Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2021 17:08 - Асоциации - 2
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 564 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

АСОЦИАЦИИ – 2

 

Игликите на двора цъфнаха. Градината ще стане по-хубава само когато се появят червените топки на божурите. Сега как ще напръскам ябълките и двете круши, като трябва да поставя двукраката стълба върху тях и ще ги смачкам. А пръскането е задължително. Не познавам по-отблъскващи вредители от листните въшки. Тази мисъл ме наведе на една асоциация.*  Ще я споделя след малко. Нека най-напред да ви предам какво пише в Мрежата за листните въшки. 

Листните въшки са семейство дребни нежни насекоми, варират на големина от 1 до 10 милиметра. Хранят се с растителни сокове, които изсмукват от културните растения дървета и цветя. Те нападат всички части на растенията, но най-вече нежните млади листа и леторасли. В резултат на изсмукването на соковете им, листата се деформират, изсъхват и опадват преждевременно. Така нападнатото растение загива. Остатъчните вода и захари, останали след усвояването на растителните сокове, листните въшки изхвърлят от тялото си като лепкава течност под формата на така наречената „медена роса“. Тя пада по стъблата и клоните под тях и върху нея паразитира обикновено черна плесен. Този процес допълнително ускорява смъртта на нападнатото растение. Листните въшки са абсолютно беззащитни. Те нямат никакви собствени средства за защита от другите насекоми, които ги поглъщат заради сладкия вкус на изсмукания от тях растителен сок. Освен едната защита - размножават се изключително бързо. За един вегетационен период те дават по 10-15 поколения, възрастните екземпляри се развиват за 7-8 дни и започват да се самовъзпроизвеждат. Природа! Измислила го!
Слушайте нататък. Става все по-интересно. Вижте за какво са се сетили мравките. Влезли в съглашателство (симбиоза май е научното име на този процес) с въшките. Вместо да търчат по земята и по дърветата да събират „медена роса“, те предоставят на беззащитните, но плодови въшки, своята защита. Бранят ги от нападателите калинки, бръмбари и др. подобни, като ги прогонват далеко от колониите въшки. Това мравките го могат чудесно, те са войници. В замяна въшките ги допускат ги до изхода на „росата“ и мравките я поемат веднага направо от тялото им. Мравките дори и “доят” листните въшки, поглаждайки задната част на телата им с антенки и крачета. В отговор на това, листните въшки в някои случаи, изглежда отлагат отделянето на своите капки, докато някоя мравка не го поглади и даже изтеглят капката назад, докато мравката не е готова да я приеме. Има мнение, че задната част на някои листни въшки на вид и пипане е подобна на лицевата част на главата на мравка, което увеличава още повече привлекателността на листните въшки за мравките.
Взаимно-изгодно съвместно съществуване. Всички са доволни. Въшките, че не ги ядат разни врагове и така се размножават по-успешно, и мравките, които преживяват с техните екстременти, състоящи се от сладък хранителен растителен сок. И те тарикати, но поне полагат „труд“ да си доставят храната. Въшките плащат на мравките нещо като „такса спокойствие“. Даже нещо повече - в някои случаи мравките се грижат за яйцата на листните въшки в своите подземни гнезда и хранят малките на листните въшки и накрая, когато пораснат, внимателно да ги изнасят горе, на охраняемите „пасища“. Единствените потърпевши са горките културни растения.

А сега МОЯТА асоциация.
Има много „листни въшки“ сред хората. Само ядат наготово и се размножават. За да преживяват така, на тях им е нужна защита. Войници, да ги бранят. Това правят тоталитарните държави. Съветският тип общество е такъв пример. Една Партия от войници, сравнително малобройна в сравнение с броя на примитивните, брани народните маси и в замяна само събира произведената от тях „медена роса“, за да си храни войската от събирачи на таксата и ръководния им партиен състав. Всички са доволни: Простите „разчленяват“, те друго и без това не могат, но го правят необезпокоявано, защото срещу защита изхранват с труда си разните другари от върхушката и слугите им мафиоти. А на която от „въшките“ й хрумне, че може да не е въшка, Партията й праща някой войник с по-големи щипци да й резне преработвателния орган.  Железни правила, животоосигуряващи и спасяващи.
Такива „съветски колонии“ унищожават човешките културни общности по света и трябва да бъдат пръскани с един препарат, който за листните въшки се казва „Бай Фидан“, а в просветените културни държави, наричат „Демокрация“.

Та, ако искам на есен да ям ябълки и круши собствено поизводство и внуците ми да се учат да катерят нормално дърво в двора, а не в някой резерват или от екрана, трябва да пръскам. Сега му е времето. Преди мравките да са изкарали на „паша“ листните въшки. Пък за игликите ще внимавам.

 

 

 

Dobronameren.blog.bg                    1.04.2019

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462096
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031