Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2022 23:39 - Келтите – с подобна на траките историческа съдба
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 2518 Коментари: 23 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
По-лошо от наукообразието е наукоомразието...
Марин Тачков



Названието келти обхваща 
племената и народите, говорещи протокелтски езици – специфична група от индоевропейското езиково семейство. Историци и археолози употребяват названието келти в етнографски смисъл, говорейки за келтска материална култура и социална организация. Макар и келтските племена да са използвали обединяващото ги наименование, общо келтско самосъзнание през Античността не може да бъде установено, също както и културна наследственост между древните келтски племена и говорещите днес келтски езици етноси[1]. Най-голямото си разселване келтите преживяват през V до I век пр.н.е., когато населяват обширна територия от Британските острови до Мала Азия. Впоследствие те са подложени на натиск от римляните и други народи и отстъпват повечето региони, които обитават, или биват асимилирани.

Произход

Най-ранно идентифициране на келтски популации, различни от съседните им, ни позволяват археологическите находки от западната област на Халщатската култура от 750 – 400 г. пр.н.е.

Липсва категорична яснота за произхода на келтите, като най-старите достигнали до нас исторически свидетелства за тях са от средата на първото хил. пр.н.е. Първите исторически източници до елинистическата епоха в Античността наричат келти (на гръцкиκελτοί) племената, живеещи на север от Алпите, а успоредно с него ползват и по-късното название галати (на гръцкиγαλὰτοί). С последното име днес е прието да се обозначават т.нар. източни келти, населили територията на източносредиземноморската цивилизация (Мала АзияСирияЕгипетГърцияМакедонияТракия). В редица антични произведения обаче тези две имена не се разграничават и се употребяват едновременно като синоними (напр. Полибий). Вероятно на гръцкото „галати“ отговаря латинското „гали“ (на латинскиgalli), което също се появява в античните извори от III в. пр.н.е. като по-ново от обозначаващото жителите на Предалпийска Галия „келти“ (на латинскиcelti).


Културата на келтите достига разцвет през 5 век пр.н.е. Има връзка с цивилизациите на Балканския полуостров и Мала Азия, а след покоряването на Галия от Юлий Цезар келтското население е подложено и на романизация, но келтите запазват оригиналния характер на изкуството си. С термина „латенска култура“ се обозначава културата, чиито носители са келтските племена, обитавали през желязната епоха днешни Франция, Швейцария, Австрия, Чехия, Словакия, Сърбия, Хърватия, Словения, Северна Италия и част от Великобритания. Наречена е по името на гр. Ла Тен в Швейцария, където са намерени характерните за нея паметници. Латенската култура влиза във взаимодействие с тракийската, особено след създаването на Келтското царство през 3 век пр.н.е. В рамките на индоевропейското езиково семейство езикът на древните келти е най-близък до италийския език, но съществуват също връзки и с германския, което е много вероятно, като се има предвид разположението на прародината на келтите и германите. Запазени са келтски думи в произведенията на латинските и гръцките автори, а също така и повече от шестдесет известни надписа от континентална Европа. Освен думи са известни и голям брой келтски топоними, ороними, лични имена и др.[2] При археологически разкопки на тези места са открити свидетелства като метални украси, оръжие, предмети с религиозен характер и др. Орнаментите са с геометрични (спирали, окръжности, елипси, плетеници) или животински изображения. Характерна черта на келтските племена е строежът на укрепени градове, първите в Европа – келтските опида (на латински: oppidum – обитавано, укрепено място). Според Плиний калайдисването е келтско изобретение, а също така те въвеждат за обработването на земята ралото с железен палешник и изобретяват плуга и шпорите.

Бит и общество[


Келтските племена са многобройни и с различна големина. Няколко от тях достигат до 300 хиляди души (
едуитеарвернитехелветите). Най-често келтските племена наброяват няколко десетки хиляди души и обитават неголяма територия. Имената на келтските племена, предадени от античните автори, са многобройни. В списъка на племената, живеещи в Галия, направен след смъртта на император Август, са изброени 305 племена. Най-добре е позната етническата география на Галия благодарение на сведения, предадени ни в De Bello Gallico на Гай Юлий Цезар. През първата половина на I хил. пр.н.е. начело на келтското племе стои крал. През латенската епоха институцията на краля е изместена от ежегодно избиран племенен вожд, с което нараства ролята на племенната аристокрация. Във военно дреме всяко племе избира военачалник. В края на I хил. пр.н.е. някои от тези военачалници правят опити да задържат властта и след това да обединят под свое ръководство няколко племена. Тези опити да се създаде „държава“ завършват в повечето случаи с неуспех.Антропологическият материал дава данни, че средният ръст на келтите е от 150 до 160 см, често между тях се среща средиземноморският тип и, общо взето, представляват силно смесена популация. Семейството се основава на традицията на договора между мъжа и жената, който може да бъде анулиран по взаимно съгласие при неразбирателство. Жената запазва правото си на собственост върху внесената от нея зестра по време на семейния живот, а в случай на прекъсване на договора тя я взима обратно. Жената, дори омъжена, остава член на своя род. Членове на майчиния род стават и извънбрачните деца, а в някои случаи и дъщерите. Всяко келтско семейство принадлежи към съответен род, който обединява семействата по бащина линия. Родът осъществява единството си не толкова на икономическа база, а по-скоро като духовна общност с редица елементи, запазили се от тотемичния клан. Ярък пример е почитането на различни животни от всеки род. Родовете, обединени от кръвна връзка по бащина линия образуват племето, което остава най-висшата обществена единица в структурата на келтския свят. Келтите никога не преминават стадия на племенната организация и само в периферията на келтския свят се срещат държавни или парадържавни форми (напр. Галатия в Мала Азия). През латенската епоха родовата структура започва да се трансформира в териториална общност. За граници между племената служат необработвани пояси, най-често гори.

Цезар съобщава, че в келтска Галия имало три основни класи: друиди, конници и свободен народ. Конниците представлявали благородническата племенна аристокрация и често владеят значителни поземлени имоти. Силата им е подкрепяна и от системата на клиентите – чрез покровителство, дарения и лични умения всеки аристократ привлича към себе си свободни келти, които ставали негови клиенти, т.е. васали, поддържащи с него тесни контакти и подкрепящи го в действията му. Броят на клиентите определя силата и позицията на аристократа.

Свободният народ се състои от селяни, занаятчии и търговци, които имат задължения спрямо конничеството и нерядко тяхното положение се приближава до това на робите. Робството в келтското общество има патриархален характер – робите са включени в рода като негови непълноправни членове. Те изпълняват различни функции – помощници в земеделските работи, в занаятчийството, а според Павзаний и помощници на конниците. Военнопленниците нерядко са предопределени за ритуално убиване, като са известни случаи на човешки жертвоприношения още на бойното поле.”

Вяра и духовност

Вярванията на келтите са многостранни и в общи линии не се различават от останалите индоевропейски религии. Подобно на другите „варварски“ индоевропейски народи в тях са запазени много тотемични елементи и магията често се смесва с религията. Не е известно дали е съществувал ясно изразен общокелтски пантеон и общокелтски божества, като по-скоро би трябвало да се търсят най-характерните черти на отделните божества, отколкото тяхната точна идентификация. Основна роля във възпитаването и поддържането на духовността на келтите играе обществения клас на друидите.

Авторитетът на друидите сред техните съплеменници се утвърждава от убеждението, че те са пазители на всичко най-добро и най-честно. Етичността била важна страна в поведението на друида, който е учител по историческа традиция, съхраняващ духовното наследство и олицетворяващ на келтската култура и достойнство. При всеки опит да се покорят галите първите посегателства са извършвани срещу друидите – от страна на римляните през IV–V век, а в Британия и до по-късно. Вероятно друидите са били подбирани сред добре проявяващите се келтски младежи и са усвоявали учението за жречески сан в продължение на 20 години. Всички знания са научават наизуст, тъй като използването на писменост при предаването на жречески знания е забранено, въпреки че келтите познават гръцката и латинската азбука, а и по-късно създават келтската писменост огам. Кандидатите за жреци получавали различна степен в зависимост от знанията си и срока на обучение. Най-ниската степен е на бардовете (поети, певци), следващата на ватесите (пророци, гадатели) и най-висока степен на друидите. Последните изпълняват функциите на жреци, гадатели, учители, поети, лекари и съдии, т.е. обединявали функциите на двете по-ниски степени и ги обогатявали с други знания. Друидите живеят в изолация и пряко не контактуват с населението. Всички друиди се събират веднъж на годината в дъбов лес – оброчно място (друнеметон), на територията на племето карнути. Въпреки своето отшелничество друидите имат последната дума при вземането на важни политически решения на келтските вождове.

Келтският календар се основава на лунния цикъл; най-старият открит се отнася към I век По-късно вероятно под влияние на римската и гръцката култура той е бил синхронизиран със слънчевия цикъл. Годината започва в началото на зимата, т.е. около 1 ноември, и се разделя на две основни части: зимна и лятна. Лятото започва около 1 май. Най-важен е празникът на края на летния сезон, т.е. 31 октомври, който имал характера на всички новогодишни празници. Следващият е по средата на зимния сезон. Краят на зимата се свързвал с нов голям празник – 30 април. Последен важен празник има в средата на летния сезон. Всички споменати празници са свързани с култа към огъня, с възраждането и особено с култа към мъртвите, който е твърде силен в келтския свят. Основен момент в чествуването им било човешкото жертвоприношение. Всички антични автори подчертават широкото разпространение на този обичай (Цезар, Цицерон, Юстин, Светоний и др.)

/.../


Друиди – жреци, пророци, знахари и магьосници в келтските племенни общности. Жреческата им междуплеменна организация е забранена след завладяването на келтските територии от Рим през 1 век пр.н.е.Освен това имаме данни за съществуването на ритуален канибализъм при келтите, както и пиене на човешка кръв (на жертвите или на умрелите родители). Широко разпространеният в келтския свят култ към отрязаните глави и черепи съдържа в себе си елементи на дълбоко вкоренения у келтите култ към мъртвите и на канибалистичните прояви в техния обреден живот. Култът към умрелите и вярата в задгробния живот заема важно място в духовния живот на келтите. Цезар, предавайки подробни сведения за друидите, казва, че те учели галите, че „техният дух не умира и преминава в друго тяло“. Археологическият материал през латенския период показва явна промяна в погребалните ритуали, което предполага и промяна в схващанията за съдбата на човешката душа след смъртта.

  • Филидии – притежават законодателната и изпълнителната власт и запаметяват свещеното историческо предание на келтите.
  • Бардове – запазват и разпространяват келтската култура, като увековечават делата на митичните и реалните келтски герои и царе.
Състав на келтските племена
  • Белги – населявали междуречието на реките Сена и Рейн.
  • Бои – населявали днешна Южна Чехия.
  • Брити – населявали област Британия.
  • Гали (келти) – област Галия (територията на дн. Франция, част от Швейцария и Белгия).
  • Хелвети – населявали територията на днешна Северозападна Швейцария.
Наследство

Келтите са населявали днешните територии на ФранцияШвейцарияБелгия, Южна Германия, Северна ИспанияБританските острови, Северна Италия, Горен и Среден Дунав, отчасти Балканския полуостров и Мала Азия. През 1 век пр.н.е. значителна част от келтите са покорени от римляните. През средните векове били претопени и от други народи. В днешно време потомци на тези племена има само във Великобритания (ирландци, шотландци, уелсци и др.), в Западна Франция (полуостров Бретан, бретонци) и в Испания (провинция Галиция[3]). Келтските езици са се запазили отчасти в БретанУелсИрландия и Шотландия. На Балканския полуостров келти нахлули на големи групи през 3 век пр.н.е. Част от тях се заселила в Казанлъшката долина, където издигнали своя столица Тиле (днес село Тулово). Тяхната държава не просъществувала дълго – 70 години по-късно те се изселили към Анатолия в Галатия, но оставили отпечатък от своята самобитна култура и изкуство.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B8




Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
31.01.2022 00:48
Келтите, преди да се върнат към Западна Европа, са имали царство в нашите земи Известна е столицата им Тиле, някои я свързват с Тулово На кръстопът е ,възможно е Имат и известен владетел Кавар, има отсечени монети с лика му Според мен ,държавата им е в Скития-Малка Скития, там са намирани много негови монети, северно от Варна! А Каварна- идва от Кавурна Но то пак е свързано с Кавар-името й

Други определят сердите за келти или траки Което показва ,че няма ясна граница между келти и траки Но сердите са категорично свързани със сардите!

Лека нощ!
цитирай
2. shtaparov - Някои допълнения
31.01.2022 03:49
Келтите са били два вида- БЕЛГИ (БЪЛГИ) и ГАЛИ. Бългите- това са истинските Келти (Колати,Коледи) а "пра"-Българските лични имена в ахейския Линеар "Б" говорят,че дедите на Келтите са обитавали различни части на Балканския п-в много векове преди гръко-азиатското нашествие,което довело елини и македони в земите им. Двете им части говорели два различни езика,които с течение на времето почнали да се сближават помежду си. Келтските племена имали няколко различни календара,в това число животински (виж "пра"-Българския циклов календар) а онзи,който е познат днес като "Келтски" съвсем не изчерпва календарните им познания. Отделните племена имали и различни главни богове а нови данни говорят,че в днешна Западна Европа има нищожни остатъци от реалните им езици. През V-IV в. пр.Хр. те се намножили и това довело до преселения в различни посоки- към Испания, Италия, Балканите, Централна Европа, Скандинавия, Мала Азия и Централна Азия. Древна Германия, Централна Европа, Балканите и Скандинавия са контактни зони между Келти и Скитски племена,които постепенно се смесили помежду си и така се образували някои нови народи като германите и викингите.

Римските нашествия довели до нови Келтски преселения към Скандинавия, Централна Европа, Източна Европа и Централна Азия,където потомци от смесването на Източни Скити и Келти с "местни" племена довели до появата на тюрките. Векове преди тях в Източна Европа (Балканите, Панония, Украйна, Трансилвания и Прикавказие) се обособили първите "Хуни": продукт от смесването на най-древните Източноевропейски племена (Бълги, Кимери, Траки, Скити, Угрофини, Илири, Иберийци, Кавки, Каспи и пр.). Келтско-Скитския субстрат в Скандинавия постепенно се изселил към земите на днешните Полша,Украйна и Панония. Три нови азиатски нашествия на Скитски и Угрофински племена през V-IV в. пр.Хр.,IIв. сл.Хр. и VI век довели до появата на "нови" народи- Сармати, Готи, Склави и Авари. Те се смесили със заварените европейски племена (Келти, Траки, Илири, Кимери и пр.),а после от тяхната смесица бил образуван Хунския съюз под ръководството на Бългите ("Белги, Болги"). Затова най-чисти потомци на древните Келти днес не живеят в Уелс,Бретан или Франция а най-вече в България, Англия, Украйна, "Македония", Полша, Чехия, Хърватска, "Словения", "Словакия", Северна "Гърция" и Европейска "Турция". Ирландските и Шотландските Келти на свой ред се смесили със Скити, Ибери, Викинги и пр.със съответните езикови влияния,което довело до появата на днешните ирландци и шотландци.
цитирай
3. germantiger - 1. leonleonovpom2 - Здравей, Ма...
31.01.2022 11:23
1. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
00:48
Келтите, преди да се върнат към Западна Европа, са имали царство в нашите земи Известна е столицата им Тиле, някои я свързват с Тулово На кръстопът е ,възможно е Имат и известен владетел Кавар, има отсечени монети с лика му Според мен ,държавата им е в Скития-Малка Скития, там са намирани много негови монети, северно от Варна! А Каварна- идва от Кавурна Но то пак е свързано с Кавар-името й

Други определят сердите за келти или траки Което показва ,че няма ясна граница между келти и траки Но сердите са категорично свързани със сардите!

Лека нощ!

...

НЕ СЕ ВРЪЩАТ "БРЕ ЧОВЕК", не се връщат

"идват" от западна европа тук на Балканите, идат...

помня преди години ти не знаеше това и мислеше, че от "тук" отиват там на запад !!!
цитирай
4. germantiger - +
31.01.2022 11:41
вероятно з атеб ще е изненада, че келтите

ВОЮВАТ УСПЕШНО С КАРТАГЕН

ВОЮВАТ УСПЕШНО И ИЗТЛАКСВАТ ЕТРУСКИТЕ, които побългарявате

техни топоними са верден, милан/о

поета вергилий вероятно е с келтски произход защото името му е такова

ПОКОРЯВАТ ИЛИРИЙЦИТЕ

И СА СЪЮЗНИЦИ НА... ГЪРЦИТЕ, които ненавиждате

разоряват светилището на делфи на бившите им съюзници елините

айде сега дръж се да не паднеш

КЕЛТИТЕ СЪЗДАВАТ ДЪРЖАВА В МАЛА АЗИЯ - ГАЛАТИЯ

И ТАМ СЕ ГОВОРИ НА КЕЛТСКО НАРЕЧИЕ ДОРИ ПРЕЗ 4 ВЕК свидетелства блаженния Йероним

келтите приемат на много места гръцкото "четмо и писмо" и елинската образованост

КАТОН КАЗВА/ПИШЕ - има две неща, които се удават на келтите - изкуствата на войната и изящната реч, разкази

......

в какво келтите са били кухи лейки

в античността "народите" са успявали и прогресирали поради

1 предаността на държавата РЕСпубликиа ли ще е тя и друго - империя или каквото искаш, както е при елини и римляни - ЛИЧНА ПРЕДАНОСТ НА ОТЕЧЕСТВОТО И САМОЖЕРТВА ЗА НЕГО

2 предаността на рода или господаря - в бъдеще това ще даде феодала и васалитета - както е при германците - ЛИЧНА ПРЕДАНОСТ НА ВОЖДА "фюрера" и САМОЖЕРТВА ЗА НЕГО И РОДА

при келтите предаността е на друга сила - религията, а историята ни преподава урок, че народите чийто авторитет е свърхестественото в края води до липса на прогрес и упадък, неспособност към развитие...
цитирай
5. dobrodan - Келтите са освен келти също така гали, галати.
31.01.2022 12:34
В последния народ участват заедно с гърците.
Смятам за излишно да напомням, че у Дроздов има много писано за тях.
Не, Тигре, не идват от запад. Отиват натам. Поволжките татари единствени в речника си пазят прякото значение на думата "келт" - гущер, също така означава и "къс".
Названията на религиозните им служители.......да казвам ли през кой език се етимологизират или да ви пожаля поне този път?
:)!
цитирай
6. leonleonovpom2 - "1 предаността на държавата ...
31.01.2022 13:49
"1 предаността на държавата РЕСпубликиа ли ще е тя и друго - империя или каквото искаш, както е при елини и римляни - ЛИЧНА ПРЕДАНОСТ НА ОТЕЧЕСТВОТО И САМОЖЕРТВА ЗА НЕГО"

За римляните е така? Но къде слагаш наравно с тях и елините, че даже и преди тях?
Те не са имали никога обща държава Тя е измислица на историците Кога са били обединени? Един ,единствен път и то от Спарта за около 50 години! за какви отечества ми говориш при тях? Атина се е опитала да ги обедини, но и пороби едновременно и съюзът се е разпаднал бързо!
Македонците са поредната тяхна кражба, за да ги считат за гърци
Митак, това ,че четеш е добро качество, но и поразсъждавай върху прочетеното, не го приемай винаги безкритично, за чиста монета!

Какви са келтите, най- добър индикатор е ...Екатерина Велика Тя говори за множество славянски имена в Западна Европа-От Испания до Шотландия Още тогава я апострофират- че там никога не е имало славяни!?
Но имената са факт!-и аз съм писал за тях
Кой според теб ги е пренесал там? Аз знам отговора, но ти давам възможност да поразсъждаваш и да си отговориш сам!Не знам защо смяташ гали и германци за едно?
Спартак е разделил легионите си на етносен принцип Гали и германци са отделно Също и траки и кападокийци Гърци, естествено, няма!
Иначе националпатриотизмът ти в посока Германия ми е добре известен, няма нужда от добавки!
цитирай
7. germantiger - абе ттъпак СОКРАТ отеч...
31.01.2022 17:47
абе ттъпак

СОКРАТ

отечеството всеки чоявек трябва да почита повече от баща си и майка си

тъпак - чел ли си го това, щото аз съм го уч8ило на старогръцки в оригинал

а ти ще сложиш ли траките наравно с римляните, ЩОТО ТВОИТЕ ТРАКИ СА ПО-РАЗПИЛЯНИ И ОТ ГЪРЦИТЕ

ей тъпак - чел ли си за няколко коринтски съюза, за елинските хегемони векове наред

СОКРАТ НЕ СИ ГО ЧЕЛ - ами чети го бе, има го
цитирай
8. germantiger - ПЛАТОН БЕ, плАтон - чел ли си го За ...
31.01.2022 17:49
ПЛАТОН БЕ, плАтон - чел ли си го За държавата

има го бе човек - чети бре невеж

цитата от сократ го запомни

за келтиското наречие и йеронимус сефте днес чу нали

ашколсун бре друже
цитирай
9. leonleonovpom2 - Благодаря за комплиментите!
01.02.2022 00:17
Такива, обикновено от твои колеги съм получавал, иначе са изключителна рядкост за мен и естествено- ценя ги
Казваш ,че си чел Сократ в оригинал? Това е безкрайно интересно?
Къде откри оригинала, ако не е тайна? Той е на 2500 години
А Омир ,чел ли си в оригинал?
А епосът на други народи, преди елините чел ли си? Защото него е ползвал Омир за съчинението си, писано четири века по- късно?
А, евклидовата геометрия, там как стоят нещата с авторството?
А Йеронимус кога и къде е живял?
Имаш ли обяснения за думи като Пиринеи, Ебро, Бургос, гаита и тем подобни в Испания?А виждал ли си табелата на село Заек във Френска Каталуния?
Сократ изказал ли се е по тази тема? И какво е казал, ако се е изказал?
цитирай
10. kvg55 - mt46,
01.02.2022 10:27
И българите сме на път да се претопим и изчезнем.
цитирай
11. germantiger - здраве леоне за поредедн път ...
01.02.2022 17:46
здраве леоне

за поредедн път показваш своето незнание

- никога не съм писал че гали и германи са ЕДНО както сам ти си написал глуповато и неисторично, няма как да напиша това най-малкото поради няколкото примери в които гермнакстаа конница на цезар бие галите и РЕШАВА сражебния за цезар

- масата извори, автори, трудове които съм прочел за германите и са над твоето знание и познание също не ми позволяват да напиша подобна глупост каквато ми приписваш

- писал съм за общността келто-германи - понеже явно не ти е ясно, ще ти споделя, че не аз, а науката в поколения учени пише и излседва тази опбщност в култура, фенотип, ареали, след това сблъсъци итн, иначе казано това не е мое хрумване и няма как да бъде

- не ти прилича да се лигавиш и да ме провокираш за оригинал - учил съм старогръцки, латински и старобългарски/напомням ти, че ти не си изучавал класически езици и в оригинал имам предвид четенето на античните автори в тези няколко езика

- когато ти пишеш, че елините били рапзиляни и е неправилно да ги давам за пример в държавност, отново се налага да ти осветля "проблема" - правиш разлика между идея, "идеология" и нейната реализация нали ?! маса атнични гърци са писали за държавността и сократ е този на който се приписва онова твърдение, което ти преведох вкратце

- ПРОУМЯВАШ, ЧЕ империите не възникват върху нищото и от нищото - съзнаваш, че има "полисна система", след това съюзи, панелинска идея, след това империята на александър итн... НАПОМНЯМ Т, ЧЕ РИМ ПРЕДИ ДА Е ИМПЕРИЯ Е... малък град,който след векове става това което е!

в "същото време" се сещаш, че ТРАКИТЕ НЕ СА ПИСАЛИ НИЩО за държавите като идея, организация, че са нямали постиженията нито на гърци, нито на македони, нито на римляни, а векове след като ги е нямало и всъшност се романизират траките са нямали и нищо подобно на държавите на германските племенни съюзи
цитирай
12. germantiger - 2
01.02.2022 17:59
омир съм го чел в няколко варианта на български и веднъжа на германски

както добре зная аз, НО БЪЛГАРИТЕ В БЛОГА ПРЕДИ ГОДИНИ НЕ ЗНАЕХТЕ, и ви го напомних - омир е бил сляп и е "пеел" или "рецитирал" илиада и не само нея

разбира се, че съм чел митологията на маса племена и народи и убеден съм повече от теб, в това се ориентирам нива над теб, прости ми нескромността - ако желаеш можем да сравним нашите познания и "багаж" в митологични мотиви

табелата за заека не съм чел или виждал,но и не съм прочел табелата на града ХУЙО където е роден прости ми че напомня негъра боксер който преди десетилетия бе ниво, а преди няколко години като деградирал се би с кубрат пулев

бургос и еброс не са ме вълнували, но теб трябва повече да те вълнуват титли като кавхани, багатури, ичиргубоили, канове, ханове и маса друго

преди ден ти писах в лс: прочети дройзен в трите му тома за александър, диадохите и епигоните - най-обемната в няколко хиляди страници история на елинизма и ще видиш колко нищо са траките, какви гръцки градове в мала азия е осовбождавал, приобщавал, връщал и понякога завземал александър, виж каква е ролята/маловажна на тракийската конница при него, прочети за колонистите, които въобще не са траки итн итн итн

не става думза заключения на дройзен, не... иде реч за хилядите извори които е прочел, разказал и обединил - преди него и след него няма такъв "паноптикум" и "океан" от изворова информация събрана и препразказана, подредена до детайли от дройзен - той е фундамент, той е нещо титанично

но ти не го четеш, ен желаеш явно, а вскеи уважаващ себе си историк или любител с интерес към онази епоха трябва да го прочете - на български не е превеждан доколкото знам, но го има убеден съм на френски, има го на английски, на германски и руски

СЛЕД КАТО АВТОРИТЕ СА ДОСТЪПНИ, СЛЕД КАТО НЕ СА "СЕКРЕТНИ" И "СКРИТИ", зщао ти и подобните на теб не ги четете, защо не искате да се развивате, да знаете, да имате база
цитирай
13. germantiger - 3
01.02.2022 18:07
финално

често повтаряте глупиостта, че ахил бил нещо трак, българин итн, повтаряте един късен извор и за "мизийците"

добре де

АХИЛ ГО ИМА - ПРОЧЕТЕТ ГО, КОЙ Е, ОТКЪДЕ Е МАЙКА МУ, КОЙ Е БАЩА МУ

ИМА ГО И АЛЕКСАНДЪР - ПРОЧЕТЕТ КОЯ Е МАЙКА МУ, БАЩА МУ

за всички тях има "родословието" им ПОКОЛЕНИЯ НАЗАД... п о к о л е н и я назад

и никаква траки, никакви българи, за жалост маса гърци или древни елини

не ви харесва, но това е истината - то го има "бе", достъпно е бе "идиоти"

има го за етруските, за народите от морето в егилет дошли,има го за ахил, за александър, за всички които правите траки или българи и таквиа траки няма, няма никъде там

защо не знаете, защо не сте чели, защо не искате да научавате, да разбирате повече

то е пред вас знанието, извора, "разказа" - защо не сте го чели, защо сте невежи ?!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Добре бе, Митак!
01.02.2022 23:09
Аз не гоня количество, а качество!
Въпреки, че от тебе, като обем ,сигурно съм изчел много повече-в различни направления!
Бъркаш гърци с гръцки език По известни причини-двуполовост, Александър е наложил гръцки в империята, който не е македонски Царете в согдийската империя са македонци, а не гърци Къде са изчезнали гърците в тази империя? Известно ли ти е ,че там има хора днес, в Афганистан, които се определят за Българи и не са местни И, че името Българи на езика на пушуните означава чужденец!
Не ми пробутвай титлите Много добре знам княз и войвода чии титли са Войвода е генерал на Български военни води! А генерал на немски как е? Майор? Защото и двете думи са френски, ако нямаш нищо против? Капитан е италианска От капи- глави, главен На немски как е капитан?
Искам не да ти бръкна в здравето, както правиш , а само да ти покажа ,че титли и звания са международни Минали са наследниците на тракийските войници на Александър- защото те са били основната му ударна сила, самите македони са такива през Персия на връщане ,живяли са в този район, ползвали са техни титли и звания Някои са пренесли тук Това е извод на Державин, чел ли си го, не мой!?
И ...финално ,гали и германци не са едно, категорично! Германи са сродни племена на латински, ако и галите се числеха към тях, нямаше да ги има като име!
А немус е горски човек, идеално се свързва с горите, с които е покрита Германия тогава Не означава ,че са неми
Казвам ти го ,за да видиш ,че и аз съм чел нещичко! Но не безкритично, а на негова база съм добавил нещичко!
Но това ми е навик
Не да мина като прахосмукачка, но и да отсея зърното от плявата

Всичко най-добро!
цитирай
15. mt46 - Здравей, Тигре!
01.02.2022 23:41
germantiger написа:
ПЛАТОН БЕ, плАтон - чел ли си го За държавата

има го бе човек - чети бре невеж

цитата от сократ го запомни

за келтиското наречие и йеронимус сефте днес чу нали

ашколсун бре друже

Закърмен съм с Платон от ученическите години. Заради него обикнах философията. Чел съм трите му тома с диалози. "За държавата" – забравих дали съм я чел... Древните гърци имат велики постижения, велика култура!...
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
02.02.2022 10:12
Ще ми позволиш ли да направя едно уточнение относно великите постижения на гърците? Защото така представени, те водят до философския въпрос-Добре де, защо сега нямат такива мелики постижения?
Давал съм това уточнение и друг път, някой сигурно ще ми го натекне? Но, то като е минало ,като бърз влак край малка гара!?
В София гостуваше Атинския музей, с експозиция
Представен беше от зам директора си- професор по археология
Журналист, от телевизията навярно, направи интервй с него И тези думи за великите постижения на гърците му ги каза?
Професорът не скочи от радост? Напротив, смути се?
Обмисляше отговора си
И каза, че заслугите на гърците не са във великите постижени, а в това ,че са съхранили постиженията на предходни ,по напреднали от тях цивилизации !
Това е абсолюгно вярно и шапка свалям на този човек! Че грък казва това, а ние манипулираните Българи твърдим смехории
Кое велико постижение в строителството е тяхно? Азбука, знаеш откъде идва Илиадата е сборен ,обработен форклор на други народи Дори основните и герои не са гърци
Корабостроенето? А финикийците, те къде са?
Математиката, би трябвало да е стопроцентова тяхна, нали? Пак засечка Египтяните са знаели радиусът на Земята, пирамидите?Астрономията? И тук не са водещи
Съвсем ясно се вижда ,че евклидовата геометрия е заемка от Египет
Митакът хвали гърците? Скача срещу тях ,когато поискат от германците 800 милиарда обезщетение! За да си напълнят сметките в Женева и Лозана?!
Те ,терманците и без това им дадоха няколкостотин милиарда евро, които опростиха после
Ето, тук са велики днес гърците! Че на антична възраст са като малко бебе? И то умее , така да плаче, за да му даде мама Германия да суче!
И Митакът ,няма как да се скара на мамата или да я похвали , възхищава се от бебето!

Хубав ден!
цитирай
17. germantiger - по тези ти два коментара леоне може ...
02.02.2022 13:31
по тези ти два коментара леоне може да дискутираме човешки и с право

с част от това което си написла съм съгласен и това вече би бил сериозен разговор

извини ме, че днес нямам време, може би привечер ще драсна

жи и здрав да си и извини ме за лексиката вчера

аз не съм почитател на гърците както се казва "на общо основание"
цитирай
18. mt46 - Здравей, Лео! Келтите нямат нищо общо с траките...
02.02.2022 17:41
leonleonovpom2 написа:
Келтите, преди да се върнат към Западна Европа, са имали царство в нашите земи Известна е столицата им Тиле, някои я свързват с Тулово На кръстопът е ,възможно е Имат и известен владетел Кавар, има отсечени монети с лика му Според мен ,държавата им е в Скития-Малка Скития, там са намирани много негови монети, северно от Варна! А Каварна- идва от Кавурна Но то пак е свързано с Кавар-името й

Други определят сердите за келти или траки Което показва ,че няма ясна граница между келти и траки Но сердите са категорично свързани със сардите!

Лека нощ!

Келтското нашествие на Балканите се състои от серия походи на келтски племена през IV и III век пр.н.е. по времето на Латенската култура на югоизток към Балканския полуостров.

Келтите населяват западната половина на Панонската низина, но нахлуват в 2 направления южно от Карпатите по Дунав, също така и в Италия по Адриатическото крайбрежие. Според легендата 300 000 келти тръгват към Италия и Илирия.
Първият поход на келтите на Балканския полуостров е засвидетелстван много рано в античната литература с известието на Теопомп за нападението на келтите върху илирийското племе ардиеи вероятно през 360 или 359/358 г. на територията на днешна Западна Босна и Херцеговина. Келтите, които извършват това нападение, са били безспорно част от групите, атакуващи Апенинския полуостров. Дали това нападение е завършило с трайно заселване на келтите в западноилирийските земи или източноалпийската област, не може да се каже. Археологическите следи от присъствието на латенските предмети тук са много малко, и то главно от територията на илирийската култура в Динарските планини. Със смъртта на Александър Велики (323 г. пр.н.е.) започва бавното разпадане на македонската държава, политическото равновесие на Балканите е нарушено, а войните на диадохите го разклаща още повече. Това допринася и за икономическото отслабване на принадлежащите към македонската държава земи. Тази обстановка значително разширила пред келтите възможностите за проникване във вътрешността на полуострова. В първите десет години на III век пр.н.е. античната историография отбелязва две келтски нашествия в западните части на Тракия и Дардания – през 319 пр.н.е. келтският военачалник Молистомос навлиза дълбоко в територията на Илирия и подчинява дарданите, пеононийците и трибалите. През 298 г. пр.н.е. Касандър воюва с келтите в района на Хемус, а през 281 г. пр.н.е. е нашествието на Камбавл.
цитирай
19. mt46 - ?
02.02.2022 17:51
2. shtaparov - Някои допълнения
31.01 03:49
"Келтите са били два вида- БЕЛГИ (БЪЛГИ) и ГАЛИ. Бългите- това са истинските Келти (Колати,Коледи) а "пра"-Българските лични имена в ахейския Линеар "Б" говорят,че дедите на Келтите са обитавали различни части на Балканския п-в много векове преди гръко-азиатското нашествие,което довело елини и македони в земите им."...
/.../
Странно е, че търсиш изкуствено връзка между белги и бълги, а отричаш естествената връзка между словени и славяни!...
цитирай
20. mt46 - На път сме, за жалост...
02.02.2022 17:52
kvg55 написа:
И българите сме на път да се претопим и изчезнем.

цитирай
21. mt46 - Личи си научният подход... Не може от 2 реда в "Илиада" да се правят изкуствени хипотези...
02.02.2022 17:56
11. germantiger - здраве леоне за поредедн път ...
01.02 17:46
здраве леоне

за поредедн път показваш своето незнание

- никога не съм писал че гали и германи са ЕДНО както сам ти си написал глуповато и неисторично, няма как да напиша това най-малкото поради няколкото примери в които гермнакстаа конница на цезар бие галите и РЕШАВА сражебния за цезар

- масата извори, автори, трудове които съм прочел за германите и са над твоето знание и познание също не ми позволяват да напиша подобна глупост каквато ми приписваш

- писал съм за общността келто-германи - понеже явно не ти е ясно, ще ти споделя, че не аз, а науката в поколения учени пише и излседва тази опбщност в култура, фенотип, ареали, след това сблъсъци итн, иначе казано това не е мое хрумване и няма как да бъде

- не ти прилича да се лигавиш и да ме провокираш за оригинал - учил съм старогръцки, латински и старобългарски/напомням ти, че ти не си изучавал класически езици и в оригинал имам предвид четенето на античните автори в тези няколко езика

- когато ти пишеш, че елините били рапзиляни и е неправилно да ги давам за пример в държавност, отново се налага да ти осветля "проблема" - правиш разлика между идея, "идеология" и нейната реализация нали ?! маса атнични гърци са писали за държавността и сократ е този на който се приписва онова твърдение, което ти преведох вкратце

- ПРОУМЯВАШ, ЧЕ империите не възникват върху нищото и от нищото - съзнаваш, че има "полисна система", след това съюзи, панелинска идея, след това империята на александър итн... НАПОМНЯМ Т, ЧЕ РИМ ПРЕДИ ДА Е ИМПЕРИЯ Е... малък град,който след векове става това което е!

в "същото време" се сещаш, че ТРАКИТЕ НЕ СА ПИСАЛИ НИЩО за държавите като идея, организация, че са нямали постиженията нито на гърци, нито на македони, нито на римляни, а векове след като ги е нямало и всъшност се романизират траките са нямали и нищо подобно на държавите на германските племенни съюзи
цитирай
Изтрий
12. germantiger - 2
01.02 17:59
омир съм го чел в няколко варианта на български и веднъжа на германски

както добре зная аз, НО БЪЛГАРИТЕ В БЛОГА ПРЕДИ ГОДИНИ НЕ ЗНАЕХТЕ, и ви го напомних - омир е бил сляп и е "пеел" или "рецитирал" илиада и не само нея

разбира се, че съм чел митологията на маса племена и народи и убеден съм повече от теб, в това се ориентирам нива над теб, прости ми нескромността - ако желаеш можем да сравним нашите познания и "багаж" в митологични мотиви

табелата за заека не съм чел или виждал,но и не съм прочел табелата на града ХУЙО където е роден прости ми че напомня негъра боксер който преди десетилетия бе ниво, а преди няколко години като деградирал се би с кубрат пулев

бургос и еброс не са ме вълнували, но теб трябва повече да те вълнуват титли като кавхани, багатури, ичиргубоили, канове, ханове и маса друго

преди ден ти писах в лс: прочети дройзен в трите му тома за александър, диадохите и епигоните - най-обемната в няколко хиляди страници история на елинизма и ще видиш колко нищо са траките, какви гръцки градове в мала азия е осовбождавал, приобщавал, връщал и понякога завземал александър, виж каква е ролята/маловажна на тракийската конница при него, прочети за колонистите, които въобще не са траки итн итн итн

не става думза заключения на дройзен, не... иде реч за хилядите извори които е прочел, разказал и обединил - преди него и след него няма такъв "паноптикум" и "океан" от изворова информация събрана и препразказана, подредена до детайли от дройзен - той е фундамент, той е нещо титанично

но ти не го четеш, ен желаеш явно, а вскеи уважаващ себе си историк или любител с интерес към онази епоха трябва да го прочете - на български не е превеждан доколкото знам, но го има убеден съм на френски, има го на английски, на германски и руски

СЛЕД КАТО АВТОРИТЕ СА ДОСТЪПНИ, СЛЕД КАТО НЕ СА "СЕКРЕТНИ" И "СКРИТИ", зщао ти и подобните на теб не ги четете, защо не искате да се развивате, да знаете, да имате база
цитирай
Изтрий
13. germantiger - 3
01.02 18:07
финално

често повтаряте глупиостта, че ахил бил нещо трак, българин итн, повтаряте един късен извор и за "мизийците"

добре де

АХИЛ ГО ИМА - ПРОЧЕТЕТ ГО, КОЙ Е, ОТКЪДЕ Е МАЙКА МУ, КОЙ Е БАЩА МУ

ИМА ГО И АЛЕКСАНДЪР - ПРОЧЕТЕТ КОЯ Е МАЙКА МУ, БАЩА МУ

за всички тях има "родословието" им ПОКОЛЕНИЯ НАЗАД... п о к о л е н и я назад

и никаква траки, никакви българи, за жалост маса гърци или древни елини

не ви харесва, но това е истината - то го има "бе", достъпно е бе "идиоти"

има го за етруските, за народите от морето в егилет дошли,има го за ахил, за александър, за всички които правите траки или българи и таквиа траки няма, няма никъде там

защо не знаете, защо не сте чели, защо не искате да научавате, да разбирате повече

то е пред вас знанието, извора, "разказа" - защо не сте го чели, защо сте невежи ?!
цитирай
22. mt46 - Здравей, Лео!
02.02.2022 18:10
16. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
10:12
"Ще ми позволиш ли да направя едно уточнение относно великите постижения на гърците? Защото така представени, те водят до философския въпрос-Добре де, защо сега нямат такива мелики постижения?
Давал съм това уточнение и друг път, някой сигурно ще ми го натекне? Но, то като е минало ,като бърз влак край малка гара!?"
По същата логика бих могъл да те питам: ние, българите, като сме били велики при цар Симеон, при цар Калоян, сега защо не сме велики?... Това са естествени исторически процеси! Всички народи и държави имат периоди на възход и периоди на падения, възходящи и низходящи движения...
1. Древните гърци са в основата на доста науки – история, философия, математика...
2. Те са създатели на велики литературни творби, на литературните родове, на театъра и т. н.
Това е огромна тема и сега нямам време да пиша повече по нея...
цитирай
23. shtaparov - 2. shtaparov - Някои допълнения...
03.02.2022 16:50
mt46 написа:
2. shtaparov - Някои допълнения
31.01 03:49
"Келтите са били два вида- БЕЛГИ (БЪЛГИ) и ГАЛИ. Бългите- това са истинските Келти (Колати,Коледи) а "пра"-Българските лични имена в ахейския Линеар "Б" говорят,че дедите на Келтите са обитавали различни части на Балканския п-в много векове преди гръко-азиатското нашествие,което довело елини и македони в земите им."...
/.../
Странно е, че търсиш изкуствено връзка между белги и бълги, а отричаш естествената връзка между словени и славяни!...

Прав съм и ще пусна статия,в която ще докажа това!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19170640
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031