Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01 23:37 - Начало на славянската писменост
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 2122 Коментари: 9 Гласове:
14

Последна промяна: 20.01 23:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .
.
.

   Ще ви разкрия една историческа тайна, която знаят почти всички историци, филолози, любознателни ученици... Началото на славянската писменост е поставено във Великоморавия... Има огромен обем информация по темата, затова ще цитирам само три източника...
  

Възникването на старобългарската азбука и на славянската писменост е свързано с делото на двамата първоучители Кирил и Методий и на техните ученици, а също така с политиката на Византия и България за влияние над балканските и среднодунавските славяни.

Двамата братя имат най-високо византийско образование, познават добре славянския език, тъй като са родени в Солун от майка славянка, (Методий е роден през 815 г., а по-малкият брат Константин през 826 г.). Те са приближени на императорския двор – Методий заема високата длъжност архонт, а Константин Философ участва в две държавни мисии – при сарацините през 855 г. и при хазарите през 860 година.

От 855 до 862 г. двамата братя работят в манастира „Св. Полихрон” в Мала Азия, съставят първата славянска азбука – глаголица и започват превода на богослужебните книгии заедно със свои славянски ученици.

Когато през 863 г. великоморавският княз Ростислав отправя молба до византийския император да му прати учители, които да проповядват на славянски език, двамата братя Константин Философ и Методий заминават с нова мисия за Великоморавия, където в периода от 863 до 869 г. заедно със своите ученици извършват активна просветителска дейност сред дунавските славяни и обучават стотици свещеници и учители.

На църковния диспут във Венеция Константин Философ защитава успешно правото на славяните да имат свой писмен богослужебен език наравно с гръцки и латински. Кирил и Методий са приети тържествено от папа Адриан ІІ в Рим, папата освещава славянските книги и се отслужва литургия на славянски език.

Константин Философ умира през 869 г. в Рим, приемайки монашеското име Кирил. Отношенията между Рим и Константинопол се изострят и немското духовенство във Великоморавия предприема жестоки гонения на православните проповедници.

След смъртта на Методий на 06.04.885 г. учениците на двамата първоучители са прогонени от Великоморавия и тръгват към България като към своя родина. Княз Борис ги приема радушно, дава им своето покровителство и условия да учат и проповядват на славянски език, чрез което спасява делото на Кирил и Методий.
/.../
https://istoria.bg/1463/sazdavane-na-slavyanskata-pismenost

Великоморавия, или Велика Моравия (на чешкиVelkб Morava, Velkomoravskб řнše – Великоморавска царство; на латинскиMoravia Magna), е средновековна славянска държава в Централна Европа.

Съществува от началото на 9 (ок. 830) до началото на 10 век на територията на историческите региони МоравияБохемияСилезия (в днешна Чехия), както и части от днешните ПолшаСловакияУнгарияАвстрия.

Предпоставки за нейното създаване са разделянето на Франкската империя и рухването на Аварския хаганат. Пръв неин владетел е Моймир I. Терминът Великоморавия за пръв път се употребява от византийския император Константин VII Порфирогенет в неговия труд „De Administrando Imperio“ („За управлението на империята“, ок. 950 г.).

Столица на Великоморавия е град Велехрад, днес село в Чехия. Тезата на някои унгарски историци (като Петер Юхас[1]), че първоначално Великоморавия се е намирала доста по на юг, между устията на реките Драва и Сава и разширението ѝ на север е станало едва при княз Святополк, а столицата Велеград е гръцката транскрипция на името Белград е напълно невярна.
/.../

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%8F

С началото на великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий се свързва един от най-старите градове в Словакия – Нитра. /.../
Живописният град Нитра, разположен недалеч от Братислава, винаги е заемал водещо място в културния и християнски живот на Словашката държава. Славянската история на града започва през 5 век, когато славяните идват в земите на днешна Словакия. През 830 година пък принц Прибина полага основите на тази църква за своята жена, която е била баварска християнка.


„Това е най-старата и една от най-красивите християнски катедрали в централна и източна Европа. Преживяла е много тежки и бурни времена. Няколко пъти е била изгаряна, разрушавана. Затова част от нея в романски стил, друга в готически и последното й преустройство, в което я виждате сега датира от началото на 18 век. През 60 години на 9 век тук в началото на великоморавската си мисия идват и светите братя Кирил и Методий", заяви Стефан Вало - началник на кабинета на епископа.
/.../
https://bntnews.bg/bg/a/101526-velikomoravskata_misija_na_kiril_i_metodij
Гласувай:
14


Вълнообразно


1. shtaparov - "Славянската" писм...
21.01 15:56
"Славянската" писменост се появява в 16-ти век,понеже тогава Иван Кошмарни прекръства Българската азбука на "славянска".
цитирай
2. shtaparov - Майката "славянка" на ...
21.01 16:00
Майката "славянка" на светите братя е съвременна митология- за нея няма нито един исторически извор,има само куп лъжи и богата фантазия.
цитирай
3. kvg55 - mt46,
21.01 17:59
Озадачавам се!
Защо още не си опроверган и оплют от блоговите историчари?
Гледаш ли "Войната на буквите"?
Утре пускам постинг по темата. Във филма се казва за наличието в българското царство на славяни по времето на Цар Симеон. Ужас!
цитирай
4. shtaparov - Озадачавам се! Защо още не си о...
22.01 04:21
kvg55 написа:
Озадачавам се!
Защо още не си опроверган и оплют от блоговите историчари?
Гледаш ли "Войната на буквите"?
Утре пускам постинг по темата. Във филма се казва за наличието в българското царство на славяни по времето на Цар Симеон. Ужас!

Филмът не е правен по оригинални исторически сведения,а според изкривените схващания на днешната историография т.е.- по съвременни фалшификати. Затова той няма доказателствена стойност а само пропагандна,понеже пропагандира панславистките лъжи а не отразява историческата истина.
цитирай
5. mt46 - Глупости!...
22.01 23:37
shtaparov написа:
"Славянската" писменост се появява в 16-ти век,понеже тогава Иван Кошмарни прекръства Българската азбука на "славянска".

цитирай
6. mt46 - Това е хипотеза... Понеже в Солун са живеели доста славяни...
22.01 23:39
shtaparov написа:
Майката "славянка" на светите братя е съвременна митология- за нея няма нито един исторически извор,има само куп лъжи и богата фантазия.

цитирай
7. mt46 - Ами те са гола вода в езикознанието и манипулатори на историята...
22.01 23:42
kvg55 написа:
Озадачавам се!
Защо още не си опроверган и оплют от блоговите историчари?
Гледаш ли "Войната на буквите"?
Утре пускам постинг по темата. Във филма се казва за наличието в българското царство на славяни по времето на Цар Симеон. Ужас!

Не гледам този филм...
цитирай
8. kirk - А.Съботинов и други внасят
24.01 04:16
Корекцията, че Великоморавия е някъде в Македония. Велека, Кутмичевица и дрън- дрън, а Боцманът и ilianv отричат св.св. К.иМ., глаголицата и прочее ватиканско-арменски измислици. Що се отнася до "Войната на буквите^ там ханът праща след подпалвачите чигот, който явно е прабълг. фелдмаршал с голям отряд, а в същност думата означава джигит, конник... Голям скоротум!
цитирай
9. kirk - Изненада ме shtaparov с
24.01 12:31
Констатацията, че майката на св.св. К.и М. не е славянка, но в действителност и има други подобни "истор. факти" около биографиите им, делото им и глаголицата, които българистите настояват да приемем ей така, на юнашко доверие, а то няма как да стане. Лъжа е напр. твърдението, че в Тесалоники живеели славяни - идвали са само на пазара, а пък някой си византиец да се ожени за робиня, слугиня - пълен абсурд! Лъжа е и за солунския слав. диалект с носовките, двете Ъ и дрън-дрън ярината. Първите извори що са пълни с моравизми тогава? Нито глаголицата, нито кирилицата могат да се етикетират като български, сорииии!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 16702609
Постинги: 3317
Коментари: 42805
Гласове: 140238
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728