Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2021 23:20 - Апостолите на славянските народи
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 3865 Коментари: 19 Гласове:
15

Последна промяна: 22.05.2021 23:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .

Св. св. Кирил и Методий (на гръцкиΚύριλλος καὶ Μεθόδιος, на църковнославянски: Кѷриллъ и Меѳодїи) са двама братя богослови, родени в СолунВизантия, през IX век, които развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи.

За своята работа, която значително ще повлияе на културното развитие на славяните, са наречени апостоли на славяните. На тях се дължи създаването на азбуката глаголица – първата азбука, която служи за писменост на старославянския език.

Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методий, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език (придобил популярност като староцърковнославянски език)[1] и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutisпапа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи КлиментНаумАнгеларийГоразд и Сава.

   
Ранни години

Братята са родени в Солун, като деца на висшия византийски военачалник, друнгария Леон, известен в българската историография като Лъв[2] (на гръцки: Λέων, Леон), подстратег (помощник управител) на Солун и областта, и на жена му Мария. Това многобройно семейство според житиеписеца на Константин е „от добър и почтен род, отдавна познат на бога, на царя и на цялата солунска област“. Те са високопоставени поданици на Византийската империя. Според някои автори, родителите Лъв и Мария, като византийски аристократи, са ромеи, а разговорен славянски език братята, които са полиглоти, научават на пазара в Солун.[3][4][5][6][7][8][9][10] Съществува хипотеза за славянски произход на майката на двамата братя.[11][12][13] Методий, най-възрастният брат в семейството със седем сина, е роден през 815 година. Константин, който е най-малкият син, е роден през 827 година; приема името Кирил и монашество към края на живота си в Рим.[14]

Бащата умира рано и децата минават под попечителството на своя чичо логотета Теоктист (TheoktistosΘεόκτιστος; † 20 ноември 855), влиятелна личност в Империята (logothetes tou dromou, главен министър и регент на Михаил III). Теоктист съвместно с другия регент, Варда, разработва програма за образуването на университета Магнаурска школа.

През 843 година Кирил заминава по негова покана в Константинопол и започва да учи в престижната Магнаурска школа. За Методий чичото съдейства да му се повери държавен пост и той е назначен за управител на административна област недалеч от Солун.

Мисии

 

image  
Пристигането на славянските апостоли в моравското село Велехрад

image   Кирил и Методий донасят останките на св. Климент в Рим, фреска в базилката Сан Клементе в Рим.

860 г. – Втора мисия при хазарите. В тази мисия взема участие и Методий. От описанието на дейността на солунските братя става ясно, че задачата им е била много по-широка и обхваща не само земята на хазарите, но и други области на Южна Русия. Кирил и Методий правят център на дейността си в тези земи град Херсон, разположен на северния бряг на Черно море, недалеч от днешна Одеса.В края на 855 г. и началото на 856 г. Кирил бил изпратен от управниците на Византийската империя със специална мисия при сарацините в Багдадския халифат. Тази мисия е имала за цел да защити християнството от нападките на мюсюлманите. Отиването на Кирил с мисия при сарацините е важен момент в неговия жизнен и творчески път, защото с тази мисия той поставя началото на своята бележита дейност сред по-близки и далечни народи.

Пребиваването на Кирил в Херсон е свързано и с издирването на мощите на свети Климент, мъчен и погребан там. Тези мощи по-късно изиграват голяма роля за създаването на авторитет на Кирил в Западния свят. Откритите мощи са на един от най-ранните дейци на християнската църква – св. ап. Климент Римски, първосвещеник на християните в още езически Рим. Св. ап. Климент е епископ и на Сердика[16], след което става един от първите римски папи.

863 – 867 г. – Мисия на Кирил и Методий във Великоморавия при княз Ростислав. Моравската мисия била предизвикана от моравския княз Ростислав, който решил да освободи земята си от чуждата немско-латинска църковна и просветна пропаганда, проправяща път към владичество на германските феодали. Ростислав искал да славянизира църквата, като съдаде славянско духовенство и славянско богослужение върху основата на единна славянска писменост. Византийските управници удовлетворяват молбата на Ростислав и изпращат в Моравия вече изтъкнатите като мисионери и като работили сред славянството Кирил и Методий. Във Великоморавия Кирил и Методий създават писменост и богослужение на славянски език. Озовавайки се сред великоморавските славяни, братята започват да изграждат с ентусиазъм славянска християнска църква и училище, да разпространяват славянската писменост. Натъкнали се на трудности в своята дейност, те отиват в Рим.

869 г. – На 14 февруари в Рим Кирил умира. Погребан е в базилката Сан Клементе.

873 г. – Ръкополагане на Методий от папа Йоан VIII за архиепископ на Велика Моравия. Борби на Методий срещу интригите на немското и римското духовенство.

885 г. – На 6 април във Велеград, Велика Моравия, умира Методий, и най-вероятно е погребан в епископската църква.

886 г. – Изгонване на учениците на Кирил и Методий – Горазд, Климент, Сава, Наум и Ангеларий, от Великоморавия. Радушен прием за Климент, Наум и Ангеларий в България от княз Борис.

след 886 г. – Дейност на Климент в югозападните български земи (област Кутмичевица, дн. Северна Македония, Гърция и Албания). По заръка на княз Борис е изпратен в Кутмичевица, за да развива книжовна дейност. Под ръководството на княз Борис в българската държава се оформят два големи книжовни центъра – единият е в Плиска (североизточните предели на България), другият е в Северна Македония, Гърция и Албания (обл. Кутмичевица, югозападните български земи). Строят се църкви, манастири, превежда се книжнина на славянски език и в двете книжовни средища.

край на IX век – Създаване на кирилицата на основата на гръцката унциална (заглавна) писменост. Това се свързва с името на Климент Охридски. Преминаването от глаголица на кирилица е бил труден процес на работа. Княз Борис е подкрепял Климент в книжовната му дейност по създаване на „кирилицата“. Така новата азбука е била много по-лесна за писане и включвала всички особености на българския език при писмено изразяване.
/.../

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB_%D0%B8_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9

ПП:
 Така ПБЦ става част от цивилизования свят...




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mt46,
22.05.2021 23:40
Католиците не са допуснали славянско четмо и писмо и православното християнство във Великоморавия. Агресивна религия.
Само колко противници са изклали през Вартоломеевата нощ. Цивилизовани били.
цитирай
2. bosia - до автора
23.05.2021 11:50
Фалшивият "термин" "ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ" руска измишльотина. Няма "църковнославянска" нация. Има СТАРОБЪЛГАРСКИ език. Ако погледнете староарменската азбука ще видите много общи неща. Староарменската азбука е от 1 век след Христа и има 38 букви също като старобългарската. Също така буквите и на двете азбуки имат цифрова стойност.
цитирай
3. bosia - до автора
23.05.2021 11:51
Фалшивият "термин" "ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ" руска измишльотина. Няма "църковнославянска" нация. Има СТАРОБЪЛГАРСКИ език. Ако погледнете староарменската азбука ще видите много общи неща. Староарменската азбука е от 1 век след Христа и има 38 букви също като старобългарската. Също така буквите и на двете азбуки имат цифрова стойност.
цитирай
4. shtaparov - Сега вече има и друга хипотеза, която не е по-лоша от другите а напротив!
23.05.2021 12:10
Сега вече има и друга хипотеза,която не е по-лоша от другите а напротив! Киеил и Методий са внуци на Телериг,който извягал във "Византия" и там го оженили за императорска роственица,за да го задържат при тях. Изворите указват,че родът му там се намножил извънредно много а Кирил и Методий изрично са споменали,че дядо им е пришълец във "Византия"! Има вероятност те да са внуци и на някой от роднините на Сабин,които също избягали във "Византия" и вярвам,че един ден истината ще излезе наяве,за да затапи всички свободни съчинителства по въпроса!

Никой не е чул в Солун да се е говорел "славянски",нито е написано в древен извор- това е измишльотина на презрените панслависти,които търсят древна основа на своите съчинителства. Има само един древен извор,в който се указва какъв език е говорен там и това е житието на св. Кирил,написано лично от св. Климент Охридски. Там пише буквално следното:

"В Солун всички чисто Български говорят"!

Да- там не пише "Славянски",макар че и той е диалектна разновидност на Българския,както е указано в други извори и летописи- пише си именно БЪЛГАРСКИ!

Накрая ще добавя още нещо. В рода на дядо ми,който е от Солунско е имало предание,че моите деди са от рода на св. Методий. Не знам как да интерпретирам това предание но ако е вярно то родът ми е живо доказателство,че Светите братя са Българи родом- точно както го е писал св. Климент! Те не са никакви гърци,а който погазва думите на светците и ги променя или опорочава,той не е християнин нито дори мюсюлманин,понеже е станал слуга на лъжата и на сатаната! Такива са именно гърците,македонистите и панславистите-те нямат място в нашата общност,понеже са чужди на светлите идеали,които проповядва всяка религия а именно- не лъжи народа и не кради от ближния си онова,което му е дадено от Бога!
цитирай
5. mt46 - Едва ли има нещо в историята на човечеството, което да е изцяло бяло и добро за всички... Повечето неща са двойствени...
23.05.2021 23:22
kvg55 написа:
Католиците не са допуснали славянско четмо и писмо и православното християнство във Великоморавия. Агресивна религия.
Само колко противници са изклали през Вартоломеевата нощ. Цивилизовани били.

цитирай
6. mt46 - Добре. Това е алтернативно наименование...
23.05.2021 23:24
bosia написа:
Фалшивият "термин" "ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ" руска измишльотина. Няма "църковнославянска" нация. Има СТАРОБЪЛГАРСКИ език. Ако погледнете староарменската азбука ще видите много общи неща. Староарменската азбука е от 1 век след Христа и има 38 букви също като старобългарската. Също така буквите и на двете азбуки имат цифрова стойност.

цитирай
7. mt46 - https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=415&WorkID=14855&Level=1
23.05.2021 23:33
shtaparov написа:
Сега вече има и друга хипотеза,която не е по-лоша от другите а напротив! Киеил и Методий са внуци на Телериг,който извягал във "Византия" и там го оженили за императорска роственица,за да го задържат при тях. Изворите указват,че родът му там се намножил извънредно много а Кирил и Методий изрично са споменали,че дядо им е пришълец във "Византия"! Има вероятност те да са внуци и на някой от роднините на Сабин,които също избягали във "Византия" и вярвам,че един ден истината ще излезе наяве,за да затапи всички свободни съчинителства по въпроса!

Никой не е чул в Солун да се е говорел "славянски",нито е написано в древен извор- това е измишльотина на презрените панслависти,които търсят древна основа на своите съчинителства. Има само един древен извор,в който се указва какъв език е говорен там и това е житието на св. Кирил,написано лично от св. Климент Охридски. Там пише буквално следното:

"В Солун всички чисто Български говорят"!

Да- там не пише "Славянски",макар че и той е диалектна разновидност на Българския,както е указано в други извори и летописи- пише си именно БЪЛГАРСКИ!

Накрая ще добавя още нещо. В рода на дядо ми,който е от Солунско е имало предание,че моите деди са от рода на св. Методий. Не знам как да интерпретирам това предание но ако е вярно то родът ми е живо доказателство,че Светите братя са Българи родом- точно както го е писал св. Климент! Те не са никакви гърци,а който погазва думите на светците и ги променя или опорочава,той не е християнин нито дори мюсюлманин,понеже е станал слуга на лъжата и на сатаната! Такива са именно гърците,македонистите и панславистите-те нямат място в нашата общност,понеже са чужди на светлите идеали,които проповядва всяка религия а именно- не лъжи народа и не кради от ближния си онова,което му е дадено от Бога!

Прочети "Пространното житие на Кирил" от Кл. Охридски... В него нито веднъж не са споменати думите "българи", "български"...
цитирай
8. kirk - Eстествено, подписвам се с две ръци под постинга на Bosia
24.05.2021 00:07
Но постингът ми беше цензуриран, предполагам от Маринча, защото съдържаше сериозни критични забележки! Няма лошо - понякога, когато критиката не ни отърва, просто - режем, а?!
цитирай
9. mt46 - Ще те трия, когато много киркорстваш и злословиш...
24.05.2021 12:26
kirk написа:
Но постингът ми беше цензуриран, предполагам от Маринча, защото съдържаше сериозни критични забележки! Няма лошо - понякога, когато критиката не ни отърва, просто - режем, а?!

Не киркорствай напразно!...
цитирай
10. kirk - Благодаря за каламбура
24.05.2021 16:04
Благодаря за каламбура, защото в просторечието на бълг. език има и друг подобен - "кеворкира", и по този начин ме изравняваш с този именит и талантлив журналист, който е и мой сънародник, де!!! Става дума, че не понасяш справедлива критика и това вече е нещо тревожно и показателно! Славянски произход на майката на просветители е фантасмагоричен и граничи само с психопаталогията. Славяните нямат място в Солун и все още са езичници, а бракуването тогава е ставало само църквоно! Я, сега ми кажи кой поп ще бракосъчетае византиец за езичница, сляванка... Ти добре ли си??? Потърси книжка "Гръцките жития на Константин-Кирил" или нещо подобно, макар че беше в изключително малък тираж и виж истината, а не съчиненията от късните векове и дивия балкански шовинизъм! Азбука има място на създаване и то е манастира Полихрон, а не Великоморавия, защото тия измисли;ци ми идват малко множко!
цитирай
11. kirk - Ако киркорствах напразно
24.05.2021 21:33
Ако киркорствах напразно, ти оти промени оригиналната статия - в предната липсваше името на чичото, а сега гледам си го пльокнал - чичо Теоктистчо, цист бугарин!!!
цитирай
12. mt46 - Сега по-добре киркориш...
24.05.2021 22:17
kirk написа:
Благодаря за каламбура, защото в просторечието на бълг. език има и друг подобен - "кеворкира", и по този начин ме изравняваш с този именит и талантлив журналист, който е и мой сънародник, де!!! Става дума, че не понасяш справедлива критика и това вече е нещо тревожно и показателно! Славянски произход на майката на просветители е фантасмагоричен и граничи само с психопаталогията. Славяните нямат място в Солун и все още са езичници, а бракуването тогава е ставало само църквоно! Я, сега ми кажи кой поп ще бракосъчетае византиец за езичница, сляванка... Ти добре ли си??? Потърси книжка "Гръцките жития на Константин-Кирил" или нещо подобно, макар че беше в изключително малък тираж и виж истината, а не съчиненията от късните векове и дивия балкански шовинизъм! Азбука има място на създаване и то е манастира Полихрон, а не Великоморавия, защото тия измисли;ци ми идват малко множко!

Статията е от Уикипедия, както съм посочил. Не държа на всяка буква от нея. Не поддържам и хипотезата за славянския произход на майката на Кирил и Методий...
По принцип етносът в ИРИ /Византия/ не е бил от особено значение. Важното и било да си поданик, служител на империята, каквито са Солунските братя... Дори съм чел, че имало византийски императори с тракийски, с арменски или друг произход...
цитирай
13. shtaparov - Сега вече има и друга хипотеза, к...
25.05.2021 03:55
mt46 написа:
shtaparov написа:
Сега вече има и друга хипотеза,която не е по-лоша от другите а напротив! Киеил и Методий са внуци на Телериг,който извягал във "Византия" и там го оженили за императорска роственица,за да го задържат при тях. Изворите указват,че родът му там се намножил извънредно много а Кирил и Методий изрично са споменали,че дядо им е пришълец във "Византия"! Има вероятност те да са внуци и на някой от роднините на Сабин,които също избягали във "Византия" и вярвам,че един ден истината ще излезе наяве,за да затапи всички свободни съчинителства по въпроса!

Никой не е чул в Солун да се е говорел "славянски",нито е написано в древен извор- това е измишльотина на презрените панслависти,които търсят древна основа на своите съчинителства. Има само един древен извор,в който се указва какъв език е говорен там и това е житието на св. Кирил,написано лично от св. Климент Охридски. Там пише буквално следното:

"В Солун всички чисто Български говорят"!

Да- там не пише "Славянски",макар че и той е диалектна разновидност на Българския,както е указано в други извори и летописи- пише си именно БЪЛГАРСКИ!

Накрая ще добавя още нещо. В рода на дядо ми,който е от Солунско е имало предание,че моите деди са от рода на св. Методий. Не знам как да интерпретирам това предание но ако е вярно то родът ми е живо доказателство,че Светите братя са Българи родом- точно както го е писал св. Климент! Те не са никакви гърци,а който погазва думите на светците и ги променя или опорочава,той не е християнин нито дори мюсюлманин,понеже е станал слуга на лъжата и на сатаната! Такива са именно гърците,македонистите и панславистите-те нямат място в нашата общност,понеже са чужди на светлите идеали,които проповядва всяка религия а именно- не лъжи народа и не кради от ближния си онова,което му е дадено от Бога!

Прочети "Пространното житие на Кирил" от Кл. Охридски... В него нито веднъж не са споменати думите "българи", "български"...

Ти също го прочети и кажи колко пъти в него са споменати думите "славяни", "румънци", руси, сърби, "византийци" и "македонци". Ааа,нито един път- защо ли не се учудвам??!! Но все пак имаме древен вариант на житието,в който е спомената думата БЪЛГАРИН понеже пише,че той е Българин по род! Ха сега кажи в колко варианта на неговото житие са споменати изредените по-горе чужди "етноними" или е посочено,че той е "славянин", "македонец", сърбин, влах, грък или "византиец"!
цитирай
14. panazea - Истината ще излезе на яве и ще засияе!
25.05.2021 05:20
shtaparov написа:
Сега вече има и друга хипотеза,която не е по-лоша от другите а напротив! Киеил и Методий са внуци на Телериг,който извягал във "Византия" и там го оженили за императорска роственица,за да го задържат при тях. Изворите указват,че родът му там се намножил извънредно много а Кирил и Методий изрично са споменали,че дядо им е пришълец във "Византия"! Има вероятност те да са внуци и на някой от роднините на Сабин,които също избягали във "Византия" и вярвам,че един ден истината ще излезе наяве,за да затапи всички свободни съчинителства по въпроса!

Никой не е чул в Солун да се е говорел "славянски",нито е написано в древен извор- това е измишльотина на презрените панслависти,които търсят древна основа на своите съчинителства. Има само един древен извор,в който се указва какъв език е говорен там и това е житието на св. Кирил,написано лично от св. Климент Охридски. Там пише буквално следното:

"В Солун всички чисто Български говорят"!

Да- там не пише "Славянски",макар че и той е диалектна разновидност на Българския,както е указано в други извори и летописи- пише си именно БЪЛГАРСКИ!

Накрая ще добавя още нещо. В рода на дядо ми,който е от Солунско е имало предание,че моите деди са от рода на св. Методий. Не знам как да интерпретирам това предание но ако е вярно то родът ми е живо доказателство,че Светите братя са Българи родом- точно както го е писал св. Климент! Те не са никакви гърци,а който погазва думите на светците и ги променя или опорочава,той не е християнин нито дори мюсюлманин,понеже е станал слуга на лъжата и на сатаната! Такива са именно гърците,македонистите и панславистите-те нямат място в нашата общност,понеже са чужди на светлите идеали,които проповядва всяка религия а именно- не лъжи народа и не кради от ближния си онова,което му е дадено от Бога!

Другите не са чели книжки , а само викито , където се пишат само канонично.
От това страдаме ! От каноничните ! Къде им е полетът на мисълта ?
цитирай
15. kirk - Е, оти преписваш глупотевини тогава
25.05.2021 13:53
Е, оти преписваш глупотевини тогава? Като не ги споделяш, поне не ги преписвай!!!Защото така спомагаш за разпространява не заблудите и самозаблудите, с които сте закърмени и израснали!!! И ний сме дали нещо на света - дали сте пръдня!!! "По принцип етносът в ИРИ /Византия/ не е бил от особено значение." Това ще го принтирам с най-едрия шрифт и ще окача в рамка в канцеларията на Ист. факултут!!! По това се разбира какъв историк си - дървен не, а дръвен!!! Още гърците са създали опревдание за робството и оттогава и в Римската империя се разчита на труда на робите. Вие сте робите!!! И специално са ви държали в този статут, защото иначе икономиката отива на кино. Вие и арабите!!! Чак когато идва Фотий, идва Варда и други арменци се решава и то точно от тях славяните да бъдет християнизирани и част от тях да станат равноправни поданници. Следователно - ти ми кажи къде грешиш и къде греши българистиката, която винаги поставя каруцата пред коня. После ми кажи за какъв патриарх претендирате да сте имали, когато до XI в. не сте били един народ?!
цитирай
16. mt46 - За да има за какво да се заяждаш...
25.05.2021 23:10
kirk написа:
Е, оти преписваш глупотевини тогава? Като не ги споделяш, поне не ги преписвай!!!Защото така спомагаш за разпространява не заблудите и самозаблудите, с които сте закърмени и израснали!!! И ний сме дали нещо на света - дали сте пръдня!!! "По принцип етносът в ИРИ /Византия/ не е бил от особено значение." Това ще го принтирам с най-едрия шрифт и ще окача в рамка в канцеларията на Ист. факултут!!! По това се разбира какъв историк си - дървен не, а дръвен!!! Още гърците са създали опревдание за робството и оттогава и в Римската империя се разчита на труда на робите. Вие сте робите!!! И специално са ви държали в този статут, защото иначе икономиката отива на кино. Вие и арабите!!! Чак когато идва Фотий, идва Варда и други арменци се решава и то точно от тях славяните да бъдет християнизирани и част от тях да станат равноправни поданници. Следователно - ти ми кажи къде грешиш и къде греши българистиката, която винаги поставя каруцата пред коня. После ми кажи за какъв патриарх претендирате да сте имали, когато до XI в. не сте били един народ?!

цитирай
17. mt46 - В старобългарската литература най-горе е Бог. Най-долу е етносът...
25.05.2021 23:18
shtaparov написа:
mt46 написа:
shtaparov написа:
Сега вече има и друга хипотеза,която не е по-лоша от другите а напротив! Киеил и Методий са внуци на Телериг,който извягал във "Византия" и там го оженили за императорска роственица,за да го задържат при тях. Изворите указват,че родът му там се намножил извънредно много а Кирил и Методий изрично са споменали,че дядо им е пришълец във "Византия"! Има вероятност те да са внуци и на някой от роднините на Сабин,които също избягали във "Византия" и вярвам,че един ден истината ще излезе наяве,за да затапи всички свободни съчинителства по въпроса!

Никой не е чул в Солун да се е говорел "славянски",нито е написано в древен извор- това е измишльотина на презрените панслависти,които търсят древна основа на своите съчинителства. Има само един древен извор,в който се указва какъв език е говорен там и това е житието на св. Кирил,написано лично от св. Климент Охридски. Там пише буквално следното:

"В Солун всички чисто Български говорят"!

Да- там не пише "Славянски",макар че и той е диалектна разновидност на Българския,както е указано в други извори и летописи- пише си именно БЪЛГАРСКИ!

Накрая ще добавя още нещо. В рода на дядо ми,който е от Солунско е имало предание,че моите деди са от рода на св. Методий. Не знам как да интерпретирам това предание но ако е вярно то родът ми е живо доказателство,че Светите братя са Българи родом- точно както го е писал св. Климент! Те не са никакви гърци,а който погазва думите на светците и ги променя или опорочава,той не е християнин нито дори мюсюлманин,понеже е станал слуга на лъжата и на сатаната! Такива са именно гърците,македонистите и панславистите-те нямат място в нашата общност,понеже са чужди на светлите идеали,които проповядва всяка религия а именно- не лъжи народа и не кради от ближния си онова,което му е дадено от Бога!

Прочети "Пространното житие на Кирил" от Кл. Охридски... В него нито веднъж не са споменати думите "българи", "български"...

Ти също го прочети и кажи колко пъти в него са споменати думите "славяни", "румънци", руси, сърби, "византийци" и "македонци". Ааа,нито един път- защо ли не се учудвам??!! Но все пак имаме древен вариант на житието,в който е спомената думата БЪЛГАРИН понеже пише,че той е Българин по род! Ха сега кажи в колко варианта на неговото житие са споменати изредените по-горе чужди "етноними" или е посочено,че той е "славянин", "македонец", сърбин, влах, грък или "византиец"!

цитирай
18. mt46 - Бабина ти трънкина!...
25.05.2021 23:19
panazea написа:
shtaparov написа:
Сега вече има и друга хипотеза,която не е по-лоша от другите а напротив! Киеил и Методий са внуци на Телериг,който извягал във "Византия" и там го оженили за императорска роственица,за да го задържат при тях. Изворите указват,че родът му там се намножил извънредно много а Кирил и Методий изрично са споменали,че дядо им е пришълец във "Византия"! Има вероятност те да са внуци и на някой от роднините на Сабин,които също избягали във "Византия" и вярвам,че един ден истината ще излезе наяве,за да затапи всички свободни съчинителства по въпроса!

Никой не е чул в Солун да се е говорел "славянски",нито е написано в древен извор- това е измишльотина на презрените панслависти,които търсят древна основа на своите съчинителства. Има само един древен извор,в който се указва какъв език е говорен там и това е житието на св. Кирил,написано лично от св. Климент Охридски. Там пише буквално следното:

"В Солун всички чисто Български говорят"!

Да- там не пише "Славянски",макар че и той е диалектна разновидност на Българския,както е указано в други извори и летописи- пише си именно БЪЛГАРСКИ!

Накрая ще добавя още нещо. В рода на дядо ми,който е от Солунско е имало предание,че моите деди са от рода на св. Методий. Не знам как да интерпретирам това предание но ако е вярно то родът ми е живо доказателство,че Светите братя са Българи родом- точно както го е писал св. Климент! Те не са никакви гърци,а който погазва думите на светците и ги променя или опорочава,той не е християнин нито дори мюсюлманин,понеже е станал слуга на лъжата и на сатаната! Такива са именно гърците,македонистите и панславистите-те нямат място в нашата общност,понеже са чужди на светлите идеали,които проповядва всяка религия а именно- не лъжи народа и не кради от ближния си онова,което му е дадено от Бога!

Другите не са чели книжки , а само викито , където се пишат само канонично.
От това страдаме ! От каноничните ! Къде им е полетът на мисълта ?

цитирай
19. codetroina - панацейке,верно си като Градската..латерна,и само ти имаш книШки, на балкона на мазата)))
29.05.2021 15:38
...къдеСебуташ пак,нервноо с твоят патетичен,патешки..спам?
отколе, пиша за вас - една тайфичка, 5-6 бабки, без плетки..)
имам и нарочен Пост "за Патоса на патет.паТки."..потърси го..

Другите не са чели книжки , а само викито , където се пишат само канонично.
От това страдаме ! От каноничните ! Къде им е полетът на мисълта ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161040
Постинги: 3686
Коментари: 45091
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031