Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2022 23:44 - Що е държава
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 3759 Коментари: 2 Гласове:
13

Последна промяна: 07.09.2022 23:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Държава (или разговорно, но ограничено по обхват, страна) е 
политически организирана общност, заемаща дадена територия, имаща правителство (система за управление) и притежаваща вътрешен и външен суверенитет.

/.../

История

image   Стела със Законника на Хамурапи. Национален музей в Техеран



Първите познати държави са създадени още в древен 
ЕгипетМесопотамияИндияКитайМексико (ацтекитемаите и други), Перу и др. но само в относително модерните времена държавите имат почти напълно разселени алтернативни „бездържавни“ форми на политическа организация на обществата по цялата планета.[12] Скитнически банди ловци-събирачи и дори сравнително доста големи и сложен племенни общества, основани на пастирството или селското стопанство са съществували без постоянна държавна организация, а тези „бездържавни“ форми на политическа организация в действителност надделяват по време на праисторията и голяма част от историята на човешкия вид и цивилизация.[12]

Първоначално държавите възникват на територии придобити чрез завоюване, в които е наложена единна култура, единни идеали и една група от закони, посредством сила или под заплаха на различни народи, от гражданската или военна бюрокрация.[12] Това не винаги е така, а освен това съществуват и многонационални държави, щати и автономни области в рамките на държавите. Освен това, мултикултурализмът е приет в много унитарни и национални държави, вследствие на различните процеси в човешката миграция, като преселване на населението, политическа миграция, имиграция и емиграция.

От края на 19 век, на практика цялата обитаема земя е разделена на области с повече или по-малко дефинирани граници, за които претендират определени държави. Преди, за доста големи площи земя или не е имало никакви претенции или са били необитаеми, или са били обитавани от номадски народи, които не са имали държавно устройство. Въпреки това, дори и в рамките на днешните държави има обширни територии с дива природа, като Амазонската джунгла, които са необитаеми или са обитаваните изключителни или предимно от местни хора (с някои от които все още не е осъществяван контакт). Също така, има държави, които не упражняват де факто контрол над всички територии за които претендират или този контрол е силно оспорван (както в Сомалия).

Към 2017 г. международната общност се състои от над 200 суверенни държави, по-голямата част от които са представени в Организацията на обединените нации. Тези държави формират това, което теоретиците по международни отношения наричат система, в която всяка държава взима предвид поведението на други държави при съставянето на собствената си оценка. От тази гледна точка, държавите в международната система, се изправят пред дилеми свързани с вътрешната и външна сигурност и легитимация. Понятието е доразвито в международната общност и се отнася до група държави, които имат установени правила, процедури и институции за поведението на техните отношения. По този начин фондацията се базира на основата на международното право, дипломация, официални режими и организации.

Праисторически общества

През по-голямата част от човешката история, хората живеят в общества без държава, характеризиращи се с липсата на концентрирана власт и отсъствието на големи социални неравенства в икономически и политически аспект.

Антропологът Робърт Карнейро коментира: „За 99,8% от човешката история, хората са живели изключително в автономни групи и селища. В началото на палеолита [т.е. каменната ера], броят на тези автономни политически единици трябва да е бил малък, но около 1000 г. пр.н.е. се е увеличил до около 600 000. Тогава започва сериозна агрегация на свръх-селища и в началото на третото хилядолетие обособените политически единици в света намаляват от 600 000 до 157. В светлината на тази тенденция, спадът от 157 до 1 изглежда не само неизбежен, но и близък.“.[13]

Неолит

По време на неолита, човешките общества претърпяват важни културни и икономически промени, включително развитието на земеделието, формирането на уседнали общества и постоянни селища, увеличаване гъстотата на населението, както и използването на керамика и по-сложни инструменти.[14][15]

Уседналото земеделие довежда до развитието на правата на собственост, патриархалните общества, опитомяването на животни и култивирането на растения и по-големи семейства. То също така осигурява основа за централизирана държавна форма[16] чрез големите излишъци храна, което създава по-сложно разделение на труда, като дава възможност на хората да се специализират в задачи, различни от отглеждането на храна.[17] Ранните държави се характеризират със силно стратифицирани общества, с привилегирована и богата управляваща класа, която е подчинена на монарха. Управляващата класа започва да се диференцира чрез различни форми на архитектурата и други културни практики, които са различни от тези на подчинените трудещи се класи.[18]

/.../
Държавата в древна Евразия

Месопотамия обикновено се счита за мястото на най-ранната цивилизация или сложно общество, което означава, че има градоверазделение на труда на пълен работен ден, социална концентрация на богатството в капитал, неравномерно разпределение на богатството, управляващи класи, обществени връзки, основани на пребиваване, а не на родствотърговия на големи разстояния, монументална архитектура, стандартизирани форми на изкуство и култура, писменост и математика и наука.[20] Това е първата в света грамотна цивилизация, формирала първите набори от писмени закони.[21][22] До средата на четвъртото хилядолетие пр.н.е., повечето месопотамски селища са укрепени, което означава, че съществуват организирани военни действия.[23]

/.../

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0




Тагове:   държава,   история,   що,


Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mt46,
08.09.2022 11:52
Държавата възниква за да наляга волята на господстващата класа над другите в обществото. След това се явява като защитник на нацията от външна агресия.
В безкласовото общество държавата отмира от само себе си.
Наличието на държава е признак за развитостта на един народ. Ние с основание се гордеем с хилядолетната си държава.
Съвсем естествено имали сме велики държавници, както и бездарни и безгръбначни отрепки начело на държавата. От Тодор Живков насам не можем да да се похвалим с държавници. Амо той сам народът го е казал – Прост народ–слаба държава.
цитирай
2. mt46 - ...
08.09.2022 21:05
kvg55 написа:
Държавата възниква за да наляга волята на господстващата класа над другите в обществото. След това се явява като защитник на нацията от външна агресия.
В безкласовото общество държавата отмира от само себе си.
Наличието на държава е признак за развитостта на един народ. Ние с основание се гордеем с хилядолетната си държава.
Съвсем естествено имали сме велики държавници, както и бездарни и безгръбначни отрепки начело на държавата. От Тодор Живков насам не можем да да се похвалим с държавници. Амо той сам народът го е казал – Прост народ–слаба държава.

Древните държави са възникнали с цел по-добра организация на хората, на племената, на родовете... Едва ли е възможно безкласово общество...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19263452
Постинги: 3709
Коментари: 45241
Гласове: 149410
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930