Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2014 19:36 - Защо не бива да четете
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 5812 Коментари: 16 Гласове:
55


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
$
$
$
Да четете не бива    
Да четете
не бива!...
По-добре... се чешете
или се дрогирайте...
Четенето убива...
Вредно е
да се знаят
истините
от масите!...
Не е редно
и е опасно
да мислите
по-различно
от световните властници...
Познанието
и мисленето
са вредни за здравето...
Има достатъчно средства
за масово забРавление,
упояване, затъпяване...
Хората трябва
да са тъпи и бедни -
за да се кланят
на господарите...
Не мислете! -
Достатъчно е да вярвате!...
Всички нации, раси -
на изток от Запада, -
са нищожни, опасни,
омразни...
Има един Бог на Земята -
Парите. -
И всички трябва
да му се подчините!...

Марин Тачков
9-10 януари 2014 г.






Гласувай:
60


Вълнообразно


1. mt46 - Благодаря!... http://glasove.com/kultura/13526-ekzyuperi-ne-mozhesh-da-kazhesh-nie-ako-stoish-nastrana-ili-ako-go-kazhesh-si-prosto-mrusnik
11.01.2014 20:53
Антоан дьо Сент-Екзюпери от неговите „Военни записки”. Екзюпери е роден на 29 юни 1900 г. При постъпването си като войник е назначен в първи авиационен полк в Страсбург, където със свои средства завършва гражданското авиационно дружество. След много перипетии Екзюпери получава разрешение от командира на своята част да започне интензивна летателна подготовка, а през 1921 г. получава пилотски диплом. След краткото си присъствие във военната авиация започва да лети в обществения транспорт. По време на Втората световна война се връща като действащ пилот във военната авиация. На 31 юли 1944 г. авторът на "Малкият принц" не се завръща в базата си. До днес тялото и самолетът му не са открити.

Не ценя особено физическата смелост, а животът ме е научил какво значи истинска смелост: това е способността да се противостои на присъдата на обкръжението. Зная, че когато фотографирах от въздуха Майнц или Есен, от мен се искаше смелост, различна от онази, която ми позволи да понеса две години оскърбления и клевети, без да се отклоня от пътя, който ми чертаеше съвестта.

„Човекът въобще” не съществува. Катедралата е изградена от камъни. Камъните образуват катедралата. Но катедралата облагородява всеки от тези камъни. Те стават камъни, с които е построена катедралата. Така и вие ще намерите братството в нещо по-голямо от вас. Защото хората са братя „в” нещо. Не са братя въобще. Хората жадуват да си намерят някаква връзка. Тази връзка може да бъде частна. Гърбавите могат да образуват секта на гърбавите. Който не е гърбав, няма да бъде приет в нея. Но гордостта на християнската цивилизация, от която произхождаме и която принадлежи на всички нас – вярваши и невярващи, е, че търси тази връзка във всеобщото.

Под жертва разбирам безвъзмездния дар. Дар, който не изисква нищо в замяна. Вас ви формира не това, което получавате, а онова, което давате. Усилията, които отдавате на общността, образуват общността. А наличието на една общност обогатява собствената ви същност.

Не разбирате ли, че някъде сме сбъркали пътя? Човешкият мравуняк е по-богат от преди, имаме повече блага и повече свободно време и все пак ни липсва нещо съществено, което ни е трудно да определим. По-малко се чувстваме човеци, някъде сме изгубили някои свои тайнствени привилегии.

Върни ми правото да се подлагам на изпитания. Голямо интелектуално отвращение буди твърдението, че трябва да се държат в безопасност „онези, които представляват някаква ценност”. Само с активно участие в събитията може да се играе действена роля. И ако „онези, които имат някаква ценност”, са солта на земята, те трябва да се смесят със земята. Не можеш да кажеш „ние”, ако стоиш настрана. Или ако го кажеш, си просто мръсник.

Ние се бием, за да няма право никой да чете публично писмата ни, за да не бъдем подчинени на масата. За да се молим, когато ни се иска, ако сме религиозни. За да пишем както ни харесва, ако сме поети. Бием се, за да спечелим една война, която е разположена точно на границата на вътрешното царство.

Онова, което представлява достойнството на света, ще бъде спасено само при едно условие: да помним! А достойнството на света е милосърдието (зачеркнато: уважението), любовта към знанието и уважението към вътрешния човек. Вярвам, че някъде на земята това все още намира отзвук. „Не прави на ближния си онова, което не искаш да правят на теб, защото ближният си самият ти".

Болно ми е за моето поколение, което е опразнено от всякакава човешка същност. То не знае друга форма на живот освен баровете, математиката и автомобилите „Бугати” и сега изведнъж се оказва въвлечено в чисто стадна дейност, която е съвършено безцветна... Всяка лиричност звучи смешно. Хората не искат да бъдат събудени за какъвто и да било духовен живот. Те и на война приличат на добросъвестни работници на конвейр. Както казва американската младеж, „ние честно извършваме тази неблагодарна работа”.

В нашата епоха на разводи хората също тъй лесно „се развеждат” и с вещите. Хладилниците са взаимнозаменяеми. Къщите също, ако са сглобяеми. Жените също. Или религията. Или партията. Дори измяната става невъзможна: кому да измениш. Ако има измяна, то към кого? Човешка пустиня. Колко е послушно и кротко човешкото стадо!

Западната християнска цивилизация е отговорна за надвисналата над нея заплаха. Какво е направила тя през последните осемдесет години, за да се съживят нейните ценности в човешкото сърце? Като нова етика се предлагат формулата „Забогатявайте!” на Гизо (Франсоа Гизо, 1787–1874, един от политическите лидери на Юлската монархия във Франция) или американският комфорт.

Човечеството бе поставено пред повелителната необходимост да изтръгне човека от робството, като му обезпечи плодовете от неговия труд, поради което започнахме да отделяме голямо внимание на обменната стойност на труда. На труда като стока. Но не трябва да забравяме, че един от най-важните аспекти на труда не е заплатата, която той дава на човека, а духовното богатство, с което го дарява. У хирурга, физика, градинаря има нещо по-човешко, отколкото у играча на бридж. Едната страна на труда ни храни, другата ни изгражда. Изгражда ни себеотдаването в труда.

Осем години работех като пилот в гражданската авиация. Получавах заплата. Всеки месец благодарение на изработените пари можех да си позволя някои от желаните блага. Но ако работата ми в авиацията ми осигуряваше само тези някакви там изгоди, щях ли да я обичам толкова много? Тя ми даде много повече. Но трябва да призная, че ме е обогатявала истински само когато съм давал повече, отколкото съм получавал.

Моят труд би пропаднал напразно, ако просто само ми осигуряваше средства за препитание и не ми създаваше чувството за причастност „към” нещо. Ако не ме правеше пилот на определена линия, градинар на определена градина, архитект на определена катедрала, войник на конкретната Франция. Прокарването на новите линии обогатяваше сърцата ни, защото изискваше жертви. Линията се раждаше от нашите жертви. А благодарение на нея се раждахме и ние. Ако днес срещна някой другар, мога да му кажа: „Спомняш ли си?” Това бяха прекрасни времена, защото, свързани с общите жертви, ние се обичахме един друг.”

Текстът е препечатан от сайта cao.bg
цитирай
2. silviia - .
11.01.2014 23:52
Интересно дали цяла Франция е ,,нацвъкана,, със златисти паметници в негова чест като на Жана Д'арк.:) Умират да величаят някого, когато го няма да им мъти водата.:) Ами че той е почти комунист!:)
цитирай
3. vishnichka - Добре, няма да четем!:)
12.01.2014 07:46
А и казано е : мъдростта трупа печал ...

Клиповете на avigea са много добри, преводите също! Хубав ден!:)

цитирай
4. mt46 - Мда...
12.01.2014 10:49
silviia написа:
Интересно дали цяла Франция е ,,нацвъкана,, със златисти паметници в негова чест като на Жана Д'арк.:) Умират да величаят някого, когато го няма да им мъти водата.:) Ами че той е почти комунист!:)

Навярно Жана д`Арк е била заразена от "вируса на Маркс"... :) Сигурно и Английската буржоазна революция /средата на 17-ти век/ е вдъхновена от Маркс... :)
цитирай
5. mt46 - Благодаря ти!... :)
12.01.2014 10:57
vishnichka написа:
А и казано е : мъдростта трупа печал ...

Клиповете на avigea са много добри, преводите също! Хубав ден!:)


Важно е и как се чете...
цитирай
6. ysmivka - Адмирации!
12.01.2014 11:51
:) :) :)
цитирай
7. estirbg - Към упояване, затъпяване...
12.01.2014 11:56
можеш да добавиш и "затлъстяване" - така ще е по-пълна всеобщата трагедия.
Не знам какво правят тия хора, че така поголовно дебелеят...
Колкото си по-малко подвижен, толкова си по-уязвим - явно това също е точка от плана на НСР.
Поздрави от мен!
Чудесно си се справил!
цитирай
8. mt46 - Благодаря!...
12.01.2014 12:13
milady написа:
спешъл поздрав и
да не ти пукаа..
от МъдросТ..главаа не боли..

По-добре да те боли глава от мъдрост, отколкото от глупост... :)
цитирай
9. mt46 - Благодаря!... :)
12.01.2014 12:17
ysmivka написа:
:) :) :)

цитирай
10. mt46 - Благодаря ти за отзива!...
12.01.2014 12:27
estirbg написа:
можеш да добавиш и "затлъстяване" - така ще е по-пълна всеобщата трагедия.
Не знам какво правят тия хора, че така поголовно дебелеят...
Колкото си по-малко подвижен, толкова си по-уязвим - явно това също е точка от плана на НСР.
Поздрави от мен!
Чудесно си се справил!

Смятам, че затлъстяването е следствие на оглупяването, а отчасти и на стреса... Новите глобализатори се справят "успешно" засега... Не само масите, а и доста интелигентни хора се зомбират, активно служат на "висшата класа и раса"...
цитирай
11. mt46 - Разни кухи профили...
12.01.2014 12:36
11:28 - silipili
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Да. . . колко много неща са вредни за ...
12.01.2014 18:49
Да... колко много неща са вредни за здравето. Ако сведем казаното от Екзюпери към нашия блог като обшност, то всички блогъри трябва да се държим по този начин- да даваме най -доброто от себе си, без да мислип за някаква отплата и да се обогатяваме от общността в него. Така и аз го възприемам, но напоследък установих, че много други хора не мислят като мен и са дошли тук за да сипят злоба. От това страда и цялата общност, намалява се нейния духовен капацитет. Поздрави за стихото, става и за песен.
цитирай
13. stela50 - Поздрав, Марин ... добра сатира !
12.01.2014 19:19
Чудесен избор на музика, Благодаря ...
И все пак ... ще продължаваме да четем...
и текстът на незабравимия Екзюпери,
толкова силен и вълнуващ...
... По-добре да те боли глава от мъдрост,
отколкото от глупост... Много по-добре ...

цитирай
14. metlichina - така си е...
12.01.2014 22:31
подкрепям с усмивка, но ще продължа да си чета...
сърдечен поздрав за теб...
цитирай
15. mt46 - Благодаря ви!... Ще добавя /цитирам/ още нещо - http://www.beu.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0
13.01.2014 12:10
От историята знаем, че Уилям Гладстон (четири пъти министър-председател на Великобритания) е човекът, който привлича вниманието към България, по време на Турското робство. В резултат на общественото възмущение от жестокостите при потушаването на Априлското въстание, в Англия се сформира движение за защита на българите, наречено “българска агитация”. Гладстон става негов политически водач и защитава българската кауза пред парламента чрез множество дебати, речи и памфлети, сред които най-известният му “Българските ужаси и Източният въпрос” (1876). В него той осъжда зверствата на Османската империя срещу българите и настоява пред света за незабавни действия.

Няколко години по-късно, когато България е вече свободна, при Гладстон пристигат нашенски пратеници, натоварени да му поднесат благодарност от името на народа за доблестната защита на българската кауза по време на Априлското въстание. Тогава той изрича няколко много важни неща, които от днешна гледна точка са може би едно от най-стряскащите и категорични пророчества за България. Вижте диалогът между Гладстон и българските пратеници.

- Е, като се освободихте - запитал Гладстон пратениците - имате ли хора, готови да поемат браздите на управлението?

- Имаме - отговорили самоуверени пратениците.

- Какви хора имате?

- Имаме и богати хора, имаме и учени.

- Ами цялостни хора имате ли? - запитал тогава Гладстон.

Пратениците го погледнали с недоумение:

- Какви са тези цялостни хора?

- И богати, и учени - отвърнал Гладстон.

- Не, такива хора нямаме - отвърнали смутено пратениците.

- Тогава - продължил лидерът на английските либерали - щом нямате цялостни хора, нищо няма да направите, понеже учените, като вземат властта, ще се стремят да забогатяват за сметка на народа, а богатите ще се представят за учени и ще вършат поразии…


Една печална прогноза, актуална и вярна дори след повече от 100 години. Но нека не убиваме надеждата, тя винаги умира последна и само тя ни остана...

цитирай
16. megg - Тъжна сатира
13.01.2014 14:28
Уви, огледало на света. И някога, и днес ...

Четенето убива...
(...)
Не мислете!-

Поздрав за силното стихотворение, Марине!
И - за много години! Здрава, добра и успешна 2014!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19158805
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148915
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031