Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2022 19:54 - История на Украйна
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 3388 Коментари: 14 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Украйна (на украинскиУкраїна) е държава в Източна Европа. Тя граничи с Черно море и Азовско море на югоизток, с Русия на изток, с Беларус на север, с ПолшаСловакия и Унгария на запад, с Румъния и Молдова на юг и югозапад. Площта ѝ е 603 628 kmІ, 7% от които са водни площи.

Територията на днешна Украйна е важен център на източнославянската култура през Средновековието, преди да бъде поделена между различни държави. Краткият, но твърде бурен период на независимост (1917 – 1921) след Октомврийската революция приключва с присъединяването на Украйна към СССР. Украйна отново става независима след разпадането на СССР през 1991 г.

Ранна история

Първите идентифицирани групи, населявали територията на днешна Украйна, са представители на халколитната трипилианска култура на запад и средностожката култура на изток. През 3 хилядолетие пр.н.е. те са заменени от културите на бронзовата епоха – ямната култура в степите и културата на погребалните камери на север.

През желязната епоха в степите живеят кимерийци, скити и сармати. През 6 век пр.н.е. по крайбрежието се появяват гръцки колонии, като Тирас, Олбия, Хермонаса. Те продължават да съществуват като римски и византийски градове до 6 век.

През 3 век на територията на Украйна се заселват готите, свързвани с черняховската култура. Северно от тях от 2 век до 5 век се развива киевската култура. В края на 4 век и двете области са подчинени от хуните. След техния разгром в средата на 5 век остготите се преселват в Панония и мястото им в степните райони е заето от прабългарите. В същото време от северозапад започват да се разселват славянски племена.

През 1912 г. край село Мала Перешчепина случайно е открито голямо съкровище, съдържащо около 800 предмета сред които Йоахим Вернер разчита между знаците върху два златни пръстена името на Кубрат, като по този начин свързва цялата находка с владетеля на Велика България.

Средновековие

През 9 век Киев, плащал дотогава данък на Хазарския хаганат, е завладян от варягите Асколд и Дир, изместени малко по-късно от регента на Новгород Олег. По това време на територията на днешна Украйна живеят славянските племена поляни, древляни, северяни, уличитиверци и дулеби, както и етническата група рус, чийто произход е спорен. Киев се намира в земите на Рус, заобиколени от тези на поляните, и се превръща в център на държавата Киевска Рус.


Въпреки успешното управление на 
Владимир Мономах, конфликтите между отделните князе на Киевска Рус довеждат до упадък в началото на 12 век. Киев е опустошен от Андрей Боголюбски и столицата на великите князе е преместена във Владимир, на североизток, където се образува Руската държава. В началото на 13 век руските земи и остатъците от Киевска рус са покорени от монголците.През 11 век Киевска Рус е държавата с най-голяма територия в Европа. На запад тя е наричана Рутения, име, което се запазва по-късно за западните области на страната. През този период се появява наименованието Украйна, с което се означава областта Рус около градовете Киев, Чернигов и ПереяславХристиянството започва да прониква през 9 век, като е прието за държавна религия през 988 г. от великия княз Владимир Велики и за неговите нужди са изпратени свещеници и книги от България. Така Киевска Рус става втората славянска държава, в която намира добър прием и се утвърждава глаголицата, а след това и кирилицата.

Наследник на Киевска Рус през 13 и 14 век в западната част на днешна Украйна са княжествата Галич и Волиния, които през продължителни периоди са обединени. След опустошаването на Киев от Андрей Боголюбски през 1169 г. Галич-Волиния става доминиращата сила в днешна Украйна. През 13 век главен град на княжеството става Лвов, а князете стават васали на Монголската империя. През 14 век Полша и Литва водят продължителни войни срещу монголите и с времето голяма част от Украйна попада под тяхно управление.

Ново време


Междувременно казаците в южните части на днешна Украйна водят постоянни войни с трите си силни съседа – Жечпосполита, 
Московското княжество и Кримското ханство, васално на Османската империя. Кралете на Жечпосполита полагат усилия да привлекат казаците на своя страна и от началото на 16 век казаците от днешна Украйна са до голяма степен интегрирани в сложната система на Полско-литовската държава. Напрежението между казаци и поляци нараства през първата половина на 17 век, когато на казаците е отказано да получат статута на шляхтата, като в същото време се правят опити те да бъдат закрепостявани. Това довежда до голямото въстание на Богдан Хмелницки, започнало през 1648 г. След въстанието казаците се опитват да запазят автономията си, като се сближат с Русия, и през 1654 г. сключват Переяславския договор с нея. Правителството на Жечпосполита се опитва да постигне компромис с казашката държава и през 1658 г. двете страни подписват Хадиачкия договор, но споразумението е отменено с полско-руския Андрусовски договор от 1667 г., който поделя територията на Украйна между двете страни.След Люблинската уния от 1569 г. и образуването на Жечпосполита, Украйна става част от Короната на Полското кралство.

През следващите десетилетия украинската автономия в управляваните от Руската империя области напълно изчезват. След трите Подялби на Полша в края на 18 век Галиция е присъединена към Австрийската империя, а останалата част от Украйна – към Русия. В хода на Руско-турските войни Руската империя завладява и южните части на страната. През 19 век украинската интелигенция, вдъхновена от националистическите движения в Европа, прави опити да възроди украинските културни традиции. Руското правителство се отнася отрицателно към тези настроения, като дори забранява използването и изучаването на украински език. В същото време много украинци се интегрират успешно в руското общество. В районите под австрийско управление администрацията оказва натиск срещу идентификацията на местните жители с Русия. Драстичен пример е концентрационният лагер в Талерхоф близо до Грац, където загиват няколко хиляди души.

20 век


Украйна претърпява поражение в 
Полско-украинската война. Не успяват и съвместните усилия на Йозеф Пилсудски и Симон Петлюра да спрат настъплението на червеноармейските войски от изток. В края на Полско-руската война Рижкият договор от март 1921 включва западните части на Украйна в Полша, а основната част е присъединена към СССР.Когато Първата световна война и Руската революция от 1917 г. разтърсват Австрия и Русия, украинците се оказват между двете разпадащи се империи. През 1917 и 1918 г. възникват няколко отделни украински държави – Украинска народна републикаХетманатЗападноукраинска народна републикаУкраинска съветска република.

В началото на 20-те години украинската национална идея се възражда и дори се разпространява в обширна територия с традиционно смесено население на изток и юг в Украинската съветска социалистическа република. Предприета е широка кампания на украинизация. Новосъздадената широка образователна система, базирана на украинския език, довежда до ограмотяването на предимно украински-говорещото селско население. Експлозивно нарастват публикациите на украински и се усеща подем в целия културен живот. В същото време урбанизацията украинизира градските центрове.

В средата на 20-те години съветското правителство започва да се стреми към отнемане на относителната автономия на Украйна. През 1925 г. начело на комунистическата партия е поставен Лазар Каганович, който отстранява от управлението най-видните привърженици на украинизацията, като Микола Хвилови и Олександер Шумски. През 1929 г. е предприета кампания срещу „националистите“ в партията, като чистките продължават до 1934 г.

През 1928 г. съветското правителство обявява първия петилетен план, поставящ си за цел индустриализацията на страната. Украйна е сред най-засегнатите райони, като през следващите години градското население нараства от 19% на 34%. Индустриализацията е съпътствана с масова колективизация. Насилствената колективизация има опустошителен ефект върху производителността в земеделието. Въпреки това, през 1932 г. съветското правителство увеличава квотите за доставки на храни от Украйна с 44%. Според съветското законодателство членовете на колхозите не получават никакво зърно, преди да са изпълнени задължителните доставки към държавата, което в много случаи е невъзможно и предизвиква масов глад. Според различни оценки жертвите на бедствието, наричано Голодомор (буквално преведено „гладна смърт“), са между 4 и 7 милиона души.

image   Опустошеният от войната Киев, 1941 г.

Когато силите на Оста навлизат в Съветския съюз през лятото на 1941 г., много украинци, особено в западните области, които са под руска власт само от две години, посрещат германците като освободители, като някои се надяват да бъде създадена автономна украинска държава. Много от охранителите в германските концлагери в Полша са украинци, главно доскорошни военнопленници.[5] В тези концлагери са избити огромно количество руснаци, украинци, евреи и др. Политиката на германците първоначално дава известни надежди за това. Въпреки това, след началния период на известна толерантност, политиката на германците рязко се променя и украинското национално движение е смазано. Германската администрация не прави сериозни опити да експлоатира потенциалното недоволство от съветската система, като колхозите и принудителните доставки на храни са запазени. Както в цяла Европа, и тук се провежда системен геноцид срещу евреите, а много украинци са депортирани за принудителен труд в Германия. Общият брой на цивилните жертви в Украйна по време на войната се оценява на 7 милиона души, включително над 1 милион евреи, избити от германците и украинските националисти. Много цивилни стават жертва на принудителен труд и дори избиване на цели села за отмъщение за нападения срещу германски части. Освен това в Украйна се провеждат някои от най-активните военни действия в хода на цялата война – от киевското обкръжение, където са пленени над 660 хиляди съветски войници, и отбраната на Одеса до пресичането на Днепър от съветските войски.

През следващите десетилетия в Украйна се концентрират голямо количество съветски военни бази, оборудвани със съвременно въоръжение. Страната става важен център на тежката промишленост – военна промишленоствъгледобивметалургияхимическа промишленостенергетика. Някогашната казашка степ в Днепропетровска и Запорожка област се превръща в свръхиндустриализиран район, което има значително въздействие върху околната среда и здравето на хората. За нуждите на енергетиката река Днепър е трансформирана в поредица от огромни язовири.

На 26 април 1986 г. в северния град Припят се взривява един от реакторите на Чернобилската атомна електроцентрала. Чернобилската авария е най-тежкият ядрен инцидент в историята. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места.
/.../ 

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0


Тагове:   украйна,   история,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mt46,
25.02.2022 21:20
Украйна се видя като държава благодарение на Ленин и Сталин.
Оказа се, че доста сволоч има сред тях.
Оказаха се податливи на чуждо влияние, както и ние българите сме податливи.
Въобще, незрял народ.
цитирай
2. dobrodan - Няколко щриха.
26.02.2022 12:34
Произходът на групата ар-ус е фиксиран. Остров Сааремаа. Това за украинската, поволжката има друга история, макар да е най-старата.
Не може да се говори за каквато и да било държава Рус през X-XII век. Това е период на градове-държави или княжества, дори не става дума за феодална раздробеност.
Днешната украинска територия е била преразпределяна много пъти по най-различно време. Това в никакъв случай не може да е претекст за отнемане на правото на самоопределение на украинците като такива и да имат своя собствена държава.

Малко извън темата.
Някой от нас чувал ли е или виждал ли е МИРЕН ДОГОВОР МЕЖДУ МОСКОВИЯТА И МОНГОЛИЯ?
В тоя ред на мисли... легитимността на днешна Русия не е ли малко съмнителна?
Казаното дотук дали не ми дава право да изпитвам едно чисто сексуално желание към гръцката патриаршия и производните й богоугодни отпадъци в крайна сметка?
НИЩО НЕ ДАВА ОСНОВАНИЕ НА РУСИЯ ДА ИЗЯВЯВА ПРЕТЕНЦИИ КЪМ УКРАИНСКАТА ТЕРИТОРИЯ.
В БЪЛГАРИЯ СЪЩО ИМА 100 000 РУСКИ ГРАЖДАНИ. ГЪРЦИЯ, ТУРЦИЯ, КЪДЕ ЛИ НЕ.
ХАЙДЕ, ТАВАРИЩ ПУТИН. ЗАПОВЯДАЙТЕ ДА ГИ ОСВОБОДИТЕ.
ПОСЛЕ МОЖЕ ДА НАМИНЕТЕ КЪМ КАНАДА ЗА НАЧАЛО. УКРАИНЦИ ДА ИСКАШ ТАМ.
Освен правото на силния, разбира се.
цитирай
3. blog13 - Гледам цитираш Уикипедия. Какво е ...
26.02.2022 15:08
Гледам цитираш Уикипедия. Какво е следователно твоето мнение по въпроса - това ли е истинската наука, или има някои "дребни" детайли?
цитирай
4. blog13 - цитат: "В хода на Руско-ту...
26.02.2022 15:13
цитат: "В хода на Руско-турските войни Руската империя завладява и южните части на страната. "

На коя страна - на Украйна ли? Става въпрос за Новоросия. Т.е. това е районът включващ и Новоросийск, Крим, както и изобщо югоизточната част на СССРска и пост СССРска Украйна.

Това по кои традиции, може изобщо да бъде наречено южните части на Украйна - ако приемеме че под "южните части на страната", се има предвид южните части на Украйна.
цитирай
5. blog13 - цитат: "Както в цяла Европа, и ...
26.02.2022 15:19
цитат: "Както в цяла Европа, и тук се провежда системен геноцид срещу евреите, а много украинци са депортирани за принудителен труд в Германия. Общият брой на цивилните жертви в Украйна по време на войната се оценява на 7 милиона души, включително над 1 милион евреи, избити от германците и украинските националисти."

Какво мисли истинската наука по тоя въпрос? Като първо, колко са били един милион евреи по това време като процент от населението на Украйна?
То май трябва да не са останали евреи там, за след войната.
Като второ, СССР и Русия след болшевишката революция са управлявани от евреи. Което означава, че по-горе изтъкнатия голодомор е бил дело на евреите. След което, те са били изтребени до крак вероятно от германците, но дали това е по-лошо от това дето, същите евреи са изтребили чрез голодомор много повече украинци (между 4 и 7 милиона - нали така пише в уйикипедското писантие).
цитирай
6. liubitel - към Добродан
26.02.2022 15:56
Русия, като силна държава се стреми да се огради със послушни съседи.Така е било през римската епоха,Източната римска империя,империята на Карл велики, Австроунгария,Германия през19 век,Съветския съюз и САЩ в сегашно време. Дори и през 21 век не е отменено правото на силния. Малките народи се нагаждат.На малките държави не е позволено своеволие. Ако станат силни ще си извоюват суверенитет.
цитирай
7. mt46 - Навсякъде има неблагодарници, продажници...
26.02.2022 20:38
kvg55 написа:
Украйна се видя като държава благодарение на Ленин и Сталин.
Оказа се, че доста сволоч има сред тях.
Оказаха се податливи на чуждо влияние, както и ние българите сме податливи.
Въобще, незрял народ.

цитирай
8. mt46 - Постингът е информативен, за обща култура...
26.02.2022 20:41
blog13 написа:
Гледам цитираш Уикипедия. Какво е следователно твоето мнение по въпроса - това ли е истинската наука, или има някои "дребни" детайли?

По детайлите могат да спорят специалистите по история на Украйна...
цитирай
9. mt46 - О, не ме занимавай с тъпи конспиративни теории!...
26.02.2022 20:43
blog13 написа:
цитат: "Както в цяла Европа, и тук се провежда системен геноцид срещу евреите, а много украинци са депортирани за принудителен труд в Германия. Общият брой на цивилните жертви в Украйна по време на войната се оценява на 7 милиона души, включително над 1 милион евреи, избити от германците и украинските националисти."

Какво мисли истинската наука по тоя въпрос? Като първо, колко са били един милион евреи по това време като процент от населението на Украйна?
То май трябва да не са останали евреи там, за след войната.
Като второ, СССР и Русия след болшевишката революция са управлявани от евреи. Което означава, че по-горе изтъкнатия голодомор е бил дело на евреите. След което, те са били изтребени до крак вероятно от германците, но дали това е по-лошо от това дето, същите евреи са изтребили чрез голодомор много повече украинци (между 4 и 7 милиона - нали така пише в уйикипедското писантие).

цитирай
10. mt46 - Да, правото на по-силните не е отменено...
26.02.2022 20:44
liubitel написа:
Русия, като силна държава се стреми да се огради със послушни съседи.Така е било през римската епоха,Източната римска империя,империята на Карл велики, Австроунгария,Германия през19 век,Съветския съюз и САЩ в сегашно време. Дори и през 21 век не е отменено правото на силния. Малките народи се нагаждат.На малките държави не е позволено своеволие. Ако станат силни ще си извоюват суверенитет.

цитирай
11. blog13 - "Тъпите конспиративни те...
26.02.2022 23:07
"Тъпите конспиративни теории" са едни съвсем сигурни и неоспорими факти, които са казани от такива известни личности, като Хенри Форд, Чърчил, Дъглас Рид и много други. Списъкът с имената и националната принадлеждност на цялата управа на Болшевишка Русия е добре известен. Не подлежи на съмнение просто. Него ли искаш да игнорираш, бре? Язък - че рива наскоро: "Защо доста /може би повечето/ хора предпочитат суеверията, религиите, лъжеученията, лъжите, а не здравомислието, науките, истините?"

Олекваш вече очевидно.

Значи предпочиташ да ходиш преди няколко века най-малко - до няколко хилядолетия, за да изясняваш кои племена къде са били и в какво съотношение са се смесли по между си - на тва му викаш истинска наука. А сигурен факт, документиран от свидетели на времето от първо лице, добре известен - такъъв факт бил конспиративна теория. И що мислиш, че изясняването на родословието на големи множества хора преди хиляда години, не е конспиративна теория?
цитирай
12. mt46 - Вярвай си в заблудите... :)
27.02.2022 22:41
blog13 написа:
"Тъпите конспиративни теории" са едни съвсем сигурни и неоспорими факти, които са казани от такива известни личности, като Хенри Форд, Чърчил, Дъглас Рид и много други. Списъкът с имената и националната принадлеждност на цялата управа на Болшевишка Русия е добре известен. Не подлежи на съмнение просто. Него ли искаш да игнорираш, бре? Язък - че рива наскоро: "Защо доста /може би повечето/ хора предпочитат суеверията, религиите, лъжеученията, лъжите, а не здравомислието, науките, истините?"

Олекваш вече очевидно.

Значи предпочиташ да ходиш преди няколко века най-малко - до няколко хилядолетия, за да изясняваш кои племена къде са били и в какво съотношение са се смесли по между си - на тва му викаш истинска наука. А сигурен факт, документиран от свидетели на времето от първо лице, добре известен - такъъв факт бил конспиративна теория. И що мислиш, че изясняването на родословието на големи множества хора преди хиляда години, не е конспиративна теория?

цитирай
13. blog13 - Вижда се много ясно, какъв е твоят метод и какъв е моят
28.02.2022 12:48
Моят метод е от физиката. Твоят метод е от метафизиката - да същата религия, срещу която говориш.
Методът на физиката е да тръгва от "тук и сега", да разсъждава върху явления които са близки и чак тогава ако може и доколкото може, да се отдалечава.
Методът на метафизиката е направо да иде "там и тогава" и да започне да си съчинява нещо.

Аналогично, имам един случай, който е подобен на това което правиш ти. Споря с един дето смята, че бог е създал света. Спорът е по въпроса за дарвинизма. Аз почвам с това, че в едно котило от кучета, всички кучета са различни.
Той почва с това, какво е било преди няколко милиарда години.

Същата работа е и сега. С тая разлика, че ти почваш с това какво е било преди няколко хиляди години. А аз почвам с това, какво е било преди сто години.

След това, вместо да се аргументираш, ти бягаш от спора, и се задоволяваш само с голите и много некоректни обвинения "Тъпите конспиративни теории" и "Вярвай си в заблудите"

А всъщност "тъпите конспиративни теории" представляват явления, когато някакви хора с власт са си говорили нещо. Естествено, че останалите няма как да знаят какво точно са си говорили. Т.е. тя конспирацията си е с постоянно присъствие дори и днес. Но когато имаш списъка с управата на цяла държава, която заема даже една шеста от света - е тва ако не се знае, тва ако за тебе е конспиративна теория... а па кви племена и в кво съотношение смесени генетики е имало преди неколко стотин до неколко хиляди години.. ВЯРВАЙ СИ ТИ, В ТЪПИ КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
02.03.2022 09:15
Пропуснал си един детайл, цитиран в нашите учебници в началото на миналия век-обективен! Отразяващ положението през 1907г. Че русите се делят на три клона-великоруси, ясно кои, малоруси/ украинци/ и белоруси
По времето на нападението на Хитлер, в Западна Украйна хитлеристите са посрещани с цветя, което внесло объркване сред тях? Запитали Хитлер, как да постъпват с тях ,такова чудо другаде не е имало?
Хитлер, без много да умува, казал да не им се доверяват,да ги третират като всички останали
Хитлер не им вярва, повод за размисъл!?
А това ,че са отродени Българи е друг въпрос Неудобен за историци, които малко трябва да се напрегнат Не физически, умствено
Както една колежка, украинка, на времето я накарах да ми каже някоя типично украинска дума, да видим, дали няма да я разбера Започна с псина Куче- псе
Биг- попитах дали не е двуколка? Не !А бог? Онемя!
Е, дадох и право на още една Каза ,че е сигурна ,че няма да я позная!
Нужник!
Е, развесели ме На клозета в Родопите казват така!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19243582
Постинги: 3708
Коментари: 45239
Гласове: 149377
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930