Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2022 19:00 - Славянски светилища и храмове
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 2298 Коментари: 10 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .
.
.

Капище (още свентило, кумирьница, капищьница, трэбище) се наричали свещените места на прабългарите в предхристиянската епоха.[1] В съвременните реконструкции на древнославянската религия това понятие е прието за обозначение на славянските храмове въобще.

Славянските свещени места се делят основно на два вида – светилища и храмове.

 

Светилища

Светилищата (на старобългарски свентило) са познати от дълбока древност и биват използвани векове наред, бидейки широко разпространени сред всички славянски племена. Това са места на открито (обикновено в гори, на закътани поляни), където са разположени идоли на почитаните от местните родове божества, олтарни камъни и различни символи. Уредени са съвсем просто с няколко характерни компонента:

  • Обект на почитане – идоли или фетиши;
  • Жертвеник – висок четвъртит камък или каменна плоча;
  • Жертвени ями – изкопи където се полагат принесените върху жертвеника жертви;
  • Свещени символи или реликви, познати от митологията – рогове, мечове, щитове и т.н.
Храмове

Храмовете на славяните наподобяват по устройство светилищата на открито. В крайна сметка те са просто техни наследници, тяхно идейно доразвитие, поради което са наричани и със същите наименования – капищьница, кумирьница, трэбище. Представляват кръгли или правоъгълни дървени постройки оградени с крепостни валове и ровове. Стените им са с богата дърворезба, изобразяваща сцени от славянската митология, божества и герои. Когато стените са измазани с глина, резбите се заменят с многоцветни рисунки. Вътре, в центъра на храма гори крада (на старобългарски – огнище, клада, жертвен огън) – вечен огън, символ на безсмъртието на боговете и несекващата им сила. В близост до централното огнище често се забива и главният кумир, изобразяващ бога, комуто е посветено капището и чието име носи. Около стените са разположени останалите свещени идоли, пред които са разположени каменни жертвеници и жертвени ями, където се хвърлят требите след приношението. В много случаи в жертвените ями също горят огньове. Всичко което вече е било върху требника и в ямите придобива сакрална същност и магическа сила. Ето защо въглените, пепелта, камъните, костите, съдовете и всичко друго, извадено от жертвените ями, се посипва върху оградните валове, в рововете и дори в специални траншеи около храма, с цел той да бъде по-добре защитен чрез свещените свойства на пожертваното. Храмовете най-често са в големи градове или на свещени места, достъпни за всички околни племенни общности, защото биват посещавани от по-голям брой поклонници. В това се проявява и разликата им от откритите светилища, които имат предимно местно, родово значение.

Идоли

Идолите в южната и източната славянска традиция се наричат кумирь или капище (от тюркското кэп – образ, изражение), поради което самите светилища се наричат кумирьница или капищьница. Идолите са дървени или, по-късно, каменни и се подреждат в различни форми според обстоятелствата и йерархията:

  • когато са само един или два идола, те се поставят в центъра на светилището, един до друг.
  • ако са няколко, статуите се поставят една до друга, като в центъра е тази на най-висшето сред представените божества; от дясно се нареждат мъжките идоли, от ляво женските, или съобразно йерархията – от центъра към краищата в низхождение.
  • ако са голям брой, идолите могат да се подредят по гореописания начин от центъра към краищата според значението на представените божества, но в две редици; в предния ред са мъжките божества, в задния – женските, шахматно разположени на първите. Така, когато човек застане пред тях, той трябва да може да вижда всяко едно изображение, независимо дали е на преден или заден план. Когато има много статуи, удачно е редиците да се закръглят, така че да оформят полукръг около олтара.
  • понякога множеството идоли в светилището се разпределят по групи и се поставят на различни места, най-често според посоките на света, съобразно характеристиките на боговете; например семейство пролетни божества – на изток, семейство летни – на юг, семейство есенни – на запад и семейство зимни – на север.
Фетиши

Има светилища, обаче, в които липсват идоли. Те служат на фетишистките култове и са устроени около обожествяван природен обект на поклонение – на старобългарски блъванъ – фетиш. Фетиши могат да бъдат свещени извори, свещени дървета, свещени камъни. Всъщност езичеството не почита самите фетиши заради собствената им материя, а заради свръхестествената им сила, която е проявление на божественото присъствие. С други думи, според основния езически принцип на пантеизъм, свещената същност на боговете се намира във всяка материя, а фетишизмът допълва този принцип с вярването, че определени предмети-фетиши концентрират по-голямо количество от божията енергия. Т.е. почитта към фетишите сама по себе си е почит към божествената същност, а оттам – към самите божества. Така, фетишите представят боговете и около тях не са нужни идоли – те взаимно се заместват.

Жертвеник

В светилищата винаги се поставят жертвеници, върху които се принасят жертвите към боговете. На старобългарски жертвоприношението се нарича жрьтиіе. Езическата жертва се нарича жрьтва (от жрьти – жертвам, принасям в жертва), оброкъ (т.е. нещо обречено) или трэба, откъдето идва и наименованието на жертвения камък (трэбник) и на цялото светилище (трэбище). Жертвеникът е каменен – висок куб или плоска плоча. На него не само се жертват живи животни, но и се оставят всички пожертвования – тестени храни, месо, ястия, пари, напитки... Требникът се поставя или в центъра на светилището – пред идолите, или се полага по един пред всяка група кумири, особено ако са подредени на различни места из светилището.

Реликви

Реликвите се поставят край идолите – всекиму според легендите. Например бог Даждбог е представян с огромен кръгъл светещ щит, представляващ самото слънце. Поради това, около идола на Даждбог се очаква да има облегнат голям позлатен щит.

Жреци

Всяко светилище е в землището на определен род, на определена задруга и е посещавано от членовете ѝ по време на езически празници и други случаи. С боговете общуват родоначалниците на задругата, старейшините, така наречените старци, деди. У повечето славяни жреческо съсловие липсва. Това се дължи на родовия характер на религията и на териториалното разпределение на славянските племена – те живеят в малобройни разпръснати родови общности. Жреци и храмове в които да служат се появяват исторически доста късно и само сред някои славяни – там където живеят в по-големи селища или се пази прочут фетиш – обект на поклонение на множество племена.

Жреците в старобългарския език са наричани жьрьць, а също влъхвъ (жрецмагьосникгадател), откъдето идва и влъхвованиіе (езическо служение, гадаенемагьосничество), и влъшьба (вълшебствомагия). Видно е че славянските жреци не само са служели на боговете, но и са се занимавали с магия, гадаене и лечителство.

Археология

Археологическата наука днес е проучила голям брой останки от древнославянски капища по териториите на РусияУкрайнаБеларусПолшаЧехияСловакияСърбияСеверна МакедонияБългария и Германия.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%89%D0%B5

ПП: Антиславянстването е съвременно антибългарско и антинаучно явление, разрушаващо българската народностна и национална идентичност...




Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mt46,
24.01.2022 20:22
Преди да се построи черковата в моето родно село през 1831 или 1837 година, последната цифра е нечетлива, богослуженията са се извършвали под един вековен дъб наблизо.
А край селото имаме местност "Оброчището".
цитирай
2. mt46 - Това е интересно...
24.01.2022 23:06
kvg55 написа:
Преди да се построи черковата в моето родно село през 1831 или 1837 година, последната цифра е нечетлива, богослуженията са се извършвали под един вековен дъб наблизо.
А край селото имаме местност "Оброчището".

Преди това турците превърнали в джамии доста от българските църкви...
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
25.01.2022 00:48
Защо смяташ ,че думата капище е тюркска По начало те не дават човешки образи в джамиите си
С капо, капи произхождат стотици думи и са свързани с глава Например капитал, капитанглавен град- първата, командир, главен на кораб-втората
Тук , при главата, може да се търси образът А капитоларе, италианското е духовници
цитирай
4. dobrodan - Както пантюркизмът, така и панславянизмът
25.01.2022 18:41
са еднакво вредни за нас от политическа гледна точка.
Добра извадка си направил :).
Това с дъба :):):).......бил е свещено дърво и за едните, и за другите :) народности.
цитирай
5. kirk - Във Фейсбук има 2 затворени групи на български археолози
25.01.2022 18:53
Във Фейсбук има 2 затворени групи на български археолози, в които членувам и там се водеха подбни спорове, влез и чети, а не се доверявай на Укипедията, но твоето твръдо твърдение: "Археологическата наука днес е проучила голям брой останки от древнославянски капища по териториите на Русия, Украйна, Беларус, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Северна Македония, България и Германия." е прекалено оптимистично!!! Румъния къде остана??? Става дума за едни "каменни баби" от предтракийско време, а иначе "древни славяни" е някакъв оксиморон предполагам?! Знаеш ли кой е руският херой Иля Муромец - норвежец!!! Древните са само споменатите в Библията, а след тях са средновековните или стари...(нови) обаче слявяноезични, а не славяни по етнос! Археолозите ще ти обяснят - никакви славяни не са идвали на Балканите!!! 2009 г. на междунар. конференция по славистика в Отава - това бе и едно от заключенията, около което всички се солидаризираха! Ти искаш с машината на времето да се върнеш към легендарно-митологичните измишльотини на Пражката и Санкт-Петербургската школа ли?!
цитирай
6. mt46 - Това за мен е без особено значение... Етимологията на някои думи е сложна, трудна за доказване...
25.01.2022 23:12
leonleonovpom2 написа:
Защо смяташ ,че думата капище е тюркска По начало те не дават човешки образи в джамиите си
С капо, капи произхождат стотици думи и са свързани с глава Например капитал, капитанглавен град- първата, командир, главен на кораб-втората
Тук , при главата, може да се търси образът А капитоларе, италианското е духовници

цитирай
7. mt46 - Може... Но ние сме предимно славяни, не сме тюрки... :)
25.01.2022 23:14
dobrodan написа:
са еднакво вредни за нас от политическа гледна точка.
Добра извадка си направил :).
Това с дъба :):):).......бил е свещено дърво и за едните, и за другите :) народности.

цитирай
8. mt46 - Да, и в Румъния е имало славяни...
25.01.2022 23:17
kirk написа:
Във Фейсбук има 2 затворени групи на български археолози, в които членувам и там се водеха подбни спорове, влез и чети, а не се доверявай на Укипедията, но твоето твръдо твърдение: "Археологическата наука днес е проучила голям брой останки от древнославянски капища по териториите на Русия, Украйна, Беларус, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Северна Македония, България и Германия." е прекалено оптимистично!!! Румъния къде остана??? Става дума за едни "каменни баби" от предтракийско време, а иначе "древни славяни" е някакъв оксиморон предполагам?! Знаеш ли кой е руският херой Иля Муромец - норвежец!!! Древните са само споменатите в Библията, а след тях са средновековните или стари...(нови) обаче слявяноезични, а не славяни по етнос! Археолозите ще ти обяснят - никакви славяни не са идвали на Балканите!!! 2009 г. на междунар. конференция по славистика в Отава - това бе и едно от заключенията, около което всички се солидаризираха! Ти искаш с машината на времето да се върнеш към легендарно-митологичните измишльотини на Пражката и Санкт-Петербургската школа ли?!

Във ФБ има хиляди групи и всяка се смята за важна... Предпочитам да се доверявам на традиционната наука...
цитирай
9. kirk - Дори и в лингвистиката
26.01.2022 10:31
Дори и в лингвистиката няма древнославянски език - има старославянски, общославянски, а няма дори фаза праслявянски, защото съвпада с балтославянския! Доколкото ми е известно - не си учен, за да защитаваш подобна казуистика! Повтарям - древни славяни е оксиморон като дървено желязо! Това не ти е някаква църковна догма - науката се развива! И за да не пускам нов постинг на другото място - на същата конференция 4 унгарци се изказаха против употребата на термина "угрофинско" ез. семейство. И причината не е само в лепнатия измислен локален термин от руски - угри, угори..., вместо маджари, а във факта, че на времето кабинетни учени са съчинявали тези ез. семейства като акад Н. Мар по името на когото по-късно наричат една геронтолжка болест "маразъм"! Не е важно колко и какви групи има във ФБ, а какви нови научни открития се правят и съобщават, защото научният обмен от конгрес на конгрес е много бавен!
цитирай
10. kirk - Това, че пишеш в Наука.бг
26.01.2022 10:32
Това, че пишеш в Наука.бг не те прави учен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156543
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031