
10. krumbelosvet - "Краят" е като совите
01.11.2017 11:58
А "совите не са това което са", като в знаменития сериал. Краят на материята и енергията засега е напълно непознат. А за информацията май имало "Акашеви записи". А според индуистите има прераждания, и в Библията тая идея се прокрадва неявно, и Ванга уж я отрича, но понякога изпуска това-онова...
цитирай
11. scythe - Хехехе
03.11.2017 20:57
На коча мъдите се клатят ..., смях в залата ... хахаха
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156773
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031