Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2021 22:18 - "Слушайте, цял славянски народе"
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 3123 Коментари: 24 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Българската държава възниква през 681 г. от обединението на прабългари и славяни. Българските ханове водят многобройни битки със съседните народи, най-вече със силната Византийска империя на юг от техните земи и успяват да укрепят и утвърдят сравнително бързо своите територии. Около два века по-късно, през 864-866 г., при княз Борис българският народ приема християнството. Науката оценява тази стъпка най-общо като положителна. Така двете езически общности – на прабългарите и славяните – могат да се обединят в контекста на новата религия и да бъдат един народ. Освен това могат да станат част от цивилизования свят тогава и независимо от многобройните войни да общуват по друг начин с останалите страни и народи.

Разбира се, според някои наложеното от управниците християнство остава чуждо за народа, не води до особени промени в неговия живот и дори когато на някакво ниво все пак се възприема, то по-скоро допълва езическите вярвания и ритуали, наслагва се над тях и се съчетава с тях.

Но нека проследим малко по-отблизо тези процеси в новообразуваната и новоповярвала Българска държава. Обръщането към християнството може да се разглежда от политическа, национална, социална, културна и дори икономическа гледна точка, но неговият най-важен аспект е приемането на един нов Бог, Който трябва да замени прабългарското божество Тангра и славянското Перун. И този Бог е твърде различен от тях. Той е Дух и твори чрез Слово. Не очаква жертвоприношения и ритуали, а покорство, общуване и близост. Синът Му, Иисус Христос, е наречен Бог Слово: чрез Него е създадена цялата вселена и за Него се разказва в цялата Библия – Божието Слово, Стария и Новия Завет.

Така в живота на младата Българска християнска държава възниква една много важна необходимост – от достъп до Божието Слово. Хората трябва да знаят за какво се говори в него, за да го почитат, за да черпят мъдрост от него и преди всичко, за да познаят същността на своя Бог, Когото да заобичат.

За тази цел на княз Борис вече са нужни хора на словото, обучени и образовани, които на свой ред да станат учители и свещенослужители на българите. И Бог отговаря на необходимостта. Моравският княз Ростислав моли Византия да му бъдат изпратени хора, които да проповядват християнското учение на славянски език. Немските духовници, които са представители там на Католическата църква, говорят на латински, т.е. неразбираемо за моравския славянски народ. На тази мисия Византия изпраща братята от Солун Кирил и Методий. /.../ Кирил се обучава в прочутата по онова време във Византия Магнаурска школа, където се запознава с най-сериозните постижения на богословската и философската мисъл, както и с изтъкнати умове от различни сфери на човешкото познание. Негови учители там са енциклопедични умове като Лъв Математик и патриарх Фотий.

Кирил и Методий са изпратени на няколко мисии сред различни славянски народи, като основната им цел е да защитят правото на тези общности от хора да слушат Божието Слово на своя роден език. Двамата братя се борят срещу триезичната ерес, според която само на три „свещени” езика (еврейски, гръцки и латински) може да се проповядва за Бога, да се служи на Бога и да се хвали Богът. Останалите са недостойни. Но Божието Слово е живо – чрез него Бог изобличава, променя, изцелява, утешава, насърчава, напътства и най-важното, дарява вяра, а вярата носи живот. Затова е толкова важно хората да разбират думите на Свещеното Писание – с тях Бог им говори. И Той не оставя приелите наскоро кръщение славянски народи без тази Своя неоценима благодат. Чрез Кирил Бог им дава тяхна писменост. Двамата братя се усамотяват в манастир на планината Олимп, в Мала Азия, където служи Методий. Там Кирил съставя първата славянска азбука, т. нар. глаголица. Несъмнено този акт е Божие чудо. Буквите на глаголицата се изписват сложно, но предават изключително точно славянската звукова система. Първата буква в новата азбука е „Аз” и тя изобразява кръста на Христос. Съществува хипотеза, според която в основата на глаголицата има три символични елемента – кръст, кръг (символ на вселената) и триъгълник (символ на Божието триединство). Несъмнено Кирил е стоял в пост и молитва пред Бога и със смирение е измолвал от Него този благодатен дар, новата азбука. Веднага след като я съставят, двамата братя започват да превеждат Божието Слово на славянски, като при това сами създават съвсем нови основни понятия, които предават съвършено ясно непреводимия дотогава смисъл на гръцки. И цялата тази нова славянска реч е особено благозвучна. Всичко това говори за несъмнена свръхестествена намеса, която признават дори съвременните учени: „Думите, които те преди се мъчили… да си преведат или обяснят на своя език, били намерени като по чудо, сякаш умението на първоучителите идвало от неземно вдъхновение. В представите на средновековните българи изглеждало, че сам Бог е заговорил на славянски.” 

Така се появяват първите преводи на Божието Слово на старобългарски език. Кирил и Методий израстват в средата на български славяни и езикът, на който говорят, е старобългарски, но той явно е напълно разбираем и за всички останали славянски народи по онова време. Съгласно Пространното житие на Методий (за чийто автор се смята или Климент Охридски, или Константин Преславски) двамата братя превеждат от гръцки на славянски първо „Псалтира, Евангелието и Апостола”, т.е. Псалмите, части от четирите Евангелия, Деянията на апостолите и новозаветните Послания, а след смъртта на Кирил Методий превежда сам останалите старозаветни книги. В своя полемичен текст „За азбуката” Черноризец Храбър (ІХ-Х в.) пише, че славянският превод на Библията има по-голяма стойност от гръцкия, защото е направен с недвусмислено Божие действие – за кратко време и от „свети мъже”. Ето и едно по-късно мнение: „Преводаческата гениалност на Кирил, Методий и техните съратници граничи с чудо не само за съвременниците им, но и за днешните филолози.”
/.../

Според някои изследователи „Прогласът” е дело по-скоро на Константин-Кирил Философ или поне в основата му е залегнал негов текст. Творбата е полемична, целта й е да убеди читателите в стойността на това, в което ги въвежда – Евангелието. Авторът си служи с богат поетичен език, много антитези, повторения, риторични въпроси, градации. Основната му цел не е да говори на висок стил, а да бъде разбран. Затова са толкова много примерите и „притчите” от реалния живот, които използва.

Творбата има ясна структура, в която се открояват няколко водещи идеи. Първата е свързана с необходимостта читателите да осъзнаят, че писмеността (конкретно славянската) е дадена от Бога. Тя е „дар, който никога не тлее”, и е предназначена „за онези души, които го приемат”. Повечето учени тълкуват този текст като свързан единствено с писмеността, създадена от Кирил и Методий, и с книжовността на славянските народи. Така и се изучаваше „Прогласът” дълги години в училище. Но внимателният анализ показва, че авторът има предвид най-вече Божието Слово, към което пише „проглас”, а „буквеното слово” е средство, инструмент, за да достигне Евангелието до сърцата на повече хора.

Слушайте сега с целия си ум,
слушайте, цял славянски народе,
слушайте словото, защото от Бога дойде,
словото, което кърми човешките души, 
словото, което крепи сърцата и умовете,
словото, което подготвя да познаем Бога.

/.../

Люба Никифорова https://bhbc.bg/slavyanski-narode-slushayte-slovoto-na-boga/

ПП: "... 
слушайте, цял славянски народе,
слушайте словото..." Хора на словото са тези, които го проповядват. А славяните /в случая/ са онези, които трябва да го слушат, възприемат. Следователно "словени" не означава "хора на словото", както изкуствено и манипулативно се мъчат да ни убедят днешните славянофоби. Словените са славяни. Просто и логично!...
М. Тачков

"... слꙑшите словѣньскъ народъ вьсь,

слꙑшите слово, отъ Бога прїиде,

слово же кръмѧ чловѣчьскꙑѩ доушѧ,


слово же крѣпѧ и срьдьце и ѹмъ,

слово се готоваѩ Бога познати..."

/"Проглас към Евангелието"/




Гласувай:
19


Вълнообразно


1. dobrodan - Това ъi :):):)
23.06.2021 23:24
ще ме умори просто :).
цитирай
2. kvg55 - mt46,
24.06.2021 03:26
Как да тълкуваме думите на господин Неделкович от "До Чикаго и назад" : Све едно, ща су срби, ща су бугари – брача словени!
цитирай
3. shtaparov - Aко СЛОВЕНИТЕ бяха "славя...
24.06.2021 05:06
Aко СЛОВЕНИТЕ бяха "славяни",в древните извори щеше да е записана думата СЛАВЯНИ! Там обаче си пише СЛОВЕНИ и то само в църковни ръкописи което означава,че Хората на Истинното Божие слово не са никакви "славяни",а категория висши църковни служители! Както посочих на други места,Българите в онези години отлично са знаели да правят разлика между думите СЛОВО и СЛАВА за разлика от днес,когато у нас се разпространява руската версия на думата. В руската версия "О" може да стане на "А",но в Българския език от времето на Втората империя това не е можело да стане заради ясната разлика,която се е правела между думите СЛОВО и СЛАВА!
цитирай
4. shtaparov - "Черноризец Храбър" е ...
24.06.2021 05:09
"Черноризец Храбър" е Българизирано название на франкския монах Храбан Мавър а най-ранния ръкопис,в който пише за него е от 1347 г.!
цитирай
5. shtaparov - Ти не можа да се научиш, че Български ...
24.06.2021 05:15
Ти не можа да се научиш,че Български "ханове" няма и НИКОГА не е имало! В реалната древност е имало Велики князе на Българската империя,която съществува векове преди 681 г. и хилядолетия преди първите "славяни",докарани за пръв път у нас през 19-ти век! Затова няма древен ръкопис,в който да видиш фамозната фалшифицирана дума "славяни"! В древните ръкописи е споменато църковното призвание СЛОВЕНИ (Сподвижници на Истинното Слово),но етнос "славяни" преди 16-17 век няма понеже не е имало руска империя,която да го измисли и наложи!
цитирай
6. shtaparov - И както добре виждаш, Проглас към ...
24.06.2021 05:21
И както добре виждаш, Проглас към Евангелието говори за Словени като за хора на СЛОВОТО- не като за хора на славата:

"... слꙑшите словѣньскъ народъ вьсь,

слꙑшите слово, отъ Бога прїиде,

слово же кръмѧ чловѣчьскꙑѩ доушѧ,


слово же крѣпѧ и срьдьце и ѹмъ,

слово се готоваѩ Бога познати..."

/"Проглас към Евангелието"/

Тук с думата СЛОВЕНИ е съпоставена думата СЛОВО- не е съпоставена думата СЛАВА !!! Дума "славяни" в древните ръкописи НЯМА,понеже Българите не са били руснаци и не са превръщали СЛОВНИТЕ духовници в "славни" крадци на Български културни достояния!
цитирай
7. shtaparov - Съвременните редактори на древни ...
24.06.2021 05:29
Съвременните редактори на древни текстове явно не харесват думата СЛОВЕНИ- затова системно я изопачават на "славяни"! В ръкописи от преди 17 век обаче НИКЪДЕ не е записан лъжовния термин "славяни",понеже истинската дума е СЛОВЕНИ (Сподвижници на Истинното Слово)! Измамниците панслависти обаче не харесват тази дума- затова я подменят с измисления от руски имперски служители парвенюшки термин "славяни",с който целят да подменят Българското минало на Източна Европа с руско!
цитирай
8. morskipesni - Непростимо е, интелигентен човек да показва диво невежество:
24.06.2021 16:14
Къде е КАЗАНО, НАПИСАНО„ ПОТВЪРДЕНО, че Светите братя "създават" недоносчето глаголица? Къде? Св. Кирил -уредник на константинополската библиотека- полиглот, специалист калиграф, владеещ всички съществуващи по негово време шрифтове да седне и да награца тия гарги? За четящия "О писменех" става мигновено ЯСНО, че СЛАВЯНСКОТО ПИСМО не е нищо друго - освен КИРИЛИЦАТА.

Спрете се. Скверните Святото дело!
цитирай
9. mt46 - https://www.nationalgeographic.bg/a/glagolica-i-kirilica
24.06.2021 19:09
Исторически факт е, че през 862 г. византийският император нарежда на братята Константин и Методий да създадат необходимата християнска литература на славянски език за мисията им в Моравия.

Важно е също да се знае, че според други източници Константин Философ е започнал работа над азбуката още при първото му пребиваване в манастира на планината Олимп около 855 г. И ако върху тези дати все още се спори, безспорно е авторството на глаголицата и нейната уникалност.

Глаголицата е дело на гениалния филолог Константин-Кирил и е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук. Нещо повече, в нея буквите за близки звукове имат сходни очертания. Затова големият български учен Петър Илчев нарича глаголицата най-съвършената графична система от древни времена до днес.

Неопровержимо доказателство, че именно глаголицата е дело на Константин-Кирил и е първата българска азбука учените откриват в Залцбургския меморандум от 871 г., в който пише, че Методий се появил в Панония с "новооткрити славянски букви". Това название подхожда само за наистина новите глаголически букви. Константин-Кирил създава глаголицата за солунското славянско наречие, което принадлежи към източнобългарските рупски диалекти.

Следователно езикът на солунските братя по етническа принадлежност е старобългарски. За него са характерни съчетанията шт, жд (в думи като нощь, гражданинъ, межда), широкият гласеж на э (в думи като лэто, бэлъ, млэко), употребата на дателен притежателен падеж вместо родителен притежателен (отьць ем? вместо отьць его).

Всички тези черти безспорно доказват, че създаденият през девети век на основа на глаголицата книжовен език е български по произход. Той се разпространява първоначално в Моравия и Панония. След смъртта на Методий през 885 г. неговите ученици са прогонени от пределите на Моравия и намират прием в двора на княз Борис в България. Глаголическата писменост разцъфтява в книжовните средища край Плиска, Преслав и Охрид.

Открити са глаголически надписи в Преслав и глаголически ръкописи в Охрид. Не е вярно твърдението, че глаголицата се утвърждава само в Охридския книжовен център. Старобългарски е най-големият средновековен акростих (440 стиха), открит от българския учен Георги Попов в състава на триода, този акростих е дело на Константин Преславски и първоначално е създаден на глаголица.

Глаголически ръкописи се пренасят и в Киевска Рус през Х в.. Най-интересна е съдбата на глаголицата в Далмация и Хърватска. Тя е свързана с част от прогонените от Моравия ученици на Методий и с Климентовата школа в Охрид. Съществува десет века, а през ХIХ в. папа Лъв ХIII е принуден да разреши книгопечатането на глаголически произведения под натиска на духовенството, което пази и уважава глаголическата традиция. В края на ІХ век в Преслав възниква и втората старобългарска азбука – кирилицата, която съдържа 24 букви от гръцкото писмо и 14 знака, близки до глаголическите, които съответстват на чисто българските звукове: Б, Ж, З, Ш, Щ, Ч, Ц, Ъ, Ь, ?, ?, ™, Ю, Ы.

Кирилицата няма установено авторство. Повечето учени отхвърлят тезата, че Климент Охридски е неин автор. По-вероятно е той да е усъвършенствал глаголицата, азбуката на почитаните от него свети братя. Кирилицата се свързва с книжовниците от Преслав, понеже е продължение на вековна традиция държавни документи да се пишат с гръцки букви. Но "без устроение", както казва Черноризец Храбър. "Устроението", тоест приспособяването към българската реч, става възможно едва след появата на глаголическата писменост в България.

Именно от нея са взети буквите за специфичните български звукове, като са опростени в духа на графиката на цялата азбука. Дълго време двете азбуки се употребяват успоредно, но към края на Х и началото на ХІ век по-икономичната и лесна за писане кирилица измества глаголицата.

За нас, българите, е важно да знаем, че кирилицата, с която днес си служат милиони хора по света (сърби, македонци, руси, беларуси, украинци, румънците до средата на ХIХ в., казахи, таджики, монголци и др.), е възникнала в България. Макар че съдържа и гръцки букви, тя следва модела на глаголицата и отговаря на най-съвършения принцип за писане, според който на всеки звук съответства отделна буква.

Този принцип е застъпен последователно в глаголицата, а след това и в кирилицата, благодарение на което днес ние четем и пишем, без да се колебаем както други европейци пред думите от родния си език. От 2007 г. кирилицата е призната за третата европейска азбука след латиницата и гръцката азбука. Кирилицата носи името на един от покровителите на Европа и създател на първата българска азбука глаголицата – свети Кирил.
цитирай
10. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0
24.06.2021 19:12
Доказателствата, че глаголицата е първото славянско писмо, могат да се обобщят по следния начин:

Следите от глаголическа писмена дейност в Моравия и Панония. В ранни глаголически ръкописи и в текстове, преписи на старинни произведения, се срещат думи и форми, които са явни следи от дейността на светите Кирил и Методий в западнославянските говорни области.
Глаголицата е оригинална азбука. Нейният създател е бил добре подготвен „граматик“, който е познавал отлично византийската писменост, но същевременно е имал познания за различни други графични системи. Писмената система, която е успял да създаде, почива на добре премислена езикова организация.
„Сказание за буквите“ на Черноризец Храбър свидетелства, че първата славянска азбука е била създадена от Константин-Кирил Философ. Списъкът на буквите в това произведение, който може да се възстанови по архаични по текст преписи, съвпада в състава си с най-ранните абецедари (списъци на букви) – Преславския, Мюнхенския, Парижкия Abecenarium Bulgaricum, както и със запазените старобългарски творби с азбучен акростих.
В глаголицата могат да се проследят звукови особености, някои от които се срещат в т. нар. рупски български говори.
Практиката при палимпсестите е била да се използват глаголически оригинали, върху които се е писало на кирилица, а не обратното[...
цитирай
11. mt46 - Аман от полуграмотни хора!...
24.06.2021 19:22
8. morskipesni - Непростимо е, интелигентен човек да показва диво невежество:
16:14
Къде е КАЗАНО, НАПИСАНО„ ПОТВЪРДЕНО, че Светите братя "създават" недоносчето глаголица? Къде? Св. Кирил -уредник на константинополската библиотека- полиглот, специалист калиграф, владеещ всички съществуващи по негово време шрифтове да седне и да награца тия гарги? За четящия "О писменех" става мигновено ЯСНО, че СЛАВЯНСКОТО ПИСМО не е нищо друго - освен КИРИЛИЦАТА.

Спрете се. Скверните Святото дело!
цитирай
цитирай
12. mt46 - ?
24.06.2021 19:28
1. dobrodan - "Това ъi :):):)
23.06 23:24
ще ме умори просто :)."

Ы, ы е буква от кирилицата. Представя фонемата /i/ след непалатализирани (твърди) съгласни в беларуската, русинската и руската азбука. Поради фоноложки процеси, реализацията на /i/ след твърди съгласни се изтегля към затворена централна незаоблена съгласна (МФА:[ɨ]).

В древната старобългарска азбука и в църковнославянската азбука буквата Ы носи названието ѥрꙑ (старобълг.) или йерѝ (ц.-сл.), свързано с названията на буквите „еръ“ (Ъ) и „ерь“ (Ь).

Подобно на други кирилски букви, Ы/Ꙑ първоначално е лигатура между Ъ и І (тогавашно і, без точка или с две точки) или И (тогавашно и, изписвано като днешно н). В старите ръкописи, тази буква винаги се е срещала като Ꙑ или ЪИ. Днешната форма еволюира след изясняването на еровите гласни ъ и ь в старобългарския език.
цитирай
13. mt46 - Е, това е ясно...
24.06.2021 19:32
kvg55 написа:
Как да тълкуваме думите на господин Неделкович от "До Чикаго и назад" : Све едно, ща су срби, ща су бугари – брача словени!

Със сърбите сме роднини по славянска линия...
цитирай
14. mt46 - Не е вярно!...
24.06.2021 19:47
shtaparov написа:
Aко СЛОВЕНИТЕ бяха "славяни",в древните извори щеше да е записана думата СЛАВЯНИ! Там обаче си пише СЛОВЕНИ и то само в църковни ръкописи което означава,че Хората на Истинното Божие слово не са никакви "славяни",а категория висши църковни служители! Както посочих на други места,Българите в онези години отлично са знаели да правят разлика между думите СЛОВО и СЛАВА за разлика от днес,когато у нас се разпространява руската версия на думата. В руската версия "О" може да стане на "А",но в Българския език от времето на Втората империя това не е можело да стане заради ясната разлика,която се е правела между думите СЛОВО и СЛАВА!

Думите "слово" и "слава" са сродни...
"... слушайте, цял славянски народе,
слушайте словото..."
Ясно е, че става дума за славяните, а не за "църковни служители"...
Явно не си наясно със старобългарската литература, а и със старобългарския език!...
цитирай
15. mt46 - Думата "княз" е славянска!...
25.06.2021 22:55
shtaparov написа:
Ти не можа да се научиш,че Български "ханове" няма и НИКОГА не е имало! В реалната древност е имало Велики князе на Българската империя,която съществува векове преди 681 г. и хилядолетия преди първите "славяни",докарани за пръв път у нас през 19-ти век! Затова няма древен ръкопис,в който да видиш фамозната фалшифицирана дума "славяни"! В древните ръкописи е споменато църковното призвание СЛОВЕНИ (Сподвижници на Истинното Слово),но етнос "славяни" преди 16-17 век няма понеже не е имало руска империя,която да го измисли и наложи!

цитирай
16. mt46 - Уморих се да споря с теб!...
25.06.2021 23:05
shtaparov написа:
Съвременните редактори на древни текстове явно не харесват думата СЛОВЕНИ- затова системно я изопачават на "славяни"! В ръкописи от преди 17 век обаче НИКЪДЕ не е записан лъжовния термин "славяни",понеже истинската дума е СЛОВЕНИ (Сподвижници на Истинното Слово)! Измамниците панслависти обаче не харесват тази дума- затова я подменят с измисления от руски имперски служители парвенюшки термин "славяни",с който целят да подменят Българското минало на Източна Европа с руско!

Това е въпрос на терминология! Историците биха могли да утвърдят термина /етнонима/ "словени" и днес славяните щяха дя се наричат така!... Стига си политизирал историята! Доста подценяваш интелигентността на хиляди наши и световни историци, езиковеди, археолози!...
цитирай
17. dobrodan - Относно фонемата "ьi"........
27.06.2021 18:05
Как смяташ, каква е причината да отсъства в езиците на западните славяни този звук :)?
И защо, например, НИТО ЕДИН ОТ ТЮРКСКИТЕ ЕЗИЦИ не минава без нея?
Имаше една схема за гласните звукове в руския език.
В центъра на схемата стоеше същия този мистичен ьi, равноотдалечен от останалите гласни :).
Което означаваше, че може да се преглася в останалите гласни звуци.
Точно това се е случило в индоевропейските езици.
Остатъци намираме в португалския език, не го знам, но Ъ в края на думите се натрапва при слушане.
За това явление също има причина. Аланите.
цитирай
18. mt46 - ...
27.06.2021 23:38
dobrodan написа:
Как смяташ, каква е причината да отсъства в езиците на западните славяни този звук :)?
И защо, например, НИТО ЕДИН ОТ ТЮРКСКИТЕ ЕЗИЦИ не минава без нея?
Имаше една схема за гласните звукове в руския език.
В центъра на схемата стоеше същия този мистичен ьi, равноотдалечен от останалите гласни :).
Което означаваше, че може да се преглася в останалите гласни звуци.
Точно това се е случило в индоевропейските езици.
Остатъци намираме в португалския език, не го знам, но Ъ в края на думите се натрапва при слушане.
За това явление също има причина. Аланите.

Е, този звук е отпаднал и в нашия език... Наистина ли се среща във всички тюркски езици? Дай примери с думи от турския език... :)
цитирай
19. dobrodan - В латинската азбука няма графема, която да предава тоя звук.
28.06.2021 09:45
Мисля, че турците са го заменили с И и Ъ като нас :):):).
Да, не взех предвид турския език, тук си пиша пропуск :).
цитирай
20. kirk - Абе човек, те няма как да създават нови понятия
30.06.2021 02:19
"сами създават съвсем нови основни понятия, които предават съвършено ясно непреводимия дотогава смисъл на гръцки."
А и мистифицирането на делото им не е ли малко позакъсняло?! Бог заговорил на славянски след 9 века "почивка" ли, що ли?! За Черноризец Храбър изглежда само ти и още неколцина не сте разбрали, че не е съществувал! Пък и трудът не е "За азбуката", а - "За буквите", и е допълнен от некъв чех превод от трактат на франсето Храбан Мавър, след което редактиран и от некви руснаци. По-натам му сменяш името и става "Сказание за буквите", което е съвсем друга ракия май от Вене Марковски беше нещо подобно.
цитирай
21. mt46 - ...
30.06.2021 22:56
kirk написа:
"сами създават съвсем нови основни понятия, които предават съвършено ясно непреводимия дотогава смисъл на гръцки."
А и мистифицирането на делото им не е ли малко позакъсняло?! Бог заговорил на славянски след 9 века "почивка" ли, що ли?! За Черноризец Храбър изглежда само ти и още неколцина не сте разбрали, че не е съществувал! Пък и трудът не е "За азбуката", а - "За буквите", и е допълнен от некъв чех превод от трактат на франсето Храбан Мавър, след което редактиран и от некви руснаци. По-натам му сменяш името и става "Сказание за буквите", което е съвсем друга ракия май от Вене Марковски беше нещо подобно.

По онова време християните са обяснявали всичко с "Бог"...
Аз държа на съдържанието на "О писменех"... Слабо ме интересува кой е авторът...
цитирай
22. kirk - Гусин Тачков не така
01.07.2021 04:42
Гусин Тачков не така - немой с лошо!!! Аз та фаля на страницата ми във Фейса, а ти сега - през крачола ми е?! Грешиш и вместо "дума" - лексема, лексикова или речникова единица намесваш "понятия", които са от друга материя. Кой ти каза, как са обяснявили по онова време християните всичко - излЪгал те е!!! Защо дотогава да е имало "непреводим смисъл" на гръцките "понятия"??? Ти да не си бил там, били са превеждани все някак на общославянски, щом Св.св. К. и М. са ги записали в книжнината, не всичко е изсмисляно - имало е готови термини и служебни думи, църковно служебни... То християнството по тези земи е още от първите векове след Хр., имало си е християнски комуни и там не са ползвали неразбиеми фрази и обреди, ритуали... Какви глупости си измисляш?! Па и на всичко отгоре ми се праиш на религиозен?! Мен слабо ме интересуваш на какво държиш, трябва да спазваш езиковия договор за общуване и да бъдеш разбирием, а не затворена херметическа кутия, щом искаш да просвещаваш народа! Някои от тезите ти са изсмукани от пръстите, особено от средния!!!
цитирай
23. mt46 - Е, не държа да ме "фалиш", но все пак благодаря!...
01.07.2021 23:33
kirk написа:
Гусин Тачков не така - немой с лошо!!! Аз та фаля на страницата ми във Фейса, а ти сега - през крачола ми е?! Грешиш и вместо "дума" - лексема, лексикова или речникова единица намесваш "понятия", които са от друга материя. Кой ти каза, как са обяснявили по онова време християните всичко - излЪгал те е!!! Защо дотогава да е имало "непреводим смисъл" на гръцките "понятия"??? Ти да не си бил там, били са превеждани все някак на общославянски, щом Св.св. К. и М. са ги записали в книжнината, не всичко е изсмисляно - имало е готови термини и служебни думи, църковно служебни... То християнството по тези земи е още от първите векове след Хр., имало си е християнски комуни и там не са ползвали неразбиеми фрази и обреди, ритуали... Какви глупости си измисляш?! Па и на всичко отгоре ми се праиш на религиозен?! Мен слабо ме интересуваш на какво държиш, трябва да спазваш езиковия договор за общуване и да бъдеш разбирием, а не затворена херметическа кутия, щом искаш да просвещаваш народа! Някои от тезите ти са изсмукани от пръстите, особено от средния!!!

Не съм религиозен, нито се правя на такъв... Основната ми цел е да докажа на нашите крайни националисти съществуването на славянския етнос. Няма нужда да ме занимаваш с второстепенни и третостепенни неща...
цитирай
24. kirk - О-о-о
02.07.2021 13:09
О-о-о, прощавай, че неволно откъснах цветето на Вашата девственост, мадмоазел... Ти вЕрно трябва да си много зает, след като наподследък демонстрираш такава продуктивност, Аз пък се интересувам от качеството, не от количмеството в случая. Да, хваля те, защото имаш здрав разум и по-обективни виждания от тези на мнозинството. Разчитам на теб и останалите здрави сили на обществото да излезете от състоянието "пиянството на един народ" и да ревизирате лъжите в историята и летаратурата ви. Авторът на тази фраза напр. отдавна трябваше да е в забрава, ама още го учат. И още да се научите да понасяте конструктиевната критика без да питате откъде идва и кой я казва!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19154842
Постинги: 3686
Коментари: 45084
Гласове: 148910
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031