Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2021 20:18 - Завладял ли е хан Крум Цариград или да?
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 2036 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Бил ли е Крум Страшни в Кпол ?

bozman

 

     Нека разгледаме най-популярното сведение от Теофан Изповедник от последната глава на Хронологията му от изданието на ГИБИ:

  image

 

    Първото преведено изречение от ГИБИ пояснява, как Крум обикалял около КПол, НО пък пропуска да съобщи както е това „сенахерим” – дали е прилагателно за кръвопиец  или военна титла ?. След това Крум извършил нечестиви жертвоприношения  на ливадата пред Златната порта. Ето я „Златната порта” (фиг. 1 и картинките над нея) в парченце от картата на Sebastian  Munster.  Виждаме че това  е  междинна врата за влизане и излизане от крепостта на КПол и мощно фортификационно съоръжение, което е запазено дори до ΧVI в., за да бъдеизобразено   от картографа.

image

    

   

image  image

 фиг.2 http://cartotecadigital.icc.cat/cdm/singleitem/collection/oceania/id/343/rec/1

   Крепостните врати  на КПол са номерирани от юг към север, като първа е Златната порта и последна портата при Влахерните при  Златния Рог. Golden gate е не само първа по номерация, но и главен церемониален вход в КПол. Тя се ползва от Императорите при завръщане от победни походи, при коронации и т.н. Само в изключителни случаи оттам са пропуснати да влязат „външни хора” - папски легати през 519 и 868 г. и папа Констатин  (664 – 9 април 715, папа от  708 дo 715) през 710 г. Виждаме също така, че Златната порта е МЕЖДИННА ПОРТА както вече споменах във фортификационната система на КПол и е между портата на първата крепостна стена (пред който е рова с вода) и портите на изход от двореца на Седемте кули. Няма как Крум да има досег със Златната порта и да иска да си забие копието в нея, АКО се разхожда „по ливадите” пред крепостта.

   Нататък Теофан продължава, че Крум се смаял от добре построената императорска войска. Е, как ще види Крум как е подредена императорската войска АКО е извън крепостните стени на КПол, високи на това място над 10 метра – да не са прозрачни тези стени или е имал разузнавачи, които са го информирали от дирижабъл, реещ се над КПол !?

   По какъв начин Императора няма да позволи Крум да забие копието си в Златната порта, АКО Крум е зад първата крепостна стена ? Няма как. Крум не само трябва да е вътре в крепостта, минимум между двете стени, НО освен това за е във ОТНОШЕНИЯ с Императора за да получи подобно непозволение. Щуротиите на нежният Тео обаче продължават с още по-фрапиращи сведения. „Злодеецът” Крум, излежаващ се на ливадите пред КПол изпраща един отряд да ограби Св.Мамант. Къде е Св.Мамант/Мамас ? Ето къде:   image

Това еXII район на КПол, квартал Тритон,  близо до стените на Теодосий.  Съвременните изследователи, ошеметени от „азиатското ханство” приписвано на Крум считат, че е имало  храмове Св.Мамас в Пера,  в Кормисион и къде ли не САМО и само Св.Мамас да не е в КПол, защото си противоречи с мнението, че Крум не е влизал в КПол. Факти за такива храмове извън КПол обаче НЯМА, те са хипотетични за да запълнят фактологическата дупка от такива. Теофан твърди, че Крум не е влизал в КПол, НО самата фабула на изложението му говори противното. Е, кое днес, XXI в., се приема за истина пред съда, дали твърдението на убиеца, че не е познавал жертвата или описанията му на това как е била облечена ? Очевидността на ФАКТОЛОГИЧНОТО ОПИСАНИЕ  на околоността елиминира НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА  НА СУБЕКТИВНОТО ТВЪРДЕНИЕ  и точно това се получава при писанията на Теофан.

1.Намираме като сведение в “Parastaseis syntomai chronicai” Gefrgi CodiniBekkerBonn, 1843, че при Св.Мамас е имало мост с дванадесет арки, украсен с голям бронзов дракон. На този дракон принасяли жертва девици, овце, птици и волове, като тези са порядки премахнати едва при втората половина на управлението на Император Зенон ( 425 – 491 г.). Порядките може да са били премахнати, но не пише, чеи  дракона е махнат от моста.

2.В Книгата за Михаил ΙΙΙ от Patricia Varona Codeso „Miguel III (842-867): Construcciуn Histуrica y Literaria de un Reinado” стр. 158/9 (тя съобщава, че ползва сведения от GENESIO, 72, 51-53 ) се казва, че той ползвал хиподрума на Сан Мамас и „прекрасния дворец край Пропонтида”, който бил близо до църквата Сан Мамас, затова носел и името на църквата. Това не е  извън КПол, а вътре в него и не е на север край Златния рог, а на юг, край Мраморно море – Пропонтида.

3.В Хрониката на Симеон Логотед Vita Ireres пише, че Михаил III умира в двореца „Сан Мамас” след едно падане от коня в една надпревара, което съобщение съпоставено с горното и други обяснения на Логотет свързани с Василий Македонски, показват, че хиподрума „Сан Мамас” е вътре или част от частния Палат на Ромейските императори.

   Всички тези сведения сочат, че района, църквата, палата, хиподрума и т.н. с име Св. Мамант/Мамас (Светец който бил пощаден от лъва според християнската религия) са вътре в КПол. Какво съобщава по-нататък Теофан: „ Злодееца изпратил един отряд в Св. Мамант и изгорил тамошния палат..”. Това индикира, че отряда е изпратен в РАЙОНА Св. Мамант, където се намира и двореца. Кой беше този дворец – той беше частна Императорска собственост.

„...и като натоварил на коли медния лъв от Хиподрома..” Кой е този хиподром – най-вероятно същият частен хиподрум, на който се пребил Михаил III, като паднал от коня и бил пренесен в Палата където починал по-късно.

„... заедно с мечката и змея на водохранилището и избрани статуи ...” Виждаме на картата на КПол, но и да не виждаме това на картата като резултат от археологически разкопки е пределно ясно, че водохранилищата са ВЪТРЕ в КПол, а не зад двойните страни извън крепостта. И това се отнася не само за КПол, но и за която и да е друга крепост.

„...завърнал се и взел с обсада Адрианопол”.  Четем, че изпратените каруци са натоварили доста тежки товари и това са статуи ( по наше виждане) частна собственост  на Императора. Нали Крум беше на „ливадата” извън КПол, как става така, че отряда изпратен от него натоварва на каруци медния лъв от Хиподрома, мечка, змей и избрани статуи от центъра на града – квартал Тритон? Това са големи тежести и са нужни съоръжения за преместването им, майстори които да свършат тази работа по демонтажа  и дори специални каруци за превоза им. Тези метални и мраморни творби  не са козя пастърма, която може да се вземе от „ханския отряд” на Крум и да се пъхне под седлата !  Нека видими и какъв „хан” е Крум. Защо „хан Крум” е вътре в КПол на мен ми е ясно – и Анастасий Библиотекар в т. 108, стр. 1424 го назовава Crumnus Vulgarum dux и на 997 стр. в гръцкият текст от Хронографията на Теофан е наречен αρχηγος, което преведено  от гръцки означава водач. В латинският текст на Хронографията е изписан Bulgarum princeps - освен главен военен предводител в римската армия, той означава също и престолонаследник. Октавиан Август например идва на власт с тази титла - princeps, като впоследствие са му припознати допълнителни титли. Само учените глави от БАН решават, че всички тези термини са разнозначни на „вожд”. Те и „reisi kabile” скоро могат  да напишат, лично аз не виждам голяма разлика между „вожд” и „войвода”. Както четете уважаеми читатели, и „хан” няма в писанията на Тео и Анастасий Библиотекар – хора почти очевидци на събитията. „Хан  Крум” е захаросана измислица на комисарите от БАН и папагалите които ги повтарят, понеже толкова са им възможностите да възприемат историческите дадености или това е цената да съществуват като такива.

К р а й




Гласувай:
5



1. shtaparov - Убедителен материал- не може да се оспори!
20.05.2021 03:53
Убедителен материал- не може да се оспори по никакъв начин!
цитирай
2. solinvictus - Убедителен материал- не може да се ...
20.05.2021 23:34
shtaparov написа:
Убедителен материал- не може да се оспори по никакъв начин!


Да, при пиратската сган е интересно ! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1493895
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370