Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2021 12:39 - СКИТО-САРМАТИ ЛИ СА АСПАРУХОВИТЕ БЪЛГАРИ - 13 НЕУДОБНИ ФАКТА
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 2246 Коментари: 12 Гласове:
3

Последна промяна: 17.04.2021 13:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Един от последните опити да се изкарат Аспаруховите българи пришълци е твърдението, че тези наши предци са скито-сармати.
Това е доста нелепо, защото се разчита само на постулата, че скитите и сарматите са иранци. За езиците им са написани книги, но авторите са се постарали да пропуснат редица важни неща.
По този начин читателите, а дори и представителите на научната общност биват заблудени. Ето няколко важни подробности, които радетелите на виждането за иранските корени на скито сарматите не посмяват да представят на българския народ:
1.Стефан Византийски нарича скитите тракийски народ.
2.Дион Касий определя даките (част от семейството на гетите бел.авт. като скити). 3.Страбон смята сарматите за част от скитите, а Прокопий Цезарийски споделя, че сарматите принадлежат на гетското семейство.
4. Сарматите са описани като светлокоси хора, подобно на гетите : “Getae flavi…Sarmatae flavi”- Francisci Junii FF, De Pictura Veterum Libri Tres, typis Regneri Leers, Roterdami, MDCXCV, p.232. Тези данни показват ясно, че сарматите няма как да са народ, който се е оформил в далечната Средна Азия, а по-скоро принадлежат на старите европейски популации. За скитите будини Херодот твърди, че са с рижа коса и сини очи – Her.IV.108. 5. За това, че гетите и сарматите говорят един и същ език получаваме сведения от Овидий, но за жалост не от българските издания. В “Тристия” V.12.55, заточеният в Томи римлянин казва нещо интересно: “Зная сарматския език, мога да говоря с гетите” – “Знаю сарматский язык, с гетов могу говорить.”
6.Фактът, че гети и сармати делят една реч е потвърден и от друго място. Ан Маккейб цитира живелия през IV век Апсирт от Константинопол, който съобщава, че на езика на сармати, гети и траки, арисп е название на растение ползвано за лечение на коне -A.McCabe, A Byzantine Encyclopedia of Horse Medicine, The sources, compilations and transmissions of Hipiatrica, Oxford University Press, New York, 2007, p.154.
7.Общата за гети и сармати дума АРИСП е сродна на споменатия от Омир тракийски топоним Арисба. От тази Арисба, на помощ на трояните идва Аcий, известен с големите си красиви коне - Hom. Il. 2.837.
8.За сарматите трябва да бъде споменато още нещо, което е от голяма важност. Херодот смята амазонките за предци на сарматите – Her.IV.110, a за амазонките се знае, че говорят същия език както и траките – А.Фол, Д.Попов, Христоматия по Тракология, Том първи, Ун.Изд. Климент Охридски, София, 1989, с.102.
9. Прочее, има и друга неспомената информация. За идване на народ от сарматски произход и трайното му установяване на юг от Дунава след 681-ва година няма как да се говори защото повече от 600 години по-рано Плиний локализира сармати при своето описание на Тракия – между Хемус (Стара Планина) и Истър (Дунав) – Plin.IV.41. Нужно е да се уточни, че живелия през I век автор не е определил тези сармати като новодошъл народ.
10.Важна подробност е и това, че най-старите сарматски руни са намерени не в Азия, а на територията на България. Става дума за руните от предпазител на меч намерен в могилата Рошавата Драгана - I век. Артефактът се съхранява в Регионалния Исторически Музей на Стара Загора.
11. Понеже нямаме запазени книги на скитски език, а официално няма и надписи (такива реално има), за определяне на характера на народа обитавал земи от Добруджа до Индия, се използат скитските глоси, лични имена и т.н. Една много интересна глоса е Битии/Bitae. Тя е предадена от Плиний Стари, който обяснява, че “при траките трибали и илирите има хора, които омагьосват с поглед и дори с очите си могат да убият някого, ако продължително време гледат към него...Аполонид съобщава за такива жени в Скития, като там те са наречени Битии...” –Plin.VII.16-17. Поради това, че глосата Битии/Bitae не може да бъде обяснена на ирански, Олег Трубачов решава, че думата не ще да е скитска. Все пак бия, удрям на ирански е tadayate/тадаяте, jainti/жаинти. Вместо да се каже, че характера на глосата Битии/Bitae не е ирански и това е индикация, че скитския език не е ирански, глосата се обявява за нескитска. Доста странно заключение според мен, защото предубеждението се взема за правило.
12. По същият начин е третирана и друга скитска глоса. Благодарение на Хезихий знаем, че скитите наричат месечината Меспле/μέσπλη: “ μέσπλη· ή σελήνη παρά Σκύϋαις.” Понеже на ирански месец, месечина е маха/maha, Трубачов отново смята, че глосата не е скитска, не е иранска, а по-скоро староиндийска по произход. Възможно е Олег Трубачов да не е знаел за името на тракийския, фригийския бог на месечината Мес/Mης, Мен/Mεν. Възможно е да не е знаел и, че името на познатите на скити, илири и траки Битии/Bitae може да се обясни с трак. bio-бия, удрям. Думата е изолирана от акад. Димитър Дечев, който при тълкуването на значението на името Био-брис/Bιο-βρις, за елемента Био/Bιο предлага стблг. bią-slagen (биѭ-бия бел.авт.), boj-Kampf (бой-битка бел.авт.).
13. Цитирайки Милер, Фасмер и др. Трубачов признава, че имената на скитските благородници Саулиос, Гнур, Идантирз, Анахарзис нямат смисъл на ирански. Прочее, също важи и за скитските имена Липоксаис, Колаксаис, Собадак и т.н. Нямат смисъл на ирански и споменатите от Херодот богове на скитите, като това също е признато от Трубачов, което разбира се му прави чест. В случай, че скитите и сарматите са описани като хора със светла коса и очи, то е доста нелепо да им се приписва идване от Средна Азия. Също така няма никакво основание езика на скитите и сарматите да се определи като ирански, след като Апсирт, а и Овидий отъждествяват тракийския гетски със сарматския. Редно би било да се обясни на българския читател, че скитите и сарматите бивайки светлокоси и идентифицирани като траки, принадлежат към тракийското семейство, което обитава не само Тракия, но и Карпатския регион и Черноморските степи, поне от времето на Халколита.
Павел Серафимов


Тагове:   траки,   българи,   скити,


Гласувай:
3



1. dobrodan - Сега можеш да напишеш на Серафимов, че
17.04.2021 12:52
думата "BIT" (БИТ) В ТЮРКСКИТЕ ЕЗИЦИ ОЗНАЧАВА "ЛИЦЕ" и да му пратиш много здраве от Добрев, обикновен българин. Мисля, че ще се сети.
Тия глоси по Дечев не са верни.
цитирай
2. radostinalassa - Лице, но какво лице?
17.04.2021 13:07
За тебе това няма значение, само лицето да говори на тюркски. Но това няма как да стане с този гласов апарат. И с този десен мозък, предопределен от гените и от езика.
цитирай
3. radostinalassa - Знаеш къде е била Кубратовата Стара Велика България.
17.04.2021 13:17
Тя е била свързана с Аспаруховата България. На изток са се намирали твоите тюрки. И хднес са в малко количество в сравнение с русите? май ненапразно в Индия са били въведени кастите. Трябвало е да го направят и в Америките, но откъде толкова акъл.
цитирай
4. dobrodan - Открито лице, Радост наша. Открито.
17.04.2021 14:18
И БЕЗ ТАТУИРОВКИ, това е важен момент. Битини - от рода на имащите лица :).
Иначе щяха да са мизи (татуираните) - видя ли разликата?
цитирай
5. radostinalassa - Значи Мизия значи татуирана?
17.04.2021 14:47
Съмнявам се в това. Пусках пост за татусите и те не бяха на лицето. Бъркаш мизите с тюрките индианци. Те са измрели от тебеце-то на ербините.
цитирай
6. dobrodan - Слънце....то си го пише бе :).
17.04.2021 15:58
Даже мога да ти кажа, че са предпочитали синия цвят за татуировките.
По-късно някои племена си криели лицата, да не будят излишно любопитство.
цитирай
7. radostinalassa - Защо намеси татуировките?
17.04.2021 16:13
Излезе,че тук не са живеели траки, защото били татуирани.
цитирай
8. radostinalassa - Мизите са имали , както и скитите ...
17.04.2021 16:51
татуси по тялото от втрит въглен. Не познавам жена, която би си татуирала лицето .
цитирай
9. dobrodan - Нищо такова. Просто питай гуруто Серафимов
17.04.2021 21:54
кои бе, най-сетне, са тия пусти траки, най-вече кога аджеба изрусяха, че е негова изцяло вината да се чудим и караме за простотии с години наред.
Мислех някога, че ще можем да работим заедно с него. Не, не можем.
Значи, татуировките и преди, и сега са издавали и издават племенна принадлежност, обществено положение и материално състояние.
Не бързай толкова, ще видиш откъде е тръгнала предпоследната цивилизация. Ще има и уточнения, неочаквано много хора, работещи упорито, намерих тия дни.
Кажи, Радостинке, траките ли строиха пирамидите? :)
Ми като не са, къде ги навряхте суперцивилизовани, като нищо от това не е вярно?
Правели златни украшения? А кой не е ?
цитирай
10. radostinalassa - Нещо за атлантите да си чувал?
18.04.2021 08:00
Белия сой са техни наследници. Тук са открити техни скелети.Ако не те е страх от докторите може да прочетеш д-р Румен Стоилов.
цитирай
11. dobrodan - Дори скоро ще разбереш и защо е загинала цялата тогавашна
18.04.2021 11:39
цивилизация.
Не е била ТЕХНОГЕННА.
Но е предизвикала техногенно събитие.
Някой е отприщил сили, за които ние представа си нямаме.
Оцелели са пирамидите. И някои други неща.
Шепата знаещи са се погрижили това повече да не се случи.
Наскоро знанието беше преоткрито.
Ще се облегна удобно и ще наблюдавам.....
Смъртни сме, но не съвсем.

цитирай
12. radostinalassa - Не всички атланти са загинали
18.04.2021 12:20
Как иначе биха ни предали писмеността си, която ти вменяваш на излюпени по - късно метиси. Да не те хваща сънна болест? Намали храната и ще се оправиш безплатно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13131835
Постинги: 11559
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години