Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2023 21:18 - ИМЕТО ВАРНА И ДЕВНЕНСКИТЕ ВАРОВИКОВИ ХЪЛМОВЕ
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 3384 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.04.2023 07:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Намирането на убедително и окончателно тълкуване на значението и мястото на историческата за България „т. н. Варна“ е един много стар и нерешен въпрос. Предлагани са цяла дузина различни варианти за произхода на това име на третия по големина днешен български град Варна, но така или иначе досега не се е стигнало да окончателно решение. При моята работа върху „ДЕВНЕНСКИ ИЗВОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКА И БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ (ДИЕБИ)“  аз разработих и обосновах няколко обяснения за произхода и значението на името Варна. Тук ще се спра на едно от тях. То ми се струва най-правдоподобно и го предлагам на вниманието на колегите от нашия blog.bg и на приятелите си от ФБ:

image

Фиг. 1:   βαρνάν = ασβετοδής  = варовит

Този превод е извършен чрез преводача на Гугъл. Вижда се, че

βαρνάν = ασβετοδής = варовит

ОТ ТУК МОЖЕ ДА СЕ ЗАКЛЮЧИ, ЧЕ:

а) РЕКА ДЕВНЕНСКА = РЕКА ВАРНАН = ВАРОВИТА РЕКА
б) ГРАД МАРЦИАНОПОЛ = ГРАД ВАРНАН = ГРАД ПРИ ВАРОВИКОВИТЕ ХЪЛМОВЕ

Като се вземе впредвид, че река Девненска извира в подножието на Девненските варовикови хълмове, може да се направят следните напълно обосновани изводи:

1. Преди хиляди години е имало солидно основание днешната река Девненска да е била наричана Река Варна и Варовита река (поток).

2. През хилядолетната си история бившият многоименен град Марцианопол съвсем логично е бил наричан и с името Варна.

3. Масивът от Девненските варовикови хълмове е онзи незаличим от хилядолетията природен „белязан атом“, който е бил абсолютно удачно използван от старите писатели за обозначаване на местолагеруването на челния отряд на хан Аспарух. Досегашните неуспешни преводи на митичния израз „τὴν λεγομένην Βαρνἄν“ са в основата на голямата грешка при идентифицирането на разположението на Аспаруховата столица.

4. От българската историческа наука е допусната голяма грешка, като прибързано е бил поставен кръст на съществуването на град Марцианопол към края на VI век. Той е „възкръснал“ и от всички известни ни български столици е изиграл най-главната роля в нашата българска история.

5. За съжаление през ХХ век е сложен кръст на най-важната Първа (Аспарухова) българска столица, която под широко известни имена е функционирала дълго време на територията на днешна Девня.

 image

image


Фиг. 2: ДЕВНЕНСКИТЕ ВАРОВИКОВИ ХЪЛМОВЕ:

1 – Територия на бившия крепостен град Марцианопол (т. н. Варна / гр. Велика Преслава). 2 – Зона на Девненските карстови извори. 3 – Големият кайрак (вер. „Плискащ хълм“/в подножието му „плискали“ 33 извора с общ дебит 3000 литра в секунда). 4, 5 и 6 – кариери за добив на варовик. 7 – Циментов завод.

image

 image

Фиг. 3:   ВАРНА – ПАРОЛАТА КЪМ АСПАРУХОВАТА СТОЛИЦА:

 image


Фиг. 4: СТАРАТА РИМСКА КАРИЕРА "ГОЛЕМИЯТ КЕСМИК":


image


Старата римска кариера „Големият кесмик” – гр. Девня. Месец Юли 2010 год. Сн. Др. Драгиев.

Де да можеше тази кариера да „проговори”… Щеше да ни разкаже много и за българската история…

Фиг. 5:   ЗАВОДЪТ ЗА ДОБИВ НА ВАРОВИК:

image

Преди хиляди години в тези варовикови хълмове и кариери е кипял неописуем робски труд. Днес варовикът от Марцианополските хълмеве се добива в неописуемо големи количества за нуждите на България и достига до всички краища на света под формата на един или друг необходим на човечеството продукт.

Фиг. 6: ДЕВНЯ ВАРОВИК:

https://www.solvay.bg/bg/solvay-in/denya-limestone.html

image


„ДЕВНЯ ВАРОВИК: кариера за варовик в Девненския район.

Основен продукт: взривена скална маса и варовикови фракции 0/5 мм; 0/45 мм; 5/30 мм; 25/40 мм; 60/130 мм.

Основни клиенти: Солвей Соди и Девня Цимент.

Обща площ: 130 хектара.

ДЕВНЯ ВАРОВИК, с. Чернево, област Варненска, е правоприемник на Завода за добив на варовик, пуснат в експлоатация през 1974 г. От 2000 г. фирмата е акционерно дружество, в което мажоритарните собственици с равен дял (50 % : 50 %) са Солвей Соди и Девня Цимент. Предметът на дейност е добив на варовикови фракции с различен гранулометричен състав за потребностите на содовото и циментовото производство и кариерно-строителни материали.“

...............................................

Ако старите римляни можеха да възкръснат и да видят днес с какви мащаби и технологии се работи в Марцианополските варовикови масиви, щяха да извикат: Браво! Страхотно! Голямо! Велико! Безгранично… И щяха да напишат по гръцки Βαρνάν, но ние този път (за пръв път!) нямаше да се пулим, защото може би вече ще знаем, какво означава Варнан.

..............................................

Св. Никифор I, Патриарх Константинополски (и не само той!), записвайки израза "τὴν λεγομένην Βαρνάν" ( "т.н. Варна") е "лагерувал" за вечни времена Челния отряд на Аспарух и Аспаруховата столица в Девненската низина. И по-точно в "πλσκας"-а / в "подножието" / "в табана" на "Големия варовиков хълм", който девненци от векове наричаме "Големия кайрак". Там, в това "подножие" на хълма се носеше денем и нощем "плисъкът" на легендарните Девненски карстови извори. Днес голямата част от тях са каптирани, но те продължават да "бликат" и от старите исторически документи, които ние българите сме прочели така, както дяволът е прочел евангелието. Един ден тези извори "ще разкатаят" из основи хвърчащата много нависоко българска историческа наука особено по въпроса за Девненското местоположение на Аспаруховата столица на България. И този ден наближава.

13. 03. 2023 год. Гр. Варна. Автор на ДИЕБИ: инж. Др. Драгиев
 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1194018
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031