Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2018 18:56 - Британските концентрационни лагери
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 3746 Коментари: 9 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Британските концентрационни лагери

Дата 17.02.2018   Васил Проданов
  image Проф., д.ф.н., Васил Проданов – преподавател в УНСС. Главен секретар на Българското философско дружество (1978-1989). Директор на Института за философски науки(1988-1992) и на Института за философски изследвания към БАН(1995-2010 г.). Автор на стотици научни публикации, излезли в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни в света. Автор на 21 книги, сред които «Познание и ценности», «Биоетика», «Биосоциални ценности» и др.

/Поглед.инфо/ Концентрационните лагери са явление, създадено и използвано най-напред активно от държави като Великобритания, САЩ, Франция, Испания, които първи успяват да използват нарастващите технологични възможности на човека и възхода на инструменталната рационалност за осъществяване на широкомащабно насилие. След това можем да го срещнем и в други страни, но тези, които са го създали и използвали активно през голямата част от своята история са държавите, давани днес за пример на «демокрация» и «свобода»,. Днес лицемерно обаче те се правят, че това не е съществувало.

От началото на ХХ век става обичайна практика за много държави да задържат граждани, чиято лоялност към държавата се разглежда като ненадеждна или подозрителна в условията на война или национални кризисни обстоятелства и мобилизация срещу някаква опасност. Най-развитите страни от капиталистическия център като Великобритания, САЩ, Германия, Франция стават инициатори за създаване на центрове за концентриране и задържане на граждани, като съответните места са наричани с различни имена – център за задържане, трудов лагер, наказателна колония, концентрационен лагер, център за преселване, лагер на смъртта и пр. В зависимост от обстоятелствата в съответните страни третирането на задържаните в тези лагери е по-меко или по-строго, с по-малко или с повече наказания.

Терминът и понятието  “концентрационен лагер” и неговите съвременни форми са изобретение на “най-старата демокрация” в света – Англия. То се  появява по време на Англо-бурската война през 1899-1902 г, когато противопоставяйки се на борбата за независимост на бурите, англичаните затварят масово деца и жени в такива лагери. Това е времето на така нар. Втора война за независимост, когато Англия се опитва да сложи ръка на минералните богатства на Южноафриканската република, използвайки фалшивия претекст, че трябва да защитава правата на чужденците, нахлули в южноафриканските златни полета. Тъй като англичаните не успяват да спечелят битките срещу местните африканери или бури, решават да започнат тотална война срещу техните жени и деца, за да ги накарат да се предадат. Повечето от домовете и стопанствата на бурите са ограбени и изгорени, домашните животни в тях са избити. Стремежът е да се унищожат всякакви възможности те да получат храна и подкрепа, всички цивилни да бъдат откъснати от партизанските отряди, водещи война срещу англичаните. Очаква се също, че борещите се за независимост бури ще бъдат деморализирани от това, че домовете и стопанствата им са унищожени, а близките им затворени в лагери. Създадени са общо 31 концентрационни лагера. Проучванията показват, че през юли 1901 г. в концентрационни лагери са затворени 43 940 бели и 24 457 черни деца, жени, мъже в Южна Африка като условията в тях са такива, че високата смъртност от недохранване, болести, лоша хигиена превръща задържането на тези хора  там в истинска катастрофа. В края на годината техният брой вече е 154 000. В крайна сметка в концентрационните лагери загиват около 27 000 души, от които 24 000 деца и жени, като 81 % от загиналите в лагерите са деца. Сравнен пропорционално с убитите евреи по време на Втората световна война, броят на убитите жени и деца по време на Втората война за независимост на бурите е по-голям. След Втората световна война обаче Германия е принудена да изплати компенсации за всички избити британски евреи, но Англия никога не изплаща такива компенсации на бурите (1).

По време на Първата световна война Великобритания използва концентрационните лагери, за да контролира тези, които не би могла или не може да изправи пред съда – хора, които нямат друго прегрешение освен това, че принадлежат към неправилната националност или етническа група. Между тях са германци и австрийци, живеещи във Великобритания, а така също и ирландски граждани, заподозряни за нелоятност към короната. На 4 декември 1914 г. например „Манчестер Гардиън“ излиза със заглавие „Безпорядък в концентрационния лагер в Ланкастър“,  в която се описва как войници с щикове възстановяват реда сред германските граждани, задържани в лагера. Осемнадесет месеца по-късно британските власти създават концентрационен лагер в далечните части на Уелс, в който затварят хиляди ирландски политически затворници. Този концентрационен лагер, изграден край изоставена фабрика служи като модел за лагерите, появяващи се в нацистка Германия през 1930-те години – ограда от бодлива тел обгражда стари сгради като допълнително са изградени дървени къщи, за да увеличат капацитета на лагера. Първият концентрационен лагер в нацистка Германия, създаден на 22 март 1933 г. в Дахау, е изграден по абсолютно същия модел, взет от англичаните. Същият тип лагери изгражда маршал Пилсудски в Полша.

Концентрационни лагери се изграждат във Великобритания и през 1940-те години, където са затворени не само германски войници, но и на Полша е дадено право да създава концентрационни лагери на британските острови. През юни 1940 г. министър-председателят Уинстън Чърчил решава да арестува всеки германец и австриец в страната и да го праща в концентрационни лагери, независимо от това че много от тях са евреи. Тъй като в Германия вече се говори за „концентрационни лагери“ започват да наричат местата, в които те са затваряни с различна дума – „лагери за интерниране“, но същността им е същата – в тях се държат хора без съд и присъда, само защото са с определена националност, етничност, политически възгледи, религия.

През 2006 г. с 60 години закъснение вестник „Гардиън“ съобщи, че са се появили снимки на жертви от тайни лагери за измъчване на противници след Втората световна война. Хората там са били подложени на тежки мъчения – глад, лишаване от сън, побой, измързване. Редица от тях са умрели от глад. Не става дума за нацисти, а за хора, които са заподозрени като комунисти и арестувани през 1946 г., защото се е смятало че подкрепят Съветския съюз, с който 18 месеца преди това Великобритания е била съзюзник. След разкритията има призиви към британските власти да се извинят за станалото и да платят компенсации на оцелелите. Шерман Карол, представител на фондация, която се грижи за жертвите на мъченията, заявява „Твърденията, че Великобритания не е използвала мъчения по време и след Втората световн война, защото те били „неефективни“,, е митология, успешно пр опагандирана в продължение на десетилетия“. „Фактът, че това е ставало трябва да бъде признат“, казва той (3).

(1) Вж. Spies, S.B. Methods of Barbarism: Roberts and Kitchener and Civilians in the Boer Republics January 1900 – May 1902,  Cape Town: Human & Rousseau, 1977; Pakenham, Thomas. The Boer War, New York: Avon Books, 1979; Fawcett Commission Report, Parliamentary Papers, Cd. 608, Cd. 694, Cd. 893, London, 1902, LXVII

(2) Webb, Simon. The British Camps, In:  https://www.jacobinmag.com/2017/05/uk-concentration-camps-wwii-poland-internment-prisoners,08.05.2017

(3)  Cobain, Ian. Revealed: victims of UK’s cold war torture camp, In: The Guardian, April 3, 2006

Клуб 24 май

http://pogled.info/avtorski/Vasil-Prodanov/britanskite-kontsentratsionni-lageri.92584
Гласувай:
231. kvg55 - mt46,
20.02.2018 19:26
И в САЩ е имало лагери за японци, така че Западът не е девствено чист, за какъвто се представя.
цитирай
2. mt46 - http://24may.bg/2018/02/18/%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%b0
20.02.2018 19:49
Американските концентрационни лагери от 1838 до 2018 година

Васил Проданов - 18 февруари 2018

САЩ са първите, които започват да затварят групи от хора в определени зони със забрана да се излиза извън тях, което е една от характеристиките на концентрационните лагери. Америка е страна, в която на всеки преломен етап от историята ѝ от първите десетилетия на ХIХ век насам са създавани концентрационни лагери, в които са загинали огромно количество хора.

Първото мащабно концентриране

на специфична група в специални лагери за задържане се извършва от американците през лятото на 1838 г., когато президентът Андрю Джексън нарежда на армията да изпълни Закона за преместването на индианците от 1830 г. Племето чероки е затворено най-напред в затворнически лагер, а след това е преселено в специално отредена за него зона. Хиляди индианци са умъртвени или изнасилени от американските войски, а още повече умират в лагерите поради глад и лоши условия на живот. След това същите тези мерки се прилагат към всички останали индиански племена, преселени в специално предназначени за тях „резервати“.

По време на Гражданската война в САЩ между 1861 и 1863 г. лагери за задържане на пленници и бегълци създават и двете страни. Армията на Конфедерацията изгражда своя най-известен лагер в Андерсонвил, където са държани затворени повече от година над 45 000 души. От тях около 13 000 измират от тежките условия на живот. Втори такъв лагер се създава за 10 00 души в Макон, като броят на задържаните в него надвишава 32 000 в края на войната. Подобна е ситуацията с лагерите, които създава противната страна. И там от болести и лоши санитарни условия измират хиляди хора (1). В „Дяволската котловина“ в Натчез, щата Мисисипи, са затворени в лагери бягащи освободени роби и около 20 000 от тях са унищожени окончателно (2).

В резултат на войната си срещу Испания през 1898-1901 г. американците отнемат от тях Филипините, но се сблъскват със съпротивата на местни партизански отряди. Тогава те решават да използват опита от испанските концентрационни лагери в Куба и изграждат такива лагери на остров Минданао. Броят на загиналите цивилни в тях и до днес не е установен точно. В началото на ХХ век САЩ създават концентрационни лагери в окупираната от тях Доминиканска република. Там събират евтина работна ръка за плантациите със захарна тръстика (3).

Четири концентрационни лагера
са създадени по време на Първата световна война

В тях на основата на специални регулации, наложени от президента Уилсън, са пратени главно хора с немски произход. С влизането на САЩ във войната всички немци по националност са автоматично вкарани в списък на „чужди врагове“. Общият брой на класифицираните като „чужди врагове“, само защото имат германски произход, е половин милион. Главният прокурор А. Митчел Палмър заявява, че „Всички чужденци, интернирани от правителството, са разглеждани като врагове и тяхната собственост се третира по съответния начин“. Съответно от затворените в лагерите е заграбена собственост за половин милиард долара (4).

През февруари 1939 г. директорът на ФБР Едгар Хувър се среща с американския президент във връзка със създаването на програма за лагери за задържане на хора в САЩ. На 19 февруари 1942 г., след като започва войната с Япония, президентът Рузвелт подписва

Заповед 9066

която под претекст за осигуряване срещу „пета колона“ от опасни хора в страната дава възможност за тяхното арестуване, задържане, изселване. Скоро след това на всички американски граждани, които имат японско потекло (не само първо, но и второ, трето и т.н. поколение), както и на редица други, за които се смята, че могат да се занимават с „подривна дейност“, е забранено да живеят, работят или пътуват в западната част на САЩ.

Същата забрана е приложена и към онези японски имигранти, които отдавна са в САЩ, но не са получили все още американско гражданство. На тях им се отказва такова. В началото на всички тях им се предлага „доброволно“ преселване. След това с тези американски граждани се заема армията, която ги премества най-напред в „центрове за събиране“ (assembly centres), а след това в „центрове за преселване“ – лагери в изолирани региони в западната част на САЩ, оградени с бодлива тел и пазени от военна полиция.

Така по расово-етнически критерий

между февруари 1942 и декември 1944 г.
са затворени около 120 хиляди японци –

фактически почти всички живеещи там граждани с японски произход, от децата до възрастните. Тяхното имущество е разпродадено на безценица, а на пращаните в лагери е разрешено да вземат само това, което могат да носят на ръце. Единствената им „вина“ е, че са японци, т.е. критерият за вкарването им в концентрационни лагери е расово-етнически. Нагласата е, че тяхната различна расово-етническа идентичност сама по себе си ги прави нелоялни и опасни за Америка, т.е. лоялността е расово и етнически детерминиран феномен.

Наред с тях се вкарват и германци, италианци, мексиканци, подозирани в симпатии към Хитлер и Мусолини. От дванадесет латиноамерикански страни към САЩ са депортирани хиляди техни граждани, които имат произход, свързан с някоя от основните страни на „оста“ (Германия, Италия, Япония), и затворени в лагери в САЩ. Официалното основание за депортациите е да се осигури западното полукълбо от евентуални саботажи и да има хора за евентуална бартерна размяна за пленени американци. Но обикновено тази депортация, както се оказва, е напълно произволна, основаваща се на расови предразсъдъци или на икономически съображения. Много малко от тези хора след това са върнати по домовете им в Латинска Америка (5).

След откриването на „втория фронт“ в лагери се затварят и германски военнопленници. В края на войната има 511 големи и по-малки лагери, в които са държани около 425 9000 души (6).

В Германия непосредствено след края на войната милиони германци са затворени в лагери от американската армия и срещу тях се извършват огромни жестокости. Голяма част от тях са

задържани в открити клетки, без вода и храна,
и просто оставени да умрат

Според канадския автор Джеймс Бек, проучващ френските и американските държавни архиви и срещнал се с множество очевидци, броят на умрелите в резултат на тези жестокости е около милион и половина. Бек обвинява директно Дуайт Айзенхауер, ръководител на американската окупационна зона, за това, че е оставил преднамерено да умрат между 800 000 и един милион души в концлагерите, като тяхната смърт е замазана в армейските архиви под рубриката „други загуби“.

Други милиони германци – военни и цивилни, умират просто от глад през 1945-1948 г. Общият брой на умрелите германци в резултат на лагерни и затворнически жестокости или просто поради недоставяне на достатъчно храна е около 9 милиона души (7).

Проучванията на Бек породиха яростна дискусия, опити за оспорване на едни или други данни, но като цяло техният отзвук е огромен, а той и потвърждава тези проучвания с нови аргументи (8).

През 1950 г. Американският конгрес приема Закон за задържане, който дава на правителството право да задържа в концентрационни лагери на различни места в страната хора или групи, за които се смята, че могат да играят „подривна роля“ и да заплашват правителството на САЩ. През 1952 г. конгресът гласува средства от 775 000 долара за активиране и ремонт на шест лагера.

По време на войната срещу Виетнам между 1961-1963 г. хиляди виетнамци са интернирани в затворени лагери. През 2002 г. е разкрит лагерът в американската база в Гуантанамо, Куба, наречен от „Амнести интърнейшънъл“

„Гулаг на нашето време“

Той съществува и до днес, независимо от обещанията на президента Обама да бъде закрит.

Такъв лагер, който е два пъти по-голям от този в Гуантанамо, е създаден и в Афганистан след американската инвазия там (9). След американската инвазия в Ирак такава роля там играе огромната затворническа база в Абу Гариб, за зверствата в която стана световен скандал (10). Лагерът в Гуантанамо продължава да функционира, а президентът Тръмп, в своята предизборна кампания, обеща той да продължи да действа защото „мъченията вършат работа“.

Следва да се отбележи, че американците не са изключение в Северна Америка. В много отношения Канада следва подобна политика. Още по време на Първата световна война канадското правителство задържа в трудови лагери хиляди украинци, сърби, чехи, словаци и други славяни, дошли от вражеската Австро-Унгария и разглеждани като „враждебни чужденци“. Те са принуждавани насилствено да работят в стоманолеярни, горска промишленост и пр. По време на Втората световна война, следвайки американския опит, Канада затваря в лагери всички граждани от японски и италиански произход (11).Бележки:

(1)Вж. American Concentration Camps, In: http://www.rotten/library/conspiracy/american-concentration-camps, 22.08.2004.

(2) Bernish, Claire. Devil’s Punchbowl – An American Concentration Camp So Horrific It was Erased from History, In: http://thefreethoughtproject/devils-punchbowl-slaves-mississippi/, March 4, 2017.

(3) Вж. Чомски, Аврам Ноам. Петата свобода или власт и идеология, С., Изд. „Агато“, 1996, с. 67.

(4) Gross, Daniel A. The U.S. Confiscated Half a Billion Dollars in Private Property During WWI, In: https://www.smithsonianmag/history/us-confiscated-half-billion-dollars-private-property-during-wwi-180952144/, July 28, 2014.

(5) Вж. Muller, Eric. Free to Die for Their Country, University of Chicago Press, 2001; Daniels, Roger et al., eds., Japanese Americans: From Relocation to Redress, Salt Lake City: University of Utah Press, 1986; Daniels, Roger. Prisoners Without Trial: Japanese Americans in World War II , New York: Hill and Wang, 1993; Gardiner, C. Harvey. Pawns in a Triangle of Hate: The Peruvian Japanese and the United States, Seattle: University of Washington Press, 1981; Mangione, Jerre. An Ethnic at Large: A Memoir of America in the Thirties and Forties, New York: Putnam, 1978.

(6) Вж. Okamura, Raymond. The American Concentration Camps: A Cover-Up Through Euphemistic Terminology, The Journal of Ethnic Studies, Vol. 10, N 3, 1982; Hirabayashi, James. „Concentration Camp“ or „Relocation Center“: What’s in a Name?, Japanese American National Museum’s Quarterly, 1994, Vol. 9, No. 3; Krammer, Arnold. Nazi Prisoners of War in America, New York: Stein and Day, 1979.

(7) Вж. Bacque, James. Other Losses: The Fate of German Civilians under Allied Occupation, 1944-1950, Prima Publishing, 1991; Bacque, James. Crimes and Mercies, Little, Brown & Company, 1997.

(8) Вж. Ambrose, Stephen E. Ike and the Disappearing Atrocities, New York Times Book Review, February 24, 1991; Bacque, James. Did the Allies Starve Millions of Germans, Toronto Globe & Mail, 20 September 1997.

(9) Gumbel, Andrew. Bagram detention centre now twice the size of Guantanamo, Independent.co. January 8, 2008.

(10) Hersh, Seymour M. Torture at Abu Gharaib, In: The New Yorker, https://www.newyorker/magazine/2004/05/10/torture-at-abu-ghraib, May 10, 2004.

(11) Вж. Repka, William and Kathleen Repka. Dangerous Patriots: Canada’s Unknown Prisoners of War, New Star Books, Vancouver, 1982.
цитирай
3. marknatan - беззъбите са не само са първите , а и последните с лагери
20.02.2018 20:09
БРИТАНСКИЯТ ГУЛАГ В КЕНИЯ от 1952-1960 г

Избиването на колониалното население в продължение на десетки години десет години след Втората Световна в една по-висша цел, установяването на демокрация и цивилизация, доведе до затварянето на цял един народ от милион и половина души в концентрационни лагери, за които днес същите човеколюбци се правят че не съществуват и бълват пропагандата си за случили се много преди това зверства от втората световна война

Телени мрежи, наблюдателници, гардове, бесилки, принудителен труд, зад които има само глад, страх и смърт, лозунги
Трябва ли Ви и да знаете, че британците са затворили един цял народ от 1.5 млн. души за осем години в концентрационни лагери гестаповски тип , а днес беззъбите им педали правят Олимпиади и разнасят демокрация на Балканците ?

http://marknatan.blog/history/2012/10/09/britanskiiat-gulag-v-keniia-ot-1952-1960-g.1007903
цитирай
4. germantiger - ...
21.02.2018 00:16
kvg55 написа:
И в САЩ е имало лагери за японци, така че Западът не е девствено чист, за какъвто се представя.


Всъщност девствено чисти се представяхте и представяте вие

1. 45 години лъжехте че запада е смао гнил капитализъм, а вие на изток сте прекрасни и чисти

2. в същото това време на запад имаше критика, протести среу виетнамската война, антивоенни движения, дори свалени администрации ала никсън

3. на изток се опитаха да ви сменят в гдр 1953, в унгария 1956, в чехия 1968 но вие удавихте в кръв опита за смяна, който не успя

4. днес отново може нашироко да протестираш и да критикуваш на запад, да правиш на запад филми срещу собствените си грешки и правителства

5. днес на изток можеш да правиш това пъти по-малко, защото ще те убият като политковская в русия или ще те бият и затворят като навални например

6. РЕКАПИТУЛАЦИЯТА - ЗАПАДА Е БИЛ ВИНАГИ ПО-КРИТИЧЕН КЪМ СЕБЕ СИ В САЙТОВЕ, КНИГИ, ФИЛМИ, ВИЕ ВИНАГИ НА ИЗТОМ СТЕ СЕ ПРЕДСТАВЯЛИ ЗА СПРАВЕДЛИВИ И ЖЕРТВИ - това е част от митологията ви и беше практика в учебниците ви по история - вие руснаците и българите винаги се изживявахте като жертви - мерзки лъжци всъщност
цитирай
5. krumbelosvet - Гергер,
21.02.2018 08:56
гергер злоупотребява с "търпението" на администрацията, и трябва да бъде трит от авторите, под чиито блогове СПАМИ. Човекът има некви поблеми, но защо да ни овонява атмосферата? Може би просто е извратеняк, като ексхибиционистите. Както и Постола, все се.е, се.е, се.е...
цитирай
6. apostapostoloff - Така, така-
21.02.2018 09:14
концлагери е имало само в Англия и САЩ. Там са изтребени милиони хора.

А вие, комунягите, сте чисти като сълза, вие такива свинщини не сте правили. Особено пък в божествената страна СССР (Сталин Сере Сутрин Рано).
цитирай
7. mt46 - Темата не е "всички концлагери"!
21.02.2018 18:04
14:22 - - Четейки поредният политически ...

от: get За постинг: Британските концентрационни лагери
- Четейки поредният политически памфлет - който сте поместил искам да ви питам?
/.../
За съветските концлагери знаем доста. Не е проблем да пишеш и за тях, вместо да сипеш недостойни хули и обиди!...
Мисля, че мнозина от нас не са знаели и не знаят за западните концлагери /освен нацистките/!...
цитирай
8. mt46 - И
21.02.2018 19:08
не съм длъжен да споря с полубългари-антибългари, на които им е по-мил Западът, отколкото България и човечеството...
цитирай
9. get - - Тачков - след като ми СКОПИ ЧРЕЗ ЦЕНЗУРА поста - се питам ... ?
22.02.2018 19:23
mt46 написа:
не съм длъжен да споря с полубългари-антибългари, на които им е по-мил Западът, отколкото България и човечеството...

Темата не е "всички концлагери"!


- Значи ТЕМАТА НЕ Е ВСИЧКИ КОНЦЕНТРАЦИОННИ ЛАГЕРИ ... а само тези на Британия и ЩАТите - Защо?

- Та отново ще питам ... !

... прав ли е Сервантес - който ни казва, че автори които ни предават едностранчиво или скриват истина - следва да бъдат съдени по същите закони, като тези за фалшификаторите на пари?

- Защото този ПРИКРИВА ИСТИНИ или ТВЪРДИ ПОДДЪРЖА ПОЛУИСТИНИ - не е почтен човек РАБОТЕЩ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА//ЧОВЕК и НЕГОВОТО ИНТЕЛЕКТУАЛНО УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ - Не, по-скоро РАБОТИ ЗА ОПРОСТАЧВАНЕ НА БЛИЖНИЯ СИ ... за който СЕ ГРИЖИ ... уж?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15932341
Постинги: 3193
Коментари: 41988
Гласове: 137325
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31