Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11 23:29 - Кратка история на Чехия
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 621 Коментари: 6 Гласове:
22

Последна промяна: 08.11 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Чешката република (на чешкиČeska republika), съкратено Чехия (на чешкиČesko), е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. Тя граничи с Полша на север, Германия на север и запад, Австрия на юг и Словакия на изток. Включва историческите области БохемияМоравия и Чешка Силезия. Площта ѝ е 78 865 km2, от които 77 288 km2 суша и 1577 km2 водна площ.

Развитието на държавност по чешките земи е дълбоко свързано със славяните, чиято първа значима държава – Великоморавия – възниква през 9 век и бързо попада под немско влияние. През 10 век възникналото на мястото на Великоморавия Бохемско кралство става част от Свещената римска империя. То достига своя апогей под управлението на Карл IV, който полага основите на чешката национална идентичност със създаването на Карловия университет през 1348 г. Именно един от неговите ректори, Ян Хус, дава началото на чешката Реформация и въвлича страната в дългите религиозни конфликти, разтърсили континента в следващите векове. В последвалите сблъсъци с Хабсбургите чешката държавност е почти ликвидирана и се възстановява едва под влиянието на общоевропейския национализъм през 19 век. Краят на Първата световна война позволява на чехите и близките до тях словаци да създадат нова държава – Чехословакия, която през 1945 г. става част от Източния блок и просъществува до 1993 г., когато от нея се отделят Чехия и Словакия.

Днес Чехия е демократична страна с високо развита, разнообразна икономика. Чехия е член на НАТО, Европейския съюз и Шенгенското споразумение (от 21 декември 2007 г.[1]).

Ранна история

Най-ранната история на заселване на човека на територията на Чехия започва през палеолита. Към тази епоха принадлежи и Вестонишката Венера, керамична статуетка на жена, открита през 1925 година на територията на село Долни Вьестонице в южна Моравия. Датирана е между 29 и 25 хил. пр.н.е. и представлява най-старото известно керамично изделие в света. Била е изработена общество на ловци и събирачи, които все още не са живеели уседнало. Функцията на статуетката е неясна – култова, детска играчка или друга.

Към епохата на неолита – V – IV хилядолетие пр.н.е., спадат най-старите открити в Чехия жилища на уседнало живеещи земеделци. Липсата на писмени данни не позволяват идентифицирането им с конкретни племена, така че се говори за различни култури – обикновено по типичната за всяка една от тях керамика или погребален ритуал. Всяка една от тези култури заема много по-голям район от днешната Чешка република.

image   Държавата на Само̀ към 631 г.


Най-старото население на района, известно ни със своето име, са келтите. Според археологичните находки, са обитавали района между IV и I век пр.н.е. Те не образуват държава, но живеят в племенни княжества. На едно от тези племена, боите, или бохемите, обитавали централна Чехия, дължим латинското име на страната – Бохемия. От времето на келтското заселване са останали развалините на множество опидии (укрепени селища). Освен това от келтите са останали множество топоними и хидроними. В чешкия геном има келтски следи и до днес – например мутацията G551D, предопределяща заболяването цистична фиброза. Тази мутация е типична за днешните келтски народи и е много рядка всред другите. Келтите са изтласкани от германски племена около началото на нашата ера.

Германците са населението, което заварват и документират римляните по тези земи през I – V в. сл. Хр. На територията на Бохемия това е племето на Маркоманите, в Моравия и Словакия – на Квадите. Маркоманските войни ангажират вниманието и силите на Рим от 70-те до 90-те години на II век. По време на една от кампаниите, през 180 година във Виндобона (днес Виена) умира от холера или тиф император Марк Аврелий (160 – 180). Рим никога не успява да създаде провинция на територията на днешна Чехия, но в началото на XXI век в южна Моравия бяха проведени разкопки на римски военни лагери от периода на Маркоманските войни. През V век районът е в зависимост от хунската империя, но няма археологически данни за хунско заселване. Германците на свой ред се изтеглят през V – VI век.

Славяните се заселват из тези земи постепенно през VI – VII век. Колонизацията следва широките долини на големите реки и отначало не е особено интензивна. Предците на чехите се заселват в регионите Бохемия (на чешкиČechy) и Моравия (на чешкиMorava), където се занимават със селско стопанство и създават характерните за славяните кръгли селища (окрухлице).[2] През 562 година аварите създават империя между реките Елба и Днепър, като завладяват част от славянските територии в региона и периодично нападат селищата извън техен контрол. В отговор на техните нашествия Само, вероятно франкски търговец, повежда част от славянските племена и около 625 година създава собствена държава със столица Вогастисбург. И до днес няма яснота по въпроса къде е била столицата. На описанията във франкските хроники отговарят 2 – 3 места, на които е имало укрепени селища, но нито едно не е достатъчно проучено, та да се отъждестви с Вогастисбург. Държавата на Само просъществува до или малко след смъртта му през 658 година.[2] Към средата на VII век се отнася и легендарното начало на чешката династия Пржемисловци, но няма археологически материал или хроника, които да го доказват.

Към 796 година славяните в Моравия помагат на Карл Велики да унищожи Аварския хаганат.[2] В знак на признателност, той им предоставя част от областта като феодално владение, в рамките на което моравските славяни разполагат със значителна автономия. В началото на 9 век славянският пълководец Моймир се възползва от положението на моравските славяни и създава Моравско княжество. Около 830 година то прераства в държавата Великоморавия, която обединява предшествениците на чехите и словаците. Столицата Велеград се идентифицира или с днешния град Микулчице, или с Ухерске Храдище – и двете недалеч едно от друго населени места в южна Моравия. Моймир и съюзните му пълководци приемат християнството около 830 година в Регенсбург, днешна Германия. Църковно се управлява от архиепископа на Пасау в Бавария. Засилването на немското влияние обаче е възприето като заплаха за короната от неговия наследник Ростислав (850 – 870). Той се обръща към Византия, която по негова молба през 863 година изпраща братята Константин и Методий да въведат богослужение на славянски език, което би довело до църковна независимост от Германия, а това би подсилило държавния суверенитет. Преди мисията Методий е бил ръкоположен за свещеник. За целта на мисията е използвана изобретената по-рано от Константин – Кирил и нова азбука – глаголицата. През 867 година новата писменост и богослужебните книги на нея са одобрени и благословени от папата, а Методий е ръкоположен за епископ Моравски. Така от една страна е осигурена независимост от Източното Франкско кралство, от друга страна е осигурена папската духовна юрисдикция над страната. През 873 година Методий е повишен в ранг на архиепископ Моравско-Панонски.

Чешкото княжество попада във васална зависимост от Моравия около 40-те години на IX век. През 845 година е регистрирано първото покръстване на 14 чешки „князе“ (duces Boaemorum), извършено по време на събрание на благородниците на източното Франкско кралство в Регенсбург. Този акт явно останал изолиран и не повлиял особено на езическото общество в Чехия. Столица на княжеството по това време е Леви Храдец – днес село на няколко километра на север от Прага. Около 875 – 880 година се отнася покръстването на първия исторически документиран княз на чехите Борживой от династията на Пржемисловците лично от Св. архиепископ Методий. С този акт се свързва и древната църква „Св. Климент Римски“ в Леви Храдец. Към началото на 80-те години на IX век се отнася пренасянето на столицата от Леви Храдец на Пражкия Храд. При този акт е построена малка еднокорабна църква Успение Богородично, където Борживой е искал да бъде погребан. При разкопки на Храда в края на ХХ век, се оказа, че княжеският гроб е празен.

При Святополк (871 – 894) Великоморавия отново се ориентира към германоезичното Източнофранско кралство. След смъртта на Методий през 885 година архиепископският престол е заеман за около година от Горазд, след което е ликвидиран и църковната администрация се връща към състоянието от преди 867 година. Папата възстановява моравско-панонската архиепископия през 890 година, като към архиепископа придава и трима суфраганни епископи. Знаем за този акт само по протестното писмо на баварските епископи, което се е запазило във ватиканските архиви.

През 895 година Чешкото княжество се възползва от нестабилността и междуособиците във Великоморавия и се откъсва, като се поставя под защитата и съответно зависимостта от Източното Франкско Кралство. Въпреки всичко, и в началото на Х век Великоморавия е фактор в политиката и търговията в централна Европа, както доказват митническите тарифи от Рафелщет от 903/904 година. Но именно през 904 година започва бързото падение на Великоморавия, в резултат от унгарското нашествие и през 907 година кралството вече не съществува. Унгарците обаче не овладяват ядрото на моравската държава и там продължава още около половин век да съществува независимо княжество. През 959 година моравското княжество е овладяно от Пржемисловците. Въпреки това то запазва самобитността си, като титлата „княз на Моравия“ се дава на чешкия престолонаследник чак до XV век.

Средновековно Чешко кралство


image  
Черната кула на Пражкия замък, построена по времето на Пшемисловците

През 950 година владетелят на Свещената Римска империя Отон I нахлува в княжеството и настоява неговият владетел Болеслав I Страшни да плаща данък на императора.[3] Така Бохемското княжество се превръща в субект на империята, а кралят му става един от седемте курфюрсти в изборната ѝ колегия. Императорите използват католическата църква, за да прокарват германско влияние в Бохемия, например с подчиняването на Пражката епископия под архиепископията на Майнц през 973 г. Бохемската династия на Пршемисловците използва статута на княжеството, за да подсили позициите си в борбата срещу местната аристокрация.[3]

През 1003 година Чехия губи Моравия след война с Полша. Нова война от 1029 година обновява чешкото управление на Моравия. От този момент до днес Чехия и Моравия винаги са представлявали едно държавно цяло, макар и всяка да е запазвала особеностите си.

/.../

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%85%D0%B8%D1%8F

ПП: И с какво славянска Чехия е по-лоша от България? С какво България е или е била по-значима и велика от Чехия?...Тагове:   Чехия,   история,   кратка,


Гласувай:
22
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. silviia - .
09.11 14:16
Не знам защо си задал именно този въпрос под статията. В България господства мнението, че чехите са "истински европейци" и многократно ни превъзхождат. Това, между другото, е и мнението на българите за повечето чужденци.
цитирай
2. mt46 - Питам нашите националисти и антиславяни...
09.11 21:01
silviia написа:
Не знам защо си задал именно този въпрос под статията. В България господства мнението, че чехите са "истински европейци" и многократно ни превъзхождат. Това, между другото, е и мнението на българите за повечето чужденци.

цитирай
3. silviia - .
09.11 23:03
Всеки е свободен да се самоопределя както ще. Вярно,
после може да има проблеми с влизането в ЕС, а и с прехраната, но пък ще е горд и неразбран националист. :)
цитирай
4. zaw12929 - Днес Чехия е демократична страна с ...
11.11 00:29
Днес Чехия е демократична страна с високо развита, разнообразна икономика- МНОГО БЪЛГАРИ НАМИРАТ ТАМ ДОБРЕ ПЛАТЕНИ РАБОТНИ М,ЕСТА И ДАЖЕ ПОСТОЯННО ЖИТЕЛСТВО И ЖИЛИЩЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ
цитирай
5. mt46 - Мда...
11.11 18:15
silviia написа:
Всеки е свободен да се самоопределя както ще. Вярно,
после може да има проблеми с влизането в ЕС, а и с прехраната, но пък ще е горд и неразбран националист. :)

Но не бива да се смесва историята с политиката и идеологията. И ми е доста странно, когато се отричат очевидни неща... :)
цитирай
6. mt46 - Да. Синът и снахата на съседите живеят и работят там...
11.11 18:17
zaw12929 написа:
Днес Чехия е демократична страна с високо развита, разнообразна икономика- МНОГО БЪЛГАРИ НАМИРАТ ТАМ ДОБРЕ ПЛАТЕНИ РАБОТНИ М,ЕСТА И ДАЖЕ ПОСТОЯННО ЖИТЕЛСТВО И ЖИЛИЩЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 13254160
Постинги: 2602
Коментари: 36600
Гласове: 121204
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30