Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2014 17:55 - "Честита Нова година" от Алеко
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 7782 Коментари: 22 Гласове:
44

Последна промяна: 01.01.2014 17:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
*
  Честита Нова година    Веселих се и аз заедно с другите, изпратих Старата, посрещнах Новата година и най-сетне, кажи-речи къде съмване, прибрах се в килията си с няколко лева в жилетката. Под тежестта на благопожеланията и на обилните възлияния заспах моментално. Едва ли три часа съм спал, когато едно силно почукване на вратата ме събуди. отворих си очите. Времето прекрасно, като че пролетна сутрин. На вратата пак: чук, чук, чук!

 - Кой там - попитах с не съвсем мелодичен глас.

Дръжката на вратата скръцна и една фигура в униформа подаде плахо главата си: "Честита Нова година!"

- Благодаря. Какво има?

- Нищо - отговаря благопожелателят и без церемонии влиза в стаята, пристъпва до леглото ми и подава една карта, върху която прочетох думите: "Честита Нова година. - От раздавача на простата кореспонденция еди-кой си."

- Я ми подайте жилетката оттам - казах аз с достойнство, но свят ми се зави веднага.

Раздавачът хвана жилетката ми от долния край и всичкото ми богатство се изтърси на земята. Той се наведе и прибра монетите.

- Колко има там?

- Три лева и 25 стотинки.

- Вземи двата лева и другите остави на масата - казах аз важно, но сам си зная какво усилие ми струваше този тон.

- Сбогом. Със здраве.

   Ами сега? Всичко на всичко ми остават един лев и 25 стотинки. Па като ще се проточат сега: "на препоръчаната кореспонденция", "на телеграмите", разни разсилни, коминари, дечурлига. Да не им дадеш бакшиш, ще си помислят, че си скъперник; да им кажеш, че нямаш пари - няма да ти повярват: как е възможно такъв важен господин да няма пари. А пък трябва да се заварди и престижът... Noblesse oblige!... Боже мой, какво фалшиво възпитание! Какво жалко тщестлавие...

- Чук, чук, чук!

- Кой е там? - питам аз с гласа на заварен престъпник.

- Аз съм, господине - обажда се някой зад вратата и влиза раздавачът на телеграмите, един прегънат от старини бедняк.

Бедняк! Чунким аз съм претрупан с богатства!

- Честита Нова година!

- Благодаря. Я виж там на масата, има ли пари - казвам аз с глупаво престорен глас, като че не зная за печалния остатък от един лев и 25 стотинки.

- Има само един лев и гологани.

А-ха! Само! Значи ще бъде недоволен от един лев.

- Е, че кой ще става сега. Вземи лева, аз сетне, друг път... - казах аз сконфузен от дъртата лъжа. "Кой ще става сега!" Чунким като стана, че злато ще нарина. Флашиво, глупаво, ама на, иди изкоренявай следите на изкълченото възпитание.

   Старикът излезе. Аз се предадох на философски размишления. Винаги, като остана без пари, аз се предавам на философски размишления и тогава най-много се усилва желанието ми да ощастливя България и ако е възможно, цялото човечество.

- Чук, чук, чук!

   Ами сега! 25 стотинки! Аз се престорих на заспал и (срам не срам, ще ви призная, за да накажа сам себе си за своята фалшивост) почнах да хъркам... Ребята! Да бяхте чули как хърках! Хърр... мърр... Че като ме загъделичка нещо по гърлото, че като се изкикотих, ама как!... Запуших аз устата си с възглавницата, ама късно беше вече...

- Чук, чук, чук! - и с чукането заедно скръцна вратата и няколко деца със суровакници нахълтаха в стаята ми... В този същия миг отварят се другите врата и слугата ми носи чай и "Честита Нова година!..."

   Аз кипнах. (Я съм кипнал, я кой знае, ама какво ще правиш... Nobles oblige!...)

- Какво се врете тука бе!... Защо пущаш тия хлапета в стаята ми?

- Аз рекох чай...

- Чай! Какъв чай? Кой ти е поръчал чай? Нали знаеш, че спя още!

- Аз чух, че се изсмяхте и помислих, че...

- Мислиш ти! Ти нищо не мислиш! Днес ли намери да ме сърдиш? - Ами вие какво търсите тука - извиках на стреснатите дечурлига. - Хайде вън! Защо ме будите без време...

Без време! Часът беше единадесет. Слава богу! Тази тактика излезе сполучлива. Децата избягаха и слугата изчезна с извинения, че ме е събудил.

   Да остана повече в стаята си беше немислимо, затова рискувах да се подвъргна на нови неловкости и да измислям нови фалшивости за... съхранение на престижа...

   Облякох се, взех останалите 25 стотинки и право в кафенето. Не успях да седна , току един от служителите се наведе над ухото ми:

- Какво обичате да вземете?

Чак сега я опръскахме! Кой ме караше да влизам в кафенето? Съвсем ми излезе от ум тая пуста Нова година.

- Благодаря, нищо не искам.

- Едно кафе, един чай, един ликьор - нарежда келнерът съблазнително.

- Не, благодаря.

   Оттегли се служителят. (Ох-х! Слава богу)... и след една минута ми поднесе една паничка, вътре картичка с "Честита Нова година. От келнерите на кафене България!" Благодарим! Аз почнах уж разсеяно да напипвам един след друг всичките си джобове, дано, рекох, се е завряло негде някое левче... Няма! Хеле, за мое щастие, зададе се една компания приятели, насядаха около моята маса и един от тях, новопроизведен майор, почна да черпи за производството. Нейсе! В гюрултията, с приятелите заедно изкачих се от кафенето, ама като излизах струваше ми се, че някой върви след мене и иска да ме хване за палтото. Едва-що излязохме на улицата, един пощальон ми подава писмо със закъсняла дата; види се, нарочно е забавено, за да ми се поднесе с "Честита Нова година". Казах на пощальона, че приемам поздравления не на улицата, а дома си, и се отървах лесно и както виждате, с благовиден предлог...

   Отворих писмото... Я ми кажете вие, обикновени смъртни, получавали ли сте някой път такива писма, като следующето:

  Многоуважаеми г-н А. Константинов,

Това скромно писмо е от уважающия и почитающия Ви Ваш любим Ганю Сомов, върху плещите на когото въздигнахте тъй талантливо създадения от вас герой Бай Ганю Балкански, славата на когото, заедно с неговата и Вашата, се прочу, прослави и прогърмя по всички градове, паланки, колиби, мандри, воденици и въобще навсякъде. Между това истинският, живият Бай Ганю Балкански сега засега се намира в твърде окаяно материално състояние и се свива от сиромашия и немотия тогава, когато се разправя и весело приказва за неговите нескончаеми дълги пътешествия заедно с препасаното на кръста розово масло, по Америка и из Европа, и за още по-нескончаемите смехории, които той произвожда в разказите Ви. Авторите обичат героите си, особено пък ако те са живи. Следователно, аз ще се надея, уважаеми г-н Константинов, въз основа на тази обич, че Вий няма да изпуснете случая срещу наступающите Рождествени празници да се смислите за живия Ваш Бай Ганю, чист православен християнин, и да го подарите с нещо, изпратено например с един пощенски бон, с което, след като си види масрафа за Коледа, да може заедно с другите почитатели на създадения от Вас Бай Ганю да пие за славата и величието на автора му. Амин!

Прочее, ще се надея на милосърдието Ви. Адресът ми е Ганю Сомов, Казанлък.

Казанлък, 9. XII. 94 г.

Ганю Сомов.

 (Подписът "Ганю Сомов" беше написан с едва разчленяеми йероглифи, а писмото чисто с друга ръка.)

 Прочетох това писмо и ми домъчня. Съжалих господина Сомова, но не бях в състояние да му помогна. Кое ли даскалче, кое ли чиновниче се е подиграло с него. Аз на негово място би хванал туй чиновниче или туй даскалче за ухото и би му казал: "А бе, кюлхане, защо се подиграваш с фукарията."

Господин редакторе, честита Нова година!

 

София, 2 януари, 1895 г.

Алеко Константинов

В. "Знаме", г. I, бр. 30 от 5.01.1895 г. 


Noblesse oblige! - благородството задължава, има свои изисквания и задължения (фр.)
кюлхане - никакъв, долен човек (тур.)
фукария - беднотия (тур.)

www.slovo.bg/showwork.php3

    Няма вече сурвакари  
Няма вече, братче,
сурвакари със сурвачки -
благопоздравяващи!...
Вместо тях обаче
често идват
мутри, полицаи, данъчни,
крадци, измамници...
И яко шибат!...
Мамицата им!...

Марин Тачков
31 декември 2013 г.


 

 







Гласувай:
44


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Честита Нова година !
01.01.2014 19:30
Вчера мислех за разказа на Алеко, радвам се, че си го публикувал...
За суровакането си много прав, сякаш традицията замира.
Но нашата Късна Пролет суровака наред, да е жива и здрава...
Поздрав и пожелания за добрини и сбъднати желания !
цитирай
2. mt46 - Благодаря ти!...
01.01.2014 20:55
stela50 написа:
Вчера мислех за разказа на Алеко, радвам се, че си го публикувал...
За суровакането си много прав, сякаш традицията замира.
Но нашата Късна Пролет суровака наред, да е жива и здрава...
Поздрав и пожелания за добрини и сбъднати желания !

Да, доста традиции замират...
Добре е да се препрочитат класиците ни... А мнозина не са ги и чели...
цитирай
3. mt46 - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2
01.01.2014 21:23
"Като ученик в град Николаев, Алеко пише фейлетони — белег за ранна хумористична реакция на действителността (цикъла „Проза в стихове“) (лятото на 1894).

До края на живота си създава над 40 фейлетона, повечето от които са отзвук на конкретни събития ("Херострат II" е написан заради опита на цар Фердинанд да закрие читалище "Славянска беседа" подобно на Херострат, който в древността подпалил храма на Артемида в Ефес).

Основни теми във фейлетоните му са потъпкването на изборните права на българския народ, поведението на министри, депутати, на монарха, наболели обществени проблеми. Морално извисената личност на твореца уравновесява гнева и смеха, ненавистта и болката, предпазва го от заслепение, от нарушаване на художествена и етична мяра. Смехът е овладян и артистичен, смях, който изобличава, но и забавлява.

Константинов разгръща фейлетона най-често в ироничен план и чрез асоциации, въпроси, обръщения, намеци, коментар въвежда читателя в ироничната „игра“, създава атмосфера на доверие, на свободно бъбрене и събеседване. Хумористичната атмосфера прониква в целия фейлетон — от заглавието до послеписа и подписа. Трансформира се нерядко в остър сарказъм, в чиято основа е гражданската болка и нравствената тревога. Нови за традициите на жанра са фейлетоните „Страст“ и „Честита Нова година“, където обект на ирония е авторът, дистанцирал се от себе си, доказал своята духовна независимост, утвърдил се като личност..."
цитирай
4. magnoliya - Е, който е чел преди, ще чете и сега. ...
01.01.2014 21:37
Е, който е чел преди, ще чете и сега. Поздрави за поста!
Честита Нова година!
Здраве, щастие и всичко най-добро ти желая през 2014 година!
цитирай
5. vilish - Честита Нова година, Марине!
01.01.2014 21:46
Здраве, успехи, усмивки и надежди за по-добро!
цитирай
6. mt46 - Благодаря!...
01.01.2014 22:27
vilish написа:
Здраве, успехи, усмивки и надежди за по-добро!

цитирай
7. mt46 - Благодаря! Здраве, светлина, късмет и на теб!...
01.01.2014 22:33
magnoliya написа:
Е, който е чел преди, ще чете и сега. Поздрави за поста!
Честита Нова година!
Здраве, щастие и всичко най-добро ти желая през 2014 година!

Дано наследниците на бай Ганьо да не ме търсят!...
цитирай
8. precoria - С
01.01.2014 22:38
Алековата душевност да минем през света на Новата,четиринадесета година.И всеки ден да е пътека към прекрасното Утре!Поздрави!
цитирай
9. mt46 - Благодаря ти!...
01.01.2014 23:56
precoria написа:
Алековата душевност да минем през света на Новата,четиринадесета година.И всеки ден да е пътека към прекрасното Утре!Поздрави!

Според Тончо Жечев - Алеко е като изкупител на байганьовщината, другата страна на монетата...
цитирай
10. hel - ЧНГ! Здраве, любов, вдъхновение и ...
02.01.2014 00:12
ЧНГ! Здраве, любов, вдъхновение и късмет!
цитирай
11. shveik5 - Честита Нова година!
02.01.2014 01:13
Харна и читава да е! Кяр и берекет!
цитирай
12. mt46 - Благодаря, подобно!...
02.01.2014 12:33
hel написа:
ЧНГ! Здраве, любов, вдъхновение и късмет!

цитирай
13. mt46 - Благодаря!...
02.01.2014 12:36
shveik5 написа:
Харна и читава да е! Кяр и берекет!

Дано да не изпадаме в положението на Алеко или на Ганьо Сомов!...
цитирай
14. vishnichka - Добре си се сетил!
02.01.2014 15:57
Ох, то деца няма, сурвакарчета искаме...
Ч Н Г!
Здрав да си!:)
цитирай
15. batogo - !!!:)))Поздрав, Марине!
02.01.2014 17:00
Ч.Н.Г. Здраве и творчески успехи!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Вчера мислех за разказа на Алеко, ...
02.01.2014 18:03
stela50 написа:
Вчера мислех за разказа на Алеко, радвам се, че си го публикувал...
За суровакането си много прав, сякаш традицията замира.
Но нашата Късна Пролет суровака наред, да е жива и здрава...
Поздрав и пожелания за добрини и сбъднати желания !


Така си е, даже ми се разглоби суровачката от престараване, но успях да я поправя и съм готова за народните представители :)))
Като няма суровакари трябва да запълним липсата им и да подходим по същество, като в стихото на Марин.
цитирай
17. mt46 - Благодаря ти!... :)
02.01.2014 18:54
vishnichka написа:
Ох, то деца няма, сурвакарчета искаме...
Ч Н Г!
Здрав да си!:)

Вярно е - децата доста намаляха...
цитирай
18. mt46 - Благодаря ти!... :)
02.01.2014 19:01
batogo написа:
Ч.Н.Г. Здраве и творчески успехи!

цитирай
19. mt46 - Благодаря ти!...
02.01.2014 19:04
kasnaprolet9999 написа:
stela50 написа:
Вчера мислех за разказа на Алеко, радвам се, че си го публикувал...
За суровакането си много прав, сякаш традицията замира.
Но нашата Късна Пролет суровака наред, да е жива и здрава...
Поздрав и пожелания за добрини и сбъднати желания !

Добре си направила... А политиците, депутатите явно от дума не разбират...
Така си е, даже ми се разглоби суровачката от престараване, но успях да я поправя и съм готова за народните представители :)))
Като няма суровакари трябва да запълним липсата им и да подходим по същество, като в стихото на Марин.

цитирай
20. injir - Като и преди, така и сега много са ...
03.01.2014 17:54
Като и преди, така и сега много са като Алеко... Но са Алеко.:)
цитирай
21. mt46 - Мда, сякаш сме се върнали сто и кусур години назад...
03.01.2014 18:12
injir написа:
Като и преди, така и сега много са като Алеко... Но са Алеко.:)

цитирай
22. lucrecia - ...ЗА МНОГО ГОДИНИ ПРИЯТЕЛЮ!!!!!!!
05.01.2014 12:12
...ЖИВ И ЗДРАВ БЪДИ...!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19160451
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031