Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2020 17:14 - Истинност и реализъм. За бита и нравите на траките
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 4184 Коментари: 24 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .
.
.
                     Стремеж към Истинност


   Един от основните недъзи на много историци-любители, а и на някои сериозни историци е идеализирането на личности, племена, народи... Не ми се нравят лъжливите, фалшивите, догматичните гледни точки! Не харесвам лъжите, както и претенциозната интелектуална ограниченост...
   Защо доста хора замениха комунистическите догми и фалш с демократични догми и фалшивини?...
   Предпочитам Истината – дори да е недушеприятна! Поставям Истинността над патриотизма и патриотарството, над партизанщината, над лъжеученията, манипулациите, спекулациите, които често са накичени с красиви думи...  
   Може да не знаем кое е Истинно, но поне да се стремим към него!...

Марин Тачков

image image

 

"Останалите траки имат следните обичаи: те продават децата си в робство в чужбина; девиците не ги пазят, ами ги оставят да се сношават с мъжете по свой избор; напротив, омъжените жени пазят строго; те си купуват жените от родителите им срещу много пари. Да бъдеш нашарен с белези, се счита благородно; който няма белези не е благороден. Да стоиш празен, това се смята най-хубаво, да обработваш земя - най-безчестно, да живееш от война и грабеж - най-хубаво. Това са най-забележителните им обичаи. Богатите се погребват така: трупа държат изложен три дни наред; колят разни жертвени животни и се угощават, като най-напред оплакват умрелия, като го изгарят или просто го заравят в земята. После издигат могила и устройват разни състезателни игри, при това най-големи награди се определят за единоборството според значението му. Такова е погребението при траките."

Херодот

/.../

"Тея, които биха желали да го проучат грижливо, лесно ще схванат, че варварите траки презират смъртта поради някакво естествено внушение на мъдростта. Всички траки зачитат единодушно доброволната смърт, като едни от тях вярват, че душите на умрелите отново се възвръщат в горния свят, а други мислят, че душите след смъртта не загиват, а стават по-щастливи, отколкото приживе. У повечето траки ражданията предизвикват скръб, пък и тоя, току-що станал баща, поема с плач рожбата си. Напротив, погребенията им биват дотолкова съчетани с веселие, че радостно съпровождат починалите чак до гроба им. Мъжете се хвалят с броя на жените си и многобройният брак им осигурява почит. Жените, които държат на своя свян, се хвърлят върху кладите на починалите си съпрузи и стремглаво поемат пътя всред пламъците, като считат това за най-голямо доказателство на своето целомъдрие. Жените, които преднамеряват да се омъжат, отиват при съпрузите си не по волята на родителите си. Тия от тях, които надминават останалите по хубостта си, искат да бъдат предоставени на публично наддаване и, като бъде допусната свободата на преценяването, се омъжват не заради нравите на мъжа, а заради дадената от него цена. А жените, които измъчва грозната им външност, купуват със зестрите си тия мъже, с които искат да се свържат. Когато пируват, и двата пола обикалят огнището и хвърлят в огъня семена на треви, които растат в Тракия. Зашеметени от техния дим, смятат за веселие да подражават пияните, като при това чувствата им придобиват болезнен характер."

Солин

/.../

 "Сула нахлул в Медика и като я опустошил чувствително, отново се завърнал в Македония и приел в Филипи Архелай, който му съобщил, че всичко е наред."

Плутарх от Херонея

"Даките живеят в планините. Оттам под водителството на цал Котисон, колкото пъти Дунав замръзвал и лед свързвал двата бряга, те слизали и опустошавали съседните[тракийски] земи."

Аний Флор  

 "През това време трибалите в Тракия, притискани от недостиг на храна, предприели масово поход срещу страната отвъд тяхната граница и си доставяли храни от чуждата земя. Бидейки повече от тридесет хиляди души, те нападнали съседна Тракия и опустошили безпощадно земята на абдерците. Като взели от там голяма плячка, не се завръщали непредпазливо и безредно. Абдерците пък, като повели всичката си войска срещу тях, като се завръщали на групи и безредно, избили повече от две хиляди души. Варварите, разгневени от случилото се, пожелали да си отмъстят на абдерците, и затова нахлули в страната им. Абдерците обаче възгордяни от победата си в по-раншното сражение и подпомогнати от съседните траки, които им били изпратили помощ, приготвили се за бой с варварите. Завързало се голямо сражение и, понеже траките се отметнали внезапно, абдерците останали сами, били заградени от пълчищата на варварите и почти всички, които участвали в сражението, били избити

Тракийският цар Диеглис, като получил царската власт и работите му неочаквано се наредили щастливо, не управлявал поданиците си като приятели и съюзници, но властвал над нях жестоко като на купени роби или пленени неприятели. Той убил по позорен начин голям брой отлични траки, а не малък брой изтезавал и подлагал на издевателства. Не оставил нито женска, нито детска красота незасегната, нито скъпоценни имоти – неотнети, и цялата си държава изпълнил с безчинства.

Зибелмий, синът на Диеглис, следвайки усърдно бащината си кръвожадност и хранейки омраза към траките поради това, което те били сторили на баща му, достигнал до такава жестокост и безчинство, че избивал с цялото семейство тези, на които бил разгневен. За обикновени провинения едни разсичал на части, други разпъвал на кръст, а трети живи изгарял. Той посичал децата пред очите на родителите им и дори в техните обятия и насечените им части поднасял на близките им, като подновявал онези стари угощения на Терей и Тиест."

Диодор


"Антиох Велики преминал с флотата си в Тракия, покорил я, подчинил насила тези, които му се противопоставили, укрепил Херсонес и възстановил Лизимахия. Тя била основана от Лизимах, който след Александър бил цар на Тракия, като крепост срещу траките, но след смъртта му траките я разрушили. Антиох я заселил отново, като повикал избягалите лизимахци, откупувал някои от тях, които след пленяването си попаднали в робство, и прибавял към тях други преселници. При това дал им волове, дребен добитък и земеделски оръдия и не пренебрегвал нищо за бързото издигане на крепостта, понеже това място му се видяло, че е извънредно удобно разположено срещу цяла Тракия и представя удобна база за всичките му по-нататъшни начинания."

Апиан 

"Скитите, наричани готи, преминали в голям брой река Истър във времето на Деций и опустошили римската област. Те обградили избягалите в Никопол мизи. Обаче Деций ги нападнал, както разказва Дексип, и ако и да убил тридесет хиляди души, бил победен в сражението. Той загубил дори Филипопол, който бил превзет от тях, и много траки били избити."

Хереней Дексип от Атина

"Най-после, след като Марк Дидий ги подчинил и превърнал земите им в провинция, те възприели римското иго. Марк Друз ги сразил в самите им планини, а Минуций при реката Хебър избил мнозина от тях и ги победил."

Йорданес 


Всичко това може да се коментира, но смятаме че е по-добре всеки мислещ човек след като се запознае с тази малка частица от всички подобни извори, да реши за себе си - да вярва, или да знае?

https://samoistina.at.ua/2/trakite.htm


https://www.istorianasveta.eu/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8/ct-menu-item-11/%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-681-%D0%B3/698-%D0%B1%D0%B8%D1%82-%D0%B8-%D0%BD%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5.html




Гласувай:
22



1. kvg55 - mt46,
28.08.2020 18:00
Като наследници трябва да приемаме прадедите си такива, каквито са.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
28.08.2020 21:49
Траките са се държали достойно срещу Рим в така наречените Митридатови войни Резултатът е автономното Сапейско царство, просъществувало повече от век Обхващащо значителна част от територията на днешна България и на Одринска Тракия! Е, проявили са и "характер", типичен за нас сега и това принудило Рим, при Клавдий, да го ликвидира
Простотиите за неграмотността на траките, просто не отговарят на истината Траките са известни майстори в ювелирното изкуство, Омир описва златото във военните им снаряжения и в колесницата на Рез! Съкровищата ,златните, които се намират в огромни количества и България е осеяна с тях! Ами строежът на могилите им, един вид пирамиди ,засипани с пръст Какъв архитект ги е проектирал, какви строители са изпълнители например на Александровската могила или на Анхиалската? Неграмотни? В Анхиалската могила ,изследователи са доказали ,че навсякъде е ползвано Златното сечение Не могат да броят, но ползват Златното сечение?Не знаят елементарната ватеватика, но са наясно с висшата?, Като египтяните!?
Свободни съчинение в древната история,колкото щеш!
И не е признак на "научност "безкритично да се повтарят подобни " истини" ?Избирателно
Някой очертал ли е границите на траките, живеещи на север от гърците? Може ли народ, втори след индийците да се побере в територията на днешна или дори Симеонова България? Ама ,не било вярно? А, избирателно ,вярно е ,че броят до три, но не е вярно ,че по численост са след индиъйците?
Всъщност ,като се очертае територията на днешните славянски народи, които безусловно ни са родствени и са приели от нас всичко, поне в южната им част се припокринвват с тези на траките, думите на Херодот са истина! Над 40% от населението на Европа! И истината лъсва, за който наистина я търси!

Хубава вечер, Марине!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Марине! Отново!
28.08.2020 22:15
Темата е удобна да се върна на научността Търпях опити в тази област на краставичар краставици да се опитват да продават някои
Науката не е да събереш всичко известно и да го развяваш на ляво и дясно?
А да откриеш и нещо ново и да го защитиш !Образно ,да влезеш в някакъв воден басеин и да намериш неизвестна риба в него
Етнос, дал Спартак на света, не може да бъде сочен присмехулно с пръст в наукоподобни съчинения!
Само той е достатъчен Но , ако се погледне строго, след династията на Северите, Рим е управляван от преобладаващо тракийски императори- тук само Максимин Трак-да, това е прозвището му и Константин Велики са достатъчни! А В ИРИ? Лъв, Юстиновци, Юстиниан Велики-безспорен номер едно и още много други?
При нас траките изчезнали? Но управляват ИРИ в същото време! И най-великият пълководец в ИРИ-Белизарий!Итой е траккк, а някои сочат- Българин По Български тълкуват името му- хубав цар!

Бих ти предложил, като на литератор, намери актуализираният текст, ако е възможно" на " О писменех"и му дай гласност! Там са казани очевадни истини Не е голям, той е защита на писмеността, но блестяща, само от няколко страници!

Лека нощ!
цитирай
4. dobrodan - Юстиниан, Ваньо, е тюркоезично име, както и доста други имена на римски императори,
29.08.2020 01:08
доста ще се изненадаш :), я виж: " В тюркоезичен вариант посоченото название ще бъде "исты, эсты" или "ист, эст" от думите "ис" или "эс" (ум, разум). :)." Ен, ин - род, порода. Ия - земя, територия, стопанин... "Н" в края на думата е пак някой от многобройните афикси :).
От земите на умния род и си готов :). Умният, грамотният род са....гърците.
Сапеите носят тюркоезичен етноним - "сап" - дръжка на инструмент или просто "сопа".
Много внимателно с Рим и "траките", приятели. Совите въобще не са това, което са :):):).
Траки е обобщаващ етноним.
Думата "север" не е този север, за който си мислим. Това е името на Сибир, ако не възразявате. Ас-еб-ер е първоначалната форма. Дом, жилище на асите... Ще видим какво ще излезе и за Спартак :):):).
цитирай
5. krumbelosvet - Ми дай да се самоизбесим
29.08.2020 05:59
Римляните хвърляли нежеланите деца на сметището.
И обичали да хапват бебешко месце.
Евреите се "птчастявсли" с бебешка кръв.
Калигула... да изреждам ли?
Нерон... да изреждам ли?
Давид доставил на Саул като откуп за дъщеря му Мелхола 200 вместо поръчаните 100 "краеобрязъци" от хуйове. Просто нахлул с бандата си в палестинските земи и УБИВАЛ по полето когото срещне. Тоя най-уважаван еврейски цар, на когото еврейския бог обещава вечно царуване на потомците му. Цели победени племена не просто изколвал, но ги "прекарвал през трион...
И т. Н.
Такива работи, мт46.
А ти продължавай да плюеш майка си. Ама и мене плюеш. Заслужаваш наказание като ПРЕДАТЕЛ, макар че се изявява като обикновен капулг. капулГ.
цитирай
6. dobrodan - Ваньо, съвсем научно съм дал за тебе един коментар по-нагоре :)
29.08.2020 09:40
Идва ред за едно персонално подаръче. Като каза Велизарий.....името е всъщност доста изкривеното "Светъл хазар" :).
Щях да забравя: в днешна Македония на пресветлейшия и пречистейшия древен македонски език казват на съдържателя на заведение (това съм го чувал, това пиша) - ГАЗАР, а жена му е ГАЗАРИЦА. Посмях се тогава... :)
Чак сега си давам сметка, че работата съвсем не е такава, каквато съм си мислил :).
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
29.08.2020 16:31
6. dobrodan - Ваньо, съвсем научно съм дал за тебе един коментар по-нагоре :)
09:40
Идва ред за едно персонално подаръче. Като каза Велизарий.....името е всъщност доста изкривеното "Светъл хазар" :).
Щях да забравя: в днешна Македония на пресветлейшия и пречистейшия древен македонски език казват на съдържателя на заведение (това съм го чувал, това пиша) - ГАЗАР, а жена му е ГАЗАРИЦА. Посмях се тогава... :)
Чак сега си давам сметка, че работата съвсем не е такава, каквато съм си мислил :).
цитирай

Сега влизам в блога, затова отговарям сега!
Юстиниан, Юстин му е чичо или вуйчо, е от земите на днешна Македония Същинското му име е Управда-истина, справедливост Когато става император, то е заменено с латинския вариант на спправедливост, правда- Юстициа Та това е истината за Юстин и оттам за производното Юстиниан Латинският , по негово време е основен език в империята!
Това е моментното положение не се наемам да потвърждавам или да търся тюркски произход в латинската дума юстиция!

Хубав ден!
цитирай
8. dobrodan - Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus...... Това е Управда, казваш :)?
29.08.2020 20:55
......По произход вероятно е трак, който „говорел развален латински, а гръцки – като варварин“... Ключови думи - Флавий и варварин.
Няма що :):):).
Чакай да видиш военачалника Мунд: "мун" е древнотюркската дума műn (мүн) - богат с пари. Последната съставяща "д" е кратка форма на афикса за притежание "ды".
Ваньо? ИРИ отдавна не е била това, което смяташ :):):)...... Шести век :):):)!
цитирай
9. mt46 - Така е... Но някои се напъват да ги идеализират...
29.08.2020 23:11
kvg55 написа:
Като наследници трябва да приемаме прадедите си такива, каквито са.

цитирай
10. mt46 - Над 40%?! Това е абсурдно, несериозно или смешно!...
29.08.2020 23:15
leonleonovpom2 написа:
Траките са се държали достойно срещу Рим в така наречените Митридатови войни Резултатът е автономното Сапейско царство, просъществувало повече от век Обхващащо значителна част от територията на днешна България и на Одринска Тракия! Е, проявили са и "характер", типичен за нас сега и това принудило Рим, при Клавдий, да го ликвидира
Простотиите за неграмотността на траките, просто не отговарят на истината Траките са известни майстори в ювелирното изкуство, Омир описва златото във военните им снаряжения и в колесницата на Рез! Съкровищата ,златните, които се намират в огромни количества и България е осеяна с тях! Ами строежът на могилите им, един вид пирамиди ,засипани с пръст Какъв архитект ги е проектирал, какви строители са изпълнители например на Александровската могила или на Анхиалската? Неграмотни? В Анхиалската могила ,изследователи са доказали ,че навсякъде е ползвано Златното сечение Не могат да броят, но ползват Златното сечение?Не знаят елементарната ватеватика, но са наясно с висшата?, Като египтяните!?
Свободни съчинение в древната история,колкото щеш!
И не е признак на "научност "безкритично да се повтарят подобни " истини" ?Избирателно
Някой очертал ли е границите на траките, живеещи на север от гърците? Може ли народ, втори след индийците да се побере в територията на днешна или дори Симеонова България? Ама ,не било вярно? А, избирателно ,вярно е ,че броят до три, но не е вярно ,че по численост са след индиъйците?
Всъщност ,като се очертае територията на днешните славянски народи, които безусловно ни са родствени и са приели от нас всичко, поне в южната им част се припокринвват с тези на траките, думите на Херодот са истина! Над 40% от населението на Европа! И истината лъсва, за който наистина я търси!

Хубава вечер, Марине!

цитирай
11. mt46 - Рим бил управляван от "тракийски императори"?...
29.08.2020 23:27
leonleonovpom2 написа:
Темата е удобна да се върна на научността Търпях опити в тази област на краставичар краставици да се опитват да продават някои
Науката не е да събереш всичко известно и да го развяваш на ляво и дясно?
А да откриеш и нещо ново и да го защитиш !Образно ,да влезеш в някакъв воден басеин и да намериш неизвестна риба в него
Етнос, дал Спартак на света, не може да бъде сочен присмехулно с пръст в наукоподобни съчинения!
Само той е достатъчен Но , ако се погледне строго, след династията на Северите, Рим е управляван от преобладаващо тракийски императори- тук само Максимин Трак-да, това е прозвището му и Константин Велики са достатъчни! А В ИРИ? Лъв, Юстиновци, Юстиниан Велики-безспорен номер едно и още много други?
При нас траките изчезнали? Но управляват ИРИ в същото време! И най-великият пълководец в ИРИ-Белизарий!Итой е траккк, а някои сочат- Българин По Български тълкуват името му- хубав цар!

Бих ти предложил, като на литератор, намери актуализираният текст, ако е възможно" на " О писменех"и му дай гласност! Там са казани очевадни истини Не е голям, той е защита на писмеността, но блестяща, само от няколко страници!

Лека нощ!

Ако американец с български произход стане президент на САЩ, на кого ще служи – на България или на Щатите?...
цитирай
12. mt46 - Ти май нещо не си добре!... Ако траките са се продавали и предавали, и избивали, аз кого съм предал или убил!?...
29.08.2020 23:31
krumbelosvet написа:
Римляните хвърляли нежеланите деца на сметището.
И обичали да хапват бебешко месце.
Евреите се "птчастявсли" с бебешка кръв.
Калигула... да изреждам ли?
Нерон... да изреждам ли?
Давид доставил на Саул като откуп за дъщеря му Мелхола 200 вместо поръчаните 100 "краеобрязъци" от хуйове. Просто нахлул с бандата си в палестинските земи и УБИВАЛ по полето когото срещне. Тоя най-уважаван еврейски цар, на когото еврейския бог обещава вечно царуване на потомците му. Цели победени племена не просто изколвал, но ги "прекарвал през трион...
И т. Н.
Такива работи, мт46.
А ти продължавай да плюеш майка си. Ама и мене плюеш. Заслужаваш наказание като ПРЕДАТЕЛ, макар че се изявява като обикновен капулг. капулГ.

цитирай
13. leonleonovpom2 - Смятай, тогава
30.08.2020 13:24
mt46 - Над 40%?! Това е абсурдно, несериозно или смешно

Русия-140 милиона! Украйна и Беларус-60
Полша-40, Бившите Чехословакия и Югославия-още 40 Ние с порумънчените Българи.да закръглим цифрата до 300 Населението но Европа ,по последни данни, до които имам достъп, е 740 милиона
Е, не прави ли над 40%? Кое тук е абсурдното, несериозното и смешното?
Неприятно съм изненадан!? Не съм и очаквал подобно нещо от тебе!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Рим бил управляван от "тракийски императори"?... 29.08 23:27
30.08.2020 13:51
"Ако американец с български произход стане президент на САЩ, на кого ще служи – на България или на Щатите?..."

Смятам ,че независимо ,че е пропуснато, че става дума за произход на тези императори- императори с тракийски произход И едва ли някой ще си помисли нещо друго
Няма нищо престъпно или нередно да се търси произходът им
Борис Трети е посочвал че служи на България и полунашега е казвал ,че е единственият Българин в управлението А има и следи от Български произход по линия на Асеневци
Иначе, на всички американски президенти са посочвали произхода-На Кенеди- ирландски, На Спиро Егню-вицепрезидент на Никсън-македонски и следователно-Български, На Тръмп германски-преобладаваш и така нататък
Та , американският народ се състои от смес от какви ли не етноси Чикаго например е вторият по големина в момента-Български град!
А Ню-Йорк до преди 50 години беше най-големият италиански граз, най- големият полски, вторият френски и в него живееха повече евреи и ирландци отколкото в Израел и Ирландия!
цитирай
15. dobrodan - За съжаление всичко това би било вярно само ако
30.08.2020 22:30
приемем тюркоезичността на траките, иначе става много голямо мазало, вервайте ми.
Що народ си е сменял езика, просто не е истина :).
Нищо, продължавам да работя. После ще гледате какво става.
Ваньо? Славянин означава РОБ! Къде ни набута в киреча и нас там?
цитирай
16. mt46 - !?
30.08.2020 23:43
leonleonovpom2 написа:
mt46 - Над 40%?! Това е абсурдно, несериозно или смешно

Русия-140 милиона! Украйна и Беларус-60
Полша-40, Бившите Чехословакия и Югославия-още 40 Ние с порумънчените Българи.да закръглим цифрата до 300 Населението но Европа ,по последни данни, до които имам достъп, е 740 милиона
Е, не прави ли над 40%? Кое тук е абсурдното, несериозното и смешното?
Неприятно съм изненадан!? Не съм и очаквал подобно нещо от тебе!

И по колко процента тракийски гени имат горепосочените народи? Ако е от 1-2 до 10% средно на човек, възможно е...
цитирай
17. leonleonovpom2 - Траки е гръцкото наименование, ...
31.08.2020 00:35
Траки е гръцкото наименование, булгарес е латинското То е надживяло гръцкото Загова траките са изчезнали А от Българите са се появили славяните/ от словени/ Затова ти препоръчах да разгледаш в постинг, но без да се влияяеш от статуквото " О писменех" Но явно съм сбъркал По- добре, недей! Не трябва да се търси общо с траки , а с Българи в тези народи
А то е очевидно - в езика например Е, при нас има една особеност- ние сме ходили до Афганистан По-близки до нас трябва да са Украинците, Молдовците и Румънците, което впрочем е и факт!
Ти как си обясняваш езиковата близост сред славянските народи? И не само езиковата?
В същото време генно , а и езиково,но значително по- малко, имаме близост и то голяма, с италианците!?
Първата я дава с изследванията си д-р Евгени Делев- втората -проф Карамели, който е величина от световна класа в генетиката!

Във връзка с горепосоченото, ти как тълкуваш думите на д-р Делев/ проучил си това, което посочих за него/ че Българският народ е разделен изкуствено/ не цитирам,възпроизвеждам по памет, което не противоречи на написаното/ и от него са създадени 10 държави?
цитирай
18. leonleonovpom2 - приемем тюркоезичността на тра...
31.08.2020 00:42
dobrodan написа:
приемем тюркоезичността на траките, иначе става много голямо мазало, вервайте ми.
Що народ си е сменял езика, просто не е истина :).
Нищо, продължавам да работя. После ще гледате какво става.
Ваньо? Славянин означава РОБ! Къде ни набута в киреча и нас там?


Красимире, аз имам предвид словен, човек на словото, което си е Българска дума И оттам словени Което по- късно, като русизъм е станало славени или славяни
Робското склави е просто случайно съвпадение
Не се е променил кой знае колко езикът! Книга от десети век ще затрудни повече с четенето заради слятото писане Е, във всеки език е така И аз съм се затруднявал с надписи на латински, написани слято!
цитирай
19. dobrodan - Както казват по нашия край,
31.08.2020 12:53
премълчаната истина е половин лъжа.

https://wsg/urok-po-istorija/novi-izsledvaniia-balgari-sa-zhiveli-balkanite-oshte-prez-187465/

добавете trafficnews точкаbg преди урок по история.....


Точно тези кърмъзъ-калпаци да ми говорят кое ще бъде престъпление срещу републиката.....сред тях и твоят любимец д-р (дървар!) Евгени Делев?
Я ги питай у фейса, че нямам, коя килия ще си заплюят отсега тия хора?
Не знам как точно се е получило, но славянският език се е дооформил доста на север, как да ти кажа, дифтонги откривам чак у фините, а сърбите отначало не са говорели този език. Като се има предвид, че те са доказаните му носители тука.......знаеш ли каква религиозна бъркотия е било тогава.........обещал съм си да не умирам, докато не го изясня това нещо! Очертава се една много обратна картинка, че племената "водь" и "вись" са къде на майната си след Прибалтика..... а сърбите горе са сьорби....... Стискай палци и.......пази, господи, България от невтасалите идиоти от горния линк......които мога да разсипя на секундата впрочем!
Каквато и цивилизация да е имало на Балканите, то тя категорично не е тази сегашната. Хем сме тук от 23000 години, хем ГЪРЦИТЕ ни нарекли така, после инака.....що за селяния?!
Има ясни и точно сведения кой кога откъде идва. Откъде е тръгнал ли?
Република Саха, Ямалски полуостров, Хакасия и региона.
Езиковите следи дават това.
Пеони - бай-ен, почетният род.
Синти. Сънджак или Синдик - изберете сами. Това е връзката с Индия. Ас-ен-дъ. От рода на асите.
Приемат ли тази петиция и стане ли тя закон, аз ще имам грижата да стана прилично богат човек. Парите ще употребим за общо благо, може пък да асфалтираме няколко десетки метра магистрала ;) по цени на дребно у нас :):):), ще определи Хага.
Какво би казал ти по въпроса?
цитирай
20. dobrodan - Пазех го за по-късно, ама след тия статии в трафикнюз малко се възпалих,
31.08.2020 14:07
е то бива, ама?!

Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus, драги ми мой Ваньо, е един от възможните латински прочити на името П(Б)ала Бий/Бей Самбат Батир от Земята на умния или грамотния род....... или Дете на Вожда Самбат-Добър юнак от "гръцките" земи. Роден в Таврезина :). Тавряз знаеш ли какво означава и на кой език :)?
Понеже се чудеше преди време за flame и пламък :). За преход на П във Ф знам, че съществува, просто не съм сигурен в кой език започва това, в някой от северните езици е, ще поразгледам допълнително.
Гърците имат прехода Т-Ф, през него се получава Ата-Лаб-Би-Ус, което не ми звучи толкова вероятно, защото става "Подобен на баща си - вожда". По-вероятен е първият прочит.
Впрочем и двете тълкувания не си противоречат.
цитирай
21. mt46 - https://www.youtube.com/watch?v=ezxKNqOySSM
31.08.2020 22:54
leonleonovpom2 написа:
Траки е гръцкото наименование, булгарес е латинското То е надживяло гръцкото Загова траките са изчезнали А от Българите са се появили славяните/ от словени/ Затова ти препоръчах да разгледаш в постинг, но без да се влияяеш от статуквото " О писменех" Но явно съм сбъркал По- добре, недей! Не трябва да се търси общо с траки , а с Българи в тези народи
А то е очевидно - в езика например Е, при нас има една особеност- ние сме ходили до Афганистан По-близки до нас трябва да са Украинците, Молдовците и Румънците, което впрочем е и факт!
Ти как си обясняваш езиковата близост сред славянските народи? И не само езиковата?
В същото време генно , а и езиково,но значително по- малко, имаме близост и то голяма, с италианците!?
Първата я дава с изследванията си д-р Евгени Делев- втората -проф Карамели, който е величина от световна класа в генетиката!

Във връзка с горепосоченото, ти как тълкуваш думите на д-р Делев/ проучил си това, което посочих за него/ че Българският народ е разделен изкуствено/ не цитирам,възпроизвеждам по памет, което не противоречи на написаното/ и от него са създадени 10 държави?


Georgi Jivkov:
"Проблема на Делев е че той е инженер, а не генетик, още по-малко е историк, а се опитва да обяснява историята! А когато това го прави такъв инженер настава пълна катастрофа. Уж сме автохтонни, а 1/4 сме от Западните Балкани, 50% сме от Близкия изток, а 15-20% дошли от Мала Азия през бронзовата епоха, т.е. пак от Близкия изток! Извинявайте, ама как така сме автохтонни?? Общо взето лекцията е някаква манджа с грозде и създава пълен хаос."
Чрез генетиката може да се правят спекулации... Може да сме отчасти близки генетично с италианците, но сме още повече близки с гърци, сърби, румънци...
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
01.09.2020 13:50
Марине, мвого бърка този Ивков!
Той със сигурност не е инженер Един историк трябва да има познания по всички науки, освен история Един инженер има познания, поне по точните науки, каквито историкът няма
Чувал съм , от историци, да казват, да не ги занимават с математика например, хабер си нямат Е, моментално отписвам такъв като историк Какви изчисления може да направи, какви звисимости ще търси? Та на инженера му трябват допълнителни познания по история !На историка- всичко друго, освен по история
Ето ,само в този цитат си личи ,че този човек няма математическо мислене!
Делев казва ,че сме Балканци над 75 % Като дава Ивков разобличителни примери, длъжен да е точен
Щом е над 50% и щом е преобладаващ процентът, дори и под 50 %, може да се прави подобно твърдение, за местен произход!
Защо има от всички ли?
Ами защото няма чиста раса Има запазени много царски погребения Но те няма да дадат, ако се изследват, точни сведения Заради смесените бракове, именно при царете!
Нашите последни царе, Фердинад и Борис Трети ,със сигурност имат ,вероятно незначителен процент ,Български! Знае се, защо!

Та ,защо освен местните, има и други проценти? Те показват и къде са пребивавали, освен на родното си място! Пътят им през годините След като Българите са били в Средния Изток, процентът доказва много неща- за продължителност, достоверност, смесени бракове!
Страхотна информация дава генното изследване!
То е шанс за историците, да добият информация, която по друг път няма как да имат! Подобни констатации като на Ивков , показват само ограничеността на тривиалния историк
В " Загадки на Анхиалското монетосечене" с помошта на елементарната математика и статистиката, доказах, че монетосеченето на Анхиало е прекратено веднага, след убийството на Гета от Каракала, а не след смъртта на последния!
И други изводи имам, постигнати с помощта на химията , физиката, математиката! Имам исторически познания в този раздел над тези на среден историк и комбинирани с другите, нещата взимат друг порядъкКакво повече ще направи такъв от мен, ще се доближи ли изобщо, саво заради това, че има диплома?
Аз имам химическо образование, но работих в областта на физикохимията и на пластмасите- също, за които нямам диплома, държал съм някои изпити само! Е, без диплома, имам резултати над отромното болшинство с дипломи!?

Грешката на разсъжденията на Ивков , е не ,че хора ,недипломирани се занимават с история, а ,че дипломираните историц обикновено нямат познанията в други области, на недипломираните
И тогава наистина правят манджа с грозде! Те, не другите!
Е, има изключения измежду тях-не малко!
Някои познавах лично-проф. Юрукова, проф Карайотов, да е светла паметта им! Камен Тодоров- също!

Хубав ден!
цитирай
23. mt46 - Зависи откъде е взет генетечният материал! И каква е датировката му...
01.09.2020 17:48
leonleonovpom2 написа:
Марине, мвого бърка този Ивков!
Той със сигурност не е инженер Един историк трябва да има познания по всички науки, освен история Един инженер има познания, поне по точните науки, каквито историкът няма
Чувал съм , от историци, да казват, да не ги занимават с математика например, хабер си нямат Е, моментално отписвам такъв като историк Какви изчисления може да направи, какви звисимости ще търси? Та на инженера му трябват допълнителни познания по история !На историка- всичко друго, освен по история
Ето ,само в този цитат си личи ,че този човек няма математическо мислене!
Делев казва ,че сме Балканци над 75 % Като дава Ивков разобличителни примери, длъжен да е точен
Щом е над 50% и щом е преобладаващ процентът, дори и под 50 %, може да се прави подобно твърдение, за местен произход!
Защо има от всички ли?
Ами защото няма чиста раса Има запазени много царски погребения Но те няма да дадат, ако се изследват, точни сведения Заради смесените бракове, именно при царете!
Нашите последни царе, Фердинад и Борис Трети ,със сигурност имат ,вероятно незначителен процент ,Български! Знае се, защо!

Та ,защо освен местните, има и други проценти? Те показват и къде са пребивавали, освен на родното си място! Пътят им през годините След като Българите са били в Средния Изток, процентът доказва много неща- за продължителност, достоверност, смесени бракове!
Страхотна информация дава генното изследване!
То е шанс за историците, да добият информация, която по друг път няма как да имат! Подобни констатации като на Ивков , показват само ограничеността на тривиалния историк
В " Загадки на Анхиалското монетосечене" с помошта на елементарната математика и статистиката, доказах, че монетосеченето на Анхиало е прекратено веднага, след убийството на Гета от Каракала, а не след смъртта на последния!
И други изводи имам, постигнати с помощта на химията , физиката, математиката! Имам исторически познания в този раздел над тези на среден историк и комбинирани с другите, нещата взимат друг порядъкКакво повече ще направи такъв от мен, ще се доближи ли изобщо, саво заради това, че има диплома?
Аз имам химическо образование, но работих в областта на физикохимията и на пластмасите- също, за които нямам диплома, държал съм някои изпити само! Е, без диплома, имам резултати над отромното болшинство с дипломи!?

Грешката на разсъжденията на Ивков , е не ,че хора ,недипломирани се занимават с история, а ,че дипломираните историц обикновено нямат познанията в други области, на недипломираните
И тогава наистина правят манджа с грозде! Те, не другите!
Е, има изключения измежду тях-не малко!
Някои познавах лично-проф. Юрукова, проф Карайотов, да е светла паметта им! Камен Тодоров- също!

Хубав ден!

цитирай
24. dobrodan - Мдаа, много съм се завеял напоследък :), поне се сетих :),
02.09.2020 10:21
преход П-Ф имаме и в ирански езици, аптал - ефталит; Персия - фарси. П се озвучава до Б, Б преминава във В, а В потъмнява до Ф. Лелей ;):):). Въртележка и чудо да видиш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19164187
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031