Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2021 10:05 - За Българите-от Йоан Малала ..до Волтер и Екатерина Велика
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5242 Коментари: 26 Гласове:
37

Последна промяна: 01.05.2021 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да, много и странни тези има за произхода на Българите!?
И не само за произхода им, за историята им- също?

Първият известен хронограф е Йоан Малала / 491-578г/ Вижда се ,че е живял един век,  преди Аспарух да премине Дунава!

Роден е в Антиохия или Теополис, град в Сирия, провинция на ИРИ.
Автор е на първата Световна хронография, една поредица от 18 книги, озаглавена " Хроника", обхващаща период от древен Египет до Юстиниан Велики, чийто съвременик е.
Е, спорни са писанията му, някои от тях !? Но ,кое от написаното до късната античност е безспорно? Творбите на Омир ли, " Германия" на Тацит ли, кое?

Факт безспорен е ,че пише за Българите, които в това време вече са били фактор за ИРИ. Може би е повлияло и управлението на Юстиниан, който носи името на вуйчо си Юстин. Името му означава син на Юстин.  А неговото истинско, на Юстин , внимание , е Управда, преведено на латински!

Йоан Малала счита мирмидонците на Ахил за Българи!  Според легендите, хората на остров Егина, където те живеели, измрели от чума!  И Зевс превърнал мравките в хора Оттам и името им Според него, Ахил пристигнал на брега на Троя с три хиляди мирмидонци, някога наричани така, а сега- Българи! 
Според други легенди мирмидонците живеели в град Мирмикия на Азовски море Ахил бил изгонен оттам заради нечувана жестокост и с хората си се пресели в Средна Гърция - Тесалия 
Според Йоан Малала Българите са древен БАЛКАНСКИ народ, носещ името мирмидони!
Българи са тези мирмидони, които Ахил води към Троя! А гърците наричат с това име траките, населяващи областта Тесалия!
Тези траки според Йоан Малала са....БЪЛГАРИ!
Твърди го, повече от век, преди идването на Аспарух!
 В Първата световна хронография!

За връзката на мирмидонците с Българите говори и друг забележителен историк на 12- ти век- Йоан Цеца !Че Ахил с кораби е пристигнал в Троя с 2500 мирмидонци- Българи!

Следва период на забрава за Българите -до 17- ти век?   Когато се появява качествена история на Дюканж- История на България!
 Дори султанът не подозира за съществуването на Българите? Не е наясно ,че освен рум миллет-християни има и други-булгар миллет в империята му?

И неочаквано, за Българите заговаря Волтер-вдъхновителят, творецът на Френската революция Той е от посветените, но не посочва източника на знанието си за тях!  През 1759г публикува новелата си " Кандид". Името й е показателно  Означава честен, искрен , оптимист!
Той твърди ,че някога е съществувал силен народ в Европа, водил успешни битки с аварите! И пред него дори и германците скланяли глава- явно има предвид князете/ канас у биги/ Крум и Омуртаг

Екатерина Велика е голям почитател на Волтер !
До този момент тя неглижира Българите Не е включила езика им сред близо 200 та в изданието си " Компаративни речници"
С претекста ,че  той няма печатана граматика! Счита го за диалект на сръбския?/ май е обратното!/
Тя написва очерк за Българите, който остава непубликуван , но е намерен в архива и В него тя допълва Волтер, че Българи означава " Мъдри" хора!

В двора на Екатерина Велика се намира един теолог, изгонен  заради застъпничеството си за Българите от Гръцката Патриаршия- Евгени Булгарис! Сега ,дали е Българин или заради застъпничеството си  за Българите е наречен така, няма единно мнение
Той посъветва Екатерина Велика, да търси произхода на Българите в дълбоката древност!
Херодот говори за загадъчен народ около Азовско море, наречен от него " Аргипеин"
Ще рече-Мъдри хора, защото не носили оръжие
Но Булгарис счита ,че са имали народно събрание- ареопаг и затова Херодот ги нарича мъдри хора!

Волтер посочва мъгляво територията населявана от Българите като Горна Азия?
Екатерина Велика прави опит да я определи!  И стига да извода, че тя обхваща големи територии от нейната империя- на изток до делтата на Волга, Казанска губерния и на запад до Крим и Днепър
Интересното е ,че трудовете на двамата Йоановци-Йоан Цеца се счита за най- добрият историк на 12- ти век, написаното от геният на Франция- Волтер за нас и от забележителният ерудит Екатерина Велика не се удостояват с нужното внимание у нас?! Друг народ би го вкарал в учебниците по история! Защо ли?

Свикнали сме ,с годините,  да бъдем.....мравки?




Гласувай:
38


Вълнообразно


1. nedovolen - Да взема отношение към последното ...
01.05.2021 10:32
Да взема отношение към последното изречение.
Слон ако настъпи мравка, няма и да усети. Ама мравките могат да изядат един слон.
Велики са мравките, като днешната Велика Събота.
:)))
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
01.05.2021 10:44
nedovolen написа:
Да взема отношение към последното изречение.
Слон ако настъпи мравка, няма и да усети. Ама мравките могат да изядат един слон.
Велики са мравките, като днешната Велика Събота.
:)))


Да, страшен е гневът на мравките! Защото е организиран!

хубави празнични дни!
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
01.05.2021 12:49
Да, забравени сме били.
цитирай
4. radostinalassa - Сега плашат мравките с ковида
01.05.2021 13:59
У нас е най - малкият % на ваксинирани и желаещи да се ваксинират. Дикоф ни упреква за това, но и той не е гений.
цитирай
5. panazea - Йоан Малала - да !
01.05.2021 14:23
Към Волтер и Екатерина Велика имам резерви .
Екатерина е плащала на Волтер , за да я величае.
Изобщо писачите от Френската Голгота- Жан Жак Русо и сие не са това , за което се предсравят. Кръвопролитията във Франция го доказват.
Дълго е да се обяснява. С две думи Екатерина е немска принцеса , организира дворцов преврат , после убила мъжа си . Убива и сина на Петър - Иван. Привлекла с имоти и пари Руското Православно духовенство. Тя е много начетена , но и алчна. Кроила е планове как с Фридрих да си поделят света.
За нея България не е нищо друго освен територия за завладяване.
При Екатерина Велика границите на Руската империя са значително разширени на запад (Поделби на Жечпосполита) и на юг (анексиране на Новорусия, Крим и отчасти Кавказ).
през Войната за баварското наследство тя посредничи между Прусия и Австрия.
През 1763 г. Екатерина II поставя бившия си любовник Станислав Понятовски на трона на Жечпосполита. Тя участва в трите поделби на Полша (1772 г., 1793 г., 1795 г.), при които Русия получава обширни територии от Литва, Западна Беларус и Западна Украйна.
В договорите си тя поставя интересите на Руската империя .
България я интересува като плацдарм.
По време на войната Османската империя претърпява някои от най-тежките поражения в историята си, сред които битките при Чешме и Кахул (1770 г.). Руски войски, командвани от Александър Суворов, за пръв път преминават на юг от река Дунав. Като резултат от войната Русия получава достъп до Черно море, като заема слабонаселените степни области на днешна Южна Украйна, наречени Новорусия, където са основани градовете Одеса, Николаев, Екатеринослав (днес Днипро), Херсон. Съгласно Договора от Кючук Кайнарджа, Силистренско (21 юли 1774 г.), с който се прекратява Руско-турската война от 1768 – 1774 г., Русия получава право да защитава интересите на християните в Османската империя, а Кримското ханство получава независимост от султана.
цитирай
6. panazea - Договори с Австрия за подялба на Османската империя
01.05.2021 14:48
Одним из грандиозных планов Екатерины на внешнеполитической арене стал так называемый Греческий проект[165] — совместные планы России и Австрии по разделу турецких земель, изгнанию турок из Европы, возрождению Византийской империи и провозглашение её императором внука Екатерины — великого князя Константина Павловича. Согласно планам, на месте Бессарабии, Молдавии и Валахии создаётся буферное государство Дакия, а западная часть Балканского полуострова передаётся Австрии. Проект был разработан в начале 1780-х годов, однако осуществлён не был из-за противоречий союзников и отвоевания Россией значительных турецких территорий самостоятельно.
Дидро , Волтер
Особую тему представляют взаимоотношения Екатерины и французских просветителей (Дидро, Вольтер). Общеизвестно, что она была с ними в постоянной переписке, а они высказывали о ней высокое мнение. Однако многие историки пишут, что эти отношения носили характер очевидного «спонсорства», с одной стороны, и лести, с другой.
Фридрих Втори
Получившая власть в результате дворцового переворота императрица Екатерина II не только подтвердила Петербургский мир, но и вывела все российские войска с оккупированных территорий Пруссии. На протяжении последующих десятилетий она поддерживала с Фридрихом дружественные отношения в русле политики т. н. северного аккорда.
С Фридрих е правила договори за подялба на Австрийското наследство и поделяне на славянските народи , включително и българите. Имперски интереси.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Радостина!
01.05.2021 16:15
4. radostinalassa - Сега плашат мравките с ковида
13:59
У нас е най - малкият % на ваксинирани и желаещи да се ваксинират. Дикоф ни упреква за това, но и той не е гений.
цитирай
Изтрий

Е, мравките са лесни за сплашване
За каквото си поискаш
Какво, пречим на колективния/ това ми напомня за нещо/ имунитет на стадото ли?

Хубави празници!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
01.05.2021 16:43
Целта ми не е да величая ,когото и да е било, а да подчертая какво е направил за България, която в този момент и за турския султан е неизвестна!?

Моралът на Екатерина Велика е добре известен! Но тя е и принудена! Женена е за братовчед, който е и малоумен От друга страна, тя трябва да роди престонаследник! Елисавета и държи сметка за това! Между чука и наковалнята е!
Иначе, тя създава Евмитажа !Нейна е заслугата Да ,хвърля луди пари за колекции от картини, монети и други произведения на изкуството! Неразбиращите какво прави, я упрекват в алчност, в разхищение и в какво ли не!
Но нищо не прибира за себе си Всичко влиза в сбирката на Ермитажа!
Да, може да се упрекне, че народът на Русия, която обича с цялото си сърце, живее в крайна бедност, а тя хвърля огромни състояния, според някои, за дрънкулки!?
В компаративните речници, в които сравнява думите на около двеста езика, тя пропуска Българския? С уговорката ,че няма печатна граматика, което е вярно! Но там има разни африкански езици, които не само печатна, но сигурно и ръкописна и изобщо граматика нямат!?

За нас е важно, че признава съществуването на България в миналото, дори очертава границите й в империята си!

Що се отнася до Волтер, той от никой не е обичан Някои Български днешни милионери повтарят трика му Но съчетан с парите им Те са в швейцарска банка , а те наемат имот близо до Женева,но във Франция?

Официално, той е в Женева Но има имот и във франция наблизо до Женева Но в Швейцария също е недолюбван Като стане опасно- бяга във френския си имот като отмине бурята там, връща се обратно Когато и във Франция почне офанзива срещу него! Така минават години от живота му
Но за нас е важен " Кандид"!

Че има такъв народ/ Ха ха, той го е казал/, който в този момент е на път да изчезне ! Защото и Паисий пита, защо той се срами да се нарече Български?

Мисълта ми е ,да отговарят двамата за прегрешенията си другаде, но за връщането ни на Европейската сцена заслужават похвала и признание!
Поляците, като плачат от руснаците, да отговорят и защо техни генерали са били като паши в турската армия!

Хубави, празнични дни!
цитирай
9. apostapostoloff - Конфуций: "Разкажи ми твоето минало и аз ще ти кажа, какво ще е твоето бъдеще."
01.05.2021 19:16
Какаво е нашето минало?...

Грабливите прабългарски номади се съешили с мързеливите и тъповати славяни, а след
това с пияните и развратни траки.

И станала тя една...
цитирай
10. leonleonovpom2 - Пустоле, да ти объна внимание в този светъл ден!
01.05.2021 19:48
Че темата е на историческа тематика, а не на порнографска или по- научно, на математическа или физическа!?
Българите не са номади, защото номади не създават държави и градове!
Посочи ми някой западен народ и аз пък ще ти посоча много по мръсни факти от историята на създаването на държавата му, та до днес!
Стъпил си на много хлъзгава, глинена почва!
Само посочи
цитирай
11. zaw12929 - ВСИЧКО Е ОТ "ПРИНЦИПИТЕ&q...
01.05.2021 22:51
ВСИЧКО Е ОТ "ПРИНЦИПИТЕ" НА ДЕМОКРАТУРАТА..... НЕ Е ПЕЧАТНА ГРЕШКА
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Зав!
01.05.2021 23:44
zaw12929 написа:
ВСИЧКО Е ОТ "ПРИНЦИПИТЕ" НА ДЕМОКРАТУРАТА..... НЕ Е ПЕЧАТНА ГРЕШКА


Да, намекваш за диктатурата
Ами ,между двете разлика често няма, редултатите от тях си приличат
Власт на народа, но без участието на народа в нея!?
Лека нощ!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Пустоле!
02.05.2021 00:19
Като си толкова отворен по езиците , още от времето на Л. Ж. , я дай тълкувание за "Ермитажа" на Екатерина Велика
Какъв е преводът?
С превод съм се занимавал още като студент, за твое сведение
И такива тъпотии друг път не пиши!
Не ,че някога си написал нещо умно!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Един коментар за Фънки, взела се насериозно!
02.05.2021 01:01
Е, Фънки!
Кое от написаното по-горе,което цитираш ,не е истина?
Или го няма отбелязано от великият "учен" Янко Гочев?
Той е специалист ,тесен , по документите за имперските интереси на Русия! Само в това!
Според него сме колония на Русия Но, това, за сведение на сега титулования историк, противоречи на световно утвърдените правила! Територия с правителство, с парламент, с дипломатическо представителство е държава, а не колония И като такава се титулова навсякъде!
Само ,че има една голяма подробност! Че благодарение на тези имперски интереси на Русия, нас ни има на картата !
Само заради тях и заради нищо друго!
Защото друг не си е мръднал пръста за нас !
Знаеш ли какво е казал Бисмарк/ когото уважавам/ в Цариград, след провалената конференция на руския представител? - След като искате да воювате за Българите, заемайте се !Друга възможност няма, опитахме всичко! И под сурдинка е добавил нещо за конекрадците отвъд Дунава и цената на живота на един прусак! Това знаеш ли го и ме хваща смях!
Това ,че четеш много , е много похвално за тебе! Приятно съм изненадан, предвид това, което е налице при тебе?
Той и кочияшът на Чичиков много обичал да чете, с удоволствие! Дори и химия, заради самото четене!
Един приятел репликираше, когато му казваха да чете--Той е чел много, когато трябва, да четат тези, които не са чели тогава, когато трябва!

Та кое не е истина? Че Волтер не е писал" Кандид" и в него не пише за Българите?Самото заглавие изключва лъжата в текста!
Че Екатерина Велика не е автор на компаративните речници, в които е пропуснала Българския език ли? Но под влияние на Валтер се заинтересова от Българите Помага и и Евгени Булгари, да Булгари е, като името на световно известната фирма " Булгари", с магазин на сто метра от Пантеона в Рим!
Подписвам се под всяка дума в това, което заради невежеството си си извадила, с намерение да се присмееш!
Давай- Който ми се е присмял, той добро не е видял!
Прощавам му, защото не знае какво прави!
Ще простя и на тебе, в аванс!

Христос воскресе!
цитирай
Редактирай | Изтрий
цитирай
15. leonleonovpom2 - Заповядай, Фънки!
02.05.2021 01:13
Възползвай се от правото за отговор!
Знам ,че много обичаш и четеш клюките!Без тях не можеш!
Но клюка и истина ,обикновено са диаметрално противоположни
Въпреки, че си в Германия, както твърдиш, искаш ли да ти кажа принципната разлика в работата на германеца и западняка изобщо и нашего брата ,Българина ?Не се подсмихвай, със западняци , в Германия също, съм имал работа и то много!
И знам, как работят!

Западнякът не се интересува от работата на другия, още повече , да му търси кусури ? По простата причина ,че си има негова работа и това не влиза в задълженията му
Но, той никога няма да попречи на някой, когато има резултат, постижение, напротив, ще насърчи, ще предложи помощ!Задължително ще го похвали!
Това да окарикатури някой, защото му е кеф, да омаскари, да окепази, това граничи с пълен абсурд

Виж, последното добре се вписва в характеристиката на някои Българи, които реално нямат никакви постижения, а са само техни добри потребители!

Христос Воскресе!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Пустоле, много рано си подкарал ...
02.05.2021 11:05
Пустоле, много рано си подкарал парцуцата Като се осефериш, добре си дошъл
И знай едно, никой по добре от мен не знае възможностите ми какви са, дори и с подценяване от моя страна!
Те си са мои и не се влияят от мръсни оценки и внушения!
цитирай
17. radostinalassa - Фуна и Ковидко си умират да изкривяват историята ни
02.05.2021 19:26
Въпрос е защо го правят. не могат да асимилират истината или тя не им изнася. Мисля, че са и двете. Някой им плаща да го правят.




цитирай
18. leonleonovpom2 - Христос Воскресе!
02.05.2021 22:29
17. radostinalassa - Фуна и Ковидко си умират да изкривяват историята ни
19:26
Въпрос е защо го правят. не могат да асимилират истината или тя не им изнася. Мисля, че са и двете. Някой им плаща да го правят.

Не смея да го твърдя, но има някакъв интерес, нечист, от това! От сасво е продиктуван, които го правят, знаят!

Хубави празници!




цитирай
Изтрий
цитирай
19. radostinalassa - Аз знам защо го правят
03.05.2021 09:25
Но след като не са на пътя на истината няма да им се получи. Затова се мъчат да ни излъжат както за политиката, така и за историята.
много съм доволна, че хванах трика на бисквитките и пиша без грешки. Това беше отклонение.




цитирай
20. leonleonovpom2 - Да, права си!
03.05.2021 10:52
19. radostinalassa - Аз знам защо го правят
09:25
Но след като не са на пътя на истината няма да им се получи. Затова се мъчат да ни излъжат както за политиката, така и за историята.
много съм доволна, че хванах трика на бисквитките и пиша без грешки. Това беше отклонение.




цитирай
Изтрий

Какъв е трикът на бисквитките?
цитирай
21. stefbelchev - Ти, бате, си един Йоан Малала!
03.05.2021 12:49
Здравей, велики учителю! Спорен, оспорван, безспорен Крайгълен камък в блога ни! В зависимост от нашите източници - свежи или отдавна пресъхнали, те приемаме като Канела, куркума, чесън, джинджифил, лайка, вода, чаша червено обедно/вечерно вино, вечерна лъжица зехтин. Е, за някои Тежко болни Псакита си Баш Путин.
Здраве!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей , Стефане!
03.05.2021 13:35
21. stefbelchev - Ти, бате, си един Йоан Малала!
12:49
Здравей, велики учителю! Спорен, оспорван, безспорен Крайгълен камък в блога ни! В зависимост от нашите източници - свежи или отдавна пресъхнали, те приемаме като Канела, куркума, чесън, джинджифил, лайка, вода, чаша червено обедно/вечерно вино, вечерна лъжица зехтин. Е, за някои Тежко болни Псакита си Баш Путин.
Здраве!
цитирай

Изненада ме с оценката!?
Е, имам си врагове и зложелатели, като блоговият рублар, например! Той е всьо и вся ,не само в блога ,но и във вселената Затова се занимава с астрология,да следи някой ,на някоя планета, да не го изпревари? Между другото, многопрофилникът, който се подвизава при тебе, подозирам ,че е той!
Е, на принципа съм да правя каквото трябва, пък да става, каквото ще!
Слава, пари, всичко е преходно!

Хубави ,празнични дни!
цитирай
23. bven - Петър Велики е завещал , че пътят на Русия към Босфора минава през България!
03.05.2021 20:50
Никой руски/съветски монарх не го забравя.
Важно и ние да знаем защо сме тук.
Честит празник!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Честит празник, Таня!
03.05.2021 21:39
23. bven - Петър Велики е завещал , че пътят на Русия към Босфора минава през България!
20:50
Никой руски/съветски монарх не го забравя.
Важно и ние да знаем защо сме тук.
Честит празник!
цитирай

Това е тяхна идея фикс!
Но в същото време, особено сега, много добре знаят, че тя няма как да се осъществи!
Трябва някакъв световен катаклизъм да се получи, за да се осъществи този блян!
Турция затова и съществува Империята е наричана необходимият болник Поддържана е, именно да охлажда тези стремежи Иначе с пръст да я бутнат, щяла е да се стромоляса
Ние трябва да си гледаме интересите, достойно
Не е необходимо да лазим в краката на някой, но не сме и във времето на Калоян, да заплашваме и да демонстрираме мощ! И да влизаме в черни списъци!?
Трябват ни истински политици, не случайни хора, от улицата!

Хубава вечер!
цитирай
25. shtaparov - Здравей приятелю- Христос воск...
04.05.2021 12:32
Здравей приятелю- Христос воскресе! Султанът както знаем е бил доволно прост човек от типа на днешните мутри,чиято мафия се оказала толкова успешна,че решил да я превърне в държава! ...
цитирай
26. leonleonovpom2 - Воистина воскресе, приятелю!
04.05.2021 14:31
25. shtaparov - Здравей приятелю- Христос воск...
12:32
Здравей приятелю- Христос воскресе! Султанът както знаем е бил доволно прост човек от типа на днешните мутри,чиято мафия се оказала толкова успешна,че решил да я превърне в държава! ...
цитирай

Да, по времето на Волтер, упадъкът на империята е забележим !пада и нивото на интелигентност на султаните!
Обучението им първоначално е по ромейският маниер- всичките кандидати за престола са обучавани от специални учители Мехмед Втори например, говори свободно пет езика!
Но в осемнадесети век те са стигнали до нивото да не знаят кои народи управляват /или властват над тях/

Хубав ден, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136486
Постинги: 1348
Коментари: 29644
Гласове: 102594
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031