Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2019 21:32 - Заради пари лъжат, че не е имало турско робство
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 1640 Коментари: 19 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .

Акад. Марков: За пари на западни фондации лъжат, че не е имало турско робство!


Българите в турските предприятия у нас са дискриминирани, действа се за обезбългаряване на т.нар. смесени райони


17 май 2019 18:30, Елка Василева 


Обществена тайна е, че в турските предприятия у нас българите са дискриминирани. В тях се говори само турски език. Дори да има свободни места, не се взимат хора оттук, а за по 6 месеца идват работници от Турция – това е известно. Не искат да назначават българи. Това казва историкът академик Георги Марков пред в. „Труд“ по повод думите на турския посланик преди дни за изучаването на турски език. .

„Целта е да се обезбългарят т.нар. смесени райони – смята Марков. - С инвестициите си Турция има дългосрочна политическа цел както в индустрията, така и в земеделието. Тъй като Турция не може да купува земи в бившия Дунавски вилает, затова чрез подставени лица се купуват за жълти стотинки хиляди декари. И изведнъж турският посланик в присъствието на българския министър-председател каза една известна истина. Какво се правят на ощипани, сега ли го разбраха нашите? Наистина ли сега разбират, че турските инвестиции имат дългосрочна политическа цел – насаждане на влияние“, казва историкът.


По повод тезата на някои либерални говорители, че турско робство не е имало и това е някаква „архаична концепция“, а еничарите са „правили блестяща кариера“, Георги Марков казва: „За такива само един „шут!“. Още от 1992 г., когато ДПС подкрепяше СДС – тогава още нямаше „депесарски шут“, се опитаха да вкарат османското присъствие в учебниците, но това не мина. Те обаче продължиха и от раздела за Възраждането изхвърлиха кланетата в Батак и Перущица – това се случи при Филип Димитров през 1992 г. Ето как се опитват да пренапишат историята. Затова намериха разни фондации с антрополози и политолози в тях. И сега знаете ли, че събират учителите, като отново ги подготвят за пренаписване на историята. Някаква османистка рекла: „Тогава българите са имали много деца, не е като сега, и тогава много майки са давали някое от най-развитите си момчета, защото така детето щяло да има кариера в Османската империя“. Как може да се говорят подобни глупости – никоя майка не е давала невръстното си дете, това е било кръвен данък“, гневи се историкът.

Запитан защо гласът на тези хора се чува, Георги Марков обяснява: „Защото им плащат! Те работят за тези фондации срещу пари. Знаете ли някои от тях какво ми казват: „Да, ама вие сте академик, уредили сте си кариерата, а ние стоим за 500 лева в Академията.“ И взимат още 500 лева от някоя фондация. Не го оправдавам това“, казва академикът.

„Излиза, че Ботев и Левски са говорели за турско робство, но не са знаели, че няма такова. Вярно, че има реформи в Османската империя през средата на XIX век, но има и пазар на роби в Истанбул. Вярно е, че има чорбаджии, но българинът е второ качество човек в империята, защото е гяур и неверник. Ислямът не приема друговерци“, убеден е Марков.

По повод другата теза за „чорбаджийските къщи на богатите българи през Възраждането, които имали по няколко ката“ Марков коментира: „Да, в средата на XIX век вече има големи къщи, и черквите ни не са вкопани в земята, но правоверният винаги може да ти нахлуе в къщата и да ти задигне дъщерята, да я отвлече. Гяурът освен това не може да бъде и свидетел в османския съд. Като пътуваш от Копривщица до Карлово винаги си под заплаха да не стигнеш там, за кърджалийското време не знаят ли? Приказват така: „Ние смятаме, че е нямало турско робство, погрешно е било чувството, че османското присъствие е робство“. Само ще припомня една свещена глупост на същите тези хора, която и един президент, вече бивш, повтори: „Който ни освободи, той ще ни пороби“. Не може така да фалшифицираме Левски и Ботев. Разбирам, че им плащат от фондациите, но такова самооплюване минава всякакви граници“, гневен е Марков.

Според него „още не са ни превърнали в територия, но не можем да позволим искането за заличаване на нашата национална памет.... Въпросът дори не е дори за езика, а за турската стратегия на проникване в България. И в икономика, и в политика, и в култура, дори в написването на историята ни. Имаше преди години един зам.-министър на образованието от ДПС, който заедно с тогавашния шеф на Комисията по дискриминация Кемал Еюп, бяха направили проект за 900 000 лева. В него пишеше как ще махнем Чинтулововите бунтовни песни, които засягат народа отомански. Ще махнем и стихотворението на Ботев, в което той казва как „турчин бесней над бащино ми огнище“. И „Под игото“ ще махнат, защото в края Бончо бил напопържил Мохамед, като видял отрязаната глава на Бойчо Огнянов. Имаше заседание в Народното събрание в зала „Изток“ по този въпрос. Как може такова нещо – да посегнеш на Ботев, Вазов и на Чинтулов?! Умът ми не го побира! Не може в името на съвременната политика да фалшифицираме историята“, категоричен е Марков.

За натиска, който Северна Македония упражнява върху Еврокомисията за приемане на „македонския език“, Марков казва: „Бил съм в пленарната зала на Европарламента в Брюксел и там има кабинки, като на всяка една от тях пише от какъв език превеждат. Представете си там да се пръкне кабинка, на която пише „македонски език“? Затова трябва много внимателно да премислим. Не отричам правото им да се самоопределят, но техният т.нар. „македонски език“ е създаден въз основа на един югозападен български говор. През есента на 1944 г. Йосип Броз Тито поставя задачата на местните комунисти в Скопие с партизаните да направят македонска азбука. Събират се тогавашни „езиковеди“ и се прави азбука, малко различна от българската на основата на битолския диалект без „ъ-кане“. Смехотворна е тезата им, че македонският се е говорел още от времето на цар Самуил“, категоричен е историкът.

Скопие натиска Брюксел, иска "македонски език"

Запитан какво се случва, че лека-полека като че ли България губи всичко, с което българите се гордеят, историкът споделя: „Кой знае още какво ни чака, защото ние не умеем да защитаваме историята си, тя като че ли вече ни става в тежест… Ние сме си виновни, защото най-напред подходът ни с подписването на договора с Македония беше погрешен. Първо трябваше да се изчистят спорните въпроси – история, езикознание, етнография, фолклор и тогава да подписваме. Не да се създават комисии и да се протака във времето, докато македонците бъдат приети с наша подкрепа в ЕС и там да поставят въпрос за някакво македонско малцинство в другата част на Северна Македония. Защото Пиринска Македония географски всъщност е Северна Македония. Кой го допусна това и защо политиците го проспаха? Кой им подсказа, че могат с мнимо разбирателство да оформят спорните въпроси за далечното бъдеще? Ето, гърците намериха подход и ги отказаха от античното им наследство. А къде сме ние, къде са политиците ни, дипломатите ни?“, пита академикът.


Той предлага бъдещите български евродепутати да работят за това в Европейския парламент в Брюксел да се признае кирилицата за българска азбука. „Новите евродепутати от всички партии трябва да се обединят и да се разбере, че кирилицата е създадена от учениците на светите братя Кирил и Методий на българска земя – от Плиска до Охрид.… Смятам, че това трябва да е наша национална цел“, казва Марков.

„Европейски фондации хвърлят милиони, за да формират европейска идентичност в българите: първо сте европейци, а после се пишете каквито искате – така искат. Е, как да стане това, като преди 13 века на Балканите не е имало Европейски съюз. Как така? Съжалявам, но ние първо сме българи. И това трябва да бъде казана ясно в Брюксел. А не да превиваме гръбнак. Аз съм историк и не приемам компромиси за това. Не приемам и тезата на някои от по-младите ми колеги, които се обвързват с определени фондации. И спазват народната приказка: Който плаща, той поръчва музиката“, казва Георги Марков.

За големите държави на Запад той обяснява: „Те искат да премахнат историята тук! Да, и не преувеличавам. Ето, в една Франция техният президент Макрон – либерал и глобалист, като пламна Нотр Дам, още същата вечер заяви на французите: „Това е символът не само на френската нация, но и на цялата европейска цивилизация“. Само дето се срамуваха да кажат думата християнска, за да не дразнят милионите мюсюлмани, приютени от бившите колонии. А на нас ни забраняват да се увличаме в националистически крайности. Само че ние имаме национална история, имаме национални герои. Това е кощунство! И върхът на наглостта е, че искат да посегнат точно на тях чрез т.нар. очовечаване на историята. Ето какво казват за Левски – „да, национален герой е, но и той е бил човек. Хайде напишете за човешкото у него – за годениците му например.“ Ама чакайте, Левски има „нечут характер“, както казва Ботев. Те обаче искат да ни лишат от националните герои, защото са част от националната ни гордост. Иначе французите си се гордеят със светата Жана д“Арк“, казва Георги Марков.
 

По публикацията работи: Елка Василева


Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/17/akad-markov-za-pari-na-zapadni-fondacii-lyjat-che-ne-e-imalo-tursko-robstvo.410554?fbclid=IwAR21Kty8E4RHXTqIDy9Turv9Htk-LhDcojjjgulMX6PvpXKqwzdTWDyGUwM


Тагове:   Марков,   Пари,   турско,   робство,   лъжат,


Гласувай:
25
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
29.05.2019 21:48
Много точно го е казал Георги Марков!
Сега си обяснявам ,защо някои скачаха срещу мои постинги с подобни писания Че първо трябва дасе изяснят нещата с историята ,езика също, с македонските Българи, преди да ги подкрепим Че всъщност спорът с името не е тема на Гърция,, че вместо ние, Гърция се занимава с тях!
Да, вероятно им плащат на такива!? Иначе, ако имат подобно мнение и примерно са изпреварени, никой не им е пречил и пречи, да го изразят

Хубава вечер!
цитирай
2. elcho - Ти пък откъде се взе ?!?!
29.05.2019 23:20
Но ще ти пиша. Темата ти е изчерпана и доказана. Явно нещо си се присетил или те е налегнало Национално чувство. Не е лошо, ок. Значи, хората, които определят робството, като буквална дума са меко казано не интелигентни. Разбира се че сме били в Робство и тиранство. Та ние сме завоювани. Робите се използват за работа и носене на приходи. В Рим те са се биели за зрелища и да носят доходи. При нас е било дадено да имаме земя и имоти за да плащаме данъци в пари, в момчета и момичета и др. Всичко е било насилствено, а не доброволно. Това е гнет ! И ако тъпите кратуни на дъртите гейове не прави разлики в това, за това техните кратуни пълни с лайнца, попръцкват и кензат разни простотии за присъствия на разгонени турчаля....... Айде вече стига по тая тема, а.?!?!
цитирай
3. level6661 - !!!!??? оххх, тозз па...Комунист и ДС Агент...
30.05.2019 12:15
маринчооо, от де ги изнамираш, бе сее, Патриотични призиви и уйдурми
Човек на Гумен Гадев, и на Русия, естеств..
булшиит, сложна е историята Бг, даа, и противоречива, и никой нве ви дърпа
за ръкава, нали...
четете, мислете, действайте..и така...Хората са Историята.
а не ..славното минало...
цитирай
4. tikoev - Тенденциозно е, Марине! Твърде ...
30.05.2019 13:41
Тенденциозно е, Марине! Твърде тенденциозно. Ела и чуй в Стария Пловдив чий са разкошните къщи които са нямали и турските големци. Разходи се и до Копривщица, Елена, Троян, Тетевен, Боженци и цялото великолепие по Родопите. За какво робство говорите - имало е църкви, училища, език, права и всичко необходимо за да се чувства този народ - народ! Но си е останал завистливо и крадливо племе и за всичко му е виновно робството!
цитирай
5. radostinalassa - Левски, освен национален герой...
30.05.2019 14:16
е бил и човек. Имал е приятелка, монахиня. Но знам, че е страдал от хроничен апенцичит с фистула, от която е изтичала навън гной. Въпреки страданието си, той е работел за отечеството си.
Темата за турското робство не е изчерпана, след като терминът робство е заменен с присъствие.
цитирай
6. zaw12929 - ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ Т...
30.05.2019 15:24
ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ТУРСКИ : Обществена тайна е, че в турските предприятия у нас българите са дискриминирани. В тях се говори само турски език. Дори да има свободни места, не се взимат хора оттук, а за по 6 месеца идват работници от Турция – това е известно. Не искат да назначават българи. Това казва историкът академик Георги Марков пред в. „Труд“ по повод думите на турския посланик преди дни за изучаването на турски език. .
СИГУРНО СЛЕД 10- 30-50 ГОДИНИ ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕТЕ.... това сега е също начин за отвличане на вниманието- леле били са дедите ни роби- не отричам, а ние сме по роби и живеем по лошо
Темата е актуална, а се налага и за актуалното си ДНЕШНО добро да действаме!
цитирай
7. kvg55 - mt46,
30.05.2019 19:59
Днес заплахата за България от страна на Турция също е осезателна.
цитирай
8. level6661 - марине, защо не махнеш най накрая тази педерация..
30.05.2019 20:10
това не е дебат, а ..Уйдурма
да го кажа..по турски..
и, намери и попрочети и др.Велики учени историци,които
допълват и изследавт прецизно Историята на Османската Империя..
аз помествах неотдавна Пост, имаше и pdf. притурка..
или, ти, дори нямаш л. мнение..
Защо тогава ги публикуваш тези фермани?
има право тук Тихомир, не си честен..
пр вечер..
цитирай
9. mt46 - Не всеки комунист или агент на ДС говори неверни неща, нали?
30.05.2019 21:12
3. level6661 - !!!!??? оххх, тозз па...Комунист и ДС Агент...
12:15
маринчооо, от де ги изнамираш, бе сее, Патриотични призиви и уйдурми
Човек на Гумен Гадев, и на Русия, естеств..
булшиит, сложна е историята Бг, даа, и противоречива, и никой нве ви дърпа
за ръкава, нали...
четете, мислете, действайте..и така...Хората са Историята.
а не ..славното минало...

ПП: Големият ни писател Й. Радичков също е бил член на БКП...
цитирай
10. mt46 - Не смятам, че е нужно да знаем турски...
30.05.2019 21:14
zaw12929 написа:
ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ТУРСКИ : Обществена тайна е, че в турските предприятия у нас българите са дискриминирани. В тях се говори само турски език. Дори да има свободни места, не се взимат хора оттук, а за по 6 месеца идват работници от Турция – това е известно. Не искат да назначават българи. Това казва историкът академик Георги Марков пред в. „Труд“ по повод думите на турския посланик преди дни за изучаването на турски език. .
СИГУРНО СЛЕД 10- 30-50 ГОДИНИ ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕТЕ.... това сега е също начин за отвличане на вниманието- леле били са дедите ни роби- не отричам, а ние сме по роби и живеем по лошо
Темата е актуална, а се налага и за актуалното си ДНЕШНО добро да действаме!

цитирай
11. mt46 - Да, никой не е идеален... А терминът "присъствие" е смешен...
30.05.2019 21:16
radostinalassa написа:
е бил и човек. Имал е приятелка, монахиня. Но знам, че е страдал от хроничен апенцичит с фистула, от която е изтичала навън гной. Въпреки страданието си, той е работел за отечеството си.
Темата за турското робство не е изчерпана, след като терминът робство е заменен с присъствие.

цитирай
12. mt46 - Българската църква /екзархия/ е узаконена едва през 1870 г.!
30.05.2019 21:23
tikoev написа:
Тенденциозно е, Марине! Твърде тенденциозно. Ела и чуй в Стария Пловдив чий са разкошните къщи които са нямали и турските големци. Разходи се и до Копривщица, Елена, Троян, Тетевен, Боженци и цялото великолепие по Родопите. За какво робство говорите - имало е църкви, училища, език, права и всичко необходимо за да се чувства този народ - народ! Но си е останал завистливо и крадливо племе и за всичко му е виновно робството!

А чорбаджиите изедници са били служители на османската власт. Неслучайно Левски и Ботев са смятали тези чорбаджии за по-големи врагове и вредители на българския народ, отколкото обикновените турци...
цитирай
13. mt46 - Благодаря ти за мнението! Лека вечер!
30.05.2019 21:24
leonleonovpom2 написа:
Много точно го е казал Георги Марков!
Сега си обяснявам ,защо някои скачаха срещу мои постинги с подобни писания Че първо трябва дасе изяснят нещата с историята ,езика също, с македонските Българи, преди да ги подкрепим Че всъщност спорът с името не е тема на Гърция,, че вместо ние, Гърция се занимава с тях!
Да, вероятно им плащат на такива!? Иначе, ако имат подобно мнение и примерно са изпреварени, никой не им е пречил и пречи, да го изразят

Хубава вечер!

цитирай
14. mt46 - Аз съм си тук от около 8 г. Благодаря за мнението!...
30.05.2019 21:26
2. elcho - Ти пък откъде се взе ?!?!
29.05 23:20
Но ще ти пиша. Темата ти е изчерпана и доказана. Явно нещо си се присетил или те е налегнало Национално чувство. Не е лошо, ок. Значи, хората, които определят робството, като буквална дума са меко казано не интелигентни. Разбира се че сме били в Робство и тиранство. Та ние сме завоювани. Робите се използват за работа и носене на приходи. В Рим те са се биели за зрелища и да носят доходи. При нас е било дадено да имаме земя и имоти за да плащаме данъци в пари, в момчета и момичета и др. Всичко е било насилствено, а не доброволно. Това е гнет ! И ако тъпите кратуни на дъртите гейове не прави разлики в това, за това техните кратуни пълни с лайнца, попръцкват и кензат разни простотии за присъствия на разгонени турчаля....... Айде вече стига по тая тема, а.?!?!
цитирай
15. mt46 - Така е. И трябва да внимаваме...
30.05.2019 21:27
kvg55 написа:
Днес заплахата за България от страна на Турция също е осезателна.

цитирай
16. elcho - 2. elcho - Ти пък откъде се взе ?!?...
31.05.2019 20:54
mt46 написа:
2. elcho - Ти пък откъде се взе ?!?!
29.05 23:20
Но ще ти пиша. Темата ти е изчерпана и доказана. Явно нещо си се присетил или те е налегнало Национално чувство. Не е лошо, ок. Значи, хората, които определят робството, като буквална дума са меко казано не интелигентни. Разбира се че сме били в Робство и тиранство. Та ние сме завоювани. Робите се използват за работа и носене на приходи. В Рим те са се биели за зрелища и да носят доходи. При нас е било дадено да имаме земя и имоти за да плащаме данъци в пари, в момчета и момичета и др. Всичко е било насилствено, а не доброволно. Това е гнет ! И ако тъпите кратуни на дъртите гейове не прави разлики в това, за това техните кратуни пълни с лайнца, попръцкват и кензат разни простотии за присъствия на разгонени турчаля....... Айде вече стига по тая тема, а.?!?!

Имах в предвид откъде се взе с тоя постинг, а не откога си тук. /игра на думи /,....
цитирай
17. bojil - За всичко са виновни червените в...
01.06.2019 13:25
За всичко са виновни червените властници,а вината им се състои в следното:

1. Съсипа морала на народа и направи турците "равни" с нас,а общуването с различни от Българина го превърна в мода.
2. Обра богатствата на народа и го докара до просяшка тояга,което улесни проникването у нас на всякаква корупция.
3. Превърна корупцията в начин на живот и забрани преследването на вражески организации като БКП,БСП,ДПС,ОМО,"Възраждане" и техните фондации,та покрай руските бандити се нароиха и турски.
цитирай
18. goro6 - Върху всичко може да се спори, но фактите са.......
02.06.2019 15:36
Думичките присъствие, съжителство, културен обмен и всичко каквото е посетило и обладало главите на обезпаметените наши сънародници не се разминава с истината и от там черпят сила и аргументация, за да внушат на подрастващото поколение, че нещата не са били толкова страшни, колкото ни представяха да сега "враговете" на евроатлантическите "ценности" и по точно руснаците, Путин и техните местни "лакеи"наричани от "коректните и красивите" русороби. Само че забравят толерантните да споменат, че горните думички са евфемизми, които целят да прикрият голата истина, че народа ни е възприемал е чувствал тези "омекотени"състояния и ги е наричал с точния термин РОБСТВО! Това е обобщеното усещане на народа ни за безправното и унизително състояние в което се е намирал, на чувството на безсилие.....Най светлите умове на народа ни са нарекли и узаконили употребата на термина РОБСТВО! Точка. Мнението на Сулю и Пулю Атанас и дори моето, са без значение.

цитирай
19. goro6 - Когато ти се препълни пикочния мехур, следва обилно уриниране
02.06.2019 16:14
"За всичко са виновни червените властници, а вината им се състои в следното:"
"Червените"властници конкретни хора ли са, или си на принципа, всички в един кюп, пък ако хване декиш, добре, ако не хване - виновен е Путин. Всичко ви се отдава лесно лесно. Направо ви завиждам.

1. Съсипа морала на народа и направи турците "равни" с нас, а общуването с различни от Българина го превърна в мода."
Ако си прав, то дейностите на НПО- тата биха били излишни и новите "съюзници" нямаше да плащат луди пари, за да се увековечи "модата".

"2. Обра богатствата на народа и го докара до просяшка тояга, улесни проникването у нас на всякаква корупция."
Обира започна като подражание на съветските другари решили да станат господа и завърши с голямото ограбване от западните господари, придружено от прикритието на гъстата мъгла, наречена за удобство - анти-комунизъм.
Да те ограмотя - корупцията не се внася, нито изнася. Тя покълва и расте по желание на този, който държи властта. Всичко друго е пунта мара или ако предпочиташ , шменти капели.

"3. Превърна корупцията в начин на живот и забрани преследването на вражески организации като БКП,БСП,ДПС,ОМО,"Възраждане" и техните фондации,та покрай руските бандити се нароиха и турски."
Ти както си тръгнал ще изкараш враг целия български народ, с изключение Боко, Гешев, цацо, мацо, Сулю, Пулю и твоя милост, като достоен член на матриала. Я се дръж по възпитано и запомни - емоциите са лош съветник. И кротко, щото ако те забележат "руските бандити" лошо ти се пише.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 14452353
Постинги: 2780
Коментари: 38639
Гласове: 127170
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Август, 2021  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031