Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2022 19:33 - Тракомания и религиозен фанатизъм
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 1940 Коментари: 13 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

ЗАБЛУДАТА ТРАКИЙСКА ЦЪРКВА
16.12.2017 

Не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света“ ~Първо послание на Йоан 4:1

д-р А. Тонева


В тази статия ще бъде разгледана една малка съвременна секта с напълно оригинален български произход. Сектата е малка като брой последователи, но като ерес по отношение на християнството, към което има претенцията да принадлежи, е голяма. Като същност се касае за ню ейдж религиозно движение и има основните характеристики на такова. Въпреки че заявява вяра в Бог и конкретно в Исус Христос, всъщност широко са застъпени ню ейдж вярвания и духовни практики, като например вярването, че тайните на всемира са познати само на „посветени жреци“ и ,не може без тях –„невидимите им духове-посредници“, а пътят към такова посвещение минава през практикуване на „мистерии“. Типично в ню ейдж стил големите тайни и мъдрост се откриват в далечното езическо минало, в случая мистериите са орфически, а древната съвършена Атлантида, търсена къде ли не от ню ейджърите по света, си е направо в България – древна Тракия. Ето и един цитат – „Тракийската Атлантида е населявана от Музите на Древните Мистерии“, всичките с главна буква, разбира се. И още – „Като живи инструменти на Премъдростта, древните жреци на Орфическото изкуство въплъщават световете на Сакралното и възвишеното … чрез Думите на Сила изцеляват природата и социума, владеят над стихиите …“. Тези „думи на сила“ понякога са наричани еони в писанията на сектата, което правилно подсказва на читателите, че в идеите им има заиграване и с античните гностически учения.

Друг важен елемент е вярването, че тракийският език е „мистичен Език“, има свръхестествени сили, това всъщност е езикът, на който Божеството говори. Този съвършен тракийски език в древността е бил приет от египтяните и станал египетски, съответно тракийски се оказват и египетските йероглифи, защото египетската цивилизация, а и религия, били създадени от траките. На какво се основава тази идея, ще се зачудят вероятно читателите. И тук стигаме до следващия основен белег на ню ейдж движението – представянето на едно вярване като наука, което е и определението за псевдонаука. Типични за ню ейдж са идеите на сектата, че науката трябва да се съедини с мистиката и така „да се издигне на ново ниво“. По такъв мистично-„научен“ път са получени основните ѝ вярвания чрез основоположника ѝ Стефан Гайдарски, преименувал се на Стефан Гайд, автор на голяма част от книгите, които са считани за богоокровени от последователите му. Някои от тях са пряко богословски, като например „Библия Бесика“ – превод на български от „тракийски“/т.е. египетски/, която се счита за истинската библия в сектата. И „преводът“, и „намирането“ му, и самият „библейски текст“ са осъществени по мистичен начин, за който обаче се твърди от автора и от последователите му, че е научен. Това е т. нар. метод на Гайд. По този метод на Гайд са и другите му открития – издадени са например няколко книги за „декодиране“ на тракийска писменост –„Тракийското писмо декодирано“ в няколко тома. Освен споменатата „библия бесика“, която както може да се очаква, значително се различава от библията, има още две книги, които се приемат за свещени текстове в сектата – това са „Тракийските послания“ и „Тракийските хроники“, и двете „намерени“ от Гайд.


Типично в ню ейдж стил е и т. нар. „Институт по трансцендентна наука“, който функционира към сектата и е основан също върху методологията на Гайд. Ако посетите сайта му, ще срещнете обичайните за съвременните езотерични общества разсъждения за „Теорията за Човешкия Потенциал“, за който без изненада научаваме, че е „мултидименсионален/многоизмерен/“ „по дефиниция“. Не става дума за алегория, измеренията са физически или по-точно метафизически. Срещаме обичайната за ню ейдж псевдонаучна каша, обичайните нахъсвания, че съдбата на човека, неговото здраве, успех или неуспех зависят от собствената му гледна точка, от „дефинициите“ му, които могат да се променят. Рекламира се горещо „трансцендентен анализ“, чрез който да се постигне преминаване в други измерения на човека – „отвъд настоящите личностови слабости и патологични наклонности“. Споменава се квантовата физика, но не и Христос, вярата в Него изглежда излишна, така де, защо му е на човек Спасител, щом има на разположение трансцендентен анализ – той „разкрива нови възможности за получаване на излекуване и просперитет отвътре, чрез отключването на вътрешния мулти-дименсионален Потенциал, вроден във всяка личност и в човечеството като цяло“ – бодро завършва рекламата.

Християните, които четат тази статия, с право ще кажат, че всичко дотук казано не може да е християнство. Сектата обаче нарича себе си църква и счита, че християнството, което изповядва, е истинското, всяко друго е неистинско. Все по-рядко обаче наричат себе си християни, все по-често се определят като „орфически християни“ или направо орфици. И още едно название дават на себе си – богомили. Тази статия няма да навлиза в темата за богомилството, то както всичко друго е „преоткрито“ и въведено в практика по метода Гайд, разбира се. Но за да разберем за какво всъщност става въпрос, трябва да започнем с историята на това общество.

И така, всичко започнало през далечните 1991-1992 години с малка група новоповярвали младежи, повечето студенти, които сформирали малка църква в традицията на харизматичното протестантство, по-точно на Петдесятната църква, и нарекли себе си „Нов Ерусалим“. Техният водач бил Цветан Гайдарски – единственият, който имал опит във вярата, той бил израснал в софийската Петдесятна църква – църквата, към която принадлежали неговите родители. Наскоро завършил Консерваторията, той вече работел като хорист в хора на БНР. Неговият брат – Стефан Гайдарски, по това време вече бил емигрирал в САЩ, след като за кратко работил като специализант по психиатрия в София. Но да се върнем към малката група ревностно вярващи в Христос младежи, как те са стигнали дотам да наричат себе си орфици, а помежду си дори „благородни тракийци“? Как тези, които вярвали, че са изкупени със скъпоценната кръв на Христа и някога пламенно разнасяли благата вест и убеждавали увлечените от източни религии да се откажат от заблудите си, сега заемат пози с телата си по образец на същите тези източни религии, защото сега вярват, че орфизмът е в основата им и те го „преоткриват“ в тях? Дори има поза на тялото, която означава покаяние и извършва „трансформация“ на човека! Разбира се, интересът към източните вярвания е типичен за ню ейдж, но как се е стигнало дотам? Отговорът е, че се случило това, което апостолът предсказал – „…Между вас ще има лъжливи учители, които ще въведат тайно гибелни ереси…[1]. И наистина, В САЩ, родината на ню ейдж, Стефан се прилепил към идеите ѝ, особено към модерната египетска религия, а когато се взрял в египетските йероглифи, бил запленен от тях и постепенно в главата му започнали да се появяват идеи… Увлякъл с тях и брат си, но двамата не изявили явно тези идеи на отскоро повярвалите в Христос младежи. Ако това се беше случило, те – макар и неопитни, биха ги отхвърлили незабавно, но именно тайно и постепенно въвели ереста.

Макар написани преди почти две хиляди години, думите на един от най-великите Отци на Църквата Ириней Лионски са поразяващо точни и за този случай: „Заблудата наистина никога не се представя в своята гола деформация, тъй като ако се покаже така, тя би била веднага разкрита. Но тя е хитро украсена отвън в привлекателна дреха, така че чрез своята външна форма да се яви на неопитните /изразът може да изглежда смешно/ по-истинска от самата истина.[2]

Тук дрехите са разкошни и то на няколко ката, дори са завързани отгоре с лъскаво шалче, което с времето се превръща в цяло наметало – национализъм, и то в невиждана крайност – българите били богоизбрани, единственият им проблем бил, че не са го осъзнали. Нашият народ стоял в основата на цялата човешка цивилизация, България е мястото, където обитава Бог – Слово, от нея извират духовните извори на човечеството… Ще спрем дотук и няма да се занимаваме повече с пищното облекло – казахме няколко думи, само за да добиете представа, ние ще продължим да разглеждаме само същността.

И така, основно вярване в сектата е, че в Древна Тракия е имало най-голямото откровение на Бога към човеците, на траките Христос се открил далеч преди въплъщаването му в човек на земята. Орфей бил сключил с Бога първия завет много преди Аврам, да не говорим, че изобщо съществуването на Аврам и достоверността на цялата библия се поставя под въпрос, освен като алегории, които можело да бъдат разбрани единствено с образната тракийска реч и така нареченото „тракействане“. Освен това Орфей и Евридика са първите хора, погрешно наречени Адам и Ева в „Мойсеевия вариант“, както се изразяват. Нарушаването на този завет съответства на грехопадението на първите хора, описано в библията. Този Орфеев завет между другото бил писмен и е разчетен от Гайд по неговия метод върху археологически артефакти.

/.../

https://pastir.org/zabludata-trakiyska-tsarkva/

ПП: Бих призовал тракоманите и автохтонистите да се осъзнаят, но знам, че религиозните фанатици не могат да бъдат /раз/убедени...
Там, където властват фанатизъм и маниакалност, там не може да има истинска наука...
М. Тачков
 




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. notfun - точноо!! чела съм го, хубаво, е да се напомня...Поздрав!
13.01.2022 19:36


Типично в ню ейдж стил е и т. нар. „Институт по трансцендентна наука“, който функционира към сектата и е основан също върху методологията на Гайд.
цитирай
2. dobrodan - Добре е да напомня, че Орфей остава в историята и като
13.01.2022 19:42
първия документиран педераст.

В ерата на траките на първо място трябва да споменем за Орфей. След като загубил любимата си Евридика, според “Метаморфози” на Овидий (I век) Орфей се отдал на алкохолизъм и хомосексуализъм и този вид близост между мъжете станал част от тайнствата, в които
участвали само мъже. А Йоан Стобей (V век) ни разкрива, че Орфей е научил за първи път тракийските мъже на истинска мъжка любов.
Това и предрешило края му - тракийските жени го убили и отсекли главата му, задето извращавал мъжете им.
Според друг историк - Херодот, древните траки се съвкуплявали безразборно в пещера светилище на днешния гръцки остров Самотраки.
През Средновековието богомилите дават своя принос в развитието на гей културата по нашите земи. С техните вътрешнобратски сексуални практики е свързана етимологията на думата bugger в съвременния английски, която означава “содомизирам”. Според Оксфордския речник тя произлиза от латинското Bulgarus - “българин”, a причината е ересът на богомилите от XI в.

Да сте живи и здрави, тракалъм, но да не прекалявате с орфизма:).
цитирай
3. marana69 - @ 2..знаехх си..
13.01.2022 20:43
че, няма да прпуснеш..пикантерията, красс...

2 5х съм писала тук, Аз, лягах и ставах с ' Гръцки легенди и митове..
Николай А Кун
в продължение на 3- 4, год..или, докато..навлезна, в Пуберитета..
и, това е 100 %, Истина, както, и всичко, друго..което пиша тук..
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
13.01.2022 21:06
Знаеш добре, че елините или гърците са първи във всичко!
Моля те, не им отнемай златния олимпийски медал в следните дисциплини:
Педофилия, педерастия и содомизъм!
Че е така, призовавам за свидетели Юлий Цезар , Тиберий и Хадриан
Считам ,че са достатъчни!?

Медали се отнемат само при доказана употреба на наркотици и тем подобни стимулиращи вещества!

Хубава вечер!

П.П.- Забравих, елас на испански знаеш ли ,какво означава- женска тоалетна! Дали е случайно!Думите им имат гръцки окончания!?
цитирай
5. mt46 - Нека да не се отклоняваме от основната тема на постинга!... :)
13.01.2022 21:50
2. dobrodan - Добре е да напомня, че Орфей остава в историята и като
19:42
първия документиран педераст.

В ерата на траките на първо място трябва да споменем за Орфей. След като загубил любимата си Евридика, според “Метаморфози” на Овидий (I век) Орфей се отдал на алкохолизъм и хомосексуализъм и този вид близост между мъжете станал част от тайнствата, в които
участвали само мъже. А Йоан Стобей (V век) ни разкрива, че Орфей е научил за първи път тракийските мъже на истинска мъжка любов.
Това и предрешило края му - тракийските жени го убили и отсекли главата му, задето извращавал мъжете им.
Според друг историк - Херодот, древните траки се съвкуплявали безразборно в пещера светилище на днешния гръцки остров Самотраки.
цитирай
6. mt46 - Здравей, Лео!
13.01.2022 23:01
leonleonovpom2 написа:
Знаеш добре, че елините или гърците са първи във всичко!
Моля те, не им отнемай златния олимпийски медал в следните дисциплини:
Педофилия, педерастия и содомизъм!
Че е така, призовавам за свидетели Юлий Цезар , Тиберий и Хадриан
Считам ,че са достатъчни!?

Медали се отнемат само при доказана употреба на наркотици и тем подобни стимулиращи вещества!

Хубава вечер!

П.П.- Забравих, елас на испански знаеш ли ,какво означава- женска тоалетна! Дали е случайно!Думите им имат гръцки окончания!?


Древните гърци и траките са имали различни сношения... Разликата е, че древните гърци са имали писмен език, писменост, философия, литература... И са оставили доста сведения за траките, за себе си и за други племена...
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
14.01.2022 00:49
Вярно е написаното от тебе, но има и една малка подробност
От това племе са много лъжливи и крадливи Съвременността дава също добри доказателства ,че е така-Справка двете Балкански войни и ПСВ
Да не се впускам в подробности, но колко от тези писания са техни и не по- малко важно- доколко отговарят на истината?Дали те, например, са открили геометрията?
А да знаеш случайно причините за липса на наша книжнина, дали също не е тяхно дело? Да са я ползвали за подпалки на печки?

Лека нощ!
цитирай
8. kvg55 - mt46,
14.01.2022 14:00
За пръв път чувам за тази "Тракийска църква". Това пак ще да е някаква историческа изгъзица. На мен траките са ми симпатичен народ с тяхното бохемство и усет към красивото.
Много по унизително за нас като тяхни наследници не е, че Орфей уж бил педерас, а оня филм на холивудските педераси "Язон и аргонавтите", където Орфей и представен като негър. Заради тази холивудска помия у нас трябва да се забранят всички холивудски простотии.
цитирай
9. shtaparov - За тракоманите съм съгласен, но не ...
15.01.2022 04:59
За тракоманите съм съгласен,но не мога да разбера какво общо намираш между автохтонизма и религиозния фанатизъм? Едното е чиста наука а другото сляпа вяра,готова да погази всяка наука! Затова е противоречие да смесваш едното с другото: ако прочетеш днешната Българска история тъй усърдно,както четеш буламачите за "славяните" ще видиш,че Българския народ има Тракийски корени! Такива може да имаш и ти- не ми приличаш много на "славянин",а кавказко-средиземноморският расов тип сред Траките,както и сред Българите е еднакво добре застъпен (виж главата на Севт III, расовия тип на родния ми баща ако щеш, черепната възстановка на цар Самуил и стенописите от Тракийските гробници).
цитирай
10. shtaparov - За пръв път чувам за тази ...
15.01.2022 05:03
kvg55 написа:
За пръв път чувам за тази "Тракийска църква". Това пак ще да е някаква историческа изгъзица. На мен траките са ми симпатичен народ с тяхното бохемство и усет към красивото.
Много по унизително за нас като тяхни наследници не е, че Орфей уж бил педерас, а оня филм на холивудските педераси "Язон и аргонавтите", където Орфей и представен като негър. Заради тази холивудска помия у нас трябва да се забранят всички холивудски простотии.

Това бе един от най-глупавите Холивудски филми наистина- вместо гърците да са негри както било в действителност,тези отепляци изкарват за негри нас и нашите деди! ... А "Тракийската църква" е някаква измишльотина на атеисти и еретици,която се е появила под влиянието на разни кресливи сектантски пастори :)
цитирай
11. marana69 - ангеле, Автохтония, е термин, не е даже,и клон, от Наука/ означ..принадлежност, бъди, по прецизен
15.01.2022 17:47


9. shtaparov - За тракоманите съм съгласен, но не ...
04:59
За тракоманите съм съгласен,но не мога да разбера какво общо намираш между автохтонизма и религиозния фанатизъм? Едното е чиста наука а другото сляпа вяра,готова да погази всяка наука!
цитирай
12. mt46 - Тази "църква" реално съществува...
15.01.2022 22:21
kvg55 написа:
За пръв път чувам за тази "Тракийска църква". Това пак ще да е някаква историческа изгъзица. На мен траките са ми симпатичен народ с тяхното бохемство и усет към красивото.
Много по унизително за нас като тяхни наследници не е, че Орфей уж бил педерас, а оня филм на холивудските педераси "Язон и аргонавтите", където Орфей и представен като негър. Заради тази холивудска помия у нас трябва да се забранят всички холивудски простотии.

За Холивуд историята е екшън и бизнес. Филмите им са пропаганда, чрез тях се внушава, че САЩ са против расизма и че американската нация е най-великата...
цитирай
13. mt46 - Е, майка ми /да почива в мир!/ пък прилича на типична славянка...
15.01.2022 22:29
shtaparov написа:
За тракоманите съм съгласен,но не мога да разбера какво общо намираш между автохтонизма и религиозния фанатизъм? Едното е чиста наука а другото сляпа вяра,готова да погази всяка наука! Затова е противоречие да смесваш едното с другото: ако прочетеш днешната Българска история тъй усърдно,както четеш буламачите за "славяните" ще видиш,че Българския народ има Тракийски корени! Такива може да имаш и ти- не ми приличаш много на "славянин",а кавказко-средиземноморският расов тип сред Траките,както и сред Българите е еднакво добре застъпен (виж главата на Севт III, расовия тип на родния ми баща ако щеш, черепната възстановка на цар Самуил и стенописите от Тракийските гробници).

А нима тракоманите не са автохтонисти!?... Автохтонизмът не е наука...
"Автохтонната теория за произхода на българите е алтернативна теория за етногенезиса на българите, отхвърляна като маргинална от традиционната историческа наука.
Тази псевдонаучна историографска концепция е изложена за първи път в цялостен вид през 1910 г. в книгата „Произходът на българите и начало на българската държава и българската църква“ на Ганчо Ценов. "
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19158889
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148915
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031