Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03 22:35 - Кои, как и защо искат да подменят "История славянобългарска"
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 3495 Коментари: 26 Гласове:
15

Последна промяна: 16.03 22:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Настоящият текст е дело на Теодор Борисов – възпитаник на НГДЕК „Константин Кирил Философ“, доктор по история от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и асистент в Института за исторически изследвания към Българска академия на науките. 

В навечерието на новата година сдружение „Българска история“ публикува луксозно фототипно издание на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски. Мотивите за това начинание са два – значимостта, която тази книга има за колективната национална памет, и желанието ни тя да намери място в повече български домове.

За съжаление, оповестяването на новината за новото издание бе използвано за популяризирането на една изключително спекулативна теория. Според нея книгата се казва „История славнобългарска“, а заглавието, с което е известна на всеки грамотен човек, всъщност е една измама.

Само за двадесет и четири часа получихме над двеста коментара, като най-цветущите и цинични сред тях ще ви спестим. Споделяме единствено тези, които могат да намерят място в образователен сайт, какъвто е „Българска история“:

Г. Б.: 
Славно българска, а не славянобьлгарска.

Д. Б.:
Оригиналното заглавие не е ли История славнобългарска ? Защото когато е била писана не е имало славяни.

Ив. Ив.:
„История славно Българска“ – това трябва да е заглавието ви ! Всичко друго е поддържане на комунистическата линия след 1945г. за заблуда на народа и загуба на идентичност на народа ни. От едно време е било, за да получиш признание и място под слънцето, да се причислиш към някой велик народ или да се отъждествиш с него, за да станеш разпознаваем. Това е.

В. Б.:
Няма да купя преправена от руските интереси книга. Оригиналът е съвсем друго нещо.

И. Н.:
Няма славяни и историята се казва славно Българска ние сме Персийци Арийци.

Сдружение „Българска история“ развива своята дейност от близо 10 години. През това време винаги сме приветствали градивната критика и неведнъж пряко сме дискутирали наши възможни пропуски с читателите. Вярваме, че това е правилният подход и ще продължим да го прилагаме без компромис.

От друга страна, винаги сме изхождали от идеята, че истината, истината и само истината, подплатена с извори и документи, има значение в историографията. Има моменти, когато не може да затворим очите си пред изопачаването на една очевидна историческа истина и единствено можем да съжаляваме, че съществуват подобни мнения, хвърлящи петно върху наследството на отец Паисий.

Затова решихме да изложим фактите около „История славнобългарска“ спрямо стандартите на историческата наука. Не защото ще променим нечие мнение, а защото чувстваме това за наш дълг.

Най-„необоримият“ аргумент в подкрепа на горната теза е циркулиращо в интернет изображение от Еленския препис на Дойно Граматик от 1784 година. На него се „вижда“, че буквата „е“ от „Славеноболгарская“ липсва, което кара „откривателите“ на тази строго пазена тайна да смятат, че това е единственият правилен препис. Малко по-детайлен поглед върху страница 116 от дигиталното копие (достъпно в дигиталния архив на НБКМ) обаче показва, че „е“-то се намира точно между „в“ и „н“, но някой не може или не иска да го види.

imageОригиналът на „История славянобългарска“, в който ясно се вижда начинът, по който е изписана думата славянобългарска.

Друг колоритен аргумент е, че всъщност буквата е „ь“ (ер малък) и поради това тя не трябвало да се чете. Известни са около 70 преписа на „История славянобългарска“, над 40 от които са запазени и до днес. В повечето случаи се използва т.нар. „двойно е“ (буквата за ят), а в други обикновеното „е“. В нито един няма „ь“ или чисто изписване на „Славнобългарска“. Това важи и за оригиналния ръкопис.

imageКотленският препис, върху който е базирано фототипното издание.

Контрааргументът, който скептиците обикновено използват, е че видимо тази буква е добавена впоследствие и си личат следите от друг вид хартия. В този случай е достатъчно читателят да погледне фототипното издание, за да преброи колко пъти в текста се срещат думите „славянски“ и „славяни“ и сам да се убеди дали изобщо може да говорим за прекрояване на текста. Специално обръщаме внимание на първите страници, където Паисий посочва, че „от целия славянски род най-славни са били българите“ или частта „За славянските учители“, в която отбелязва как „българите от всички славянски народи първи приели православието…“.

За написването на „История славянобългарска“ Пайсий Хилендарски използва повече от 20 различни извори, като се смята, че поне още 12 са използвани по косвен начин. Сред тях личат трудовете на Цезар Бароний, Христофор Жефарович, Павел Ритер Витезович, латински, гръцки и немски истории, многобройни жития и др.

Един от основните източници на Паисий е Мавро Орбини и руският препис на съчинението му „Царството на славяните“. Любителите на конспиративни теории вероятно ще изкажат хипотезата, че хилендарският монах е станал жертва на руската пропаганда, прокарвана от Петър Велики и Екатерина Велика. Книгата обаче е отпечатана за първи път през 1601 г., а нейното оригинално название е „Il Regno de gli Slavi“. По това време Русия се намира в т.нар. Смутни времена, което навява на мисълта, че за цар Борис Годунов първостепенна задача е как да измъкне държава си от трудното ѝ положение, а не да фалшифицира исторически извор, който да се използва за целите на външната политика след повече от век и половина.

image„Царството на славяните“ от Мавро Орбини е един от основните извори на Паисий.

Според едно друго твърдение на тази теза, самият откривател на оригинала проф. Йордан Иванов пише, че всъщност името е „История славнобългарска“. В нейното издание от 1914 година обаче никъде в текста на учения не се долавя и намек за нещо подобно. Трудът на проф. Иванов е достъпен в библиотеките и всеки читател може сам да се убеди какво е и какво не е написал той. Нещо повече – още през 1893 година текстът е издаден от печатницата на П. Х. Панайотов във Велико Търново с предговор на учителя в местната държавна реална гимназия „Св. Кирил“ Моско Москов и отново няма и следа от „славнобългарска“.

Тук е уместно да напомним, че новото издание на Паисиевата история е реализирано в сътрудничество с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Зографската света обител – две институции, които едва ли биха заложили авторитета си, за да се заемат с труд, в чиято стойност и ценност не са сигурни. Нито един реномиран историк или представител на научната общност не защитава лансираната теза за „История славнобългарска“. Тя се разпространява основно в социалните мрежи и лични блогове и досега никой не е благоволил да я защити на високо академично ниво.

Това не е случайно. „Славнобългарските“ аргументи не просто не намират научна основа – те дори не помагат да се гордеем с родната история, а вместо това я превръщат в елемент от криворазбрани политически диспути.
/.../

Накрая, позволете ни да завършим с думите на ас. д-р Димитър Пеев, преподавател в катедра „Кирилометодиевистика“ в Софийския университет и автор на превода на текста на новобългарски:

„Един народ, който сам пише за себе си, е славен, не когато сам пледира за това, а когато се държи зряло спрямо себе си, близките си, околните и света. Зрелостта се състои в това да можеш да се обърнеш назад и да кажеш „да, ние сме славяни и в това няма нищо недостойно или лошо“, „освен славяни ние сме и българи“, „ние сме по-различни от другите славяни и това ни прави българи, в което е нашата уникалност“, „ние сме такива, каквито сме, имали сме и славни моменти, имали сме и моменти на несгоди, тъга и смирение, но те не ни правят по-малко ценни“. Именно за това пледира и отец Паисий, и докато не надрастнем този си комплекс за малоценност – да виним другите за неудачите и да се хвалим безогледно за успехите си, няма как да бъдем интелектуално независими, а това ще рече свободни…“
https://bulgarianhistory.org/istoria-slavyanobulgarska-pozicia/
/.../

А ето какво твърди Иван Тренев – журналист и псевдоисторик:
"За Паисий Хилендарски, както и за Раковски, се пише много трудно. Паисий е многопластова личност. Той също е владеел няколко езика. Обиколил е почти цяла Европа. Срещал се е с някои от най-висшите представители на империите в Западна Европа. Приет е навсякъде. Този човек не е бил слаб, стар и тромав. Нито е имал огромна брада. Не е както си го представяме застанал като писар над някоя книжка, без да си дава сметка за какво го прави. Това е мъж, който е посветил целият си съзнателен живот на намирането на най-старите данни, свързани с произхода на българите. Той не го е направил случайно или от комплекси и чувство за малоценност. Той е знаел, че само по този начин може да възроди българската нация отново. Защото тогава, както сега сме потискани и умишлено са ни тикали в забрава на корените си. Поколенията са смазвани по време на османското иго. Само църквата и манастирите са ни запазили. Все места, където има здрава духовност. Той е успял да намери много неща, които след смъртта му, главно след Освобождението, са скрити и пренаписани.

Давам пример с „История славнобългарска“, а не „славянобългарска“. На първата страница пише „славнобългарска“. Това пише и на първите няколко преписа – на котленските преписи, на преписа на Дойно Граматик. И още нещо – Паисий никога не е писал за славяни. Той казва, че понятие славяни не съществува! Това е политическа доктрина за разделение на българския народ и подмяна на древната българска история! Нищо не се знае и за братята на Паисий, но тепърва ще се разкрие. Издаването на истинската история на Паисий е от съществено значение за българите, за да разберат кои сме. Имаме въпиюща нужда от Възраждане и правилни водачи."

https://debati.bg/ivan-trenev-za-debati-bg-uchebnitsite-po-istoria-tryabva-da-formirat-obrazi-a-ne-omraza-i-nedoverie/

ПП: Интернет е пълен с подобни грандомански антинаучни лъжи и чудовищни малоумия, баламосващи лековерните българи! Ето още един куриозен пример за това:


Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kirk - Добре е, че поне сега вече си изясни
17.03 15:51
Този каламбур, защото по-рано спореше и не приемаше обективната истина. Славни, ама друг път, не днес...!!! Същото е и с "Велика" България и с Българската "империя". Само в мокрите сънища на нацитата!!!
цитирай
2. shtaparov - За Паисиевата История има няколко ...
17.03 15:57
За Паисиевата История има няколко важни подробности,които не си ги описал добре и на които трябва да се спрем:

1. В част от нейните преписи наистина си пише точто ИСТОРИЯ СЛАВНОБЪЛГАРСКА,а двойното "Е" е дописано над думата отгоре което създава впечатление,че правилният текст е точно такъв! Затова не е правилно да слагаш тук преднамерено подбран екземпляр,на който пише СЛАВЕНОБЪЛГАРСКА и в който текстът "славяно-Българска е твърде хипотетичен.
2. Приемаме обаче Паисиевите "славяни" и що да видим? "Славяни" той нарича Готите,които убиват Валенс в 378 г.,а "славяни" и Готи у него са единствено Българите!
3. "Славяните" у Паисий са дошли под влиянието на Мавро Орбини,който пък бил спонсориран от руски граф,за да пише текстове за тях!

Приемайки "славяните" на Паисий обаче ще трябва да приемем и други неща за да не се окаже,че работим по двоен стандарт:

1. Паисиеви "славяни" са Готите,които са всъщност Българите! Край тогава на руската теза,че "славяните" са различни от нас- това сме точно ние и думата "славяни" се отнася САМО ЗА НАС!
2. Паисиевата България е основана най-малко 1300 години преди Аспарух!

Ако вие не приемете тия неща значи не приемате ни Паисий,нито Паисиевата история а тогава виновните сте вие,понеже ние текстовете на Паисий ги приемаме така както ги е написал,а лъжливите панслависти премълчават половината му история или я изопачават,за да изкарат "славянските" анти-Българи по-стари от нашата България! Е даа ама не: ако държите стриктно на Паисий кажете директно на народа,че България е основана най-малко 13 века преди Аспарух което директно означава,че панславистите го лъжат!
цитирай
3. kirk - Щапарое, това твоето е вица
17.03 19:37
Забранили категорично на Иванчо да използва цинизми, и ето го резултата - нахлува в часа и заявява: Голям скоротум, другарко Петрова - вижте ай там некви фекалии в коридора!!!
Намери и ни покажи поне един случай на употреба на думата "славнобългарска" в старобългарски или среднобългарски текст. Тогава за какви два стандарта става дума?! Плюс - нали има оригинал, защо ни занимаваш с преписите?! Утре и ти можеш да направиш свой препис и да вкараш вътре каквото си искаш!!! Няма смисъл твоите гърчове!!!
цитирай
4. kvg55 - mt46,
17.03 21:07
Ама защо идиотите върнаха оригинала на книгата в Зографския манастир, където винаги може да се погуби и унищожи. Аз имам едно доста старо издание на Историята, което едва ли е манипулирано. Само че не знам къде съм го забутал.
Първото впечатление е най–важно. А първото впечатление е "История славянобългарска".

цитирай
5. mt46 - https://chitanka.info/text/3746-istorija-slavjanobylgarska/4#textstart
17.03 22:27
Историческо събрание за българския народ
Изпърво откъде са произлезли (българите), понеже ни се случи много пъти да прочитаме различни ръкописни и печатни истории, които русите и московците са издали отделно за славянския род: откъде са повели своето племе и после как се отделили от тях българите и дошли, та се заселили в българската земя.

Когато Бог потопил при Ноя целия човешки род, останали само Ной и тримата му синове — Сим, Хам и Афет. И излезли от ковчега с баща си Ноя и четирите свои жени. Всички, които останаха след потопа, били осем души. Ной видял, че целият човешки род на земята е загинал, разбрал, че Бог иска от неговото семе и род отново да напълни земята с човешки род, и се зарадвал много, че ще остане славна и незабравима неговата памет на земята довека. Повикал тримата си синове Сим, Хам и Афет и им разделил на три части цялата земя. Когато се умножат на земята техните синове и внуци, да знаят кои племена в коя страна и земя да се заселят. На Сим, първия си син, заповядал да се засели със своето потомство в първата част на земята, Азия. Това е източната земя. В нея се намират раят Едем и Ерусалим, държи докъм Цариград. На втория си син Хам заповядал да се засели в Африка. Това е южната земя. В нея се намират Египет и фараонският народ. На третия син Афет заповядал да се засели в Европа. Това е западната и северната земя. В нея се намират Цариград, Москов, Беч, Рим, Брандибур и целият славянски род. Това заповядал Ной на своите синове и им разделил на три части цялата земя. И оставил им строга заповед да не би синовете му да престъпят това.

Когато изминаха от потопа 529 години, Симовите, Хамовите и Афетовите синове и внуци се умножили и говорели един език. Издигнал се някой си Неврот от Хамовото племе. Той бил мъдър звездоброец и бил най-силен в онова време между всички хора на земята. Той бил първият цар и мъчител на земята. Съградил град Вавилон и царувал в него. Почнал да обръща среброто и златото в пари и грошове, да вдига войска и да създава война и грабеж на земята. Този богопротивен Неврот изпърво събрал своите хора, що били на земята, и им рекъл: „Да започнем стълп (кула) на земята, да е висок до небесата. Ако стане пак потоп или огън на земята, да не може Бог да ни погуби, както погуби първите хора на земята.“ Така замислил този Неврот богопротивно дело. И послушали го всички хора и започнали да правят стълп. Трудили се четиридесет години и го издигнали високо до облаците. И едни падали от силен вятър и се пребивали, а други умирали от слънце и от студ. И падала тая сграда от вятъра и ги убивала, и безброй човеци загинали в това дело. Но Неврот не се отказвал от своето намерение и искал да иззида тоя стълп до небесата. Но милосърдният Бог видял как човешкото безумие и измама се трудят залудо и им забранил — да не се богопротивят и да не се мамят напразно. Там разделил езиците им на седемдесет и два, а те всички забравили първия си език и не си разбирали един другиму кой що говори, забъркали се и изоставили да правят оня стълп.

И разделили се езиците на Симовото племе на 15, на Хамовото племе — на 32 езика. Ной проклел това племе. То се било най-много размножило, от него произлезли най-мръсните народи и езици. Афетовото племе се разделило на 15 езика. И така от ония езици по божие повеление, както бил заповядал праведният Ной на своите синове, тръгнало Симовото племе и останали в Азия, а Хамовото племе в Африка, но били много, от тях останали и в Азия и се умножили на 37 царства, но били малки. Сетне евреите ги изтребили. Иисус Навин е от тая земя. И наследили евреите земята Ханаан според писанието, победили аморейския цар Сион и васанския цар Ога и цялото Ханаанско царство. Ханаан бил Хамов син, неговото племе се наричало ханани. То било най-проклетото между всички племена на земята. От него произхождали седем народа, тук били и циганите. Тия седем народа разделени на 37 царства, победили и изгонили евреите и взели от тях Палестина и Ерусалим. Бог обещал тая земя отначало на Аврам и я дал после на евреите — евреите са от Симовия род. Евер не послушал Неврота, неговият дом и синовете му не отишли да помагат на Неврота за онзи стълп. Евер се боял от Бога и в неговия дом само останал онзи пръв и стар език. Аврам бил от неговия род, по неговото име Евер се нарекли евреите и еврейският народ до днес. Афетовото племе се разделило на 15 народа. Всички тия народи преминали Черно и Бяло море и се населили в земята Еворпа.

Афет имал един син, наричали го Мосхос. На неговото племе и род се паднал и от него се отделил нашият славянски език и се наричал Мосхосов род и език. Тоя род и език отишъл на север, гдето е сега Московската земя, и по онзи свой прадед Мосхос нарекли Москва реката, гдето най-напред се заселили, а по нея и селището. После постепенно го превърнали в град, там поставили царския престол и поради това всички се нарекли московци — и до днес. В Московската земя има една страна, нарича се Скандавия. Както се разпръснали най-напред, ония, които били в тая страна, нарекли ги скандавлани. Тия скандавлани след много години и време, като се умножили в оная земя, дигнали се от нея, отишли на запад и намерили там земя покрай Окиан-море. Това море се нарича Балтско и Помариско. И се заселили тия скандавлани там покрай Брандибур, а по това име сандавлани после нарекли тоя род славяни — и до днес. Ония, които останали там, се зоват славяни. Кръстили ги свети Кирил и Методий и заради тях нарекли нашите книги и целия род и език славянски род. Те говорят славянски език най-правилно и най-чисто и говорят много думи, подобни на българските, но сега държат римска вяра и воюват на страната на немския цар. Римляните ги подчинили под властта и вярата на папата. Тия славяни са от един род и език с българите. Когато се населили в оная земя край немците и брандебурите, по едно време се подигнал много народ от тях и отишли пак в Московската земя, но москалите и русите не ги пуснали в своята земя и станала голяма война и бран. Тук във войната славяните победили, отново влезли в оная земя и се заселили край голямата река Болга, която тече от юг към север през Московската държава и се влива в Окиан-море. Поради тая река Болга, славяните се нарекли болгари — и до днес, и били в оная земя много години и времена до 328 г. от рождество Христово.

В това време царувал в Цариград цар Уалент. Ония българи имали намерение и съгласие да търсят добра и плодородна земя, дигнали се от оная земя и река много народ и дошли в Маджарската и Влашката земя. Пратили при цар Уалент, молили се да ги пусне през Дунав да се населят покрай Дунава и Тракия. Българите обикнали тая земя, обещали на цар Уалент да бъдат покорни на гърците и римляните и да им помагат във война. Уалент заповядал на българите да преминат Дунав в Тракия и да се поселят покрай Дунав и Черно море до Морава и Хършава и да пазят границите на гърците от готите, скитите, аварите — това са татари и маджари. Така българите преминали по това време река Дунав, населили се първо покрай Дунав. Едни българи останали с един свой войвода в Панония с аварите и маджарите и били много години заедно с маджарите. По това време гърците не знаели, че българите се наричат българи, но ги наричали готи и хуни. Те наричали готи всички народи, които произхождали от север, както днес ги наричат татари. Назовали много народи с това име; по-късно във времето на цар Теодосий разбрали и ги наричали болгари и воргари, защото гърците нямат буквата „б“, но пишат „в“ вместо „б“ и казват воргари, а не болгари. Така българите намерили добра и изобилна земя и се заселили.

Но не били научени да се покоряват на царе, а били свирепи и диви, безстрашни и силни във война, люти като лъвове. Един отивал срещу десет без страх, както и досега от север излиза всесилен и мощен във война и бран народ. Такива били в началото българите, силни и яки във война. В първата част на Барония, на лист 567, пише: „Българите са страшни за целия свят, малък народ, но непобедим.“ Така и гърците пишат в своите истории: „Българите са диви и непобедими във война.“ И пак: „Лют е българският народ и непобедими са във войните.“ Много пакости са правили на гърците и римляните, затова така ги наричат. Тъй тези българи след късо време се вдигнали срещу гръцката земя и правели пакост на гърците, затова цар Уалент тръгнал с войска против тях, но по божия воля българите и готите победили Уалента във войната. Той побягнал, те го преследвали и настигнали при Едрене. Той се скрил със своя везир в един плевник. Те запалили плевника, там цар Уалент изгорял с везира си. Тъй писали за Уалент в неговите деяния: „Обезумя цар Уалент и пусна готите, преминаха Дунава и се населиха в Тракия. После беше победен и изгорен от тях.“ Тук е явно, че българите по онова време се наричали готи и конен народ и досега пребивават покрай Дунав и Тракия, а по онова време именували ги готи поради татарите. Така българите се вдигнали в това време и завладели много място от гърците — цялата Търновска, Видинска и Нишка епархия, — станали независими и се заселили нашироко по тия епархии.

След цар Уалент цар станал Теодосия. Той отишъл с войска срещу готите и българите и ги усмирил. Отнел от тях град Свищов, но не можал съвършено да го покори под римска власт. Те от онова време се отделили съвсем и били независими. И малко по малко се умножавали, засилвали и побеждавали много пъти гърците и римляните, взимали от тях земя и място и тъй после завзели цяла Тракия, Македония и част от Илирик. И населили се българите в тая земя и досега, както се вижда. В тия времена гърците проклинали най-напред цар Уалент, че пуснал българите през Дунав в римската държава. Но то било воля божия да се насели славяно-българският народ в тая земя. И издигнал Бог царството на българите против гърците и смирявал ги Бог много пъти с тоя малък и прост български народ. Най-сетне те намерили толкова хубава и изобилна земя. Римското царство било силно и славно на земята, но българите посред гърците и римляните усвоили и завладели най-много земя и царували през толкова години самостоятелно и славно. Понякога гърците ги побеждавали и искали да ги покорят под своя власт, но Бог отново издигал силни и храбри царе у българите и тъй те пак побеждавали и освобождавали своя български народ от гръцко и римско поробване, както по-нататък се казва в тази историйка за десет царе и двама крале, които били най-силни и благополучни между другите български царе. Виж техните дела, читателю, и познай истината. Тук накратко написахме (за тях).

Батоя, крал силен и храбър в битките, взел земята на Нишката епархия, Скопската и цялата Охридска земя и патриаршия, колкото заповяда, и поставил престола си в Охрид, Юстиниановия град. После светият крал Тривелия бил завзел цялата маджарска земя. И владели я българите много години, и имали маджарите за свои данъкоплатци. Сетне цар Крун и Михаил завзели от гърците епархиите Софиска, Филибелиска, Самоковска, Щипска, Струмичка и Едрене и заселили по тия страни и епархии български народ. След това Йоан Калиман, син на стария цар Асен, взел от гърците Драмска, Среска, Мелничка и Солунска епархия, изгонил оттам гръцкия народ и заселил българи. Така и в Едренелиската страна той заселил българи. Тия пет царе най-много разпространили и разширили земята на българите и ги заселили по тия епархии, както се каза. И до днес българите седят и живеят в тая земя.

Пак да дойдем на първия разказ. Ония българи, които останали в Панония заедно с маджарите, вдигнали война и крамоли при избора на нов крал. Българите не искали да имат крал от маджарския народ. Затова маджарите се вдигнали срещу българите. Били твърде много и изгонили всички ония българи от Панония, т.е. Банат, Панония и Срем. Тия българи, девет хиляди, се вдигнали и отишли във Френция, при крал Догобарда, поискали място да се заселят там. Той ги измамил, пръснал ги по чуждите домове, заповядал на своите и ги избили всички за една нощ с жените и децата им. Другите от тях имали за свой княз Алецека, отишли при краля Грималда и измолили място да се населят там. Той им дал място и се населили край Бяло море. Те пак се наричат славяни, а гърците ги наричат склавуни. Повечето са лодкари по морето, работят на венецианците. Така маджарите сторили зло на панонските българи и ги изгонили, затова по-късно светият крал Тривелия им отмъстил здраво, както ще се рече.
цитирай
6. mt46 - https://chitanka.info/text/3746-istorija-slavjanobylgarska/4#textstart
17.03 22:36
След Давида на престола дошъл Самоил. Той нападнал, разорил западните провинции и ги покорил под своя власт. И нападнал Далматия, опожарил рагузкото предградие и град Катара, Много пъти разбивал гърците, посякъл на части тяхната войска, отнел от гърците Солун, Енишехер, Караферия, сиреч Ларса, и Бер, цяла Теталия, извел куцовласите, арнаутите и гърците от ония места и ги заселил край Варна и Търново. И от тях имал много войници срещу гърците. В Енишехер поставил голяма българска войска и оттук пренесъл в България много мощи на светци. Обичал и почитал с голямо благоговение светите мощи, затова и отначало му помагали и побеждавал, покорил много земя. Докато бил в началото почтителен към Бога и светците, и Бог му помагал. После се развратил и Бог го изоставил. Подигнал се със завист срещу своя род и царското семейство и избил цялото семейство. Оставил само Йоан-Владислав, син на неговия брат. Гръцкият цар Никифор Урания се повдигнал с войска срещу цар Самоил, надвил и го ранил в сражението. Той се върнал в своя дом и пуснал гръцките господари, които били заробени от началото във войните. Дал на гръцкия генерал Азот своята дъщеря за жена и го накарал да отиде в Дураца или Добруджа. Онзи се качил на един кораб и побягнал в Цариград. И назначили го магистър. Отново Никифор Урания тръгнал с войска срещу България и отнел няколко града от Самоил. Гърците отишли срещу Скопие и Сърбия, Самоил тръгнал срещу Едрене и го разорил и запустил. После се запътил с войската си срещу Скопие, но гърците някак го обсадили и сразили войската му. Поробили много българи и поради голямата злоба, която отначало имал към Самоила и към българите, цар Никифор извършил нечувано от века мъчителство — извадил очите на 15 хиляди българи и на сто човека оставил един с едно око да ги води, и така ослепени ги изпратил на Самоил. Когато толкова народ дошъл при цар Самоил и той видял българските мъки и поругание, веднага се разболял от сърдечна болест и след късо време умрял. Така Самоил заради проливането на невинна кръв, когато избил своя царски род, прогневил много Бога и Бог изпратил гнева си върху него и върху цяла България и ги предал в гръцки ръце за много време, както ще се каже.
цитирай
7. mt46 - https://chitanka.info/text/3746-istorija-slavjanobylgarska/7#textstart
17.03 22:56
Тук е потребно да се съберат заедно имената на българските крале и царе. Колкото се намират. И кой след кого е царувал
1. Пръв крал бил Вукич. 2. Крал Драгич. Вукич и Драгич били двама родни братя. 3. Крал Борис. 4. Крал Братоя Силни. 5. Крал Свети Тривелия. 6. Крал Тербал, син на Тривелия. 7. Крал Моисей, син на Тривелия. Имената на седемте крале се намират записани в началото. Българските князе и войводи били много, но техните имена и деяния не са записани, и тъй първите вождове и князе преминали в забрава. Имената и деянията на седемте крале накратко се намират и са описани в тая историйца подред.

1. Асен Велики, първият български цар. При гръцкия цар Лъв Исавър победил арапите и агаряните и отнел от тях Мидия и Армения, избрал 95 хиляди арапи и турци и покорил Мидия и Армения под гръцкото царство. И приел от гръцкия мирски и духовен съвет име и титла и венец царски, наречен Асен Велики, пръв български цар. Тоя Асен преживял щастливо и мирно много години, царувал в град Охрид и починал в старини.

2. Цар Добрица царувал след Асен Велики.

3. Цар Телезвия царувал след Добрица.

4. Цар Сабин царувал след Телезвия.

5. Цар Суботин царувал след Сабин и Телезвия.

6. Цар Тагана царувал след Суботина.

7. Цар Телерик царувал след Тагана.

8. Цар Кардам царувал след Телерика.

9. Цар Крун царувал след Кардама.

10. Цар Михаил-Йоан царувал след Крун.

11. Цар Симеон Лабас царувал след Михаил.

12. Цар Петър Първи царувал след Симеон.

13. Цар Борис царувал след Петър.

14. Цар Селевкия царувал след Борис.

15. Цар свети Давид царувал след Селевкия.

16. Цар Самоил царувал след Давид.

17. Цар Радомир царувал след Самоил.

18. Цар свети Йоан-Владимир царувал след Радомир.

19. Цар Долан царувал след Йоан-Владимир.

20. Цар Алусиан царувал след Долан.

21. Цар Асен, втори Асен, наречен стария цар Асен, след Алусиан, от Бога помазан и наречен на престола, царувал славно след Алусиан много години.

22. Цар Петър, втори Петър, царувал след Асен.

23. Цар Йоан-Калиман царувал след Петър.

24. Цар Смилец царувал след Калиман.

25. Цар Борил царувал след Смилец.

26. Цар Константин Шишман царувал след Борил.

27. Цар Лаган царувал след Константин.

28. Цар Йоан, трети Асен, царувал след Асен.

29. Цар Петър Трети царувал след Асен.

30. Цар Светослав царувал след Петър.

31. Цар Михаил Втори царувал след Светослава.

32. Цар Александър царувал след Михаил.

33. Цар Йоан Шишман царувал след своя баща Александър и бил последен български цар.

Така от първия български цар Асен Велики от лято Господне 720 до последния български цар Шишман и до 1370 година царували 33 български царе.
цитирай
8. mt46 - https://chitanka.info/text/3746-istorija-slavjanobylgarska/9#textstart
17.03 23:07
За славянските учители
Потребно е накратко да споменем за свети Кирил и Методий, в кое време съставили буквите и книгите на славянски език.

Кирил и Методий живели във времето на цар Михаил Иконоборец. Родили се в град Солун от баща по име Лъв, високопоставен, богат и добродетелен човек. Свети Методий станал славянски или български войвода и научил славянски език. След десет години оставил военната служба и приел монашески чин. Свети Кирил бил по-млад Методиев брат, после учил философия в Цариград заедно с малкия цар Михаил, Теофилов син, и бил отличен и славен философ в Цариград. По съвета на своя брат Методий оставил света, приел и той монашески чин и водил свет живот.

Във времето, когато в България царувал Муртагон, Методий дошъл в Търново, понеже тогава цар Муртагон поискал иконописец да му изпише дворците. Методий познавал това дело. Повече дошъл за това, за да може да научи и привлече българите към християнската вяра. Когато цар Муртагон му заповядал да нарисува в онзи дворец животни, птици и картини на лов, свети Методий изобразил пришествието Христово много умело и страшно. Когато видял тая картина, царят се изплашил и изпаднал в чувство на умиление. Тогава Методий улучил удобно време, говорил на царя, поучавал го да приеме християнската вяра и обърнал Муртагона към нея. Изпратил до царица Теодора и дошъл от Цариград епископ, изпратен от царицата, и кръстил цар Муртагона, нарекли му име Михаил. И многоброен български народ се покръстил в това време, понеже Методий им говорел и ги учел на български език. След това, убедени от царицата и от други българи, Методий и Кирил възприели епископски сан да идат и учат българите и останалите славяни на християнска вяра и ги нарекли български апостоли.

Свети Кирил постил 40 дни, съставил 38 букви и съчинил писмо на славянски език. Най-напред написали евангелието на Йоана „В началото бе словото“ и го показали на царя и на другите, и на патриарх Йгнатий. И те много похвалили това и им казали да учат българите и славяните на техния език и да превеждат от гръцките книги на славянски. И те отишли в Охрид при архиепископ Климент. Той бил родом българи, но четял на гръцки. И там се събрали петима философи от българския род, знаели елинските премъдрости и писанието. Климент, Сава, Наум, Еразъм, Ангелария — това се всичките свети пет учители, изкусни и премъдри. Така събирали избрани и прави думи от българите, от сърбите, от русите, от московите, от словените, от леховете. Много време събирали думи от тия народи, докато съставили псалтира, евангелието и други книги. Предали го първо на българите и книгите били наречени български, както и досега гърците знаят това. Целият народ и четиримата патриарси, Ерусалим, Синая, Света гора — всички говорят българска или воргарска книга, а не сербска или словенска.

Но свети Кирил и Методий по-късно били поставени за епископи на славяните в Морава, не сръбската Морава, която тече през Шумадия, но друга Морава, при Окиан-море, което се нарича Балтинско море, при Брандибур. Оттам най-напред са излезли българите, а ония, които са останали там, се наричат славени. Там няколко време Кирил и Методий епископствували и учели тия славени на християнска вяра. И така по-късно поради тоя народ нарекли писмото и книгите словенски. И така, който народ и да чете тия книги, те изобщо се наричат словенски. Но гърците, понеже знаели отначало, казват и досега български книги, а не иначе. Така от целия славянски род най-напред българите получили славянски букви, книги и свето кръщение.

При все че москалите, русите, сърбите и други се хвалят, че те по-напред са приели славянските букви и кръщението, но не е така. Не могат да представят за това никакво свидетелство. Ако и москалите, и русите да пишат за това, но гръцките и латинските летописи показват в кое време българският крал свети Тривелия приел кръщението със своя български народ — в 703 година, малко нещо след шестия вселенски събор. Българите държали благочестието 50 години. Като нямали книги на своя език, чели и писали на латински и гръцки. Не били здраво затвърдени във вярата, затова българските царе пак се върнали към езичеството, но не целият народ. В град Охрид им бил назначен на петия събор самостоятелен архиепископ, защото цар Юстиниан бил родом от Охрид. Първо наричали Охрид Дардания. На петия вселенски събор цар Юстиниан помолил светите отци и поставил самостоятелен архиепископ — никой патриарх да не му заповяда. И оградил Охрид с крепост, но в това време българите превзели от гърците град Охрид и поставили там царската столица. В Охрид светият крал Тривелия приел светото кръщение.

И докле имали царския престол в Охрид при архиепископа, живеели в благочестие, а когато пренесли царския престол в Загорие, в Търново, българските царе отстъпили от благочестието и били езичници 92 години. После в 845 г. Муртагон, или Михаил, а не Болгарис, както пише Барон, приел светото кръщение с целия български народ. От ония времена и досега българският народ неотстъпно живее в благочестива вяра.

Руската княгиня Олга приела кръщението в 958 година, но с малко хора от руския род. Имала гръцки свещеници, а не славянски. Русите не умеели тогава още никак да четат по славянски. След княгиня Олга руският и киевски княз Владимир приел светото кръщение в 1008 г. всенародно, кръстил се целият руски московски народ. Явно е тук, че българите всенародно приели кръщение 153 години преди русиянския и московския народ; така тогава приели и славянските букви и книги. А сърбите били под римския папа и държали римската вяра. За сърбите няма никак писано нито в латинските, нито в гръцките летописи в кое време римляните ги покръстили, но в 1130 г. сръбският жупан Неманя приел светото кръщение, но не целият сръбски народ, а малко народ.

По-късно свети Сава архиепископ, Неманиев син, в 1190 г. обърнал целия сръбски народ към православната вяра. Така и сърбите 345 години след българите приели православната вяра.

Така българите по-рано от всички славянски народи приели православието, по-рано имали свой патриарх и цар и започнали да четат на своя език. Но България се намира сред турците, близо до Цариград, затова българите са така угнетени и поробени от турците, както се вижда. Затова не могат да възприемат никакво книжовно умение или мъдрост. Русите и московите имат царство и черковна свобода много години, създали училища и така постепенно възприели от гърци, латини и други народи писмена мъдрост, понеже им е възможно, и печатат славянски книги. Затова на своя език превеждат и пишат много речи, както им е угодно. Така и сърбите, които са поданици на турчина, са много по-прости и по-бедни от българите, а които са в немската държава, те са малко по-изкусни да четат и пишат, защото имат черковна свобода. Отскоро са почнали да се учат в училища, имат архиереи от своя народ и се грижат за своя народ да се учи. Някои от русите и немските сърби се подиграват и ругаят българите, че са прости и некнижни в писането. Но тия руси и сърби да благодарят на Бога, задето ги е запазил от агарянското робство и от гръцката архиерейска власт, от която българите страдат. Да бяха малко опитали от това, те биха благодарили много на българите, защото в толкова страдание и насилие държат неизменно своята вяра.
цитирай
9. mt46 - https://chitanka.info/text/3746-istorija-slavjanobylgarska/10#textstart
17.03 23:10
Тия пет светци — Климент, Сава, Ангелария, Наум и Еразъм — живели във времето на свети Кирил и Методий. Родом българи, изучени били по елински и водели свет, славен и прочут навсякъде живот. Били в Охридската страна, живели по различни места. При тях в Охрид отишли Кирил и Методий, събрали ги. Кирил и Методий били създали славянските букви, но не могли да съчинят толкова хубави думи на славянски език и да съставят първо псалтира. Но тия пет светци им помагали много. И разпратили навсякъде, гдето се говори славянски и събрали думи според гръцката граматика, написали, колкото думи има там, и според тия думи събрали от целия славянски език и съставили най-напред псалтира и евангелието в Охрид и Солун. Това е известно на гърците и се намира така написано в старите ръкописни гръцки отечници. И всички гръцки иконописци рисуват заедно на иконите седемте учители и ги наричат славянски учители, които извадили и съставили славянските книги. Тук заедно с тях са свети Кирил и свети Методий.
цитирай
10. mt46 - Имахме спорове за етнонима "славяни", за славянските народи и езици...
17.03 23:52
kirk написа:
Този каламбур, защото по-рано спореше и не приемаше обективната истина. Славни, ама друг път, не днес...!!! Същото е и с "Велика" България и с Българската "империя". Само в мокрите сънища на нацитата!!!

цитирай
11. mt46 - От текста е ясно, че българите са част от славянския род!...
17.03 23:59
shtaparov написа:
За Паисиевата История има няколко важни подробности,които не си ги описал добре и на които трябва да се спрем:

1. В част от нейните преписи наистина си пише точто ИСТОРИЯ СЛАВНОБЪЛГАРСКА,а двойното "Е" е дописано над думата отгоре което създава впечатление,че правилният текст е точно такъв! Затова не е правилно да слагаш тук преднамерено подбран екземпляр,на който пише СЛАВЕНОБЪЛГАРСКА и в който текстът "славяно-Българска е твърде хипотетичен.
2. Приемаме обаче Паисиевите "славяни" и що да видим? "Славяни" той нарича Готите,които убиват Валенс в 378 г.,а "славяни" и Готи у него са единствено Българите!
3. "Славяните" у Паисий са дошли под влиянието на Мавро Орбини,който пък бил спонсориран от руски граф,за да пише текстове за тях!

Приемайки "славяните" на Паисий обаче ще трябва да приемем и други неща за да не се окаже,че работим по двоен стандарт:

1. Паисиеви "славяни" са Готите,които са всъщност Българите! Край тогава на руската теза,че "славяните" са различни от нас- това сме точно ние и думата "славяни" се отнася САМО ЗА НАС!
2. Паисиевата България е основана най-малко 1300 години преди Аспарух!

Ако вие не приемете тия неща значи не приемате ни Паисий,нито Паисиевата история а тогава виновните сте вие,понеже ние текстовете на Паисий ги приемаме така както ги е написал,а лъжливите панслависти премълчават половината му история или я изопачават,за да изкарат "славянските" анти-Българи по-стари от нашата България! Е даа ама не: ако държите стриктно на Паисий кажете директно на народа,че България е основана най-малко 13 века преди Аспарух което директно означава,че панславистите го лъжат!

цитирай
12. dobrodan - От текста е ясно, че на монаха Паисий Хилендарски
18.03 11:41
почти нищо не му е било ясно кои племена от кого са и кои бе, славяни, бягали от Бранденбург към Волга, баш там се нарекли българи :):):),а че после слезли оттам насам; с цялото ми уважение към монаха, не е правилно История славяноболгарская да се приема едва ли не като библия на българите. Омуртаг християнин? Да бе, от първите, същи равноапостол...
Както и да е... Да сме си пазили държавата, никой не ни е крив.

Нека Щапаров да ми каже, какво означава "готи" на славянски език.
Аман от глупости.
цитирай
13. mt46 - За тези псевдонаучни твърдения са нужни солидни доказателства!...
18.03 12:32
2. shtaparov - За Паисиевата История има няколко ...
17.03 15:57
"За Паисиевата История има няколко важни подробности,които не си ги описал добре и на които трябва да се спрем:

1. В част от нейните преписи наистина си пише точто ИСТОРИЯ СЛАВНОБЪЛГАРСКА,а двойното "Е" е дописано над думата отгоре което създава впечатление,че правилният текст е точно такъв! Затова не е правилно да слагаш тук преднамерено подбран екземпляр,на който пише СЛАВЕНОБЪЛГАРСКА и в който текстът "славяно-Българска е твърде хипотетичен.
2. Приемаме обаче Паисиевите "славяни" и що да видим? "Славяни" той нарича Готите,които убиват Валенс в 378 г.,а "славяни" и Готи у него са единствено Българите!
3. "Славяните" у Паисий са дошли под влиянието на Мавро Орбини,който пък бил спонсориран от руски граф,за да пише текстове за тях!"
/.../
1. Ясно е, че Паисий допуска неволни грешки при датирането и при имената на владетелите. Но затова историците следват 5 г. история, затова са специалистите по история – за да съпоставят различните източници и да достигнат до достоверни изводи. И за да разграничават легендарното, невероятното от вероятното, правдоподобното...
2. Паисий, за разлика от вас, си признава, че не е достатъчно грамотен и образован...
3. При Паисий липсват вашите автохтонни фантасмагории и крайни националистически грандомании...
4. Ако сравним Паисий и днешните псевдоисторици като Иван Тренев, Паисий е много по-обективен, по-логичен и безпристрастен...
цитирай
14. mt46 - ...
18.03 12:46
dobrodan написа:
почти нищо не му е било ясно кои племена от кого са и кои бе, славяни, бягали от Бранденбург към Волга, баш там се нарекли българи :):):),а че после слезли оттам насам; с цялото ми уважение към монаха, не е правилно История славяноболгарская да се приема едва ли не като библия на българите. Омуртаг християнин? Да бе, от първите, същи равноапостол...
Както и да е... Да сме си пазили държавата, никой не ни е крив.

Нека Щапаров да ми каже, какво означава "готи" на славянски език.
Аман от глупости.

Добродане, нужен е конкретноисторически подход. Върни се в във втората половина на 18-и век и си представи, че си прост българин и трябва да напишеш първата българска история...
После пусни клипа и изслушай съвременните треневски глупости и лъжи! Тогава би могъл да разбереш чии глупости и манипулации са по-големи /може би десетократно/... :)
цитирай
15. dobrodan - Само едно не съм успял да намеря още и то е
18.03 13:22
кой, мамка му, ПЛАЩА ЗА ТИЯ ЕКСКРЕМЕНТИ И ПОЛЮЦИИ, ДЕТО ГИ ПУСКАТ ПО ТИЯ
ПИШМАН МЕДИИ И ЮТУБ-канали...
Марине, аз не обвинявам и не съдя Паисий. Неговата История е изиграла патриотичната си роля навремето и е направил каквото е могъл.
Обаче приемането й за истината, единствената и вярната, говори за отместени чивии и пълна липса на връзка между двете полукълба, откъдето и да го погледна.
Тренев, вече писах на едно място, ако е историк, аз съм Шива, Буда и Кришна накуп събрани.
цитирай
16. shtaparov - Забранили категорично на Иванчо да ...
18.03 13:57
kirk написа:
Забранили категорично на Иванчо да използва цинизми, и ето го резултата - нахлува в часа и заявява: Голям скоротум, другарко Петрова - вижте ай там некви фекалии в коридора!!!
Намери и ни покажи поне един случай на употреба на думата "славнобългарска" в старобългарски или среднобългарски текст. Тогава за какви два стандарта става дума?! Плюс - нали има оригинал, защо ни занимаваш с преписите?! Утре и ти можеш да направиш свой препис и да вкараш вътре каквото си искаш!!! Няма смисъл твоите гърчове!!!

Aко не си забелязал,в статията е посочен именно препис- затова ги спрягам тях и ако беше учил малко повече,щеше вече да си го усетил :)
цитирай
17. kirk - Като започнем с факта, че
18.03 15:03
Един бълг. "монах" си позволява да манипулира Библията, тоест Стария завет, след което самоволно описва български поражения като победи, трябва да ви стане ясно защо бълг. истор. дисциплина е толкова зле. От Паисий досега не спират лъжите и самозаблудите. Всъщност това изобщо не е историография, а псевдоистор. полит. пропаганда и агитация, тоест Наръчник на терориста. И могат да се посочат конкретни факти как тази "история" е учила и подтиквала българи и гърци към зверства в новата история, как българчетата от малки се учат на туркофобия и ксенофобия. Вижте само какво представляват осн. източници за бълг.история ГИБИ И ЛИБИ - първо е изготвен бълг. "превод", а после от него са "изведени" чуждоезичните цитати уж като оригинали, обаче като ги потърсите и проверите , се оказва че такива изобщо не съществуват, напр. че баща на Комитопулите бил некой си
бълг. кмет Никола!!!!! Нито във виенското издание на Скилица, нито другаде можете да го намерите. Накрая се оказва, че е възстановено по остатъка "... кола" в Самуиловия надпис, обаче - греда!: този надпис е изчегъртан върху изтрит османо- турски текст на арабска писменпст и няма как да е от X век!!!!!
цитирай
18. mt46 - Защото оригиналът е бил откраднат от този манастир... https://www.petarstoyanov.com/zastho-be-varnata-istoriya-slavyanobalga/
18.03 19:55
kvg55 написа:
Ама защо идиотите върнаха оригинала на книгата в Зографския манастир, където винаги може да се погуби и унищожи. Аз имам едно доста старо издание на Историята, което едва ли е манипулирано. Само че не знам къде съм го забутал.
Първото впечатление е най–важно. А първото впечатление е "История славянобългарска".


В мандата си като Президент Петър Стоянов взема няколко очевидно непопулярни решения, убеден не само, че те ще донесат дивиденти в бъдещето, но и защото имат солидна морална основа. Такова бе решението за връщането на „История славянобългарска“ на Зографския манастир в Света гора, който винаги е бил част от духовната територия на България. Ръкописът е бил откраднат от служители на Държавна сигурност, по времето на комунистическия режим и въпреки настойчивите молби на монашеското братство, нито един политик преди това не се нае да предприеме тази крачка.

След връщането на „Историята“ и в резултат на обществения дебат обаче, на Президента са подарени два неизвестни до сега преписа на „История славянобългарска“. Първият е от началото на 19 век и е пазен два века в семейството на известния историк и политик Стефан Бобчев. Дарен е от Анелия Йорданова. Вторият е още по-стар и е дарен от Йордан Михайлов. Единият препис се пази и днес в Гербовата зала на Президентството, а другият е предаден от Петър Стоянов на Националния исторически музей.
цитирай
19. mt46 - Частните медии си имат спонсори... Някои пък се борят за повече слава в Тубата...
18.03 20:02
dobrodan написа:
кой, мамка му, ПЛАЩА ЗА ТИЯ ЕКСКРЕМЕНТИ И ПОЛЮЦИИ, ДЕТО ГИ ПУСКАТ ПО ТИЯ
ПИШМАН МЕДИИ И ЮТУБ-канали...
Марине, аз не обвинявам и не съдя Паисий. Неговата История е изиграла патриотичната си роля навремето и е направил каквото е могъл.
Обаче приемането й за истината, единствената и вярната, говори за отместени чивии и пълна липса на връзка между двете полукълба, откъдето и да го погледна.
Тренев, вече писах на едно място, ако е историк, аз съм Шива, Буда и Кришна накуп събрани.

Никой свестен и сериозен историк не възприема безкритично Паисиевата история... Тук става дума за опитите да бъде изопачено, манипулирано нейното заглавие, а и съдържание...
цитирай
20. mt46 - Паисий е преписвал от други източници...
18.03 20:09
kirk написа:
Един бълг. "монах" си позволява да манипулира Библията, тоест Стария завет, след което самоволно описва български поражения като победи, трябва да ви стане ясно защо бълг. истор. дисциплина е толкова зле. От Паисий досега не спират лъжите и самозаблудите. Всъщност това изобщо не е историография, а псевдоистор. полит. пропаганда и агитация, тоест Наръчник на терориста. И могат да се посочат конкретни факти как тази "история" е учила и подтиквала българи и гърци към зверства в новата история, как българчетата от малки се учат на туркофобия и ксенофобия. Вижте само какво представляват осн. източници за бълг.история ГИБИ И ЛИБИ - първо е изготвен бълг. "превод", а после от него са "изведени" чуждоезичните цитати уж като оригинали, обаче като ги потърсите и проверите , се оказва че такива изобщо не съществуват, напр. че баща на Комитопулите бил некой си
бълг. кмет Никола!!!!! Нито във виенското издание на Скилица, нито другаде можете да го намерите. Накрая се оказва, че е възстановено по остатъка "... кола" в Самуиловия надпис, обаче - греда!: този надпис е изчегъртан върху изтрит османо- турски текст на арабска писменпст и няма как да е от X век!!!!!

Нашата историография се утвърждава като наука през първата половина на 20-и век... Всъщност в доста държави има и псевдоисторици, параисторици. В това отношение ние не сме изключение, но това не бива да е оправдание...
цитирай
21. kirk - Ако знаеш тук, в Новия свят какво е положението
18.03 20:57
Музеят Смитсониън има четири крупни хангара с фалшификати, "доказващи" че Америка е открита от елини, римляни, египтяни, китайци, евреи, темплиери... и кои ли не!!! Но за мен като българист и славист винаги е било и си остава кауза поне да уеднаквим учебниците на балк. нации, а не да се надлъгваме на конференции и конгреси!!! И да вземем веднъж завинаги да се разберем кой е победил напр. в битката на Косово поле?!
Обаче ти току-що направи опит да ме ликвидираш от смях - спорили сме САМО дали славяни е от славни. А тогава защо написа всичко това по-горе??? Ако славяни е от славни, то и словеноболгари означава СЪЩО славноболгари!!!! На shtaparov няма смисъл да му отговарям - безнадежден е! Имам един списък с имена на съфорумци, които са за прием в психодиспансер и с които не контактувам! Ще го впиша и него там!
цитирай
22. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0
19.03 23:00
Битката на Косово поле на 15 юни 1389 г. е епизод от османското завладяване на Балканите.

В нея едни срещу други застават сърбите според сръбската историография, предвождани от княз Лазар Хребелянович, и османските турци начело с емира Мурад I. Според османски летописци във войската на княз Лазар участват също и българи, унгарци, албанци, власи и чехи[5].

До битката се стига, след като през 1385 г. османците завладяват София и достигат до границите на владенията на Моравското княжество край река Морава. През 1386 г. Лазар сключва споразумение с Мурад, но то се оказва нетрайно. При Плочник (на брега на река Топлица) частите на Лазар успяват да разбият османците, но Мурад подготвя нов поход. Осъществяването на плановете му е забавено от измяната на част от васалите му – търновския владетел Иван Шишман и Добротица отказват да предоставят на Мурад военни подкрепления за войната срещу Лазар. Потенциалната заплаха от Търновското царство е неутрализирана през 1388 г. с поход на османския пълководец Али паша в Североизточна България.[6] През следващата година Мурад потегля срещу Лазар.

Решителната битка се състои в местността Косово поле, северозападно от Прищина между реките Лаб и Ситница[7]. Към княз Лазар се присъединява владетелят на Косово и Скопие Вук Бранкович. Крал Твърдко I изпраща на помощ от Босна отряд начело с войводата Влатко Вукович Косача[8]. Първият сблъсък между двете войски е успешен за християнската войска, която обръща в бягство лявото османско крило. В началото на битката загива Мурад. Според полулегендарни сведения убийството му е дело на легендарния велможа Милош Обилич. Командването на османските войски е поето от Мурадовия син Баязид. Той успява да постигне обрат в развоя на битката. Княз Лазар е убит, а християнските войски са принудени да отстъпят с големи загуби.[5]

Схващането, че Косовската битка завършва с тежко поражение на християните, е широко разпространено. Съществува и теза, че битката завършва без ясен победител, а съществува и мнение, че християните удържали фронта на османското настъпление към Европа.[9]. Наследникът на княз Лазар, Стефан Лазаревич, е принуден да се признае за васал на новия османски владетел Баязид I.[10]
цитирай
23. mt46 - ...
19.03 23:26
kirk написа:
Музеят Смитсониън има четири крупни хангара с фалшификати, "доказващи" че Америка е открита от елини, римляни, египтяни, китайци, евреи, темплиери... и кои ли не!!! Но за мен като българист и славист винаги е било и си остава кауза поне да уеднаквим учебниците на балк. нации, а не да се надлъгваме на конференции и конгреси!!! И да вземем веднъж завинаги да се разберем кой е победил напр. в битката на Косово поле?!
Обаче ти току-що направи опит да ме ликвидираш от смях - спорили сме САМО дали славяни е от славни. А тогава защо написа всичко това по-горе??? Ако славяни е от славни, то и словеноболгари означава СЪЩО славноболгари!!!! На shtaparov няма смисъл да му отговарям - безнадежден е! Имам един списък с имена на съфорумци, които са за прием в психодиспансер и с които не контактувам! Ще го впиша и него там!

Слава. Общеславянское слово индоевропейской природы. Восходит к той же основе, что и слыть, слово.

Происхождение слова "слава" в этимологическом онлайн-словаре Крылова Г. А.

Слава. Встречается во многих славянских языках, будучи связано со «слыть», «слово» и тому подобными словами. Смысловые отношения между «слава» и «слыть» похожи на отношение между «молва» и «молвить»: молва возникает, когда все «молвят»; слава — когда кто-нибудь один «прослывет». Ведь в народной речи крепко живет и понятие о «дурной славе…»
Факт е, че са били наричани "склави", "склавини", "склавени"... Може би това е означавало "известни", "познати", а не точно "славни" /в днешен смисъл/...
цитирай
24. shtaparov - Музеят Смитсониън има четири кр...
20.03 06:18
mt46 написа:
kirk написа:
Музеят Смитсониън има четири крупни хангара с фалшификати, "доказващи" че Америка е открита от елини, римляни, египтяни, китайци, евреи, темплиери... и кои ли не!!! Но за мен като българист и славист винаги е било и си остава кауза поне да уеднаквим учебниците на балк. нации, а не да се надлъгваме на конференции и конгреси!!! И да вземем веднъж завинаги да се разберем кой е победил напр. в битката на Косово поле?!
Обаче ти току-що направи опит да ме ликвидираш от смях - спорили сме САМО дали славяни е от славни. А тогава защо написа всичко това по-горе??? Ако славяни е от славни, то и словеноболгари означава СЪЩО славноболгари!!!! На shtaparov няма смисъл да му отговарям - безнадежден е! Имам един списък с имена на съфорумци, които са за прием в психодиспансер и с които не контактувам! Ще го впиша и него там!

Слава. Общеславянское слово индоевропейской природы. Восходит к той же основе, что и слыть, слово.

Происхождение слова "слава" в этимологическом онлайн-словаре Крылова Г. А.

Слава. Встречается во многих славянских языках, будучи связано со «слыть», «слово» и тому подобными словами. Смысловые отношения между «слава» и «слыть» похожи на отношение между «молва» и «молвить»: молва возникает, когда все «молвят»; слава — когда кто-нибудь один «прослывет». Ведь в народной речи крепко живет и понятие о «дурной славе…»
Факт е, че са били наричани "склави", "склавини", "склавени"... Може би това е означавало "известни", "познати", а не точно "славни" /в днешен смисъл/...

Когато панславизмът не може да изтъкне НИКАКВИ реалистични обяснения,той си изсмуква от пръстите наивистични. Тезата за Известни и Познати е по-добра от Славни,но също не приляга на Склавите- как тъй ще са Известни робите и как тъй ще са познати Склавите,след като са се появили в Европа след 565 г.? Кое му е познатото на едно племе,което до тази година е било съвършено непознато- кое му е известното? Ясно е,че няма кое- ако имаше как щях отдавна да го призная и дори търся начин да го направя,но уви не го откривам! Ако има нещо което да приляга на Склавите,това е прозвището Неизвестни и единственото разумно обяснение в случая е това,че до идването на аварите от западна Азия тези племена просто не са били в Европа! Да дирим под вола теле е празноделие- губим си времето с глупости сиреч,зарежи ги приятелю и проумей,че Склавите не са никакви "славяни"!
цитирай
25. shtaparov - (От текста е ясно, че българите са част от славянския род!...)
20.03 06:49
mt46 написа:
shtaparov написа:
За Паисиевата История има няколко важни подробности,които не си ги описал добре и на които трябва да се спрем:

1. В част от нейните преписи наистина си пише точто ИСТОРИЯ СЛАВНОБЪЛГАРСКА,а двойното "Е" е дописано над думата отгоре което създава впечатление,че правилният текст е точно такъв! Затова не е правилно да слагаш тук преднамерено подбран екземпляр,на който пише СЛАВЕНОБЪЛГАРСКА и в който текстът "славяно-Българска е твърде хипотетичен.
2. Приемаме обаче Паисиевите "славяни" и що да видим? "Славяни" той нарича Готите,които убиват Валенс в 378 г.,а "славяни" и Готи у него са единствено Българите!
3. "Славяните" у Паисий са дошли под влиянието на Мавро Орбини,който пък бил спонсориран от руски граф,за да пише текстове за тях!

Приемайки "славяните" на Паисий обаче ще трябва да приемем и други неща за да не се окаже,че работим по двоен стандарт:

1. Паисиеви "славяни" са Готите,които са всъщност Българите! Край тогава на руската теза,че "славяните" са различни от нас- това сме точно ние и думата "славяни" се отнася САМО ЗА НАС!
2. Паисиевата България е основана най-малко 1300 години преди Аспарух!

Ако вие не приемете тия неща значи не приемате ни Паисий,нито Паисиевата история а тогава виновните сте вие,понеже ние текстовете на Паисий ги приемаме така както ги е написал,а лъжливите панслависти премълчават половината му история или я изопачават,за да изкарат "славянските" анти-Българи по-стари от нашата България! Е даа ама не: ако държите стриктно на Паисий кажете директно на народа,че България е основана най-малко 13 века преди Аспарух което директно означава,че панславистите го лъжат!

Както споменах по-горе,Паисий е заимствал "славяните" от Орбини,комуто прекомерно се е доверявал без да знае,че онзи пише не по исторически документи,а под диктовката на някакъв руски граф.
цитирай
26. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8
20.03 22:39
shtaparov написа:
mt46 написа:
kirk написа:
Музеят Смитсониън има четири крупни хангара с фалшификати, "доказващи" че Америка е открита от елини, римляни, египтяни, китайци, евреи, темплиери... и кои ли не!!! Но за мен като българист и славист винаги е било и си остава кауза поне да уеднаквим учебниците на балк. нации, а не да се надлъгваме на конференции и конгреси!!! И да вземем веднъж завинаги да се разберем кой е победил напр. в битката на Косово поле?!
Обаче ти току-що направи опит да ме ликвидираш от смях - спорили сме САМО дали славяни е от славни. А тогава защо написа всичко това по-горе??? Ако славяни е от славни, то и словеноболгари означава СЪЩО славноболгари!!!! На shtaparov няма смисъл да му отговарям - безнадежден е! Имам един списък с имена на съфорумци, които са за прием в психодиспансер и с които не контактувам! Ще го впиша и него там!

Слава. Общеславянское слово индоевропейской природы. Восходит к той же основе, что и слыть, слово.

Происхождение слова "слава" в этимологическом онлайн-словаре Крылова Г. А.

Слава. Встречается во многих славянских языках, будучи связано со «слыть», «слово» и тому подобными словами. Смысловые отношения между «слава» и «слыть» похожи на отношение между «молва» и «молвить»: молва возникает, когда все «молвят»; слава — когда кто-нибудь один «прослывет». Ведь в народной речи крепко живет и понятие о «дурной славе…»
Факт е, че са били наричани "склави", "склавини", "склавени"... Може би това е означавало "известни", "познати", а не точно "славни" /в днешен смисъл/...

Когато панславизмът не може да изтъкне НИКАКВИ реалистични обяснения,той си изсмуква от пръстите наивистични. Тезата за Известни и Познати е по-добра от Славни,но също не приляга на Склавите- как тъй ще са Известни робите и как тъй ще са познати Склавите,след като са се появили в Европа след 565 г.? Кое му е познатото на едно племе,което до тази година е било съвършено непознато- кое му е известното? Ясно е,че няма кое- ако имаше как щях отдавна да го призная и дори търся начин да го направя,но уви не го откривам! Ако има нещо което да приляга на Склавите,това е прозвището Неизвестни и единственото разумно обяснение в случая е това,че до идването на аварите от западна Азия тези племена просто не са били в Европа! Да дирим под вола теле е празноделие- губим си времето с глупости сиреч,зарежи ги приятелю и проумей,че Склавите не са никакви "славяни"!

От началото на VI век славяните, които живеят на север от река Дунав, започват системни нападения в земите на Византийската империя. Това принуждава император Анастасий да изгради 70-километрова стена за защита на столицата си Константинопол, започваща от крепостта Деркос на Черно море до Силимврия на Мраморно море. Първоначално славянските набези са породени с цел ограбване на византийските богатства и са съпроводени с разрушения и отвлечени пленници. По времето на император Юстиниан I (527 – 565) славянските атаки стават особено ожесточени и монархът предприема нови укрепителни строителства по границите на държавата и по крепостните стени на застрашените градове. Важни политически ходове на византийците са опитът да се привлекат славяни на служба в ромейската армия, както и да се предизвикат размирици между отделните славянски племена. Тези действия обаче имат само временен успех и през 549 и 550 г. последват нови инвазии. При последната масирана атака три славянски отряда достигат Солун и презимували по земите на империята.

Последното десетилетие на VI век бележи началото на трайното отсядане на славяните във византийските земи, разположени на юг от река Дунав. През 584 г. славяните за първи път обсаждат Солун. Последват още четири неуспешни обсади, които за малко не водят до превземането на втория по големина град във Византия. За сметка на това обаче земите около крепостта биват заселени от многобройно славянско население, което постепенно преминава към по-мирен начин на живот.

Славянската колонизация се разпростира в тема Елада, тема Тракия и споменатата вече Солунска област. Възползвайки се от борбите между аварите и Византия, славяните превземат Сингидиум (Белград), Виминациум (Косталац), Аугуста (Оряхово), Анхиало (Поморие). Според Моневмазийската хроника славяните превземат Тесалия, Елада и Пелопонес и се отправили към планината Тайгет, известна в древността със своите несметни съкровища. Съюзът на седемте славянски племена и племето севери се установило при р. Тимок, р. Дунав, Стара планина и Черно море. Те имали три основни цели: 1) трайно усядане и овладяване на вече заетите области, 2) стремеж към завладяване на гр. Солун, 3) господство над Адриатическото и Беломорското крайбрежие и прилежащите им острови.

През VII в. император Констант II организира поход срещу склавините в областта Македония, тоест към териториите със славянско население.

Славяните, които живеели в равнините или сред вражески племена, се събирали в по-големи общности и строели добре укрепени селища. Славянските укрепени селища на праславянски се наричали *горд, откъдето се развива и съвременната дума град. Те обикновено ставали културни и политически средища на околните славянски племена и в тях се намирала резиденцията на местния княз и множество храмове на славянски божества. Такива славянски крепости били средновековните градове Аркона, Кореница, Ретра, Волгаст, Стетин (дн. Шчечин), Ратибор и др.

Историкът Прокопий Кесарийски е отбелязал, че славяните „живеят в демокрация“. Това характерно социално устройство пречело на появата на славянски държави в ранната славянска история. Дори когато се появило класово разслоение и князете съсредоточили повече власт в ръцете си, те постоянно враждували помежду си, защото всеки смятал себе си за равен и независим от другите. С времето, обаче, нещата се променяли. Славянското общество се развивало, появявали се необходимите катализатори и в VI-VII в. славянските народи се озовали на прага на държавността.
цитирай
27. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%B8_%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8
20.03 22:42
Заселването на славяните на Балканския полуостров започва преди V век. Сведения за това се откриват у византийските писатели-историци Прокопий Кесарийски и Йоан Ефески. Славяните заселват до VII век постепенно целия Балкански полуостров, като стигат до Пелопонес и егейските острови.

Заселването на славяните на Балканския полуостров няма характер на мирна колонизация. Славянските племена се намират във фаза на военна демокрация и нахлуват на Балканския полуостров, като първоначално вършат нападения за плячка, а впоследствие усядат на овладените земи. Срещат слаб отпор поради постоянните войни на Византия с перси, араби и др. Така славяните постепенно плътно заселват Балканския полуостров в компактна маса.

Заселването на славяните на Балканския полуостров в общи линии става на две главни вълни. Разселването започва още през IV век.
Първата голяма вълна включва голямата група славяни (т.н. Славини), идващи от централната част на старите славянски земи и друга група славяни, познати под името анти, идващи от източната част на старите славянски земи. Двете групи заселват областите на днешните Молдова и Бесарабия, Румъния, югоизточна Унгария, Сърбия, България, Северна Македония, Гърция. Още през 6 век тези славяни заселват компактно територията на днешна Румъния и са прехвърлят южно от Дунав. Запазена и до днес е богатата славянска топонимия в днешна Румъния, както и многобройните славянски заемки в румънски и унгарски. Това заедно с наличието на рефлекс &#353;t < *tj, *kti и &#382;d < dj. свидетелства, че славяните, които са ги оставили, са предци на българските славяни. Първото отбелязано в историята славянско нападение през Дунав вероятно през 519 г. е извършено от антите по време на император Юстин I (518–527 г.) Теофилакт Симоката в началото на 7 век нарича земите, населени от тези славяни, Склавиния (&#931;&#954;&#955;&#945;&#946;&#951;&#957;&#943;&#945;), според византийското название на първите от тези славяни – склавини.

Втора голяма вълна се осъществява от трета група славяни идващи от западната част на старите славянски земи познати под името Венеди, се настанява през 6 – 7 век в северната част на днешна Унгария и в Панония. Те са предците на днешните словенци, хървати, сърби, черногорци и бошняци. Тези славяни минават през Западните Карпати и достигат до Източните Алпи, откъдето се спускат на юг и се смесват със славянските племена, идващи откъм Черно море. Втората вълна славяни, преселили се на юг, внася двойственост в южния праславянски макродиалект, чиито следи са запазени и в днешните южнославянски езици.

През 7 век южните славяни стават преобладаващото население на Балканския полуостров. Постепенно те заемат плътно Мизия, Тракия, Родопите, Беломорието, някои от егейските острови и цяла Македония, която през 7 и 8 век също била наричана Склавиния. Южните славяни заселват и днешна Албания, адриатическия бряг на днешна Гърция и дори Пелопонес. Славяни са заселени и в предна Мала Азия.
цитирай
28. kirk - Алеле, колко глупости изпопреписа
21.03 22:17
Оттук-оттам, за да убедиш - главно себе си, а всъщност темата ти беше за заглавието на хрониката на Паисий, която в жанрово отношение е пълна еклектика, всъщност разширено писмо до някой си гърчееш се българин или небългарин с цел да го откаже. И така установяваме, че е квалифицирал етноса ви като сла/овянобългари, навярно, за да не бъдат обърквани и смесвани с (пра)българите. Глупостите за някакви склави или сакалиби не ви интересуват в случая. Може някое индианско племе от Америка да ви е наричало татанка- йотанка и кво от това??? Второ установихме, че няма такива примери славяните да са били наричани славни!!! Ще помоля някой от най- неграмотните ентусиасти като shtaparov да не драскотят навсякъде простотиите си! Марине, това твоето се нарича инат, не друго!!! Славяните са се нарекли словящи за разлика от другите и главно - от сродните им германци, които наричали неми, немци. Точка!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 17434899
Постинги: 3433
Коментари: 43613
Гласове: 142755
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930