Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2020 23:26 - Славяните преди Аспарухова България
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 5492 Коментари: 61 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .

   Славяните са основна етническа част при образуването на българската народност. Те принадлежат към индоевропейската езикова група.

   Според латинските и византийски автори те обитавали обширни територии на север от Дунав между Карпатите и Балтийско море. По време на Великото преселение на народите след настъплението на хуните на запад от р. Дон през 375 г. славяните са подложени на силен натиск и се разселват, като се разделят на три групи: венети (западни), анти (източни) и славини (южни славяни).

   През втората половина на V век южните славяни заемат земите от Балатонското езеро до делтата на р. Дунав, стават непосредствени съседи на Византийската империя и започват опустошителни походи срещу богатите й провинции. Това принуждава византийския император Анастасий (491-518) през 512 г. да издигне т.н. „стена на страха” пред Константинопол за защита от варварите.

   Нашествията на славините стават особено силни при император Юстиниан Велики (527-565). В края на VІ и началото на VІІ век дакийските славяни, т.е. „славяните от българската група” предприемат няколко обсади на Солун и трайно се заселват в централните и източни земи на Балканския полуостров. „Седемте славянски племена” и „северите” се заселват между Дунав и Стара планина, на запад от тях са „тимочани” и „моравяни”, в Македония са „стримонци”, „драговити”, „ринхини”, „верзити” и др., а в Родопите се заселват „смоляни”.

   По това време славяните преминават от родово-общинна към племенна организация. Начело на рода стои „старейшината”, а начело на племето – племенният вожд. Родовете свикват „народното събрание” – наречено „вече”. През VІІ в. славянските племена започват да се обединяват в племенни съюзи, които византийците наричат „Славинии”. Всяка Славиния има свой княз и свое име (Берзития, Велегезития, Сагудатия и др.) Най-голямо обединение образуват „Седемте славянски племена”.

   Основен поминък е земеделието – просо, ечемик, лимец (вид пшеница), отглеждат едър и дребен добитък. Занаятите им са примитивни – груба керамика, просто металообработване, лодки-еднодръвки. Но под влияние на Византия бързо напредват и усъвършенстват изработката на оръжия, дърводелството, тъкачеството, обработката на кожи, строителството на обсадни машини и др.

   Византийските автори описват славяните като високи, руси, силни и издръжливи, буйни и невъздържани, но гостоприемни хора. Устройват пирове с медовина и пиво от просо. Жилищата им са землянки или полуземлянки, покрити със слама и клони. Въоръжени са с лъкове и стрели, понякога намазани с отрова, къси копия и дървени щитове. Първоначално не спазват боен строй, но постепенно усвояват военното изкуство на ромеите и прабългарите и започват да употребяват ризници, мечове, конница и обсадни машини.

   Почитат бог Перун, Сварог, Дажбог, Лада и др. Вярват в самодиви, вили, бродници и др. Прекланят се на мъртвите, изгарят телата им и ги погребват в керамични урни.

  В пределите на Византия сред тях започва да прониква християнството и натискът да бъдат подчинени на империята. За да оцелеят, славяните се стремят към създаване на племенни съюзи.

   Политическото обединение на славяните от българската група протича по-бързо, отколкото при западната сърбохърватска група, поради образуването на държавна организация под ръководството на прабългарите.

http://istoria.bg/10093/slavyanite-predi-asparuhova-balgariya

ПП: Добре е не само да познаваме историята си, а и да се отнасяме с уважение към нашите прадеди – славяни, прабългари, траки...




Гласувай:
20



1. kvg55 - mt46,
06.08.2020 00:18
Изостанал си от съвременните тенденции в българската история, според които по тези земи от сътворението са живяли само българи, които са и родоначалници на човешката цивилизация.
цитирай
2. dobrodan - Съжалявам, но това го коригирай, без притеснения :),
06.08.2020 10:06
".......По време на Великото преселение на народите след настъплението на хуните на запад от р. Дон през 375 г. славяните са подложени на силен натиск и се разселват, като се разделят на три групи: венети (западни), анти (източни)...."
Двата етнонима посочват тюркоезичност.
цитирай
3. vled - Как ще обясните следните сведения, които изключват част от това, което сте написал
06.08.2020 12:37
В Дуклянската хроника от 13 в. пише, че по това време ГОТИТЕ били наричани от римляните СКЛАВИНИ, затова авторът превел заглавието „Книга на готите“ като „Царство на склавините“ (Regnum Sclavorum). Ръкописът се съхранява във ватиканската библиотека (Vat. Lаt. 6958) под името „Ljetopis popa Djukljanina“.Глава 5, стр.298:
„Caeperuntque se utrique populi valde inter se diligere, id est Gothi, qui et Sclavi, et Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua esset omnibus. Deinde Vulgari, iam ex omni parte securi, construxerunt sibi villas et vicos et inhabitaverunt terram quam ceperunt usque in presentem diem.
(И тези два народа, а именно Готите, наричани още Склави, и българите, се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници и имаха общ език. Скоро б ългарите се почувстваха сигурни от всички страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която обитават и до днес).“

Андрей Дандало, венециански дож и историк, в своето произведение „Хроника на Венеция“ отъждествява недвусмислено Склавините с Готите.“ „Еrant enim Sklavi odnus gentiles quia Gothis originem traherunt“/“Всъщност Склавите дотогова бяха езичници,тъй като са потомци на готите“/. Езичници за Дандало означава ,че не са католици.

Ето още едно писмено свидетелство за това, че СКЛАВИ и СЛОВЕНИ са различни групи хора:
„Аварите воюваха и против Склавите и против Словените и насилваха Дулебите – също Словени, и насилваха жените им…”
Из „Повести минувших лет”

„Славянското море” заляло Балканите е всъщност Готско море, за което има много сведения, докато за идването на Славяни - никакви!

цитирай
4. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%B8
06.08.2020 13:45
Вестготите, които непосредствено след хунското нашествие са приети в Римската империя, скоро влизат в конфликт с нея и нанасят поражение на римляните в битката при Адрианопол през 378 година, след което, водени от Аларих I, се насочват към Италия и разграбват Рим през 410 година.

През 418 година вестготите се установяват в южните части на Галия като федерати на Империята, но малко по-късно създават свое независимо Вестготско кралство със столица в Тулуза. Те разпростират властта си в Испания за сметка на вандалите, но губят териториите си в Галия след поражението от франките през 507 година. Така Вестготското кралство остава ограничено до областта Септимания и Пиренейския полуостров, откъдето изтласква окончателно Византийската империя и където унищожава държавата на свевите. След падането на Западната Римска империя вестготите продължили да оказват значително влияние в историята на Западна Европа в продължение на около 250 години.

В края на 6 век вестготите преминават от арианството към католицизма и постепенно възприемат културата на своите романизирани поданици.[23] В началото на 8 век Вестготското кралство е унищожено при завладяването на Пиренейския полуостров от мюсюлманите. Остатъци от вестготската традиция се запазват в Испанската марка и в основаното от вестготския благородник Пелайо Кралство Астурия.
цитирай
5. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%B8
06.08.2020 13:46
Остготите се появяват в източниците след поражението на хуните в битката при Недао през 454 година, когато те се разбунтуват срещу хунската власт, водени от Тиудимир. През 468 година остготският владетел Валамир нанася поражение на хуните в Панония. Крал Теодорих Велики, по искане на император Зенон, нахлува в Италия през 488 година, изтласква оттам скирския военачалник Одоакър и основава Остготското кралство, което постепенно овладява целия Апенински полуостров. Теодорих обединява за кратко вестготи и остготи, след като през 507 година поема за известно време регентството на Вестготското кралство.

Остготското кралство оцелява до 552 година, когато е унищожено от Източната Римска империя с продължителната Готска война, опустошила и обезлюдила Апенинския полуостров.[24] През 568 година Италия е завзета от лангобардите, които изглежда асимилират оцелелите готи.
цитирай
6. bulgares - ще се присъединя към vled
06.08.2020 15:40
от друга гледна точка. Теофилакт Симоката роден през 580г и живял в Константинопол в произведението си Historien говорейки за склавените ясно е казал на три места "Гетите (това им беше старото име на тия варвари)"

Сега на Симоката ли да вярвам или на нашите историци дошли по твърде неразбиреами начини, че той се бил объркал? Иначе гети и готи е едно и също, въпреки че Официалната ни история се старае все да твърди обратното. Ако не беше дошла 1989г имаха идея дори да ни втълпят, че траките били измряли до крак по неясни причини и без един документ, преди да дойдат тук славяни и прабългари.
цитирай
7. dobrodan - Vled, отново пишеш неща, за които ти е простено, че не знаеш, че
06.08.2020 17:30
vled написа:
В Дуклянската хроника от 13 в. пише, че по това време ГОТИТЕ били наричани от римляните СКЛАВИНИ, затова авторът превел заглавието „Книга на готите“ като „Царство на склавините“ (Regnum Sclavorum). Ръкописът се съхранява във ватиканската библиотека (Vat. Lаt. 6958) под името „Ljetopis popa Djukljanina“.Глава 5, стр.298:
„Caeperuntque se utrique populi valde inter se diligere, id est Gothi, qui et Sclavi, et Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua esset omnibus. Deinde Vulgari, iam ex omni parte securi, construxerunt sibi villas et vicos et inhabitaverunt terram quam ceperunt usque in presentem diem.
(И тези два народа, а именно Готите, наричани още Склави, и българите, се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници и имаха общ език. Скоро б ългарите се почувстваха сигурни от всички страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която обитават и до днес).“

Андрей Дандало, венециански дож и историк, в своето произведение „Хроника на Венеция“ отъждествява недвусмислено Склавините с Готите.“ „Еrant enim Sklavi odnus gentiles quia Gothis originem traherunt“/“Всъщност Склавите дотогова бяха езичници,тъй като са потомци на готите“/. Езичници за Дандало означава ,че не са католици.

Ето още едно писмено свидетелство за това, че СКЛАВИ и СЛОВЕНИ са различни групи хора:
„Аварите воюваха и против Склавите и против Словените и насилваха Дулебите – също Словени, и насилваха жените им…”
Из „Повести минувших лет”

„Славянското море” заляло Балканите е всъщност Готско море, за което има много сведения, докато за идването на Славяни - никакви!



не са верни. Заблудата е масова не е само твоя. За това има обяснение. В процеса на преминаване на тюркоезичните народи към флективните местни езици Slavi, Sclavi и Sclavini са обърквани и в източниците не веднъж Сега запомни, защото скоро и ще го има на книга на български - готите са тюркоезични. Специално за теб - думата е КОТ, в тюркски "душа" - те са християни и имат душа, нали така?
Българи и готи се обичат много, защото на практика са близки народи и говорят тюркски език.
По една абсолютна ирония на съдбата ТРАКИТЕ също са били тюркоезични, съжалявам.
Имам доказателства.
Сега, защото си симпатяга, направи славянската връзка между думите един (йедан)/ОДИН и втори/ТОР :):):), веднага ще ти светне откъде идат славяните с езика си на Балканите.......
Славяни са сърбите и хърватите, словенците и словаците също :), за Балканите става дума.
ЕВРОПЕЙСКИЯТ НИ СЛАВЯНСКИ ЕЗИК Е СЪЗДАДЕН НА БАЗА ТЮРКСКИЯ, ИЗЦЯЛО СЪЗДАДЕН НАНОВО ЕЗИК. Мъча се да изясня основно откъде са тия местни неаглутинативни езици, стигам до извода за отсъствие на куп понятия в славянския език и заимстване на звуци, семантиката им и преподреждането им по един нов начин.
Ще разбереш скоро. Подчертавам - заблудата е огромна! Дали е насадена умишлено е отделен въпрос.
цитирай
8. catforlife - Захапал си историята ;)
06.08.2020 18:02
Захапал си историята ;)
цитирай
9. mt46 - Хайде, историци, може ли да уточните гетите славяни ли са, или траки?...
06.08.2020 22:14
Гети (лат.: getae), са тракийско племе, което през 339 г. пр. Хр. е обитавало двата бряга на долен Дунав. Херодот ги споменава в историята си със следната забележка: „Гетите са най-мъжествени и най-справедливи сред траките“. По време на похода на Дарий I (522 г. пр. Хр.–486 г. пр. Хр.) срещу скитите (513 г. пр. Хр.), гетите се противопоставят на персийския владетел, но са победени, както и другите тракийски племена по десния бряг на р. Дунав. След отхвърлянето на персийското владичество, гетите от десния бряг на Дунав стават част от Империята на одрисите (траки), докато те са завладени от Филип II – владетел на Македонското царство, към 340 г. пр. Хр..

Завладяването на земите на гетите от дясната страна на р. Дунав дава повод на македонските владетели да предявят претенции за власт над гетите и на север от Дунав, но опитите на Александър Велики (през 335 г. пр. Хр. и 327 г. пр. Хр.) и Лизимах (310 г. пр. Хр.) да ги подчинят остават безрезултатни.

Според стари източници гети и даки са племена от един и същи род, с един език, но са обитавали различна територия. Обитателите на земите около Дунав са били наричани гети, а тези, живеещи в планините, чак до р. Тиса – даки.
цитирай
10. dobrodan - Траки са и не са славяни.
06.08.2020 22:37
Откъде идват е съвсем друга бира :).
Нищо тракийско няма у славяните. Много стари балканци са, но са минали и заминали.
Погледни латинската транскрипция - getae. Това "тай" накрая откъде се взе?
Даките са били някога "даи". Ще видиш скоро кой и къде го е писал.
цитирай
11. mt46 - ?
06.08.2020 22:49
bulgares написа:
от друга гледна точка. Теофилакт Симоката роден през 580г и живял в Константинопол в произведението си Historien говорейки за склавените ясно е казал на три места "Гетите (това им беше старото име на тия варвари)"

Сега на Симоката ли да вярвам или на нашите историци дошли по твърде неразбиреами начини, че той се бил объркал? Иначе гети и готи е едно и също, въпреки че Официалната ни история се старае все да твърди обратното. Ако не беше дошла 1989г имаха идея дори да ни втълпят, че траките били измряли до крак по неясни причини и без един документ, преди да дойдат тук славяни и прабългари.

Но тази ваша догматична вяра по какво се раличава от вярата на комунистите?... Историята се основава на факти и на логика, не на вяра...
цитирай
12. mt46 - Мда, изостанал съм...
06.08.2020 22:54
kvg55 написа:
Изостанал си от съвременните тенденции в българската история, според които по тези земи от сътворението са живяли само българи, които са и родоначалници на човешката цивилизация.

цитирай
13. mt46 - Има доста славянски племена и това е безспорно за световната историческа наука...
06.08.2020 23:04
vled написа:
В Дуклянската хроника от 13 в. пише, че по това време ГОТИТЕ били наричани от римляните СКЛАВИНИ, затова авторът превел заглавието „Книга на готите“ като „Царство на склавините“ (Regnum Sclavorum). Ръкописът се съхранява във ватиканската библиотека (Vat. Lаt. 6958) под името „Ljetopis popa Djukljanina“.Глава 5, стр.298:
„Caeperuntque se utrique populi valde inter se diligere, id est Gothi, qui et Sclavi, et Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua esset omnibus. Deinde Vulgari, iam ex omni parte securi, construxerunt sibi villas et vicos et inhabitaverunt terram quam ceperunt usque in presentem diem.
(И тези два народа, а именно Готите, наричани още Склави, и българите, се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници и имаха общ език. Скоро б ългарите се почувстваха сигурни от всички страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която обитават и до днес).“

Андрей Дандало, венециански дож и историк, в своето произведение „Хроника на Венеция“ отъждествява недвусмислено Склавините с Готите.“ „Еrant enim Sklavi odnus gentiles quia Gothis originem traherunt“/“Всъщност Склавите дотогова бяха езичници,тъй като са потомци на готите“/. Езичници за Дандало означава ,че не са католици.

Ето още едно писмено свидетелство за това, че СКЛАВИ и СЛОВЕНИ са различни групи хора:
„Аварите воюваха и против Склавите и против Словените и насилваха Дулебите – също Словени, и насилваха жените им…”
Из „Повести минувших лет”

„Славянското море” заляло Балканите е всъщност Готско море, за което има много сведения, докато за идването на Славяни - никакви!


"Заселването на славяните на Балканския полуостров започва преди V век. Сведения за това се откриват у византийските писатели-историци Прокопий Кесарийски и Йоан Ефески. "
цитирай
14. mt46 - Понякога се дразня от некоректни, спекулативни, нелогични писания... :)
06.08.2020 23:07
catforlife написа:
Захапал си историята ;)

цитирай
15. vled - Прокопий Кесарийски и Йоан Ефески. "
06.08.2020 23:33
mt46 написа:


"Заселването на славяните на Балканския полуостров започва преди V век. Сведения за това се откриват у византийските писатели-историци Прокопий Кесарийски и Йоан Ефески. "[/quote]
.......
Как точно Прокопий Кесарийски и Йоан Ефески. " са обозначили тези заселници?

цитирай
16. sparotok - термини
06.08.2020 23:42
Смятам, че, за да бъде разбран този сложен проблем е нужно да изоставим старите термини. Трябва да се изоставят и старите, лишени от логика твърдения.

По отношение на антролопологичен път и гени ние се яваваме потомци на древно балканско население. След втората дако-римска война, при която победител е император Траян, това древно балканско население бива разделено.

Една част от въпросното балканско население остава под римска власт и е наричано траки. Друга част остава на свобода и обитава територии на север от Дунава и Черно море. В периода 4-6 век тези свободни траки са наречени славени, като в три книги Теофилакт Симоката обяснява, че древното име на въпросните славени е гети.

Съседи и роднини на гетите са мизите, от които произлиза името българи. Бивайки хора от един и същ поизход, мизите и гетите се смесват лесно, а и лесно сключват военно-политически съюзи.

Поне от 513-517 г. славени и българи са винаги заедно във антиримските военни действия. След повече от век и половина борба с Рим, свободните траки успяват да изгонят римляните от земите ни и така да обединят новоосвободената ни страна с териториите на север от Дунава.

А това, че ние бивайки потомци на древно балканско население говорим близки езици със сърби, хървати и др. не бива да ни учудва. Тези хора са потомци на старите илири - съседи и роднини на траките...не по мое мнение, а според Апиан.

цитирай
17. bulgares - "Заселването на славяните ...
07.08.2020 00:08
mt46 написа:

"Заселването на славяните на Балканския полуостров започва преди V век. Сведения за това се откриват у византийските писатели-историци Прокопий Кесарийски и Йоан Ефески. "


Това откъде го преписа? Дай да се разберем първо, че думата "славяни" я няма никъде изписана в света преди 1601г, така че Прокопий Кесарийски и Йоан Ефески няма как да изпишат такова нещо.

Също, Теофилакт Симоката роден през 580г е написал на три места, че са наричали СКЛАВИТЕ преди това ГЕТИ. Това е факт. А вяра е дали ще вярваш на нашите историци, когато ти кажат, че нещо било еди как си без доказателства, включително и на това че Прокопий и Ефески били написали някъде думата "славяни".
цитирай
18. mt46 - Няма как да съм чел и да знам всичко! Затова предпочитам да цитирам...
07.08.2020 00:20
"Основните исторически извори за дадената тема са съчиненията на готския историк Йорданес, на византийските хронисти Прокопий Кесарийски, Йоан Ефески, Менандър, Михаил Сирийски, на западния летописец Зигеберт. Важни сведения се съдържат в “Стратегикона” на Псевдомаврикий, в агиографския сборник “Чудесата на Св. Димитър Солунски”, в енциклопедичния речник Свидас. Особено значими извори са написаните през VIII в. “Хронография” на Теофан Изповедник и “История” на патриарх Никофор.
Проблемите, свързани с образуването на Българската държава, са обект на особен интерес от страна на историците. Основни са трудовете на проф. Марин Дринов (“Поглед върху произхождението на българите и началото на българската история”), проф. Васил Златарски (“История на Българската държава през Средните векове”), проф. Петър Мутафчиев (“История на българския народ” и “Книга за българите”), както и тези на проф. Петър Добрев, акад. Иван Дуйчев, акад. Димитър Ангелов, проф. Васил Гюзелев, проф. Георги Бакалов, проф. Йордан Андреев и др. Сред изследванията на чуждите автори особено ценни са трудовете на английския историк Стивън Рънсиман (“История на Първото Българско царство”) и на проф. Константин Иречек (“История на българите”)..."
цитирай
19. mt46 - http://history.kabinata.com/themes/asparuh.htm
07.08.2020 00:23
"Ценни сведения за заселването на славините на Балканския полуостров се съдържат в редица извори, сред които основно значение имат съчиненията на Менандър, Теофилакт Симоката, Йоан Ефески, Михаил Сирийски, Изодор Севилски, Йоан Бикларски и др. Според данните на посочените извори началните славински заселвания се извършват в Пелопонес и областта около Солун още през 80-те години на VI в. Този втори по големина град в Империята се превръща в “остров сред славянско море”. Съвместно с аварите или самостоятелно славините организират пет обсади на Солун, първата от които през 584 г., а петата – през периода 645-647 г. Всички те са описани подробно в агиографския сборник “Чудесата на Св. Димитър Солунски”. През 626 г. славяни участват и в обсадата на Константинопол, заедно с авари, българи и перси."
цитирай
20. mt46 - http://history.kabinata.com/themes/asparuh.htm
07.08.2020 00:27
"Теофан и Никифор отбелязват, че, след като се настаняват в Онглоса около средата на 70-те години на VII в., прабългарите започват да опустошават ромейските земи на юг от р. Дунав. Това им се отдава поради заетостта на Византия с отбраната на Константинопол от арабите. През 678 г. обаче арабите търпят голямо поражение и император Константин IV Погонат (668-685) вече може да съсредоточи силите си срещу Аспаруховите българи.
През лятото на 680 г. военната експедиция започва по суша и по море, като императорът лично ръководи действията й. По разказа на Теофан, прабългарите не се решават да излязат в открито сражение с огромната византийска войска, а се оттеглят в предварително подготвените укрепления в Онглоса. Изненадващо обаче Константин IV потегля назад, тъй като, по думите на Теофан и Никифор, трябва да се лекува в Месемврия. Това довежда до демобилизация сред ромеите. Прабългарите се възползват от нея и нанасят голямо поражение на византийските войски, като ги преследват чак до Одесос.
Битката при Онглоса има голямо историческо значение. С оглед на последвалите събития може да се каже, че именно тя се явява този решителен успех, който позволява на Аспаруховите прабългари трайно да се заселят в земите на дн. България.
Вероятно през пролетта на 681 г. прабългарите започват да плячкосват и Тракия. След катастрофалното поражение при Онглоса Византия не може да се организира за бързи контрадействия. В този момент Империята е обхваната и от сериозни вътрешни борби. При тази обстановка през лятото на 681 г. Константин IV е принуден да сключи мирен договор с прабългарите. Империята се задължава да им изплаща ежегоден данък. Теофан споменава, че прабългарите покоряват славянските племена в Подунавието – “седемте славянски рода” и северите.
Така през 80-те години на VII в. Аспаруховите прабългари и славянските племена “севери” и “седемте славянски рода” продължават съвместно историческия си път – в рамките на една обща държава, чието изграждане продължава столетия."
цитирай
21. dobrodan - Славените са Slavi, Серафимов, Sclavi и Sclaveni не са.
07.08.2020 01:18
sparotok написа:
Смятам, че, за да бъде разбран този сложен проблем е нужно да изоставим старите термини. Трябва да се изоставят и старите, лишени от логика твърдения.

По отношение на антролопологичен път и гени ние се яваваме потомци на древно балканско население. След втората дако-римска война, при която победител е император Траян, това древно балканско население бива разделено.

Една част от въпросното балканско население остава под римска власт и е наричано траки. Друга част остава на свобода и обитава територии на север от Дунава и Черно море. В периода 4-6 век тези свободни траки са наречени славени, като в три книги Теофилакт Симоката обяснява, че древното име на въпросните славени е гети.

Съседи и роднини на гетите са мизите, от които произлиза името българи. Бивайки хора от един и същ поизход, мизите и гетите се смесват лесно, а и лесно сключват военно-политически съюзи.

Поне от 513-517 г. славени и българи са винаги заедно във антиримските военни действия. След повече от век и половина борба с Рим, свободните траки успяват да изгонят римляните от земите ни и така да обединят новоосвободената ни страна с териториите на север от Дунава.

А това, че ние бивайки потомци на древно балканско население говорим близки езици със сърби, хървати и др. не бива да ни учудва. Тези хора са потомци на старите илири - съседи и роднини на траките...не по мое мнение, а според Апиан.


Славянският език се е оформил доста далеч оттук.
Като стане готова книгата, ще Ви я пратя. Всъщност ще я има за сваляне и в блога ми. После......Вие ще си решавате какво, що и така.
Траките са говорили тюркски език. Етнонимите не лъжат. Илирия няма нищо славянско в себе си като топоним. Абсолютно тюркска дума.
В тоя ред на мисли......бих си позволил да Ви препоръчам преведените старателно от мен "фалшификати" на Нурутдинов. Вътре има повече истини, отколкото очаквах.
Най-добре е да се убедите сам.
цитирай
22. shtaparov - Древен извор изрично споменава че ...
07.08.2020 01:22
Древен извор изрично споменава че азиатското племе Склави,прекръстено от днешни мошеници на "славяни" се появило за пръв път по времето на император Тиберий II Константин (578-582 г.) а друг извор споменава,че те са били роби на аварите и са докарани на Балканите от Българи и авари,за да вършат тук тяхната работа. Това означава,че Стара Велика България има присъствие на Балканите поне няколко века преди онези Склави,които аварите докарали в Европа. Първите "славяни" пък се появили на света в 1601 г. което означава,че Аспарухова България (която се "появила" в 668 г.) е с близо 1000 години по-стара от тях!
цитирай
23. shtaparov - "Ценни сведения за заселв...
07.08.2020 01:29
mt46 написа:
"Ценни сведения за заселването на славините на Балканския полуостров се съдържат в редица извори, сред които основно значение имат съчиненията на Менандър, Теофилакт Симоката, Йоан Ефески, Михаил Сирийски, Изодор Севилски, Йоан Бикларски и др. Според данните на посочените извори началните славински заселвания се извършват в Пелопонес и областта около Солун още през 80-те години на VI в. Този втори по големина град в Империята се превръща в “остров сред славянско море”. Съвместно с аварите или самостоятелно славините организират пет обсади на Солун, първата от които през 584 г., а петата – през периода 645-647 г. Всички те са описани подробно в агиографския сборник “Чудесата на Св. Димитър Солунски”. През 626 г. славяни участват и в обсадата на Константинопол, заедно с авари, българи и перси."

Няма древен автор,който някога да е продумвал и една дума за "славини"- напротив,всички изброени автори говорят за съвсем друго племе,което се наричало СКЛАВИ ( = САКАЛАВИ,САКАЛОВИ) и е докарвано на Балканите ту от авари ту от Българи,но НИКОГА не е припарвало тук без тяхно разрешение (виж Монемвасийската хроника,която най-подробно говори за робския манталитет на Склавите). За същото това племе арабите обаче споменават,че то се явява Трето коляно на Българския род а други извори съобщават,че неговата страна носела името САКАЛА и се намирала в Памир което означава,че Склави е името на Памирските Българи!
цитирай
24. germantiger - а не ве
07.08.2020 07:25
добродане, Бог и той е тюркоезичен нали

а про по и животните са тюркоезични, най-вече рибите ;)

впрочем тюрките преди това са били германоезични и това ясно личи от готския език който има "реконструиран" и записан, предполагам си го чел и слушал ако си се интересувал от подобжно инфо и видеа
цитирай
25. germantiger - 1
07.08.2020 07:28
Готите не веднъж са упоменавани като най-юго-източно германското племе.
Екахард като говори за готите казва: "Първото поселище на готите е било скитската земя, до Меотидското блато, второто в Мизия, Тракия и Дакия, третото да морето Понт." (ЛИБИ.том3 стр.33).
Според този текст излиза, че готите са дошли от Скития в Мизия и Дакия.
Това е съвсем вярно. Готи се настаняват трайно в Дакия едва към 271 г. А в Мизия - през 376 г. след като под натиска на хуните тяхната Северно-черноморска държава се разпада, а хуните напират и към Дакия.
Албиний, прави следната етимплогия на понятията "остро-готи" и "визи-готи", като за "ост-готи" и "вест-готи". А такава етимология по-географските посоки може да възникне само на базата на немски език. Визи - сходно с вест- и остро- сходно с ост-. Тук интересното е, че имената се обяснят именно през немския
цитирай
26. germantiger - 2
07.08.2020 07:29
През 13 век в Крим е имало ГОТИ, които са говорили на ТЕВТОНСКИ език.
Ето един откъс от пътеписа на брат ВИЛХЕЛМ ДЕ РУБРУК от ордена на миноритите, в 1253 г., за източните страни:
"От Херсон до устието на Танаис има и вдадени над морето възвишения, има и четиридесет крепости между Керсон и Солдая, почти всяка от които имала свой език. Между тях имаше много готи, чиито език е тевтонският.* На север, отвъд тази планинска страна, има прекрасна гора в равнина, изпълнена с извори и ручейчета. Зад тази гора се намира извънредно голяма равнина, простираща се на пет дни път на север, чак до края на тази провинция. Равнината се стеснява, тъй като има море от изток и от запад, така че там има един голям вал - от едното море до другото. В тази равнина обикновено са пребивавали кумани, преди да дойдат татарите."
* "inter quos erant multi Goti quorum ydioma est Teutonicum."
За готите Рубурк изрично упоменава, че говорят на тевтонски, сиреч на немски. А този език трябва да му е бил добре познат, тъй като е бил твърде близък до неговия матерен език
цитирай
27. germantiger - 3
07.08.2020 07:30
Плутарх за кимврите:
„Вероятно те са били германски народ, живеещ около северния океан, за това свидетелстват техния огромен ръст, сините им очи и това, че германците наричат кимври-разбойниците.
ЗА ТЕЗИ, КОИТО ТВЪРДЯТ, ЧЕ ВСИЧКО ПО ЛИМЕСА БИЛО БЪЛГАРСКО И ВОЙСКАТА НА ЗРИ БИЛА БЪЛГАРСКА, А НЕ ГЕРМАНСКА
За да не се съмняваш за германския войник на служба в Рим или като враг на Рим и то "изворово":
В надгробните паметници на войници от германския корпус гардове на императора са записани много такива именно за германци, пример ти давам:
Валент, германец, батав по племе... има такива камъни за произход и упоменаване на германец фриз, германец от племето убии итн итн..
Ариовист получава титула Rex Germanorum от Цезар...
ЗА ВЕНДИТЕ ДОРИ
Тацитус:
"Да отнесем ли певкините, венедите... към германците или сарматите незная, но певкините които зоват бастарнаи по начина на живот, жилищата повтарят германците... Зарад смесените бракове техния образ става все по-безобразен и приема чертите на сарматите.
Венедите... Обаче тях можем да причислим към германците, защото те строят дома си... придвижват се пеш и при това с голяма бързина, което ги отличава от сарматите живеещи цял живот на кон."
По-нагоре Тацитус пише как венедите ограбвали и кръстосвали горите итн.
За сарматите днес претендират всичко що е сливянин и всичко що е бугарин.
Фундаментална разлика между венеди и кандидатбугари-сармати, начина на живот и конете които венедите почти нямат, също така нали бугарите все са благородни, те милите не грабят, строят градове и не ръшкат из горите.
цитирай
28. germantiger - 4
07.08.2020 07:31
Рекоснтрукция/възстановка на готски език и сравнение
"Atta unsar, thu in himinam. veihnai namô thein,
(Vater unser, du in Himmeln, geweihet werde Name dein,)
qvimai thiudinassus theins; vairthai vilja theins, sve in
(es komme Herrschaft dein; es werde Wille dein, wie im)
himina, ja hana airthai; hlaif unsarana, thana sinteinan,
(Himmel, auch auf Erden; Brot unseres, das f ortwährende,)
Gif uns himma daga; jah aflêt uns, thatei skulans
(gib uns an diesem Tage; und erlasse uns, dass Schuldige)
sijaima, svasvê jah veis aflêtam thaim skulam unsaraim;
(wir seien, sowie auch wir erlassen den Schuldigern unseren;)
jah ni briggais uns in fraistnbujai, ak lausei uns
(und nicht bringe uns in Versuchung, sondern löse uns)
af thamma ubilin; untê theina ist thiudangardi jah mahts
(von dem Übel; denn dein ist Herrscherhaus und Macht)
jah vulthus in aivins. Amen.
und Glanz in Ewigkeit. Amen.)"

КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО

НАДОЛУ СЪБРАНО ОТ МЕН
ГОТИТЕ СА ГЕРМАНИ, НЕ ТРАКИ, ЗАЩОТО:
Топонимите
Готтесберге
Гьоттинген
Готтард (вкл. прохода св. Готтард)
Готланд/Гьотланд
градчето Гота
старото название Готтенхафен
племето готони/гутони споменато от Тацитус още
думата Готт-Бог
ОСВЕН ТОВА БОЛ СКАЗАНИЯ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА ГОТИТЕ, ПОСЛЕ РАЗСЕЛЕНИЕТО ИМ, ЗА ТЕХНИТЕ "КРАЛЕ" - ДЕСЕТКИ САГИ, КОИТО МОГА ДА НАПИША С ТОЧНИТЕ ИМ ЗАГЛАВИЯ - ТАКИВА БЪЛГАРСКИ НЯМА!
И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:
GOTAHARD
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".
От него произлизат
GOTTHARD
GOTTHILF
GOTTHOLD
GOTTLOB
GOTTSCHALK
GOTELEIB
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and leub "love".
От него прозилиза GOTTLIEB
GODFREY
Gender: Masculine
Usage: English
Pronounced: GAHD-free [key]
From the Germanic name Godafrid, which meant "peace of god" from the Germanic
цитирай
29. germantiger - 5
07.08.2020 07:32
1.ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ
Магнус Ф. Енодий - V век:
"Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот. Най-сетне готите победили Това е народът(на българите),който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал; народ,в който този е придобивал титли,който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,в който бойното поле прославя рода,понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня,чието оръжие е било окървавено в сражение;те са народ,комуто преди битката с тебе(крал Теодорих) не се е случвало да срещне противник,който да му устои,и народ,който дълго време е извършвал войните само с набези.Тях не са поставяли в затруднение,както трябва да се очаква,нито планинските масиви,нито изпречилите се реки,нито липсата на храна,понеже смятат,че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко.Кой би устоял срещу противника,който се носи и храни от своето бързо животно? По-рано вярваха,че светът е открит за тях,сега смятат,че за тях е затворена само тази част от земята,която ти пазиш. "
И ПАК
Касиодор в своята Готска хроника (ок. 519 г.) под 504 г. е записал: „В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите, Италия отново овладя Сирмиум”.
И ОЩЕ
През 480 г. византийският император Зенон (474-491) се обръща към българите за помощ срещу готите. Враждата между остготските вождове Теодорих Амалецът и Теодорих, синът на Триарий, приключва в 479 г. В опит да изпълнят молбата на император Зенон българите са отблъснати от Теодорих, сина на Триарий. През 482г. е споменат български владетел Бузан. През 488 г. Теодорих тръгва за Италия по римския крайдунавски път. Гепидите, подкрепени от български отряди, се опитват да спрат и отклонят остготите в сблъсък при р. Улка. Загива вождът на българите Бузан (П. Дякон).
ДВА РАЗЛИЧНИ НАРОДА - "ГРАНИЦАТА" ЯСНО Е ПОСТАВЕНА
цитирай
30. germantiger - 6
07.08.2020 07:33
По повод на готите ако си чел хубаво Йорданес трябва да си прочел ето това:
След смъртта на Острогост, Книва, разделил войската на две части и изпратил една част да опустошава Мизия, понеже знаел, че тя пoради нехаиството на императорите била лишена от защитници, а сам той се установил с 7000 воиници при Еусция
/Йорданес/
Тракия почувствала жестокоста на готите. Тук именно при полите на планината Хемус те предприели нападение към близкия до морето град Анхиало и скоро се приближили до него.
/Йорданес/
Едва ли местен народ би опустошавал собствената си земя?!
Този въпрос ти го пиша, защото ти наблягаш и не само ти на поредни "освобождения" и завръщане на народ при народа в "своите" земи при "родсвеници", често ползвате този аргумент немалко потребители, но В СЛУЧАЯ той е дискредитиран.
2. СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ПАК РАЗЛИЧНИ НАРОДИ
За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:
„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин? или).
ОТНОВО РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИН И СЛАВЯНИН - ФАКТ!
цитирай
31. germantiger - 7
07.08.2020 07:34
Във връзка със заселвнето на бългрите предвождани от Кубер в днешна Македония в извора се споменава за един от неговите първенци следното:
Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрос.
Ето и старогръцкия оригинал на част от цитирания пасаж:
και τεν καθ ημας εποτομενον γλωσσαν και τεν Ρωμαιον, Σκλαβων και Βουλγαρων...
Цитираният пасаж е много показателен в някои отношения:
В извора ясно се говори за славянски и български език. Както знаем езикът е най-силният етноопределящ фактор. От това сведение става ясно, че славяни и българи говорят на различни езици и оттук, че са два различни народ.
3. БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ
Патриарх Никифор и Теофан Изповедник говорят за българите на Балканите като за „новопоявил се народ”, което изключва отъждествяването им както с ираноезичните и добре познати на ромеите сармати и скити, така и с траките, които, разбира се, са източноримски поданици.
НОВ НАРОД, ДОБРЕ СИ ЗНАЯТ НАРОДИТЕ В ИРИ, ТОЗИ НЕ ГО ПРИПОЗНАВАТ!
цитирай
32. dobrodan - Да го има и тук, за протокола :),
07.08.2020 10:52
germantiger написа:
добродане, Бог и той е тюркоезичен нали

а про по и животните са тюркоезични, най-вече рибите ;)

впрочем тюрките преди това са били германоезични и това ясно личи от готския език който има "реконструиран" и записан, предполагам си го чел и слушал ако си се интересувал от подобжно инфо и видеа


Първо, бог няма:).
Второ - готи и тевтони са кимерийски (цимбри) племена.
Тевтоните са наричани готи.
Какъв тогава следва да е бил тевтонският език? ;):):)
Кимери или кимбри - "имащите лодки" :):):)
Езикът, който наричаме пратюркски, също се е разпаднал на много езици във времето.
Някои вече са изчезнали. Други - като чувашкият - съществува от десетки хиляди години (или поне много близък до него език).
На котката казваш "мау-мау", на кучето - "бау-бау", на прасето - "гъци-гъци"...........
Това е толкова шега, колкото и истина - аглутинативността е и създателката на славянските думи, просто са организирани по различен начин.
Като прочетеш книжката, ще разбереш и за германските :) племена, че иначе много дълго обяснение се получава :).
Да не би да можеш да говориш с рибите? :) Защото германските учени са реконструирали някакъв странен език....но той не е на готите. Освен ако не са ползвали езикови възстановки от осми век нататък?
цитирай
33. dobrodan - Сега, Тигре, ще видиш готите :), а те нали бяха ГЕТИ :),
07.08.2020 11:03
germantiger написа:
Готите не веднъж са упоменавани като най-юго-източно германското племе.
Екахард като говори за готите казва: "Първото поселище на готите е било скитската земя, до Меотидското блато, второто в Мизия, Тракия и Дакия, третото да морето Понт." (ЛИБИ.том3 стр.33).
Според този текст излиза, че готите са дошли от Скития в Мизия и Дакия.
Това е съвсем вярно. Готи се настаняват трайно в Дакия едва към 271 г. А в Мизия - през 376 г. след като под натиска на хуните тяхната Северно-черноморска държава се разпада, а хуните напират и към Дакия.
Албиний, прави следната етимплогия на понятията "остро-готи" и "визи-готи", като за "ост-готи" и "вест-готи". А такава етимология по-географските посоки може да възникне само на базата на немски език. Визи - сходно с вест- и остро- сходно с ост-. Тук интересното е, че имената се обяснят именно през немския


Визеготы (бизəкотты), остроготы (астарыкотты), гепиды (gepanda-кебант), аланы (алэн). Всички те са били тюркскоезични народи, които са имали доминиращо положение в Европа по това време.
То остана да не им обясняват имената през немски език :):):)!
Няма да ти кажа кое какво означава, още не :). Ще се поизмъчиш и ти, така ще ти бъде по-интересно да четеш :).
Готтард (вкл. прохода св. Готтард) - ОРДА на имащите душа, одушевените :):):). В случая превеждаме като земя, владение :).
цитирай
34. mt46 - Монемвасийската хроника е анонимна и е писана едва през 10-11 век!...
07.08.2020 11:16
shtaparov написа:
mt46 написа:
"Ценни сведения за заселването на славините на Балканския полуостров се съдържат в редица извори, сред които основно значение имат съчиненията на Менандър, Теофилакт Симоката, Йоан Ефески, Михаил Сирийски, Изодор Севилски, Йоан Бикларски и др. Според данните на посочените извори началните славински заселвания се извършват в Пелопонес и областта около Солун още през 80-те години на VI в. Този втори по големина град в Империята се превръща в “остров сред славянско море”. Съвместно с аварите или самостоятелно славините организират пет обсади на Солун, първата от които през 584 г., а петата – през периода 645-647 г. Всички те са описани подробно в агиографския сборник “Чудесата на Св. Димитър Солунски”. През 626 г. славяни участват и в обсадата на Константинопол, заедно с авари, българи и перси."

Няма древен автор,който някога да е продумвал и една дума за "славини"- напротив,всички изброени автори говорят за съвсем друго племе,което се наричало СКЛАВИ ( = САКАЛАВИ,САКАЛОВИ) и е докарвано на Балканите ту от авари ту от Българи,но НИКОГА не е припарвало тук без тяхно разрешение (виж Монемвасийската хроника,която най-подробно говори за робския манталитет на Склавите). За същото това племе арабите обаче споменават,че то се явява Трето коляно на Българския род а други извори съобщават,че неговата страна носела името САКАЛА и се намирала в Памир което означава,че Склави е името на Памирските Българи!

цитирай
35. dobrodan - Славяни, то хубаво, нали, ала защо на Адриатическо море
07.08.2020 11:40
казват ЯДРЕНСКО/ЯДРАНСКО?
Колко славянска е думата ЯДЕР (ядро)?
Мори Маруса, да? Марус пък да не е Барьiс, някой дали се е замислял?
Думата мори/море не е еднозначна в нашия език. Може да означава море от вода (в смисъл на много, още и т. н.), а може да бъде и "мари чумо, море ще видиш ти" и така.
Ядренско.... Просто конструирана дума от един корен (тюркски), един афикс за род, порода в тюркски език, още един посъкратен тюркски корен (иске, ески - далечен, стар) и окончание за среден род в славянски език :):):):):).
Та сещам се за гръцкия език :):):):):), по-нататък и той е под ножа :).
цитирай
36. mt46 - Нима не си добре запознат със старобългарската литература?...
07.08.2020 12:09
shtaparov написа:
Древен извор изрично споменава че азиатското племе Склави,прекръстено от днешни мошеници на "славяни" се появило за пръв път по времето на император Тиберий II Константин (578-582 г.) а друг извор споменава,че те са били роби на аварите и са докарани на Балканите от Българи и авари,за да вършат тук тяхната работа. Това означава,че Стара Велика България има присъствие на Балканите поне няколко века преди онези Склави,които аварите докарали в Европа. Първите "славяни" пък се появили на света в 1601 г. което означава,че Аспарухова България (която се "появила" в 668 г.) е с близо 1000 години по-стара от тях!

Виж "Проглас към Евангерието" на К. Преславски, "За буквите" на Ч. Храбър. В тях става дума за "словянско племе", за "словянски книги"... В този смисъл "езикът не лъже". Корените "слов" и "слав" са се срещали и се срещат в немалко имена...
цитирай
37. bulgares - тук прескочихме
07.08.2020 12:51
и на думата "словени". Думата "словени" няма нищо общо с думата склави (която означава роб), а словени означава "хора на словото". Тя се появява през 10-ти век и няма как да описва неща от 6-ти век. И "словени" и "склави" нямат нищо общо с думата "славяни". Няма НИКЪДЕ доказателство или поне смислен аргумент, че това са едни и същи думи. Както отбелязах по-горе дори Симоката ясно е обяснил, че склави (роби, мръсни, долни хора) е дума с която са започнали да наричат гетите, които са траки. Симоката ти го казва с две думи, че въпросните "склави" са траки, по-късно наречени и "славяни", ако се поровиш ще видиш и много не толкова преки доказателства за това. Ти виждал ли си в наш музей нещо от славяни? А от траки?
цитирай
38. dobrodan - Думата "слово" е от думата "слог",
07.08.2020 15:16
многозначна и, смятам за сигурно, европейска дума. Лаг (забавяне, лежа, лазя) е едното развитие на корена, сълог/слог - граница, межда, синур. Слог е и произнасяне на група звуци на ЕДИН ДЪХ - ето ти разковничето. Славяните буквално отначало са сричали новия си език :). Защо слово, а не слого? Не знам в колко езика е засвидетелстван преход Г - В, но на руски пишем него, его, а произнасяме "ево", "нево".
Поне донякъде се надявам да изясних защо "слово" и 'словени". Така е станало в славянския език, на север; при името Слагви, където двата звука са съседни и не се променят виждаме, че става дума за различни езици, не просто диалектна форма.
У нас подобен преход е бягам - бивам.
Сетих се и още нещо. Има един дифтонг - "оу". Думата "slow" в английски означава също "бавен, забавям. Виждаме изпадане на крайния звук "В" и произнасянето на "ОУ".
За да произнесеш дифтонга "ОУ", значи си ядосал някого и си го отнесъл. "GO" и "говедо" е същия случай. Малко шеговито го поднасям, да разведря обстановката :). В тоя ред на мисли "слово" си е ИНДОевропейска дума.
цитирай
39. germantiger - +
07.08.2020 15:33
добродане, недей така комично - забелязвам, че смесваш алани с германски племена и народи

аланите не са германски, всички добре знаем това или?

независимо от това те участват в няколко племенни съюза под лидерството на германи от степите, през цебнтрална европа, та чак до пиренените - надявам се ти е известно това или ? ;)
цитирай
40. germantiger - :)
07.08.2020 15:36
сам си се радваш добродане с под ножа ;)

твоето невежество е ирелевантно з аисторията

казвал съм и на други

можеш да излезеш пред конвенционалната наука и да я орповергаеш

докато не го сториш - ти оставаш фразьор и ФАНТАЗЬОР

без съмнение за теб германските ЕЗИЦИ, не език и гръцкия сега прочетох е тюркски

котетата и животните и те ли са тюркски, а жестомимичния ?
цитирай
41. germantiger - добродане
07.08.2020 15:43
смея ли да попитам :)

- казваш гръцкия език е тюркски в едно "предисторично" минало или ?

- казваш германските еизиц са какви, тюркски или ?

- рекъл си българите да са тюрки или ?

- славяните и те са тюрки или нещо друго ?

абсолютното игнориране на факти и аргументи

съпроводено с една лека усмивка на провидец или човек съзрял тюркската истина

ти подхожда, но няма как да не усмихне мен или някой друг

и да знам, че си скромен и не си провидец - сакън на турски

анадънмо, схващаш ли какво ти думам ;) ?

историята я разбираш като кръчма - каквото си поръчаш и ти е кеф

и аз НЕ ходя на кръчма, знам добродане

кеф не е ли от гръцкото кефалос или тюркското превалира :)
цитирай
42. germantiger - финално
07.08.2020 15:50
тирани всуе се морите :)

тирани длаи е от турани добродане

не се измъчвай, а се постарай в семантика и семиотика

не са гаси туй що не гасне

гаси е гаЗи от тюркски предполагам ?

гъз път да види също си е тюркско вероятно ?

пс
а про по тюрки няма те идват от германското Тюр/врата - домашни слуги застанали пред вратата, на прага / да не се бъркат с бог тюр
цитирай
43. germantiger - от ЛИЧНИТЕ СЪОБЩЕНИЯ
07.08.2020 18:38
ОТ ДОБРОДАН

Град Кьолн, Тигре? Кьол е думата за слънце у.....печенегите....

ОТ МЕН

ами ето как се срещат заблудата и истината

кьолн - има книги за него, аз поне съм чел 3, та ако ги беше попрочел и ти разбира се не на бг език,щеше да прочетеш чем, името на кьолн идва от римска колония

няма и как да идва от тюрки или други нейде по света, просто защшото не са го запонали те като лагер, като колония и не са жиявели там, не е особено сложно да сравниш историята на града

......

ОТ ДОБРОДАН

Между другото... Нали има немски крал Сигизберд? После Фридрих?
Сигез берде. Осмо чедо.
Фридрих - Берде арьiг, дете от уважаван, почитан род.
Карл - курал или хурал, чак у монголите до днес.
Карел - земя на карите (тъмните, тъмнокосите).
Бруно - твърде близка до бер ун, един хун.
Кримхилда - Коръмкилтяй. Килт е кратък период от време, може да е "забременявай бързо".
Ман - мен, мин, човек или "аз".
Защото съм попрочел тарихите :):):)!
Томан и Тюмен също имат еднакъв произход - тумен, 10 000. В славянски - тъмен, тъма.

ОТ МЕН

маса имена в германоскади традицията си имат обяснение, за това има дори вече сайтове и всичко е качено дигитализирано от големите световни библиотеки

отделно от това думите продължават живота си, повтарям живота си там където име мястото в германското хускарл/уи войници като тези в англия итн

кримхилда не идва от килт, а хилда/хилд участва в маса имена в германската именна традиция и няма общо нито в тюркския явно период от време ако ти споменавша това, нито с шотландската поличка итн

ман няма зщао да извебждаме от мен или минм,защото типично и автентично германското си е ман - един от първите в германските саги дал начало на колената родове и германски племена

той е фундамент,а не производен на нечий друг някъде чужд

карел не е нечия земя, а форма като -ел се привнася в какви ли не имена - в германски те са десетки включително фамилни

карел е "форма" на карл, а не нещо различно и отделно, камо ли нечия земя в германската именна традиция итн итн
цитирай
44. germantiger - ОТ МЕН КЪМ ДОБРОДАН
07.08.2020 18:40
фридрих или дитрих или дидерих или всеки рих е като титлата рекс от старите римляни за лидер, "цар" и участва в много германски имена

не е аръйг или примера който даваш ти, за това е писано,изследвано и посочено бол, трябва ли да обяснявам приемственост от римляни към германи като титли,регалии или ощебол?!

......

ЩЕ РЕЧЕР ДОБРОДАНЕ

за кьолн грешиш

за карл грешиш

за криймхилд/а грешиш

за фридрих грешиш

за ман също

за карел

......

тюмен не знам - славянското тъмен - в това не съм знаещ и разбира се в други примери може да си напълно прав, но какво значи това

ТОВА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ СЛАВЯНИТЕ СА ТЮРКИ, А ЗНАЧИ, ЧЕ СА В БИЛИ КОНТАКТ И СА ЗАИМСТВАЛИ СЛОВНО БОГАТСТВО,НО ТОВА НЕ ГИ ПРАВИ ТЮРКИ

ако днес се замислиш колко световни думи има в тюркските еизици... ще рече какво добродане,че турците примерно днешните или тюркмените са станали англичани ли - о не
цитирай
45. germantiger - +
07.08.2020 18:47
сега си отворих книгата за кьолн на четец която съм чел

колониа клаудиа ара агрипинензиум - на името на дъщерята на геманик после съпруга на клавдий

цялата история на града от оппидум убиорум градче някъде там сгорите до годините кога що итн итн
цитирай
46. dobrodan - Да опитам да събера в един отговор?
07.08.2020 18:49
Тигре, не мога си свърша днес основната работа, все да ти отговарям на коментарите.
По-горе съм ти посочил тюркоезични племена и народи, а не Дойч. Знам докъде са стигнали аланите. Според теб тюркоезични народи и племена не са имали нищо общо с германоезични такива или как да го разбирам?
Я да видим, пускам ти малко списъче, да го видят и другите.
Между другото... Нали има немски крал Сигизберд? После Фридрих?
Сигез берде. Осмо чедо.
Фридрих - Берде арьiг, дете от уважаван, почитан род. Всичките ти „рихи“ са пак от тази дума :).
Карл - курал или хурал, чак у монголите до днес.
Карел - земя на карите (тъмните, тъмнокосите).
Бруно - твърде близка до бер ун, един хун.
Кримхилда - Коръмкилтяй. Корим или корем – пак от този език. КИЛТЯЙ е име на богатир в башкирски епос.
Ман - мен, мин, човек или "аз".
Защото съм попрочел тарихите :):):)!
Томан и Тюмен също имат еднакъв произход - тумен, 10 000. В славянски - тъмен, тъма.
Майер, Байер – Бай Ир – важен, знатен мъж, големец.
Хабсбурги – абхаз бургар, ако нямаш нещо против. И това на първо четене само.
Тирани ще погледна точно като дума как идва в гръцки, но нито древните, нито новите тюрки са особено любезен на война и власт народ. Не забравяй – наставката он-ан-ен има точно съответствие на цяла дума и носи определен смисъл (семантика) в тюркския език. Гръцката дума „балаустион“ да ти я преведа ли през същия език?
За семантика и семиотика учих достатъчно, даже на мода имаше едно понятие - семема, доста халтаво научно откритие, откритията бяха на мода.
Знаеш ли в „Джагфар тарих“ как е описана длъжността "градоначалник"? ТЮРЕ. Някъде вече 12-ти век, ако не бъркам.
Тая дума "газ" ми е интересна. Дали е банална паронимия или пък не? Ще видим.
Не е от "гази" в тюркски, значението е съвсем различно там.
За думата „гъз“ отговарям: „кьiз“ - момиче, девойка. Къзъл – красив, червен. Щапаров също спореше, та ми е лесно за тая дума.
Дори когато в историята се появяват на сцената новите тюркски племена, Германия не е съществувала. За нейното име – нищо Дойч няма в него. Дойчланд или Germany, последно?
Германците не бяха ли деца на Атила? Хуните какъв език говореха?
Сетих се за готите и земята им Ойум. Тюркоезичен етноним. Йоме/Йомъ – община, общност. Имаш ли ИМЕ? ИМАШ. Разбираш ли това? Да.
Германските езици са си германски езици. Но никога да не са били повлияни от тюркски език? Айде бе? Г/Х – придихание. Какво остана? ЕР/ИР-ман. Или Кирман – крепост. Ман=мен, мин, ман – „аз“или „хиляда“, или „мъж, човек“.
Гръцкият език също има запознанство с този на старите тюрки. След като са им записвали етнонимите на скитските племена и са слагали понякога гръцки преводи на самоназванията им, значи са имали представа за какво става дума.
Нали грък разказва „Илиадата“? Кажи ми, кои са Еней и енетите? Какво означава името Атина Палада?
Още по-зле. Името Дион-ис е Диу-ен-изменена „ас“. Ас като Аси и Азовско море.
Дори като Ас-Ир-Ия. Земя, собственост на мъжете-аси.
Тигре, мога да ги редя с часове. Колко неща трябва да съвпаднат, за да разбереш, че съм прав?
Конвенционалната наука вече са я опровергали преди мен. Тя се прави, че не знае :).
Моето невежество беше най-доброто за конкретния случай :). Нали съм казвал – аз съм само един самоназначил се преводач. От руски език. Или старобългарски, ако искаш :).
Не става въпрос за вяра. Вярвай в каквото си искаш :) и на когото искаш.
Като съм готов с превода, ще се разчуе бързо. После пак вярвай на немските учени, или на американски, или на който там си харесаш. Умната с българските, не знаят, а и не искат да знаят?
цитирай
47. mt46 - Това е само една от хипотезите. Мисля, че тя е в противоречие с преселението на народите и с генетичните изследвания...
07.08.2020 19:09
sparotok написа:
Смятам, че, за да бъде разбран този сложен проблем е нужно да изоставим старите термини. Трябва да се изоставят и старите, лишени от логика твърдения.

По отношение на антролопологичен път и гени ние се яваваме потомци на древно балканско население. След втората дако-римска война, при която победител е император Траян, това древно балканско население бива разделено.

Една част от въпросното балканско население остава под римска власт и е наричано траки. Друга част остава на свобода и обитава територии на север от Дунава и Черно море. В периода 4-6 век тези свободни траки са наречени славени, като в три книги Теофилакт Симоката обяснява, че древното име на въпросните славени е гети.

Съседи и роднини на гетите са мизите, от които произлиза името българи. Бивайки хора от един и същ поизход, мизите и гетите се смесват лесно, а и лесно сключват военно-политически съюзи.

Поне от 513-517 г. славени и българи са винаги заедно във антиримските военни действия. След повече от век и половина борба с Рим, свободните траки успяват да изгонят римляните от земите ни и така да обединят новоосвободената ни страна с териториите на север от Дунава.

А това, че ние бивайки потомци на древно балканско население говорим близки езици със сърби, хървати и др. не бива да ни учудва. Тези хора са потомци на старите илири - съседи и роднини на траките...не по мое мнение, а според Апиан.


цитирай
48. dobrodan - Много бързо питаш, Тигре, а аз едва сварвам да ти напиша отговорите :).
07.08.2020 19:12
Тигре, супер е, че си чел, сега ще почетеш и други неща.
Латинският език (неведнъж писах) е пълен с думи от тюркския. По етруска линия.
Думата КОЛОНа/Column изглежда е сред тях. Има думи като Коломна, Коломенское, дори и Коломан и си спомням, че значението съвпада с това на колоната. Случайност? Или пък Колима?
Объркваш понятията „тюрки“ и език от тюркската езикова група.
Нали виждаш – с какво моите обяснения отстъпват на тези, които си чел?
Германските саги не съм чел, но думата „ман“ от друг език не се извежда. Дори и през „славянската“ бан.
Думата „ел“ ще я намериш дори в иврит. Както и в гръцки език. Означава едно и също в трите езика. Случайност?
„Рекс“ и „Рих“ имат много общо в произхода си като думи, не само първата съставка – ар (ер, ир, ор са фонетични варианти). Рекс – арьiг-ас, добре, че ме подсети. Случайност?
Знаеш ли откъде е гръцката титла „василевс“? Не пише ли нещо в твоите книги? При мен вече я има от месец почти. Случайност?
Пет отговора и все така „случайно“ се получава, че думите изненадващо са от тюркския език?
Как да кажа..... Всички ще трябва отново да четат, е, ако искат де, не е задължително :).
Разбира се, тюркоезичните племена стават господари на славянските. Направили са ги дори и хора. Славяните не са тюркоезични, и етруските се срещат със "славянския" език в ЛАЦИЯ, Италия. Резултат-латински. После ЛИТВА, ЛАТВИЯ :). И така :).
Както преди време каза един мъж, когото уважавам: публиката не е морално и ментално подготвена да приеме такова нещо :) и си беше прав.
цитирай
49. mt46 - ?
07.08.2020 19:20
bulgares написа:
и на думата "словени". Думата "словени" няма нищо общо с думата склави (която означава роб), а словени означава "хора на словото". Тя се появява през 10-ти век и няма как да описва неща от 6-ти век. И "словени" и "склави" нямат нищо общо с думата "славяни". Няма НИКЪДЕ доказателство или поне смислен аргумент, че това са едни и същи думи. Както отбелязах по-горе дори Симоката ясно е обяснил, че склави (роби, мръсни, долни хора) е дума с която са започнали да наричат гетите, които са траки. Симоката ти го казва с две думи, че въпросните "склави" са траки, по-късно наречени и "славяни", ако се поровиш ще видиш и много не толкова преки доказателства за това. Ти виждал ли си в наш музей нещо от славяни? А от траки?

Това, че "словени" значи "хора на словото" е спорна хипотеза, която според мен е нелогична! По каква логика ще са наречени "хора на словото"!?... А каква ще кажеш за корена "слав" в името на княз РостиСЛАВ?...
цитирай
50. germantiger - +
07.08.2020 20:15
ще прощаваш, че правилно или грешно ще характеризирам твоя образ :)

в една ролева игра ти приличаш на:

- подобен си на вярващ фанатик, но НЕ агресивен и дори си мил

- на вярващия каквото и да му кажеш покажеш или каквито аргументи да изтъкнеш полза няма

- на вярващия каквото и крктично мислене да предложиш няма полза

- вярващия убедено вярва в совето, озарен от щастлива усмивка на човек провидял и откриващ все повече своето във всичко

така си и ти с тюркското - за теб то е във всичко

то е в кьолн където тюркски крак исторически по римско и следримско време не е стъпвал и владял

тюркското за теб е в ман или карл или фридрих, въпреки че ти споменах какво е ман или -рих в германските езици,но за теб това е без значение

ти не приемаш ман като праотец на геманското и фундаментална германска дума, а искаш да я изведеш от тюркско, късно, степно или кавкото щеш, но тя за теб не е от германското :)

рих и рекс и връзката на германските варвари с рим за теб не е достатъчна, но -аръйг за теб е ок и то при положение, че никаквъ -аръйг няма нито в рисмките нито в германските императори

нито в скандинавия на германоскандинавците нито в колонията кьолн е имало тюрки в онази античност, но за теб тия имена трябва да ги извеждаме от тюркско... ;) :)

......

ти си като един усмихнат и мил луд човек, който ни предава, ни приема здрав смисъл и аргументация ралзична от сявоята, поне не си от воюващите фанатици,които са агресивни в лексика и радикални в своето

при теб нещата са смекчени, човешки, усмихнати с лъчезарната радост на дилетант излседовател,но осъзнал великата тюркска истина

за всеки който комуникира с теб ще има проблем, всеки ще капитулира пред твоята абсурдна увереност, убеденост да обясняваш нетюркското с тюркско без значение на ареаал, населние, култура, епоха, познания които нямаш в именна традиция и езици

всеки ще "загуби" пред вярващ като теб :) вярващите винмаги са победители :0

ОСВЕН В ЕДИН СЛУЧАЙ - ЖИВОТА - той винаги изплюва и побеждава "вас" :)
цитирай
51. germantiger - :)
07.08.2020 20:29
живота винаги неглижира и отмива, издухва или отнася вярващия заблуден и добър човечец

убедения в заблуда човечец никога не оставя следа в науката, не става известен и не побеждава истината, но си умира щастлив и върви по своя път весел макар и лаик

просто няма как незнанието да измести дройзен, делбрюк, освен да се приближи леко до коссина и някой като последния

това всъщност е победата на историята и живота

излишно е да обяснявам защо латинския, старогръцкия които съм учил заедно със старобългарския НЕ са тюркски

излишно е да губя време защо кьолн или ман илио фридрих или готтард/не е орда и няма как някава орда да е в алпийски проход или да даде името и думата за Бог/готт у всички германи и германоговорящи езици

няма как внука да породи дядо си :)

но както споменах - спора с теб е излишен - ти си като всеубеден християнин или муслим човек

вие винаги побеждавате", но както казах накрая живота с насмешка побеждава "вас"

вие никога няма да победите и вашата истина никога няма да е просто защото е заблуда или подмяна

но прости ми този памфлет :)

......

сега да ти кажа нещо интересно, но ти и него знаеш убеден съм

теви мама на корейски, че и на бол друго азиатско е кралица/майка върховна

аше е лейди, госпожица млада господарка

......

и така добродане - убеден съм, че за теб корейците са нещо тюркско щом теви мама и аше/айше почти имат

обаче добродане да ти кажа истината

корейците са си корейци и не са тюрки

германците са си германци и не са тюрки

славяните са си славяни и не са тюрки

АМА ДА ДЕ - ЗНАМ ЧЕ И ТИ ТОВА КАЗВАШ

ТИ НИКЪДЕ НЕ СИ НАПРАВИЛ ГЕРМАНИТЕ ТЮРКИ - ДА ДЕ

И ЗА СЛАВЯНИТЕ ПИШЕШ, ЧЕ СА СИ СЛАВЯНИ, НО ТЮРКИТЕ ГИ НАПРАВИЛИ ХОРА

аха аха... ;) теви мама айше

а иначе "вие малките хора" всуе се морите да напраивте света тюркски или тракийски

"ние" великите народи като нас германците нямаме такъв зор

за нас всеки си е всеки и си е оставил своята следа

ти си един вярващ човек - непобедим като всеки вярващ

ама живота е по-голям от вярата
цитирай
52. dobrodan - Питам за пореден път - искаш ли книгата?
07.08.2020 20:57
Трудно ми е да карам по памет и да работя едновремено :).
После ще можеш сам да си обориш коментара и няма да ти е никак трудно :).
Да не долавям нотка на притеснение?
Няма от какво :).
Доказателствата изключват вярата. Имам ги, налице са.
Предлагам ти ги безплатно :).
Нямало тюркоезични племена в Германия? Сигурен ли си? Не германските, другите?
Рим, значи.... Изброявам ти имена на Римски императори през езика на тюрките.
Корнелий, Каракала, Нерон, Цезар. Последният го има като титла чак в Китай, ако не възразяваш :).
Рим бе, Рим. Ар-йоме... Рома...
цитирай
53. shtaparov - Древен извор изрично споменава че ...
08.08.2020 05:19
mt46 написа:
shtaparov написа:
Древен извор изрично споменава че азиатското племе Склави,прекръстено от днешни мошеници на "славяни" се появило за пръв път по времето на император Тиберий II Константин (578-582 г.) а друг извор споменава,че те са били роби на аварите и са докарани на Балканите от Българи и авари,за да вършат тук тяхната работа. Това означава,че Стара Велика България има присъствие на Балканите поне няколко века преди онези Склави,които аварите докарали в Европа. Първите "славяни" пък се появили на света в 1601 г. което означава,че Аспарухова България (която се "появила" в 668 г.) е с близо 1000 години по-стара от тях!

Виж "Проглас към Евангерието" на К. Преславски, "За буквите" на Ч. Храбър. В тях става дума за "словянско племе", за "словянски книги"... В този смисъл "езикът не лъже". Корените "слов" и "слав" са се срещали и се срещат в немалко имена...

Вядял съм ги- нито една от тези книги не е автентичен Български документ,писан от древни Българи- всички до един са ренесансови преписи,подправени от руски и сръбски преписвачи! Зададе ли си въпроса как така дума "славяни" или поне "словени" не се откри в нито един оригинален древно-Български документ, открит при разкопки в България, а всички книги с такава дума се откриват в руски или сръбски преписи?
цитирай
54. bulgares - А логично ли е
08.08.2020 15:26
с дума която се появява 10-ти век като "словени" да описваме събития от 6-ти век? В думите винаги се появяват случайни съвпадения както при гледане на кафе и това, че "слав" и "слов" са един корен трябва да се докаже. Но никой историк и никъде не го е доказал. Имаше един пленен вожд Славун и поради името се твърдеше, че бил славянин. С археологически проучвания се доказа, че е гот
https://www.flagman/article/53955
Преди време се е обръщало много внимание на езика и сложото Божие. Имало е дори "Бог Слово" - потърси с Гуугъл.

Княз Ростислав е починал 870г, а думата "славяни" се появявя 1601г. Хайде обясни ми как "слав" ще означава "славянин"? Може би значи славен, слави или нищо не значи, но така история не се пише. Приличало му на някого на славянин и буф, бил славянин. Всъщност Панславинизма е създаден точно така. Там се твърди, че не само всички склави (роби) и словени са славяни, ами и някакви смолени и всичко което намерят с популярните букви "сл"
цитирай
55. bulgares - също
08.08.2020 15:47
думата "славяни" е домъкната у нас чак през 1762г от Паисий. Преди това никой у нас не е знаел, че е славянин. "Български език" пък е заменено със "славянски език" от Josef Dobrovsky във Виена едва през 1822г. Направо е шокирашо колко бързо се подменя историята. Думата пък "склавъ" я има в речника на Найден Геров от 1901г. Значи, баба ти е знаела какво значи "склав" и тя никога не е означавала "славянин" в българския.
цитирай
56. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8_(%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5)
08.08.2020 18:29
Северите са се заселили в днешна Североизточна България при голямото нашествие на аварите през 558 г., с разрешението на византийската власт, в замяна на защитата на проходите в Източна Стара планина, основно на прохода Берегавски, сега Ришки проход. През 679/680 г. те станали съюзници на прабългарите на Аспарух и им помогнали във войната срещу византийците и император Константин IV Погонат. Именно тяхното присъствие и брой дали основание на Аспарух да избере областта Чика (южната част на Шуменска област и Търговищко) за център на държавата си през 681 г. Голяма част от северите били преселени по-нататък на изток до морския бряг. Твърде вероятно е северите да са разклонение на племето „северяни“, населявало горното течение на река Днепър. Според Теофан Изповедник вождът на северите се казвал Славун.

През 767 г. кан Паган започнал преговори с Константинопол. Той се срещнал лично с император Константин V Копроним. На срещата присъствал и избягалия по-рано Сабин. Мирът формално бил възстановен. Веднага след това обаче византийският император изпратил тайна мисия в Тракия, чиято цел била да се плени княза на северите Славун. Стратегическата инициатива на Константин V се оказала успешна. Славун бил заловен и екзекутиран публично. Византийците преминали проходите и нахлули североизточно от Стара планина. Те опожарили няколко български военни лагера, като достигнали до р. Тича (дн. Камчия). По-нататък обаче срещнали сериозна съпротива и се изтеглили.

Някои от северските князе заемали високи длъжности в държавното управление до превземането на Преслав от византийците през 971 г. Един от по-известните князе е Семир – жупан на общините около Рациарската крепост по времето на княз Борис I.

Други хипотези
Освен популярното схващане за славянския произход на северите, съществуват и няколко хипотези. Някои автори (Павел Георгиев, проф. Росен Милев, проф. Ганчо Ценов, Божидар Димитров и др.) приемат германския произход на северите и ги считат за готи,[1] за което навеждат и готските археологически находки от днешното с. Хан Крум. Словашкият филолог Павел Шафарик ги идентифицира с финско-угорското племе савири, които са конфедерати на Старата Велика България, и изчезват оттам по времето на Аспарух, но за преселенито им към Дунава няма данни. Съществува и теза за смесения им произход. Една част от угро-фините савири разгромени в 558 г. от аварите се преселва на север (областта на дн. гр. Чернигов) и там се смесват с местните славяни образувайки племето северяни. По-късно част от него е участва в голямото славянско заселване на Балканите през 603 – 620 и остава тук с името севери.
цитирай
57. mt46 - Защо да не е логично?
08.08.2020 18:44
bulgares написа:
с дума която се появява 10-ти век като "словени" да описваме събития от 6-ти век? В думите винаги се появяват случайни съвпадения както при гледане на кафе и това, че "слав" и "слов" са един корен трябва да се докаже. Но никой историк и никъде не го е доказал. Имаше един пленен вожд Славун и поради името се твърдеше, че бил славянин. С археологически проучвания се доказа, че е гот
https://www/article/53955
Преди време се е обръщало много внимание на езика и сложото Божие. Имало е дори "Бог Слово" - потърси с Гуугъл.

Княз Ростислав е починал 870г, а думата "славяни" се появявя 1601г. Хайде обясни ми как "слав" ще означава "славянин"? Може би значи славен, слави или нищо не значи, но така история не се пише. Приличало му на някого на славянин и буф, бил славянин. Всъщност Панславинизма е създаден точно така. Там се твърди, че не само всички склави (роби) и словени са славяни, ами и някакви смолени и всичко което намерят с популярните букви "сл"

През 6-ти век не сме имали азбука и писмен език! Освен това всеки език търпи развитие...
Относно "слав" и " слов" ще дам пример с Рим – Ромул – Рем /латинска транскрипция "Ruma"/...
цитирай
58. dobrodan - bulgares, написал съм ти за думата "слово" половин лекция, не четеш,
08.08.2020 19:06
bulgares написа:
думата "славяни" е домъкната у нас чак през 1762г от Паисий. Преди това никой у нас не е знаел, че е славянин. "Български език" пък е заменено със "славянски език" от Josef Dobrovsky във Виена едва през 1822г. Направо е шокирашо колко бързо се подменя историята. Думата пък "склавъ" я има в речника на Найден Геров от 1901г. Значи, баба ти е знаела какво значи "склав" и тя никога не е означавала "славянин" в българския.


сега за думата СЛАВянин продължавам, гледай и това да изтървеш и пак да питаш двайсет пъти едно и също.
Думите "слово" и "слава" първоначално са имали по-друг смисъл от сегашния и не е бил дори сходен. Това първо. Второ: анализът на думата "славянин" ей-сега ти го правя, ама не по нашите учебници :). Пробвай да осмислиш написаното!
В латинска транскрипция думата Slavi e записана така, както я виждаш. Не е Sclavi, не е и Sclavini.
Поделяме думата слави така: с-лав-и. Правилно е в края на думата да впиша гласната ьi, но ще ти стане още по-трудно. Какво получаваме: ас като първа дума (ние я наричаме сричка :) - етноним на тюркоезичните АСИ, на които е наречена цяла Азия (ASIA). За (-ия) по-нататък ще приказваме :), втора съставяща е тюркоезичната ЛАБ/В и означава ПОДОБНОСТ, нещо, подобно на нещо друго, и И като окончание за множествено число в нашия език. За думата "славяни" добавяме Ен - думата, не сричката! в езика на тюрките има значение на род, порода! - и се получава АС-ЛАБ-ЕН-И, ПОСЪКРАТЕНО СЛАВЕНИ, СЛАВЯНИ.
Между другото си отбележи, че коренът ЛАБ за подобност дава и латинската ЛАБОР, лаборатория, да ти е по-лесно.
Надявам се да разбра, че "слово" и "славянин" не са от един корен?
СКЛАВИТЕ и СКЛАВИНИТЕ са тюркоезични! Нали обичаш източниците?
АС-САКАЛИБАЙ (по ибн Фадлан) ти е думичката за първите. Склавините са от същия род, порода - ен, он, ин, ян, ан. Тази дума е бъкана в славянските думи като сричка и никой, ама никой не се сети поне един поглед да хвърли където трябва!
Сега имам друга работа. Ако пак не е ясно, пиши.
цитирай
59. bulgares - През 6-ти век не сме имали азбука и ...
09.08.2020 00:58
mt46 написа:

През 6-ти век не сме имали азбука и писмен език! Освен това всеки език търпи развитие...
Относно "слав" и " слов" ще дам пример с Рим – Ромул – Рем /латинска транскрипция "Ruma"/...


Значи примерът с Рим – Ромул – Рем доказва, че слав и слов са един и същи корен?

А Славун е славянин заради името си, въпреки че по негово време думата "славяни" не е съществувала? И как са го кръстили Славун на дума която е щяла да се появи след над 10 века?
цитирай
60. shtaparov - През 6-ти век не сме имали азбука и ...
09.08.2020 14:10
bulgares написа:
mt46 написа:

През 6-ти век не сме имали азбука и писмен език! Освен това всеки език търпи развитие...
Относно "слав" и " слов" ще дам пример с Рим – Ромул – Рем /латинска транскрипция "Ruma"/...


Значи примерът с Рим – Ромул – Рем доказва, че слав и слов са един и същи корен?

А Славун е славянин заради името си, въпреки че по негово време думата "славяни" не е съществувала? И как са го кръстили Славун на дума която е щяла да се появи след над 10 века?

СЛАВУН даже и Склавин не е да не говорим за гот или "славянин",а си е чист Българин! Това се лесно забелязва в неговото име,което съдържа типичното "пра"-Българско именно окончание –УН,характерно за имена като ВИХТУН, ГОСТУН, ШУН и КАРВУН (Карвунъ).
цитирай
61. leonleonovpom2 - Здравей, Митак!
09.08.2020 20:30
45. germantiger - +
07.08 18:47
сега си отворих книгата за кьолн на четец която съм чел

колониа клаудиа ара агрипинензиум - на името на дъщерята на геманик после съпруга на клавдий

цялата история на града от оппидум убиорум градче някъде там сгорите до годините кога що итн итн

Извинявай Митак, кръстен е на Агрипина- Старата, жената на Германик!
Агрипина Младата е дъщеря й , бъдещата жена та Клавдий!В критичен момент, когато Германик е отсъствал, а войската се бунтува, тя поема командването на армията Води със себе си Калигула с ботушките, когото войниците обичат и наричат Калигула-ботушки При вида на тази жена с детето, те отстъпват и й се подчиняват Затова градът носи името й- Колония Агрипина! Заради мъжеството й! Трансформирано от колония на Кьолн
При Париж е станало обратно От Колония ди Паризи/ галско племе/ е станал Пари/с/ - Париж!

Иначе по темата:
Някои странни успоредици между траки и славяни, кой знае защо подминавани?
- Славяни и траки заемат едни и същи територии
- Когато траките странно изчезват ,тяхното Място заемат веднага славяните?
Странно изчезват, защото в този период и в двете римски империи преобладават точно тракийските императори?
- Траките - тогава и славяните-сега са сред най- многобройните народи?
Изчезва един многоброен народ и се заменя с друг многоброен? Странно?
-Траките са много народи с един език! същото може да се каже и за славяните!
- Обичаят Герман, носещ името на тракийския бог на гръмотевиците Го има и при траки- у нас и при славяни- в Беларус и в Украйна, под друго име - Ярило? Има го и при порумънчените Българи в Румъния ,като Калоянис? Защото се прави човече от кал и се дави в река
Кога славяните и защо са взели този обичай от траките?

Относно словени няма съмнение че става дума за хора на словото , а не за славени !По каква причина славяните ще се изписват като словени?
Книгата където са изписани така/ О писменехь/ , е защита на писмото, на словото! За никакви славяни не става дума , а за хора, занимаващи се със словото!Българи не се споменават, но авторът , може да се предположи кой е- цар Симеон, другият вариант е чичо му Дост/защитава Българското слово! Като Български владетел
Защо пише анонимно? Ами протоколът не разрешава цар да се обяснява с обикновен монах А не може да се подмине,защото зБългарското слово се нуждае от защита!
Само в един препис е добавено Блъгаром, да се знае че писмото е Българско, словото и е за Българи!

Не търся конфликт с никой, изразявам моите виждания и мнения
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19116157
Постинги: 3677
Коментари: 44987
Гласове: 148711
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031